02.03.09, 16:11
Mam hortensję, niby bukietową, ale nie wiem na pewno. Jesienią obcięłam przekwitłe kwiatostany. Obecnie stercza łyse badylki, na końcach których są jakby brązowe pączki. Czy to z nich bedą kwiaty? Czy powinnam obciąc pędy na i czekać, aż wyrosną nowe i młode i może to na nich będą kwiaty?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Hortensja 02.03.09, 19:19
      Grubsze pąki na czubkach ma hortensja ogrodowa, tej nie możesz teraz ciąć, mają
      kwiaty różowe, niebieskie, białe, kuliste, albo talerzowe.Hortensje bukietowe
      mają kwiaty biało- kremowe, stożkowe, pędy z niewielkimi pączkami liściowymi
      wzdłuż łodygi i te przycina się wiosną nad parą takich w zależności jakiej
      wysokości chce się mieć krzew, mocniej gdy niższy.
      • tamaryszek44 Re: Hortensja 02.03.09, 23:15
        Dzięki. Więc te moją ogrodową, kiedy mam przycinać? Czy z tych brązowych pąków będą kwiaty?
        • gabula777 Re: Hortensja 03.03.09, 08:26
          Brązowy kolor pąków raczej wskazuje na to, że zmarzły.Pąki kwiatowe utworzone w
          poprzednim sezonie na wierzchołkach mają cienkie łuski i łatwiej przemarzają niż
          liściowe.Nie spiesz się jednak z ich obcinaniem, ale gdy stwierdzisz, że są
          suche obetnij nad pierwszą parą zielonych, nabrzmiałych.Młodych krzewów
          hortensji ogrodowej nie trzeba wcale przycinać (tylko martwe części), tylko
          rozrośniętym okazom wycina się jakieś niekształtne, zagęszczające i najstarsze,
          by krzew odmłodzić.
          • tamaryszek44 Re: Hortensja 04.03.09, 15:50
            Moja ma 4 lata. Czy w tym roku powinnam ją przyciąć? Kiedy to zrobić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka