Dodaj do ulubionych

Totalna biologia konflikty

25.12.21, 21:49
Jaki to konflikt?
Ojciec- problemy z uzależnieniem od alkoholu, zaborczość, narzuca własne zdanie każdemu, bardzo kłótliwy, ma dwa oblicza (ja to tak widzę od kad pamiętam) pierwsze oblicze to to za które go kocham, opiekuńczość, miłość, jest dobrym człowiekiem kiedy nie pije, drugie oblicze to to za które go nienawidzę, po alkoholu staje się zupełnie innym człowiekiem (nie bije, ale jest bardzo uciążliwy wtedy)

Mama - kochana, opiekuńcza, dla wszystkich dobra, lubi każdego, a każdy lubi ją no w moim postrzeganiu kobieta anioł.

Ja - zagubiona, nieśmiała, niskie poczucie wartości, nie potrafię wyrazić swojego zdania, unikam kłótni, kiedy ktoś mnie krytykuje od razu płacze, również jak ktoś podniesie na mnie głos , płacze. Unikam ludzi, rozmawiam tylko z osobami które mi "przypasuja" nie lubię rozmawiać z obcymi, jestem nerwowa i wybuchowa czasem dla bliskich. W dzieciństwie były sytuację w których bałam się że tata zrobi coś mamie, często się kłócili (nic poza tym) było to dla mnie trudne przeżycia, bo bardzo chciałam żeby tych kłótni nie było, jak i picia ojca.

Moja córka (3 lata) nerwowa, wybuchowa, umie postawić na swoim, potrafi wyrażać swoje zdanie , nie godzi się z kimś gdy próbuję jej narzucić swoje zdanie, często jest zła na dziadka (a mojego tatę) wygania go, również jest wstydliwa (ale ta wstydliwość jest zupełnie inna niż ta przez którą ja przechodzę, wg mnie ona boi się ludzi, boi się obcych jak i ludzi z rodziny, chowa się wtedy do mnie i chce wrócić do domu)

Jaki to może być konflikt? Jak z tym sobie poradzić? Czy jej zachowania mogą mieć związek z moim dzieciństwem? Co możecie powiedzieć na ten temat?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka