Dodaj do ulubionych

drobny problem

15.06.11, 15:03
XWD def koniecznie istniejący niematerialny obiekt .

Czy jak zdefinuje się coś jako obiekt, który posiada właściwość koniecznego istniena, ( istnienie we wszystkich możliwych światach a więc i w tym) to znaczy, że musimy zaakceptować iż coś takiego istnieje??
Obserwuj wątek
    • asteroida2 Re: drobny problem 15.06.11, 15:52
      Istnienie nie jest cechą, tylko meta-cechą, stojącą zawsze wyżej od pojęć języka, którym się posługujesz. Podobnie jak np. "możliwość zdefiniowania".

Na podobny problem natrafisz, jeśli spróbujesz zdefiniować coś jako "obiekt, którego nie można zdefiniować".
    • stefan4 Re: drobny problem 15.06.11, 20:57
      neuroleptyk:
      > Czy jak zdefinuje się coś jako obiekt, który posiada właściwość koniecznego
      > istniena, ( istnienie we wszystkich możliwych światach a więc i w tym) to
      > znaczy, że musimy zaakceptować iż coś takiego istnieje??

To jest jedna z rzeczy, których nie wolno wkładać do definicji.

Czy chciałeś zdefiniować Boga i mieć za darmo twierdzenie o jego istnieniu?
      • pomruk Re: drobny problem 15.06.11, 21:12
        stefan4 napisał:

> A pomysł, że z samej definicji Boga, jako ucieleśnienia wszystkich doskonałości
        > , wynika jego istnienie, jako że istnienie jest doskonalsze od nieistnienia, je
        > st dawny. Wydaje mi się, że czymś takim bawili się mnisi średniowieczni, ale k
        > onkretnego nazwiska nie potrafię wskazać. Oczywiście dzisiaj to już jest tylko
        > coś w rodzaju dowcipu, dla rozweselenia gawiedzi.

Anzelm z Canterbury :)

Jego dowód (wikipedia): Dowód ontologiczny

PS. Nie jestem znawcą myśli chrzescijańskiej ;)
        • stefan4 Re: drobny problem 15.06.11, 21:39
          pomruk:
          > Anzelm z Canterbury :)

Dzięki!

- Stefan
          • neuroleptyk Re: drobny problem 15.06.11, 22:01
            No to skoro już się zdradziłem o co chodzi, to jak macie czas i rozumiecie to rzuccie okiem na to.

commonsenseatheism.com/wp-content/uploads/2009/10/Maydole-The-Ontological-Argument.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka