Dodaj do ulubionych

ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 18:44
Potrzeba nam jak najwięcej elektrwoni atomowych! Jedynie one sa w stanie
powstrzymać rabunkowa gospodarke surowcową, wszyscy nasi sąsiedzi je mają a
my nie! przez kogo! idiotów ekologów? przecież taka elekrownia atomowa
wydziela mniej substancji radioaktywnych niż elektownia węglowa! I nie mówcie
mi tu o Czarnobylu, jeśli nie macie pojęcia o co chodzi! PROSZĘ O KOMENTARZE
Obserwuj wątek
    • Gość: rr Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 20:38
      Oczywiście popieram, zwłaszcza takie cacko:
      www.aecl.ca/index.asp?menuid=21&miid=519&layid=3&csid=294
    • Gość: scientic Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.10.04, 21:07
      To także dzięki mnie nie ma w Polsce elektrowni atomowej.Jako autorytet naukowy
      wypowiedziałem się negatywnie i nie będę się powtarzał.Nie znaczy to,że nigdy
      takiej elektrowni nie może być a szkoda.
      • Gość: biały Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:51
        Na świecie jest około 440 elektrowni atamowych, elektrownie typy PWR lub BWR są
        nowoczesne i ultrabezpieczne, nie rozumiem jak autorytet naukowy, człowiek
        świadomy ma być przeciwko elektrowni atomowej w Polsce, zostajemy w z tyłu,
        ostatnia elektrownia w Polsce została zaprojektowana 30 lat temu, właśnie
        autorytety naukowe powinny spełnić tutaj swoją rolę i oświecić społeczeństwo,
        ukazać wszelkie zalety tych elektrowni!
      • Gość: rr Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:31
        Jeśli Pańska opinia na temat energetyki jądrowej nosiła cechy podobieństwa do
        ostatniego zdania, które Pan tutaj napisał, to nie dziwię się, że dzięki Panu
        nie ma w Polsce elektrowni atomowej.
        • Gość: biały Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:37
          słucham? proszę sprecyzować zarzut..
        • Gość: biały Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:38
          słcuham? proszę sprecyzować zarzut..
      • Gość: stop Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.globonet.hu 21.12.04, 22:56
        Autorytet-a boi się podpisać imieniem i nazwiskiem? Dziwne....
    • Gość: Pedro Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:11
      Tylko gdzie ja postawić, oszołomów u nas dostatek.
      • Gość: biały Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 22:54
        w lesie :D, trzeba przekonać ludzi, zbić bełkot pseudoekologów logicznymi
        argumentami, człowiek śwatły nie będzie mieć nic przeciwko by w promieniu
        kilkunastu kilometrów znalazła się elktrownia atomowa, poza tym jeżeli będziemy
        się oglądać na maruderów, to daleko nie zajdziemy, ciekawe że na Słowacji i w
        Czechach nikt się na innych nie oglądał
        • llukiz Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! 12.10.04, 16:09
          A mi się wydaje że nie tyle w lesie, co nad rzeką. Ale może się nie znam.
        • Gość: Pedro Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 21:58
          Brałem udział w takim poszukiwaniu lokalizacji pod drugą elektrownię atomową w
          Polsce (pierwszą budowano wtedy w Żarnowcu) i dobrze jeszcze pamiętam warunki
          jakie powinna spełnić lokalizacja. Teraz mamy zupełnie inną Polskę i inną
          mentalność ludzi. Przede wszystkim nie jest łatwo trafić na teren z dostępem do
          wody i z niezabudowanymi 2000 hektarami (w promieniu 2,5 km od reaktora nie
          może być żadnej zabudowy mieszkaniowej).
          M.in. sąsiedztwo elektrowni atomowej znacząco obniża ludziom wartość ich
          gruntów - trzeba przygotować ogromne kwoty na odszkodowania.
          Nie obejdzie się bez zmiany prawa (ustawa o gospodarce gruntami i
          nieruchomościach i ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym).

A jak już się uda to myślę, że uda się zbudować wspaniałą elektrownię atomową w
          sąsiedztwie PKN w Warszawie.
          • Gość: bialy Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:34
            Ja rozumiem, no ale przecież ileż można 'jechać' na węglu, a Polska nie ma tzw
            bogatych źródeł odnawialnych (pare rzeczek, słabo wieje, a ze słońcem jak jest
            każdy wie) elektrownie atomowe to jest przyszłość i im szybciej zaczniemy je
            budować tym lepiej.
    • Gość: Kagan Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.lib.unimelb.edu.au 12.10.04, 13:25
      Popieram, tyle ze powinna byc zbudowana porzadnie i solidnie. A ze koncerny
      naftowe po cichu finansuja tzw. lobby ekologiczne? Nalezy ujawnic zrodla
      dochodow przeciwnikow energetyki jadrowej!
      • Gość: gloubiboulga Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.proxy.aol.com 13.10.04, 22:00
        Mozecie spytac Francji. Zbudowala elektrownie w Izraelu i ...Iraku.
        • Gość: Kagan Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.latrobe.edu.au / *.latrobe.edu.au 17.10.04, 07:05
          I we Fracji tez! Francja ma jeden z najwyszych odsetkow energii elektrycznej
          produkowanej w elektrowniach jadrowych!
    • mirek99 Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! 14.10.04, 08:14
      Elektrownie atomowe nie sa obecnie najlepszym (dlugocelowym) wyjsciem. Glownie
      dlatego, ze poklady uranu jako paliwa nie sa niewyczerpalne; ba mowi sie ze za
      ok 30 zacznie go juz brakowac.
      Obecnie najbardziej przyszlosciowym kierunkiem jest rozwoj energetyki bazujacej
      na reakcji syntezy izotopow wodoru (deuteru i trytu). To wlasnie dlatego
      najwieksze kraje swiata i UE polaczyly sily (intelektualne i finansowe) nad
      rozwojem tego typu technologii.
      Glowne zalety energi pozyskanej z reakcji syntezy w porownaniu z reakcja
      rozszczepienia:
      - nieograniczony zasob paliwa,
      - bezpieczenstwo pracy reaktora,
      - brak szkodliwych produktow poreakcyjnych
      To co pisze, to nie jest kwestia odleglej przyszlosci. O tym mowi sie juz wiele
      i pewnie mlodszi czytelnicy tego postu dorzyja tej chwili :-)
      • Gość: Tom Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 17:33
        hmm bezpieczenstwo. a ja mam takie pytanko ... tak z ciekawosci... skoro
        moznaby bylo zbudowac elektrownie oparta o energie fuzji (kontrolowane
        wydzielanie olbrzymich energii) to przeciez... zbudowanie czegos czego
        kontrolowac sie nie da takze byloby mozliwe!! - czy ja sie myle...? bo w koncu
        i tak i tak bylabyto synteza... a niekontrolowana reakcja syntezy wiadomo jakie
        rezultaty przynosi...

brak szkodliwych produktow poprodukcyjnych... ale zaraz: wplyw oddzialywania
        elektronow i neutronow takze by byl na wszystko co otacza taki reaktor i na
        jego zawartosc.. - wiec powiedzcie mi w koncu jak to jest??
        • arcykr Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! 21.10.04, 08:09
          Gość portalu: Tom napisał(a):

> hmm bezpieczenstwo. a ja mam takie pytanko ... tak z ciekawosci... skoro
          > moznaby bylo zbudowac elektrownie oparta o energie fuzji (kontrolowane
          > wydzielanie olbrzymich energii) to przeciez... zbudowanie czegos czego
          > kontrolowac sie nie da takze byloby mozliwe!! - czy ja sie myle...?
          Tym "niekontrolowanym" odpowiednikiem elektrowni termojadrowej jest znana od
          dawna bomba wodorowa:
          images.google.pl/images?hl=pl&lr=&q=hydrogen+bomb
          bo w koncu
          > i tak i tak bylabyto synteza... a niekontrolowana reakcja syntezy wiadomo
          jakie rezultaty przynosi...
          w sumie potrafisz myslec. :-)
          >
          > brak szkodliwych produktow poprodukcyjnych... ale zaraz: wplyw oddzialywania
          > elektronow i neutronow takze by byl na wszystko co otacza taki reaktor i na
          > jego zawartosc.. - wiec powiedzcie mi w koncu jak to jest??
          Oczywiscie powstaja szkodliwe produkty. Nawet prosty akcelerator liniowy van
          der Graafa
          isdcul3.unige.ch/~schanne/spi/spical_private/photos/presseESA2/29218.jpeg
          wlap.physics.lsa.umich.edu/cern/lectures/academ/2000/wilson/01/real/sld007.htm
          musi od momentu swojego wylaczenia odczekac kilka dni albo nawet tygodni, zeby
          mozna bylo do niego bezpiecznie wejsc.
          • Gość: Tom Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 00:58
            serio?? interesuje sie tym tematem odkad skonczylem chyba z 14 lat i dostalem
            ksiazke "JAK TO JEST??" gdzie byla opisana zasada dzialania reaktora, dokladny
            opis katastrofy w Czarnobylu (ahh ta ciemnota ludzka.... :/) itd. itp. :)

ja sie pytalem o to: JESLI ludzie beda w stanie zbudowac elektrownie
            TERMOJADROWA gdzie reakcja przebiega pod kontrola.. to po podaniu do publicznej
            wiadomosci KAZDY bedzie w stanie zrobic sobie takie cos (tylko ze nie trzeba
            bedzie kontrolowac...) dysponujac jedynie odpowiednimi srodkami.. bo w koncu to
            bedzie tylko H20 !!! w teorii oczywiscie..
            • arcykr Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! 23.10.04, 07:06
              Gość portalu: Tom napisał(a):

> serio??
              Nie wiedziales?
              >
              > ja sie pytalem o to: JESLI ludzie beda w stanie zbudowac elektrownie
              > TERMOJADROWA gdzie reakcja przebiega pod kontrola.. to po podaniu do
              publicznej wiadomosci KAZDY bedzie w stanie zrobic sobie takie cos (tylko ze
              nie trzeba bedzie kontrolowac...) dysponujac jedynie odpowiednimi srodkami..
              Niemalymi.

bo w koncu to bedzie tylko H20 !!!
              Woda bedzie produktem (nie liczc odpadow promieniotworczych). Jako surowiec
              bedzie musial sluzyc wodor i to dla niezbyt zaawansowanych rozwiazan nie zwykly
              wodor, ale deuter i tryt.
    • Gość: Tom Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 17:28
      zacytuje nasza nauczycielke od geo: "Polska jak ZADEN inny kraj na swiecie
      potrafi marnowac srodki... przeciez to bylo OLBRZYMIE pieniadze. Wyrzucone w
      bloto.." - mowa oczywiscie o ZARNOWCU.

tak by the way... pomyslmy jakie niebezpieczenstwa wiaza sie z postawieniem
      elektrowni atomowej... powiedzmy ze reaktory beda dobrze zabezpieczone (np.
      przed upadkiem samolotu, sredniej bomby itd.) ale co wtedy gdy np. przyjdzie
      powodz.. co w przypadku WOJNY...? ja mimo to jestem ZA rozwojem energetyki
      jadrowej, mimo ryzyka jakie ono niesie (napromieniowanie w przypadku wydostania
      sie radioaktywnych substancji) ALE.. jesli ludzie zaczna MYSLEC (uwaga: to
      WAZNY warunek!!!! nie jak to bylo po katastrofie w Czarnobylu..) to nie bedzie
      sie czego bac...

nowoczesne reaktory sa budowane z coraz wiekszym wahlarzem zabezpieczen (takze
      na bledy ludzkie) i mimo ze sa to ogromne osrodki (a wiec i spore zagrozenie)
      to czy nie warto jednak zaryzykowac i.. oszczedzic "troche" surowcow
      mineralnych...? o atmosferze nie wspominajac...

a elektrownia jadrowa przy normalnej eksploatacji nie wydziela nic poza para..
      no moze odpady trza gdzies zakopac ale na to tez sie miejsce znajdzie ;) dno
      morza na ten przyklad...
      • Gość: biały Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 23:51
        na świecie jest 440 elektrowni atomowych, w takich w czarnobylu jest tylko
        kilka procent ( w bylej ZSRR) w Czarnobylu nie było bariery ochronnej, która
        teraz jest wsżędzie. ;]
        • Gość: Tom Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.04, 01:00
          wiem o tym.. i co z tego?? jak terrorysci teraz celuja w elektrownie.. no co
          zrobisz jak tam pierdzielnie jakas bomba (ciezarowka wypelniona TNT) - NIE ma
          zabezpieczen i w takim przypadku taka elektrownia stanowi duze zagrozenie...
          ale chyba tylko w tych sytuacjach ktorych nie da sie przewidziec.. pozatym moze
          spokojnie pracowac i dawac pradu (na export dodatkowo ;)
    • Gość: Piotr Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.broker.com.pl 25.10.04, 21:52
      Hmm Elektrownie atomowe nie są takie złe, ale naukowcy już pracują nad nowym typem elektrowni - elektrownie plazmowe. Może poczekajmy jeszcze trochę?
      Owszem atomowe są mniej szkodliwe, ale gdy dojdzie do poważnej awarii skutki są ogromne. Pozatym systemy zabezpieczeń w takich elektrowniach są bardzo drogie, może koszty są nawet porównywalne z kosztami w takiej elektrowni węglowej, a jeśli coś nie przynosi zysku (W FORMIE PIENIĘŻNEJ) to po co nam to (oczywiście takie myślenie jest błędne). Czemu np. nie ma samochodów na wodór czy elektrycznośc (chodzi mi o takie rozpowszechnienie tych samochodów jak tych na benzynę i ropę)? bo Ci co na wydobywaniu ropy dużo zarabiają, dużo by stracili.
      Wszystko rozbija się o pieniądze!! i to jest najgorsze. Co takiego przdsiębiorce obchodzi, że nowe samochody nie będą zatruwały powietrza. Jemu to wisi, u niego liczy się tylko kasa!
      koniec :)
    • Gość: ja Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.11.04, 22:14
      Mój komentarz jest taki: czub...wybuduj se ta elek. kolo swojego domu,
      najlepiej na wprost okna abys mial na co patrzeć!!!
      • Gość: M Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.04, 15:09
        A Ty wybuduj sobie na trawniku kościół bo ja np. nie wierzę w Boga i nie mam
        ochoty słuchać codziennie bicia w dzwony i modłów.
    • Gość: pablo_201 Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 22:45
      Jestem przeciwny budowie elektrowni Jądrowej w Polsce.
      To już było czas korzystać z innych zasobów energii (wiatrowa, geotermalna, itd..)
      od czego mamy profesorów inżynierów niech coś wymyślą po to w końcu są.
      Można tez brać przykład z innych krajów Dania (np: wykorzystuje fale morskie
      dosyć nowy pomysł). My moglibyśmy korzystać z elektrowni wiatrowych,
      geotermalnych,lub jeszcze innych.Chciałbym też dodać, że są już wiatraki koło
      Darłowa ale o ile wiem to mieli kłopot z odsprzedaniem tej energii Zakładowi
      Energetycznemu.<== Tak nie może być !!!!

Trzeba po prostu pogłówkować, a nie powielać błędy innych krajów, które
      teraz zaczynają wprowadzać nowe technologie wytwarzania energii. A my jak zwykle
      będziemy za murzynami. TRZEBA IŚĆ NA PRZÓD A NIE STAĆ !!!

NIE ===> ELEKTROWNIĄ ATOMOWYM w POLSCE <=== NIE
      • dr.krisk Chłopie poczciwy! 21.12.04, 22:56
        Gość portalu: pablo_201 napisał(a):

> To już było czas korzystać z innych zasobów energii (wiatrowa, geotermalna,
        itd
        > ..)
        > od czego mamy profesorów inżynierów niech coś wymyślą po to w końcu są.
        Myślimy, myślimy, ale na razie wychodzi nam, że tzw. alternatywne źródła
        energii dają najdroższy prąd. Jeżeli sądzisz, że można rozwiązać w ten sposób
        problem zaopatrzenia Polski w energie elektryczną, to leć i kup sobie już teraz
        lampę naftową.

> Chciałbym też dodać, że są już wiatraki koło
        > Darłowa ale o ile wiem to mieli kłopot z odsprzedaniem tej energii Zakładowi
        > Energetycznemu.<== Tak nie może być !!!!
        Może - czy orientujesz się ile kosztuje ten prąd???? Po prostu Zakład
        Energetyczny nie ma pieniędzy na jego odkupienie!!

Najpierw myśl, potem pisz. Zwłaszcza zanim rzucisz się do wypisywania
        transparentów.
    • Gość: modest Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! IP: *.witkowo.sdi.tpnet.pl 27.12.04, 13:16
      co to za głupi pomysł! Elektrownia atomowa w Polsce. Jeszcze tego brakowało.
      Elektrownia atomowa jest bardzo bezpiecznym źródłem prądu i zgadzam się, że
      pochamuje rabunkową gospodarkę człowieka. Jeżeli się ją pilnuje to jest
      wspaniałym źródłem prądu. Ale jeżeli dojdzie do wybuchu to wtedy większość
      Polski znajdzide się w "ramionach radioatktywnej matki", która nas pozabija.
      Osobiście nie zgadzdiam się na tego typu elektrownię w naszym kraju. Będę
      manifestować po to, żeby zaprzestać egoistycznej działalności naszych polskich
      polityków.
    • abstrakt2003 Re: ELEKTROWNIA ATOMOWA W POLSCE! 27.12.04, 14:15
      Zgadza się. Ale ekoterroryści to bardzo ustosunkowane lobby. Organizacje ekologiczne są sponsorowane przez firmy petrocheniczne zainteresowane ograniczniem energetyki jądrowej. Nie będzie lekko coś zbudować.
    • bonobo44 TO EKOLOGICZNY I EKONOMICZNY ABSURD !!! 24.01.05, 21:30
      Koszty budowy i eksploatacji elektrowni atomowej oraz pozyskiwanej z niej
      energii nie uwzgledniaja kosztow jej zamkniecia oraz skladowania odpadow.
      Obecnie szacuje sie, ze w zwiazku z tym laczne koszty sa nawet dwukrotnie
      zanizane. Stanowi to ekonomiczny absurd, ktorego ciezar przerzucany jest na
      przyszle pokolenia.
      Polska miala dotad szczescie, ze jako jeden z nielicznych krajow europejskich
      nie wepchala sie w ten kanal.
      Najwyrazniej jednak nie istnieje taki kanal, w ktory rzadzacy nami koniec
      koncow by nas nie wladowali dla swoich doraznych politycznych i pseudo-
      gospodarczych (czyt. wlasnych kieszeni) korzysci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka