Dodaj do ulubionych

stellarator Wendelstein 7-X

06.02.16, 10:47
Sukces? "Przez ćwierć sekundy miała temperaturę 80 mln stopni, spełniła nasze oczekiwania - powiedział dr Hans-Stephan Bosch, szef Wendelstein 7-X. Docelowo plazma ma być utrzymana przez 30 min."
Cały tekst

Ile to faktycznie kosztowało "Wprawdzie nasz wkład finansowy - 6,5 mln euro - nie jest imponujący (całość kosztowała ponad 2 mld euro), ale polskie firmy zaprojektowały i dostarczyły wiele kluczowych elementów, m.in. system chłodzenia czy komory wygrzewania. Cewki magnesów łączyli specjaliści od nadprzewodnictwa z PAN z Krakowa. Analizą systemu magnetycznego oraz emitowanego podczas pracy reaktora promieniowania rentgenowskiego zajmowali się eksperci z Politechniki Warszawskiej i Uniwersytetu Opolskiego. Udział miało też Narodowe Centrum Badań Jądrowych w Świerku. Wykonaliśmy specjalną stal niemagnetyczną, na której stoi cały reaktor. Pod względem jej parametrów prawdopodobnie pobiliśmy światowy rekord. Gdy Niemcy ją testowali, kilka razy wymieniali aparaturę pomiarową, bo myśleli, że się zepsuła."

Bo na wikipedi podają "Całkowity koszt urządzenia wyniósł 370 mln euro."
"Od 2006 r. współuczestniczą w nim polskie instytuty naukowe. Polacy m.in. współkonstruowali system wstrzeliwania izotopów wodoru, deuteru lub trytu do gorącej plazmy wodorowej co jest istotnym elementem inicjowania reakcji termojądrowej, opracowali system zasilania cewek nadprzewodzących i zbudowali elementy systemu diagnostyki stellaratora."

Czy ktoś się tym interesuje? Jak wielką teoretycznie, elektrownię można na takiej technologii zbudować i jaka maksymalnie miałaby by moc, chyba, że to za trudny temat. Skoro w tym uczestniczymy to w jakimś chyba celu, czyli budowy takiej elektrowni w Polsce, bo mamy w tym nawet liczący się wkład i mamy mieć prawo do wynalazków?

"Dzięki temu nasi specjaliści uzyskali dostęp do wszystkich prowadzonych tu eksperymentów. Poza tym będziemy mieli prawo dysponowania opracowanymi w ramach projektu technologiami i wynalazkami." ... wszystkimi technologiami, wynalazkami i patentami?
Obserwuj wątek
    • nikodem321 Re: stellarator Wendelstein 7-X 06.02.16, 14:35
      Moim zdaniem źle do tego podchodzisz.

Niektóre środowiska polityczne uważają, że Polska zyska na prestiżu, gdy się nabzdyczy, nadąsa. Po byle żarcie rysunkowym w jakieś gazecie prezydent przeżyje "dolegliwości żołądkowe", które zerwą ważny szczyt.

Tym czasem prawda jest gorzka. Polska przez Zachód postrzegana jest jako kraj zapóźniony pod każdym względem. Takie Dzikie Pola. Trzymamy ich w Unii, aby wschodnią flankę zabezpieczyć.

Proste pytanie. Jakie Ty masz zdanie o Bułgarii, czy Rumunii? Podejrzewam, że dokładnie takie samo, jak Stara Unia o nas.

Uczestnictwo w takich projektach to jest szansa na promowanie Polski - na przełamywanie stereotypów, że Polska to tylko "polskie gęsi" (Niemcy), czy onuce i białe niedźwiedzie (reszta Starej Europy).

Co sądzisz o Wietnamie? Pewnie to samo, co ja sądziłem o tym kraju - dyktatura, zacofanie, pola ryżowe jako główne źródło PKB. Ja tak sądziłem do czasu, gdy zobaczyłem ich publikację w NEJM - w najbardziej prestiżowym czasopiśmie z zakresu medycyny klinicznej. Wtedy zaświeciło mi się: -Hej! Wietnam to nie tylko sajgonki sprzedawane w budach z żarciem i tanie ciuchy sprzedawane na kilogramy. To jest ciekawy, rozwojowy kraj.

6,5 mln E na promocję naszego kraju, to koszt niewielki.
      • czlowiek_z_marsa Re: stellarator Wendelstein 7-X 06.02.16, 21:00
        nikodem321 napisał:

> Moim zdaniem źle do tego podchodzisz.
        >
        > Niektóre środowiska polityczne uważają, że Polska zyska na prestiżu, gdy się na
        > bzdyczy, nadąsa. Po byle żarcie rysunkowym w jakieś gazecie prezydent przeżyje
        > "dolegliwości żołądkowe", które zerwą ważny szczyt.
        (...)
        > Uczestnictwo w takich projektach to jest szansa na promowanie Polski - na przeł
        > amywanie stereotypów, że Polska to tylko "polskie gęsi" (Niemcy), czy onuce i b
        > iałe niedźwiedzie (reszta Starej Europy).
        (...)
        >
        > 6,5 mln E na promocję naszego kraju, to koszt niewielki.

Co do tych różnych państw to ich potencjał jest całkiem różny, z powodów historycznych niewykorzystany, co krajów zachodnich to dużo bardziej jestem krytyczny.

Poza tym chyba mnie źle zrozumiałeś ja nie jestem przeciwny udziałowi Polski w tym projekcie, sprawy wizerunkowe są tu najmniej ważne, sadząc z kosztów taki projekt mogłaby przeprowadzić sama Polska.
        Kwesta czy Polska ma taki potencjał naukowy stąd cytowałem nasz wkład, a jak polska nauka ma to dla czego nie budować samemu, energetyka to kwesta strategiczna, tania energia dawałaby nam wielką przewagę we wszystkich polach przemysłu i nie tylko, bo to podstawa każdej działalności gospodarczej, a wydajemy miliardy $ na większe bzdury.

Kwestą jest też to czy ten projekt teoretycznie dawałby możliwość budowy siłowni termojądrowych o mocy 1000MW czy 10tys. MW czy 100 tys. MW. Bo jak to teoretycznie potencjał góra 100MW, i drogie w budowie to nie był by to jakiś przełom.
        I o to się pytałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka