Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Regulamin - propozycje zmian- wpisy

31.10.06, 08:49
    gdzieś w innym poście zakamuflowała Redakcja, że przed ostatną kolejką
    utworzy post do wpisywania propozycji zmian. Ja uważam, że to za późno stąd
    otwieram ten post: Prosiłbym o literalne wpisywanie propozycji zmian na
    serwerze Piłkarzyki ( w tym i Regulaminu )wraz z krótkim uzasadnieniem, gdyby
    było ono potrzebne. Byłoby dobrze gdyby wpisywać tylko nowe propozycje ( by
    nie zaciemniać przekazu )i nie prowadzić na tym poście dyskusji - typu: nie
    masz racji bo..., popieram itd. Dyskusję proponuję prowadzić w poście:
    Regulamin-dyskusja.
    Obserwuj wątek
      • utniak Wygląd serwera 31.10.06, 09:04
        1. W zakładce " Klasyfikacje" zamiast rubryki " najlepsza kolejka" wprowadzić "
        miejsce po kolejce w klasyfikacji generalnej " - jak na początek była rekordowa
        kolejka to przez całą edycję stoi jedna cyfra np. 189
        2. Napisy negatywne " drużyna nie gra " nad ramką " wybierz kapitana " pisać na
        czerono i napis pulsuje - często przez przeoczenie druzyna nie zostaje
        zgłoszona do danej kolejki. Czerwony napis i pulsacja powinna zwrócić większą
        uwagę.
        3. na stronie czołowej klawisz " Wejście i gra " powinien być u góry, by nie
        przewijać strony.
        4. Zablokować tworzenia cyfrowej mutacji loginu przez obcą osobę - np. utniak -
        utniak 11.
        5. W zakładce " Napisz do nas " - adres bezpośredni do Redacji Piłkarzyków a
        nie do ogólnego " Agory ". Szybsz komunikacja.
      • lala69 Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 31.10.06, 11:36
        * zapowiedź par w nadchodzącej kolejce
        * kolumna punktacji ostatniej kolejki w klasyfikacji generalnej zamiast
        najlepszej kolejki (czyli to samo co wcześniej pisał przedmóca)
        * wyniki naliczane online!!!!
      • with Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 31.10.06, 13:18
        Ale dlaczego za późno?
        Redakcja powiedziała, że przed ostatnią kolejką, to poczekamy i się będziemy
        wypowiadać tłumnie wszyscy.
        Po co tworzysz dwa wątki na ten sam temat: "Regulamin-propozycje zmian-wpisy",
        i kolejny "Regulamin-dyskusja", skoro już rozmawiamy na ten temat wstępnie w
        wątku "Nowa edycja - zmiany konieczne" ? Nie bądź nadgorliwy.
        • utniak do witha 31.10.06, 16:03
          Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz w tym poście. Zakładaj swój, pisz
          gdzie indziej. I jeszcze jedno - ten post nie jest o mnie, ale o sprawie.
          Umiesz czytać i rozumieć tekst ?
          • with Re: do witha 31.10.06, 21:07
            > Jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz w tym poście. Zakładaj swój, pisz
            > gdzie indziej. I jeszcze jedno - ten post nie jest o mnie, ale o sprawie.
            > Umiesz czytać i rozumieć tekst ?

Utniak no nie wytłumaczyłeś mi po co tworzysz kolejne wątki na ten sam temat i
            siejesz zamęt? W dodatku proponujesz mi bym założył kolejny. Może niech każdy
            gracz piłkarzyków założy wątek na temat zmian, będzie fajniej i przejrzyściej.
            No i Utniak, nie odpowiedziałeś mi na pytanie związane ze "sprawą". No więc
            dlaczego rozpoczęcie tematu zmian przed ostatnią kolejką i zgłaszania w związku
            z tym swoich propozycji (jak ogłosiła to administracja) to dla ciebie za późno?
            I po trzecie Utniak ja nie pisze o Tobie jeśli nie zauważyłeś tylko komentuję
            twoją nadgorliwość związaną, a jakże, ze "sprawą". Ty mnie interesujesz tyle co
            ilość pogłowia trzody chlewnej w woj.wielkopolskim w 2001 roku.
      • kz12345 Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 31.10.06, 18:05
        zmiana konieczna: OGRANICZYC ILOSC ZAKLADANYCH DRUZYN (max. 3-4) albo
        OGRANICZYC ILOSC ZAWODNIKOW Z JEDNEJ DRUZYNY LIGOWEJ (max. 5)
        • ciastek144 Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 31.10.06, 18:32
          Max 3 zawodnikow z jedenj druzyny.
          • dwyane Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 31.10.06, 19:22
            3 byloby spoko, 5 za duzo
      • utniak punkty za kartki 31.10.06, 19:53
        I. czy je utrzymać powinno decydować głosowanie Prezesów. ja jestem za
        zlikwidowaniem. Powód - w realu to kara za złe zachowanie zawodnika. Dlaczego
        karać Prezesa? Zawodnicy kartkogenni nie są wybierani do składów np. Baran z
        Cracovii, Wasilewski z Lecha. Nam chodzi o poszerzenie palety zawodników
        piłkarzykowych.
        II. gdyby trzeba było je utrzymać to kary alternatywnie:
        1. żółta - 1, dwie żółte - 2, czerwona -2, zółta i czerwona - 2. Każda czerwona
        powoduje zakaz gry w 1-3 meczch. to jest wystarczająca kara dla Prezesa bo - 2
        kartka, ewentualna kara za transfer, brak punktów gdy niegra. Jeżeli gra ma 2
        pkt za wystep, nie gra kara w tej samej wysokości tj. 2 pkty.
        2. punkty ujemne dodaje się w chwili gdy zawodnik ponosi karę; tj. po 4, 7 itd
        kartkach. Po czerwonych gdy jest zakaz gry. Prezesowi odbiera się punkty za
        czas obecności zawodnika w zespole np. zawodnik X w czterech kolejnych meczach
        ma żólte to kara po 4 kolejce - 4, zawodnika kupiłem w 3 kolejce a w 6 ma
        cztery kartki w tym jedną w 1 kolejce - Prezes otrzymuje karę w 6 kolejce -
        3punkty.System ten eliminuje sytuacje, że np. w realu zawodnik dostaje 3 żółte
        do końca rundy i nie ma kary a Prezes już ma - 3 pkt.
        • with Re: punkty za kartki 31.10.06, 21:32
          utniak napisał:

> I. czy je utrzymać powinno decydować głosowanie Prezesów. ja jestem za
          > zlikwidowaniem. Powód - w realu to kara za złe zachowanie zawodnika. Dlaczego
          > karać Prezesa?

Idąc tym tokiem rozumowania, to można równie dobrze zapytać -skoro napastnik
          strzelił bramkę, to dlaczego nagradzać Prezesa? Niech będzie 0 pkt.

Im więcej sytuacji boiskowych po których można dostać lub stracić pkt. (wyjście
          w podstawowym składzie, asysty, bramki, kartki itd.) tym większe roszady w
          klasyfikacjach. Twoje zmiany idą w kierunku jeszcze większego ścisku i
          podobieństw.

Ty Utniak chciałbyś mieć super 11-stkę za każdym razem super punktującą. Każdy
          chciałby mieć. Jak któryś z twoich zawodników dostanie kontuzję to chcesz sobie
          bez żadnych strat kupić kolejnego nowego gracza. Zmierzasz ku wygodzie i w
          kierunku gdzie nie trzeba kombinować jak wybrnąć z trudnej sytuacji, tylko po
          prostu sprzedać sobie kontuzjowanego i kupić nowego. Ot, cała strategia.
          Ale Utniak powiedz mi po co w takim razie wybierasz 18-stu zawodników do
          drużyny? Ano właśnie po to, by w razie takich sytuacji mieć zmienników.
          Potrafisz tak rozdysponować pieniądze by mieć wartościowych, to nie musisz
          tracić kasy na transfery, proste. Może nie tędy droga, by pozostała siódemka
          była kupiona po 0,3mln i ani razu nie wyszła na boisko, będąc tylko złem
          koniecznym które to trzeba kupić by skompletować skład?
        • rejmistrz Re: punkty za kartki 01.11.06, 10:16
          utniak napisał:
          "Zawodnicy kartkogenni nie są wybierani do składów np. Baran z
          Cracovii, Wasilewski z Lecha.
          II. gdyby trzeba było je utrzymać to kary alternatywnie:
          1. żółta - 1, dwie żółte - 2, czerwona -2, zółta i czerwona - 2. Każda czerwona
          powoduje zakaz gry w 1-3 meczch. to jest wystarczająca kara dla Prezesa"

Ja wyczuwam, że Utniaku twoje propozycję to pójście na łatwiznę.Tak jak with
          napisał, im więcej takich sytuacja jak kartki, karne, stracone gole itp. tym
          więcej przetasowań w klasyfikacji. Fakt punktowanie aktualnie czerwonej kartki
          po dwóch żółtych jest trochę za surowe, ale żeby zmniejszać karę za czerwoną
          kartkę do -2 to dla mnie zdecydowana przesada! Powtarzam, dążymy do
          uatrakcyjnienia gry czyli do teog żeby składy prezesów jak najbardziej się
          różniły, im mniejsza kara za kartkę tym mniejsze ryzyko, mniej przetasowań, co
          w efekcie daje poprostu prostszą grę. Temat kartek był tutaj wiele razy
          poruszany i chyba nigdy nikt nie zaproponował żeby karę za kartki tak mocno
          zmniejszyć.
          • rejmistrz Re: punkty za kartki 01.11.06, 10:22
            Zapomniałem dodać, że nie chodzi mi o to żebyś sam pod siebie proponował te
            zasady, tylko mam na myśli że to zdecydowania upraszcza grę innym osobom co
            może spowodować znudzenie tą grą.
            • utniak do rejmistrza 01.11.06, 14:10
              czy też bierzesz udział w tej paranoi ? Jest to już kolejny zarzut pod moim
              adresem. ( co nie oznacza, że ... ). Jak to propozycje są " podemnie" ? Czy ja
              mam moc przewidywania np co zdarzy się w następnej edycji? więc kombinuję ? Czy
              to ja ustalam Regulamin ? Proszę Cię wytłumacz to mnie i innym jasnym językiem
              i o to bardzo Cię proszę - jak można ustawić regulamin pod zdarzenie, które
              jest nieprzewidywalne. Jak to udowodnisz załatwiam Tobie Nobla.
              • rejmistrz Re: do rejmistrza 01.11.06, 16:13
                Tak żle to ująłem. Nie chce tu w jakiś sposób Ciebie obrazić, fakt, nie zbyt
                dobrze to napisałem. Bardziej miałem na myśli, że poprostu chcesz ułatwić ta
                grę nie pod siebie czy wogóle pod kogoś tylko poprostu sprawić mniej problemów
                z punktami ujemnymi za kartki. Co do mojego zdania na temat kartek to
                wypowiadałem się 2 posty powyżej.
                Pozdrawiam.
      • utniak kara za transfer 31.10.06, 20:01
        Alternatywnie:
        1. pierwszy transfer w kolejce za darmo, następne po -2 ( w wysokości jak za
        uczestnictwo w meczu )
        2.wszystkie transfery po - 1 punkt.
        Kara - 3 pkt za duża z tego powodu, że :
        - polscy zawodnicy są kontuzjogenni.
        - polscy zaodnicy nie utrzymują równej formy przez dłuższy czas. np.
        Chałbiński, Matusiak, Łobodziński itd
        - mniejsze kary to uatrakcyjnienie gry. Więcej Prezesów siedzi przy serwerze (
        i ogląda reklamy - a o to chodzi Agorze )i kombinuje. Jaki jest "zysk" dla
        organizatorów z Prezesa gdy on ustawi drużynę przed 1 kolejką i odbierze
        nagrody po ostatniej. Podczas całej gry nie zagląda na serwer.
        • rejmistrz Re: kara za transfer - NIE! 31.10.06, 20:53
          Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Pierwszy transfer może być bezpłatny, owszem.
          Natomiast obniżenie prowizji za sprzedarz zawodnika uznaje za kolejne
          uprostszenie w tej grze. Jetsem osobą konserwatywną, w tejkwesti wydaje mi się
          regulamin jest odpowiedni -3pkt. to odpowiednia prowizja gdybyśmy mieli ją
          obniżyć spowodowałoby to:
          - piłkarzykowi prezesi musieliby się mniej głowić nad składem, tanie zmiany -
          mało ryzyka
          - większa prowizja sprawia, że transfery muszą być odpowiednio trafione w
          przeciwnym razie możemy stracić od czołówki oc jest elementem ubarwiającym tą
          grę - trudność w podejmowaniu odpowiednich decyzji
          - powtarzalność składów, więcej transferów, większa rotacja, co powoduje niemal
          identyczne składy z czym wspólnie staramy się walczyć (choćby poprzez
          wprowadzenie limitów na kupno zawodników z jednego klubu)

Nie widze sensu zmniejszania kary, chyba że każdy chce sobie ułatwić grę.
          Sztuką jest wybrać dobrych piłkarzy na samym początku gry, którzy będą
          regularnie przynosić odpowiednie zdobycze punktowe. Zatem Twój pomysł, że
          mniejsze to kary to uatrakcyjnienie gry zdaje mi się nie przemyślany a wręcz
          przeciwnie - ułatwia on grę co pokazują przytoczone przeze mnie powyżej
          argumenty.
        • with Re: kara za transfer 31.10.06, 21:18
          utniak napisał:

> 2.wszystkie transfery po - 1 punkt.
          > Kara - 3 pkt za duża z tego powodu, że :
          > - polscy zawodnicy są kontuzjogenni.
          > - polscy zaodnicy nie utrzymują równej formy przez dłuższy czas. np.
          > Chałbiński, Matusiak, Łobodziński itd
          > - mniejsze kary to uatrakcyjnienie gry. Więcej Prezesów siedzi przy serwerze
          (
          > i ogląda reklamy - a o to chodzi Agorze )i kombinuje. Jaki jest "zysk" dla
          > organizatorów z Prezesa gdy on ustawi drużynę przed 1 kolejką i odbierze
          > nagrody po ostatniej. Podczas całej gry nie zagląda na serwer.

Utniak, nie wiem czy widzisz, ale w twoim rozumowaniu jest kompletny brak
          logiki.
          Z jednej strony narzekasz na kontuzjogenność zawodników i w związku z tym
          potrzebę częstych transferów, których to koszt chciałbyś obniżyć do -2, czy
          tam -1 pkt, a z drugiej strony uważasz, że przez 15 kolejek nie trzeba
          sprawdzać swojej drużyny wybranej już w 1 kolejce i ma sie zwyciestwo w
          kieszeni. Bo akurat Ci którzy nie zaglądają przez pół roku, tylko odbierają
          nagrody są geniuszami, których jedenastka nie dostaje żółtych kartek, nie łapie
          kontuzji, ma cały czas świetną formę i wychodzi zawsze w podstawowej 11-stce.
          Tak Utniak? Jeśli są tacy, to ja jestem jak najbardziej za tym, żeby takiego
          geniusza stratega-jasnowidza nie tylko nie nagrodzać, ale nagradzać podwójnie.
          • utniak znowu do witha 01.11.06, 08:59
            Chyba masz problemy ze zrozumieniem teksu. Właśnie na odwrót; potrzebę zmian
            zawodników uzasadniałem interesem organizatora. Pisałem, że rzadkie ( przy
            założeniu i odbiorze nagrody ) wizyty prezesów nie są marketingowo atrakcyjne
            dla Agory. Dysutuj z problemem jak to robi rejmistrz. Przeczytaj jednak maila,
            który do Ciebie napisałem.
            • marwi75 kartki i transfery 01.11.06, 12:18
              ja powiem krótko.

i dla jednego i dla drugiego pomysłu zdecydowanw NIE

kartki to część gry w piłkę i należy za nie karać. Należy jednak rozbić to w
              sposób prosty. żółta: -1 pkt. Czerwona: -3 pkt. Czyli jeśli zawodnik dostaje
              dwie żółte to mamy: -3 pkt. a gdy najpierw żółtą a później od razu czerwoną to
              -4 pkt.

transfery na tym poziomie który jest są OK bo trzeba premiować prezesów którzy
              dobrze wybierają na samym początku gry. A jakiś argument marketingowy jest
              zupełnym nieporozumieniem. Ta gra ma być dla nas a nie dla marketingu !!!
              • ciastek144 Re: kartki i transfery 01.11.06, 13:02
                To co zaproponowal marwi jest OK, ale wprowadzilbym mala korekte, mianowcie:
                zolta kartka -1 pkt
                dwie zolte kartki(= czerwona) -3 pkt
                czerwona kartka -4 pkt
                zolta kartka potem czerwona -5pkt
                • sines Re: kartki i transfery 01.11.06, 13:26
                  Za dużo kombinowania moim zdaniem, w końcu czerwona kartka po dwóch żółtych
                  powinna odejmować tyle samo punktów, co bezpośrednia czerwona kartka.
                  Podpisałbym się pod propozycją Marwiego, która jest moim zdaniem najlepsza.
                  Transfery, cóż dla mnie to w miarę proste. Jeden darmowy na kolejkę, każdy
                  następny minus cztery punkty. Można wzorem FPL wprowadzić dziką kartę, czyli że
                  wszystkie transfery w danej kolejce są bezpłatne (taki mały plusik dla osób,
                  które źle wystartowały, a chcą się bawić dalej). W końcu skład powinno wybrać
                  się przed sezonem, a transferami zmieniać zawodników kontuzjowanych,
                  niegrających etc., a nie co kolejkę kupować graczy którzy naszym zdaniem, dobrze
                  zapunktują.
                  Byłoby bardzo miło, gdyby wyniki zliczały się online, na bieżąco (tak jak w FPL,
                  Fantasy UCL i innych grach).
                  Postulowałbym jeszcze ograniczenie liczby zawodników do 15 (wyjściowa jedenastka
                  i czterech rezerwowych, po jednym na każdą pozycję), automatycznie wchodzących z
                  ławki rezerwowych, zlikwidowanie sponsora i nagród za kolejkę, w zamian
                  wprowadzając nagrody dla zwycięzców poszczególnych klasyfikacji klubowych i
                  regionalnych, jasne i precyzyjne ustalenie, co jest asystą a co nią nie jest (i
                  trzymanie się tego przez całą zabawę), zlikwidowanie hurtowników i pewnie wiele
                  innych rzeczy.
                  Kolejną ważną kwestią są także zmiany w punktacji. Najrozsądniej byłoby, gdyby
                  Organizator zapoznał się z punktacją w zagranicznych grach tego typu, a potem
                  przedstawił jakie ewentualnie zmiany zostałyby wprowadzone.
                  • ciastek144 Re: kartki i transfery 01.11.06, 14:58
                    Moim zdaniem brutalny faul(czerwona kartka) powinien byc surowiej karany niz
                    np. dwa faule taktyczne(dwie zolte kartki=czerwona).Choc rzeczywscie za duzo
                    byloby kombinowania.
                    Ale punktacja Marwiego jak najbardziej mi odpowiada.

Ta dzika karta w polskiej lidze nie dala by takeigo efektu jak w lidze
                    anigielskiej w ktorej to rozgrywa sie wiecej meczy.A darmowy transfer to
                    poprostu zbedne ulatwienie ktore przyczyniloby sie do powtarzania
                    skaldow.Przeciez w naszej rodzimej ldize nie ma tylu tak dobrych zawodnikow co
                    w Angli.
                  • rejmistrz Re: kartki i transfery 01.11.06, 16:23
                    Dzika karta odpada, nie widzę sensu w naszej 15 kolejkowej zabawie na takie
                    rzeczy, co by spowodowało, że składy znowu by się powtarzały. W FPL ma to sens
                    gdyż tam jest gra trwająca cały sezon premieleague.
                    Co do zmniejszenia liczby zawodników do piętnastu to nie jestem jakiś
                    hurraoptymistą takich pomysłów ale wydaje mi się, że można to zrobić pod
                    warunkiem znacznego podniesnia cen za piłkatrzy lub prościej - zmniejszeniem
                    budżetu, inaczej nie przejdzie.
                    W momencie zmniejszenia liczby piłkarzy do 15, duży sens nabierają gracze
                    wchodzący z ławki z nie grających w podstawowej 11 co byłoby dobrym
                    rozwiązaniem lecz szczerze wątpie we wprowadzenie tego.
                    • sines Re: kartki i transfery 01.11.06, 16:30
                      Dzika karta to była tylko propozycja, nie napinajcie się tak ;)

Zapomniałem dopisać, 15 tak ale przy mniejszym budżecie.
                      Też wątpię, że będą jakieś poważniejsze reformy, ale pomarzyc zawsze można.
              • amolanpi Re: kartki i transfery 01.11.06, 15:19
                marwi75 napisał:

> ja powiem krótko.
                >
                > i dla jednego i dla drugiego pomysłu zdecydowanw NIE
                >
                > kartki to część gry w piłkę i należy za nie karać. Należy jednak rozbić to w
                > sposób prosty. żółta: -1 pkt. Czerwona: -3 pkt. Czyli jeśli zawodnik dostaje
                > dwie żółte to mamy: -3 pkt. a gdy najpierw żółtą a później od razu czerwoną to
                > -4 pkt.
                >
                > transfery na tym poziomie który jest są OK bo trzeba premiować prezesów którzy
                > dobrze wybierają na samym początku gry. A jakiś argument marketingowy jest
                > zupełnym nieporozumieniem. Ta gra ma być dla nas a nie dla marketingu !!!
                Jak najbardziej zgadzam się z mawi75
            • with Re: znowu do witha 01.11.06, 13:58
              Utniak, masz jakieś kompleksy?
              Co chwile piszesz "masz problemy ze zrozumieniem tekstu?"
              To ma być twoja merytoryczna dyskusja?
              Wychodzi na to, że to ty masz problemy z tym co zarzucasz innym. Stąd ciągle to
              samo zdanie, którym to starasz się bronić i które charakteryzuje tych, którzy
              nie umieją merytorycznie dyskutować, nie mają argumentów i nie potrafią bronić
              swoich tez.
              Gdzie ja cię Utniak personalnie atakuje? Piszę, że jesteś głupi? Że masz krzywe
              nogi, czy że masz śmieszne nazwisko? Ty chyba nie wiesz co to znaczy atak
              personalny.
              Udowadniam ci, że twój tok myslenia w zmianach jest sprzeczny, podaje ci
              argumenty dlaczego tak jest, a ty zamiast się do tego odnieść, piszesz tylko o
              jakichś personalnych wycieczkach i nie rozumieniu tekstu.
              I po raz trzeci zadaje Ci pytanie dlaczego rozpoczęcie tematu zmian przed
              ostatnią kolejką i zgłaszania w związku z tym swoich propozycji (jak ogłosiła
              to administracja) to dla ciebie za późno?
              • sines Re: znowu do witha 01.11.06, 15:55
                Powiem tak, nie warto. Niektóre osoby są tak silnie przekonane do swoich racji,
                że próby wchodzenia z nimi w dyskusję są z góry skazane na niepowodzenie.
              • utniak Re: znowu do witha 01.11.06, 16:45
                z prostego powodu - więcej czasu więcej możliwości wypracowania dobrego
                stanowiska !!!!!
      • dhg7 Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 01.11.06, 12:13
        Moje propozycje zmian:

1. Liczba zawodników z jednego klubu to max. 4 (lub 3) w osiemnastoosobowej
        kadrze każdego uczestnika. Uzasadnienie podawałem w innym temacie.

2. Za sprzedaż zawodnika -5 pkt, a nie jak obecnie tylko -3. Zmniejszy to może
        żonglowanie piłkarzami przez prezesów (dziś taka jedenastka, a za trzy kolejki
        zupełnie inna).
        • kordzio1 Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 01.11.06, 12:59
          1- Transfery->pewna pula darmowych transferow na sezon, np.4, a reszta karana -3
          albo lepiej 4 punktami -> powoduje to ze trzeba rozsadniej planowac zakupy i
          starac sie zapewnic w miare rownych zmiennikow.
          2- Ceny, zasadniczo cenami mozna zlikwidowac problem ( w sumie dla mnie to nie
          problem:P) skladow opartych na 1 zespole, dopasowywanie cen do wartosci
          zawodnika na boisku, jesli napastnik nie strzela to jego cena spada, znaczny
          wzrost ceny kiedy zawodnik utrzymuje dobra forme-> "bonus dla ludzi ktorzy przed
          sezonem mieli nosa, a osoby ktore chca kupic talent ktory juz blyszczy, musza
          sie liczyc z wiekszym wydatkiem.
          3-Nie dla blokowania loginow z numerkami czy innymi modyfikacjami, zakladajac
          kazda z 5 druzyn musialem dodac jakas cyferke albo i kilka, gdyz byly juz
          pozajmowane, gdzie loginy sa od ksyw nazwiska i hobby, wiec gdyby tak zrobic to
          kazdy nowy uzytkownik musial by dawac chyba swoj nr telefonu na login :P jezeli
          dobrze rozumiem ta propozycje. A tyle razy bylo pisaneze utniak11 to nie utniak
          ze napewno kazdy o tym wie i chyba nikt nie bedzie mial problemow z wyjasnianiem
          takich sytuacji
          4-Okreslona liczba druzyn- wlasciwie jestem za tym aby kazdy mogl miec ile tylko
          chce mu sie tworzyc (meczyc?), ale skoro juz mialo b byc takie cos wprowwadzone,
          to proponuje limit 1 ,3 lub max5 druzyn, z czego 3 sie wydaje najbardziej
          rozsadna liczba... w wypadku przekroczenia tego limitu blokada druzyn wszystkich
          na 1kolejke i 10p kary, oraz usuniecie/stale zablokowanie druzyny ktora
          przekracza dopuszczalna ilosc. podobnie jak ma to miejsce w managerach i-netowych
          ................................
          Ogolnie jestem za rozwiazaniami ktore daja mozliwosc zdobywania/tracenia
          wiekszej ilosci punktow przez zawodnika, a nie upraszczania gry
          ................................
          MIlo by bylo aby osoby opiekujace sie forum, zabraly sie wkoncu za usowanie
          niepotrzebnych/powtarzajacych sie/nie zwiazanych z gra tematow.

PS. oraz milo by bylo aby ton rozmow pomiedzy niektrymi osobami przestal byc na
          poziomie polskiej debaty politycznej- , doszukiwac sie tylko zlosliwosci, opluc
          druga osobe, a po wszystkim wmawiac ze to ja jestem ok to ten 2 jest fuj :P
          ---
          Obelgi- to argumenty tych, co nie maja argumentów

[url=www.pogononline.pl/index.php/home]PogonOnline[/url]
          • utniak do kordzio 01.11.06, 13:06
            Chyba trochę nieporozumienie: moja propozycja blokowania loginów z numerkiem
            jest dla obcych osób. Gdy już taki login jest w bazie danych: ja mam dla
            utniaka numery do 10 a ktoś inny założył utniak 11.
            • with Re: do kordzio 01.11.06, 15:38
              utniak napisał:

> Chyba trochę nieporozumienie: moja propozycja blokowania loginów z numerkiem
              > jest dla obcych osób. Gdy już taki login jest w bazie danych: ja mam dla
              > utniaka numery do 10 a ktoś inny założył utniak 11.

Może ten obcy ma na nazwisko Utniak i właśnie skonczył 11 lat. Login jak
              znalazł.
              Wystarczyło utniak założyć sobie konta z loginami od utniak jeden do utniak
              nieskończoność i miałbyś spokojny sen.
              • utniak znowu do mojego prześladowcy - witha 01.11.06, 15:41
                A było to do Ciebie ? Rozumiesz tekst ?
                • with Re: znowu do mojego prześladowcy - witha 01.11.06, 15:57
                  utniak napisał:

> A było to do Ciebie ? Rozumiesz tekst ?

Utniak jesteś monotematyczny z tym "rozumiesz tekst".
                  Wysil się na coś nowego.
              • kordzio1 Re: do kordzio 01.11.06, 23:37
                Ja musialem do kazdego loginu dodawac wlasnie numer bo kazda ksywa bez numerku
                byla a kilka bylo takze z numerkami wiec teraz mam kordas11, kordzio1 i kordek7 :)
                ---
                Obelgi- to argumenty tych, co nie maja argumentów

[url=www.pogononline.pl/index.php/home]PogonOnline[/url]
      • utniak w założeniu ten post ma rejestrować pomysły 01.11.06, 13:10
        z których Redakcja wybierze to co dla gry ma być lepsze a gra przystępniejsza.
        Właściwie każda nowa propozycja ma swoich zwolneników i przeciwników. Ale niech
        Redakcja ma katalog pomysłów z których wybierze ... no właśnie które ?
        Przy okazji będę publikował nastepne moje propozycje i największym moim
        osiągnięcem byłoby aby Redakcja wzięła je pod ocenę. I to tyle i aż tyle.
      • utniak Punktowanie 01.11.06, 13:54
        Uwaga ogólna: przy zdobywniu bramek jak i traceniu punkty dodatnie równają się
        punktom ujemnym i w podobnych innych zdarzeniach.
        Punkty dodatnie:
        BRAMKI: rosnąco za każdą nastepną:
        - napastnik; 6 ( by zaczhować stosunek do punktów za wygraną i za udział w
        meczu ), 7, 8 ...
        - pomocnik: 7,8,9 ...
        - obrońca: 8,9,10
        - bramkarz; każda po 10 pkt
        ASYSTY;
        - pomocnik; 2 ( to jego główne zadanie), 3,4...
        - napastnik ( niejednokrotnie sam rezygnuje ze strzelenia bramki podając innemu
        lepiej ustawionemu - stąd więcej niż u pomocnika ), obrońca, bramkarz 3,4,5 ....
        OBRONA RZUTU KARNEGO: tyle co za kolejne bramki; jak strzela obrońca to
        pierwsza obrona- 6, druga obrona 7 itd, jak strzela napastnik to zaczynamy od 6
        itd.
        OBROŃCA GRA NA ZERO: 2 pkt, ale liczy się czas jego przebywania na boisku. Np
        Cleber grał do 55 min i zszedł przy stanie 0:0 - ma 2 pkt mimo, że później
        Wisła straciła np. 2 bramki
        ZA WYNIK MECZU; alternatywnie:
        1. 2 pkt za zwycięśtwo, 1 za remi, 0 za porażkę lub
        2. 1 pkt za zwyciestwo, 0 za remis, - 1 za porażkę
        Uwaga; w tej chwili remis i porażka to 0 pkt. remis jest lepszym wynikiem niż
        porażka
        UDZIAŁ W MECZU; jak dotychczas
        PUNKTY UJEMNE:
        ZA STRATĘ BRAMKI ( obrońca, bramkarz); jak dotychczas
        ZA SPOWODOWANIE KARNEGO: ujemnych tyle ile zdobył punktów strzelający ( np
        Cleber w ostatnim meczu przy karnym zarobił 9 pkt, to kara za spowodowanie
        karnego -9 pkt, gdyby Cleber strzelił karnego jako swoją pierwszą bramkę
        zarobiłby 8 pkt i wtedy kara - 8 : w sumie ma być zero)
        ZA NIESTRZELENIE KARNEGO; tyle ujemnych punktów ile zarobiłby gdyby strzelił
        tego karnego
        ZA OBRONE KARNEGO; tyle punktów ile zarobiłby zawodnik strzelający gdyby
        strzelił tego karnego
        ZA PRZEWINIENIE PO KTÓRYM Z WOLNEGO TRACI SIĘ BRAMKĘ ( niezależnie gdy strzela
        się bezpośrednio, czy 2-3 zawodniów podaje ( chociażby jak ostatno-Garguła ) -
        3 pkt.
        ZA SAMOBÓJA: tyle ile za pierwszą bramkę zdobytą tylko punkty ujemnenp.
        samobója strzel obrońca - 8 ( na nim ciąży większa odpowiedzialność za obronę
        to i większa kara ), pomocnik - 7, napastnik -6.
        Chyba na pierwszy rzut oka wydaje się to skomlikowane, ale tak nie jest. Np gdy
        pomocnik strzela drugą bramkę ma + 8 pkt, gdy wcześniej miał bramkę i nie
        strzelił karnego to pomocnik - 9 pkt, a bramkarz broniący + 9 pkt ( w sumie
        zero ). Ten system jest bliżej rzeczywistych zdarzeń na boisku, preferuje
        zdobywanie bramek ( zwyżka min o 200 % ( 2 - 6 pkt )przy pierwszej bramce w
        stosunku do udziału w meczu - obecnie tylko o 100 % ( 2 - 4 pkt)
        • utniak korekta do punktowania 01.11.06, 13:58
          jak obrońca strzela karnego dostaje 8 pkt jak za pierwszą swoją bramkę, gdyby
          strzelał jako drugą swoje bramkę + 9 itd
        • amolanpi Re: Punktowanie 01.11.06, 14:21
          Moim zdaniem, ta punktacja jest bez sensu. dużo lepsza jest nawet ta obecna.
          • ciastek144 punktacja-utniak 01.11.06, 14:42
            Obecna punktacja jest lepsza choc z jednym bym sie z toba zgodzil za kolejna
            bramke czy asyste zawodnika w meczu powinien byc punkt czy nawet dwa wiecej.
            • rejmistrz Re: punktacja-utniak 01.11.06, 16:43
              Dokładnie mam takie same zdanie jak Ciastek. Wszystko powinno być jak teraz,
              nie zmniejamy wszystkiego na gwałt bo może to się okazać chałą. Wprowadzenie
              punktów za kolejną bramkę np. za drugą strzelona przez napatnika 5, za trzecią
              6, przy obrońcy za drugą 7, za trzecią 8 itp.,itd.
              • jacques78 Re: punktacja-utniak 01.11.06, 18:09
                Zgadzam się z Rejmistrzem i Ciastkiem. Obecne reguły są naprawdę dobre, nie róbmy zmian tylko dla samej zmiany. Wystarczą (choć nie są konieczne) kosmetyczne poprawki typu:

(1) kara za czerwoną kartkę, według mnie powinno to wyglądać tak:
                czerwona w wyniku dwóch żółtych = -4pkt
                bezpośrednia czerwona = -5pkt
                zótła a potem bezpośrednia czerwona = -6pkt

(2) ewentualnie można by zwiększyć o 1pkt punktowanie każdej następnej bramki (czyli np 3 bramki pomocnika to: +5, +6 i +7 pkt)

Uważam, że wszelkie inne zmiany są zbędne, w szczególności fatalnymi pomysłami są:
                - limitowanie graczy z jednego klubu (wystarczy rozsądne zarządzanie cenami przez Organizatorów, zarówno na początku jak i w trakcie gry)

- zmiany w punktowaniu transferów (wg mnie -3pkt to ideał, pozwala dokonywać przemyślanych zmian, a jednocześnie zapobiega sytuacji wymiany połowy drużyny co kolejkę)

- uzależnianie zdobytych punktów od czasu przebywania na boisko, to niepotrzebnie skomplikuje zasady, bo idąc tym tropem można sie zastanowić jaki udział w zwycięstwie (i tym samym +1pkt) ma zawodnik wchodzący na boisko w 90 min. przy stanie 3:0.

Kontrowersyjną sprawą jest +1pkt za liderowanie, uważam, że w bieżącej rundzie ten zapis się sprawdził (liderami były ŁKS, Bełchatów, Korona i Wisła, a mamy jeszcze 3 kolejki).
                Jeśli jakaś drużyna będzie miała przed rundą rewanżową znaczącą przewagę (powyżej 3pkt) to jej gracze powinni być po prostu znacznie drożsi.

Wydaje mi się, że wiele problemów rozwiązałoby wspomniane rozsądne zarządzanie cenami przez Organizatorów i ich reagowanie nie tylko na strzelone bramki i asysty ale również na granie w podstawowym składzie bardzo tanich zawodników np Mysona z ŁKS-u, albo Mijailovic - stanowczo zbyt tani jak na pierwszą 11-stkę Wisły.

• utniak do amolanpi 01.11.06, 15:27
            a dlaczego ? masz swoje propozycje ? Jeżeli zabierasz głos to według klasyki:
            ocena stanu dotychczasowego, krytyka tego stanu, dane jak to inni rozwiązują,
            propozycje własne, krytyczna ocena stanu poprzedniego i proponowanego, wnioski
            i .... magisterium ( doktorat... Nobel ). Proste ? jak drut. Czy mi ktokolwiek
            zapłaci za edukację ( już czytam jakim jestem megalomanem itd ... < Ale cóż...)
            • hallo3 Re: do amolanpi 01.11.06, 17:03
              Do zmiany:
              punkty za liderowanie - to bardzo a bardzo glupie i krzywdzace,
              kartki do zmiany,
              asysty - do regulacji,
              rykoszety oraz swojaki.
              a ceny pilkarzy tez sa problemem - bo dlaczego cena zawodnika ktory gra w
              pierwszym skladzie, a zawodnika ktory jest tylko w spisie sie nie zmienia.cena
              poczatkowa powinna byc taka ze jak nie gra - to cena jego powinna malec!
              pozdrawiam
              • utniak11 Re: do amolanpi 01.11.06, 19:06
                Rewolucji nie ma co robić w regulaminie bo gracze stana się jej ofiarami ale
                nad niektorymi sprawami warto sie zastanowić, wg mnie:

unormowac pkt za kartki (2 zółtka !),

zwiekszyć ujemne pkt za wymiane zawodnikow (wtedy prezes wybierałby 18 na samym
                poczatku-w okienku transferowym! jaki klub kupuje przed meczem nowego? jezeli
                oczywiscie nie ma on swojej karty),

ograniczyć zawodnikow z jednej druzyny w WYJSCIOWEJ jedenasce,

pkt za liderowanie.. tutaj redakcja jest uparta ale w tej kolejce to jest 4
                lider;-), czyli nie jest tragicznie,

ilość druzyn.... temat rzeka i wiele razy podnoszony ale znając realia redakcja
                na to nie pojdzie więc szkoda na ten temat pisac

• amolanpi Re: do amolanpi 01.11.06, 23:16
              utniak napisał:

> a dlaczego ? masz swoje propozycje ? Jeżeli zabierasz głos to według klasyki:
              > ocena stanu dotychczasowego, krytyka tego stanu, dane jak to inni rozwiązują,
              > propozycje własne, krytyczna ocena stanu poprzedniego i proponowanego,
              wnioski
              >
              > i .... magisterium ( doktorat... Nobel ). Proste ? jak drut. Czy mi
              ktokolwiek
              > zapłaci za edukację ( już czytam jakim jestem megalomanem itd ... < Ale cóż
              > ...) Mam tylko dwie propozycje. zlikwidować punkt za liderowanie i zrobić
              ograniczenie do trzech zawodników z jednego klubu. Co do kartek, to już
              wcześniej pisałem. Można by było też dodać po punkcie lub dwa za kolejną bramkę
              jak sam proponowałeś. Więcej bym nie zmieniał, chyba że ktoś przedstawi ciekawą
              propozycję. Reszta dla mnie jest w pożądku. To jest tylko moje zdanie. A co do
              Twojej punktacji, to nie będę się kłucił, że jest zła, bo punktacja jest dla
              mnie mniej ważna. Do Twojej punktacji musiałbym robić trochę inne składy i też
              by było. Najgorsze jest to że nie trzeba w tej grze znać się na piłce jak w
              grze Wygraj Ligę, której już niema. Tam na prawdę wygrywał najlepszy a nie
              fuksiaż. Oczywiscie od momentu gry przes SMSy. Jak zajmowałem miejsće w
              pierwszej trujce w generalce, to musiałem interesować sie każdą drużyną w
              lidze a w Pilkarzykach kogo interesuje jakiś obrońca ze słabej drużyny. Uważam,
              że w Piłkarzykach wcale się nie trzeba dobrze znać tylko trzeba mieć trochę
              szczęścia.Niestety nie mam propozycji, żeby to zmienić a szkoda. Zaprzeczeniem
              tego co piszę jest oczywiście prezes Łączny, ale np.edycję wcześniej wygrł
              gościu który miał dużo szczęścia a sam przyznał, że nie za bardzo wie o co
              chodzi.Chociażby to, że wystawił Katta w pierwszej kolejce do składu jak było
              wiadomo od miesiąca, że jest kontuzjowany i nie zagra przez trzy najbliższe
              miesiące. więcej nie nudzę. Pozdrawiam.
              • kordzio1 Gol decydujacy to takze ten co doprowadza do remis 01.11.06, 23:43
                A i jeszcze jedna rzecz ktorej mi brak, a mianowicie uznania za bramke
                decydujaca tej ktora doprowadza do remisu, a nie tylko tej ktora daje
                zwyciestwo... a jesli idac tym tropem to moze dodatkowa kara za sprowokowanie
                decydujacej bramki np. spowodowanie karnego ktory zdecyduje o wyniku
        • marwi75 Re: Punktowanie 02.11.06, 09:57
          >>BRAMKI: rosnąco za każdą następną
          zgadzam się tylko po co podnosić wysokość punktów ??? tylko po to by zdobywać
          więcej punktów ??? no i dlaczego zakładasz że bramkarz nie może zdobyć dwóch
          bramek w jednym meczu :)

>>ASYSTY
          progresja o 1 punkt owszem ale podniesienie punktacji napastnikowi nie.
          Napastnicy i pomocnicy mają najwięcej okazji w meczu by zaliczyć asystę dlatego
          pozostawiłbym to co jest.
          No i najważniejsze - zaliczać tylko "czyste" asysty !!!

>>OBRONA RZUTU KARNEGO
          zależność punktacji od tego kto strzela jest bez sensu bo zasługa bramkarza nie
          zależy od tego na jakiej pozycji gra ten kto strzela. +5 pkt. i nie ma co tego
          zmieniać.

>>OBROŃCA GRA NA ZERO: 2 pkt, ale liczy się czas jego przebywania na boisku.
          Jak najbardziej odpowiedzialność indywidualna, czyli tracę punkty tylko za te
          bramki które padły w momencie mojej obecności na boisku. Ja jednak zwiększyłbym
          punkty za "zero z tyłu" do 4 tak by było to równoważne z punktacją napastkia ze
          strzeloną bramką.

>> ZA WYNIK MECZU
          Jeśli już to propozycja pierwsza: 2-1-0

>> ZA SPOWODOWANIE KARNEGO:
          >> ZA NIESTRZELENIE KARNEGO
          było już o tym przy obronie karnych. takie rozgraniczenie jakie proponujesz jest
          niepotrzebnie skomplikowane co będzie powodować np. jeszcze dłuższy czas
          liczenia punktów. Tu nie ma co zmieniać.

>> ZA SAMOBÓJA
          Ja bym się zastanowił czy dodatkowo karać takich "pechowców"... ja bym z tego
          zrezygnował bo i tak wtedy traci się punkty za stratę bramki a często są to
          bramki zupełnie przypadkowe. Jeśli już to -2 pkt.

Jak dla mnie punktacja jest w miarę OK. Jedyne potrzebne zmiany to:
          - likwidacja punktów za liderowanie
          - zwiększenie do +4 punktów za mecz bez straty bramki

Ważniejsze sa inne zmiany:
          - ograniczenie liczby drużyn: jedna osoba=jedna drużyna
          - ograniczenie do max 3 zawodników z jednego klubu
          - likwidacja kasy od sponsora (lub drastyczne jej obniżenie do max 1 mln)
          - rozsądne ceny zawodników na początku i ich zmiana podczas trwania sezonu
          • utniak do Marwiego 02.11.06, 11:21
            Dzęki za Twój tekst. Ja piszę o swoich propozycjach. Są one do dyskusji, ale
            liczę, że Redakcja weźmie je do oceny, co zostanie, zobaczymy. W kolejnych
            wątkach będą zajmował stanowisko w innych " ważnych" sprawach. Moje moce
            przerobowe są " takie jakie są " Może dzisiaj asysty?
          • tomekkupka Re: Punktowanie 03.11.06, 13:23
            Zgadzam się z Tobą, z jednym tylko wyjątkiem. Chodzi o punktację za wynik
            meczu, która po proponowanej reformie (2-1-0) staje się jeszcze bardziej
            niesprawiedliwa. Chmiest ze słabiutkiej Odry 5 bramek po 4 pkt = 20. Do tego 1
            zwyciestwo i 5 remisów = 7 pkt, czyli w sumie 27 pkt. Napastnik Wisły Kraków: 6
            zwycięstw i 6 remisów = 18 pkt i do tego powiedzmy z 2 bramiki niech strzeli. W
            sumie 26 pkt. Zakładajac że obaj wychodzą w pierwszych składach mają
            praktycznie tyle samo punktów pomimo, że Chmiest strzela ponad 2 razy więcej
            bramek!!! Wydaje mi się, że strzelanie bramek dla Odry jest nieporównywalnie
            trudniejsze niż dla Wisły, zatem dodatkowe punktowanie piłkarzy za
            przynależność klubową jest nieporozumieniem.
            • utniak do tomekkupka 03.11.06, 15:47
              Sorry: jak porównujesz Chmiesta z zawodnikiem Wisły do dodaj im te same bramki:
              w Odrze dodajesz Chmiestowi 6 a w Wisle tylko 2 , czy to jest wogóle
              porównanie, wg mnie nie !!!!
              • tomekkupka Re: do tomekkupka 05.11.06, 18:12
                Porównuję tak, bo chcę pokazać że do zdobycia tej samej liczby punktów Chmiest
                potrzebował 3 bramek więcej od napastnika wisły, a to chyba nie w pożądku.
                Jeżeli dla niektórych jest to niezrozumiałe inna wersja: Chmiest 5 bramek (20
                pkt) i wislak 5 bramek (20 pkt), Chmiest punkty druzynowe za wyniki = 7, wislak
                odpowiednio 18. Chmiest aby zrównać się punktami z napastnikiem wisly musi
                strzelić 3 bramiki wiecej - absurd. Nie pierwszy raz piszę, że trzeba
                zlikwidować zarówno punkty za liderowanie, jak i zwycięstwo druzyny. Punktować
                należy tylko indywidualne dokonania zawodników.
        • sines Re: Punkty zawodników 02.11.06, 13:23
          Bramki: bramkarz i obrońca za każdą bramkę sześć punktów, pomocnik pięć,
          napastnik cztery.
          Asysty: trzy punkty niezależnie od tego, na jakiej pozycji gra zawodnik.
          Obrona rzutu karnego: plus pięć punktów dla bramkarza, pod warunkiem, że strzał
          zmierzał w bramkę (więc nie gdy piłka trafiła w słupek czy poprzeczkę).
          Zachowanie czystego konta: obrońca plus cztery pod warunkiem, że zagrał godzinę;
          pomocnik plus jeden, pod warunkiem że zagrał godzinę.
          Za wynik meczu: brak punktów, powinniśmy punktować osiągnięcia indywidualne
          zawodników.
          Udział w meczu: plus dwa, jeśli zawodnik grał minimum godzinę; plus jeden, jeśli
          grał mniej niż godzinę.
          Punkty ujemne:
          Za każde dwie stracone bramki, obrońca i bramkarz dostaje minus jeden punkt.
          Spowodowanie karnego: zero punktów ujemnych.
          Niestrzelenie karnego (bez względu na to, czy strzał był niecelny, czy obronił
          bramkarz) minus dwa punkty.
          Gol samobójczy: zero punktów ujemnych.
      • utniak Asysta 02.11.06, 11:54
        DEFINICJA: Asystę przydziela się temu zawodnikowi swojej drużyny, który
        posiadał świadomie piłkę lub wykonał ruch w kierunku piłki i ją dotknął
        bezposredni przed zdobyciem bramki przez zawodnika swojej drużyny.
        KOMENTARZ:
        1. dla asysty nie ma pojęcie takiego jak bramkarz, drużyny przeciwnej, słupek
        poprzeczka jak sędzia - powietrze ), odbicia się piłki od nogi,tułowia czy
        głowy zawodnika swojej lub obcej drużyny, gdy ten zawodnik nie wykonał
        świadomego ruchu. Przykłady - Zieńczuk strzela piłka odbija się od poprzeczki (
        bramkarz, ją piąstkuje itd ) trafia do Franka ten strzela bramkę - jest asysta,
        Zieńczuk podaje piłkę do Franka celnie, niecelnie , po drodze piłka odbija się
        od nogi ( tułowia, głowy ) zawodnika obecgo i trafaia do Franka - asysta
        Zieńczuk, gdyby odbiła się ( czyli nie było świadomego ruchu w jej kierunku )
        od innego zawodnika swojej druzyny - asysta Zieńczuk, do piłki lecącej od
        Zieńczuka, nogę ( tułów, głowę ) wystawia Sobol i piłka ( celnie, niecelnie-
        Franek dopada ją po biegu 128 m ) trafia do Franka ten strzela, asysta Sobol.
        2. Nie ma asysty zawodnik " wywalczający" karnego, czy wolnego. Co? celem gry
        jest kładzenie się na polu karnym lub na boisku? Celem jest zdobywanie bramek.
        Oczywiście dla faulującego przewidziane są kary za faul. I to wystarczy.
        3. Franek bezpośrednio z wolnego zdobywa bramkę ( piłka np. może odbić się od
        muru, od bramkarza, od poprzeczki )- nie ma asysty. Jest gdy Sobol zagra piłką
        z pozycji stojącej do Franka ( nie gra roli czy poturlał ją 2 cm - czy 5 m ) i
        ten strzelił. jest asysta. Gdy Sobol stoi i trzyma nogę na nieruchomej piłce (
        dla zmylenia obcego zawodnika ), po czym ją zdejmuje ( piłka nadal nieruchoma )
        a Franek z tej nieruchomej piłki strzela - nie ma asysty Sobol, bo nie zagrał (
        nie wprowadził w ruch ) piłki.
        4. Sobol strzela karnego, Bramkarz odbija ( dla nas jak sędzia jest powietrzem )
        lub piłka odbija się od poprzeczki, słupka, i trafia do Franka, ten strzela -
        jest asysta dla Sobola.
        5. Sobol wykonuje rzut rożny - piłkę głową musnął Cantoro ( czyli wyskoczył i
        dotknął jej głową, nogą, tułowiem - celnie, niecelnie ) i dopadł do niej Franek
        i strzelił - jest asysta.
        • marwi75 Re: Asysta 02.11.06, 12:11
          Nie ma asysty (bez wyjątków) gdy piłka odbija się od: słupka, poprzeczki,
          bramkarza lub obrońcy drużyny przeciwnej (czyli nie ma asysty przy dobijaniu
          strzału). I nie ważne czy obrońca chciał wybić piłkę czy też został przypadkowo
          "nabity" przez podającego.

Nie ma asysty przy wywalczeniu karnego (są punkty np. 2 za wywalczenie tego
          karnego) i nie ma przy rzucie wolnym po którym bezpośrednio pada bramka.

W każdym innym przypadku punkty za asystę dostaje zawodnik który jako ostatni
          podawał piłkę strzelcowi, niezależnie od tego czy ten później strzelił od razu
          czy tez przebiegł np. 20 m i minął 2 przeciwników (zakładając że żaden z
          obrońców nie dotknął już piłki).

Nie ma w takiej sytuacji kwestii spornych typu: akcja indywidualna czy nie.
          • sines Re: Asysta 02.11.06, 12:52
            Zmodyfikowałbym trochę: jesli zawodnik drużyny przeciwnej dotknie piłkę, ale nie
            zmieni to w znacznym stopniu kierunku jej lotu, asysta jest przyznawana (chodzi
            o te wszystkie obcierki czy nieznaczne zmiany kierunku lotu piłki). Przy golu
            samobójczym nie ma asysty. Z całą resztą się zgadzam.
            Proponowałbym również wprowadzić jednolitą punktację za asysty, bez odróżniania
            na jakiej pozycji gra dany gracz.
            • marwi75 Re: Asysta 02.11.06, 13:19
              > Zmodyfikowałbym trochę: jesli zawodnik drużyny przeciwnej dotknie piłkę, ale nie
              > zmieni to w znacznym stopniu kierunku jej lotu, asysta jest przyznawana (chodzi
              > o te wszystkie obcierki czy nieznaczne zmiany kierunku lotu piłki).

tylko że wtedy znów zaczną się dyskusje kiedy jest to tylko "obcierka" a kiedy
              już nie :))) wtedy znów jest to sytuacja sporna i ocena należy do redakcji :))

co do bramki samobójczej to jak najbardziej nie ma mowy wtedy o asystowaniu.

myślę jednak że asysta obrońcy i bramkarza powinna być ten jeden punkt "droższa"
              niż reszty, bo jednak zdarza się rzadziej.
              • sines Re: Asysta 02.11.06, 13:28
                > wtedy znów jest to sytuacja sporna i ocena należy do redakcji :))
                Właśnie od tego jest organizator konkursu, on sam decyduje, na podstawie
                regulaminu, czy była asysta. Dyskusje na forum nie powinny w ogóle wpływać na
                stanowiska organizatora, gdyż z reguły przyznania zawodnikowi dodatkowych
                punktów domagają się osoby, które mają z tego korzyść, więc siłą rzeczy nie mogą
                być obiektywne w ocenie boiskowych wydarzeń.

> ...(asysta obrońcy i bramkarza )...bo jednak zdarza się rzadziej.
                Masz dane statystyczne do wglądu ;)
              • ciastek144 Re: Asysta 02.11.06, 14:56
                Podoba mi sie propozycja sinesa odnosnie asyst.Za kazda asyste 3pkt i to jest
                najlepsze rozwiazanie wg mnie.Oczywisce w takim razie za wywalczenie karnego +3
                pkt(nie wazne czy strzelajacy strzelil czy tez nie).Tak jak pisal marwi nie ma
                asysty przy bramce z karnego.
                • rejmistrz Re: Asysta 02.11.06, 17:44
                  A ja uważam, że asystę z karnego można jak najbardziej uznać. Rzut karny to 90%
                  na strzelenie bramki więc i zasługa faulowanego jest spora.Zaznaczam..
                  faulowanego. Jeżeli piłka w polu karnym dotknie któregoś z zaowdników ręki i
                  jest karny wtedy nie należy uznawać asysty. Wydaje mi się że jest sens
                  nagradzać takich piłkarzy asystą!!
                  • utniak do rejmistrza 03.11.06, 08:29
                    Nie wiem jaka jest zasługa faulowanego przy karnym: wbiega na pole i prosi (
                    pisze ) o sfaulowanie ?, udaje, że jest faulowany ? artystycznie kładzie się ?
                    i za ten artyzm jest karny. Faul to wina faulującego ( proponuję mu karę ) a
                    nie zasługa faulowanego. Proszę daj mi " plastyczny przykład " zasługi
                    faulowanego na podyktowanie karnego i jeżeli nie byłoby tej " zasługi" to nie
                    byłoby karnego. Bardzo proszę Cię o taki jednoznaczny przykład.
            • utniak zdanie sinesa 03.11.06, 08:21
              Oczywiście masz rację, po prostu tego nie dopisałem. Otarcia, odbicia itd
              zawodników swojej jak przeciwnej druzyny traktować jak " powietrze ".
      • pkpk1 proponuje trzy usprawnienia 02.11.06, 12:04
        1-kazda druzyna ma miec liste rezerwowych ktorzy by weszli jesli pilkarz z podstawowej "11"nie zagra
        2-podswietlenie jakims kolorem graczy kontuzjowanych lub niegrajacych za kartki
        3-wyniki w miare na biezaco uaktualniane a nie czekanie do poniedzialkow
        • utniak11 Re: proponuje trzy usprawnienia 02.11.06, 14:16
          > 1-kazda druzyna ma miec liste rezerwowych ktorzy by weszli jesli pilkarz z
          pods
          > tawowej "11"nie zagra

podobna zasada obowiązywala na grze MŚ
          wydaje mi sie, że to dobry pomysł

(na wiecej brak mi mocy przerobowych)
      • tomekkupka Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 03.11.06, 13:35
        Widzę tu propozycje zmian punktacji wyniku meczu. Zmiany te w proponowanej
        formie (2pkt za zwyciestwo, 1 za remis i 0 - porażka) stają się jeszcze
        bardziej niesprawiedliwe. Chmiest ze słabiutkiej Odry strzelił 5 bramek po 4
        pkt = 20. Do tego 1
        zwyciestwo i 5 remisów = 7 pkt, czyli w sumie 27 pkt. Napastnik Wisły Kraków: 6
        zwycięstw i 6 remisów = 18 pkt i do tego powiedzmy z 2 bramiki niech strzeli. W
        sumie 26 pkt. Zakładajac że obaj wychodzą w pierwszych składach mają
        praktycznie tyle samo punktów pomimo, że Chmiest strzela ponad 2 razy więcej
        bramek!!! Wydaje mi się, że strzelanie bramek dla Odry jest nieporównywalnie
        trudniejsze niż dla Wisły, zatem dodatkowe punktowanie piłkarzy za
        przynależność klubową jest nieporozumieniem.
        • ygbd Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 03.11.06, 21:57
          może trochę nieaktualne, bo sprzed roku, ale zawierają zebrane propozycje z tamtego okresu.
          members.lycos.co.uk/forumpilkarzyki/index.php
          • utniak11 Re: Regulamin - propozycje zmian- wpisy 04.11.06, 11:08
            całkowicie nieaktualny!
            na tym forum dyskutujemy tylko wątki zalozone przez jednego prezesa
            (o ile mu starczy mocy przerobowych;-))
            • utniak do U 11 - dzięki za doniosły wkład w dyskusję 04.11.06, 17:26
              , zapomniałem dodać, MERYTORYCZNY. No i zapomniałeś coś, ... zawsze są obelgi.
              Co znudziło Ci się. jak mnie tak sekujesz to po co wchodzisz na ten post.
              Ignoruj. Ty będziesz zadowolony i ja też. Masz inne posty-tam wyżywaj się. Od
              tego postu wo.
      • utniak zmiana cen 05.11.06, 11:31
        Niestety w tej edycji ceny zawodników do wysokości budżetu śa niewłaściwe, co
        powoduje, że Prezesi nie mają problemu z kupniem prawie każdego zawodnika -
        efekt; druzyny upodabniają się - moja magura różni się do lidera tylko 3
        zawodnikami - i w zasadzie już łącznemu można gratulować, co niniejszym czynię )
        Są do rozwiązania dwa główne problemy: zawodnik nie gra od początku i kosztuje
        na poczatku i na końcu edycji 1,9 mln ( np Cierzniak )a zawodnik gra stale i
        jak nie strzela bramek to jak kosztuje np 0,3 to na końcu kosztuje nadal 0,3(
        np. Jodłowiec ). I drugi: cena obrony gdy ga na "0".
        PROPOZYZCE:
        1. zmiany cen powinny być zapisane w regulaminie, by ograniczyć do minimum "
        uznaniowość"
        2. by nie naruszać proporcji budżet/cena zawodnika wprowadziłbym kategorię
        zmiany cen o 0,05 mln dla wzrostu za udział w meczu i la wyceny jednej asysty.
        Gdyby taka możliwość nie mogłaby zaistnieć ( uwarunkowania programu
        informatycznego ) wymagałoby to zmianę w/w stosunku, bo zawodnik po 15 maczach
        zaczynając od ceny 0,3 miałby cenę 1,8 )
        3. za udział w meczu +0,05 mln
        4. bramki - każda +0,1 za hat tricka +0,4, każda asysta +0,05
        5. obrona: w każdym meczu na "0" po + 0,1 ( teraz gdy co drugi mecz gra na "0"
        cena nie zmieni się nigdy), gdy straci 3 bramki -0,1, gdy drużyna przegrywa
        różnicą 4 bramek to CAŁA drużyna po -0,1
        6. Druzyna nie pokonana w 5 kolejnych meczach ( mogą być remisy ) każdy
        zawodnik po =0,1
        7. każda kartka żółta -0,5 ( dwie, a więc czerwona -0,1), kartka czerwona ( po
        żółtej lub bez żółtej ) -0,2
        8. spowodowanie karnego -0,2, niewykorzystanie karnego -0,2 , obrona karnego +
        0,2
        9. spowodowanie faulu, po którym jest strata bramki dla faulująceg0 - 0,1
        10. Nie obniżać cen za zawodnika wyjeżdżającego za granicę, trwale
        kontuzjowanego itp. To powoduje znaczne emocje. Pozostawienie cen nikogo nie
        krzywdzi ( casus Iwańskiego ), Prezes może sprzedać zawodnika, kiedy mu
        odpowiada, mając na uwadze, że to go kosztuje teraz - 3 pkt. Nie musi
        sprzedawać, gdy ma gwarancję, że mu pieniądze nie przepadną.
        Zapraszam do MERYTORYCZNEJ dyskusji.
        • amolanpi Re: zmiana cen 05.11.06, 13:59

> 4. bramki - każda +0,1 za hat tricka +0,4
          dodałbym tylko: i za każdą kolejną bramkę +0,2 ( może się zdażyć, że ktoś
          strzeli więcej bramek)
          Całą propożycję tego regulaminu popieram.

• utniak11 Re: zmiana cen 05.11.06, 14:26
          moja magura różni się do lidera tylko 3
          zawodnikami

toz to jest plagiat! (taki sam jak moj nick;-))

Szanowna Redakcjo!
          dlaczego pozwalacie aby ktos mógl malpowac sklad Prezesa ŁĄcznego?!
          wiadomo że gosciu bije w tej grze pozostalych graczy o kilka dlugości.
          Fart to czy wiedza? pewnie oba czynniki na raz (ale narazie nie zapeszajmy)
          Proponuje skasować druzyne magura, najprawdopodomniej nastapiła tam kradzież
          mysli intelektualnej w/w Prezesa.

do utniaka, taki jest poziom twoich merytorycznych wywodów, zenujący...
          niestety...
          • utniak U11 05.11.06, 15:33
            Jak zawsze błysnąłeś, merytorycznie odpowiedziałeś ? Brawo. Że też mam takiego
            śledczego, tylko coś napiszę ( w dzień, w nocy ) już mój anioł stróż odpowiada,
            na temat bądz nie, byleby być, ... przy mnie, i na ... forum. Jak wierny pies.
            • utniak11 jestem twoim cieniem 05.11.06, 16:29
              inaczej bys nie mogł zaistnieć
      • utniak Zarządzanie drużynami 07.11.06, 11:30
        1. Rozwiązać problem OGRANICZENIE ZAWODNIKÓW z jednego klubu w druzynie. Można
        na dwojaki sposób:
        - siłowy: ograniczenie do 3 z jednego klubu
        - dynamiczny: ustalić ceny 20 najlepiej punktujących w poprzedniej edycji od
        wartości np. 4,0 ( przy budżecie 24,0 ) i wtedy, będzie stać Prezesa na 2 góra
        3 " klasowych " reszta do wyboru między Kowalczykiem, Rzeźniczakiem itd
        2. Rozwiązać problem ILOŚCI DRUŻYN JEDNEGO PREZESA. Wg mnie jedna drużyna -
        jeden login to utopia bez ograniczenia ilości loginów ( o czym niżej ), trzeba
        też likwidować mega hurtowników ( 50 i więcej ). Moja propozycja to 11-15
        drużyn konkretnego Prezesa ( nie loginu )
        3. Prezes powinien za jednym logowaniem mieć DOSTĘP DO WSZYSTKICH SWOICH
        DRUŻYN. Sprawy marketingowe możnaby załatwiać przy przechodzeniu z jednej
        strony drużyny X na strone drużyny Y. Wtedy jeden Prezes ma jeden login a w
        drużynach zamiast " Prezesa" wprowadzić np " trener" z jego nazwą ( w realu to
        trener wystawia drużynę, nie Prezes ).
        4. Gdyby propozycja wg pkt nie przeszła to JEDNA OSOBA, z imienia i nazwiska
        powinna posiadać JEDEN LOGIN literowy + kolejna cyfra. Tzn. następuje blokada
        używania przez tę samą osobę kilku loginów a później... sprawiania wrażenia, że
        inicjatywę wsiudy, popiera terazik, chociaż jest to ta sama osoba.
        5. w okresie od ogłoszenia wyników ( np pon.16.00) do rozpoczęcia kolejki ( np.
        pt 16-20 ) " PRÓBY ZMIANY ZAWODNIKÓW" NIE LICZĄ SIĘ. Liczy się tylko różnica
        między stanem początkowym ( pon. 16.00 ) i końcowym ( pt. 16-20 ). Unikanie
        pomyłek i np sytuacji: kupiłem zawodnika we wtorek, uległ kontuzji w meczu
        pucharowym w środę, więc kupuję następnego- efekt jedna zmiana ale w
        transferach - 6 pkt.
        6. LIKWIDACJA TRANSFERÓW W OKRESIE od początku kolejki ( pt. 16-20 ) do
        ogłoszenia wyników ( pon. 16,00 ) - wyrównanie szans dla tych, którzy z różnych
        względów nie mogą/ nie chcą bawić się, liczyć itp w tzw. weekend, lub niemają
        dostępu do internetu.
        7. ZLIKWIDOWANIE PODZIAŁU NA POMOCNIKÓW I NAPASTNIKÓW - umożliwienie dowolnego
        ustawienia, poza obroną. Nieraz jest tak, że ze względów finansowych, że muszę
        kupić następnego pomocnika i dlatego muszę sprzedać pomocnika i napastnika, by
        móc zwiekszyć ilość pomocników ( i vice versa ). Kosztuje to dwa transfery,
        mimo, że zmiana dotyczy tylko jednej pozycji. Wg tej propozycji: 1 bramkarz, 3
        obrońców i 7 "pozostałych".
        8. na stronie drużyny powinna być PROSTA APLIKACJA DO LICZENIA PUNKTÓW przez
        Prezesa dla swojej drużyny. Ideałem powinno być liczenie punktów przez "
        system" w czasie rzeczywistym.
        • sines Re: Zarządzanie drużynami 07.11.06, 12:28
          > Moja propozycja to 11-15
          > drużyn konkretnego Prezesa ( nie loginu )
          Moja to jedne dane osobowe (imię, nazwisko, adres) jedna drużyna.

> 5. w okresie od ogłoszenia wyników ( np pon.16.00) do rozpoczęcia kolejki (
          > np.
          > pt 16-20 ) " PRÓBY ZMIANY ZAWODNIKÓW" NIE LICZĄ SIĘ. Liczy się tylko różnica
          > między stanem początkowym ( pon. 16.00 ) i końcowym ( pt. 16-20 ). Unikanie
          > pomyłek i np sytuacji: kupiłem zawodnika we wtorek, uległ kontuzji w meczu
          > pucharowym w środę, więc kupuję następnego- efekt jedna zmiana ale w
          > transferach - 6 pkt.
          Wyjątkowo nietrafiony pomysł.

> 6. LIKWIDACJA TRANSFERÓW W OKRESIE od początku kolejki ( pt. 16-20 ) do
          > ogłoszenia wyników ( pon. 16,00 ) - wyrównanie szans dla tych, którzy z
          > różnych
          > względów nie mogą/ nie chcą bawić się, liczyć itp w tzw. weekend, lub niemają
          > dostępu do internetu.
          Kolejny nietrafiony pomysł. To prezes powinien decydowac kiedy chce robić
          transfery etc., a nie jakieś odgórnie narzucane terminy.

> 7. ZLIKWIDOWANIE PODZIAŁU NA POMOCNIKÓW I NAPASTNIKÓW
          To może od razy zlikidujmy jakiekolwiek podziały zawodników?

> 8. na stronie drużyny powinna być PROSTA APLIKACJA DO LICZENIA PUNKTÓW
          Powinno się to zliczać w czasie rzeczywistym, tak jak w zabawach na stronie UEFY
          czy FPL. Natomiast jakby nie udało się tego wprowadzić, to moim zdaniem
          aplikacja jest zbędna. W zakresie 1-10 chyba każdy umie liczyć?
        • marwi75 Re: Zarządzanie drużynami 07.11.06, 14:00
          1.rozwiązanie i siłowe i dynamiczne jednocześnie !!!

2.podstawa: jedna osoba - jedna drużyna !!!

czym różni się hurtownik który zakłada 15 zespołów od tego co zakłada 50, 100,
          150 ??? według mnie niczym... i nie dociera do mnie wciąż argument że się nie
          będzie "gazecie" opłacać !!! bo co za różnica ile jest drużyn, to nie one są
          potencjalnymi klientami tylko ludzie którzy te drużyny prowadzą. I to że ktoś ma
          1 a drugi ktoś ma 100 drużyn nie wpływa na odbiór sponsora przez tą osobę !!!

Logowanie do gry musi być "wyciągnięte" spod logowania do portalu (gazetowy
          adres mailowy może być jednym z obowiązkowych pól). Jeśli zmusi się osoby do
          podania pełnych danych, łącznie z numerem PESEL (i wystarczy że system będzie
          przy próbie rejestracji nowej osoby sprawdzał tylko ten numer) i uniemożliwi
          późniejszą ich edycję a jednocześnie odbiór ewentualnych nagród możliwy będzie
          tylko i wyłącznie osobiście w oddziałach gazety (a przynajmniej potwierdzenie
          danych osobowych) to jest to do wykonania.

Blokada transferów tylko i wyłącznie w okresie od zamknięcia kolejki (np. piątek
          20:00) do momentu ogłoszenia wyników i ewentualnego podniesienia cen (np.
          poniedziałek 16:00). Jeśli oczywiście wyniki i regulacja cen odbywać ma się tak
          jak teraz. Tak by każdy miał możliwość zakupu i sprzedaży zawodnika po tej samej
          cenie.

> 7. ZLIKWIDOWANIE PODZIAŁU NA POMOCNIKÓW I NAPASTNIKÓW
          No to jest zupełny bezsens... po to masz możliwość na początku wybrania sobie
          jak chcesz grać (ilu pomocników i napastników). A jeśli w późniejszej fazie gry
          chcesz to zmieniać to już Twój problem. Sprzedawaj i cierp :)

a program do liczenia każdy chyba potrafi sobie zrobić w Excelu, a jeśli nie to
          niech czeka do ogłoszenia wyników. To niepotrzebna, dodatkowa praca.
          • utniak do marwiego 07.11.06, 14:19
            1. siłowe i dynamiczne równocześnie - fajne
            2. po co hurtownik: wg znających się na marketingu internetowym liczy się ilość
            odsłon. Jeżeli gra jest za darmo - to coś redakcji się " nalezy" jest to próba
            pogodzenia zwolenników - jedna osoba - jedna drużyna z megahurtownikami. Czy
            jest wyjście idealne ?
            3. aplikacja do liczenia- i Ty i Ja i wielu innych liczy sobie punkty ( ostatno
            trzeba było umieć liczyć aż do 18 ) ale spójrz realnie - ile jest wpisów na
            Forum przed ogłoszeniem wyników kolejki z prośbą o wyliczenie punktów. Jest
            wielu początkujących. To dla nich.
            • marwi75 Re: do marwiego 07.11.06, 14:42
              ja zdaje sobie sprawę w jakim celu proponujesz np. 15 drużyn. Tylko jak to
              sprawdzisz że akurat jest ich 15 a nie 30 ??? do tego potrzebny jest mechanizm w
              poczcie którego nie ma i zapewne nie będzie można wprowadzić. Owszem można
              zrobić takie ograniczenie że z jednego adresu mailowego będzie można założyć 15
              drużyn. Ale taki "megahurtownik" założy sobie kolejny adres mailowy i założy
              kolejne 1 drużyn itd. Aż dojdzie do 150 drużyn. Dane w poczcie można sobie
              dowolnie edytować i nie zmienią tego tylko dla Piłkarzyków.

I jeszcze raz powtórzę - nie liczy się liczba drużyn ale ludzi grających !!!
              Więcej już adresów mailowych gazeta nie będzie miała (bo nowych ludzi
              zakładających ich dla piłkarzyków na pewno wielu nie będzie).
              Nawet mało inteligentny marketingowiec od sponsora zorientuje się że jak pisze
              60000 tysięcy drużyn to nie oznacza to że gra 60000 ludzi !!!

A co do liczenia to "młodych" trzeba wychowywać :) i jako matematyk wolę żeby
              każdy "nowy" się troszkę wysilił i liczył sobie samemu a nie dostawał wszystko
              "na tacy"."na tacy"
              • utniak Re: do marwiego 07.11.06, 15:35
                jeszcze niedawo - 3-4 edycje temu, było ograniczenie do 5 drużyn. Więc
                wnioskuję, że jakiś system kontroli w programie jest ( może jeszcze jest ).
                • marwi75 Re: do marwiego 08.11.06, 07:59
                  ograniczenie było ale tylko na papierze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka