malwa213 07.09.07, 14:00 Proszę o radę. Chciałabym przy ogrodzeniu posadzić tuje o pokroju nie kolumnowym, tylko takie "roztrzepane". Może ktoś poda mi nazwę odmiany? Pozdrawiam. Malwa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qubraq Re: tuja 07.09.07, 15:12 Typową niekolumnową jest T.occ. 'Wareana' i wszystkie jej formy, Czsem mozna trafic 'Globosę' albo 'Woodwardii' ale kulista Globosa dorasta po latach do ok. 2 m a Woodwardi jeszcze nizej; Czy dla Ciebie drzewiaste takie jak np. przepiekna T. x plicatoides 'Areospicata' jest kolumnowa? taka niekolumnowa jest na pewno T.occ. "Ericoides' 'Ellwangeriana' i 'E.Aurea', bardzo rzadko spotykana jest 'Wagneri' lub 'Bodmeri', 'Filiformis' (moja 15 letnia ma raptem 2 metry), moze 'Hovei'; nie znam nowszych odmian - kazdy rok przynosi coraz to nowsze odmiany, ponoc sa juz Plicaty względnie nisko rosnace (do 6-8 m tylko) "roztrzepane"; Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: tuja 07.09.07, 17:22 Serdecznie dziekuję za tak wiele podanych odmian. Moim zdaniem bardzo dobre są właśnie te stare odmiany,sprawdzone i wiadomo czego się po nich "spodziewać". Chciałabym posadzić 3 tuje, bo tyle jest pustego miejsca na granicy z sąsiadem. Myślałam o takim "roztrzepańcu", który szybko rośnie i ładnie rozkłada się na boki.Pozdrawiam. Malwa Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: tuja 07.09.07, 21:02 malwa213 napisała: > Chciałabym posadzić 3 tuje, bo tyle jest pustego miejsca na > granicy z sąsiadem. Widzisz, kazda tuja ma cos w sobie co do niej przyciąga: 'Malonyana' jest wąziuteńka jak Twiggy, bywa ze węższa niż 1m przy wysokości 15 m! Podobnie 'Rosenthalii' ale ta jest bardzo wolno rosnąca, moja 15- letnia ma raptem 3 m i srednicę mniej niz pol metra ale jest sliczna; moglabys posadzis szmaragda z jakiejs dobrej szkółki, Sunkist jest przepiekny i batdzo ładnie się wyzłaca na wiosnę choc wg mnie jednak najpiekniejsze zloto ma 'Kordusowa', ladna jest tez 'Europe gold'... Wszystko zalezy od tego gdzie mieszkasz i jaki masz dostep do sklepow ogrodniczych bo od przypadkowych kupcow nie warto niczego brac! zajrzyj na portal www.zszp.pl/ i tam poszukaj najblizszej dobrej szkłóki; jest taki ogrom ciekawego materiału, że trudno nie znajac twoich warunkow cos sensownego Ci doradzić - pamietaj ze drzewa zyja dluzej niz my! My odejdziemy a one pozostaną! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq 'Kórnik'... 08.09.07, 11:56 No tak, nawet myslalem o Kórnikach - jest ich chyba 5 różnych form, jedna nawet - wielopienna - dosc roztrzepana, - zapomnialem napisac! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: 'Kórnik'... 09.09.07, 19:45 Serdeczne dzięki za pomoc. Mieszkam pod Warszawą. Wybieram się do centrum ogrodniczego, ale wolę tam na zakupy pojechać teoretycznie przygotowana. Pozdrawiam. Malwa Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: 'Kórnik'... 09.09.07, 21:00 malwa213 napisała: > Mieszkam pod Warszawą. Wybieram się do centrum ogrodniczego, Sprobuj moze w obydwu Ogrodach Botanicznych; sa tam niezle sklepy ogrodnicze, w Powsinie Radek a przy Łazienkach Edyta potrafia dobrze doradzić, dobre jest centrum w Broniszach www.hrbronisze.pl/hrb/index.php Nie wiem czy jeszcze pani Małgosia Bańkowska sprzedaje na ul.1-go Sierpnia 11; - Gośka zawsze miala w swojej szkółce rzadkie okazy nie zdobycia u innych szkolkarzy... W Józefosławiu na ul. Wilanowskiej 1 maja bardzo dobrą szkolke Janek i Joanna Widajowie... Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: 'Kórnik'... 10.09.07, 08:25 Dziękuję za radę. Chętnie odwiedzę zaproponowane centra, tym bardziej że od jutra mam urlop i dużo czasu. Powoli krystalizuje mi się pomysł zagospodarowania części ogródka. Myślę, że dzięki Waszej pomocy za jakiś czas nie będę musiała przesadzać, dosadzać, wykopywać i dalsze, jak to do tej pory bywało. Pozdrawiam słonecznie w ten deszczowy dzień. Malwa Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: 'Kórnik'... 10.09.07, 20:49 malwa213 napisała: > Pozdrawiam słonecznie w ten deszczowy dzień. Malwa ...a malwy są takie piekne... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś