Dodaj do ulubionych

pomidory w donicach

06.04.07, 13:46
ma ktoś doświadczenia w uprawie pomidorów gruntowych w dużych donicach? Chodzi
mi o taką odmianę jak np bawole serce. Dostałem kilka nasion okazyjnie i nie
wiem co z nimi zrobić i czy to w donicach na balkonie da jakis efekt? Aby
wsadzić to w grunt musiałbym uśmiechnąć się do tesciowej. Krzxywy byłby chyba
to uśmiech.
A jeśli to ma sens to jak najlepiej to zrobić?
Obserwuj wątek
    • magze Re: pomidory w donicach 06.04.07, 18:03
      Uprawiałam tylko te male pomidorki- po dwie sztuki w olbrzymiej donicy.
      Obfitość ich była wielka.Uważam że jest to swietna zabawa.
    • jerzy.wozniak Re: pomidory w donicach 07.04.07, 09:10
      Jeśli miejsce będzie zaciszne, ciepłe, a podłoże w donicy nie będzie zimne od
      powiedzmy podłogi balkonu czy tarasu, pomidory będą rosły dobrze. Należy jednak
      pamietać ze pomidor to żarłoczne bydle i wymaga nie tylko dużego pojemnika, ale
      tez żyznej ziemi oraz okresowego nawożenia nawozami potasowymi. Pomidor
      nienawidzi zimna, opadów, przeciągów, „zimnych nóg” i w ogóle chłodu w każdej
      postaci.
      Jurek
    • yoma Re: pomidory w donicach 07.04.07, 09:41
      Uprawiałam w skrzynce na balkonie. Bydlę wyrosło do sufitu i owocowało do
      października, więc szable w dłoń :)
      • martvica Re: pomidory w donicach 07.04.07, 11:08
        Sprecyzuj 'skrzynkę'. Jakie wymiary? Czytałam kiedyś o uprawie karłowych odmian
        w zwykłych, tradycyjnych skrzynkach jak na pelargonie, po 2 szt w jednej, ale
        przecie z taka skrzynka to strasznie mała jest :)
        • forresty Re: pomidory w donicach 07.04.07, 11:51
          Świetnie... dzieki serdeczne kochani. bedę miał własne pomidory! I to te
          najlepsze, które najbardziej lubię a jakoś nigdzie nie mogę kupić. Donice mam
          plastikowe - duże - na oko będzie ze 35 cm średnicy i podobnież wysokości. Nie
          wiem czy nie za mało ale widziałem na zdjęciu że w USA gość hodował właśnie
          bawoła w wiadrze po farbie i to w liczbie 2 na wiadro. o nawozeniu potasem wiem
          a i ciepłe miejsce sie znajdzie. Tez czytałem o karłowych w donicach ale żeby w
          zwykłych skrzynkach po pelargoniach??? Moze się i da. Może tez krzaczka sobie
          sprawię takiego?
          A z ciepłą donica to zaskoczenie bo mi się wydawało ze w donicy to może być
          korzeniowi za gorąco po prostu i bałem się aby go nie przegrzać, ale jeśłi ma
          być ciepło to będzie dobrze bo stanowisko mam dość ciepłe
          • jerry-15 Re: pomidory w donicach 07.04.07, 12:33
            Pomyśl jeszcze o jakiejś podporze bo "bawoły" to pomidory wysokie i trochę
            wiotkie jak na ilość i ciężar owoców, które potrafią urodzić.
            Moje w "cieplarnianych" warunkach rosły ponad 2m :)
            Pozdrawiam świątecznie.
        • yoma Re: pomidory w donicach 07.04.07, 18:29
          Odmiany nie podam, bo nie pamiętam, nie były w każdym razie karłowe. Skrzynka
          jak skrzynka. Owszem, jak na pelargonie. Mogę iść na balkon i zmierzyć :)

Wyglądało to tak: po pomidorze na każdym boku skrzynki, w środku kwiatki.
          Przyznaję, że ziemia była korzeniami pomidora poprzerastana strasznie, ale rosło
          i owocowało, a kwiatki kwitły.

Wsadziłam ot tak, z łaski na uciechę i rezultat przeszedł oczekiwania :)
    • agapant43 Re: pomidory w donicach 13.04.07, 14:15
      Proponuję odmiany typowo doniczkowe.Oczywiście jest z nimi problem w handlu,
      ale ja je uprawiam od ponad dziesięciu lat i mam piękny taras z którego mam
      jeszcze pożytek, bo kwiatki dają tylko kolor...To samo dotyczy np. papryki
      ozdobnej (chili) w różnych kolorach i nie wymagających podpór.Jeśli chodezi
      o "normalne" pomidory, to urosną i zaowocują, ale mniejsze niż w gruncie.Moje
      arbuzy w doniczkach (dużuch) miały wagę ok kilograma, a te w (ogródku) na dachu
      5 kg...a zatem logicznie przeliczając pomidor też będzie 5 razy mniejszy, czy
      lżejszy...
    • tekisk Re: pomidory w donicach 21.04.07, 21:06
      forresty napisał:

> ma ktoś doświadczenia w uprawie pomidorów gruntowych w dużych donicach?

Kilka lat temu uprawialiśmy pomidory na balkonie - malinowe .
      Wyrosły do sufitu a przygotowane podpory - patyki , musieliśmy sztukować .
      Owocowały bardzo dobrze . Smak pomidorów wspaniały - słodki i bez chemii .
    • kasiatt Re: pomidory w donicach 23.04.07, 14:31
      ale mnie natchneliscie tymi pomidorami, tylko gdzie dobre sadzonki szukac albo
      nasiona?
      musze miec w tym roku pomidory na balkonie:)
      • aganiok32 czym nawozić pomidory? 30.04.07, 08:25
        z oczywistych względów wolałabym nie nawozić sztucznym nawozem, więc co w
        zamian. Również mam kilka sadzonek pomidorków w tym sezonie.
        • yoma Re: czym nawozić pomidory? 30.04.07, 09:02
          Humusem.
    • hania731 Re: pomidory w donicach 01.05.07, 09:48
      powiedzcie proszę, jaka musi być średnica i głębokość doniczki, żeby zasadzić
      na balkonie?
      • tekisk Re: pomidory w donicach 01.05.07, 15:56
        hania731 napisała:

> powiedzcie proszę, jaka musi być średnica i głębokość doniczki, żeby zasadzić
        > na balkonie?

Ja , sadziłam w doniczkach wielkości dużego wiadra .
        Wydaje mi się , że im większe , tym lepsze .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka