Gość: BMs Jakie 4 wymiary ?? 8 lat na pierdoły a problem godu w IP: 191.254.3.* 07.05.03, 10:57 Afryce do tej pory nie rozwiazany :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Mam nadzieje że wkońcu to jest prawda i gratulacje!!! IP: *.pcz.czest.pl / 172.16.4.* 07.05.03, 11:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nc Re: Rozwiązano jedną z największych zagadek matem IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 12:27 No to ten ruski musi byc zdolny Udowodnil, ze z detki mozna zrobic kubek i na odwrot ale nie mozna sciagnac gumki, ktora mozna sciagnac z kulki ale z tej kulki nie mozna zrobic ani detki ani kubka. powodzenia chlopaki w nakladaniu gumek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Po pierwsze! Jak mozna w ogole zalozyc gume na O? IP: 62.233.207.* 07.05.03, 13:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: Po pierwsze! Jak mozna w ogole zalozyc gume n IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 14:59 Wyobraz sobie, ze to O to pusta przestrzen i wsadzasz w ni te gumke-recepturke. Tak, jak wciaga sie np. troczki w kalesony. :- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laiko Po pierwsze! Jak mozna w ogole zalozyc gumke na O? IP: 62.233.207.* 07.05.03, 13:40 Wszystko pieknie, ale nie moge zrozumiec jednej rzeczy. Zalozenie i zdjecie gumki na kule nie stanowi zadnego problemu, ale juz zalozenie gumki na obwazanka, tak. Bo zeby ja zdjac i uzyskac z niej punkt, trzeba najpierw i tak rozerwac obwazanka. Nie widze problemu z zalozeniem gumki na nierozerwany obwazanek. Dziurka zostaje w srodku. Laiko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: Po pierwsze! Jak mozna w ogole zalozyc gumke IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 14:39 Chodzi o sfere trojwymiarowa, brzeg kuli czterowymiarowej. Z takiej jak pisales zdejmujesz zawsze, z jednowymiarowej (okregu) nie. Wyobraz sobie, ze ten okrag to pusty kanal i wsadzasz gumke w srodek. Mozesz ja nawinac ile razy chcesz w prawo, badz w lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
sapiezanka * 07.05.03, 14:05 Czesc! Mam prosbe o wyrozumialosc dla moich ograniczen i nieakademicki jezyk ale prosze, przeczytajcie i napiszcie, co o tym myslicie. Zasada wzglednosci nie wymusza zalozenia, ze ruch obiektu poruszajacego sie wzgledem obserwatora pozostajacego w bezruchu jest ruchem ROWNOLEGLYM do obserwatora! A szkoda. Obserwator moglby byc rzeczywistym punktem odniesienia dla ukladu rownoleglych do niego obu pomiarow wagonu: 1. dokonywanego z nasypu i 2.dokonywanego wewnatrz wagonu. Miedzy obserwatorem, a wagonem jest jakas odleglosc, ktora powoduje, ze pomiar wagonu dokonywany z nasypu jest rozny od pomiaru dokonywanego w samym wagonie. Ta odleglosc rowna jest promieniowi ruchu, na przyklad wagonu wzgledem nasypu. Gdy ruch wykonywany jest rownolegle do obserwatora, to musi przeciez istniec jakis punkt zaczepienia dla osi ruchu obiektu, ktory jako rownolegly wzgledem obserwatora bedzie wykonywany po fragmencie okregu o promieniu stanowiacym odleglosc wagonu od obserwatora. (Podobnie bedzie z ruchami rakiet lub satelitow! Nalezaloby wziac w takim razie pod uwage wielkosc katowa luku, nawet, jesli bylaby ona zblizona do zera lub nieskonczonosci) Zaznaczcie dwie osie (dwa ramiona albo promienie okregu po jakim toczy sie wagon). Jedna to wspolrzedna x - od obserwatora w kierunku poczatku wagonu, a druga to wspolrzedna y w kierunku konca wagonu. Na takim ukladzie - dwoch wspolrzednych opartych na wspolnym punkcie, w ktorym znajduje sie obserwator - mozemy oznaczyc odpowiednie miejsca zdarzenia: na wspolrzenej x wyznaczamy np.: a1 –poczatek wagonu z pomiaru obserwatora "mierzonego linijka" oraz a2 – poczatek wagonu mierzonego w wagonie na wspolrzednej y wyznaczamy b1 –koniec wagonu mierzonego linijka, b2 – koniec wagonu mierzonego w wagonie. Pomiedzy osiami x i y wytyczamy dlugosci obu pomiarow od a1 do b1 - dlugosc pierwszego i od a2 do b2 - dlugosc drugiego. Te dlugosci, jako ze ruch powinien byc rownolegly, w niektorych wypadkach nie powinny byc zaznaczane przy pomocy odcinkow prostych, lecz np przy pomocy lukow –Co z tego wynika? Teoria wzglednosci winna byc oparta o zasady geometryczne uwzgledniajace dodatkowy wymiar zakrzywienia katowego. (dleglosc "zakrzywia w jakims sesie obiekty posiadajace mase lub ich orbity"). Wtedy mozliwe byloby dokonanie polaczenia tej STW z OTW, a w konsekwencji z grawitacja kwantowa. Wprowadzenie dodatkowego wymiaru "krzywizny przestrzeni" mogloby polaczyc te trzy teorie. Pozdrawiam sapiezanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejN Re: * IP: *.oi.amu.edu.pl 08.05.03, 20:52 Droga Sapieżanko! Na Twoje myśli nikt do tej pory nie odpowiedział. Wydaje mi się, że z powodu ogromnej ilości nieścisłości jaka znalazła się w Twoim wywodzie. Pomieszałaś masę pojęć co prowadzi do zupełnie błednych wniosków. W Twojej konstrukcji zauważyłem ziarno pewnej myśli, tylko daleko nie tak trywialnej jak ci się wydaje. Nie sądzę aby szacowne grono matamatyków piszących w tym wątku chciało Ci odpowiadać na taką ilość nieścisłości. Mam propozycję. Jężeli interesują Cię te problemy (np.: relacja miedzy STW i OTW; przejście do kwantowej teorii pola itd) to sprecyzuj je i wyślij na mój adres andrzejn@info.com.pl, a może uda mi się trochę coś w tej dziedzinie wyjaśnić Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
sapiezanka Re: *Re 09.05.03, 22:20 Gość portalu: AndrzejN napisał(a): > Droga Sapieżanko! > Na Twoje myśli nikt do tej pory nie odpowiedział. Wydaje mi się, że z powodu > ogromnej ilości nieścisłości jaka znalazła się w Twoim wywodzie. Pomieszałaś > masę pojęć co prowadzi do zupełnie błednych wniosków. W Twojej konstrukcji > zauważyłem ziarno pewnej myśli, tylko daleko nie tak trywialnej jak ci się > wydaje. Nie sądzę aby szacowne grono matamatyków piszących w tym wątku chciało > Ci odpowiadać na taką ilość nieścisłości. Mam propozycję. Jężeli interesują Cię > > te problemy (np.: relacja miedzy STW i OTW; przejście do kwantowej teorii pola > itd) to sprecyzuj je i wyślij na mój adres andrzejn@info.com.pl, a może uda mi > się trochę coś w tej dziedzinie wyjaśnić > Pozdrowienia > Andrzej Bardzo dziekuje. Napisze. Pozdrawiam Sapiezanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziutek Pyzik detka i kubek z uchem IP: *.physik.uni-konstanz.de 07.05.03, 16:40 Jesli sie nie myle, to detki nie da sie przeksztalcic w kubek z uchem i na odworot. To nie sa obiekty rownowazne topologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: detka i kubek z uchem IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 16:59 Sa, jesli rozwazamy pelny torus & kubek, albo pusty torus i sama emalie z kubka. W przypadku pierwszym grupa podstawowa jest Z, w drugim Z^2. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicholas ŁOŁ!!! IP: *.izacom.pl 07.05.03, 16:49 Szkoda, że nie trzeba było udowadniać tego na tegorocznej maturze. Byłaby fajna szarada matematyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Rozwiązano jedną z największych zagadek matem IP: 213.241.50.* 07.05.03, 17:11 Czy ktoś ma ten dowód ? Jeśli tak, to poproszę. Jeśli dowód ten korzysta z równań różniczkowych to moim zdaniem jest mało intuicyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: Rozwiązano jedną z największych zagadek matem IP: *.acn.waw.pl 07.05.03, 19:24 On ma kilkaset stron, a zeby je zrozumiec, trzeba przeczytac jeszcze z tysiac! RR nieintuicyjne? Wolisz np. teorie schematow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HP Dowod IP: *.cache.ed.ac.uk 08.05.03, 14:58 Gość portalu: mim napisał(a): > Czy ktoś ma ten dowód ? Jeśli tak, to poproszę. Dowod znajduje sie na xxx.soton.ac.uk/archive/math Tam mozna albo uzyc "Index" i poszukac autora Perelman, albo bezposrednio "get" dwa artykuly: math.DG/0211159 math.DG/0303109 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Dowod IP: 213.241.50.* 12.05.03, 12:28 Gość portalu: HP napisał(a): > Dowod znajduje sie na xxx.soton.ac.uk/archive/math Dziekuje, sciagnalem sobie. Niestety nie znalazlem tam nic ciekawego. Tzn. interesuje mnie klasyfikacja rozmaitosci 3- wymiarowych. Czy je sklasyfikowano, czy nie ? Czy so to podobnie jak w 2 wymiarach torusy i precelki plus nie-orientowalne. Mim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Szkoda, że matematyka staje się hermetyczna. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 20:26 Rozwój matematyki jest olbrzymi. Co 5 lat podwaja swoją dotychczasową wiedzę. Wynika to z gwałtownego rozwoju innych dziedzin nauki. Najpierw korzystają z uniwersalnego języka matematyki. Potem z uniwersalnych metod i narzędzi jakie oferuje matematyka. W miarę osiaganej dojrzałości dziedziny te zaczynają odkrywać matematykę w swojej własnej rzeczywistosci w jakiej funkcjonują. Uniwerslność matematyki, jej języka i metod badawczych, wynika z jej największej siły - z abstrakcyjności. Dzięki abstrakcyjności matematyka nie jest chłopem przypisanym do ziemi i może służyć wszystkim dziedzinom nauki. Co więcej prawdy naukowe tkwiące u podstaw każdej dziedziny nauki są jednakowe - bo sa prawami głębszymi - prawami rzeczywistości abstrakcyjnej. Prawa matematyki, które wykorzystują inne nauki w celu opisu i zbadania rzeczywistości materialnej, opisują i badają również rzeczywistość abstrakcyjną - równie ciekawą i godną poznania. Matematyka jest prawdą a więc jest nauką wymierna i bardzo konkretną. Łatwiej pokonać mur w rzeczywistości materialnej niż mur w rzeczywistośći abstrakcyjnej. Prawdy nie można wymyślić - można ją tylko odkryć. Matematyka wymyślana jest schizomatematyką. Nikt jej nie poświęci życia ani pieniędzy. Zginie śmiercia naturalną. Czas robi swoje. Oddziela ziarno ( matematykę ) od plewów ( schizomatematyki ). Stąd wynika ważny wniosek. Jeżeli jakiś problem przetrwał próbę czasu to znaczy, że jest ważny i sensowny - mimo, że my laicy nie potrafimy go zrozumieć, ani dostrzec jego znaczenia lub zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HP Re: Szkoda, że matematyka staje się hermetyczna. IP: *.cache.ed.ac.uk 08.05.03, 15:15 Zgadzam sie z wiekszoscia Twoich stwierdzen. Tak naprawde to cala matematyka jest "wymyslana", ale masz racje, ze te dzialy, ktore nie znajduja zastosowan w innych dziedzinach, umieraja. W tej chwili (powiedzmy od 30 lat) najciekawsza i najpiekniejsza matematyka jest inspirowana fizyka. Sam dowod Perelmana posrednio tez: uzywa "Ricci flow", ktory R. Hamilton wynalazl by konstruowac rozmaitosci Einsteina, bezposrednio inspirowane ogolna teoria wzglednosci. Nie zgadzam sie natomiast, ze matematyka staje sie hermetyczna. Mysle, ze zawsze byla olbrzymia przepasc wiedzy matematycznej miedzy "elita" a reszta; nawet, gdy matematyka raczkowala, jak w starozytnym Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Szkoda, że matematyka staje się hermetyczna. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 16:17 Ale obecnie staje się hermetyczna również dla matematyków. L.Euler, a potem być może Poincare, znał całą jemu współczesną matematykę. Przypuszczam, że obecnie nie ma matematyka, który zna 50% współczesnej matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HP Re: Szkoda, że matematyka staje się hermetyczna. IP: *.cache.ed.ac.uk 08.05.03, 17:42 Gość portalu: Janek napisał(a): > Ale obecnie staje się hermetyczna również dla matematyków. L.Euler, a potem > być może Poincare, znał całą jemu współczesną matematykę. Przypuszczam, że > obecnie nie ma matematyka, który zna 50% współczesnej matematyki. > To pewnie prawda, ale sytuacja jest duzo lepsza niz 40-50 lat temu. Podzialy miedzy geometria, analiza, algebra i topologia zmniejszyly sie o niebo. Dzieki fizyce teoretycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re. Dzięki fizyce teoretycznej. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 21:51 Matematycy by bowiedzieli: dzięki analizie harmonicznej. Przypuszczam, że nie można już odróżnić gdzie kończy się analiza harmoniczna a gdzie zaczyna się fizyka teoretyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubiąca_te_rzeczy Re: Rozwiązano jedną z największych zagadek matem IP: *.tomaszow.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 09:42 Zastanawiam się jak ściągnąć majtki bez rozciągania gumki. (Dosyć często mam problem z tym bo robię to często i gęsto z kimkolwiek i gdziekolwiek i z tego powodu pękają mi gumki w majteczkach). Może ten problem ktoś by poruszył na forum naukowym. Gdy jest ciepło zawsze mogę chodzić bez majtek ale zimą. Muszę to robić bez względu na porę roku bo inaczej ponoś się zrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyk Re: Rozwiązano jedną z największych zagadek matem IP: *.netcom.ca 10.05.03, 19:28 Gość portalu: Lubiąca_te_rzeczy napisał(a): > Zastanawiam się jak ściągnąć majtki bez rozciągania gumki. > (Dosyć często mam problem z tym bo robię to często i gęsto z kimkolwiek i > gdziekolwiek i z tego powodu pękają mi gumki w majteczkach). > Może ten problem ktoś by poruszył na forum naukowym. > Gdy jest ciepło zawsze mogę chodzić bez majtek ale zimą. Muszę to robić bez > względu na porę roku bo inaczej ponoś się zrasta. Radze Ci zamien gumke od majtek detka rowerowa. Na podwiaski zastosuj gumki od sloika ;WEK". NA majtki dobre jest plotno zaglowe. A Jak Ci sie zrosnie zglos sie do chirurga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Rozwiązano jedną z największych zagadek matem IP: *.vt.pl / 10.0.0.* 10.05.03, 18:35 Nie jestem matematykiem i moge się mylic ale obwarzanek czyli torus może być niespójny ze sferą jeszcze z innych powodów. Nie wiem czy przykład z gumką może wchodzić w rachubę. Na rys. jest widoczna założona gumka i wiemy ,że nie można jej ściągnąć. Ale również nie można jej założyć. Skoro nie można jej założyć to nie powinno się rozważać ściągania gumki z torusa. To by było wszystko na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Humanista Czemu w ogole sluzy ten podzial?? IP: *.acn.pl 12.05.03, 21:14 W matematyce niewatpliwie fascynujce jest to, ze za jej pomoca mozemy poznawac swiaty, ktore istnieja poza mozliwosciami naszej percpcji. Nawet dowiedziec sie, jak zachowuja sie tam ciala XXL- wymiarowe:). Ale tak czytam was i czytam i ciagle nie wiem czemu w ogole sluzy ten podzial? Jakie ta jednospojnosc ma W OLGOLE znaczenie? Jest podstawa jakichs twierdzen? Wplywa na teorie swiata? Ma jakies zastosowanie praktyczne? Czy figury niejednospojne zachowuja sie inaczej niz jednospojne? W jakich warunkach, pod wzgledem tego podzialu wystepuja roznice? Szkoda ze autor arytkulu, poza rysem historycznym i samym pojeciem jednospojnosci, nie puscil pary! Moze ktos z was to wie? Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pioc Re: Czemu w ogole sluzy ten podzial?? IP: *.stacje.agora.pl 13.05.03, 19:12 > Ale tak czytam was i czytam i ciagle nie wiem czemu > w ogole sluzy ten podzial? Jakie ta jednospojnosc ma W OLGOLE > znaczenie? Jest podstawa jakichs twierdzen? Wplywa na teorie > swiata? Ma jakies zastosowanie praktyczne? Myślę, że rasowy matematyk skrzywi się na twoje pytanie. Pewien znany brytyjski matematyk, G.H. Hardy, zwykł był wznosić toast: - Za matematykę, oby nigdy nie znalazła żadnych zastosowań! Odpowiedz Link Zgłoś