Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie

IP: 78.8.141.* 21.08.09, 21:22
    Wspaniała postawa sportowców - i tych,którzy ratowali życie i
    tych,którzy zrezygnowali ze złotego medalu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bani Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.koli.uni-miskolc.hu 21.08.09, 21:27
        Szkoda, że redakcja nie poświęciła z 10 sekund na znalezienie zdjęcia związanego z Biegiem na Orientację. Jakoś ciężko mi jest sobie wyobrazić sprintera który choćby ociera się o gałąź w czasie swojego biegu!!!
        • Gość: Czwartek Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: 213.134.175.* 21.08.09, 21:36
          Fakt. Start do biegu na orientację to nie jest...
          Niech Redakcja zajrzy tutaj:
          pl.wikipedia.org/wiki/Bieg_na_orientacj%C4%99
        • Gość: Tomek Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 23:05
          Nie zgadzam się. Na zdjęciu według mnie widać biegacza na orientację
          kończącego bieg - świadczy o tym strój i przedmiot trzymany w dłoni.
          • Gość: Bani Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.koli.uni-miskolc.hu 21.08.09, 23:33
            Zgadzam się teraz fotka jest już poprawna bo została zamieniona ( wcześniej był start sprinterów na 100m).
            Brawo dla redakcji za szybka reakcję.
            • joly.roger Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o 22.08.09, 00:21
              Bo oni nie muszą zatrudniać korektorów, fotoedytorów etc. Czytelnicy za darmo tę
              robotę odwalają, a oni szybciutko poprawiają błędy :) (szczególnie często to
              widać przy wiadomościach sportowych)
              • Gość: gosc Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.acn.waw.pl 22.08.09, 09:56
                to może jeszcze tego Szeda by poprawić? :)
        • Gość: kkk Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 10:24
          Bieg na rientacje zaczyna sie od 2,5km zwyż.. i biega sie po
          lesie..wiec nie porównuj tej dyscypliny z zwykłymi biegami
          przełajowymi
      • Gość: paul szczerze się wzruszyłem IP: *.nitka.net.pl 21.08.09, 21:37
        Jednak stać nas niekiedy na normalne, ludzkie zachowanie - i myślę tu przede
        wszystkim o Szwajcarach, choć oczywiście o bezpośrednich ratownikach również.
        Piękny news - chciałoby się, żeby było takich więcej, a nie tylko jad,
        tragedie, szowinizm i co tam jeszcze...
        • Gość: Czwartek Re: szczerze się wzruszyłem IP: 213.134.175.* 21.08.09, 21:40
          Bieg na orientację to sympatyczny sport :-)
          • Gość: jasiekpol Re: szczerze się wzruszyłem IP: 85.202.109.* 21.08.09, 22:25
            Tekst linka

Tutaj fota poszkodowanego Szweda.
            • Gość: mkrs Re: szczerze się wzruszyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 08:47
              Super, jest krew i mięso! Aaaale sensacja! Żenujące.
        • Gość: dziad Re: szczerze się wzruszyłem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 23:32
          taka sytuacja pokauje prawdziwe piekno sportu
      • Gość: Zzyzzy Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.190.64-86.rev.gaoland.net 21.08.09, 22:28
        Medal Fair Play. Poważnie - ktoś wie jak się zgłasza wniosek?
      • Gość: szpieg szoguna To niezła makabreska... IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 21.08.09, 22:52
        Szacunek dla nich.
        • Gość: bio Na murawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 23:28
          Na murawie by było" wstawaj ,wstawaj ch...u nie udawaj!!" ,a jak by
          wstał"wstałeś,wstałeś ch...u udawałeś".
      • Gość: Agnieszka Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.sotn.cable.ntl.com 21.08.09, 23:35
        podoba mi sie ich postawa,to ze bez namyslu zrezygnowali z podium i
        pomogli koledze,a takze zachowanie tych ktorzy chca oddac zloto. dobry
        przyklad
        • joly.roger Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o 22.08.09, 00:24
          Może jestem cyniczny, ale znacznie łatwiej o fair play w dyscyplinie w której
          nie wchodzą w grę tysiące czy miliony $$$ :(
      • lia.13 Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie 21.08.09, 23:49
        postawa sportowców godna pochwały, ale kurcze o co chodzi? ;) w życiu nie
        słyszałam o takiej dyscyplinie. Zajrzałam do Wikipedii i już iwem o co chodzi,
        ale w pierwszej chwili to zgłupiałam jakim sposobem gałąź mu się wbiła w nogę,
        myśląc poszedł w trakcie biegu na siku czy jak? A tu nie o to chodziło ;)
        • Gość: hui Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.09, 01:16
          Jesteś kretyn ! Nic nie wiem, nic nie potrafię ! Zycie znasz z pudelka !!!
        • Gość: gość Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.08.09, 01:53
          ....jeśli patrzysz w monitor 24 na dobę to nic dziwnego że nie słyszałeś o biegu
          na orientację i pewnie o wielu innych rzeczach zapewne też,które zapewniam Cię
          są ciekawsze od wirtualnej rzeczywistości,ale mogę mówić jak do ściany ty i tak
          nie skumasz o co chodzi.....
          • Gość: Dżast Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.e-wro.net.pl 22.08.09, 05:35
            Po pierwsze to naucz się czytać. Końcówka '-am' w czasowniku oznacza, że twój
            rozmówca jest faktycznie rozmówczynią, mądźole. Po drugie zapewne sam nie masz
            pojęcia co to jest, a już na pewno nigdy nie uczestniczyłeś w podobnych
            zawodach. Kolejny tytan wiedzy made by internet.
            • Gość: Bani Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.koli.uni-miskolc.hu 22.08.09, 10:12
              Nie rozumiem o co tutaj tak się napinacie. Nie każdy musi wiedzieć wszystko - kobieta i tak zadała sobie trud, aby dowiedzieć się czegoś więcej o dyscyplinie sportu której nie znała. Jeśli o mnie chodzi to szacunek. Życzę tez, aby każdy z was choć raz wystartował w Biegu na Orientację.
              Szczegóły znajdziecie na:
              www.orienteering.org.pl/
              • lia.13 Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o 22.08.09, 13:39
                dzięki za dobre słowa Bani ;)
                A co do huia i gościa to owszem, nie wiedziałam nic na temat biegu na orientację
                (choć już się dokształciłam w tym temacie) ale skoro obydwaj jesteście tacy
                mądrzy i wszystkowiedzący to zapraszam do dyskusji na temat różnicy między
                toeloopem, flipem i lutzem a salchowem, rittbergerem oraz axlem w łyżwiarstwie
                figurowym na lodzie.
        • Gość: mmm Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 10:17
          Ternowałam ten bieg dość długo bo aż 8 lat. I wiem że w lesie dzieje
          sie sporo..ale to mnie zaszokowało.. Pstawa sportowców godna podziwu
          ale w tym sporcie ludzie innej nie przyjmuja. Każdy nieważne od
          narodowości jest człowiekiem o wielkim sercu i dzieki nim
          rewalizacja ZAWSZE przebiega w uczciwej atmosferze! Polecem ten
          sport! jest świetna zabawa! ten sport wiąze ze soba miłe z
          pozytecznym!
      • Gość: 19latek Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: 194.187.54.* 22.08.09, 00:02
        Monika Gajda z drugiego zdjęcia nie ma 16 lat, jak twierdzi Gazeta, lecz 19 -
        w tym roku pisała maturę :).
        • Gość: Darek Re: Bieg po złoto IP: *.chello.pl 22.08.09, 00:37
          Taki teścik.
          A jak jest wypadek drogowy, to się zatrzymujecie?
          • drakaina Re: Bieg po złoto 22.08.09, 01:43
            Gość portalu: Darek napisał(a):

> A jak jest wypadek drogowy, to się zatrzymujecie?

A wyobraź sobie, że i to się zdarza. Ja się niedawno zatrzymałam, widząc
            wypadek, mimo że było tam już parę osób udzielających pierwszej pomocy - ale nie
            wiedziałam, czy czegoś jeszcze nie potrzebują, np. czy mają zasięg na komórkach,
            bo to poza dużymi miastami było. A jak sama była w wypadku, to wprawdzie facet,
            który go spowodował, zwiał, ale jacyś inni ludzie się zatrzymali i pomogli.
          • luksusowy_yacht Re: Bieg po złoto 22.08.09, 10:28
            zawsze sie zatrzymuje, zeby popatrzec
          • Gość: equino Re: Bieg po złoto IP: *.devs.futuro.pl 22.08.09, 13:18
            Pytasz czy jak widzę wypadek samochodowy to się zatrzymuję.. Zawsze - do tego
            mam w bagażniku zawsze koc, 2 trójkąty ostrzegawcze i kilka innych przydatnych
            rzeczy w takim wypadku.
            A co do postawy sportowców - jestem pełen podziwu i potwierdza się to co
            napisał jeden z uczestników forum. W biegach na orientacje ale też i w biegach
            przełajowych zawodnicy sobie pomagają.
      • Gość: Orni Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.dclient.hispeed.ch 22.08.09, 05:54
        Natomiast Szwajcarzy sie wykazali, omineli szerokim lukiem wypadek
        Szweda i zajeli "wspaniale" pierwsze miejsce!!!
        • Gość: zalogowany Re: łukiem omijać tajemnicę zawodów IP: *.ztpnet.pl 22.08.09, 09:39
          Szanowa/-y {Orni}!

Trochę pomyślunku starczy, by się domyśleć, na czym polega bieg na
          orientację. Np w lesie.
          Bieg od punktu - do punktu [podbijania potwierdzeń dotarcia do
          punktu] - z przewodnikiem w postaci kompasu i planiku od
          organizatorów. Czasem konkurentó spotyka się tylko przy tych
          punktach kontrolnych!
          Tylko tyle i aż tyle...

Zastanawia mnie tylko, czy te 20 minut nie było za dużo?Karetki
          ratunkowe przecież na takich zawodach stacjonują obowiązkowo...

Wszystkim pomagającym rannemu sportowcom należy się co najmniej
          kopia złotego medalu. Na pamiątkę.
          • Gość: Bani Re: łukiem omijać tajemnicę zawodów IP: *.koli.uni-miskolc.hu 22.08.09, 10:20
            Wypadek zdarzył się pomiędzy górami, około 2,5 km od centrum zawodów. Pamiętajmy że to nie bieżnia tylko las, że Norweg musiał dobiec te 2,5km i że później karetka też nie jechała w lini prostej tylko musiała szukać przejezdnych dróg. Myślę, że i tak w miarę szybko pomoc była na miejscu.
      • Gość: dzekson2 Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 07:04
        dajcie ruskim złoto na pewno nie odrzucą propozycji jak kiedyś Lech Poznań
        zabrali mistrza Legii dali Lechowi a tamci zadowoleni że zdobyli mistrza
        s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376
        • Gość: tomekg Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.09, 09:48
          Co do Szwajcarów i insynuacji że omineli zawody na orienację to nie
          400 m na stadionie tam nie ma tras każdy sam sobie układa trasę więc
          inni mogli biec zuopełnie inaczej ( o tym świadczy sam przypadek
          szweda -biegli w grupie prawdopodobnie jakąś ścieżką on chciał
          skrucić przez las i stąd ta informacja że zniknął im z oczu).
          Co do zachowania to w sportach wytrzymałosciowych uprawianych przez
          niezbyt wielką grupę ludzi jest to normalka - wynikająca z wielkiego
          szacunku dla siebie nawzajem. Zwróćcie uwagę np na finał
          dziesięcioboju po biegu na 1500 m nikt nie ucieka do szatni czy
          fotoreporterów wszyscy składają sobie gratulacje i biegną razem
          rundę honorową. I to jest SPORT, rywalizacja do upadłego ale i
          szacunek dla rywala, aż do poświęcenia medalu.
          Ale i tak, mimo, że powinno to byc oczywista, szacunek za to, że
          nawet się nie zawahali
      • Gość: aa Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.retsat1.com.pl 22.08.09, 09:52
        Słowa uznania, że walka o medal nie przysłoniła ludzkiej wrażliwości!!!
      • Gość: ??? Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: 158.75.38.* 22.08.09, 10:12
        A Rosjanie- zadowolili się srebrem..?
      • michalcyprian Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o 22.08.09, 10:57
        Nagroda Fair Play się należy dla całej trójki.
        • Gość: jjj Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.adsl.alicedsl.de 22.08.09, 16:01
          a za co nagroda fair play? Fair Play to jakby zrobili cos, do czego nie sa zobowiazani, a w tym przypadku gdyby nie pomogli, to rozmawiali by z prokuratorem.

co nie zmienia faktu, ze dobrze ze wszystko skonczylo sie tak jak sie skonczylo.
      • Gość: x Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: 81.210.21.* 22.08.09, 12:01
        Sport malo znany ale jakze cudowny...

kurcze ich postawa byla suuuper

trzymam kciuki za naszych!
      • Gość: piomet Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.europronet.ba 22.08.09, 14:58
        Wszystko pieknie ale na stronie polskiego Związku Orientacji Sportowej juz
        jest info o wielkim sukcesie sztafety bo ma 6 miejsce!!!
        A tak po prawdzie byliby poza 10tka
        Jest to super sport bo łączy fizyczność z inteligencja ale niestety mało
        medialny z powodu "okoliczności przyrody" fakt ze trudno takie zawody
        transmitować ale technika idzie do przodu i mam nadzieje ze nie tylko
        prostaków biegających za piłką będziemy oglądać w tv
        • Gość: Gość Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.koli.uni-miskolc.hu 22.08.09, 18:06
          Do Piomet. A gdy np w biegi na 400m przez płotki ktoś na prowadzeniu się wywraca z własnej winy to pozostali według ciebie zyskują pozycję czy może nadal dobiegają na 2,3,4..... miejscu???
          • Gość: piomet Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.europronet.ba 22.08.09, 19:08
            ok ale pozostali biegną dalej a nie staja żeby pomoc! Chodziło mi tylko o
            niepotrzebny zachwyt centrali biorąc pod uwagę okoliczności
            • Gość: rrr Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.koli.uni-miskolc.hu 22.08.09, 23:13
              Do Piomet. Pora wrócić do czasów szkoły i jeszcze raz usiąść w ławce na lekcji matematyki. Gdyby Czech, Norweg i Francuz nie zatrzymali się to polska sztafeta przybiegłaby na dziewiątym miejscu (Szweda nie liczę bo kontuzja zdarzyć się może w każdym sporcie). Jak nie umiesz liczyć to proste przypomne Tobie proste działanie matematyczne: 6 + 3 = 9 . Po co więc piszesz że byliby poza pierwszą dziesiątką.
              • Gość: piomet Re: Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o IP: *.europronet.ba 05.09.09, 15:35
                Oj matematyk sie znalazł!!! gdybyś czytał uważnie to byś zrozumiał ze to był
                sarkazm!! co za różnica 9 czy 11 , 15 ....
                czy ktoś pamięta??? liczą sie medale a nie naste miejsca!!
                chyba ze jesteś działaczem i zależny ci na jakiś tam punktach w światowym czy
                euro rankingu ale dla kibica to bzdura!!!! tylko zawodnik docenia naste miejsce
                w tego typu zawodach!!
      • Gość: vulpek Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 22.08.09, 16:55

odzyskuję wiarę w Sport!!!!!
      • Gość: De Bill O w mordę, Orzeszku ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.09, 08:56
        O w mordę, Orzeszku ...
      • Gość: metka Bieg po złoto zmienił się w horror i walkę o życie IP: *.111.241.215.static.crowley.pl 23.08.09, 09:51
        Pobiegłam w tym roku poraz pierwszy w Biegu Katorżnika - fantastyczna
        współpraca na trasie - podejrzewam, że w przełajowych chodzi o ten sam typ
        współpracy....
        Spróbujcie sami....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka