Dodaj do ulubionych

Świat to tylko wrażenie

• Gość: vin Uwielbiam to IP: *.static.debica134.tnp.pl 20.04.07, 08:28
      Choć mój mózg jest zbyt słabo rozwinięty żeby zrozumieć matematyczne podstawy
      tych teorii, to są one dla mnie fascynujące, i wcale nie takie nierealne.
      Przeczytajcie "Krótką historie czasu" S. Hawkinga :)
      • Gość: :-) Re: Uwielbiam to IP: *.res.east.verizon.net 20.04.07, 08:58
        Te teorie są realne tylko wtedy, kiedy w nie wierzymy. Jak Bóg, jednorożce i
        arystokratyczne pochodzenie mojej prababki.
    • gelimer Mechanika kwantowa nie ma nic wspólnego z Buddą 20.04.07, 08:53
      Została odkryta drogą rozumowania i matematycznej dedukcji a nie medytacji i
      wrażeń pozazmysłowych. Śmieszy mnie ten mistycyzm w który się popada rozważając
      obiektywne fakty.
      • ylemai Budda nie ma nic wspólnego z gadaniem 20.04.07, 10:40
        nie ma to jak obiektywne fakty i wrażenia pozazmysłowe.
        Śmieszy mnie to dodawanie zbędnych przymiotników.
        Fakt z konieczności jest obiektywny,
        Wrażenie z konieczności odnosi się do zmysłów.

A drogą matematycznej dedukcji to odkryć w fizyce niewiele się da. To nie logika
        formalna jednak... :D
        • gelimer Re: Budda nie ma nic wspólnego z gadaniem 20.04.07, 11:31
          > A drogą matematycznej dedukcji to odkryć w fizyce niewiele się da. To nie
          logik
          > a
          > formalna jednak... :D

Czy jesteś fizykiem by tak twierdzić?

Rozumiem, że matematyczne przewidznie istnienia fali elektromagnetycznej przez
          Maxwella zanim jeszcze je odkryto to nie było wnioskowanie drogą matematycznej
          dedukcji?
      • andrzej19552 Re: Mechanika kwantowa nie ma nic wspólnego z Bud 20.04.07, 14:53
        Mistycyzm, to nie wrazenia pozazmyslowe, a zmyslowe.
        Inaczej mowiac, gdyby nie mistycyzm, to pewnie skakalibysmy po drzewach.

Polacz teorie panteistyczno-mistyczna, a wiecej zrozumiesz.

Inaczej mowiac - cialo + UMYSL = SWIADOMOSC
        • Gość: Gość Namonozyło się tu fizyków z Bożej łaski IP: 193.109.212.* 20.04.07, 16:58
          A każdy sądzi, że jest odkkrywcą. Weźcie się do solidnej nauki a poten
          dywagujcie na temat budowy wszechswiata.
    • guru_ji Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 09:00
      Einstein stał się sławny jako twórca szczególnej teorii względności. Sytuacja
      była jednak wtedy dojrzala do takiego einsteinowskiego postawienia sprawy.
      Następnie Einstein stworzył Ogólną Teorię Względnmości, i tym razem to ogromne
      osiągnięcie uzyskał sam, w izolacji, nikt gruntu nie przygotował.

Mało kto wie, i nawet fizycy nie chcą pamiętać, że Einstein był również jednym z
      twórców, tak
      • gelimer Jako człowiek Einstein był dość nikczemny. 20.04.07, 09:07
        Pamiętaj, że w niejasnych okolicznościach pozbył się nieślubnego dziecka, bo
        zaszkodziłoby mu w karierze naukowej.
        • Gość: hm Re: Jako człowiek Einstein był dość nikczemny. IP: *.markom.krakow.pl 20.04.07, 10:27
          jakby nie na temat, co?
          • gelimer Kolega napisał,że "Einstein okazał się człowiekie" 20.04.07, 10:33
            Odpisałem mu, że był tylko człowiekiem. Jak się człowiek na czymś nie zna to
            zaczyna się czepiać drobiazgów.
      • rmiechowicz Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 09:09
        "chowam filiżanke w pudełku
        uszkiem na północ. nastepnie powiem koledze, który tego nie widział, że
        filiżanka jest uszkiem na południe i wyjdę z domu. Co zobaczy kolega?"

Filżanka jest tylko modelem. Zamiast filżanki wyobraź sobie elektron z uszkiem,
        wyglądajacy jak filżanka.
        Prawa fizyki kwantowej nie mają zastosowania do obiektów makroskopowych, takich
        jak filżanka.
        • gelimer Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 09:22
          > Prawa fizyki kwantowej nie mają zastosowania do obiektów makroskopowych,
          takich
          > jak filżanka.

Mylisz się. Jak najbardziej mają. Ale prawdopodobieństwa z nich wyliczone dla
          obiektów makroskopowych są tak duże, że mozna je swobodnie traktować jako
          pewność.

Podobnie jak prawa szczególnej teorii względności mają zastosowanie dla małych
          prędkości, ale ich przewidywania róznią się od przewidywań mechaniki
          Newtonowskiej w tak niewielkim stopniu, że nie można ich zaobserwować.
          • Gość: karinakarina Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 09:45
            A ja jako zupleny laik (choc w sferze filozoficznym intuicyjnie czuje i mam na
            to dowody), że świat nie jest takim, jakim go widzimy (albo wlaśnie takim
            jest!!!) zastanawiam się jak to jest...

wkladam filiżankę do pudelka - nie widzę jej, więc jej nie ma. A jeśli wlożę
            rękę do pudelka i ona przecież tam jest, to jest namacalna tylko dlatego, że o
            niej wiem? Czy można zatem stwierdzić na takiej podstawie, że umyslem stwarzamy
            świat nas otaczający? A jeśli tej filiżanki by tam naprawdę nie bylo, to czy
            sięgając po nią (myśląc, że ona istnieje w tym pudelku)też bym ją tam znalazla?
            PROSZĘ O KOMENTARZ OSOBY TYLKO KOMPETENTNE!
            To mnie przekracza...
            • gelimer Zweryfikuj z moich postów czy jestem osobą... 20.04.07, 09:52
              ...kompetentną. Jeśli stwierdzisz że tak - chętnie Ci odpowiem.:)
            • andrzej19552 Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 11:07
              Gość portalu: karinakarina napisał(a):

> A ja jako zupleny laik (choc w sferze filozoficznym intuicyjnie czuje i mam
              na
              > to dowody), że świat nie jest takim, jakim go widzimy (albo wlaśnie takim
              > jest!!!) zastanawiam się jak to jest...
              >
              > wkladam filiżankę do pudelka - nie widzę jej, więc jej nie ma. A jeśli wlożę
              > rękę do pudelka i ona przecież tam jest, to jest namacalna tylko dlatego, że
              o
              > niej wiem? Czy można zatem stwierdzić na takiej podstawie, że umyslem
              stwarzamy
              >
              > świat nas otaczający? A jeśli tej filiżanki by tam naprawdę nie bylo, to czy
              > sięgając po nią (myśląc, że ona istnieje w tym pudelku)też bym ją tam
              znalazla?
              > PROSZĘ O KOMENTARZ OSOBY TYLKO KOMPETENTNE!
              > To mnie przekracza...

Umysl nie jest materia, a szklanka jest.
              Ty dotykasz szklanke cialem i jest to polaczenie dwoch materii, ale to nie
              twoja reka (materia) czuje, tylko umysl.
              Jezeli tej szklanki w pudelku nie bedzie, to twoj umysl jej nie poczuje.

Mylisz wyobraznie (wiare) z rzeczywistoscia.

Wszechswiat opiera sie na rzeczywistosci, a nie wierze.

Tylko zagadka jest kto kieruje ta rzeczywistoscia ?
              Ja sadze, ze wlasnie UMYSL, ale zgodnie z regulami matematycznymi i fizycznymi.
              Te reguly nie sa jeszcze calkowicie rozpoznane przez nas ludzi.

• Gość: m Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.38-88-b.business.telecomitalia.it 20.04.07, 14:23
              filiżanka to tylko model, przenosnia. naprawde, jak juz wiele osob napisalo
              obiekty makroskopowe takie jak filizanka nie podlegaja tego rodzaju problemom
        • Gość: pioc Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.agora.pl 20.04.07, 09:26
          > takich jak filżanka.

Mają, tyle że zwykle w przypadku makroskopowych obiektów mamy do czynienia
          a ”uśrednieniem” wielu oddziaływań i dziwactwa mikroświata znikają. Ale czasem
          udaje się utrzymać mmakroskopowy obiekt w stanie kwantowym - już były takie
          eksperymenty z ”dużą liczbą atomow” (choćby kondensaty BE)
          • gelimer Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 09:34
            Co to znaczy utrzymać w stanie kwantowym? Tak naprawdę wszystko jest stanem
            kwantowym a mechanika klasyczna jest tylko jego przybliżeniem. Kondenast BE
            jest wynikiem kwantowych właściwości bozonów. W ten sam sposób możesz
            powiedzieć, że makroskopowy nadprzewodnik jest w stanie kwantowym, bo jego
            zachowanie wynikiem kwantowych wlaściwości fermionów, które poprzez reakcję z
            fononami stają się kwazicząstkami o właściwościach bozonów.
        • andrzej19552 Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 09:50
          rmiechowicz napisał:

> "chowam filiżanke w pudełku
          > uszkiem na północ. nastepnie powiem koledze, który tego nie widział, że
          > filiżanka jest uszkiem na południe i wyjdę z domu. Co zobaczy kolega?"
          >
          > Filżanka jest tylko modelem. Zamiast filżanki wyobraź sobie elektron z
          uszkiem,
          > wyglądajacy jak filżanka.
          takich
          > jak filżanka.

Masz racje, nie mozna w tej kwestii posluzyc sie szklanka.
          Ci co posluzyli sie szklanka, nie rozumieja tematu.

Aby rozpoznac prawidlowo fizyke kwantowa, nalezy znalezc prawidlowe katy,
          ktore sa uzaleznione od ruchu wywolanego pod wplywem energii.

Wedlug mnie, teoria wzglednosci nie jest do konca prawidlowo rozwiazana.
          Sadze, ze nalezy calkowicie wykluczyc czas, bo nie istnieje.
          Istnieje ruch, katy i energia, ktore sa przyczyna do tworzenia, ale zawsze
          o tych samych katach, a tylko roznych ruchach.
          Tego nie widzimy, ale to wlasnie tak dziala.
          • gelimer Ło Matko Święta! Od 12 lat wałkuję mechanikę... 20.04.07, 09:53
            ...kwantową, ale z tego co napisałeś nic nie zrozumiałem.
            • andrzej19552 Re: Ło Matko Święta! Od 12 lat wałkuję mechanikę. 20.04.07, 10:25
              gelimer napisał:

> ...kwantową, ale z tego co napisałeś nic nie zrozumiałem.

Dlatego, ze tylko walkujesz !
          • ylemai <a href="http://www.timecube.com/" target="_blank">www.timecub 20.04.07, 10:41
            F0R T3H W1N
      • Gość: belial Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.aster.pl 20.04.07, 09:32
        > osiągnięcie uzyskał sam, w izolacji, nikt gruntu nie przygotował.

Nieprawda.
        • gelimer Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 09:35
          Zgadza się. Weźmy chocby pod uwagę wykorzystany przez Einsteina, do
          matematycznego zapisu OTW, tensor Ricciego.
        • Gość: myszkin Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 09:42
          Filiżanka jak by (pisane razem) na nią nie patrzeć nie istnieje. Puk puk, jadą
          z kaftanem, zanim cię zabiorą sprawdzą przez pudełko rentgenem lub
          podczerwienią, a ty możesz sie upierać, ze w tym samym czasie nie patrzysz więc
          nie istnieje i będziesz bardzo oryginalnym i odkrywczym naukowcem, tylko z
          małymi zaburzeniami pola. Nauka schodzi na psy ciągnięta za rękę przez
          faszystowską filozofię, która zmierza do konkluzji:
          "jak na człowieka nie patrzysz to on nie istnieje, nie ma biedy, wojen,
          skó..syństwa i kłamstwa, tylko nie gap się tak"

Ten artykuł to tylko wrażenie, a jakie słabe, szczególnie w internecie
          - wisła wisła, ja odra, odbiór, czy mnie słyszycie -
    • Gość: bosman Dlaczego filiżanka ciągle stoi tak samo? IP: *.interserwer.pl 20.04.07, 09:39
      To ciekawe dlaczego ta filizanka bedzie zawsze stala tak samo, niezaleznie od
      tego ile osob ja bedzie obserwowalo i ile razy bedziemy zagladali do pudelka.
      Dlaczego przy każdym zajrzeniu nie stoi inaczej?
      • Gość: beny Re: Dlaczego filiżanka ciągle stoi tak samo? IP: 195.33.70.* 20.04.07, 09:43
        > Dlaczego przy każdym zajrzeniu nie stoi inaczej?
        Bo suma prawdopodobienst tej pozycji jest najwieksza. Byc moze gdybys zagladal
        tam
        10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10^10
        razy to raz bys ja znalazl w innej pozycj.
        • Gość: Janek Re: Dlaczego filiżanka ciągle stoi tak samo? IP: *.chello.pl 20.04.07, 12:08
          Przesadzasz i rozwalasz stronę. Filiżanka składa się z mniej niż 10^30 cząstek
          elementarnych, więc w zupełności wystarczyłoby obejrzeć ją 10^(10^30) razy, żeby
          zaobserwować np. jej tunelowanie.
      • gelimer To wynika z przewidywań mechaniki kwantowej. 20.04.07, 09:49
        Przewidywania mechaniki kwantowej dla obiektów takich jak elektron swobodny
        dają taki rozkład prawdopodobieństw, że mozna go traktować jako falę płaską. Z
        równym prawdopodobieństwem może się pojawić w każdym miejscu dostępnej mu
        przestrzeni. Dla obiektów makroskopowych złozonych z wielu cząstek sprawa ma
        się już inaczej. Jesli weźmiemy pod uwagę najprostszy obiekt złożony - atom
        wodoru - okaże się, że jego rozklad parwdopodobieństw nie uwzględnia już
        wszystkich stanów z równym prawdopodobieństwem, ale jedynie kilka, z których
        najbardziej prawdopodobny jest ten o najniższej energii. Dla obiektów tak
        masywnych i tak złozonych jak filiżanka, statystyczne przewidywania mechaniki
        kwantowej dla określonego stano są juz tak duże, że są one juz pewnością.
        Niemniej jednak jej pojawienie się w innym miejscu nie jest niemożliwe. Jest
        tylko tak mało prawdopodobne, że w ciągu 4 mld lat istnienia Ziemii a nawet 14
        mld lat istnienia wszechswiata jeszcze żadna filiżanka nie zmieniła miejsca
        swojego pobytu.
        • jerry21 Re: To wynika z przewidywań mechaniki kwantowej. 22.04.07, 18:15
          a skad ta pewnosc ze nie zmienila ?
          nic pewnego nie mozesz powiedziec
    • palestrina2005 "Magister" Kwach nie istnieje? Całe szczeście !!! 20.04.07, 09:47
      Ulżyło mi...

A na poważnie - bardzo ciekawy artykuł pokazujący że do wszystkiego trezba
      podchodzić z dystansem... to zresztą moja dewiza...
      • Gość: Pronauka 2007 Re: "Magister" Kwach nie istnieje? Całe szczeście IP: *.bg.us.edu.pl 23.04.07, 17:54
        Raczej Palestrina nie istnieje.I niech tak pozostanie.
    • Gość: trevor Świat to tylko wrażenie IP: *.smsnet.pl 20.04.07, 09:48
      Jest wiele prawdy w powiedzeniu, iż fizycy wśród naukowców są najbliżej
      Absolutu.
      W żartobliwym epilogu tego powiedzenia, po dotarciu do Niego, fizycy ze
      zdumieniem skonstatują, iż natrafili również na teologów którzy zgłębili Go
      znacznie wcześniej :)
      • Gość: ja Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.crowley.pl 20.04.07, 10:36
        A jeśli absolutu nie ma? ups
    • Gość: obywatel a jednak MATRIX!! to wszystko marnosc i marnosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 10:07
      zostaje marnosc, glowny skladnik materii
      • gelimer Czekałem aż ktoś wspomni MATRIX. 20.04.07, 10:11
        Jeśli przez ten pryzmat moi rodacy postrzegają fizyke to miej nas Panie w
        swojej opiece. Matrix to ładny, ale jednak tylko film. Tutaj jest to ścisła,
        matematyczna teoria dająca sprawdzone doświadczalnie przewidywania.
        • Gość: m Re: Czekałem aż ktoś wspomni MATRIX. IP: *.38-88-b.business.telecomitalia.it 20.04.07, 14:31
          nie tylko film, jest jeszce ksiazka na podstawie ktorej powstal;)
        • Gość: w mam wrazenie ze to nie zrobilo zadnego wrazenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 16:33
          na nikim)))
          • Gość: Gość Pewnie, że nie zrobiło. Wszak łatwiej oglądać IP: 193.109.212.* 20.04.07, 16:59
            pseudonaukowe filmy kopane niż wgłębić się w prawdziwą naukę.
    • Gość: Magic Świat to tylko wrażenie IP: *.chello.pl 20.04.07, 10:07
      I pomyśleć, że Budda mówił o tym 2450 lat temu. :)
    • Gość: Mac Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.chello.pl 20.04.07, 10:17
      Obejrzyjcie sobie What the bleep do we know. Film nawiązuje do tej idei i jest
      ciekawie zrealizowany

Pozdrawiam:)
    • Gość: siefca Czemu filizanka nie zmienia pozycji. IP: *.e-wro.net.pl 20.04.07, 10:32
      Tutaj fajne przyblizenie:

www.gazeta-it.pl/felietony/git31/fizyka_kwantowa_teleportacja.html

• andrzej19552 Re: Czemu filizanka nie zmienia pozycji. 20.04.07, 10:43
        Gość portalu: siefca napisał(a):

> Tutaj fajne przyblizenie:
        >
        > www.gazeta-it.pl/felietony/git31/fizyka_kwantowa_teleportacja.html

Gdy zajmujemy sie teoria kwantowa, nalezy wykluczyc czas i predkosc.
        Wtedy dopiero mozemy ta teorie zrozumiec.

We wszechswiecie nie istnieje czas, ani predkosc.

• Gość: Michał Re: Czemu filizanka nie zmienia pozycji. IP: *.chello.pl 20.04.07, 12:11
        A jeśli kogoś interesuje na czym polega łamanie lokalnego realizmu, to akurat
        jest po polsku w miarę przystępnie napisane w Wikipedii:

pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Bella
    • erg2 A mnie mole garnitur slubny zeżarły... 20.04.07, 10:54
      Filiżanka istnieje, bo na nią patrzę

Jednak w najnowszym "Nature" grupa fizyków z Austrii i współpracujący z nimi
      prof. Żukowski z Gdańska opisują eksperyment z parami splątanych fotonów, który
      wyklucza taką "nielokalność" świata. - A zatem klasyczny realizm chyba należy
      odrzucić - komentuje prof. Żukowski.

- Nie wszystko, co obserwujemy, istnieje niezależnie od naszych obserwacji -
      dodaje prof. Anton Zeilinger z Uniwersytetu w Wiedniu.

- A filiżanka z kawą na moim biurku istnieje wtedy, gdy na nią nie patrzę? -
      upewniam się.

- Żeby być w stanie kwantowym, nieokreślonym, trzeba być izolowanym od
      zewnętrznych zaburzeń, wpływów, m.in. światła, które pada na filiżankę.

- Gdyby więc udało się ją odizolować w jakimś pudełku, to...

A wisiał sobie od paru lat zupełnie zapomniany w worku (no niby to nie
      pudło...?)
      O molach to nawet zielonego pojęcia nie miałem, więc informacja pomiedzy mną a
      molami żadna nie przechodziła...
      Mimo tego musiały istnieć obiektywnie i garnitur i mole!
      Niezależnie od mojej obserwacji...i wiedzy
      Dziury w garniturze żelaznym dowodem...!
      ;)))
    • Gość: imponderabilium Był taki gość, Berkeley IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 11:21
      W XVIII wieku.
    • Gość: pisklę Świat to tylko wrażenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 11:22
      Artykuł świetny. Na jego podstawie nasunęły mi się pewne przemyślenia. Nie
      jestem fizykiem, może będą to brednie, ale niech tam - zaryzykuję.

W ten sposób można by podważyć wszystkie dotychczasowe teorie. Jeżeli bowiem
      każda teoria jest wynikiem obserwacji zachowania cząstki, a obserwacja jest
      wynikiem oddziaływania na cząstkę, to zachowanie cząstki może wynikać po
      części, lub w całości z charakteru oddziaływania.

Przykład:

Mały wstęp: w wyniku jednego oddziaływania (jeden strzał) promieniowaniem
      możemy cząstkę tylko zobaczyć, ale dopiero w wyniku serii takich oddziaływań
      (serii strzałów) możemy obserwować jej zachowanie (to jak jedno zdjęcie i seria
      kolejnych zdjęć - te, jak wiemy, puszczone przed oczami z dostateczną
      prędkością tworzą film i ukazują nam określone zachowania fotografowanego
      obiektu).

Zatem, strzelając w przestrzeń promieniowaniem "Z", udało nam się zaobserwować
      cząstkę; cząstka zachowuje się w określony sposób, dostrzegamy pewną
      prawidłowość, którą da się wyrazić wzorem, czyli teorię.

Jej zachowanie jest jednak wynikiem naszego na nią oddziaływania. Nie mamy
      żadnej pewności, że po zakończeniu bombardowania cząstki tym określonym
      promieniowaniem będzie się ona zachowywać tak samo. Być może zachowuje się tak
      samo, a być może zachowuje się sprzecznie z tą teorią, a zachowuje się ona tak,
      jedynie wtedy, gdy oddziałujemy na nią tym określonym promieniowaniem "Z", ale
      juz nie oddziałując, lub oddziałując na nią innym rodzajem promieniowania
      zachowuje się zupełnie inaczej, wg zupełnie innego wzoru (może też zachowywać
      się wg jednego wzoru dla większości bombardowań, a tylko dla jednego wyłamuje
      się spod tej teorii i zachowuje się wg innego, który dopiero trzeba odkryć).

Natomiast, kiedy na cząstkę nie oddziałuje żadne promieniowanie, łamie
      wszystkie te teorie związane z oddziaływaniem i zachowuje się wg jeszcze innego
      wzoru np. jest zdolna w tej chwili być - dajmy na to - tu, a w drugiej chwili
      na końcu Wszechświata, przy cząstce, z którą kiedyś się spotkała - w danej
      chwili może być wszędzie i nigdzie, i nie ma dla niej żadnych ograniczeń, jak
      prędkość, przestrzeń, czas, łącznie z prędkością światła (prędkość, przestrzeń
      i czas, to moim zdaniem taka sama obserwacja związana z oddziaływaniem na
      cząstkę, a mowa jest o braku jakichkolwiek oddziaływań).

Być może jest więc taka mieszanka promieniowania, którą, jeśli skierować na
      określony układ cząstek, jesteśmy w stanie nadać temu obiektowi takich
      właściwości, że możemy go wysłać w jednej chwili z Ziemi np. na Plutona i z
      powrotem?
      • andrzej19552 Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 13:58
        Twoje rozumowanie nie jest glupie !
        Idz w tym kierunku dalej, to zobaczysz, ze granica predkosci nie istnieje,
        poniewaz predkosc nie istnieje.
        I nie zapominaj, ze czas rowniez nie istnieje.

Jak myslisz, czy na Pluton mozna dostac sie natychmiast, a nie w pewnym czasie ?
    • Gość: marek Świat to tylko wrażenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 12:30
      :D wspolczesna nauka powoli zaczyna dochodzic do tego czego nauczli od dawna mistrzowie
      buddyjscy :)) oby tak dalej!!!
    • Gość: kamyk Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.range81-129.btcentralplus.com 20.04.07, 12:44
      Nic nie ma sensu w fizyce kwantowej. Ja studiuje ja juz dwa lata, zadania moge
      zrobic ale co do zrozumienia kwantowej fizyki, mam problem. Kocham fizyke.
      • andrzej19552 Re: Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 13:24
        Gość portalu: kamyk napisał(a):

> Nic nie ma sensu w fizyce kwantowej. Ja studiuje ja juz dwa lata, zadania moge
        > zrobic ale co do zrozumienia kwantowej fizyki, mam problem. Kocham fizyke.

Jezeli chcesz zrozumiec fizyke kwantowa, to musisz zrozumiec samego siebie, a
        takze czym jest UMYSL, ktory posiadasz.

Jezeli tego nie zrozumiesz, to bedziesz tylko wyksztalciuchem.
    • Gość: anal&tik nervovy Przez takie filozofie dochodzi do masakr w USA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 14:04
      Drugi człowiek istnieje jak na niego patrzę . Jest ale go nie ma . To wszystko
      złudzenie .
      • andrzej19552 Re: Przez takie filozofie dochodzi do masakr w US 20.04.07, 14:16
        Gość portalu: anal&tik nervovy napisał(a):

> Drugi człowiek istnieje jak na niego patrzę . Jest ale go nie ma . To
        wszystko
        > złudzenie .

Czlowiek, to dwie postacie.
        Cialo i UMYSL.
        Cialo tylko zyje, a UMYSL istnieje.

Dopoki tego nie rozpoznamy, to jescze dlugo bedzie dochodzic do takich
        tragedii, jak w USA i nie tylko.

To UMYSL tworzy, a nie cialo.
        Rozpoznaj siebie, a poznasz co posiadasz !
    • Gość: shepa Świat to tylko wrażenie IP: *.w86-220.abo.wanadoo.fr 20.04.07, 14:07
      hehe, wg. pogladu buddyjskiego to zadna nowosc :) niemniej gratuluje progresu ;)
    • Gość: kratajcz Lepper to tylko wrażenie? IP: *.icpnet.pl 20.04.07, 15:32
      ksia.blox.pl
    • Gość: Guślarz Narzędzie poznawcze IP: *.devs.futuro.pl 20.04.07, 16:12
      Znakomite narzędzie poznawcze mechaniki kwantowej to substancja LSD.
      W moim przekonaniu odpowiednio użyta, przy odpowiednim ćwiczeniu umysłu pozwala
      uchwycić genialny stworzenie, który stoi za mechaniką kwantową.
    • antithesis nie zgadzam sie 20.04.07, 16:31
      Gdyby swiat zewnetrzny realnie nie istnial, to niemozliwe byloby dokonywanie
      jakichkolwiek jego pomiarow. Inna rzecza jest, ze ten swiat istnieje naraz
      wielu postachach i stanach, ale on istnieje. My jestesmy czescia tego swiata i
      tez istniejemy w wielu roznych stanach i czasach.
      • antithesis Re: nie zgadzam sie 20.04.07, 16:33
        a nasze postrzeganie swiata jest jedna z form relacji miedzy elementami tegoz
        swiata.
    • xaliemorph Świat to tylko wrażenie 20.04.07, 16:34
      Ja bardzo skromnie uważam iż wszystkie te dywagacje są tylko pochodnymi. Tak naprawdę świat jest bardziej skomplikowany, a my go tylko na tyle pojmujemy na ile jesteśmy w stanie pojąć. Nasz umysł jest narzędziem odbiorczym i nawet do końca nie jesteśmy pewni jak czasami fundamentalne dla nas racje pojmuje kompletnie inny człowiek. A więc to nasz umysł jest narzędziem poznawczym i swego rodzaju systemem operacyjnym bądź jak kto woli graficznym interfejsem użytkownika dzięki któremu potrafimy z otaczającego nas świata wyciągnąć odpowiednie cechy i stworzyć swoją własną świadomość. A to że nasze umysły, przynajmniej zdają sobie z tego sprawę, najlepiej się komunikują z innymi które do ekspresji wyzwala narzędzie w postaci biologicznej budowy ciała, mózgu etc. powoduje że wszyscy mamy podobne wnioski, gdyż pojmujemy podobnie, przez podobnie ograniczone okienko pojmowania świata. A nasz świat może i być światem wielowymiarowym a zabawy Boga z grą w kości być może są tylko i wyłacznie cieniami, resztkami, przekrojami wyższych wymiarów. Jak dwuwymiarowe ludziki ze świata o stopniu skomplikowania kartki papieru by próbowały pojąć i napisać teorię fizyczną kiedy i od czego to zależą to poszczególne bariery jakie przenikają ich świat kiedy to tak naprawdę byłoby przelatujące liście w intesywności zależnej od pogody w świecie nam znanym i pojmowanym. I teraz pytanie czy taki ludzik dwuwymiarowego świata będzie w stanie opisać ruch przenikających jego świat barier, wywoływany całym cyklem klimatycznym na kuli ziemskiej? Raczej z łatwością mu to nie przyjdzie, a napewno by mogłoby w tym mu ułatwić porzucenie archaicznej formy w postaci kresek na kartce. tak samo człowiek który nie porzuci swego ciała, a być może tylko owej iluzji ciała silnie zakorzenionej w naszej świadomości od urodzenia po samą śmierć, nie będzie mu dane tak prosto pojąć zawiłości makro i mikro skali również dalece odmiennej od horyzontów naszego pojmowania.

I wcale nie uważam powyższych niby bzdurnych zdań za sekciarstwo, ale wiem że wiele ludzi próbuje wykorzystać innych właśnie poprzez owe sekty mieszając innym w głowach na ten sposób by stracili poczucie pewności siebie.

Taka mała, być może kompletnie absurdalna dygresja.
    • Gość: modralinski Przykład z filiżanką jest nie na miejscu IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.07, 13:58
      Bo opisywany problem dotyczy świata na poziomie kwantowym. Zaraz pojawią sie
      młodociani szarlatani i geniusze z bożej łaski uprawiający siermiężną filozofię
      opartej właśnie na tej nieszczęsnej filiżance, o której nawet nie wiemy z jakiej
      porcelany ją zlepiono.
    • Gość: marti Świat to tylko wrażenie IP: *.dcfnet.pl 21.04.07, 14:14
      Pasjonujące i przerażające jednocześnie. Czy warto pójść w tym kierunku? Mam
      dylemat. Mechanika kwantowa jest pasjonujaca, ale naprawdę przyprawia o zawrót
      głowy. Czy warto się jej poświecić? Czy da się wtedy nie-zwariować?
      • Gość: marek.zukowski Mechanika kwantowa jest super! IP: *.245.187.81.in-addr.arpa 21.04.07, 18:55
        > Pasjonujące i przerażające jednocześnie. Czy warto pójść w tym kierunku? Mam
        > dylemat. Mechanika kwantowa jest pasjonujaca, ale naprawdę przyprawia o
        zawrót
        > głowy. Czy warto się jej poświecić? Czy da się wtedy nie-zwariować?

zajmowanie sie mechanika kwantowa, a zwlaszcza jej paradoksalnymi aspektami
        jest wspanialym sposobem na zycie. Zapewniam, ze warto to zglebic i temu sie
        poswiecic. Zreszta to nie jest takie znowu poswiecenie - to superzabawa. Lepsza
        niz jakiekolwiek gry komputerowe czy stategiczne.
        • europitek Re: Mechanika kwantowa jest super! 29.04.07, 21:47
          Polecam "Fallouta" ... na początek.:)
      • Gość: Janek Re: Świat to tylko wrażenie IP: *.chello.pl 21.04.07, 23:58
        Pewnie że da się nie zwariować. Ta teoria ma już ponad 100 lat i żadną magią nie
        jest.

Tyle że z samej mechaniki kwantowej raczej się nie wyżyje. Więc "poświęcanie"
        się jej jest dosyć niebezpieczną decyzją.
    • abhaod wystarczy pomyslec o zmartwychwstaniu Jezusa i juz 21.04.07, 21:29

2 mrd. ludzi ma zawroty:)))))
      • Gość: Echo Lenin sie w grobie wywraca IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 21.04.07, 23:46
        Dokladnie atakowal taka interpretacje rzeczywistosci w Materializmie i
        Empiriokrytycyzmie. Ciekawe ze atakowal wtedy wiedenska szkole Macha ktora
        wiazala rzeczywistosc z obserwacja. Teraz wiekszosc wspolautorow na tej
        publikacji jest z Wiednia, no i Polacy:)).
        • Gość: abhaod Re: Lenin sie w grobie wywraca IP: *.adsl.alicedsl.de 22.04.07, 12:10
          a niech on tam sie wywraca, byleby mu ziemia nie za ciezka byla :) ale ziemia
          jako kraj Harry Potterow, smokow wawelskich i masochistow to niezbyt wesola
          perspektywa ;)
        • europitek Re: Lenin sie w grobie wywraca 29.04.07, 22:01
          Dzięki za przypomnienie. Właśnie męczyłem się nad przypomnieniem sobie kto z kim 100 lat temu "się kotłował" w tej kwestii.
          O początku lektury tego wątku (i artukułu) mam nieoparte wrażenie, że fizycy znaleźli argumenty empiryczne w sporze filozoficznym, nie wiedząc o jego istnieniu. Tyle, że trochę się spóźnili - dawnych antagonistów już nie ma.
      • andrzej19552 Re: wystarczy pomyslec o zmartwychwstaniu Jezusa 23.04.07, 16:20
        abhaod napisał:

>
        > 2 mrd. ludzi ma zawroty:)))))

To nie zawroty, to oddanie UMYSLU na wlasne zyczenie !
    • t09 Re: A wlasnie ze brak wrazenia! 22.04.07, 00:04
      • Gość: qu Re: A wlasnie ze brak wrazenia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.07, 19:21
        Naiwni zawsze muszą widzieć to co badają.
        Później mówią że wszystko takie niesamowite, mgliste, rozmyte, nieprzewidywalne.
        Wszystko robią intuicyjnie, i dochodzą do wniosku, że intuicja niedobra.

Kiedyś jeden bardzo uzdolniony młody fizyk postanowił zrozumieć fizykę kwantową.
        Po pewnym czasie przestał się tym zajmować.
        Wszyscy byli przekonani, że się załamał, zgłupiał czy też zwyczajnie oszalał.
        Nikt nie pomyślał, że on rzeczywiście zrozumiał.
        • andrzej19552 Re: A wlasnie ze brak wrazenia! 23.04.07, 16:29
          Gość portalu: qu napisał(a):

> Naiwni zawsze muszą widzieć to co badają.
          > Później mówią że wszystko takie niesamowite, mgliste, rozmyte,
          nieprzewidywalne
          > .
          > Wszystko robią intuicyjnie, i dochodzą do wniosku, że intuicja niedobra.
          >
          > Kiedyś jeden bardzo uzdolniony młody fizyk postanowił zrozumieć fizykę
          kwantową
          > .
          > Po pewnym czasie przestał się tym zajmować.
          > Wszyscy byli przekonani, że się załamał, zgłupiał czy też zwyczajnie oszalał.
          > Nikt nie pomyślał, że on rzeczywiście zrozumiał.

Jest to calkiem realne, a dlaczego ?
          Madrosc polega na tym, aby wiedziec kiedy ludzkosci nalezy swoja wiedze
          przekazac.
          Gdyby swoje zrozumienie przekazal, to inni napewno uzyli by ta wiedze przeciwko
          sobie (ludzkosci).
          Ten mlody fizyk, jezeli zrozumial to rowniez wiedzial, ze jeszcze nie czas
          aby ludzkosci przekazac.
          To jest wlasnie, prawdziwa madrosc.
          • Gość: qua Re: A wlasnie ze brak wrazenia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 22:00
            > Gdyby swoje zrozumienie przekazal, to inni napewno uzyli by ta wiedze przeciwko
            > sobie (ludzkosci).
            > Ten mlody fizyk, jezeli zrozumial to rowniez wiedzial, ze jeszcze nie czas
            > aby ludzkosci przekazac.
            > To jest wlasnie, prawdziwa madrosc.

Być może jeszcze bardziej szkodliwe
            jest wykorzystywanie niewiedzy większości,
            nawet dla tych wiedzących i czerpiących te doraźne korzyści.
            • andrzej19552 Re: A wlasnie ze brak wrazenia! 25.04.07, 13:58
              Gość portalu: qua napisał(a):

> > Gdyby swoje zrozumienie przekazal, to inni napewno uzyli by ta wiedze prz
              > eciwko
              > > sobie (ludzkosci).
              > > Ten mlody fizyk, jezeli zrozumial to rowniez wiedzial, ze jeszcze nie cza
              > s
              > > aby ludzkosci przekazac.
              > > To jest wlasnie, prawdziwa madrosc.
              >
              > Być może jeszcze bardziej szkodliwe
              > jest wykorzystywanie niewiedzy większości,
              > nawet dla tych wiedzących i czerpiących te doraźne korzyści.

Tu zgadzam sie polowicznie, dlatego ze calkowitej wiedzy o wszechswiecie
              czlowiek nie posiada.

I bardzo dobrze, ze jej nie posiada !
              • Gość: quo Re: A wlasnie ze brak wrazenia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 18:45
                > Tu zgadzam sie polowicznie, dlatego ze calkowitej wiedzy o wszechswiecie
                > czlowiek nie posiada.
                >
                > I bardzo dobrze, ze jej nie posiada !

Nie wiem czy dobrze, a może niedobrze.
                Musiałbym wiedzieć wszystko, wtedy wiedziałbym.

Myślisz, że wiedzący jest niezależny od swojej wiedzy?
                • bonobo44 Re: A wlasnie ze brak wrazenia! 10.05.07, 21:46
                  "Kiedyś jeden bardzo uzdolniony młody fizyk postanowił zrozumieć fizykę
                  kwantową. Po pewnym czasie przestał się tym zajmować.
                  Wszyscy byli przekonani, że się załamał, zgłupiał czy też zwyczajnie oszalał.
                  Nikt nie pomyślał, że on rzeczywiście zrozumiał."
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=61002437&a=61202514

Rzeczywistość aktualnego poziomu poznania jest o wiele bardziej banalna i nawet
                  potencjalnie znaaacznie mniej przerażająca, niż to tu kreślą niektórzy.
                  W istocie poziom tego poznania jest tak żenująco niski, że zapoznawszy się z nim
                  (i jego obecnymi rubieżami), każdemu poważnemu człowiekowi zwyczajnie musi się
                  odechcieć dalszego zajmowania się nim... poruszanie się po omacku (obszar
                  czystych spekulacji, w jakie wkracza obecnie fizyka, jest nie tyle
                  zniechęcające, co wręcz właśnie ogłupiające i w praktyce nic-nowego-nie-
                  wnoszące w dającej sie przewidzieć perspektywie czasowej) w zasadzie można
                  sobie i dziś uprawiać tę grę szklanych paciorków jako w miarę przyjemne hobby
                  dla pasjonatów, ale ileż jest... przyjemniejszych, nawet jeśli nie mniej
                  wyczerpujących ;)

wbrew początkowym hurra-optymistycznym oczekiwaniom (coraz bardziej
                  temperowanym już przeszło półwiekowym zastojem)
                  konieczny będzie zapewne upływ okresu czasu rzędu jednego milenium (z czego
                  połowa polegnie w scholastycznych dociekaniach na miarę "rozwoju poznania" w
                  Średniowieczu), zanim jako tako zbliżymy się do istoty sprawy
                  (zwłaszcza przy obecnych nakładach i zaangażowaniu
                  [marnotrawieniu na skalę globalną] sił ludzkich naszej cywilizacji
                  i oczekiwaniu cudów od nielicznych jednostek)...
        • Gość: abc Re: A wlasnie ze brak wrazenia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:50
          ...że nie ma sensu badać czegoś tak nielogicznego i dał sobie spokój,przecież
          głupi nie był.
      • europitek Re: A wlasnie ze brak wrazenia! 29.04.07, 21:51
        Ludzkie myśli bywają tak dziwne ... czy mógłbyś bliżej wyjaśnić mi, co miałeś na myśli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka