ks-robak 21.07.04, 00:14 Potrafię wykazać, że nieskończona liczba miejsc po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby 1/3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eeetam ograniczenie nieskonczone IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 21.07.04, 01:53 zawracanie glowy: po co to komu. Odpowiedz Link Zgłoś
ks-robak Re: nieskończoność ograniczona 21.07.04, 10:09 "nieskończoność ograniczona" Re1 jest największą(!) liczbą w zbiorze liczb naturalnych N i podobnie jak kiedyś 'pierwiastki' wprowadzone do arytmetyki znalazły zastosowanie w naukach używających matematyki; tak i Re1 znajduje zastosowanie w naukach używających matematyki bowiem odwrotność Re1 wyznacza WARTOŚĆ PUNKTU. Wszędzie tam gdzie współczesne nauki są bezradne (np. element nieoznaczony) zastosowanie Re1 jest konieczne. Przykład: Odcinek czasowy 5 ms podzielono na nieskończenie wiele chwil czasowych dt Wartość chwili czasowej jest równa: dt = 5/Re1 [ms] = {5+}0 [ms] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: nieskończoność ograniczona IP: *.lib.unimelb.edu.au 22.07.04, 09:24 a moze znasz sposob na wyeliminowanie renormalizacji, inny niz porzucenie rozniczek, opierajacych sie na absurdalnym dzieleniu przez zero? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: nieskończoność ograniczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 21:01 A tobie to sie wogóle dziwie że nie poparłeś tego dowodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: nieskończoność ograniczona IP: *.lib.unimelb.edu.au 22.07.04, 09:23 i co z tego? 0.33 na ogol wystarcza w praktyce... Odpowiedz Link Zgłoś
ks-robak Re: nieskończoność ograniczona 22.07.04, 11:32 nauki ścisłe dlatego są ścisłe, że są ścisłe hehe porównaj fizyka teoretyczna i fizyka doświadczalna wiadomo, że w praktyce wyniki pomiarów są przybliżone bowiem czułość przyrządów pomiarowych jest ograniczona ale relacja ta w konotacji matematycznej powinna uwzględniać przybliżenie 1/3 = ~0,333... 1/3 = ~0,(3) lub 1/3 = 0,(3)(10/3) i zapis ten wykazuje, że po nieskończonym "ciągu" cyfr 3 występuje w nieskończoności ostatnia pozycja na której jest FRAKTAL o wartości (10/3)/10^Re1. PS. wyjeżdżam na urlop i nie będę mógł tej rozmowy kontynuować. W opisanym temacie wypowiadałem się wielokorotnie na grupach SCI oraz .:Forum Mensa:. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: nieskończoność ograniczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 20:59 A ja potrafię wykazać że jesteś idiota ale mi sie nie chce. Tak samo pewnie jak tobie tego rozwinięcia. Znasz definicje punktu? To tak jak by zdefiniować szafe jako miejsce na ubrania a ty byś twierdził że do szafy nie da się włożyć ubrania. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: nieskończoność ograniczona 30.07.04, 21:24 Gość portalu: lukiz napisał(a): > A ja potrafię wykazać że jesteś idiota ale mi sie nie chce. Tak samo pewnie jak > > tobie tego rozwinięcia. Znasz definicje punktu? To tak jak by zdefiniować szafe > > jako miejsce na ubrania a ty byś twierdził że do szafy nie da się włożyć > ubrania. Lukiz - jak szafa jest zamknięta na klucz wrzucony do WC, a nie chcesz rozwalić szafy - to się NIE DA. Użyłeś złego porównania. Ogólnie -wyluzuj, życie może być miłe, jutro może być lepiej. Ps - podaj mi definicję punktu, bo ja, durna baba, zawsze uważałam, że to tzw. pojęcie pierwotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: nieskończoność ograniczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 15:40 To że coś jest pojęciem pierwotnym nie znaczy że nie ma definicji. punkt: mat. «jedno z podstawowych pojęć w matematyce; w geometrii elementarnej: pojęcie pierwotne, najprostsza figura geometryczna mająca określone położenie, ale nie mająca wymiarów» Z tą szafą to rzeczywiście nie najlepsza analogia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja NARESZCIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:33 Tę konfrontację naprawdę warto obejrzeć! Ks. Robak z Kaganem - kolorowe punkty i ograniczona nieskończoność vs. won z dzieleniem przez zero. LUDZIE!!! Tu się naprawdę szykują balony. Niech no tylko Robak z urlopu wróci! Kagan, masz przenajarcyodpowiedniego interlokutora. Wynalazł teorię, która Cię powali na kolana i połechcze Twój intelekt. Tylko nie odpadaj od ściany i wykaż się! Robakowi nikt nie dał rady na sci. Ja niestety odpadam ... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 "Ja" ty ten post na poważnie napisałeś czy też 01.08.04, 17:36 "dla jaj" ******* Jestem "fanem" Kagana :) Czy ten robak jest naprawdę taki dobry? Chętnie bym "zobaczył" ich pojedynek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Jasne, że na poważnie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 22:02 Sądzę, że razem obalą pojęcie granicy, nieskonczonosci i zera. Ja czekam. Czekałem czterdzieści lat, żeby się w końcu doczekać, to co mi jeszcze te 5 minut urlopu ksRobala. No chyba że się dogadają w tri miga i analizę mat. diabli wezmą. Ale o wymiarowości punktu, a najlepiej o jego kolorystyce też warto posłuchać. Pozdry, Abstrakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: nieskończoność ograniczona 31.07.04, 23:41 Obawiam się,że nie masz racji jeśli chodzi o "definicję" punktu polecam: home.agh.edu.pl/~wms/mat-dyd/stochel/ceramika-3/Mat-cala.htm (nie będę tu przepisywać czyjegos "dorobku") Ps. podoba mi się Twój wątek o odzutowcu, zapomniałam o możliwości nabrania prędkości przez nurkowanie ;) ella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: nieskończoność ograniczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 00:18 Słowo definicja ma co najmniej dwa znaczenia. Ja używałym definicji w innym zanczeniu niż ty tzn nie matematycznym. Polecam sprawdzenie w słowniku. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: nieskończoność ograniczona 01.08.04, 02:12 Oczywiście, to miło obronić swój punkt widzenia, ale dyskutujemy o pojęciach matematycznych. Nieśmiało proponuję pozostanie przy tej dziedzinie i używanie znaczeń "matematycznych" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukiz Re: nieskończoność ograniczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:12 Fakt dyskusji o pojęciach matematycznych nie wyklucza użycia słowa definicja w sensie wytłumaczenia. Jakoś trzeba przekazać wiedzę czym jest punkt. Mam nadzieję że sprawdziłaś już definicję słowa "definicja" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: nieskończoność ograniczona 02.08.04, 19:26 Ależ tak! „Definicja to zdanie logiczne ustalająca w danej teorii nowe pojęcie. Poprawna definicja tworzy nowe pojęcie poprzez ustalenie relacji pomiędzy nim a pojęciami wcześniej zdefiniowanymi lub pojęciami pierwotnymi. Błędna definicja, wewnątrz której jest odniesienie do właśnie definiowanego pojęcia, jest nazywana tautologią.” Czy znasz jakąś inną definicję, która dotyczy pojęć matematycznych? Nie mam dobrych informacji, gdyż podane przez Ciebie objaśnienie nie spełnia wymogów "definicji definicji" w teorii zwanej matematyką ( a konkretnie geometrią) ;) Twój opis: «jedno z podstawowych pojęć w matematyce; w geometrii elementarnej: pojęcie pierwotne, najprostsza figura geometryczna mająca określone położenie, ale nie mająca wymiarów» odwołuje się do wcześniej nie zdefiniowanych pojęć. Proszę mi zdefiniować "położenie" lub "figurę geometryczną" bez wcześniejszego wprowadzenia pojęcia punktu. ( bo coś mi się wydaje, że ani „figury” nie da się zdefiniować bez wcześniejszego wprowadzenia POJĘĆ PIERWOTNYCH -„punkt”, „płaszczyzna”, ani położenia – tu już chyba trzeba coś napomknąć o układzie odniesienia, wektorze wodzącym itd. itp.) Natomiast rozbawiło mnie określenie „nie mająca wymiarów” – to JA gdy będę bardzo „utyta”- wtedy nie będę się do wymiarów przyznawać czyli dla osób postronnych będę „ nie mająca wymiarów” ;D Wracając do rzeczy: Rozważ: „... Z punktu widzenia geometrii klasycznej wymiar figury geometrycznej równa się liczbie współrzędnych potrzebnych do określenia położenia dowolnego punktu ...” chyba o taki wymiar a nie o wymiar np. fraktala chodziło Ci? Owszem w przestrzeni (następne pojęcie pierwotne z zakresu geometrii) złożonej TYLKO Z JEDNEGO PUNKTU liczba współrzędnych będzie równa 0, tylko że definicja wymiaru ODWOŁUJE się do pojęcia punktu. Sumując: Twoja definicja odwołuje się do definiowanego pojęcia czyli jest tautologią :( Mówiąc po babsku i mniej uczenie – masło maślane. Nie miej do mnie urazy – to nic osobistego to tylko biznes ;) Odpowiedz Link Zgłoś