Dodaj do ulubionych

Temperatura w ulach

26.08.14, 10:37
Jaka jest temperatura w ulach?
Zanim włączycie film napiszcie jak wam się wydaje - temperatura w ulach:
- w lato to .... st C
- w zime to .... st C
a teraz dopiero film
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Temperatura w ulach 26.08.14, 13:09
      No, w TYM ulu , w TYM MIEJSCU i TEJ PORZE jest taka mniej więcej temperatura,jaką zmierzyłeś. Zachęcam do zainwestowania 10 PLN w chińską stację pogody z dwoma termoparami (jedna jest na metrowym drucie), co umożliwi bardziej wiarygodne pomiary.

To już ponad 200 lat jak mierzymy temperaturę w ulach. Przeglądałem parę prac, nie znalazłem wykresików dla dobowych zmian temperatury z 1) pszczołami 2) bez pszczół.
      Wtedy mógłbym dokładniej ocenić udział pszczół w stabilizacji temperatury wewnątrz ula.

Kornel
      • sjs2011 Re: Temperatura w ulach 27.08.14, 00:45
        Na początku lat osiemdziesiątych zeszłego wieku poprosił mnie kolega - Jerzy Marcinkowski - z Instytutu Pszczelnictwa z Puław abym stworzył sensowny czyli dokładny, wielopunktowy i nie ingerujący w pracę roju system pomiar temperatury w ulach w zimę.
        Wybrałem system:
        - cienkie termopary miedź - konstantan,
        - wielo-pozycjowe przełączniki bez siły termoelektrycznej na zewnątrz uli,
        - lutowania w nich za pomocą specjalnej cyny,
        - pływający punkt odniesienie końców termopar
        czyli
        - w ulach można było umieścić od kilku do kilkunastu termopar z zapewnieniem kontroli położenia końcówki pomiarowej z dokładnością do do milimetrów,
        -cieniutkie przewody termopar nie zakłócały ani pracy roju ani nie zmieniały rozkładu temperatur
        - pomiar zaczynał się od zmierzenia temperatury powietrza w rejonie gdzie były ule
        - następnie po podłączeniu multimetru do przełącznika -specjalnym gniazdem - odczytywane były wskazania na poziomie mikrowoltów
        Przykład wskazanie na jakiejś termoparze było 1200 mikro voltów a temperatura zewnętrzna wynosiła - 10 st C
        1200 : 40/ st C=30 st C
        Czyli różnica temperatury między powietrzem na zewnątrz a końcówką termopary wynosiła około 30 st C czyli temperatura w ulu wynosiła 30-10=20 st c
        To oczywiście jest uproszczenie bo trzeba było przeliczać poprawki na to ile mikrovoltów na stopień C daje termopara w jakim zakresie temperatur ale tu pokazałem sam mechanizm pomiaru.
        Wyszły ciekawe wyniki - kilka lat póxniej jeszcze raz ta metoda została wykorzystana i tu jest
        ślad po tym
        Zwyczaje pszczół
        -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka