zmora68 06.08.09, 11:06 Ciekawe. Przydałoby sie foto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bopos Re: Kosmiczne oko patrzy 06.08.09, 12:13 To zamieszczone ci nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxman7 Kosmiczne oko patrzy 06.08.09, 12:35 A ja to bym chciał tam polecieć, a nie tylko sobie oglądać z tak daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Kosmiczne oko patrzy 06.08.09, 14:46 Oto bliższe widoki centrum tej galaktyki. Zdjęcie , przedstawiające pierścień nowotworzonych gwiazd wokół jasnego centrum, zawierającego czarną dziurę: www.holoscience.com/news/img/NGC%201097.jpg oraz to samo centrum, z maską nałozoną na obraz tak, by widac było wewnętrzne spirale wokół czarnej dziury: www.adaptiveoptics.org/NGC1097ColDiff.jpg A tu te same spirale i czarna dziura - w wizji artysty: pic.stardusts.net/sources/20060130_ngc1097CUFull.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Niebezpieczna galaktyka NGC 1097 06.08.09, 23:43 xxxman7 napisał: > A ja to bym chciał tam polecieć, a nie tylko sobie oglądać z > tak daleka. Myślę, że jest tam bardzo niebezpiecznie. W tej galaktyce jest około 3% znanych kwazarów. A jeden kwazar może emitować tyle promieniowania co cała galaktyka. Z tej galaktyki wychodzą 4 olbrzymie strumienie materii. Napisałem wychodzą ale ich prędkość jest kilka tysięcy kilometrów na sekundę. Używając języka Gazety - może tam toczy się wielka wojna galaktyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Niebezpieczna galaktyka NGC 1097 07.08.09, 00:29 pensioner63 napisał: W tej galaktyce jest około 3% znanych > kwazarów. Co, proszę? W tej galaktyce nie ma nawet jednego kwazara... Jest ona aktywna, owszem, ale nie zalicza się do kwazarów, lecz galaktyk Seyferta (niższy stopień aktywności niż w przypadku kwazarów). Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Komu tu wierzyć? 07.08.09, 13:22 pomruk napisał: > Co, proszę? W tej galaktyce nie ma nawet jednego kwazara. I komu tu wierzyć? Na www.weblore.com/richard/ngc_1097.htm jest wyraźnie napisane "Thirty-four quasars to m = +20 were discovered within 80 arc minutes of NGC 1097, far too many to be accounted for by random chance. (There are only 1000 quasars known across the entire sky!)" Dalej pisze, że he quasar density paper was published in the October 1984 issue of the Astrophysical Journal, 285, p. 44-54. Faktycznie trzeba chyba polecieć do tej galaktyki i zobaczyć na własne oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Komu tu wierzyć? 07.08.09, 14:26 Hm, twoje źródło opisuje poglądy H. Arpa, które zostały odzrzucone już dawno przez ogół astronomów. Arp uważał, ze wielkie przesuniecia ku czerwieni kwazarów nie są związane z ich odległością, lecz mają inna, nieznaną naturę. Same kwazary miały by być obiektami stosunkowo bliskimi, wyrzucanymi z jader pobliskich galaktyk. Dziś wiemy, że to nieprawda: kwazary obserwowane w pobliżu galaktyki NGC 1097 leżą daleeeeko poza nią. Nawiasem: dziś znamy już ok 100 000 kwazarów - od lat 80-tych posunęliśmy sie daleko w ich wykrywaniu! O Arpie i jego poglądach: en.wikipedia.org/wiki/Halton_Arp Odpowiedz Link Zgłoś
pensioner63 Dyskusja poszerza horyzonty 08.08.09, 11:33 pomruk napisał: > O Arpie i jego poglądach: en.wikipedia.org/wiki/Halton_Arp To prawda, że wiedza astronomiczna się powiększa. Byłem przeciwnikiem red shift mając nadzieję, że np. teoria zmęczonego światła zwycięży. Ale znajomy polski profesor skłonił mnie aby zaakceptować najprostsze wyjaśnienie zgodnie z zasadą brzytwy Ockhama. Podoba mi się Halton Arp pomimo, że nie zawsze ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 pensioner + pomruk... 13.08.09, 11:14 Ciekawa rozmowa, ktora uswiadamia mi jedno: jak malo wiemy (i wy rowniez) na opisywany temat. Gratuluje jednak determinacji i wytrwalosci :O) Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha Re: pensioner + pomruk... 13.08.09, 11:48 ... odkąd dowiedziałam się o takim zjawisku ja CD nie mogę pozbyć się wrażenia że nasz Wszechświat też jest taką CD... ale to pewnie tylko moja babska ułańska fantazja :) Odpowiedz Link Zgłoś
jkauf Zdjęcie galaktyki bez czarnej dziury, to byłby 13.08.09, 09:58 NEWS, a tak? Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Czy ten kosmiczny cyklon strąca z nieba gwiazdy? 13.08.09, 12:52 Wczoraj w nocy było dużo spadających gwiazd. Czy to ten kosmiczny cyklon opisany przez Gazetę strąca z nieba gwiazdy na ziemię? Co to będzie gdy jakiś kosmiczny huragan zdmuchnie wszystkie gwiazdy z Drogi Mlecznej? Całe niebo zrobi się czarne. Dobrze, że Gazeta uczy swoich czytelników kosmicznej meteorologii. Po przeczytaniu artykułów w Gazecie czlowiek lepiej rozumie potem na co patrzy nocą na niebie! Odpowiedz Link Zgłoś
bret.2 Re: Czy ten kosmiczny cyklon strąca z nieba gwiaz 13.08.09, 13:13 Na ziemi jest tyle gwiazd ze przyćmiewają te na niebie zwłaszcza w nocy.Dołącz do nich będzie jaśniej.No i może z gazety dowiemy się czegoś o Tobie. Pozdrawiam bret. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Phi, znam planetę z czarną dziurą. 13.08.09, 16:10 Znajduje się w samym środku jednego z kontynentow. Odpowiedz Link Zgłoś