Dodaj do ulubionych

Wyłomy w lasach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:08
Witam serdecznie. Bardzo proszę o wpisanie w tym wątku lokalizacji wyłomów -
po huraganie, w naszych okolicznych lasach. Jestem umówiona na spotkanie w
Urzędzie Dzielnicy w tej sprawie, w czwartek rano. Chodzi o powiadomienie
właścicieli konkretnych działek - lasy wokół nas są prywatne, że ich
obowiązkiem jest uprzątnięcie powalonych drzew. Nie muszę chyba nikomu
tłumaczyć, że są one zagrożeniem dla całego lasu - szkodniki, grzyb...i
trzeba je uprzątnąć jak najszybciej. Proszę o podawanie w okolicach jakich
ulic, bądź koloru szlaku turystycznego. Mamy zgłoszenia okolic ulicy Paproci
oraz wzdłuż szlaku żółtego w kierunku Zagórza. Będę wdzięczna za pomoc.
Izabela Antosiewicz
Obserwuj wątek
    • Gość: bibi Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 22:18
      Pani Izo , czy apel dotyczy tylko jednego z osiedli Wesołej zwanego Stara
      Miłosna czy też całej Wesołej?
      • Gość: izaA Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 17:10
        Myślę, że całej Wesołej, choć w Urzędzie pojawiłam się głównie z powodu spaceru
        po lesie w Starej Miłośnie :-)
    • Gość: Jack43 Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 14:29
      Skoro lasy wokół nas są prywatne to jakim prawem ingeruje Pani w cudzą
      własność? Czy na zasadach wzajemności właściciele lasów będą mogli przyjść do
      Gościńca i doprawiać po swojemu zupę ?
      • Gość: izaA Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 17:08
        Oczywiście, że tak, zestaw przypraw jest zawsze na stole :-) swoją drogą nie na
        miejscu jest przywoływać tu firmę mojego ojca...Odpowiem jakim prawem...prawem
        ochrony środowiska, są to działki leśne, opisane i sklasyfikowane - policzone i
        opisane są na nich wszystkie drzewa, są w otulinie bądź na terenie
        Mazowieckiego Parku Krajobrazowego i ich właściciele wiedzą, co należy do ich
        obowiązków w związku z tym faktem. Problem w tym, że wielu z nich być może od
        dawna nie było na terenie swoich działek. Nie wiedzą o wyłomach, nie wiedzą
        jakie stanowią zagrożenie dla innych drzew i całego ekosystemu. Wracając do
        prywatności tych działek, każdy z właścicieli ma prawo je ogrodzić, a wtedy
        nikt z nas nie będzie miał wstępu do "naszych" lasów...
        • Gość: Sarna Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 19:35
          Wlasnie taka jest prywatnosc dzialek lesnych na naszym terenie, jak pisze Pani
          IA.
          Co do ataku na nia przez restauracje ojca, to to jest ni przypial, ni
          przylatal, szczegolnie wobec tego, ze kuchnia i potrawy w Goscincu sa tak
          dobre, iz malo kto musi je sobie przyprawiac. Po co wiec w watku dotyczacym
          wylomow czepia sie Pan innych tematow? Kolejny zawistny na tym forum? Czy ten
          sam, ktory zawsze czegos sie czepi?
        • Gość: shalimar Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 22:15
          nie rozumiem tej argumentacji; powalone drzewa w lasach, to dzielo natury, jak
          mi wiadomo z czaem po latach takie naturalne drzewa, rozkladaja sie,z czasem
          tworzy sie prochnica itd, itp.
          w zwiazku z taka ogromna aktywnoscia ekologow, tym bardziej nie na miejscu
          wydaje sie zadanie uprzatania lasow, aby paniusie mogly sobie wygodniej
          spacerowac i smieci rozrzucac wokol ....
          • Gość: izaA Re: Wyłomy w lasach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:47
            Jestem po spotkaniu z panem z Biura Ochrony Środowiska. Moja wiedza na temat
            praw własności, ochrony lasów i innych zagadnień mocno się pogłębiła. Już teraz
            obiecuję tekst na ten temat w najbliższych Wiadomościach Sąsiedzkich. Dziękuję
            za udział w dyskusji:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka