Dodaj do ulubionych

Przypadek ?

23.03.10, 23:16
Tu dyskusja o swiadomosci sprowadzajaca sie glownie do bolu, w "Focusie" o
roli bolu w ewolucji (w ogole wiele artykulow w nim pokrywa sie z tematami na
forum), na forum facetow o dentystach... I co? Zab mnie zaczal bolec. :P Co na
to statystyka i rach. prawdopodobienastwa ?

Eh... coli bym sie napil... :P
Obserwuj wątek
    • alsor Re: Przypadek ? 24.03.10, 00:45
      > Tu dyskusja o swiadomosci sprowadzajaca sie glownie do bolu,

Bajki... 'świadomość społeczna' - mówi wam to coś?

Ból? Pewnie bezbólowcy nie dbali o kondycję fizyczną...
      no i niekiedy mylili pokarm z własną nogą;
      dzieci zabawiały się w obgryzanie...;
      a bardziej ciekawskie osobniki chciały
      zobaczyć swoje serce w akcji, itd.

Nie czujemy włosów i paznokci,
      no i co - nie widać co z tego wynika?
      • dahuk Dlaczego ja z tego watku nic nie rozumiem? 24.03.10, 01:43
        Chyba juz zle ze mna?
    • amid2etylo Re: Przypadek ? 24.03.10, 13:35
      bimota napisał:

> Tu dyskusja o swiadomosci sprowadzajaca sie glownie do bolu, w "Focusie" o
      > roli bolu w ewolucji (w ogole wiele artykulow w nim pokrywa sie z tematami na
      > forum), na forum facetow o dentystach... I co? Zab mnie zaczal bolec. :P Co na
      > to statystyka i rach. prawdopodobienastwa ?
      >
      > Eh... coli bym sie napil... :P

Dobrze jest napić się coli, jeżeli zawiera nie za dużo pałeczek E.coli. Bo wtedy może być gorzej.

Statystyka potwierdza, że palące kobiety rzadziej umierają na raka piersi, niż niepalące. Narzuca się wniosek, prawidłowy logicznie, lecz wadliwy praktycznie. Na raka prostaty kobiety w ogóle nie chorują.

Ból zęba skłania do pójścia do dentysty. W czasach, gdy nie było dentystów, dużo zgonów brało się z zaniedbanych zakażeń pochodzących od gnijących zębów. Więc ten ból nie jest zbędny.

Ból jest potrzebny poetom, aby cierpieć. Za miliony. Dlatego poezja jest piękna, a poeci niekoniecznie.
    • bimota Re: Przypadek ? 24.03.10, 13:42
      Gdzie masz te statystyki ?

Dobra, ja sie pytalem czy to nie dziwne, ze tyle roznych watkow w roznych
      miejscach zlozylo sie tematycznie, miejscowo i czasowo w bol mego zeba. :P
      • amid2etylo Re: Przypadek ? 24.03.10, 13:53
        bimota napisał:

> Gdzie masz te statystyki ?
        >
        > Dobra, ja sie pytalem czy to nie dziwne, ze tyle roznych watkow w roznych
        > miejscach zlozylo sie tematycznie, miejscowo i czasowo w bol mego zeba. :P

Statystyki takie akurat są. To prawda, co napisałem. Nie ja je mam, one istnieją niezależnie ode mnie.

Dziwny, w Twoim mniemaniu, splot wątków, jest zdarzeniem prawdopodobnym, chociaż mniej, niż prostszy splot zdarzeń. To, że jutro wygrasz w toto-lotka i jednocześnie będziesz chodził po ścianach z powodu bólu ropiejącego zęba, jest mniej prawdopodobne, niż pojedyncze zdarzenie z wymienionych.

To, co Cię zastanawia, pięknie opisał Lem w książce "Katar". Tam też komuś coś się przytrafiło i musiało zajść jednocześnie wiele okoliczności, co wydawało się zgoła nieprawdopodobne.
        • bimota Re: Przypadek ? 24.03.10, 14:15
          Liczylem, ze podasz zrodlo coby mozna bylo sprawdzic konkretne cyferki... :P
          • amid2etylo Winko 24.03.10, 16:32
            bimota napisał:

> Liczylem, ze podasz zrodlo coby mozna bylo sprawdzic konkretne cyferki... :P

Już pogubiłem się, jakich cyferek Ci brak. Te o zapadalności na raka przez palaczki na pewno są do odszukania, tyle że podałem je nie jako przyczynek do dyskusji, a jako ciekawostkę, do jakich nieporozumień prowadzić może lekkomyślna interpretacja statystyki.
            Po prostu palaczki są zabijane przez choroby związane z paleniem, stąd na niektóre inne schorzenia faktycznie zapadają rzadziej, bo "nie zdążają". Nie jest to argument, żeby palić i w ten sposób unikać raka sutka, nieprawdaż?

Podobnie jest w wielu innych sytuacjach, osławiona średnia, wyliczona prawidłowo, nie daje podstaw do wyciągania poważnych wniosków, zwłaszcza jeżeli występuje dużo wartości skrajnych.

Mogę zmieszać beczkę wyśmienitego wina, najwyższej jakości, z beczką wina zgniłego, pomyj po prostu. Otrzymuję w ten sposób dwie beczki wina średniej jakości.

Na zdrowie!
    • slodier Re: Przypadek ? 24.03.10, 13:48

A mnie bola jaja jak czytam twoje posty.
      Jestem prosty soldier i lubie jasne sytuacje.
      • stefan4 Re: Przypadek ? 24.03.10, 14:00
        slodier:
        > Jestem prosty soldier i lubie jasne sytuacje.

Ty nie jesteś prosty soldier tylko prosty slodier.

- Stefan
        • slodier Re: Przypadek ? 24.03.10, 14:10

Przekrecili palanty nazwisko jak mi konto zakladali.
          Za duzo chyba popili albo we lbach im sie od tych gier wojennych
          pojebalo.
          • bimota Re: Przypadek ? 24.03.10, 14:13
            Albo jaja kogos bolaly ;)
            • slodier Re: Przypadek ? 24.03.10, 14:15

Moze?, bo wlasnie zesmy wrocili.
          • stefan4 Re: Przypadek ? 25.03.10, 09:49
            slodier:
            > Przekrecili palanty nazwisko jak mi konto zakladali.

Ciekawe, bo jak ja się zapisywałem (dawno temu), to moją ksywę akceptował
            automat, tylko ja sam mogłem ją pokręcić, ale nie skorzystałem z tej szansy.
            Mówisz, że ostatnio przeszli na zapisy ręczne?

slodier:
            > Za duzo chyba popili albo we lbach im sie od tych gier wojennych
            > pojebalo.

Tak, gry wojenne, zarówno w realu jak w wirtualu, bardzo pojebują ludziom w
            głowach...

- Stefan
            • slodier Re: Przypadek ? 25.03.10, 17:11

Nie wiem na jakie zapisy przeszli,to nie moja sprawa.
              Jestem soldier i wykonuje rozkazy.Dlatego soldier jest zawsze
              niewinny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka