Dodaj do ulubionych

Co wiadomo o leworęcznych?

07.04.17, 17:21
- Leworęczność istnieje w rodzaju ludzkim od pradawnych czasów.
Opinii o tej bardzo interesującej osobliwości jest bez liku. Sporo też można znaleźć opracowań naukowych i artykułów w szanującej się prasie, oraz w kolorowych gazetkach bulwarowych.
Czy powiedziano już o niej wszystko, czy nie ma już nic do dodania?
Mnie się wydaję, że w tej dziedzinie czeka nas wiele nowych zaskakujących odkryć, oraz płynących z nich zastosowań praktycznych.

- Dla mnie bardzo ciekawe wydają się być analizy badaczy mózgu (liczę na Majkę) i stosunków społecznych (od funkcjonowania leworęcznych w społeczeństwie) wobec mańkuctwa.

- Mam też kilka spostrzeżeń dotyczących takich osób (mam wnuczkę majkutkę) oraz własne przemyślenia.

- Oto pobieżne wypisy z różnych źródeł w przypadkowym zestawie:

Leworęczni zarabiają mniej
Oto kolejny minus wynikający z bycia osobą leworęczną. Jak pokazują badania, osoby takie zarabiają nawet 12% mniej niż osoby posługujące się prawą ręką. Badania pokazały również, że osoby leworęczne mają zazwyczaj więcej problemów behawioralnych i emocjonalnych, które utrudniają im prawidłowe funkcjonowanie w pracy.

„The New England Journal of Medicine” opisuje badanie przeprowadzone wśród Kalifornijczyków, z którego wynika, że średnia długość życia osoby leworęcznej w tamtym rejonie świata wynosi 66 lat, podczas gdy osoby praworęcznej – aż 75 lat.

Jak pokazują badania, aż 40% osób u których zdiagnozowano schizofrenię, posługuje się lewą ręką.

gitara elektryczna w wersji na lewą rękę kosztuje kilkaset złotych więcej niż za ten sam model w wersji „normalnej”. Zegarkiem z pokrętłem dla mańkuta kosztuje 100% drożej.

A tu bardziej poważne opracowanie o tym fenomenie:

www.kul.pl/files/714/media/1.42.1999.art.4.pdf.pdf
Z moich luźnych obserwacji nt. udogodnień dla mańkutów:

a) Anglia wprowadziła swego czasu ruch lewostronny, mimo że onych na wyspach jest ok. 10%.

b) wypuszcza się na rynek wyroby dla domu, kurki umywalkowe, wannowe, otwierającym wodę pokrętłem pokręcanym w lewą stronę, to samo dotyczy żarówek z lewym gwintem.

c) można podobno zamówić specjalny okular dla mańkuta jako pomoc przy ręcznym pisaniu. Mańkutowi piszącemu od lewa do prawa, lewa dłoń (trzymająca długopis) zasłania widoczność literek wychodzących spod pióra. Okular dla lewego oka na wlocie jest wysunięty w lewo i ma dobry podgląd.

d) maszyny do szczęścia mogą być w wykonaniu "tylko dla leworęcznych"
Nawet takie drobiazgi jak korkociąg z lewym gwintem nie stanowi problemu dla wytwórcy.

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 07.04.17, 17:25
      suender 07.04.17, 17:21

> Zegarkiem z pokrętłem dla mańkuta kosztuje 100% drożej.

Miało być: "Zegarek z pokrętłem dla mańkuta kosztuje 100% drożej."

Pozdr.
    • petrucchio Re: Co wiadomo o leworęcznych? 07.04.17, 20:49
      Ruch lewostronny pojazdów był raczej normą w państwach europejskich od czasów rzymskich. Francja przeszła na ruch prawostronny po Rewolucji, a spopularyzował go w wielu krajach Europy Napoleon. Ale np. w Austro-Węgrzech ruch lewostronny obowiązywał aż do upadku monarchii, w Czechosłowacji zniósł go Hitler w 1939, Szwecja przeszła na ruch prawostronny 3 września 1967 (zob. świetny film norwesko-szwedzki "Historie kuchenne").
      • nikodem321 Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 18:28
        tylko może dopowiem. Ruch lewostronny jest bardziej "fizjologiczny". Wziął się ze średniowiecza. Rycerz jechał lewą stroną, bo w prawej ręce dzierżył miecz na powitanie nie mile widzianego przybysza.
        • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 19:04
          nikodem321 08.04.17, 18:28

> Rycerz jechał lewą stroną, bo w prawej ręce dzierżył miecz na powitanie nie mile widzianego przybysza.

- Jest to jakieś wytłumaczenie. Obecnie jednak gdy nastały automobile, to dźwigania biegów na lewej strony na pewno jest wygodniejsza dla mańkutów, gdyż ich lewa ręka jest bardzo silnie preferowana, jak u nas prawa.
          Nie jechałem jeszcze autem z kierownicą po prawej stronie. Czy też jest tam lustrzane odwrócenie pedałów: gazu, hamulca i sprzęgła?

- Co myślisz, o zdaniu pewnej części uczonych, że leworęczność to błąd w programie biologicznym człowieka?

Pozdr.
          • petrucchio Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 21:57
            Błąd w programie? To zakłada, że praworęczność jest w jakiś sposób lepsza i że przyroda "stara się" ją osiągnąć. Nic na to nie wskazuje. Badania kalifornijskie, na które się powołujesz (Coren & Halpern), przeprowadzane były prawie trzydzieści lat temu. Choć wyniki opublikowano w bardzo poważnych czasopismach, dość szybko krytycy nie zostawili suchej nitki na ich interpretacji i
      • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 19:28
        petrucchio 07.04.17, 20:49

> Ruch lewostronny pojazdów był raczej normą w państwach europejskich od czasów rzymskich.

- Dziękuję za pierwszy wpis!

- Tworzenie przyjaznego świata też dla leworęcznych to temat uboczny ale równie ważny.
        Powody dlaczego w średniowieczu w Europie dominował ruch lewostronny wyjaśnił już Niki.
        W tym ubocznym temacie przesyłam Ci taki oto link:

www.pianotea.com/leworeczni-a-gra-na-pianinie-to-nie-jest-problem/

Tam jest o majkutach grających na klawiszowych. Przeczytaj uważnie ten tekst i znajdź tam niekonsekwencję.
        Jak znajdziesz to porozmawiamy.

Pozdr.
    • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 21:06
      joemonster.org/i/f/leworecznefakty_07.jpgPozdr.
      • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 21:07
        joemonster.org/i/f/leworecznefakty_07.jpg
    • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 21:09
      www.dobresobie.pl/images/articles/content/146_leworeczne.jpg
    • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 21:19
      W przedmiotowym temacie można postawić ciekawe pytanie:
      "Czy człowiekowi któremu przeszczepiono prawą rękę od majkuta będzie się czuł jako człowiek z dwoma lewymi rękami?"

Pozdr.
      • petrucchio Re: Co wiadomo o leworęcznych? 08.04.17, 22:01
        Proszę, to jest forum "Nauka", a nie "Dowcipy o mańkutach".
      • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 09.04.17, 08:34
        suender 08.04.17, 21:19

> "Czy człowiekowi któremu przeszczepiono prawą rękę od majkuta będzie się czuł jako człowiek z dwoma lewymi rękami?"

- Uprzedzając ewentualne krytyczne opinie, że to mózg zawiaduje funkcjonowaniem danej ręki i że mózg daje do niej sygnały, więc sygnały do ręki prawej robią ją prawą, a do lewej robią ją lewą. Zatem przeszczepiona ręka jest tylko elementem wykonawczym i musi się podporządkować impulsom sterującym z mózgu.
        Takie przekonanie wydaje się b. słuszne, ale nie do końca.
        Dłoń prawa (element wykonawczy) tylko w pewnym procencie jest lustrzanym odbiciem dłoni lewej. Budowa prawej (u praworęcznych) jest od urodzenia tak skonstruowana i "wykonana", by być narzędziem precyzyjnym. Lewa narzędziem pomocniczym (zgrubnym).
        Każdy może sobie to łatwo sprawdzić na sobie.
        Ustawić szczelinę między palcem wskazującym a kciukiem na 20 mm. i spróbować ją b. powoli zmniejszać. Wtedy zauważy że ta szczelina zmniejsza się nie płynnie a skokowo. Zauważy, że najmniejszy możliwy u niego skok do uzyskanie jest np. 3 mm. Taki skok na lewej dłoni nie uzyska choćby najbardziej się starał, lecz znacznie większy, nawet o 200% procent.
        To doświadczenie najlepiej robić na delikatnym dynamometrze naciskowym z wyświetlaczem cyfrowym ustawionym na wyświetlanie tylko co 1 mm. (dokładniejsze wyświetlanie zaburza odczyt.).
        Przyczyna tego stanu rzeczy leży nie w mózgu, ale w budowie mięśni i stawów kciuka i palca wskazującego. Wiadomo, że staw (łożysko) w narzędziu precyzyjnym musi być specjalnie wysokiej jakości i z dobrym smarowaniem. Mięśnie tych palców (siłowniki) muszą być odpowiednio elastyczne i umożliwiające b. małe ruchy. Taka precyzja elementów kinematyki w lewej dłoni jest nie potrzebna, bo jest narzędziem pomocniczym (zgrubnym). Taki też był program biologiczny i jego "wykonanie"!
        Ja te różnice zauważam podczas moich robót pod dużym powiększeniem operując pęsetą. Lewą dłonią przy zaciskaniu i trzymaniu pęsetą robię albo dużo za duży, albo dużo za mały ruch.
        Proszę wykonajcie taki eksperyment, ciekawe czy potwierdzi się moja teza.

- Na marginesie dodam też, że sensory czuciowe w opuszkach kciuka i palca wskazującego prawej dłoni są dużo bardziej czułe niż w dłoni lewej. Jest jeszcze wiele innych różnic w elemencie wykonawczym jaką jest dłoń prawa, na jej korzyść w stosunku do lewej.
        Prawe ucho też ma zdolność słyszenie lepszą niż lewe( za wyjątkiem stanów chorobowych i zmian starczych). W prawym uchu błona bębenkowa jest subtelniejsza i bardziej czuła, tak jak jak się to dzieje w wysokiej jakości mikrofonach podsłuchowych.
        Macie jeszcze jakieś inne obserwacje w tym względzie?

Pozdr.
        • petrucchio Re: Co wiadomo o leworęcznych? 09.04.17, 11:24
          Lateralizacja słuchu ma związek z lateralizacją przetwarzania języka, ale nie jest skorelowana z "ręcznością". U 70-95% ludzi
          • suender Re: Co wiadomo o leworęcznych? 09.04.17, 13:32
            petrucchio 09.04.17, 11:24

> Lateralizacja słuchu ma ...

Piszesz o czym innym niż ja. Ja do lateralizacji nic nie mam, bo ona dotyczy funkcjonowanie mózgu. Poczytaj jeszcze raz tu:

pl.wikipedia.org/wiki/Lateralizacja
            Wypisek z w/w:

.... asymetria czynnościowa prawej i lewej strony ciała ludzkiego, która wynika z różnic w budowie i funkcjach obu półkul mózgowych.

Bowiem ja piszę o budowie samego narzędzia jakim jest ręka. Może jeszcze uda mi się znaleźć INFO sprzed lat, gdzie na ten temat jest więcej szczegółów. Z tego co pamiętam, było tam powiedziane, że sam mechanizm ręki albo aparatu słuchowego w jednym uchu jest bardziej predysponowany do lepszego słyszenia, a w drugim gorzej. Co wynika z zastosowanych tam np. "lepszych jakościowo", mówiąc trywialnie, takich elementów jak:

młoteczek, kowadełko i strzemiączko, trąbką Eustachiusza, wypełniony płynem ślimak przez środek którego przechodzi błona podstawna, na której znajduje się narząd spiralny Cortiego, a także przewody półkoliste etc.

To masz tak jak czy zdjęcie z DRUCH z kiepską soczewką (choć nie tylko z tego powodu) dorówna jakością temu z NIKON D500?

Nawet najlepszy mózg jak by mu przyszło zarządzać wątpliwej jakości soczewką oczną na prawym oku nie wykrzesa z niego dobrej jakości obrazu.
            Czy teraz już jaśniej, w czym rzecz?

Proszę, przemyśl jeszcze raz te sprawy ...

Pozdr.
            • petrucchio Re: Co wiadomo o leworęcznych? 09.04.17, 21:51
              Znajdź to "info sprzed lat", bo z plotkami i pogłoskami nie dyskutuję.
    • nikodem321 NEJM - głuchy telefon 08.04.17, 22:59
      suender napisał:

> „The New England Journal of Medicine” opisuje badanie przeprowadzone wśród K
      > alifornijczyków, z którego wynika, że średnia długość życia osoby leworęcznej w
      > tamtym rejonie świata wynosi 66 lat, podczas gdy osoby praworęcznej – aż 75 la
      > t.

Nie rozumiem, jak na forum Nauka można cokolwiek cytować z jakiś podejrzanych miejsc bez sprawdzenia materiału źródłowego.

Niestety. To jest typowe: Ja wiem, bo przeczytałem - odgrzany kotlecik zaserwowany z drugiej ręki.
      Tak tworzą się mity.
      Rzekomo oparte na naukowych publikacjach.

suender!
      WSTYD!
      • suender Re: NEJM - głuchy telefon 09.04.17, 07:28
        suender napisał:

> Nie rozumiem, jak na forum Nauka można cokolwiek cytować z jakiś podejrzanych miejsc bez sprawdzenia materiału źródłowego.

Ja przytaczam wypowiedzi z różnych źródeł li tylko po to, by pokazać silnie zróżnicowane poglądy na przedmiotowy temat. Nie ma to nic wspólnego z enuncjacjami naukowymi, tylko z coś ala statystyką socjologiczną (oglądem przeciętnego Kowalskiego danej sprawy). Szkoda że mnie źle zrozumiałeś .........

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka