Dodaj do ulubionych

Blu-ray: Samotność długodystansowca?

• marcinlespaul Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? 07.12.08, 11:22
      @DMG:
      Zwyczajnie przywiazałem się do krążków, które wg mnie są nierozerwalnie polączone ze zdrowym zrozumieniem kina domowego na dobrym poziomie. Co z tego że inne są mniejsze itp... Nie wyobrażam sobie półki w dobrze zorganizowanym pokoju (sali) kinowej, na których leży stos badziewnych, małych nośników, bez okładki, bez pudełka itd.
      Myslę, że wiele osób myli pasję z ogladania dobrze podanego filmu ze zwyczajną, nie wymagającą zbyt wyszukanego gustu internetowo-transferową ,konsumpcyjną ideologią.
    • Gość: Kain Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 11:23
      Radzio: piszesz głupoty. Różnicę między obrazem dvd a hd 720p widać nawet na 15 calowym ekranie, bo jest kompletnie inna rozdzielczość: dvd-pal - 720x576, w dodatku w przeplocie, hd-ready 720p - 1280x720, bez przeplotu (co oznacza, że wyświetla CAŁE klatki, w tym samym czasie kiedy PAL wyświetlał półklatki), co daje wrażenie gigantycznej płynności itp itd. Niemniej jednak jeżeli masz jakiegokolwiek lcd to różnica po prostu wgniata w fotel.

Natomiast 42 cale i więcej (można już kupić świetny sprzęt za 1800zł jak kolega w zeszłym tygodniu, a będzie jeszcze taniej) potrzebne jest aby zobaczyć różnicę między standardem 720p i 1080p :) Pooglądaj sobie jak to wygląda na żywo a nie pisz tylko na podstawie tego, co przeczytałeś (i źle zrozumiałeś).
    • Gość: Gość Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.autocom.pl 07.12.08, 11:27
      Piractwo jest w tym przypadku, podonie jak vhs czy dvd, naturalnym sprzymierzeńcem blu-ray'a. Producentom powinno się opłacać nawet wspieranie piractwa. Powody:
      VHS - upowszechnił się dzięki możliwości kopiowania (nielegalnie) filmów i oglądania ich w domu
      DVD - kopiopwanie filmó nielegalnie rozpowszechniło format, poza tym głównie dzięki wykorysstaniu tego formatu do zapisywania danych (w większości nielegalnych) a nie tylko filmów jest to tak dominująca pozycja na rynku.
      BluRay - szansa ze ostatnie złamanie zabezpieczeń niebieskiego dysku rozpocznie boom na te napędy
    • Gość: login Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.lan.net.pl 07.12.08, 11:38
      "Teraz wielu ekspertów jest niezadowolonych, że format się nie upowszechnia i wieszczą jego koniec." taaa, glownie viral PR, ktory siedzi w kieszeni M$, ktoremu zalezy na jak wolniejszej transformacji rynku do nowego formatu HD
    • Gość: berdys Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 07.12.08, 11:42
      drogie ceny ??!!?? blad na poziomie szkoly podstawowej! Taki sam jak cofac do tylu ! ;/
    • Gość: login Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.lan.net.pl 07.12.08, 11:48
