Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Eliminacje EURO'08

IP: *.colum.edu 14.07.06, 22:11
    Caly czas slysze, ze eliminacje do Euro'08 beda bardzo trudne bo bardzo kiepsko wylosowalismy. A ja
    uwazam, ze wylosowalismy bardzo dobrze. Portugalia oczywiscie wydaje sie poza zasiegiem ale inne
    druzyny powinnismy ograc jezeli chcemy byc w EURO dzieki naszym mozliwosciom a nie glupiemu
    szczesciu. Przynajmniej nie wylosowalismy jak Ukraina. Oni w grupie maja Francje i Wlochy. Nie
    marudzic tylko brac sie do roboty. Ja sie tez ciesze, ze mamy 8 zespolow w grupie. Czym wiecej
    meczy tym mniej liczenia na szczescie.
    Obserwuj wątek
      • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 16.07.06, 16:21
        Niewiadomek: Ja sie tez ciesze, ze mamy 8 zespolow w grupie. Czym wiecej meczy tym mniej liczenia na szczescie.

Nelsonek: I to ptymistyczne spojrzenie rozni sie od pesymistycznego: "im wiecej meczy tym wiecej okazji do potkniec". Kim jestem? Optymista!
        • Gość: niewiadomek Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.07.06, 20:21
          Ale przeciez potyka sie kazdy. Nawet Portugalia sie potknie. Nie wierze ze Portugalia wygra wszystkie
          mecze.
        • Gość: Y_Sam Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:29
          > Ja sie tez ciesze, ze mamy 8 zespolow w grupie. Czym wiecej meczy
          > tym mniej liczenia na szczescie.

Oby się nie okazało że mamy 9 zespołów, bo nie będzie kiedy grać. Podobno SiC
          się rozpadła na Serbię i Czarnogórę. Aż strach pomyśleć, jak się Czarnogóra
          rozpadnie na murzynów i górali ... ;-)
          • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 17.07.06, 08:43
            A jak Polska rozpadnie sie na Slask, Mazowsze, Wielkopolske i Lubelskie to dopiero bedzie smiesznie :-)
          • Gość: obii Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.eranet.pl 17.07.06, 08:51
            Ale traktując rzecz serio: jeśli się SiC rozpadnie, to chyba w eliminacjach
            zagra tylko Serbia? Bo przecież Czarnogóra, jako nowe państwo, będzie dopiero
            musiała założyć federację, zgłosić się do FIFA, UEFA etc., więc zagra dopiero w
            następnych eliminacjach? Mam rację?
            • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 17.07.06, 21:59
              Mnie zastanawia tylko jedno: kto musi zglosic akces do UEFA i dlaczego wlasnie Czarnogora? I czemu Serbia ma go nijako z urzedu? Dlaczego nie na odwrot?

Przypominam, ze podobna sytuacje juz mielismy. Gdy 1 stycznia 1993 roku rozpadala sie Czechoslowacja w eliminacjach do amerykanskiego mundialu grala polaczona reprezentacja Czech i Slowacji. Moze teraz bedzie analogicznie?
          • Gość: AP Re: Eliminacje EURO'08 IP: 195.116.43.* 17.07.06, 10:35
            W el. zagra Serbia. Czarnogóra jest dopiero kandydatem do FIFA.
            • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 18.07.06, 16:40
              No wlasnie: dlaczego Serbia a nie Czarnogora. I miales zdaje sie na mysli UEFE. :)
              • Gość: Y_Sam Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:02
                Może dlatego, że Serbowie wnoszą więcej piłkarzy do kadry, przykładowo na 23
                piłkarzy w szerokiej kadrze na MŚ Serbów było 23 a Czarnogórców 0.
                • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 19.07.06, 18:13
                  Wiem, ze to nie Ty decydujesz o tym, jednak to tlumaczenie mnie nie przekonuje. Zreszta: wydaje mi sie, ze w tych eliminacjach bedzie to wspolna reprezentacja dwoch krajow: Serbii i Czarnogory. A akces do FIFA i UEFA beda musialy zglosic oba te kraje. Wydaje sie to logiczne.
                  • Gość: obii Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.eranet.pl 19.07.06, 18:59
                    A mnie wydaje się to logiczne z polityczno-geograficznego punktu widzenia. To
                    Czarnogóra oddziela się od Serbii, a nie na odwrót. To Czarnogóra będzie miała
                    nową stolicę, nową walutę etc.
                    Pozdro
                    • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 20.07.06, 08:47
                      Zaraz, zaraz. Czarnogora odlacza sie od Serbii, a Serbia od Czarnogory nie? Troche to pokretne. No i o przynaleznosci do FIFA (UEFA) nie decyduje stolica. Gdyby w POlsce przeniesiono stolice z Warszawy do Gniezna to przeciez Polska nie musialaby sie starac o nowy akces. Nawet zmieniajac jednoczesnie walute itp.
                      Dwa nowe kraje:
                      1. Serbia,
                      2. Czarnogora
                      Obecnie do FIFA nalezy kraj Serbia i Czarnogora. Panstwo to przestaje istniec (a wiec przestaje byc czlonkiem FIFA i UEFA). Dwa nowopowstale panstwa powinny sie starac o o przyjecie do pilkarskich struktur. Ale tak nie jest. GDzie tu logika?
                      • Gość: obii Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.eranet.pl 20.07.06, 09:57
                        Trudno odmówić Twojemu rozumowaniu żelaznej logiki, ale odpowiedź na pierwsze
                        pytanie brzmi: właśnie tak, Czarnogóra oddziela się od Serbii, a Serbia od
                        Czarnogóry nie. Podobnie byłoby np. w sytuacji, gdyby pełną nieznależność udało
                        się uzyskać domagającym się jej Katalończykom. Wtedy to Katalonia odłączyłaby
                        się od Hiszpanii, a Hiszpania od Katalonii nie :)
                        Pozdr
                        • Gość: Porter Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.orion.pl 20.07.06, 10:52
                          Zwracam uwagę, że jak łączyły się NRD z RFN, to po prostu kontynuowana była
                          praca silniejszej federacji erefenowskiej. Kiedy rozpadał się Sojuz
                          Nieriuszymyj to kontynuatorem federacji ZSRR była federacja rosyjska, a Litwa,
                          Łotwa, Estonia i pozostałe republiki musiały rejestrować swoje federacje od
                          nowa. Nawet Ukraińcy i Gruzini, którzy przez lata decydowali o sile futbolu w
                          ZSRR. Wygląda na to, że po prostu większy może więcej.
                          • Gość: Y_Sam Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 18:49
                            Nie do końca tak to było Porter. Najpierw po rozpadzie ZSRR sportowcy
                            występowali pod szyldem Wspólnoty Niepodległych Państw, a w międzyczasie każda
                            republika wnosiła o akces do struktur sportowych (także Rosja).
                        • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 20.07.06, 18:51
                          OK. Przyjmuje do wiadomosci, ale i tak nie przekonuje mnie Twoja odpowiedz na moje pytanie.

Chociaz tak jak mowie: nie sa to pewne informacje i najprawdopodobniej w najblizszych eliminacjach wystapi polaczona reprezentacja dwoch panstw: Serbii i Czarnogory. A pozniej? Nie wiem. Jak juz pisalem logicznym byloby wykluczenie SiC ze struktur pilkarskich a nastepnie przyjecie ich jako dwoch roznych krajow.
              • Gość: AP Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 18:28
                To praktycznie na jedno wychodzi , bo i tak kto jest w UEFA to i w FIFA. A co
                do Serbii, to ona jest spadkobiercą Jugosławii i cały czas funkcjonuje jako
                ciągły podmiot podobnie jak było z ZSRR i Rosją. A Czarnogóra jest nowym
                krajem , który musi od nowa zaczynać, jak choćby Ukraina.
                • nelsonek Re: Eliminacje EURO'08 20.07.06, 18:59
                  No nie do konca na jedno wychodzi. Bo by wystartowac w mistrostwach Europy trzeba byc czlonkiem UEFA (a FIFA nie). W przypadku mistrzostw swiata jest na odwrot.
                  Co do ZSRR i Rosji: WYDAJE mi sie, ze Rosja musiala jednak starac sie o wstapienie do struktur pilkarskich. Spadek po ZSRR niewiele ma z tym wspolnego.

Troche to akademicka dyskusja. Moze ktos wie gdzie sprawdzic jak jest w rzeczywistosci?
      • Gość: trener Re: Eliminacje EURO'08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:13
        z JOKEREM wygramy w cuglach..
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka