Dodaj do ulubionych

Popisy szpaków.

20.10.13, 17:48
Przed dwoma dniami obserwowaliśmy na niebie nad naszymi garażami popisy szpaków. Jakaś chmara ze 200-300 szt. (albo więcej) to tworzyła kulę, to coś na kształt dymu. I żeby tego było jeszcze mało to owa kula wydawała się obracać niczym nadmuchana duża piłka na wodzie. W pobliżu nie było widać żadnego drapieżnego ptaka (jastrzębia), który by zmuszał te ptaki do takiej dziwnej formy samoobrony. Dla nas był to widok zapierający dech w piersiach, gdyż oboje na żywo widzieliśmy coś takiego pierwszy raz w życiu.
Po pokazie trwającym jakieś 8 minut, ptaki usiadły na pobliskich drzewach i głośno skrzeczały.
Nam od razy nasunęły się następujące pytania:
1. Kto tym stworzeniom wyreżyserował takie widowisko?
2. Czy w grupie takich ptaków są jacyś wodzireje, dbające o to, by widowisko było piękne?
3. W jaki sposób ptaki w takiej masie się porozumiewają?
4. Jak one to robią, że prawie nie ma wypadków stłuczki w locie między nimi?
Na pewno pytań może być jeszcze więcej, ale poprzestawszy na w/w można być ciekawym odpowiedzi jakiegoś fachowca ornitologa.
Człowiek szuka cudów gdzieś daleko, a tu miał coś takiego wręcz pod domem, - ha, ha!

Tu filmiki z tej tematyki, choć nie nasze:
www.youtube.com/watch?v=8vhE8ScWe7w
Obserwuj wątek
    • petrucchio Re: Popisy szpaków. 20.10.13, 19:25
      kazeta.pl55 napisała:

> Nam od razy nasunęły się następujące pytania:
      > 1. Kto tym stworzeniom wyreżyserował takie widowisko?
      > 2. Czy w grupie takich ptaków są jacyś wodzireje, dbające o to, by widowisko by
      > ło piękne?
      > 3. W jaki sposób ptaki w takiej masie się porozumiewają?
      > 4. Jak one to robią, że prawie nie ma wypadków stłuczki w locie między nimi?
      > Na pewno pytań może być jeszcze więcej, ale poprzestawszy na w/w można być ciek
      > awym odpowiedzi jakiegoś fachowca ornitologa.

Jest to klasyczny przykład tzw. inteligencji roju. Pojedynczy ptak przestrzega kilku elementarnych reguł (w przypadku szpaków
      • kazeta.pl55 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 07:38
        petrucchio napisał:

> Jest to klasyczny przykład tzw. inteligencji roju. Pojedynczy ptak przestrzega
        > kilku elementarnych reguł (w przypadku szpaków
        • petrucchio Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 07:53
          kazeta.pl55 napisała:

> Mnie się wydaje, że tłumaczenie behavioryzmem nie do końca wyjaśnia istotę zjaw
          > iska.
          > Bo dlaczego takich "tańców" nie obserwujemy u jednostek z wyższej pułki inteli
          > gencji, ludzi, czy zwierząt lądowych (stada gnu) na otwartej przestrzeni.

Nie obserwujemy? A stado gnu niby jak się przemieszcza?

> Gonio
          > ny tłum ludzi popada w chaos, co widać z lotu ptaka przy rozpędzaniu różnych ma
          > nifestacji.

Ale ptaków nikt nie zmusza do stłoczenia się na ograniczonej ptrzestrzeni, i nikt nie bije ich pałkami ani nie traktuje gazem łzawiącym. Duża grupa ludzi na otwertej przestrzeni, stosując podobne zasady jak ptaki w stadzie, może się z łatwością przemieszczać w sposób skoordynowany (zob. też "falowe" zachowania masy widzów na stadionie).

> Albo pomyśl o spektaklach stadionowych, gdzie ludzie za pomocą kolo
          > rowych chust próbują tworzyć obrazy. Ile to kosztuje ćwiczeń i zachodu, a ptaki
          > /ryby/owady robią sobie skomplikowane figury z wielką łatwością.

Ptaki/ryby/owady nie tworzą figur ani, nie układają się w żywe obrazki ani nie wymachują chustami. One tylko poruszają się w sposób, który wygląda jak globalnie skoordynowany mimo braku "ośrodka sterowania". To JEST możliwe. Można to eksperymentalnie sprawdzić (i wielokrotnie sprawdzono) w symulacjach, gdze ruchem "boidów" kierowały prościutkie lokalne zasady.
          • europitek Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 16:13
            > Nie obserwujemy? A stado gnu niby jak się przemieszcza?

Wielotysięczne biegi masowe pokazują, że ludzie wstadzie też przemieszczają się z sensem, jeśli jest dostateczna przepustowośc trasy. Gdybyśmy próbowali ten rój szpaków zmusić do przelotu przez jakąś wąską szczelinę (np. 3-metrową bramę) to też byłaby masakra.
            • dum10 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 16:32
              europitek napisał:

> Gdybyśmy próbowali ten r
              > rój szpaków zmusić do przelotu przez jakąś wąską szczelinę (np. 3-metrową bramę)
              > to też byłaby masakra.

Gdyby zmusic to tak. Czasami do pokoju wpadnie ptak i moze sie zabic uderzajac w szybe.
              Trudno mu znalezc obok otwarte okno, ale dlatego ze jest w panice.
        • dum10 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 15:47
          kazeta.pl55 napisała:

> Goniony tłum ludzi popada w chaos, co widać z lotu ptaka przy rozpędzaniu różnych
          > manifestacji.

Ludzi nie trzeba gonic, zeby popadli w chaos.
          Kiedy o tym mysle przypominaja mi sie moje uczestnictwa we Mszy Sw. na Skalce
          w Krakowie. Tam byl plac ogrodzony murem i byly tylko dwie male bramy wejsciowe.
          Po mszy ludzie ruszyli w kierunku tych wyjsc i tak sie zachowywali jak czasteczki gazu
          w otwartej butelce. Ich zageszczenie przy bramach bylo tak wielkie, ze niekiedy pogotowie
          zabieralo kogos poturbowanego.
          Masakra ludzi na stadionie Hillsborough w 1989 r. doprowadzila do smierci 96 osob.
          Pozabijali sie, bo nie umieli wyjsc spokojnie przez brame.

Wracajac do szpakow to widac, ze ewolucja wyposazyla je w te ceche zoorganizowanego
          lotu zapewne nie tylko po to, abysmy my, ludzie mogli to podziwiac.
          Jest wiele zjawisk ktore dzieja sie w przyrodzie i nikt sie tym nie zachwyca, bo sluza one
          tak jak w tym przypadku innym celom.
    • europitek Re: Popisy szpaków. 20.10.13, 22:31
      Unikanie kolizji w tłumie jest dość łatwe technicznie, jeśli prędkości względne ptaków są prawie zerowe. To działa również na zatłoczonej autostradzie.
    • dum10 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 02:03
      kazeta.pl55 napisała:

> 1. Kto tym stworzeniom wyreżyserował takie widowisko?

Tego nie wiadomo. Wierzacy powie, ze to bog a niewierzacy, ze emergencja.
      A ja mysle ze, ani jedno ani drugie.
      • petrucchio Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 02:14
        dum10 napisał:

> Tego nie wiadomo. Wierzacy powie, ze to bog a niewierzacy, ze emergencja.
        > A ja mysle ze, ani jedno ani drugie.

Ktokolwiek to zrobił, odpowiada nie tylko za stadną inteligencję zwierząt, ale także za zachowanie rozmaitych naturalnych układów nieożywionych, w których globalne uporządkowanie powstaje "samo z siebie", a także wirtualnych "boidów" w symulacjach komputerowych.
        • dum10 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 02:20
          petrucchio napisał:

> Ktokolwiek to zrobił, odpowiada nie tylko za stadną inteligencję zwierząt, ale
          > także za zachowanie rozmaitych naturalnych układów nieożywionych, ...

Tez mi sie tak wydaje.
          • kazeta.pl55 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 19:12
            dum10 napisał:

> petrucchio napisał:
            >
            > > Ktokolwiek to zrobił, odpowiada nie tylko za stadną inteligencję z
            > wierząt, ale
            > > także za zachowanie rozmaitych naturalnych układów nieożywionych,
            > ...
            >
            > Tez mi sie tak wydaje.

Żal mi petrucchio, bo go tak mało w przyrodzie dziwi. Mało kto jak On umie sobie wytłumaczyć finezje natury, które mnie wprost oszałamiają!
            Co do zachowania się moich szpaków, też to sobie jakoś próbuję oczywiście wyklarować. Po prostu uważam, że jednostka (jeden szpak) ma inne właściwości niż duża społeczność zwierząt. Z ludźmi może być podobnie. Pojedynczego człowieka J. Kowalskiego widzimy jak je i pieje, goli się, ubiera się i idzie do pracy, a po pracy idzie np. na piwo. To nie dziwi, bo każdy z nas urodził się jako jednostka, ma swoją rodzinę i swoje przyzwyczajenia, i ...... umrze jako jednostka (samotnie). Ale kiedy J. Kowalskiego pomnożymy przez milion lub więcej dostaniemy społeczeństwo, które będzie miało zupełnie inne cechy niż jednostka. Milion Kowalskich będzie miało także zupełnie inne cele niż J. Kowalski, będzie zmieniać swe otoczenie wg. własnego uznania. Ale ludziom jest prościej, bo wybiorą sobie przywódców, albo ich dostaną, którzy poprowadzą masę w określonym kierunku. Ale u szpaków nie ma rządu, nie ma parlamentu, nie ma ustawodawstwa, a jednak one w swojej chmarze zachowują się dziwnie racjonalnie i niekiedy zaskakująco osobliwie. To właśnie mnie zdumiewa!
            • dum10 Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 20:50
              kazeta.pl55 napisała:

> Żal mi petrucchio, bo go tak mało w przyrodzie dziwi. Mało kto jak On umie sobie
              > wytłumaczyć finezje natury, które mnie wprost oszałamiają!

Skad wiesz? Ja widze, ze dziwi go smak malin. Jak roslina moze wyprodukowac owoc
              o tak niebianskim smaku? Po co owoce maja smak i to rozny. Chyba nie z mysla o ludziach.
              Ale nie tylko zywa natura mozna sie zachwycac.
              A sama materia i jej zapychajace oddech prawa fizyki?
              Kiedys dostawalem dreszczy na dzwiek slowa "neutron".
              A dzis? Dzis jest inaczej, ale nigdy nie byl mi potrzebny do zachwytu ktos osobowy,
              bo nie czulem sie wtedy swobodnie, chociaz zalowalem ze nikt tego ze mna nie widzi.
            • petrucchio Re: Popisy szpaków. 21.10.13, 20:56
              kazeta.pl55 napisała:

> Żal mi petrucchio, bo go tak mało w przyrodzie dziwi. Mało kto jak On umie sobi
              > e wytłumaczyć finezje natury, które mnie wprost oszałamiają!

Nie żałuj mnie; dam sobie radę. Zrozumienie, choćby częściowe, jak coś działa, bynajmniej nie osłabia doznań estetycznych
    • fidziaczek Popisy ludzi 21.10.13, 20:07
      www.youtube.com/watch?v=Z0SJ0KxUFPw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka