Gość: masz Paweł IP: *.poldim.pl 19.02.06, 23:20 absolutną rację. Jest kilkadziesiąt milionów na budynek PKOl a nie ma pieniedzy na normalne lodowisko. Kicha, bo kichą zarządzają pseudo menadżerowie w stylu Włodarczyak, Tajnera czy Szewińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 23:20 mądrze gada. Gdyby były obiekty i kluby byłyby medale. Niech mi ktoś powie który z dzieciaków nie chciałby jeździź na sankach na sztucznym torze? O łyżwiarstwie nawet nie ma co gadać, u nas na wsi jest lodowisko jedno z niewielu krytych i pęka w szwach, tylu dzieciaków jeździ, ale jeżdżą dla zabawy, bo poza sekcją hokeja nie ma innych klubów, a nie każdy do hokeje się nadaje, a mogłoby być przecież n.p. łyżwiarstwo figurowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 23:36 Zakopane udawało, że kandyduje do olimpiady, ale do dziś nie powstał ani jeden obiekt w okolicy, to o czymś świadczy, przecież celem olimpiady jest m.in. popularyzacja sportu, a skoro obiekty miałyby być zbudowane tylko po to, żeby medale zdobywali na nich obcokrajowcy to nie ma to sensu. IO trzeba zorganizować, ale na poważnie i n.p. w Bielsku, województwo ślaskie ma niezłą infrastrukturę, sporo bogatych i dużych miast, a Beskid Śląski nie jest parkiem narodowym. Będzie to okazja by wybudować w końcu te obiekty, których nam brakuje, n.p. tor do saneczkarstwa i łyżwiarstwa szybkiego(Przy okazji kandydowania Polski do organizacji Euro coś w końu drgnęło z budową nowych stadionów w Polsce, może i tym razem byłoby podobnie), skocznia w sąsiedniej Wiśle będzie gotowa w tym roku. Jakby taka idea pociągnęła za sobą stworzenie obiektów i jakiegoś systemu szkolenia młodzierzy to byłoby super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca_mrowek Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejscu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 03:44 Jak sam zawodnik mówi że super byłoby być 10tym to po co mają tam jechać? Mnie 10te, 12te czy 90te miejsce rajcuje tak samo czyli wcale. Jak mają jechać spełniac te swoje marzenia to lepiej niech sie zajmą dziećmi, pracą. Idzcie do pracy, nie bedziecie "tacy biedni" i bedziecie mieli co jeść. I nie będzie tych rozczarowań, naszych i (podobno) Waszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMTe Re: Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejs IP: *.chomiczowka.waw.pl 20.02.06, 04:44 > Idzcie do pracy, nie bedziecie "tacy biedni" i bedziecie mieli co jeść. > I nie będzie tych rozczarowań, naszych i (podobno) Waszych. O to chodzi, że sportowcy już pracują, tylko nie za bardzo mają na czym. Politykom (czyli części społeczeństwa oddzielonej od społeczeństwa) bardziej zależy na wybudowaniu jednego wielkiego stadionu narodowego (bo jest duży i znowu będzie można przeciąć wstęgę), niż na finansowaniu jakichś małych osiedlowych klubików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moxie Do Pogromcy IP: *.ny325.east.verizon.net 20.02.06, 05:13 To wolisz zeby w ogole nie bylo reprezentacji Polski na IO? Spadaj, dziadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca_mrowek Re: Do Pogromcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:50 Wolę. A Ty wolisz kupić śmierdzące mięso czy nie mieć żadnego? Jak mam płacic za marzenia o drugiej dziesiątce to wole IO bez Polaków. Taniej i weselej. Odpowiadasz na : Gość portalu: Moxie napisał(a): > To wolisz zeby w ogole nie bylo reprezentacji Polski na IO? Spadaj, dziadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturro Re: Do Pogromcy IP: *.pool8832.interbusiness.it 20.02.06, 17:40 Ty pogromco w gole wiesz o czym mowisz?biedaku...jak mi Ciebie zal... Odpowiedz Link Zgłoś
aja74 Re: Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejs 20.02.06, 08:40 O to to. Co to za jechanie z nadzieja zajecia 10tego miejsca? Wobec tego niech nie jedzie wcale. Ja do tej pory myslalem ze kazdy chce wygrac to zloto. Ale widac sie myle. Widac teraz wystarcza ambicji na 10 miejsce. Co do tego ze sportowcy dostaja malo pieniedzy to panie sportowcu to jest pana praca tak samo jak ja mam swoja. I ja tez musze sie poswiecic i nie powiem sobie starczy mi ze zaczen cos tam nie wazne ze nie skoncze. Otoz nie ja musze swoja robote wykonac a pana satysfakcjonuje 10 miejsce. No i o tych pieniazkach to jaka praca taka placa. Dlaczego pierw chcesz pan pieniazki a pozneij moze pokaze pan ze 8 miejsce zajmie. Polska nie jest zimowym rajem i w polsce licza sie tak naprawde sporty letni, czego dowodem jest ilosc medali z zimowychigrzysk. I cyz na sile musimy byc zimowym potentatem? To ze byl jeden Malysz ktory na te przepisy jakie byly i regulaminy wpasowal sie jak sie patrzy i wykorzystal swoje zdolnosci nie oznacza ze zaraz musimy takich jak Malysz miec na kopy. Malysz byl jeden i nie