Dodaj do ulubionych

Pokusa - powrót

21.04.04, 22:23
Ciekawi mnie, ilu z Was to ma. Mnie trafiło niedawno i dość nagle. Coś z tej
mojej nauki zaczyna wychodzić, teraz korci mnie, żeby założyć firmę w
Polsce. :)
Obserwuj wątek
    • piacho2 Re: Pokusa - powrót 22.04.04, 00:03
      A czym twoja firma mialaby sie zajmowac w Polsce?
      Doradztwem dla innych, duzych firm; opracowywaniem nowych potencjalnych lekow;
      produkcja lekow?
      Moja zona pracuje w nowej, rozwijajacej sie polskiej firmie farmaceutycznej.
      Prace ma bardzo ciekawa. Jednak caly czas jej firma ma problemy z urzednikami,
      ktorzy nie dotrzymuja ustawowych terminow. A w biznesie farmaceutycznym bez
      mnostwa pozwolen i certyfikatow nie jestes nic w stanie zrobic.

Wojtek
      • kot.behemot Re: Pokusa - powrót 22.04.04, 01:18
        > Doradztwem dla innych, duzych firm; opracowywaniem nowych potencjalnych
        lekow;
        > produkcja lekow?

Opracowywaniem. Na bardzo wczesnym etapie, kiedy to jest zaledwie biologicznie
        aktywna substancja, a do określenia tego mianem leku jeszcze bardzo daleko.
        • ex-rak Re: Pokusa - powrót 22.04.04, 21:41
          kot.behemot napisał:

> > Doradztwem dla innych, duzych firm; opracowywaniem nowych potencjalnych
          > lekow;
          > > produkcja lekow?
          >
          > Opracowywaniem. Na bardzo wczesnym etapie, kiedy to jest zaledwie
          biologicznie
          > aktywna substancja, a do określenia tego mianem leku jeszcze bardzo daleko.

Konkurencja duza, ale warto. A i Polska jawi sie jako rynek wschodzacy.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2035874.html
          • kot.behemot Re: Pokusa - powrót 22.04.04, 22:18
            "(...)Jest też w stanie zapewnić Polfie atrakcyjne know-how (patenty i licencje
            na leki generyczne)"

Wcale nie taka duza ta konkurencja. U nas etapu "early discovery" sie nie robi,
            praca naukowa w przemysle to (w najlepszym razie) przeszukiwanie literatury, jak
            obejsc patent :(. A mnie sie marzy wlasnie od poczatku.
            • ajarmoniuk Re: Pokusa - powrót 30.06.04, 19:15
              Hehe.

Ja mam kolegę, który pracuje w Polsce w firmie, która zajmuje się wytwarzaniem
              układów scalonych działających podobnie jak układy drogich firm elektronicznych.

Firma mieli i zanurza układy scalone w kwasie i pod mikroskopem stara się
              odtworzyć ich budowę. Podobno to w Polsce legalne.
    • koekast Re: Pokusa - powrót 22.04.04, 13:29
      tez tak mam czasem. w PL najpredzej znalazlbym ludzi
      do pracy nad pomyslami jakie mi biegaja po glowie
      i kosztowaloby to poki co cwierc tego co gdzie indziej...
      Kk
    • mgrimbaum Re: Pokusa - powrót 16.07.04, 17:01
      Ja moze nie robie w tej branzy ale powoli do tego dochodze.... konkurencja na miejscu zadna,
      zapotrzebowanie globalnych klientow (na globalny know-how) dosyc spore i co z tego ze kontrakty
      podpisywane w Londynie, Paryzu czy Monachium jak i tak klient koncowy na miejscu, koszty do
      przezycia, dobry chleb w sklepie, a mozliwosci obstalowania 80% udzialu w rynku olbrzymie .... tylko
      jak to mawiaja 'musisz wiedziec z kim idziesz do lozka'
      powodzenia z przemysleniami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka