Dodaj do ulubionych

Reforma licealna

08.02.12, 12:35
JAkis profesor w radiu podal sie za matematyka i oswiadczyl, ze pewnie by nim nie byl w nowym systemie, bo w liceum by wybral profil humanistyczny. Nie wiem za co dostal tego profesora, ale mi sie wydawalo, ze zdolnosci matematyczne ujawniaja sie wczesniej niz nawet w tym jego 15 roku zycia (z moich skomplikowanych obliczen z pomoca palcow obu rak wyszlo, ze w 2 klasie liceum ma sie raczej blizej 17 lat), ale ja mam ledwo licencjata... Czyzbym sie mylil ?
Obserwuj wątek
    • andrew.wader Re: ... myślenie tunelowe... 08.02.12, 13:49
      Wczoraj zamieściłem post dotyczący zamiaru zlikwidowania liceów ogólnokształcących. Mój list usunięto - jako nie dotyczacy nauki. W pewnym sensie rozumię moderatorów. Istnieje na forum "Edukacja" wątek na ten temat dostępny pod.:

forum.gazeta.pl/forum/w,33,132990163,132990163,Koniec_liceow_ogolnoksztalcacych.html
      Jeśli przeczytać zamieszczone tam wypowiedzi to można się przekonać, iż niemal wszyscy uczestnicy dyskusji sądzą, że ministerstwo Edukaacji chce dokonać kolejnego zamachu na jakość wykształcenia naszego narodu. Nikt nie formuuje jednak środków zaradczych.

Apeluję do "purystów" - wśród naszych moderatorów .. aby łaskawie dopuszczali do dyskusji - jesli zachodzi wydarzenie dramatyczne, dotyczące kształtowania mentalności ludzi, którzy w niedalekiej przyszłości mieliby realizować badania naukowe .. ~ Andrew Wader
      • bimota Re: ... myślenie tunelowe... 08.02.12, 14:37
        Tam pewnie sami nauczyciele, boja sie o robote... :P Ale to nie odp. na moje pyt...

Na moderatorow to w ogole brak slow...
      • wladek.6 Re: ... myślenie tunelowe... 09.02.12, 16:54
        andrew.wader napisał:

> Apeluję do "purystów" - wśród naszych moderatorów .. aby łaskawie dopuszczal
        > i do dyskusji - jesli zachodzi wydarzenie dramatyczne, dotyczące kształtowania
        > mentalności ludzi, którzy w niedalekiej przyszłości mieliby realizować badania
        > naukowe ..

Popieram Twoj apel i rowniez uwazam,ze ta reforma szkolnictwa zawazy w sposob istotny
        na polskiej nauce.Swiat bedzie robil swoje a Polska bedzie (juz z reszta jest) postrzegana
        jako kraj turystyczny.W takim kraju tylko jednostki maja szanse uprawiac nauke poprzez wyjazd
        z niego.Biorac jednak pod uwage statystyczne marnowanie talentow na swiecie,to srednia chyba
        sie nie zmieni.Walka o wlasciwa polska szkole moze byc podyktowana zatem jedynie uczuciem
        ktore dzis wygasa,a nazywa sie patriotyzmem.
        • bimota Re: ... myślenie tunelowe... 10.02.12, 11:27
          A dbanie o talenta polega na lodowaniu mu do glowy bzdur, ktore go kompletnie nie interesuja...

Ale mnie interesowalo, czy znacie przypadki, ze np. talent matematyczny ujawnil sie dopiero w 3 klasie liceum, a nie juz w 2... :)
        • andrew.wader Re: ... myślenie tunelowe... 10.02.12, 21:00
          Wladek !

Dziękuję za poparcie moich postulatów...

Jest zadziwiające jak mało osób przejęło się zamiarem Ministerstwa Edukacji ..

Pojęcie,.. chęć ukończenia liceum ogólnokształcącego ... z definicji oznacza , że ktoś chce nabyć .. wykształcenie ogólne.. a dopiero pozniej.. studiować już coś "wyspecjalizowanego".. na bazie ..owego wykształcenia ogolnego ..

Nie moge pojąć jak ta idea, która była już przekonywująca w czasach Platona i Arystotelesa .. może być zarzucona..

Przecież.. możliwość porozumiewania się (jako takiego) na tym forum "nauka".. jest możliwa właśnie na podstawie posiadania .. pewnego wspólnego kanonu wiedzy ogólnej ..

No coż ... stoicy sądzili .. (nadal jest ich trochę) ..że świat podaża we właściwym kierunku .. że "pneuma", która jest ..u jego podstaw .. wie co robi ..

Być może nastały czasy.. że już od gimnazjum .. nalezy się interesować .. albo produkcją mebli ...albo zarządzaniem finansami ..

Pan "bimota" wierzy w wrodzone talenty .. Dobrze jest miec jakiś wrodzony talent .. trzeba jednak miec warunki aby go odkryć ..

Gratuluję tym nie mnie P.T. "bimota".. że zdołał .. utrzymać ten wątek.. na forum ludzi .."od nauki".. czyli .. jak się mi wydaje na forum..."ludzi intensywnie myślących. ~ Andrew Wader
          • wladek.6 Re: ... myślenie tunelowe... 10.02.12, 23:47
            andrew.wader napisał:

> Pojęcie,.. chęć ukończenia liceum ogólnokształcącego ... z definicji oznacza ,
            > że ktoś chce nabyć .. wykształcenie ogólne.. a dopiero pozniej.. studiować już
            > coś "wyspecjalizowanego".. na bazie ..owego wykształcenia ogolnego ..
            >
            > Nie moge pojąć jak ta idea, która była już przekonywująca w czasach Platona i
            > Arystotelesa .. może być zarzucona..

Ja bym nawet powiedzial tutaj wiecej.Nie jest koniecznym studiowanie jakiejkolwiek
            dziedziny tak jak konieczna jest wlasnie wiedza ogolna na poziomie liceum aby byc bardzo
            dobrym fachowcem.
            Znam cale rzesze ludzi mlodych,ktorzy maja skonczone tylko high school a sa doskonalymi komputerowcami.
            Podstawa natomiast wiedzy ogolnej jest znajomosc podstaw matematyki i wiedza humanistyczna
            ktora jest znajomosc literatury i historii.
            W przypadku zatem Polski,nic nie zastapi dobrej wiedzy licealnej z jezyka polskiego i matematyki.

• bimota Re: ... myślenie tunelowe... 11.02.12, 17:09
            Ja nic nie utrzymuje, to wy sobie gadacie nie na temat.. Ogolni tak juz maja... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka