Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NBA - jakie transfery?

03.02.03, 16:31
    w tym sezonie cicho z trejdami, a zbliza się godzina 0
    pospekulujmy trochę, co się moze wydarzyć, a może jeszcze wiele, niektórzy
    mogą chcieć wyczyśćić skład, aby powalczyć o free agentów, inni osłabić się,
    aby złapać LeBrona. Co się wydarzy?
    znalazłem na necie takie mozliwości:

Derrick Coleman (PHI) za Theo Ratliffa (ATL)
    Theo Ratliff (ATL) za Linseya Huntera i Hakeema Olajuwona (o co chodzi???)
    (obaj TOR)
    Nazr Mohammed i Jason Terry (znów ATL) za Tracy'ego Murraya,Marka Madsena i
    S.Medvedenko (wszyscy L.A.L.) ( w innch wersjach pojawiają się Henderson i
    Horry)
    Austin Croshere(IND) za kogoś z L.A.
    Shareef Abdur-Rahim (ATL) za Steve'a Smitha i Danny'ego Ferrego(SAS)
    Shareef Abdur-Rahim za Vladimira Radmanovica, Kennego Andersona i Johna Forte
    (SEA)
    Terrel Brandon(MIN) za Damon Stoudmire(POR)
    Charlie Ward i Travis Knight(N.Y.K.) za DeSagana Diop i Chrisa Mihma(CLE)
    Zydrunas Illgauskas(CLE) za ????
    Mike Miller lub Andrew Declerg lub Darrell Armstrong za kogoś dużego np. Drew
    Gooden,Stromile Swift(MEM)
    Antonio Davis i Jerome Williams (TOR) za Rasheeda Wallace'a (POR)

Co do moich ulubionych PTB to trade z Toronto jest bez sensu (najgłupszy ze
    wszystkich tu przedstawionych). trader-Bob aż takim idiotą chyba nie jest
    Damon za Brandona całkiem sensowny w kontekscie przyszłych sezonów pod
    warunkiem jednak, że z ten drugi bdzie jeszcze żył. Na wszelki wypadek
    powinni wytargować jeszcze wybór w drafcie
    ale może powinni postarać się o Ilgauskaksa? Damon plus taki Davis i jest git!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Wally#10 Re: NBA - jakie transfery? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 22:16
        Ja już pisałem kiedyś,że czas przed trading deadline, to właściwie moja
        ulubiona częśc sezonu. Staram się śledzić plotki i dlatego czuję się uprawniony
        do napisania kilku słów w tym wątku.

1. Zacznę od najważniejszej kwestii czyli od TB :) Nie będzie wymiany za samego
        Damona, jakiekolwiek szanse na nią skończyły się wraz z początkiem sezonu (a
        mówiło się o tym przez całe lato) - sugestia o dorzuceniu wyboru w drafcie jest
        nieco zabawna. TB już nigdy nie zagra w NBA. Ostatnio w Minney mówi się o tym,
        iż chciałby go NY,Miami,Portland,. Za kontrakt TB płaci ubezpieczenie, istnieją
        także specjalne reguły mówiące o niezaliczaniu takich kontraktów do salary
        cap. Jednym słowem w następnym sezonie można na TB oszczędzić do 20 mln $$$
        (10 za cap, 10 za LT). W grę wchodziliby Spree,Jones, Grant, lub ewentualnie
        Damon + ktoś jeszcze np. Randolph. Może to nastąpić, jeżeli Taylor (właściciel
        Wolves) uzna, że będzie płacić za któregoś z wymienionych (a nie trzeba
        dodawać,że wszyscy są przepłaceni). Minney może także uznać, że zaoszczędzi
        pieniądze do podpisania Rasho,KG + dwóch agentów za 4.5 mln (middle exception i
        ew. medical exception za TB). McFlip powiedział niedawno, że są w tej kwesti
        rozmowy, ale do wymiany dojdzie, tylko wtedy, jeżeli będą mogli pozyskać gracza
        Top 10 na jakielkolwiek pozycji. Wątpliwe, ale poczekamy zobaczymy.

2.Reef za Smitha i Ferry'ego

100% sensu, jak dla mnie. San Antonio rezygnuje z Kidda (szanse jednak małe) i
        Olowokandiego (kontuzje i spore ryzyko) na rzecz sprawdzonego gracza All-Star.
        Duncan na C a Reef na PF. Atlanta dostaje 2 kończące się kontrakty (a tam na to
        czekają, i zdaje się, że wszyscy są na sprzedaż). Smith już mówił o tym, że
        chciałby pograć jeszcze trochę w Atlancie. Sporo zależy od tego jak Spurs
        ocenią swoje szanse na rynku FA.

