al.1 15.04.10, 02:56 Wytłumaczenie powstawania piorunów nad suchą pustynią (niestety po angielsku). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Pioruny z piasku 15.04.10, 08:04 Sądząc po tytule, myślałem, że będzie o fulgurytach ;-) Nie za bardzo zrozumiałem, na czym polega odkrycie. To, że pocieranie cząstek dielektryków prowadzi do naładowania powierzchni i wyładowań elektrycznych - wiedzieli i starożytni zabawiając się kawałkami bursztynu. Jako pacholę zabawiałem się obserwacją umieszczonych w słoiku skrawków papieru, które fruwały podczas pocierania szkła swetrem. Pewną nowością jest dla mnie przypisanie przyczyn eksplozji pyłu węglowego lub cukrowego elektryzacji cząstek. Owszem, wybuchy w młynach czy kopalniach mają czasem miejsce, ale powszechnie uważa się, iż wymagana jest inicjacja w postaci iskry elektrycznej. Poza tym, tu cząstki spalają się, w piaskowej chmurze - nie. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Pioruny z piasku 15.04.10, 12:28 "Nowa teoria opisuje jak elektrycznie obojetny pyl moze samodzielnie uzyskac zycie elektryczne." Zabralo to w koncu Shinbrotowi kilka miesiecy dumania. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Pioruny z piasku 15.04.10, 15:23 al.1 napisał: > "Nowa teoria opisuje jak elektrycznie obojetny pyl moze samodzielnie uzyskac zycie elektryczne." Zabralo to w koncu Shinbrotowi kilka miesiecy dumania. W doświadczeniu szklane kulki są umieszczone w zewnętrznym polu elektrycznym. Więc na czym polega samodzielność? :-/ Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Pioruny z piasku 15.04.10, 22:16 W naturalnych warunkach ta samodzielnosc moze byc spowodowana przesuwajacymi sie chmurami pylu lub piasku samo tworzacymi pole elektryczne. Oczywiscie jest to hipoteza. Odpowiedz Link Zgłoś
alsor Re: Pioruny z piasku 16.04.10, 14:25 Wszystkie procesy można sprowadzić do elektryki, bo tylko siły elektryczne są podstawowe. Ładunek elektryczny to po prostu energia elementarna i tyle. E = ke^2/r = hc/l = hf = kT. wszystko jedna cholera... Siła wyporu niby czym jest - ciśnienie? To też jest elektryka: p = 2ke^2/r^4, r - średnia droga swobodna Odpowiedz Link Zgłoś