Dodaj do ulubionych

No ja o tych kaloriach

05.05.06, 13:15
Co z tego, ze organizm jest w stanie zmagazynowac tylko 4 tysiace kalorii pochodzacych z rozkladu cukrow, skoro watroba jest swoistym laboratorium naszego organizmu? Moze ona przeciez do woli przemieniac rozne zwiazki organiczne w inne...Na przykład: do watroby przez specjalny uklad tzn wrotny dostaja sie z jelita glikoza, aminokwasy, mikroelementy witaminy... a te ulec moga przemianie (np. nadmair aminokwasow ulega deaminacji w ketokwasy, glikoza jest przemieniana w procesie glikogenogenezy w tzw.glikogen a potem w glukagon no i tak dalej, dalej ,dalej....) Wiec drogie Panie, ja osobiscie uwazam,ze dalej trzeba dbac o nasze brzuszki, a nie zawierzac takim spekulacjom i jesc jesc jesc duzo cukrow bo i tak "organizm moze zmagazynowac go jako nadmiar w ilosci 4 tysiecy kalorii.."... Podrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Leo A ja mam pytanie IP: *.server.ntli.net 07.05.06, 16:59
      kcal to kalorie czy kilokalorie? Jeżeli to są kilokalorie (potocznie nazywane kaloriami) to 2000 kcal to ile kalorii?
      • absurdello 2000 kcal to 07.05.06, 23:09
        2 Mcal :)

• llukiz Re: A ja mam pytanie 08.05.06, 01:52
        kcal nazywa się kaloriami. Więc 200 kcal to 200 kalorii
        • gosc_horrorum Re: A ja mam pytanie 16.05.06, 23:07
          llukiz napisał:

> kcal nazywa się kaloriami. Więc 200 kcal to 200 kalorii.
          200 cal to 200 kalorii, a 200 kcal to 200 kilokalorii.

encyklopedia.pwn.pl/446904_1.html
          • llukiz Re: A ja mam pytanie 16.05.06, 23:49

pl.wikipedia.org/wiki/Kaloria
            :)
    • Gość: YaBasta W obronie biologii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.06, 04:09
      straszne pomieszanie, cos gdzies slyszalas cos gdzies czytalas chcialbym sprostowac pewne niescislosci.

> Co z tego, ze organizm jest w stanie zmagazynowac tylko 4 tysiace kalorii pocho
      > dzacych z rozkladu cukrow,

Nie tyle rozkladu co przetworzenia.

> Moze ona przeciez do woli przemieniac rozne zwiazki organiczne w inne..

no nie tak do woli znowu.

> glikoza, aminokwasy, mikroelementy witaminy... a te ulec moga przemianie (np. n
      > admair aminokwasow ulega deaminacji w ketokwasy, glikoza jest przemieniana w p
      > rocesie glikogenogenezy w tzw.glikogen

co to jest glikoza? co to jest glikoneogeneza? glukoza i glukoneogeneza moze? uznalbym to za literowke ale zbyt konsekwentnie ja popelniasz.

> a potem w glukagon no i tak dalej, dalej

glukagon to hormon polipeptydowy i na pewno nie powstaje z glikogenu ani glukozy (no chyba ze bedziemy sie upierac i powiemy ze po 10000 przemian i cykli czesc wegla z glukozy znajdzie sie w syntezowanym glukagonie)

>Wiec drogie Panie, ja osobiscie uwazam,ze dalej trzeba dbac o na
      > sze brzuszki, a nie zawierzac takim spekulacjom i jesc jesc jesc duzo cukrow bo i tak "organizm moze zmagazynowac go jako nadmiar w ilosci 4 tysiecy kalorii
      > "... Podrawiam:)

To jakies wyrwane z kontekstu, ale generalnie sie zgadzam.
      To byl post w kwestii formalnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka