sjs2011 26.08.14, 10:37 Jaka jest temperatura w ulach? Zanim włączycie film napiszcie jak wam się wydaje - temperatura w ulach: - w lato to .... st C - w zime to .... st C a teraz dopiero film Jaka jest temperatura w ulach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornel-1 Re: Temperatura w ulach 26.08.14, 13:09 No, w TYM ulu , w TYM MIEJSCU i TEJ PORZE jest taka mniej więcej temperatura,jaką zmierzyłeś. Zachęcam do zainwestowania 10 PLN w chińską stację pogody z dwoma termoparami (jedna jest na metrowym drucie), co umożliwi bardziej wiarygodne pomiary. To już ponad 200 lat jak mierzymy temperaturę w ulach. Przeglądałem parę prac, nie znalazłem wykresików dla dobowych zmian temperatury z 1) pszczołami 2) bez pszczół. Wtedy mógłbym dokładniej ocenić udział pszczół w stabilizacji temperatury wewnątrz ula. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Temperatura w ulach 27.08.14, 00:45 Na początku lat osiemdziesiątych zeszłego wieku poprosił mnie kolega - Jerzy Marcinkowski - z Instytutu Pszczelnictwa z Puław abym stworzył sensowny czyli dokładny, wielopunktowy i nie ingerujący w pracę roju system pomiar temperatury w ulach w zimę. Wybrałem system: - cienkie termopary miedź - konstantan, - wielo-pozycjowe przełączniki bez siły termoelektrycznej na zewnątrz uli, - lutowania w nich za pomocą specjalnej cyny, - pływający punkt odniesienie końców termopar czyli - w ulach można było umieścić od kilku do kilkunastu termopar z zapewnieniem kontroli położenia końcówki pomiarowej z dokładnością do do milimetrów, -cieniutkie przewody termopar nie zakłócały ani pracy roju ani nie zmieniały rozkładu temperatur - pomiar zaczynał się od zmierzenia temperatury powietrza w rejonie gdzie były ule - następnie po podłączeniu multimetru do przełącznika -specjalnym gniazdem - odczytywane były wskazania na poziomie mikrowoltów Przykład wskazanie na jakiejś termoparze było 1200 mikro voltów a temperatura zewnętrzna wynosiła - 10 st C 1200 : 40/ st C=30 st C Czyli różnica temperatury między powietrzem na zewnątrz a końcówką termopary wynosiła około 30 st C czyli temperatura w ulu wynosiła 30-10=20 st c To oczywiście jest uproszczenie bo trzeba było przeliczać poprawki na to ile mikrovoltów na stopień C daje termopara w jakim zakresie temperatur ale tu pokazałem sam mechanizm pomiaru. Wyszły ciekawe wyniki - kilka lat póxniej jeszcze raz ta metoda została wykorzystana i tu jest ślad po tym Zwyczaje pszczół - Odpowiedz Link Zgłoś