predko sie nam trafi kolejny. Wiec pozostanie nam zyc tym co on zdzialal, a teraz lepiej jednak stawiac na lato :)) AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejs IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.06, 10:07 Pogromca mrówek. Bardzo jestem ciekawy, które ty masz miejsce na świecie i w czym?? Wielki z Ciebie specjalista we wszystkich dziedzinach sądzą po twoich wpisach dnia dzisiejszego. Spróbuj porywalizować z mrówkojadami świata o miejsce w pierszej setce. Jeśli świat zwierząt jest dla Ciebie zbyt silny to może jakaś dyscyplina sportowa jest ci bliska. Powiedz na jakiej liście startowej, jakiego klubu możemy znaleźć twoje nazwisko. Paweł Zygmunt robi w roku więcej kilometrów na łyżwach niż ty samochodem. (mimo twych licznych przeprowadzek, bo chyba tylko w Koziej Wólce nie mieszkałeś) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca_mrowek Re: Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 14:58 Zgoda! I Pan Zygmunt nadal może robić te tysiące kilometrów. A nawet gigametry. Ale za swoje. Co to za filozofia??? Płace i wymagam czy biorę i żądam? Bo ta ostatnia to filozofia własnie Pana Zygmunta. Nie dośc ze dostaje kase a nie ma efektów (w gospodarce firma upada, w zyciu gostek dostaje kosza, w pracy dostaje wymówienie, nie dostaje nowego kontraktu itd) to jeszcze żąda zamiast się cieszyć że go nie zwolnią (czyt. że dostaje cokolwiek chociaz nie warto) to jeszcze żąda i wymaga. "Panie Dyrektorze, wiem że jestem do bani a moja robota to niezła bryndza dlatego uważam ze powiniem mi pan dać podwyżke" P.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejs 20.02.06, 17:13 wydajemy na przeciętnego polskiego panczenistę kilkadziesiąt razy mniej niż Holendrzy, Kanadyjczycy, Amerykanie, Niemcy etc., ale żadamy medali... to tak jakby od polskich naukowców wymagać zbudowania "niewidzialnego" myśliwca, albo wynalezienia lekarstwa na raka. ale ich stać tylko na to, żeby od czasu do czasu coś tam ciekawego znaleźć - robią co mogą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturro Re: Zajmijcie się dziećmi! "Marzy" o 10.tym miejs IP: *.pool8832.interbusiness.it 20.02.06, 17:50 oj pogromco.takie teksty place i wymagam tyo se rzucaj w restauracji.tak na dobra sprawe to zeby sport w Polsce mial rece i nogi powinno isc o wiele wiecej kasy.smutne ale prawdziwe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hakenbu Najpierw się inwestuje, a potem zarabia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 15:46 ...a nie na odwrót Panie mrówkojad. Też mi żal dupę ściska jak oglądam polskich olimpijczyków, ale czy i tak nie osiągają wiele zważywszy jak mało kasy się na nich przeznacza i jakie pijawki - tzw. "działacze sportowi" się pod nich podczepiają? Zygmunt jest w czołówce od lat, zrobił co mógł, lat mu nie ubywa, więc to juz chyba koniec marzeń o olimpijskim medalu, ale to nie zmienia faktu, ze wpisał się w historię polskiego łyżwiartswa szybkiego. Sportowców jeśli już w biznesowym jezyku rozmwiamy, można porównać do długoterminowej inwestycji obarczonej dużym ryzykiem, a nie do pracowników zatrudnionych w różnych gałęziach gospodarki. Chcemy wyników to trzeba kasy, kasy i jeszcze raz kasy. Cudów nie ma. Mieszkam na Warmii i mazurach - najbliższe lodowisko mam w Warszawie. Bo to, ze czasem jak jest mróz i zetnie mi jezioro - nie znaczy, ze mam gdzie trenować. Tym samym polski potencjał ludnościowy dla wyłuskiwania ewentualnych talentów w wielu dyscyplinach sportowych już na starcie jest zubożony o ileś tam milionów ludzi. Ale co tu mówić o lodowiskach , torach saneczkarskich, czy bobslejowych jak w 180 tysiecznym Olsztynie jest 1 (słownie jeden!) przestarzały i wiecznie zatłoczony basen 25 metrowy. No to gdzie wychowywać tych olimpijczyków? Na leśnej drodze, do biegów przełajowych??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tak tak! Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 23:24 podpisuję się pod każdym słowem! Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren EPA!!! 19.02.06, 23:27 To było piękne. Dziękuję Panie Pawle! Dokładnie taka jest polska sportowa rzeczywistość. I krew mnie zalewa, jak słyszę jak czytam opinie tych palantów, co siedzą tylko w domu przed kompem i gó.. robią. Kto nigdy nic nie trenował, nie ma prawa krytykować nawet tego ostatniego. Bo mimo, że medalu nie zdobył, ale musiał się naharować przez wiele tygodni. A później taka ciota rzuci miesem na prawo i lewo. I te dziennikarskie patafiany. Ponalewają się, podgrzeją atmosferę i jest extra nie? Chory kraj, chorzy ludzie. Do boju polscy sportowcy! Ja tam dalej trzymam za Was kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: EPA!!! 19.02.06, 23:45 dziennikarze to są nie lepsi od internetowych napinaczy. Stec przy każdej okazji dowala, że skoki to dyscyplina niszowa, więc nie ma się czym podniecać. Ale pewnie zaraz napisze felieton, w którym będzie rozpaczał, że 0 medali na IO. Chociaż nie, wg niego liczy się tylko piłka nożna, więc pewnie nic nie napisze. Może ewentualnie gdy będzie pisał o fenomenie Żurawia to coś dowali Małyszowi między wierszami. Niemcy czy Holendrzy nie martwią się, że mają medale w konkurencjach o których stecom się nie śniło, tylko robią swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
maclaren Re: EPA!!! 19.02.06, 23:59 Dokładnie! Niszowe konkurencje? Bo to nie jest piłka nożna? Medal to medal, a jak znajdą sie pasjonaci to czemu nie? Może stalibyśmy się saneczkarską potęgą? I twedy nie trzeba byłoby pieprzyć ludziom o medalowych szansach, zeby przyciągnąć przed telewizor. Ludzie oglądaliby sami z siebie. I won z całą działaczowską chołotą! We wszystkich związkach! Syf i malaria! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: EPA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:41 Z tymi niszowymi to sie faktycznie zgadzam, to bzdura. rywalizuje sie w kazdym sporcie. Ale z tym saneczkarstwem to bym sie zastanowil. Nie, ze mam cos przeciw saneczkarstwu ale moze na poczatek skupmy sie na dyscyplinach "dostepnych" dla szerokiego grona? Bo tor saneczkowy pomiesci niewielu pasjonatow. Do tego sanki kosztuja dosc sporo. Uwazam, ze powinno sie na poczatek skupic na lyzwiarstwie (hokej, panczeny, figurowki itp) narciarstwie (biegowe, alpejskie) i wypromowac te dyscypliny oraz inwestowac w infrastrukture. Popatrzmy na CZechy to przeciez nie jest poza naszym zasiegiem. Jak zrobimy krok bedzie mozna pomyslec o nastepnych dyscyplinach. Trzeba nakrecic koniunkture na sporty zimowe. Skoki nakrecil Malysz i jak widze tych brzdacow skaczacych to wiem, ze za kilka lat i my bedziemy sie liczyc. Panie Panowie do roboty ;) Pozdrawiam polskich Olimpijczykow zwlaszcza tych z dalszych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: EPA!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:51 no nie wiem, te dyscypliny, które wymieniłeś tanie wcale nie są, poza biegamim może. lodowisk krytych w Polsce jest mało. Klubów hokejowych jeszcze mniej - tylko 2 ligi, w sumie kilkanaście zespołów. Narciarstwi alpejskie odpada, bo nie mamy lodowców, tutaj sukcesy to może odniesiemy jak poszukamy, jak to ktoś kiedyś sugerował młodych zdolnych Polaków mieszkających w Kanadzie albo w Austrii. "tor saneczkowy pomiesci niewielu pasjonatow. Do tego sanki > kosztuja dosc sporo." To samo można powiedzieć o kajakarstwie i wioślarstwie, a jednak mamy w tym sukcesy. "Skoki > nakrecil Malysz i jak widze tych brzdacow skaczacych to wiem, ze za kilka lat i > my bedziemy sie liczyc. Panie Panowie do roboty ;)" A ja boję się, że jak zakończy karierę Małysz to to wszyastko padnie, bo Polacy są znani ze słomianego zapału. Ponoć po sukcesach Fibaka też wszędzie powstawały szkółki i korty, dzieciarnia waliła na nie w tamtym czasie i nic z tego nie wyniknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: EPA!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 01:02 mamy w Polsce nawet aż 2 tory do kajakarstwa górskiego, to też drogie i dla wąskiej grupy ludzi, a jest, może kiedyś będą medale olimpijskie, na razie były "tylko" sukcesy na MŚ. Jakbyśmy mieli tor do saneczkarstwa to taki tor wynajmowaliby n.p. Ukraińcy albo Czesi, bo też nie mają, można organizować zawody PŚ, które są transmitowane w Eurosporcie. Zauważ, że Polacy osiągali i osiągają sukcesy w saneczkarstwie na torach naturalnych, tylko, że ta dyscyplina nie jest olimpijska. Czyli od zera byśmy nie zaczynali - są tory naturalne, są nawet zawody typu PŚ w tym, czyli są i ludzie - pasjonaci. W biegach czy w biatlonie, co mnie ogromnie dziwi Polska nie organizuje nawet PŚ, a to by pomogło spopularyzować te dyscypliny, takich to mamy działaczy w PZN, gdyby nie Małysz pewnie nawet byśmy nie wiedzieli o ich istnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: EPA!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 01:07 errata - w PZN i w związku biatlonowym, bo to są zdaje się 2 odrębne związki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobo pusty belkot IP: *.hsd1.pa.comcast.net 19.02.06, 23:30 Jakie wydatki takie wyniki. Do tego dochodzi to slynne polskie piekielko. "Elokwentny" osobnik upomina sie o swoje pieniadze wydane na sportowcow. Nie osmieszajmy sie takimi pytaniami. Jeszcze do tego pismaki powtarzaja te pytania. Kpina! Jesli traktujesz sportowcow jako najemnikow, to nie spodziewaj sie lepszych wynikow, jesli placisz im niewiele! Olimpiade ogladam w obcojezycznej telewizji. Wole ne sluchac tego narzekania, zeby nie wpac w atmosfere szerego pesymizmu. Polskie media robia jedna wielka szopke, nadmuchujac przed olipiada wielki balon oczekiwan wobec takich zawodnikow jak Ligocka, Kowalczyk, Sikora, Siudkowie no i Malysz. Prawda jest taka, ze tylko w ten sposob mogli przyciagnac ludzi do telewizorow, zalewajac ich reklamami. Tymczasem w historii polskich wystepow na olimpiadzie zimowej, mamy zaledwie pare medali, wiec trudno spodziewac sie kolejnych. Jak to mozliwe, zeby Ligocka mogla zajac dobre miejsce, jesli w Polsce nie ma ani jednego halfpipea? Jak mamy miec dobrych narciarzy, skoro cala Polska jezdzi na narty za granice, chociazby na Slowacje, bo w kraju jest tak jak jest? Badzmy powazni. Nie osmieszajmy sie jak robia to pismaki i ten pretensjonalny podatnik :))) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Mam pomysła! 19.02.06, 23:45 Potrzebujemy świetnego menagera któremu sprawy sportu olimpijskiego nie są obce,jakiegoś... Młodego chłopaka z bujną nie tylko grzywą ale i głową pełną bujnych a zarazem ciekawych projektów - pomysłów,skutecznego i bezkompromisowego w swych działaniach. Potrzebujemy świeżego podmuchu halnego który z połonin i biur, przepędzi nie tylko morowe powietrze ale również działaczy którzy się nie sprawdzili. Proponuję Michała Listkiewicza - piłka nożna na pewno wiele straci ale np. sporty zimowe mogą na takiej zamianie bardzo dużo zyskać; Dziękuję Szanownym Państwu za uwagę i dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: pusty belkot 19.02.06, 23:54 podatnik to może mieć ewentualnie zastrzeżenia do wyjaZDÓW działaczy- nieudaczników, do sportowców nie wypada. Gdyby urodzili się w innym kraju pewnie zdobywaliby medale, skoro osiągają czasami niezłe wyniki mieszkając w kraju gdzie sport leży i nie ma obiektów, kasy, trenerów. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: pusty belkot 20.02.06, 00:03 do takiego n.p. curlingu nie potrzeba ani specjalnych warunków fizycznych, może startować nawet pięćdziesięciolatek, można trenować po pracy, dla zabawy, tak jak gra się po pracy w kręgle albo w bilard. Tylko, że o ile kręgielnia jest w każdym większym mieście, stół do bilarda w kazdej knajpie to obiektów do curlinga nie ma. Gdyby spopularyzować dyscyplinę pewnie wszystkie większe hotele otworzyłyby takie obiekty, ale na początek niech samorządy coś zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwatorpl2005 Brawo 20.02.06, 00:03 Brawo Panie Pawle! Absolutnie zgadzam sie z tym co Pan mowi i doceniam Pana wysilek, ktory Pan wlozyl w przygotowania. A to ze nie wyszlo... trudno. Moze nastepnym razem, a jesli nie nastepnym razem, to moze pomoze Pan mlodym zawodnikom zeby cos zrobili lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Niestety, taka jest prawda 20.02.06, 00:02 Jedynie chyba zuzel u nas mocny - ale tu sa sponsorzy, pieniadze, stadiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Niestety, taka jest prawda IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:23 za komuny kluby finansowane były przez przedsiębiorstwa państwowe, po 89-tym państwo zabroniło tego i fura klubów padła, tym samym lekką ręką zniwelowano wieloletnie doświadczenia i rozpuszczono zdolnych trenerów i innych specjalistów. Teraz państwowych firm jest niewiele, a te zagraniczne nie mają ochoty sponsorować polskich klubów, taki FIAT zarabia m.in. dzięki fabryce w Polsce, ale finansuje Juventus, a w mieście gdzie jest siedziba FIATA odbywają się IO zapewne również dzięki klasie FIATA. mleko już jest wylane, skoro przy prywatyzacji nikt nie zadbał by jakiś procent z przyszłego dochodu firmy lub przedsiębiorstwa prywatny inwestor przekazywał na polski sport to teraz niech państwo wykłada kasę. Co ciekawe dziennikarze sportowi (!!!) już zaczynają powoli krytykować spółki państwowe (BOT), które wydają kasę na sport, bo to "nasze pieniądze". BOT utrzymuje nie tylko seniorską drużynę siatkarską i piłkarską ma też kilka innych sekcji juniorskich i pływanie, ale takich podmiootów jak BOT jest za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimokon [...] IP: *.trican.ca 20.02.06, 00:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: 300 lodowisk w Calgary??!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:30 czytaj ze zrozumieniem, jeżeli byłoby dużo lodowisk i dużo klubów byłoby dużo zawodników i pewnie byłyby medale. W Polsce nie ma ani jednego krytego toru do łyżwiarstwa szybkiego, czyli nasi w Polsce trenować mogą tylko zimą! Zarabiają obiekty niemieckie na nich, a mogłoby być na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: 300 lodowisk w Calgary??!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:37 na odwrót to znaczy nasze obiekty mogłyby zarabiać na Niemcach gdyby były tańsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qw Re: 300 lodowisk w Calgary??!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 08:43 Nie prawda, że gdy było by dużo ludzi uprawiających daną dyscyplinę to byłyby medale, przecież 3 mln polaków jeżdzi na nartach, a w narciarstwie jesteśmy tak samo słabi jak byliśmy kiedy nikt nie jeżdził na nartach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: 300 lodowisk w Calgary??!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:25 3 mln. Polaków jeździ na nartach w soboty i niedziele i tylko zimą i tylko rekreacyjnie. jeszcze więcej ludzi jeździ samochodami, a nie mamy kierowców F1. To są 2 różne rzeczy - reakreacja, a trenowanie pod okiem specjalistów od najmłodszego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: 300 lodowisk w Calgary??!!! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:27 nie chodzi o to by więcej ludzi wyjeżdżało na narty w ferie tylko, żeby było więcej zawodników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturro Re: 300 lodowisk w Calgary??!!! IP: *.pool8832.interbusiness.it 20.02.06, 18:11 aaa no pewnie ,jesli myslisz ze te pagorki tatry z trzema stokami na krzyz i marne hajsy wplacane na sport wystarcza to sie grubo mylisz specjalisto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic bg bo to Polska - kraj marzen i ambicji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 00:36 tylko co w tym celu sie robi. A wielkie"G" . Kasą ktorej nie ma wiele dziela sie w wiekszosci prezesi i inni burżuje. Zawodnicy nie maja zbyt duzego pola do popisu nie ma gdzie i z kim trenowac i przy takim dalszym obrocie spraw nie mamy zbytnio liczyc na jakies wielkie sukcesy. A co do tego ze sa dyscypliny "dyskryminowane" to sie predko nie zmieni. Finansuje sie to co sie oplaca, a oplaca sie finansowanie juz wypromowanych dziedzin. Mozna na tym zarobic a i troche lewej kasy zawsze znajdzie droge do kieszen naszych urzedasow. Oczywiscie szkoda ze łyzwiarstwo czy inne dyscypliny nie maja warunkow do rozwoju ale apetyt kibicow na sukcesy moze poczekac bo wazniejsze sa puste(no moze nie puste) kieszonki wybranych narodu. Sport jak widac jest na kocnu łańcuch pokarmowego. Ale co zrobic sa inne wazniejsze sprawy takie jak oświata czy sluzba zdrowia w ktorych tez nie dzieje sie dobrze. Ciekawe tylko ile kasy rozplywa sie "po drodze" i co mozna by bylo za nia zrobic. Kibice powinni byc bardziej wyrozumiali w stosunku do naszych zawodnikow. Bez solidnych sponsorow na pewno nie zarabiaja jakichs strassznych kokosow. Bo w Polsce to sie ich zarobic raczej nie da bedac uczciwym. A dziennikrze to typowe hienki (nie wszyscy) starajace znalesc sensacje by zablysnac i zarobic. W sumie nie mozna sie im dziwic . Mnie dziwi raczej postawa zwiazkowcow sportowyh ktorzy nie kwapia sie zainteresowac mediow mniej popularnymi dziedzinami. Ale w sumie w jaki sposob to zrobic skoro niekiedy naprawde nie ma czego pokazywac (czym sie pochwalic). Ale jesli sie czegos nie pokazuje to nie ma sponsorow i pieniedzy na rozwoj tych dyscyplin i tak w "kolo Macieju" . Wszystko tak zapetlone ze sam sie pogubilem a nasi sportowcy ktorzy nikiedy maja wielki talent marnuja sie i kibice nie maja czym sie nacieszyc. W takich krajch jak nasz to sadze ze sukcesy odnasza tylko ci ktorzy maja szczescie trafic na odpowiednich ludzi lub po prostu sami przez wiele lat uporczywie daza do celu pomimo wszekkich przeszkod. W Polsce nie brakuje talentow brakuje ludzi korzy moga im pomoc w rozwoju... a ta korupcja o ktorej pisalem to tylko moje osobiste zdanie byc moze sie myle za co przepraszam..... Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 00:59 U nas 30 mln trzeba podzielić na ponad 200 sportowców, bo tylu objęto przygotowaniami, i jeszcze na cztery lata. To daje średnio 37,5 tys. na jednego sportowca. ------------------------------------------------------------------------------- gdzieś czytałem niedawno, że Austriacy wydają średnio na jednego sportowca 250 tys. Euro rocznie. czyli 25 razy więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Razor Tego nawet czytać się nie da... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 01:19 Brak kasy... ok. Brak obiektów... ok. Za duża ilość działaczy i ich ogólne nieróbstwo... ok. Z tym wszystki się zgadzam ale... Zawodnicy też nie są bez winy. Czemu jak się ogląda ludzi z innych krajów to na takich imprezach jak olimpiada wyciskają z siebie siódme poty a nasi nie? Wszyscy przygotowują się wyjątkowo na nasze okazje a u nas się ciągle mówi, że mają jeszcze czas i następna olimpiada za 4lata... Jak ja mam wierzyć, że taki Zagumny coś osiągnie jak on nigdy nie zajął żadnego porządnego miejsca a jeździ na te olimpiady od kiedy tylko pamiętam.... może to brak talentu, brak zaagażowania, może czas skończyć? Może to jedyne co w życiu potrafi? Nie obchodzi mnie to... jestem rozczarowany, że kraj który posiada 30mln ludzi nie potrafi mieć reprezentantów, którzy nie przynoszą wstydu. (np przegrywając z brazylijczykami w zjeździe...) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Tego nawet czytać się nie da... IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 01:31 no dobra, ale nie mamy lepszych rozgrywająch, poza tym siatkarze nie zawsze się kwalifikują na IO:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dodo Pan Zygmunt ma racje... IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.02.06, 02:33 Pan Zygmunt ma racje w 100%, w tej chwili sport to pieniadze, bez sprzetu, obiektow i szerokiego naboru nowych zawodnikow nie ma o czym marzyc. Problemem moze nawet nie jest brak pieniedzy ale zle zarzadzanie nimi. Kto ma nimi zarzedzac, 70 letni dzialacze sportowi z mentalnoscie z glebokiego soc-realu, to patologia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Pan Zygmunt ma racje... IP: *.ventca.adelphia.net 20.02.06, 06:26 dodam jeszcze ze wlasnie masowosc uprawiania sportu pozwala na znalezienie talentow, wlasnie dlatego ze w bylym NRD tak bylo i tak jest obecnie w USA, gdzie korty tenisowe sa za darmo i wszedzie dostepne, gdzie milony ludzi jezdzi na snowboard i nartach bo jest to dostepne , i tak mozna wyliczacz Odpowiedz Link Zgłoś
verey Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 06:24 Ale mlot i to do tego jeszcze pelen roszczen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 07:24 Człowieku - opamietaj się! to co mówisz o polskich działaczach i braku pomocy państwa dla sportu to prawda, ale nie wolno ci mówić o wielkim sportowcu, jakim jest Bode w taki sposób. Do pięt nie dorastasz mu myślą sportową i trenerską, nie mówiąc o wynikach. Dajesz się podpuszczać dzinnikarzowi, jak mały Jasio. Żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VINNER Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.06, 07:49 To co mówi to prawda w 100%, stare, zapyziałe prezesiny patrzą jak by tu chapnąć coś dla siebie.Stary zkostniały układ w którym ciężko coś osiągnąć mam na myśli spór Korzeniowskiego z tą raszplą Szewińską,tak jest w nszym sporcie,że sukces mz wielu ojców porażka żadnego.W każym związku sportowym są jakieś afery ijak tu trenować gdy niema na odżywki a oszczany prezesina pracuje ,,SPOLECZNIE,,i jeżdzi audi a8 wiem to bo obserwuje klub w którym moje 17letnie dziecko trenuje mało popularny sport a bardzo kosztowny.Ijeszcze jedno każdy sport to ciężki kawałek chleba, żeby coś znaczyć w przyszłości trzeba zaczynać mając 10-14lat bo wynik szam nie przychodzi ale u nas jest moda na budowanie hipermarketów i spędzanie w nich czasu zamiast budowa hal sportowych,basenów niema mody na niedzielny sportowy tryb życia pamiętajmy otym psiocząc na nazsych sportowców. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 07:54 niech sobie sportowcy jeżdżą na igrzyska na własny koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robus Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.adros / *.pl 20.02.06, 07:58 popieram, za wlasne pieniadze lub sponsorow, ktorych znajda sami lub zwiazek wtedy na olimpiadzie beda tyko sporty medialne Odpowiedz Link Zgłoś
zle_mzimu Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 08:50 Też jestem zdania, że sport powinien być finansowany przez samych uprawiających a nie przez społeczeństwo. Państwo mamy biedne i jeżeli ktoś chce się bawić w reprezentowanie nas, szczególnie tak marne jak to generalnie wygląda niech to robi za własne pieniądze lub kase od sponsorów. Wolę, żeby tych kilkadziesiąt milionów złotych pochodzących między innymi z moich podatków, wydano na służbę zdrowia, dożywianie dzieci czy choćby budowę autostrad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 20.02.06, 15:29 No jasne, bo przeciez wszystkie dzieci sa nasze (tak juz dawno temu za komuny do lbow wciskano), a sport - alez to przeciez ekstrawagancja. Szkoda, ze nie widzisz przelozenia, ze im wiecej kasy na sport tym mniej dzieci "wszystkonaszych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturro Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.pool8832.interbusiness.it 20.02.06, 18:17 przykre ze musza reprezentowac taki glupi narod jak Polacy...WY GLUPI POLACY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.geonafta.jaslo.pl / 80.48.103.* 20.02.06, 08:02 takie starty Polaków jak ich "piękne stroje".Ciekawe kto je zaprojektował. Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 08:04 Zygmunt ma mnóstwo racji w tym, co pisze. Ja dodam jeszcze jeden aspekt - młodzi, zdolni sportowcy, mając przed sobą potencjalnie wiele lat występów z sukcesami, wycofują się ze sportu. Weźmy dla przykładu biathlon. Jest to sport, w którym Polacy i Polki przez cały czas mieścili się w szerokiej światowej czołówce, zdobywając medale MŚ i plasując się w olimpiadzie na wysokich pozycjach. Jest to również sport, który można uprawiać z sukcesami w wieku trzydziestu kilku lat, co pokazują na tych igrzyskach przykłady Hanevolda (37), Fischera (35), Czepikowa (39) czy Florence Baverel (32). Tymczasem jeśli idzie o Polaków - z tej niewielkiej grupki, która u nas uprawia biathlon, najlepsi wycofują się jeszcze przed trzydziestką. Nie startuje już Anna Stera (rocznik 1974), szósta w sprincie w Nagano (o jedno pudło od srebrnego medalu, a miała bodaj trzy). Nie startuje też Wojciech Kozub (rocznik 1976), żelazny członek reprezentacyjnej sztafety (piąte miejsce w Nagano). Młodzi biathloniści, osiągający niezłe wyniki w mistrzostwach juniorskich, w ogóle nie pojawiają się na dłużej w reprezentacji. Boję się myśleć, co będzie po zakończeniu kariery przez Sikorę i Ziemianina. A przecież mowa jest o jednym z najpopularniejszych sportów zimowych, do tego o sporcie, w którym Polacy są (jeszcze) w światowej czołówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:12 Myślałem ze czołówka to jest ścisła a nie szeroka. No ale dla polskiej "czołówki" trzeba było wymyśleć nowy słowotwór. Odpowiedz Link Zgłoś
mortenpl Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 08:24 Również się zgadzam. Nie dość, że w sporcie jest słabe zarządzanie, brak promocji, to w dodatku brak pieniędzy jeszcze. A na becikowe są! Gość portalu: masz Paweł napisał(a): > absolutną rację. Jest kilkadziesiąt milionów na budynek PKOl a nie ma > pieniedzy na normalne lodowisko. Kicha, bo kichą zarządzają pseudo > menadżerowie w stylu Włodarczyak, Tajnera czy Szewińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrzymajSię Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: 192.85.110.* 20.02.06, 08:45 Jestem z Tobą. Masz dużo racji. Nie poddawaj się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sid Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 09:09 jakaby mi ten ciastoń zadawał takie głupie pytania, to przynajmniej 3 razy by z liścia zarobił, beznadzieja, dziennikarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldos Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.06, 09:16 konkretny facet z tego zygmunta,ma chłopina niestety racje,media też mają swój udział w tej bryndzy bo interesują się tylko sensacjami,gonią za kontrowersjami a rzetelnych pracujących z dnia na dzień sportowców się nie zauważa,nie wspiera popatrzmy kto wygrywa na olimpiadzie,wygrywają właśni ci któym państwo pomaga i to nie tylko na zimowych ale i na letnich,u nas jest bryndza nawet jeśli chodzi o piłke,choć to mało wymagający i najpopularniejszy sport bo boisk dla dzieci na osiedlach nie mamy normalnych (zwykle asfalt)a co dopiero gadać o torach czy lodowiskach,basenach etc. mam nadzieję że były sportowiec a obecny minister sportu coś zarusza,państwo powinno jeśli nie dotować to podatkowo promować tych którzy inwestują w polski sport,sportowców czy infrastrukture to że w większości nasi sportowcy jadą na olimpiade to efekt ich pracy w beznadziejnych warunkach,a oczywiście nieadekwatne oczekiwania mediów i kibiców w kapciach to norma,szkoda że nie wszyscy jeszcze w polsce rozumieją że tylko państwo ma takie instrumenty by pomóc naszemu sportowi a przez to wszystkim dookoła,więcej obiektów to mniej kalect,rent to poprostu zdrowie !!! Paweł dzieki za występ na tej olimpiadzie,widziałem obiekt na którym w polsce trenowałeś ,to naprawde wyczyn że pojechałeś do turynu jeżdżąc po takim lodzie jak na materiale w tvp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bch Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: 62.233.231.* 20.02.06, 09:26 w 100 procentach się zgadzam - nie ma gdzie ani na czym trenować - mieszkam w Bielsku-Białej - kiedyś - dawno, dawno temu istniał tu tor saneczkowy - podobno całkiem niezły, zawody na nim jakieś się odbywały znaczące - a teraz zostały po nim ruiny - bo nie opłacało się go utrzymywać - a jakieś palanty narzekają, że wyników nie mamy na przykład w saneczkarstwie - ro co - na taczkach mają trenować?!! Wkurzają mnie tacy co to d..y nie ruszą sprzed telewizora, a potem wielce narzekają że "nasi" na ostatnich miejsczach są - niech się sami ruszą i potrenują - może co osiągną......rrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:26 Zgadzam się z Zygmuntem w 100%. A teraz coś o dziennikarzach.Usłyszane w TVP. Redaktorka (ta pinda co się wszystkim wcina)"No tak mówi pan że w Polsce jest np. tyle śniegu tej zimy a nikt nie uprawia u nas narciarstwa biegowego.Jak się jedzie pociągiem przez Polskę to nie widać nikogo na nartach.Zgoda ,ale przecież tyle ludzi u nas jeżdzi na sankach a medali tu też nie mamy" Bez komentarza z mojej strony!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 10:41 Gość portalu: bch napisał(a): > w 100 procentach się zgadzam - nie ma gdzie ani na czym trenować - mieszkam w > Bielsku-Białej - kiedyś - dawno, dawno temu istniał tu tor saneczkowy - podobno > > całkiem niezły, zawody na nim jakieś się odbywały znaczące - a teraz zostały po > > nim ruiny - bo nie opłacało się go utrzymywać - a jakieś palanty narzekają, że > wyników nie mamy na przykład w saneczkarstwie - Ten tor , o którym mówisz to jest na Koziej Górze, to jest tor naturalny, po prostu murek kamienny na zboczu góry, on nie jest używany, bo obok w Szczyrku jest lepszy, tam odbywają się wazne międzynarodowe imprezy, a Polacy odnoszą sukcesy. Ale saneczkarstwo na torach naturalnych to nie jest już dyscyplina olimpijska. Odpowiedz Link Zgłoś
jaruzel2 Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza 20.02.06, 10:46 Bielasko to jest wogóle dziwne miasto, duże, ciekawsze niż Wisła i też w górach, ale nie ma obiektów poza kolejką na Szyndzielnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość TO JUŻ PRZESADA IP: *.aster.pl 20.02.06, 10:05 No nie to już przesada!!!. NIE ZGADZAM SIĘ ŻEBY ZYGMUNT I INNI JEŹDZILI ZA MOJE PODATKI NA WAKACJE DO TURYNU!!!!!! Uważam że dotowany z budżetu państwa powinien być tylko sport amatorski, młodzieżowy a nie zawodowy!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: TO JUŻ PRZESADA IP: *.aster.pl 20.02.06, 10:20 To może wolisz aby z twoich, palancie, podatków finansowano jakieś świątynie opatrzności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TO JUŻ PRZESADA IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:35 no to się nie zgadzaj, ale jednocześnie gdy nie będzie medali nigdy mam nadzieję, że nie będziesz miał ale. Estonia 3 złota ma, ciekawe czy tam też są tacy co się nie zgadzają na finansowanie olimpijczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TO JUŻ PRZESADA IP: *.aster.pl 20.02.06, 10:35 Po pierwsze to proszę mnie nie obrażać. Po drugie uważam, że są ważniejsze wydatki i bardziej niedoinwestowane sfery, jak przykładowo polska nauka. Zwłaszcza dziedziny "nieopłacalne" dla przemysłu jak nauki humanistyczne. Uważam, ze budowa obiektów sportowych powinna ciążyć ja podmiotach publicznych (głównie jednak samorządach) i tu pieniądze publiczne są niezbędne (nie muszą to jednak być pieniądze z podatków ale np. szersze wykorzystanie funduszy z totalizatora sportowego). Jestem jednak zdecydowanie przeciwny finansowaniu zawodowych sportowców z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@n Re: TO JUŻ PRZESADA IP: 80.50.204.* 20.02.06, 10:41 Kolega nie zdaje sobie chyba sprawy o czym mówi. W obecnej sytuacji ekonomiczno-politycznej oznaczałoby to całkowity zanik sportowców poziomu olimpijskiego. Proszę uważniej czytać artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: TO JUŻ PRZESADA IP: *.aster.pl 20.02.06, 10:43 No to wyrzucamy pieniądze na wycieczki sportowców do turynu (i 2 razy większego stada działaczy) żeby zajmowali 15, 20 miejsca. Jaki jest tego sens??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@n Re: TO JUŻ PRZESADA IP: 80.50.204.* 20.02.06, 10:48 A jaki sens ma sport ? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek4 o czym tu mówisz... 20.02.06, 17:21 przez 4 lata wydano z budżetu państwa na przygotwania do IO w Turynie mniej pieniędzy niż w Warszawie wydaje się rocznie na ZOO i ogród botaniczny. 20 mln zł, które PiS chce wydac na Świątynię Opatrzności prawie podwoiło by sumę na przygotowania do IO w Vancouver... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: TO JUŻ PRZESADA IP: *.pool8832.interbusiness.it 20.02.06, 18:23 a ja jednak wole sie przejechac na te wakacje za twoja kase.bez kitu.tu jest tak fajowo.mamy nawet mc donalda za darmola.szkoda ze cie tu nie ma.:))) jescze za twoje pieniadze pojdziemy na dziewczynki:)))DZIEKI STARY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@n Re: Zygmunt to ogólna bryndza... IP: 80.50.204.* 20.02.06, 10:43 Proponuję powrót do szkoły podstawowej lub korepetycje z rozumienia tekstu pisanego. To dlatego jest w Polsce nie najlepiej z zimowymi sportami bo mamy takich obywateli jak "Gość". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baQ Re: Zygmunt: Jest ogólna bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:13 Ten co zadawał pytania jakiś upośledzony chyba?! Jakie sporty niszowe? On jest niszowy! Wystarczyłoby w Polsce kilka lodowisk z prawdziwego zdarzenia, tory saneczkowe, bobslejowe i już można snuć plany na przyszłość! Im więcej młodych ludzi zacnie trenować tym większe szase, ze w przyszłości będą wyniki! Nic nie robi się samo z sibie! Aby osiągnąć dobry wynik potrzeba wielu lat pracy! Odpowiedz Link Zgłoś