3. Lakers. Nie wierzę, że Jackson odda gdziekolwiek Roberta. Dwie ostatnie gry
        wyszły im dobrze, a Horry ma doświadczenia potrzebne w play-off i jest w sumie
        całkiem clutch. Jeżeli Madsenowi,Slavie i Murray'owi kończą się kontrakty (tego
        dokładnie nie wiem), a Atlanta zdecyduje się zrobić wyprzedaż (2 lub 3 wymiany)
        to byłoby to całkiem możliwe. Hawks grają z Lakers 2 razy w roku, a na sukcesy
        liczyliby dopiero po końcu obecnych Lakers. Terry (scorer) i Nazr (PF) to chyba
        dokładnie to czego Lakers potrzebują. Fischer,Terry,Bryant,Mohammad,Shaq - robi
        wrażenie.

4. Oprócz Reefa,Terry i Nazr'a całkiem spokojnie mogą oddać Theo za Colemana
        (kończący się kontrakt). Czy nie byłoby fantastycznie gdyby Hawks oddali cały
        zespół ze ending contracts? Byłoby to wydarzenie bez precedensu, ale w świetle
        tego, że obiecywali kibicom play-off, i mając ku temu potencjał zawiedli na
        całej linii - wszystko jest możliwe.

5. Hakeem ma w kontrakcie jeszcze 2 lata, więc nie sądzę, aby znaleźli się na
        niego chętni - chyba, że zakończy karierę i będziemy mieli do czynienia z
        sytuacją podobną do TB.

6. Wydaje mi się, że wobec końca Hilla, Mike Miller zostanie w Orlando. Ale nie
        będę zdziwiony gdy zostanie włączony w jakiś pakiet, aby pozyskać np. Ratliffa.
        BTW: Gooden lub Swift za Millera to byłby wg. mnie rip-off na korzyść Orlando.
        Lojalność nakazywałby zatrzymać Armstronga, a Andrew jest duży i zbiera ostanio
        dobre recenzje.

7.Oferta Toronto dla Portland została podobno faktycznie złożona i odrzucona
        przez Blazers. I to słusznie, bo AD jest cieniem siebie sprzed 2 lat. Nie
        sądzę, żeby Blazers oddali Davisa (nawet za Z), bo jest ich jedynym
        graczem,który twardo gra, pod koszem (czego niestety systematycznie odmawia
        Wallace).

8. Wydaje się, że do najważniejszych graczy będą należeć: NY,Philly,Atlanta,
        może Miami,Orlando,Cleveland a czarnym koniem jest Denver (na pewno będzie
        bardzo wielu chętnych na kontrakt Howarda, więć może ktoś przedstawi odpowiedni
        pakiet). To też będzie zależeć od szans jakie Denver da sobie na podpisanie FA
        (a planują 3: Olowokandi,Maggette,Arenas)

To na razie tyle, już za parę dni będzie nas zalewać masa plotek ( w 99%
        nieprawdziwych,fakt, ale pospekulować zawsze warto).

PZDR

• Gość: Wally#10 Re: NBA - jakie transfery? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.03, 22:20
          Przypomniało mi się, że dziś Aldrige napisał (o czym ja wcześniej nie
          wiedziałem), że Pistons mają prawo do picku Memphis (1st protected). Padła
          sugestia, że mogą zrezygnować z tego prawa, za wymianę, w której do Detroit
          poszedłby Gasol za luggage (w wersji light mógłby to być np. Wright).
          Zwolniłoby się wtedy trochę PT dla Trybańskiego :)

PZDR
        • Gość: calagan Re: NBA - jakie transfery? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.03, 11:39
          Gość portalu: Wally#10 napisał(a):

> Ja już pisałem kiedyś,że czas przed trading deadline, to właściwie moja
          > ulubiona częśc sezonu. Staram się śledzić plotki i dlatego czuję się
          uprawniony
          >
          > do napisania kilku słów w tym wątku.

Tez to lubie, podobnie jak w pilce noznej (ale w wydaniu krajowym).

>
          > 1. Zacznę od najważniejszej kwestii czyli od TB :) Nie będzie wymiany za
          samego
          >
          > Damona, jakiekolwiek szanse na nią skończyły się wraz z początkiem sezonu (a
          > mówiło się o tym przez całe lato) - sugestia o dorzuceniu wyboru w drafcie
          jest
          >
          > nieco zabawna. TB już nigdy nie zagra w NBA. Ostatnio w Minney mówi się o
          tym,
          > iż chciałby go NY,Miami,Portland,. Za kontrakt TB płaci ubezpieczenie,
          istnieją
          >
          > także specjalne reguły mówiące o niezaliczaniu takich kontraktów do salary
          > cap.

Tego nie jestem pewien, ale jezeli tak, to nie dziwi mnie olbrzymie
          zainteresowanie jego osoba.

> 2.Reef za Smitha i Ferry'ego
          >
          > 100% sensu, jak dla mnie. San Antonio rezygnuje z Kidda (szanse jednak małe)
          i
          > Olowokandiego (kontuzje i spore ryzyko) na rzecz sprawdzonego gracza All-
          Star.
          > Duncan na C a Reef na PF. Atlanta dostaje 2 kończące się kontrakty (a tam na
          to
          >
          > czekają, i zdaje się, że wszyscy są na sprzedaż). Smith już mówił o tym, że
          > chciałby pograć jeszcze trochę w Atlancie. Sporo zależy od tego jak Spurs
          > ocenią swoje szanse na rynku FA.

