lukasz97 28.11.07, 20:06 podrzucone z Rzepy: new-arch.rp.pl/artykul/735843_Naukowcy_nie_wroca.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smia Re: Naukowcy nie wroca 29.11.07, 13:42 w sumie przykre to czyzby podcinanie galezi na ktorej si esiedzi? a Ty, Lukasz, planujesz powrot??? i habilitacje????? Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz97 Re: Naukowcy nie wroca 29.11.07, 21:16 smia napisała: > w sumie przykre to > czyzby podcinanie galezi na ktorej si esiedzi? > a Ty, Lukasz, planujesz powrot??? i habilitacje????? > Raczej nie rokuje nadziei. Ten kawalek bioinformatyki, ktory mnie interesuje w Polsce ani nie jest uprawiany, ani nie budzi zainteresowania. Aspiracji do bycia Judymem raczej nie mam a biurokracje wszelkiej masci wole obchodzic duzym kolem... l Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: Naukowcy nie wroca 29.11.07, 23:20 Przeciwnikiem habilitacji nie jestem, ale rzeczywiscie jest z zagranicznymi naukowcami (nie mam na mysli postdockow) problem trudny do rozwiazania. Habilitowac sie mozna na odleglosc. Splodzic pare publikacji i rozprawke. Pozniej jeden wypad do Polski na egzamin. Kolega tak zrobil pracujac w Rochu w Stanach. Ale na razie (ponad 10 lat) do Polski nie wrocil. Odpowiedz Link Zgłoś
koekast habilitancja 30.11.07, 15:24 Myslalem niedawno nad habilitacja, taka "na wszelki wypadek". Na mojej macierzystej uczelni. Powiedziano mi, ze ta przyjemnosc kosztowalaby cos z 10tys zlotych "zeby zaplacic recenzentom i wydac prace". Ech. No i moj problem jest taki jak Lukasza - mojego kawalka bioinformatyki w Polsce nie ma :| Odpowiedz Link Zgłoś
akawill Re: habilitancja 02.12.07, 17:13 > No i moj problem jest taki jak Lukasza - mojego kawalka bioinformatyki w Polsce > nie ma :| Czy to naprawdę jest problem? Wydawało mi się że dużo atrakcji w powrotach naukowców do Polski byłoby w przywiezieniu przez nich nowych projektów badwczych. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.behemot Re: habilitacja 02.12.07, 19:36 akawill napisał: > Wydawało mi się że dużo atrakcji w powrotach > naukowców do Polski byłoby w przywiezieniu przez nich nowych projektów badwczyc > h. To jest problem. Idee można przywieźć w głowie, ale z idei żyć nie sposób. Jeśli danego kawałka nauki w Polsce nie ma, to szanse na grant widzę marne. Recenzenci nie są w stanie ocenić projektu i napiszą jakieś bzdety, które uwalą projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
sqtek Re: Naukowcy nie wroca 06.12.07, 09:28 Zawsze mi sie wydawalo, ze bioinformatyke mozna uprawiac tam gdzie sie ma komputer i lacze. Co innego z "wet-lab" tu sa potrzebne prawdziwe wielkie pieniadze. Jak tego problemu sie nie rozwiaze to niewiele Polakow wroci. Ja sie szykuje. Tylko nie bardzo wiem jeszcze do czego, jak i kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz97 Re: Naukowcy nie wroca 06.12.07, 19:27 sqtek napisała: > Zawsze mi sie wydawalo, ze bioinformatyke mozna uprawiac tam > gdzie sie ma komputer i lacze. Co innego z "wet-lab" tu sa > potrzebne prawdziwe wielkie pieniadze. Jak tego problemu sie > nie rozwiaze to niewiele Polakow wroci. Ja sie szykuje. Tylko > nie bardzo wiem jeszcze do czego, jak i kiedy. moze i prawda w przypadku 'czystej' bioinformatyki. tyle, ze ja tak na prawde z wet-labu jestem i mialbym ochote jedno z drugim na raz uprawiac. a niezaleznie od dzialki - nie bardzo wyobrazam sobie sytuacji w ktorej najblizsza osoba z ktora mozna poromawiac, nie jak z przyslowiowym slepym o kolorach, jest oddalona o setki kilometrow. wspolprace w ktorej podstawowym narzedziem jest telefon i email mam okazje przerabiac i nie bardzo mi sie toto usmiecha na dluzsza mete. taki, kurcze zepsuty jestem ;o) l Odpowiedz Link Zgłoś