asta6265 17.06.08, 14:39 Podpowiedcie mi proszę jakie kwiaty wieloletnie mogę posiać już teraz żeby zakwitły w przyszłym roku na wiosnę? Acha i kiedy można wsadzać cebulki mieczyków też na kwitnienie w następnym sezonie? Dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elz_bietka1 Re: Doradzcie 17.06.08, 17:17 Mieczyki sadzę w maju, aby zakwitły w lipcu o ile wiem nie zimują w gruncie. Byliny rozmnażam raczej przez podział, chyba,że same się wysieją. Dwuletnie sieje się przeważnie od maja do lipca a w sierpniu przesadza na stałe miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka711 Re: Doradzcie 17.06.08, 22:54 proponuję przejrzeć półkę z nasionami w sklepie ogrodniczym na każdym jest podany termin wysiewu,przeważnie kwiaty z przeznaczeniem wysiewu maj-lipiec są zgrupowane oddzielnie,na pewno będą to bratki,niezapominajki,stokrotki, ale te nie są wieloletnie.Wiele bylin można kupić jako rośliny już wyhodowane w doniczkach więc warto przemyśleć czy jest sens je siać.Niektóre wysiewane teraz kwiaty kupuję wiosną na targowisku jako już ładne sadzonki np.gożdzik brodaty,dzwonek skupiony,naparstnice,wielosił,dzielżan,rudbekia,złocień,ostróżki.Mieczyki jak pisała moja poprzedniczka sadzi się w maju i wykopuje na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Doradzcie 18.06.08, 07:33 Jedyny mieczyk zimujący w gruncie to mieczyk dachówkowaty spotykany na górskich łąkach.Mam od paru lat ochotę pzrenieść kilka cebulek do ogródka, ale on chyba przystosowany jest do życia wśród traw. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Doradzcie 20.06.08, 19:50 Mieczyk dachówkowaty podlega ścisłej ochronie gatunkowej. Również nieco do niego podobny, ale bardzo rzadki, mieczyk błotny (mniej efektowny, bo ma mniej kwiatów na pędzie), również bylina. Rzeczywiście oba te gatunki mają wysokie wymagania co do środowiska. Ale mieczyk dachówkowaty rośnie nie tylko na górskich łąkach. Spotyka się go również na polach uprawnych, szczególnie wśród jęczmienia lub owsa. Może tam poszukaj? Lubi glebę gliniastą i wilgotną, kwaśną lub słabo kwaśną. Odpowiedz Link Zgłoś