Jak dla mnie troche bez sensu. Oddaja najlepszego z posiadanych graczy w
          wzamian za 2 buraki. Nawt jesli chca dokonac przebudowy (na co wskazuja te
          wszystkie plotki w ktorym pojawili sie juz prawie wszyscy zawodnicy posiadajacy
          jakakolwiek wartosc) to i tak nie mozna pozostawic zespolu na golodupasach.
          Denver polujacy na LeBrona zostawilo sobie cos tam do grania. Taka polityka
          moze ich zaprowadzic w to samo miejsce co Chicago. Od ostatniego tytulu Krause
          probuja zlapac dobrego zawodnika do skladu i na razie srednio mu to wychodzi. A
          na samym drafcie nie zbudujesz druzyny. Ja bym wlasnie na Raheemie probowal
          opszec budowe.

>
          > 3. Lakers. Nie wierzę, że Jackson odda gdziekolwiek Roberta. Dwie ostatnie
          gry
          > wyszły im dobrze, a Horry ma doświadczenia potrzebne w play-off i jest w
          sumie
          > całkiem clutch. Jeżeli Madsenowi,Slavie i Murray'owi kończą się kontrakty
          (tego
          >
          > dokładnie nie wiem), a Atlanta zdecyduje się zrobić wyprzedaż (2 lub 3
          wymiany)
          >
          > to byłoby to całkiem możliwe. Hawks grają z Lakers 2 razy w roku, a na
          sukcesy
          > liczyliby dopiero po końcu obecnych Lakers. Terry (scorer) i Nazr (PF) to
          chyba
          >
          > dokładnie to czego Lakers potrzebują. Fischer,Terry,Bryant,Mohammad,Shaq -
          robi
          >
          > wrażenie.

Tu jest troche bardziej skomplikowana sytuacja. Lakers chociaz graja lepiej,
          generalnie sa wciaz niepewni. W styczniu mieli taki 8 meczowy odjazd, a pozniej
          4 porazki. Za duze wachania formy. jackson w ogole nie chce slyszec o
          jakichkolwiek zmianach w zespole w trakcie sezonu. Mimo to Kupchak pracuje nad
          czyms. Nie wiem tylko, czy to jest wlasnie to o czym pisze prasa (chociaz
          faktem jest, ze rozmawiaja z Atlanta, tylko, ze moze to byc stara strategia
          Westowa - tu rozmawiamy, a tam dokonujemy transferu). Oddanie Horrego przy
          powazniejszych ruchach jest niemal koniecznoscia. To on ma ponad 5 mln na
          zbyciu. Jak juz taka chetna jest Atlanta do sprzedawania to moze by Lakers
          wzieli Raheema? Madsenowi i Murrayowi napewno koncza sie kontrakty (w sum ie
          kolo 4,5mln), a Medved ma 2 letni, ale moze miec klauzule, czego niestety nie
          wiem na pewno. Wiem, ze w tym roku placa mu 1,4mln. W drugim roku pewnei
          niewiele wiecej. Horry ma doswiadczenie, ale tylko teraz moga wykorzystac go
          jako karte przetargowa (czytaj: towar na wymiane). Pozniej, albo zdecyduja sie
          wykorzystac jego opcje w kontrakcie, albo zostanie na kolejny rok i za rok
          znowu bedzaiemy czytac, gdzie sprzedadza go LA.

>
          > 4. Oprócz Reefa,Terry i Nazr'a całkiem spokojnie mogą oddać Theo za Colemana
          > (kończący się kontrakt). Czy nie byłoby fantastycznie gdyby Hawks oddali
          cały
          > zespół ze ending contracts? Byłoby to wydarzenie bez precedensu, ale w
          świetle
          > tego, że obiecywali kibicom play-off, i mając ku temu potencjał zawiedli na
          > całej linii - wszystko jest możliwe.

Tak jak pisalem juz wczesniej - cos sobie chyba jednak zatrzymaja na
          przyszlosc. AQ co do potencjalu, to maja go juz od co najmniej 2 lat i nic nie
          byli wstanie ugrac. Dziwne. W polskiej pilce noznej kibice powiedzieliby -
          sprzedali. A w NBA jest to po prostu dziwne.

>
          > 5. Hakeem ma w kontrakcie jeszcze 2 lata, więc nie sądzę, aby znaleźli się na
          > niego chętni - chyba, że zakończy karierę i będziemy mieli do czynienia z
          > sytuacją podobną do TB.

No Wally#10, tu mnie zlamales. To Wilt (chyba) poswiecil specjalny temat na
          uczczenie tego zawodnika. Zmusil ;-)) mnie do napisania peanow pochwalnych na
          czesc Hakeema, ktore nastepnie totalnie skrytykowal ;-)), a Ty nawet nie wiesz,
          ze The Dream zakonczyl kariere. Wstyd.

>
          > 6. Wydaje mi się, że wobec końca Hilla, Mike Miller zostanie w Orlando. Ale
          nie
          >
          > będę zdziwiony gdy zostanie włączony w jakiś pakiet, aby pozyskać np.
          Ratliffa.
          > BTW: Gooden lub Swift za Millera to byłby wg. mnie rip-off na korzyść
          Orlando.
          > Lojalność nakazywałby zatrzymać Armstronga, a Andrew jest duży i zbiera
          ostanio
          >
          > dobre recenzje.
          >

Magic rozpaczliwie szukaja czegos duzego pod koszem. Oddadza niemal kazdego w
          zamian za duzego, zbierajacego, a mozwe jeszcze rzucajacego zawodnika
          podkoszowego.

> 8. Wydaje się, że do najważniejszych graczy będą należeć: NY,Philly,Atlanta,
          > może Miami,Orlando,Cleveland a czarnym koniem jest Denver (na pewno będzie
          > bardzo wielu chętnych na kontrakt Howarda, więć może ktoś przedstawi
          odpowiedni
          >
          > pakiet). To też będzie zależeć od szans jakie Denver da sobie na podpisanie
          FA
          > (a planują 3: Olowokandi,Maggette,Arenas)

Wbrew pozorom Knicks moga jak zwykle wszystko przespac. Maja ciagle malo
          urozmaicone propozycje. Jedyna ich sila jest nie liczenie sie z lux tax.
          Cleveland zostaje na starcie - jest malo atrakcyjnym miejsce na koszykowke.
          Miami rozpaczliwie chce sie, pozbyc kogos z dwojki Jone-Grant, a najchetniej
          obydwu. I na jednego maja realne szanse. Denver raczej nie bedzie sie
          specjalnie uaktywniac. I tak maja kupe kasy pod SC wiec po co sobie robic
          sztuczny tlok. I tak na Olo i Maggeta maja duze szanse. Dla mnie czarnym koniem
          moga sie okazac Grizzlies i ... Lakers (co niekoniecznie przysluzy im sie w
          walce o tytul).
          • Gość: Wally#10 Hakeem? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 22:31
            Załamałeś się? Jesteś widocznie bardzo uczuciowym człowiekiem i oceniasz innych
            tą samą miarą. Trzeba o wiele więcej, abym się zawstydził. :) Ok, masz rację
            nie popisałem się pisząc o HO, ale za wytłumaczenie musi starczyć,że na myśli
            miałem coś innego. :) Otóż nie umknął mi fakt, o któym piszesz (notabene z
            punktu widzenia AD 2003 kompletnie nieistotny). Jednak wymianę przedstawioną
            przez inicjatora tego wątku, widziałem wcześniej i ja i uznałem (będąc w takim
            przekonaniu już wcześniej - być może niesłusznie), że kontrakt HO, może jeszcze
            być przedmiotem obrotu w NBA. Decyzja o zakończeniu kariery nie powoduje
            przecież w każdym przypadku, tego iż konrakt, nie liczy się do limitu
            wynagrodzeń. Jednocześnie mając na myśli "zakończenie kariery", myślałem o
            rozwiązaniu kwestii finansowej w ostatnim roku trwania kontraktu. Uff, mętne
            to tłumaczenie, ale jakieś musiałem wymyśleć :) Jeżeli wiesz coś bliżej na ten
            temat to chętnie to przeczytam.

1. TB. Zasada, o której mówię brzmi mniej więcej tak (podaje ją za jedną z
            lokalnych gazet, pojawiła się także podobno w Insiderze ESPN). "Jeżeli
            ubezpieczenie płaci za kontrakt przez cały sezon (82 mecze) to w kolejnym roku
            nie jest on wliczany do limitu salary cap". Jezeli coś pomyliłem to sorry, nie
            jestem expertem od CBA. Idea jest taka, że na TB można wiele zaoszczędzić,
            jeżeli jest się w LT.

2. Atlanta - moim zdaniem realne szanse na play-off mieli dopiero w tym roku po
            pozyskaniu Big Doga. Jak zapewne wiesz uczynili z tego hasła postawę swojej
            kampanii reklamowej przed sezonem. Zmiany będą - będą pewnie czyścić cap a na
            Robinsona nie będzie zbyt wielu chętnych, słyszałem również, że Terry (fajny,
            ale właściwie ani 1 ani 2) będzie domagać się pieniędzy, których Atlanta nie
            jest gotowa płacić. BTW Smith nie jest burakiem, Atlanta chciała by, żeby
            wrócił. Miałby służyć jako mentor - pytanie dla kogo :)

Uwaga na marginesie: wiele zespołów kieruje się następującą logiką: przegrywamy
            i mamy nikłe szanse na jakikolwiek postęp, jednocześnie płacimy 50 mln $
            rocznie, możemy przecież przegrywać płacąc o wiele mniej i jednocześnie wdrożyć
            rozsądny plan przebudowy. Przez draft da się zbudować drużynę - trzeba tylko
            wiedzieć kogo wybierać. Jak muszą się czuć wszyscy Ci, którzy nie wybrali Amare?

3.O formie Lakers przekonamy się niedługo, będzie jeszcze czas, aby przed 20
            wyrobić sobie opinię. Osobiście nie wierzę w wymiane (w szczególności taką,w
            której zawarty będzie Horry). Lakers mają chyba zresztą długoterminowy plan
            finansownia, w którym przewidziane było odejście Roberta po tym sezonie. Nie
            jestem pewnien czy Lakers mogą sobie pozwolić na przyjmowanie kilkuletniego
            wysokiego kontraktu np. Grant.

4. Knicks - podobno są bardzo zdeterminowani,aby coś zrobić. Chętnych na KT nie
            zabraknie, więc może pakiet LT+KT? Dlaczego mieliby przespać "jak zwykle"?
            Akurat o brak wymian w ostatnim czasie trudno ich posądzać.

Cavs - to, że ludzie nie chcą u nich grać, tylko zwiększa prawdopodobieństwo
            wymian, bo jest to właściwie jedyna (oprócz draftu) droga.

Nuggets - chyba nic nie zrobią, ale trzeba pamiętać jaki mają skarb.

5. Cap ma iść w tym roku w dół - coraz więcej klubów traci pieniądze, więc
            zobaczymy pewnie sporo wymian (nierównych ze sportowego punktu widzenia), które
            będą miały na celu oszczędzanie $.

PZDR

• Gość: calagan Re: Hakeem? IP: *.acn.pl 05.02.03, 19:14

> Załamałeś się?

No prawie. Wlasnie skladam sie do kupy ;-).

Otóż nie umknął mi fakt, o któym piszesz (notabene z
              > punktu widzenia AD 2003 kompletnie nieistotny). Jednak wymianę przedstawioną
              > przez inicjatora tego wątku, widziałem wcześniej i ja i uznałem (będąc w
              takim
              > przekonaniu już wcześniej - być może niesłusznie), że kontrakt HO, może
              jeszcze
              >
              > być przedmiotem obrotu w NBA. Decyzja o zakończeniu kariery nie powoduje
              > przecież w każdym przypadku, tego iż konrakt, nie liczy się do limitu
              > wynagrodzeń. Jednocześnie mając na myśli "zakończenie kariery", myślałem o
              > rozwiązaniu kwestii finansowej w ostatnim roku trwania kontraktu. Uff,
              mętne
              > to tłumaczenie, ale jakieś musiałem wymyśleć :) Jeżeli wiesz coś bliżej na
              ten
              > temat to chętnie to przeczytam.

Juz sie tak nie tlumacz gesto ;-). Jego kontrakt ma jeszcze chyba 1,5 roku
              waznosci.

>
              > 2. Atlanta - moim zdaniem realne szanse na play-off mieli dopiero w tym roku
              po
              >
              > pozyskaniu Big Doga. Jak zapewne wiesz uczynili z tego hasła postawę swojej
              > kampanii reklamowej przed sezonem. Zmiany będą - będą pewnie czyścić cap a
              na
              > Robinsona nie będzie zbyt wielu chętnych, słyszałem również, że Terry
              (fajny,
              > ale właściwie ani 1 ani 2) będzie domagać się pieniędzy, których Atlanta nie
              > jest gotowa płacić. BTW Smith nie jest burakiem, Atlanta chciała by, żeby
              > wrócił. Miałby służyć jako mentor - pytanie dla kogo :)

Gdyby mieli odpowiedniego coacha to juz co najmniej rok temu powinni byc w p-
              o. Pamietaj, ze oni graja na wschodzie. Tam jest latwiej. Farry i Smith sa
              burakami. Nie powiesz mi, ze 30 ilos letni Smith poprowadzi nagle zespol do
              playoff. Nawet Jordan sam tego nie robi. Terry jest mlodziakiem, wiec nie
              dziwi, ze domaga sie kasy. Pytanie tylko jakiej i na ile moze isc na
              ustepstwa? Nie zasluguje na maksa, ale duza kase dostanie. Generalnie jest on
              SG, ale poniewaz maly, a Atlanta potrzebowala PG wiec nim zostal. Jak dla mnie
              idealna trzecia opcja w LAL. Tam nie potrzeba klsycznego PG, ale takiego
              rzucajacego. Moze ktos wie jak u niego z obrona?

>
              > Uwaga na marginesie: wiele zespołów kieruje się następującą logiką:
              przegrywamy
              >
              > i mamy nikłe szanse na jakikolwiek postęp, jednocześnie płacimy 50 mln $
              > rocznie, możemy przecież przegrywać płacąc o wiele mniej i jednocześnie
              wdrożyć
              >
              > rozsądny plan przebudowy. Przez draft da się zbudować drużynę - trzeba tylko
              > wiedzieć kogo wybierać. Jak muszą się czuć wszyscy Ci, którzy nie wybrali
              Amare
              > ?

Pewnie czuja sie bardzo glupio, ale tak to bywa. Przez draft moznba, ale w
              polaczeniu z FA. Przyklad Bulls pokazuje, ze sam draft nie wystarczy. Mnie
              dziwia przebudowy zespolow po zaledwie jednym sezonie zagranym w pelnym
              skladzie (przeciez dopiero latem pozyskali Robinsona). Nawet jesli sa nie
              udane to mozna zmienic trenera, a nie sprzedawac wszystko co ma jaks wartosc.

>
              > 3.O formie Lakers przekonamy się niedługo, będzie jeszcze czas, aby przed 20
              > wyrobić sobie opinię. Osobiście nie wierzę w wymiane (w szczególności taką,w
              > której zawarty będzie Horry). Lakers mają chyba zresztą długoterminowy plan
              > finansownia, w którym przewidziane było odejście Roberta po tym sezonie. Nie
              > jestem pewnien czy Lakers mogą sobie pozwolić na przyjmowanie kilkuletniego
              > wysokiego kontraktu np. Grant.

Jako zainteresowany powiem tak: w d... moga sobie wlozyc dlugoterminowy plan
              finansowania jezeli chca miec mistrzostwo, albo przynajmniej walczyc o nie.
              Odkad maleje SC (a zapowiadaja juz kolejne obnizenie), wszelkie plany
              finansowe nalezy zmienic i wysluplac wiecej kasy. Generalnie problem jest
              taki, ze nawet nie Buss nie chce tradu, ale sam Jackson jest im przeciwny.
              Mimo to Kupchak pracuje pelna para i co raz ukazuje sie jakies plotki. Wedlug
              mnie najlepszym mterminem dla nich do transferu jeet przerwa na mecz gwiazd.
              Tuz przed deadlien maja straszna ilosc gier (niemal codziennie).

>
              > 4. Knicks - podobno są bardzo zdeterminowani,aby coś zrobić. Chętnych na KT
              nie
              >
              > zabraknie, więc może pakiet LT+KT? Dlaczego mieliby przespać "jak zwykle"?
              > Akurat o brak wymian w ostatnim czasie trudno ich posądzać.

Ale ktore byly sensowne. Jak maja ciekawe propozycje to czekaja. A jak chca
              zrobic transfer to pozyskuja SF/SG.

>
              > Cavs - to, że ludzie nie chcą u nich grać, tylko zwiększa
              prawdopodobieństwo
              >
              > wymian, bo jest to właściwie jedyna (oprócz draftu) droga.
              >

Ale ci gracze beda uciekac przy pierwszej okazji.

>
              > 5. Cap ma iść w tym roku w dół - coraz więcej klubów traci pieniądze, więc
              > zobaczymy pewnie sporo wymian (nierównych ze sportowego punktu widzenia),
              które
              >
              > będą miały na celu oszczędzanie $.

A jak wczesniej wspomnialem w przyszlym podobno tez pojdzie w dol.

• Gość: Wally#10 Parę Interesjuących Ewentualnie Spraw IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 23:05
                1.Wszystko zależy od definicji "buraka". Steve Smith nie miałby wielkiego
                wpływu na grę Hawks, ale nazywanie go "burakiem", biorąc pod uwagę jego karierę
                wydaje mi się co najmniej niestosowne. Nie chodzi o to, że prowadziłby zespół
                do play-off, ale o to,iż cieszy się szacunkiem fanów, grał już w Atlancie i
                mógłby wnieść kilka pozytywnych rzeczy dla tej organizacji a'la Sam Mitchell w
                Wolves. Wszystko to piszę przy założeniu, że naprawdę chcą się pozbywać graczy,
                aby oczyścić pay-roll. To nie zależy tylko od ośiągnięć sportowych, ale od
                stosunków z kibicami oraz finansowej pozycji właściciela. Wg mnie Terry jest
                zawodnikiem za 5-6 milionów rocznie, a podobno domagłby się więcej. Zdaje się
                jednak, że był PG w colleg'u, grał jako PG w pierwszym roku, ale wobec porażki
                tego posunięcia kolejne dwa lata spędził na SG - nie przeszkadza mu to w tym
                sezonie mieć 7 apg (razem z 19ppg). Obrońcą jest przeciętnym. Piszę o nim tyle,
                bo pojawi się jeszcze w tym poście w kontekście Minnesoty. :)

2.Co do Amare, to najbardziej pluje sobie w brodę (wyznał to zresztą
                publicznie) Jerry West. Chociaż po co mu Amare, jeżeli już za rok formą
                eksploduję CT? :)

3.Lakers. Wiele osób cały czas uważa, że w serii z Dallas lub Sacramento (a na
                to się zanosi) będą faworytami nawet bez wymian. Ja raczej sądzę, że nie wezmą
                niczego co mogłoby ich kosztować zbyt wiele. I raczej będą chciali sprawdzić
                czy dobra gra utrzyma się także po All-Star Break - więc nie liczyłbym na
                wymianę w czasie weekendu lub krótko po nim. Zobaczymy już niedługo.

4. NYK

> Ale ktore byly sensowne. Jak maja ciekawe propozycje to czekaja. A jak chca
                > zrobic transfer to pozyskuja SF/SG.

Jakie były te rozsądne propozycje (realnie istniejące), które wg Ciebie
                odrzucili? Całkiem niedawno pozyskali zresztą niezłego PF...

5. Cavs

> Ale ci gracze beda uciekac przy pierwszej okazji.

Dlatego pewnie będą chcieli kogoś niedawno wydraftowanego. Zresztą nie wiem
                jaka jest ich strategia w kwesti Z - a od tego sporo zależy.

6. Kilka nowych plotek transferowych

a/ podobno Blazers i Pacers pracują nad wymianą, której podstawą byliiby
                Daniels i Bender

b/ na trading block jest Jamaal Crawford - trochę mówi się w Minnesocie, o
                wymianie go na Jacksona (a.k.a. Big Joke)

c/ inna plotka (źródło spoza Minnesoty) TB,Lopez,draft 2003 za
                Terry,Hendersona, C.Crawforda

(wariacją poprzedniej jest Terry, Ratcliff + AH lub CC)

Na razie pozostawię to bez komentarza.

7. Może zrobimy szybki konkurs, w którym chętni będą obstawiać jakie wymiany
                dojdą do skutku i gdzie wylądują konkretni zawodnicy? :)

PZDR

• Gość: calagan Re: Parę Interesjuących Ewentualnie Spraw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.03, 13:53

> 1.Wszystko zależy od definicji "buraka". Steve Smith nie miałby wielkiego
                  > wpływu na grę Hawks, ale nazywanie go "burakiem", biorąc pod uwagę jego
                  karierę
                  >
                  > wydaje mi się co najmniej niestosowne. Nie chodzi o to, że prowadziłby zespół
                  > do play-off, ale o to,iż cieszy się szacunkiem fanów, grał już w Atlancie i
                  > mógłby wnieść kilka pozytywnych rzeczy dla tej organizacji a'la Sam Mitchell
                  w
                  > Wolves. Wszystko to piszę przy założeniu, że naprawdę chcą się pozbywać
                  graczy,
                  >
                  > aby oczyścić pay-roll.

Piszac o Smith`ie burak mialem na mysli jego obecne osiagniecia i gre. Nie
                  rozwodze sie nad jego niewatpliwie wspaniala kariera, tylko opisuje
                  terazniejszosci. A obecnie nie prezentuje niczego ciekawego. A oddanie jednego
                  z najlepszych PF w zamian za niego i Ferrego jest jak dla mnie glupota, nawet
                  biorac pod uwage czyszczenie plac. Pozytywne rzeczy a`la Mitchell mozna
                  osiagnac tanszym kosztem.

To nie zależy tylko od ośiągnięć sportowych, ale od
                  > stosunków z kibicami oraz finansowej pozycji właściciela. Wg mnie Terry jest
                  > zawodnikiem za 5-6 milionów rocznie, a podobno domagłby się więcej. Zdaje się
                  > jednak, że był PG w colleg'u, grał jako PG w pierwszym roku, ale wobec
                  porażki
                  > tego posunięcia kolejne dwa lata spędził na SG - nie przeszkadza mu to w tym
                  > sezonie mieć 7 apg (razem z 19ppg). Obrońcą jest przeciętnym.

Chciec to on moze, ale kto mu to da?

>
                  > 2.Co do Amare, to najbardziej pluje sobie w brodę (wyznał to zresztą
                  > publicznie) Jerry West. Chociaż po co mu Amare, jeżeli już za rok formą
                  > eksploduję CT? :)

Chyba nosi juz sliniaczek ;-) bo w plotkach zaczyna przewijac sie nazwisko
                  Goodena.

>
                  > 3.Lakers. Wiele osób cały czas uważa, że w serii z Dallas lub Sacramento (a
                  na
                  > to się zanosi) będą faworytami nawet bez wymian. Ja raczej sądzę, że nie
                  wezmą
                  > niczego co mogłoby ich kosztować zbyt wiele. I raczej będą chciali sprawdzić
                  > czy dobra gra utrzyma się także po All-Star Break - więc nie liczyłbym na
                  > wymianę w czasie weekendu lub krótko po nim. Zobaczymy już niedługo.

Moze gdyby ta seria odbywala sie teraz. Ale nikt nie wie co bedzie za 2
                  miesiace. Teraz graja fajnie, ale bez wzmocnien moga juz nie pociagnac za dlugo
                  na tej fali. Nie musza robic ruchow kosztownych. Jest pare opcji tanich (w
                  innym watku dyskutowalem o tym z Wiltem), ale musze chciec je wykorzystac.

>
                  > 4. NYK
                  >
                  > > Ale ktore byly sensowne. Jak maja ciekawe propozycje to czekaja. A jak ch
                  > ca
                  > > zrobic transfer to pozyskuja SF/SG.
                  >
                  > Jakie były te rozsądne propozycje (realnie istniejące), które wg Ciebie
                  > odrzucili? Całkiem niedawno pozyskali zresztą niezłego PF...

Chwilowo nie jestem wstanie podac Ci konkretow bo moje archiwum uwiezione jest
                  na kompie domowym, a ten lezy (martwy). Tak, niezly PF, ktorego od roku nikt
                  nie widzial na boiksu. Ale poza tym jest OK.

>
                  > 5. Cavs
                  >
                  > > Ale ci gracze beda uciekac przy pierwszej okazji.
                  >
                  > Dlatego pewnie będą chcieli kogoś niedawno wydraftowanego. Zresztą nie wiem
                  > jaka jest ich strategia w kwesti Z - a od tego sporo zależy.

Oni sami tego nie wiedza.

>
                  > b/ na trading block jest Jamaal Crawford - trochę mówi się w Minnesocie, o
                  > wymianie go na Jacksona (a.k.a. Big Joke)

To juz nie czekaja na Fizera?

> 7. Może zrobimy szybki konkurs, w którym chętni będą obstawiać jakie wymiany
                  > dojdą do skutku i gdzie wylądują konkretni zawodnicy? :)

Za duzo nazwisk i wariacji. To jest jak totolotek.

• Gość: Wilt Re: NBA - jakie transfery? IP: *.gov.pl 07.02.03, 15:09
        Uff, ja też lubię spekulacje o wymianach, ale jakoś nie czuję się na siłach ich
        szczegółowo komentować – coś mnie dziś głowa boli., pewnie przez te złe warunki
        biometeorologiczne ;-). Więc parę uwag.

- Potwierdzam, że zarówno kontrakt Olajuwona, jak i – nawet emerytowanego
        Brandona - mogą być przedmiotem obrotu; i są na nie chętni, oczywiście z uwagi
        na salary cap relief.

- Praktycznie na pewno ruchu dokona Atlanta, a wymarzonym partnerem dla niej
        byliby Heat, mogący wziąć kilka kontraktów naraz w zamian za 20 mln Mourninga –
        w tym Hendersona, którego nikt inny za bardzo nie chce zdjąć Hawks z pleców.
        Miami też powinno na to pójść, bo prognozy salary cap są takie, że mimo
        pozbycia się tych 20 mln po sezonie, mogą nie mieć więcej na FA niż midlevel
        exception! – jeśli nie opylą EJ lub Granta, co jest znacznie trudniejsze niż
        deal z Atlantą.

- Spurs: ponieważ większe szanse na Kidda mają jednak Nets, Jermaine na pewno
        zostanie w Pacers, GP jest za mało przyszłościowy, a Brand jest RFA, więc
        trudno za bardzo na nim polegać, w praktyce stoją przed wyborem: Abdur – Rahim
        teraz i Duncan w przyszłości na C albo Olowokandi po sezonie i Duncan wciąż na
        PF. Obie te opcje są do rozważenia, szczególnie że SAR w tym sezonie może
        podtrzymać nadzieje na pożegnalne mistrzostwo dla Robinsona.

- Orlando jest tak zdesperowane w poszukiwaniu „podkoszowców”, że może pójść
        nawet na wymianę Swift – M. Miller, niekorzystną dla siebie z punktu widzenia
        obiektywnej wartości obu koszykarzy.

- Nie sądzę, żeby Blazers coś robili, gdy idzie im tak dobrze; to już nie
        początek sezonu, gdy gotowi byli rozważyć swap Pippen – J. Howard – a już na
        pewno nie pójdą po Spree, słabszego obecnie od Wellsa i porównywalnego z
        Andersonem. Wyjątkiem może być sytuacja, gdy Stoudamire zgodzi
        się „zrestrukturyzować” swój kontrakt, a la Kemp.

- O Lakers napiszę osobno.

Pzdr
        • Gość: Wilt Re: NBA - jakie transfery? IP: *.gov.pl 07.02.03, 15:54
          P.S. Ale co do Spurs, najświeższe wieści głoszą, że nie chcą jednak wiązać
          sobie rąk finansowo, czekając na Kidda, którego w dodatku planują grać na
          obronie RAZEM z Parkerem! Nie wiem, czy to do końca rozsądne…
      • alex.4 Re: NBA - jakie transfery? 11.02.03, 20:42
        Czy coś wiadomo o transferach? Co zostanie nie zrealizowanym projektem, a co
        zamieni się w rzeczywistość?
        Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka