Gość: xl IP: *.ii.uni.wroc.pl 20.11.03, 17:10 a wprost pisał że czarnobyla nie było! niech żyje nasz brukowiec! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ab Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: 217.153.173.* / 192.168.1.* 20.11.03, 18:30 Dobrze że Szwajcaria nie należy do UE, bo pewnie też byłoby na nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looker Szwajcaria skażona głupotą IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 19:39 Ju z mnie mdli od Czarnobyla... Szwajcarzy, a was nie mdli ? Odpowiedz Link Zgłoś
bf Re: Szwajcaria skażona ostroznoscia (nie głupotą) 20.11.03, 22:20 Szwajacarzy sa bardzo uczuleni na higiene i bezpieczenstwo. Wiec skoro tak daleko od Polski normy sa tak bardzo przekroczone to pomyslcie ilu ludzi wciaz choruje i jeszcze zachoruje w Polsce z powodu tego koszmarnego Czarnobyla. Zas w kwestii nazwy kantonu. To z pewnoscia chodzi o Ticino. Lecz "Ticino" to oryginalna, wloska nazwa. O tym samym kantonie, w Szwajcarii niemieckojezyczne mowi sie "Tessin". Zatem spolszczenie nazwy przez GW tez wydaje sie poprawne. Pozdrawiam ze Szwajcarii, mimo ze chwilowo pisze z Egiptu :-) Gość portalu: looker napisał(a): > Ju z mnie mdli od Czarnobyla... Szwajcarzy, a was nie mdli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ave Re: Szwajcaria skażona głupotą IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 23:28 Gość portalu: looker napisał(a): > Ju z mnie mdli od Czarnobyla... Szwajcarzy, a was nie mdli ? jednym z symptomów choroby popromiennej są mdłości i wymioty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: *.geod.agh.edu.pl 20.11.03, 20:15 A gdziez to lezy ten "Tesyn"? Moze to chodzi o kanton Ticino? Przypomianaja sie wyczyny pewnej wysoko utytulowanej dziennikarki TVP, ktora swego czasu plotla o olimpiadzie zimowej w "Sawoju nad rzeka Ron" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: *.36.202.62.dial.bluewin.ch 21.11.03, 13:58 Tesyn jest polska nazwa kantonu Ticino. Juz Slowacki tak o nim pisal... Moze sie to podobac lub nie, ale tak jest. Ja osobiscie nie mam nic przeciw Tesynowi. Wlos jezy mi sie natomiast na glowie gdy slysze Gryzonia, tymczasem taka jest wlasnie polska nazwa kantonu Graubunden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishcanadian O cholera, a ja sie wlasnie objadam... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.11.03, 20:18 ...pieczenia z dzika w Niemczech. I, glupi, nie mam ze soba licznika Geigera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: looker Dawka pochłonięta IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 01:49 Ostrożność to bardzo pozytywna cecha. Gorzej jeśli ta cecha przekształca się w nadwrażliwość i histerię. Ale dziki pewnie cieszą się z mniejszego popytu na dziczyznę... 1250 x 5 = 6250 bekereli izotopów cezu na kilogram. Bekerel to jednostka w której wyraża się aktywnośc substancji promieniotwórczej. Ilość bekereli niewiele mówi o skutkach zdrowotnych zjedzenia tego mięsa. Istotna jest wielkośc "dawki pochłoniętej" wyrażonej w [mSv] Najważniejsze pytanie brzmi : ile kilogramów dziczyzny o aktywności 6250 Bq trzeba zjeść aby "dawka pochłonięta" wywołała w organizmie jakiekolwiek skutki zdrowotne (poza otyłością) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etj Re: Dawka pochłonięta IP: *.cyf.gov.pl 21.11.03, 09:17 Obciążająca dawka skuteczna (sumaryczna na całe życie) od zjedzenia 6250 Bq cezu-137 odpowiada ok. 0,08 mSv, czyli ok. 3 % rocznej dawki od promieniowania tła naturalnego (w Polsce). Szwajcarzy są więc bardzo ostrożni (ale nie histeryczni). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: *.smrw.lodz.pl 21.11.03, 08:07 Nie tak dawno GW pisała że w Carnobylu kwitnie życie, powracają masowo gatunki flory i fołny które już od dawna tam nie występowały( a miały przeżyć tylko insekty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phill Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: 194.9.223.* 21.11.03, 11:24 Ciekawe w jaki sposób zwierze, które na wolności żyje około 6 lat może przez 23 lata zebrać w swoim organizmie "tak potworna ilość" substacji radioaktywnych? Trochę rozwagi w tym co się piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phill Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: 194.9.223.* 21.11.03, 11:25 Gość portalu: phill napisał(a): > Ciekawe w jaki sposób zwierze, które na wolności żyje około 6 > lat może przez 23 lata zebrać w swoim organizmie "tak potworna > ilość" substacji radioaktywnych? Trochę rozwagi w tym co się > piszę. Sorry za pomyłkę trochę krócej. zamiast 23 lata bedzie 17 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaDeR Re: Szwajcaria skażona Czarnobylem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 14:13 Poczytaj trochę o grzybach i ich sposobach rozmnażania, to będziesz wiedział, jak ich konsument (dzik) może mieć taką dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś