Dodaj do ulubionych

"Parada planet"

18.02.12, 04:38
Nie chodzi o ulozenie planet w jednej linii na ich orbitach ale ciekawe zblizenie Jowisza, Wenus i Ksiezyca na nocnym niebie. Maksymalne Zblizenie Jowisza i Wenus to jedyne 3 st. Nastopi to w marcu.

youtu.be/C_CO-4fJz0M
cheers
Obserwuj wątek
    • pomruk Re: "Parada planet" 18.02.12, 17:07
      Dla zainteresowanych dokładniejsze momenty koniunkcji. Maksymalne zblizenie Wenus i Jowisza nastapi 13 marca o godzinie 21:06 naszego czasu (CET, czas środkowoeuropejski, czas zimowy), w odległosci 3 stopni (dokładnie, co do minuty kątowej!). A 25 i 26 marca Księżyc utworzy piękną konfugirację z obiema planetami, do Wenus zblizy się 26 marca o godzinie 21:54 naszego czasu (już letniego!) na odległosć tylko 2 stopnie 26 minut.
      Ale i w lutym - niedługo! - będziemy mieć piekną konfiguracje Księżyca, Wenus i Jowisza, choć obie planety będa bardziej odlegle od siebie. 25 lutego o godz. 20:30 CET Ksieżyc zblizy się do Wenus na odległosć 2 stopnie 42 minuty.
      Dane przytoczyłem za astropolis, proszę zauważyć, ze dla całego roku podany jest tam czas CET.

Jednocześnie przypominam o największym hicie 2012 roku, niezwykłym zajwisku które nastapi 6 czerwca nad ranem - przejściu Wenus przed tarczą Słońca! Warto pomyśleć o zdobyciu odpowiedniego filtra słonecznego, jeśli chcemy bezpiecznie oglądać to zjawisko przez jakiś instrument - nawet lepszy zoom w aparacie cyfrowym pozwoli na wykonanie ciekawych obserwacji. Jak taka:

https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpSowNPeOYdhNZ2VXLo4e-ee_GJk5VSfWDNVzaC5Fggva-KUaq

• alsor będzie trójca 20.02.12, 02:54
      https://en.es-static.us/upl/2012/01/11Feb23_300.jpg
      • pomruk Re: będzie trójca 20.02.12, 10:11
        To jest widok w dniu 23 lutego. Tylko - niestety! - Merkury będzie tak nisko, że jego dostrzeżenie w Polsce bedzie b. mało prawdopodobne...
        • petrucchio Re: będzie trójca 20.02.12, 14:41
          pomruk napisał:

> To jest widok w dniu 23 lutego. Tylko - niestety! - Merkury będzie tak nisko, ż
          > e jego dostrzeżenie w Polsce bedzie b. mało prawdopodobne...

Jak żyję nie widziałem Merkurego. Ale Kopernik podobno też nie widział i żałował tego na łożu śmierci (o ile to nie jest tylko XIX-wieczna plotka
          • pomruk Re: będzie trójca 20.02.12, 19:46
            A ja pochwalę się, że widziałem Merkurego - z Polski! Ale... na tle tarczy Słońca, nie na wieczornym czy porannym niebie. W roku 2003, 7 maja, Merkury przeszedł przed słonecznym dyskiem i było to widoczne w naszym kraju! Oczywiście, jak to w Polsce, niebo było zachmurzone, ale przez rzadkie przerwy w chmurach udało mi się jednak dostrzec czarną, okrągłą tarczkę przez teleskop...
            PS. Dziś oglądałem Jowisza i Wenus - pięknie błyszczą!
        • alsor Re: będzie trójca 20.02.12, 20:20
          Będzie widać zaraz po zachodzie, czyli około 17:00;
          im wcześniej tym lepiej, bo Merkury ucieka.
    • pomruk Księżyc, Wenus i Jowisz dziś. 26.02.12, 21:24
      Ksieżyc, Wenus i Jowisz dziś, 26 lutego 2012

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3042580,5,1,64754,Planety.html
      Czułość ISO 100, czas naświetlenia 1 s, przysłona 3,2.
      • smutas Re: Księżyc, Wenus i Jowisz dziś. 26.02.12, 22:58
        Wczoraj gapilem sie na na tych troje przez dluzsza chwile. Ksiezyc byl blizej Wenus. Jak znalazly sie tuz nad horyzontem to widok byl jak z jakiegos filmu Sci-Fi. Do tego mniej wiecej w tym samym kierunku od mojego domu jest Pearson Airport - podchodzace do ladowania samoloty i miejska panorama dodawala jeszcze wiekszego futurystycznego efektu :-)

Dzisiaj niebo troche przychmurzone, ale moze do zachodu slonca sie rozpogodzi...

cheers
      • pomruk Re: Księżyc, Wenus i Jowisz 25 III 2012 25.03.12, 21:42
        Tak towyglądało dziś, 25 marca 2012

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ic/hg/3wyx/SASY3iK6HL7diQjj6X.jpg

Jutro wieczorem Księżyc znajdzie sie blisko jasnej Wenus :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka