Dodaj do ulubionych

Nowa matura z matematyki

IP: *.*.*.* 04.09.01, 15:09
To chyba jakis zart?!? Rozumiem, ze powoli obniza sie poziom wiedzy w naszym
kraju, ale zdanie egzaminu dojrzalosci z matmy robiac zadania o procentach i
miejscach zerowych funcji? A gdzie zadania na pochodne i badanie funkcji czy
tez ze sterometrii? To po prostu tragedia...
Obserwuj wątek
    • Gość: gypy Re: Nowa matura z matematyki IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 18:18
      jestem humanistka, a matematyka nie jest mi do niczego potrzebna, tylko
      dodatkowy kłopat, dodatkowy przedmiot do nauki, dodatkowy czas potrzebny do
      tego...powinni zdawac mawtematyke ci, którym jest ona potrzebna, a inni powinni
      miec prawo wybory czwartego innego(zamiast matematyki) przedmiotu
      • Gość: julas Re: Nowa matura z matematyki IP: *.*.*.* 04.09.01, 19:22
        No coz, ja z kolei jestem "od nauk scislych", a mimo to, musialem sie mocno
        sprezyc aby zdac jezyk polski, zarowno pisemny, jak i ustny. Owszem, zdalem,
        ale tak samo - ten przedmiot nie jest mi do niczego potrzebny, moja wiedza z
        zakresu kultury czy gramatyki nie poprawila sie za bardzo, przez to, ze
        siedzialem nad zeszytem, ksiazkami, czy brykami na tydzien przed egzaminami.
        Swoja porcje nauki otrzymalem podczas 4 lat w szkole i, w moim mniemaniu,
        matura z polskiego byla niepotrzebnym stresem. Gdybym jednak protestowal i
        krzyczal, ze nie chce zdawac polskiego to zostalbym kolejno: wysmiany,
        zakrzyczany i wywalony ze szkoly. Dlatego tez uwazam, ze kazdy powinien miec
        prawo wyboru, co ma wziac na maturze, ale niech to bedzie prawdziwy egzamin, a
        nie, tak jak w przypadku nowej matury: z polskiego test na zrozumienie tekstu,
        a z matematyki zadania dla uczniow gimnazjum...
      • Gość: margit Re: Nowa matura z matematyki IP: 10.1.200.* 05.09.01, 18:25
        To przez takich jak ty, niedouczonych humanistow mamy dziure budzetowa wielkosci Arktyki i mnostwo
        �ksiezycowych� pomyslow jak ja załatac. Gdyby paru politykow zamiast utyskiwac na koniecznosc zdawania
        matematyki rzeczywiscie ja zdalo, nie wypisywaliby takich glupot. Zycie to w wiekszosci zbior regul
        stochastycznych i ekonometrycznych przykladow. W przeciwienstwie do znajomosci siedemnastego wiersza
        dwunastego poety dwudziestolecia miedzywojennego matematyka jest sztuka uniwersalnie niezbedna. I
        humanisci tego nie zmienia.
      • otsoa Re: Nowa matura z matematyki 05.09.01, 18:34
        Gość portalu: gypy napisał(a):

> jestem humanistka, a matematyka nie jest mi do niczego potrzebna, tylko
        > dodatkowy kłopat, dodatkowy przedmiot do nauki, dodatkowy czas potrzebny do
        > tego...powinni zdawac mawtematyke ci, którym jest ona potrzebna, a inni powinni
        >
        > miec prawo wybory czwartego innego(zamiast matematyki) przedmiotu

Równie dobrze ktoś może twierdzić, że język angielski nie jest mu do niczego
        potrzebny, bo zna już np. niemiecki i to mu (jak sądzi) wystarczy w przyszłości.
        Wybacz, ale podstawowa znajomość matematyki (a przecież tylko takiej się wymaga)
        nie zrobi z nikogo matematyka, ale średnio wykształconego człowieka. A chyba
        wszyscy mamy takie ambicje?

Pozdrawiam
        otsoa
    • Gość: Maturzys Nowa matura IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.09.01, 19:01
      Może ministerstwo edukacji poczeka trochę z wprowadzeniem nowej matury.
      Takiego bałaganu i dezinformacji może pozazdroscić nam każde państwo z UE.
      tegoroczni maturzyści jeszcze nie wiedzą co faktycznie czeka ich na maturze i
      czego właściwie mają się uczyć. Dlatego ja jak i zarówno moi koledzy ze szkoły
      jesteśmy za pomysłem SLD w opóźnieniu nowej matury przynajmniej o rok, a
      osobiście uważam, że nową maturę powinni pisać dopiero gimnazialiści.
      • Gość: Krółik Re: Nowa matura IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 22:49
        Dezorganizacja i nieprzygotowanie nowego egzaminu dojrzałości wprowadza zamęt i
        w rzeczywistości żadne z nas nie wie JAK się uczyć. Za nieprzygotowanie reformy
        bbędiemy płacić my. Gra wyborcza polityków do niczego nie prowadzi, a decyzje
        podejmowane są zdecydowanie za póżno.Jednak to my nie politycy jesteśmy
        królikami dooświadczalnymi. Czy SLD wprowadzi nową maturę czy nie trzeba się po
        prostu uczyć, tylko jak ?
      • aaaaaaaaaaaaa Re: Nowa matura 03.10.01, 15:44
        Gość portalu: Maturzys napisał(a):

> Może ministerstwo edukacji poczeka trochę z wprowadzeniem nowej matury.
        > Dlatego ja jak i zarówno moi koledzy ze szkoły
        > jesteśmy za pomysłem SLD w opóźnieniu nowej matury przynajmniej o rok...
        Bo Wy już będziecie po maturze i ... co Was będzie to obchodzić.
    • Gość: shy Re: Nowa matura z matematyki IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 27.09.01, 14:27
      Ja nie wiem czy ktoś chce zrobić z nas idiotów, debili, kretynów....
      To po prostu było chore
      • Gość: fragi Re: Nowa matura z matematyki IP: *.zebyd.com.pl 05.10.01, 18:53
        A teraz jest już po wyborach, dlatego wybijcie sobie z głowy pomysły o
        odłożeniu nowych matur - jest to po prostu niemożliwe. Zamiast narzekać
        zabierzcie sie do nauki.
        Podobnie zresztą nie ma mowy np. o likwidacji senatu i innych wyborczych
        chwytach SLD. Wyborcom już dziękujemy. Do następnych wyborów.
        A kto dał się na to nabrać niech pamięta o tym za 4 lata.
    • Gość: scottie Re: Nowa matura z matematyki IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 11.10.01, 14:19
      poziom faktycznie niski ale jak ktos nie jest matematykiem to dla niego to
      wystarczy bo raczej nie wybiera sie na studia matematyczne, jak ktos takie
      studia ma w planie to niech zdaje ROZSZERZONY, robicie problemy z niczego.
      • Gość: julas Re: Nowa matura z matematyki IP: *.*.*.* 14.10.01, 10:22
        Po pierwsze: ktos, kto zdaje matematyke na poziomie rozszerzonym nie musi
        koniecznie isc wlasnie na matematyke, zostaja jeszcze: cala PW, cale SGH, cale
        SGGW i czesc wydzialow z UW. To naprawde sporo osob!
        Po drugie: nawet jesli ktos nie jest Bogiem w matematyce, to egzamin na
        poziomie podstawowym zdac MUSI, bo inaczej nie kwalifikuje sie wyzej niz I
        klasa gimnazjum.
        I wreszcie po trzecie: skoro ci, ktorzy traktuja matematyke powaznie (bo
        potrzebna jest im do studiow) i tak zdaja rozszerzona, a poziom podstawowy i
        sposob jego oceniania to obraza inteligencji dla wszystkich, ktorzy przeszli
        chociaz jedna klase liceum, to po co w takim razie w ogole robic ten egzamin?

Po prostu zupelnie nie rozumiem w tym momencie sensu wprowadzania tego systemu:
        najpierw myslalem, ze MEN chce aby kazdy umial cos z matematyki i dlatego
        wprowadza ja jako przedmiot obowiazkowy na maturze, ale skoro mozna ja zadac
        robiac zadania z procentow to taka idea zupelnie sie mija z celem. Wiem tylko
        tyle, ze 6 lat temu egzamin do liceum byl trudniejszy niz dzisiejsza matura z
        matematyki - a zdawac musieli go WSZYSCY...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka