andrew.wader
21.06.15, 00:41
Właśnie – przed chwilą skończyłem oglądać film pt.” Transcendence” , nadawany na Canal+ [ www.filmweb.pl/film/Transcendencja-2014-670682# ]
Film dość nudny – dla osób które uczestniczyły w dyskusjach w obrębie wielu niedawnych wątków takich jak :
forum.gazeta.pl/forum/w,32,157710542,157710542,_Co_myslisz_o_maszynach_ktore_mysla_.html
I
forum.gazeta.pl/forum/w,32,157835329,157835329,proby_ucieczki_spod_tezy_Churcha_Turinga.html
Tym nie mniej jak ktoś nie wyobrażał sobie jak może wyglądac moment zaistnienia „singularity" ( w sensie Kurtzweila) to może oglądnąć ten film jako ..przybliżona wizualizację..
Singularity .. wg. .. mnie zaistnieje dopiero za około 200 lat .. tym nie mniej zaistnieje ! - dlatego jest to zagadnienie ciekawe..
Jeśli chodzi natomiast o inne myśli, idee .. wyłuszczone w w/w filmie to warto jednak podkreślić następujące pomysły .:
W trakcie akcji filmu przepisano… jako eksperyment wstępny .. psychikę mózgu małpy … do pamięci komputera, a potem .. przepisano psychikę pewnego człowieka . „granego w filmie' przez Johnny Depp [ www.filmweb.pl/person/Johnny.Depp ]
A więc tak .. wg mnie ! nie da się przepisać psychiki małpy do struktury typu „automat Turinga”.. Psychikę małpy można by przepisać do struktury, która odtwarzałaby strukturę obwodów neuronalnych - realnego mózgu małpy . .
Innym ciekawym wąTkiem w w/w filmie jest .. pomysł.. idea .. czy da się współcześnie „wyłączyć” - w skali globu - Internet .. Kiedyś ( z racji tego, że w roku 1996 pojechałem do Krakowa aby eksperymentalnie nadać .. pierwszego ..w moim życiu e – meila) zajmowała mnie wiedza o strukturze podstawowej Internetu ( en.wikipedia.org/wiki/Internet )
Otóż jak na teraz .. jest zagadnieniem ważnym.. czy np. jakaś grupa terrorystyczna .. - lub agresor innego typu - byłaby w stanie „wyłączyć Internet” ( global switch off).. i jak mogłaby ona to zrealizować .. oraz na ile można by szybko odwrócić takie jej działania..
Inne ciekawe wątki związane z osobowością .. „OSOBY”.. powstałej na wskutek zaistnienia „singularity” .. pozostawiam do dyskusji..
~ Andrew Wader