andrew.wader
20.04.14, 20:22
W mojej "prywatnej grupie dyskusyjnej { forum.gazeta.pl/forum/f,246650,Jak_rozumiec_i_naprawiac_swiat.html } P.T. by_t zabrał głos .. ! Jego wpis jest dostępny pod .:
forum.gazeta.pl/forum/w,246650,149180966,149180966,nauka_a_sens_zycia_.html
Spostrzegłem to dopiero dzisiaj ! Odpowiadam więc z opóźnieniem..
By_t napisał.:
[".. lekko rozczarowany FN a jednocześnie obarczony odrobiną czasu do własnej dyspozycji - chętnie poznam zdanie innych w jaki sposób nauka może poradzić sobie z luką powstałą po religii?
Czy nauka jest w stanie zaspokoić potrzeby duchowe człowieka?
To dość dziwne pytanie – bo przecież nauka nie tym się zajmuje ale (jak to określa stefan4 na FN w stosunku do filozofii ) chciała by - ma taką ochotę - być dziedziną która ogarnia całość ludzkiej egzystencji (wychodząc poza swoje techniczne powołanie)
www.filmy-dokumentalne.pl/swiat-oczami-stephena-hawkinga-sens-zycia/
no naprawdę trudno się skupić na tym filmiku (podsumowując – świat jest wytworem (subiektywnego) umysłu a jego cel nieoczekiwanie zmienia się w jakiś „sens” nabierając niejasnego „obiektywnego” znaczenia ?) polecam jednak ten sam temat w interpretacji „Monty Python’s” pod każdym względem lepszy i równie inspirujący co do tematu ale więcej wyjaśniający..."]
Oglądnąłem ów 40 minutowy film.. Słuchałem uważnie, czy rzeczywiście Stephen Hawking zdoła jakoś określić sens życia ludzi.. Trudno jednak uznać że mu się to udało. Kluczowe zdanie jakie da się wyłowić brzmi jakoś tak " Kolejne modele rzeczywistości formułowane przez umysł człowieka wytwarzają sens życia ludzkiego ".. Może ktoś to przesłanie jest w stanie zrozumieć lepiej.
Zapoznając się ze stanem mojej "prywatnej grupy dyskusyjnej", powtarzam ..dostępnej pod
{ forum.gazeta.pl/forum/f,246650,Jak_rozumiec_i_naprawiac_swiat.html } otwarłem w niej nowy wątek pt.: Mini - teorie egzystencjalne.
Napisałem tam na początku co następuje.:
[".. Zauważyłem, że czasami w różnych źródłach publikowane są omówienia poglądów, przekonań, lub relacji z własnych przeżyć, z własnego życia - które są niezwykle celne. Znajomość takich mini - teorii może być bardzo użyteczna. Postanowiłem aby w ramach wolnego czasu zamieszczać "krótkie zapisy - omówienia" takich opublikowanych tekstów. Dla każdej kolejnej takiej mini - teorii będę zakładał osobny wątek. Chętnie wysłucham opinii na temat sensowności takiego zamierzenia ~ Andrew Wader.."]
Otwarłem tam dzisiaj wątki o następujących tytułach.: Duch bizantyjsko - germański ? , Skandynawowie maja kota , Szantażyści emocjonalni - "zbrodnia w rękawiczkach", Z tylu dróg.. każdy ma prawo wybrać żle. Kobiety tresują mężczyzn, jak Pawłow swoje psy. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji. ~ Andrew Wader