      nie ma innego wyznacznika czy cos sie przyjmie czy nie , niz wskazniki i trendy sprzedazy, a te jasno juz wykazuja ,ze blu-ray idzie ostro do przodu. W Japoni ma sprzedaz po 50% z plytami DVD. W USA co nowe wydanie hitu kinowego to wskaznik % sprzedazy do DVD sie przesuwa, a nie wyszedl jeszcze najwiekszy hit zeszlego roku The Dark Knight. Po za tym najwiekszym hitem The Black Friday, czyli najwiekszego szalenstwa zakupowego amerykanow byly walsnie odtwarzacze blu-ray, oczywiscie po damskim obuwiu i zegarkach. Oczywiscie, ze w Polsce to BR sie nie przyjmie, tu nawet dvd sie nie przyjelo, chyba tylko Disney i moze WB i Fox sprzedaje jakies sensowne ilosci plyt, ale pewnie tylko bajki.
    • Gość: login Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.lan.net.pl 07.12.08, 11:49
      The Dark Knight jest oczywiscie hitem jeszcze tego roku:)
    • Gość: Radzio Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.bb.sky.com 07.12.08, 11:52
      Kurna sami znawcy tematu. Aż dziw, że BD nie ma co najmniej 80% rynku w Polsce.
    • Gość: anorwal Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.tvk.torun.pl 07.12.08, 12:30
      BR moze uratowac tylko uzywanie go w komputerach, DVD na archiwizacje danych to juz za malo.
    • Gość: gosc Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.zone6.bethere.co.uk 07.12.08, 12:33
      panie dziennikarz
      nie zaczynaj pan zdania od "ale"
    • Gość: Klepacz Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.astronet.pl 07.12.08, 12:40
      @Bartek Skąd ty bierzesz te dane o ludzkim oku i ilości pikseli? Siedzę właśnie przed 24-calowym monitorem 1920x1200 (więcej niż FullHD). Oglądam go z odległości ponad 80 cm (właśnie zmierzyłem) i nie mam żadnego problemu by zobaczyć kropkę w literce i - wielkości 1 piksela. Może podłączyłeś ten swój monitor kablem composite? :-)
    • Gość: vallentino Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.08, 13:18
      za dlugo tszeba sciangac bd z sieci, dlatego format divx na razie jest krulem, bo najszypciej idzie scianganie. morze jak beda lancza szypsze to siem upowszechni format bd, wedlug badan pewnego powarznego instytutu ponad 95% filmow i muzyki w polsce pochodzi z nielegalnego zrudla tzn sa skradzione
    • Gość: grunwald Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.12.08, 13:24
      Hehe
      blue ray ?
      Moze, ale watpie.
      Przyszloscia jest internet i pamiec flash czy jak to sie nazywa.
      Lacza sie zapchaja ? A kto kilkanascie lat temu myslal o takich laczach jak mamy teraz ? Ze o sprzecie i mozliwosciach p2p/vod nie wspomne.
      Wywalajcie kase w bloto.
      WIEKSZOSCI ludzi wystarcza nawet nie dvd ale dvdrip na monitorze komputera. Szkoda kasy na plytyczy ogromne 42 cale.
      Wole zaplacicjakies grosze za wypozyczenie i sciagniecie filmu niz kupno plytki. Obejrze raz i sru.

Jedna rzecz o ktorej piewcy plytek niebieskich milcza. Ich trwalosc. Jak to jest z dvd i 100 letnia zywotnoscia to wiemy. Kto zaufa i zarchiwizuje swoje 50 gb zdjec na plytke br ? Pokazcie mi takiego matola. Przyjdzie po pol roku zaplakany ze mu plyta nie dziala i stracil zdjecia z kilku lat zycia.

nie rozsmieszajcie mnie z ta swiateczna propaganda (br widac slabo idzie)
    • smuff Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? 07.12.08, 13:29
      "Zmiana ta pociąga niestety za sobą duże koszty i wielu ludzi nie widzi na razie sensu przesiadania się na błękitny format. Zresztą zupełnie słusznie." Z tym się zgodzę. Oglądam filmy po ok 5 - 8 zet i starczy. Nie dałbym za "niebieskie" nowości nawet 50, a co dopiero 100zł.
    • bron Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? 07.12.08, 13:35
      Alez oczywiscie ze ta rozdzielczosc nie jest nikomu potrzebna. Filmy mozna ogladac z powodzeniem na polowie standardowej rozdzielczosci PAL i tez jest to pierwszorzedna rozrywka. Oko ludzkie potrafi wychwycic mase szczegolow tak samo jak i ucho. Nie mniej jednak przy odlegosci paru metrow od ekranu nie ma juz takiej roznicy. Nasze "Full HD" jest wysoko skompresowane tzn. ze otrzymujemy z telewizora nie fotografie ale cos blizej obrazu Monet`a tyle ze o wiekszych rozmiarach. Jesli chodzi o dyski BR - na co nam nowy format plytki ktorej trwalosc i tak wynosi dwa lata. Moim zdaniem to na dane najbaredziej wciaz sie oplaca kupic od czasu do czasu nowy dysk twardy 1TB. Na BlueRay zas skazani niech beda maniacy wideo i gier.
    • Gość: T Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 13:52
      Klienci woleli HDDVD, bo było tańsze... to Sony przekupiło wytwórnie filmowe, żeby wydawały filmy na blurayu a nie na HDDVD i w efekcie oba formaty przegrały.
      Teraz trzeba czekać aż pojaw się nowy lepszy format dla filmów HD, bo dla danych to już raczej nośniki optyczne nie mają przyszłości.
    • Gość: jan Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 13:57
      Mam 42" telewizor, ktory ogladam z okolo 4 m. Roznicy miedzy zwyklym PALem a HD nie ma wielkiej. Ta roznice widac tylko w supermarketach jak sie oglada sprzet z pol metra.
    • varsha Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? 07.12.08, 14:01
      Właśnie obejrzałam swój pierwszy film na Blu-Rayu i jak ktoś wcześniej już napisał: "różnica między DVD a BR jest miażdżąca"! Jestem totalnie zauroczona jakością obrazu - teraz dopiero mam wrażenie, że różnica między tym, co widzę w kinie, a w domu, jest jedynie różnicą wielkości ekranu. DVD to nigdy nie było "to".
      Problemem pozostaje wybór filmów. Ja swój kupiłam za granicą, bo polski dystrybutor wytwórni nie zdecydował się jeszcze na wprowadzenie filmów HD. I pewnie długo jeszcze się nie zdecyduje...
      Powtórzę jeszcze raz: jestem absolutnie zauroczona jakością obrazu na Blu-Rayu!!! xD xD xD <3 <3 <3
    • Gość: a Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.aster.pl 07.12.08, 14:02
      bluray 1920x1080
      dvd 720x480

Blu ray ma 6x większa powierzchnie ekranu.
      Czyli tak jakby postawic 6 telewizorow odtwarzajacych dvd obok siebie
    • Gość: wefedqadqd Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.chello.pl 07.12.08, 14:02
      Panie Kolego, w zaletach Blu-Ray wymieniasz Pan głównie wady innych rzeczy. To, że samochody buczą, nie jest zaletą rowerów.
    • Gość: a Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.aster.pl 07.12.08, 14:10
      bluray jest formatem dla telewizorow fullhd, 1920 linii, tu nie ma co nei wypalic, tak jest i koniec
    • Gość: gość Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.08, 14:10
      Ceny nie są drogie, leczy wysokie lub niskie. Drogie są towary lub usługi.
    • Gość: a Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.aster.pl 07.12.08, 14:24
      ". To, że samochody buczą, nie jest zaletą rowerów."

JEST, idioto:)
    • Gość: nowhereman Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 14:43
      A mnie nie interesuje posiadanie samego odtwarzacza Blue ray żeby sobie pooglądać jakieś tam filmy.Dopiero kiedy podobnie jak z DVD pojawią się stacjonarne nagrywarki w rozsądnych cenach oraz będzie z czego nagrać materiał HD(np satelita)format ten się naprawde upowszechni i warto będzie zakupić taki sprzęt.
    • Gość: Radzio Re: Blu-ray: Samotność długodystansowca? IP: *.bb.sky.com 07.12.08, 14:46
      To że w Polsce trzeba bulić grubą kasę za płyty BD nie oznacza, że cały świat przepłaca. Wystarczy taki lovefilm.com by za kilka funtów miesięcznie mieć spory wybór filmów na blu-ray. Teraz jest to ponad 800 tytułów i przybywa. Ale niektórym wystarcza youtube i CAM ściągnięty z sieci. Niestety nie jesteście targetem telewizji HD więc proszę się nie wypowiadać na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka