Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Puchar Konfederacji

02.03.11, 13:08
    Szanowni Organizatorzy i Administratorzy, Wielcy Animatorzy WL et cetera, Panowie Prezesi, niestrudzeni entuzjaści i miłośnicy WL, przedstawiam Wam propozycję atrakcyjnego wzbogacenia konkursu. Nowa w tej grze opcja nosiłaby nazwę PUCHAR KONFEDERACJI.

ZASADY
    Prezes, który chciałby wziąć udział w Pucharze Konfederacji, musiałby zgłosić do tego Pucharu 16 swoich drużyn. Prezes miałby swoistą ligę złożoną z 16 drużyn i byłby jednocześnie szefem tego swojego związku piłkarskiego, dla którego wymyśliłby jakąś nazwę. Szef takiej federacji rywalizowałby z szefami innych federacji. 16 drużyn punktowałoby dla danej federacji, a suma punktów uzyskanych przez te 16 drużyn decydowałaby o miejscu w klasyfikacji generalnej Pucharu Konfederacji.

Do Pucharu Konfederacji należałoby zgłosić drużyny przed 9 kolejką. Każda zgłoszona drużyna punktowałaby w WL na takich zasadach jak dotychczas, ale w Pucharze Konfederacji punkty byłyby liczone nie wcześniej niż od 9 kolejki i sumowane do samego końca edycji.

Liczba 16 drużyn byłaby zgodna z liczbą klubów w Ekstraklasie, ale tak naprawdę miałoby to drugorzędne znaczenie. Można by zamiast 16 ustalić np. 5 drużyn na jednego prezesa.

FINANSOWANIE I NAGRODY
    Każdy prezes za każdą zgłoszoną do Pucharu Konfederacji drużynę uiściłby opłatę 1,23 (z VAT-em). 16 drużyn kosztowałoby niecałe 20zł (19,68). Pula nagród dla szefów najlepszych konfederacji pochodziłaby właśnie z tych uzbieranych złotówek.

KORZYŚCI
    Dla prezesów atrakcyjna gra polegająca na szefowaniu założonej przez siebie federacji. Poza tym walka o nagrody. Gra byłaby sprawiedliwa, bo każdy prezes w swojej federacji piłkarskiej miałby tyle samo drużyn. Dla organizatorów oprócz zwiększenia atrakcyjności gry ważna byłaby jeszcze jedna rzecz. Te koła wozu o nazwie WL byłyby smarowane i nie piszczałyby tak.

PRECZ Z LIGAMI PRYWATNYMI!!!
    NIECH ŻYJE PUCHAR KONFEDERACJI!!!

Proszę Panów Prezesów o opinie na temat Pucharu Konfederacji, oczywiście jak zwykle bez uprzedzeń.

Obserwuj wątek
      • akst1 Re: Puchar Konfederacji 02.03.11, 13:17
        Nieścisłość: Stoi napisane w 5 akapicie - "Pula nagród dla szefów najlepszych konfederacji..." Powinno być: "Pula nagród dla szefów najlepszych federacji..." Wyjaśniam: Federację miałby dany prezes, a konfederacją byłyby wszyskie założone federacje.
        • majron78 Re: Puchar Konfederacji 02.03.11, 13:37
          akst1 napisał:

> Nieścisłość: Stoi napisane w 5 akapicie - "Pula nagród dla szefów najlepszych k
          > onfederacji..." Powinno być: "Pula nagród dla szefów najlepszych federacji..."
          > Wyjaśniam: Federację miałby dany prezes, a konfederacją byłyby wszyskie założon
          > e federacje.
          A Świstak siedzi i zawija w sreberka...
          Doprawdy bujną wyobraźnię ma Pan Prezes...
          Ale podoba mi się konsekwentny upór w proponowaniu kolejnych pomysłów :-)
          Pozdrawiam.
          • akst1 Re: Puchar Konfederacji 02.03.11, 13:43
            Panie Prezesie majron78, proszę się pofatygować i dokładnie przeczytać, o co chodzi. Wszystko perfekcyjnie przygotowane. Mówię to, choć jestem człowiekiem z natury skromnym.
            • me8848 Re: Puchar Konfederacji 02.03.11, 21:03
              Kolejna propozycja, mija dzień i ... nic... żadnego zainteresowania. Może by tak wyciągnąć wnioski z tego faktu?
              • matuszi Re: Puchar Konfederacji 02.03.11, 23:06
                pomysł ciekawy, ale jednak ma minusy
                1. Ile osób będzie miało czas zajmować się 16 drużynami?
                2. Zero rywalizacji - możliwość wielu kombinacji albo taktyka na ten sam skład we wszystkich zespołach, czyli żeby wygrać trzeba mieć szczęście, umiejętność dobrania składu praktycznie się nie liczy
                3. Organizator też chciałby coś zarobić, a ten puchar miałby bardzo małą popularność bo nie ma tyle osób posiadających po 16 drużyn a i nie wszyscy z nich są zainteresowani
                4. Ile osób chce ponosić kolejne opłaty nie dość że płaci się za zmiany, za sponsora, za założenie kolejnych drużyn (do 16 trzeba 4 kont, 4 drużyny darmowe + 12 płatnych) i kolejna opłata za każdą drużynę w pucharze

Podsumowując, ambitny pomysł, ale nieprzemyślany
                • akst1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 10:40
                  Prezesie matuszi, dzięki za zainteresowanie, bo naprawdę propozycja jest godna tego. Cieszy mnie, że podniósł pan rzeczowe argumenty, bo dzięki temu będę mógł Panu rzeczowo (mam nadzieję) odpowiedzieć. A więc do rzeczy:
                  Ad 1 Skoro jest wielu graczy, którzy założyli więcej niż 16 drużyn, no to chyba tę 16 będą mogli przypilnować. Ja mam w tej edycji tylko 21 teamów. Postawiłem tym razem bardziej na jakość niż na ilość. Ale jeśli nie będzie jakiejś atrakcyjnej oferty, to np. od 9 kolejki będę już grał co najwyżej 3 z nich.

Ad 2 Jak to zero rywalizacji? Chętnie się pościgam z Panem czy z innymi tuzami WL, takimi jak np. Prezes-33, Prezezi t-clapek, dejv, Polak, me..., piast, luki, p_kozak, gadam, dyrmann, żeby nie wymieniać całej plejady innych. Co do szczęścia to ma ono najważniejsze znaczenie we wszystkich grach WL, nie tylko w tej proponowanej przeze mnie. Wybór składów w drużynach należących do poszczególnych federacji zależałby przecież od poszczególnych prezesów.

Ad 3 Cytuję: ,,Liczba 16 drużyn byłaby zgodna z liczbą klubów w Ekstraklasie, ale tak naprawdę miałoby to drugorzędne znaczenie. Można by zamiast 16 ustalić np. 5 drużyn na jednego prezesa''.

Ad 4 Gdyby we federacji każdego prezesa było tylko 5 drużyn, to jakie to by były opłaty? Kilka zł. Przy tej liczbie drużyn to być może co najmniej co drugi prezes by przystąpił do tej rywalizacji. A z SMS- mielibyśmy pulę nagród.

Najważniejsze to to, że rywalizacja byłaby sprawiedliwa. Żadnych krewnych, żon, kolegów z pracy, żadnego kombinowania tego typu.
                  • matuszi Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 13:05
                    No więc zmniejszenie liczby drużyn jest dobrym pomysłem. Zasadniczym plusem jest też to, że taki puchar faktycznie jest lepszą alternatywą dla lig prywatnych. Jeśli ktoś chce rywalizować ze znajomymi może zaprosić ich do federacji. Jednak nadal wątpliwe jest powstanie takiego pucharu ponieważ nawet jeśli zbierze się ok 100-200 prezesów to mając powiedzmy po 5 drużyn daje to góra kwotę 1230 złotych. Jeśli to wystarczy na pulę nagród to z pewnością nie zadowoli organizatora, który tworząc kolejny puchar chce mieć z tego korzyści.
                    A nadal mam przeczucie, że ten puchar nie przyjąłby się na stałe w całej formule serwisu WL.
                    • luki303 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 15:48
                      no akst zadziwiasz mnie czasami...ale tym razem pozytywnie....skąd Ty bierzesz takie pomysły:)

No ale do rzeczy...myślę że pomysł jest dobry bo coś trzeba zrobić aby WL była emocjonująca dla wszystkich aż do samego końca.I akurat od 8-9 kolejki kiedy już spora ilość prezesów nie liczy się w walce o wygraną to taki puchar byłby akurat rarytasem.
                      16 drużyn to jednak za dużo,pięć to maksimum z tym że pula na nagrody tak jak napisał matuszi byłaby niska.Dlatego np. zgłoszenia mogłyby być za sms po 3 zł i od razu pula wzrasta.
                      Ogólnie podoba mi się ten pomysł z tyc pucharem konfederacji:)
                      • krzysialek1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 16:17
                        a może prościej ? z każdą kolejką zwiększać wygraną w tejże kolejce tzn. np. 1kolejka -300pln
                        2kolejka 400pln, 3kolejka 400pln....... to 16kolejka już 1600pln. i już jest sens grania do końca swoimi słabymi drużynami
            • syniu Ligi prywatne muszą zostać ... 04.03.11, 14:17
              ... a Puchar Konfederacji może być jako dodatek
      • krzysialek1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 16:07
        bez uprzedzeń. takich propozycji można wymyślić sto po dwóch desperadosach ,a po trzech perfekcyjnie.
        prawda jest taka ,że zapał gaśnie wraz osiągnięciami i jest to naturalne.
        kto zmusi kolarza po np. 5 etapie jak ma godzinę straty do lidera (u nas 5 kolejce) jechać z tym samym zaangażowaniem niż jadąc jako lider? NIKT -tylko sponsor i premie . w WL takimi premiami są zwycięstwa w kolejce, miesiącu. pucharze itp. , a sponsorem smsów jesteś sam , wiec sam się motywuj , a nie jak piszesz , że miałem 21 drużyn teraz będę grał 3ema . To twoja sprawa i twoja kasa.
        Wymyślanie na siłę jak dorobić Agorę zostaw ich pracownikom.
        ,,,Te koła wozu o nazwie WL byłyby smarowane i nie piszczałyby tak.,,, naoliw je swoimi srebrnikami , a od naszych wara.
        Jaki Pan taki kram pasuje dodać i tyle w temacie .
        • akst1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 18:37
          Prezesie matuszi, z pewnością organizator miałby korzyści, a napisałem o nich pod koniec pierwszego mojego wpisu proponującego grę (zauważył to Prezes krzysialek1). Potem chyba się troszkę pomyliłeś, bo napisałeś: "Jeśli ktoś chce rywalizować ze znajomymi może zaprosić ich do federacji." Prezesie matuszi, wg mojego pomysłu w jednej federacji byłyby tylko drużyny należące do jednego prezesa. Ta Twoja pomyłka jednak, Prezesie matuszi, może być przyczynkiem do stworzenia nowej gry - bardziej sprawiedliwej Lig Prywatnych. Mało pieniędzy by wpłynęlo? A ilu naliczyliśmy prezesów, gdy była gra na 10-lecie? Chyba z 800. Gdyby przy 5 drużynach, te "grosze" wpłaciła połowa z nich, to już by była ładna sumka.

Prezesie luki303, ja po prostu bardzo bym chciał, żeby prezesi czuli satysfakcję z gry do samego końca edycji. Jasne, że może być 5 drużyn w jednej federacji, ale gdyby tak bardziej to wszystko upodobnić do rzeczywistości to chyba najmniej w Europie drużyn jest w federacji austriackiej (wydaje mi się, że 10).

Prezesie krzysialek1, Twoje uprzedzenia do proponowanej przeze mnie gry, formułowane już tydzień temu, dają mi do myślenia.
          • 2second Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 19:10
            Prezesie akst1 najprostsze jest wynagradzanie za kazdą kolejkę.Tak było dawniej i wszyscy grali do końca.
            • akst1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 19:27
              Prezesie 2second, gdy zobaczyłem, że Pan się wpisał, to od razu pomyślałem, że to będzie taki mniej więcej wpis, i się nie pomyliłem.

Niektórzy się dziwią, że mam pomysły. Odpowiem krótko: mam pomysły, bo kocham piłkę nożną. Choć się nieraz wygłupiałem, to nigdy nie miałem intencji wrogich, do każdego prezesa mam szacunek.

Proszę o opinie na temat Pucharu Konfederacji bez uprzedzeń, czego przykład w tym wątku dali dwaj Prezesi.
              • t-clapek Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 20:45
                Szczerze mówiąc, cały ten pomysł mi się podoba (no może w mniejszym zakresie niż 16 prowadzonych drużyn). Ogólnie się cieszę, że pojawiają się niegłupie pomysły na uatrakcyjnienie rozgrywki.
                Niestety istnieje pewien znaczący problem. Nawet gdyby ten pomysł bardzo spodobał się Kowallowi, to i tak nie ma praktycznie żadnej szansy na jego wprowadzenie w WL.
                Ładnie to obrazując: my, gracze jesteśmy "kibicami", Kowall jest "Bońkiem sprzed kilku lat, w PZPN-ie" (nikomu nie umniejszając), a ci, którzy decydują o formie rozgrywki to "PZPN". Wszyscy chcemy reform, Kowall o nie walczy, ale przez beton przebić się nie idzie...
                Niestety, takie są realia.
          • 2second Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 19:18
            Prezesie kozak czy Pan zezwolił założyć Prezesowi akst1 aż 21 drużyn to przecież hurtownik,zły człowiek,przez niego Pan nie będzie mógł Pan wygrać,ale będą żale na forum,depresja u prezesa kozaka blisko,blisko jeszcze bliżej.Oczekuję obszernej odpowiedzi jakie to szkody potworne poczynił prezes akst1.
            • akst1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 20:30
              Prezesie p_kozak, proszę się nie przejmować wpisami Prezesa 2second. Ja przecież wiem, że Pan mnie nie uważa za złego człowieka. A to, że trochę tych kopii w boju nakruszyliśmy... było, minęło. Jestem ciekaw, co taki wytrawny gracz jak Pan sądzi o Pucharze Konfederacji. Myślę, że mimo iż Pan zna wszystkie menagery piłkarskie jak własną kieszeń, to Pan jeszcze nie spotkał takiej propozycji. Bardzo proszę jej z góry nie odrzucać. Wszyscy na pewno tutaj na tym forum będziemy czekać na Pana głos w tej kwestii jako głos wybitnego autorytetu w tej dziedzinie (bez cienia ironii).
              • matuszi Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 21:27
                No cóż temat się rozwija... ale jak słusznie zauważył pan t-clapek beton jest zbyt gruby i mówiąc o zadowoleniu organizatora również o tym miałem na myśli. Pomysł jest ciekawy. Oczywiście będzie coraz więcej pomysłów jak taki puchar można usprawnić. Zawsze znajdą się też zwolennicy i przeciwnicy. Przyznaję się do pomyłki ze znajomymi, ale może i o tym można by pomyśleć
                Co do hurtowania to już w innym wątku była o tym dyskusja i muszę przyznać rację, że jeśli ktoś ma głowę do zarządzania 100 drużynami to ok, ale jednak coś nutka niezadowolenia u innych pozostanie.
                Ja mam 3 drużyny w przeszłości maksymalnie 5 i zawsze byłem zadowolony... jeśli ktoś ma 100 ekip to może zwiększa szanse ale cały czas mądrze zarządzana jedna 11 (a w sumie 18) ma szansę na zwycięztwo.
                • matuszi Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 21:29
                  sorry za ortografie i interpunkcje, ale na szybko pisałem i nie sprawdziłem, także 3 drużyny mam teraz a nie w przeszłości :) , a w zeszłych edycjach max. 5
                • akst1 Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 21:50
                  Prezesie matuszi, obecne przepisy WL (brak zastępcy kapitana i ograniczenia do max. 3 zawodników z 1 klubu) dają jednak pewne szanse drobnym ciułaczom.

Co do Pucharu Konfederacji to ja się dziwię. Myślę, że każdy beton, gdy widzi jakieś profity, to się powinien chociaż trochę wzruszyć (czyt. "skruszyć").
                  • 2second Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 23:23
                    Panowie czy Prezes t-clapek pisze my gracze w WL czy wy którzy gracie w WL. Ustalmy to jednoznacznie.
                  • 2second Re: Puchar Konfederacji 03.03.11, 23:32
                    Prezesie akst1 jest Pan najbardziej cierpliwym,taktownym,wyrozumiałym,pracowitym Prezesem w WL.Bez Pana wpisów ta gra miała by o wiele mniejszy urok. Ja tylko krótko ale szczerze odpowiadam co myślę .A że nie jest to czasem po Pana myśli to proszę wybaczyć.
                  • keicam47 Re: Puchar Konfederacji 04.03.11, 09:28
                    Ale akurat ograniczenie do 3 zawodników z jednego klubu pomaga hurtownikom w ustaleniu tzw systemu. Teraz przecież nie weźmiesz do składu jakiegoś byle jakiego gracza Wisły czy Legii,lecz najlepszych 3 wg własnego uznania.A dzięki ograniczeniu do 3 zawodników z jednego klubu ilość kombinacji jest też mniejsza.
                    • akst1 Re: Puchar Konfederacji 04.03.11, 13:27
                      Jeżeli weźmiemy pod uwagę brak zastępcy kapitana, to łatwo wykazać, że działa to na niekorzyść hurtu. Natomiast jeżeli przypatrzymy się ograniczeniom do 3 zawodników, to pewności nie mam. Może Prezes ma rację. Mi się jednak wydawało, że na korzyść hurtu działało takie hurtowe branie całej np. defensywy z 1 klubu dla większej liczby drużyn, gdy można było mniej więcej przewidzieć, kto będzie z tyłu na zero. Potem w wielu drużynach robiło się różne kombinacje w pomocy i ataku i pewnie wychodziło się na swoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka