Dodaj do ulubionych

Śląsk Cieszyński a Galicja

11.01.04, 18:21
Do moich rąk trafiła interesująca książka Jerzego Bartkowskiego z
Uniwersytetu Warszawskiego. To prawdziwa kopalnia informacji o regionach.
Jest tam ciekawe porównanie subregionu Śląska Cieszyńskiego z sąsiednią
Galicją (auot nie stosuje pojęcia Małopolska, dowodząc więszego znaczenia
granicy między Galicją a Kongresówką). Autor pisze:
"Śląsk Cieszyński wyraźnie zaznacza swoja odrębność wobec ssiadujących z
nimobszarów galicji, zarówno w przeszłości jak i obecnie.Jest to region
wyraźnie wyróżniający się od Galicji pod względem poziomu wykształcenia,
aktywności społecznej i gospodarczej jego mieszkańców. Był i jest to region o
wyższym wykształceniu ludności, o wyższym poziomie życia, szerszym rozwoju
życia społecznego i większej przedsiębiorczości mieszkańców. Badania terenowe
wskazują nie tylko na poczucie odrębności, ale i na aktywną transmisję w
rodzinie. Wyróżniają się po tym względem okolice Cieszyna w porównaniu z
obszarem Bielska, gdzie nastąpiła w 1945 r. wymian ludności, a po 1970 r.
wystąpił znaczący napływ ludności do rozbudowywanego przemysłu.
Ludność Śląska Cieszyńśkiego jest lepiej wykształcona od mieszkańców
sąsiedniej GAlicji. U progu niepodległosci byl to region o wyższym
wykształceniu mieszkańców, w którym praktycznie nie było anlfabeztyzmu,
większość gmin była wyposażona w szkoły i biblioteki. Różnice poziomu
wykształcenia trwały w okresie międzywojennym i utrzymują się współcześnie.
Wyposażenie mieszkań na Śląsku Cieszyńskim jest bogatsze niż w GAlicji. W
ltah 30. domy wmiastachregionu były przeważnie murowane, podczas gdy w
Galicji - tylko połowa. Miezkania na tym terenie współcześnie mają lepsze
wyposażenie w urzdzeni sanitarne. W gminach regionu jest więcej stowarzyszeń,
a silny amatorski ruch artystyczny wskazuje na przywiązanie do tradycji.
Zarządy gmin wykazują większa sprawność".

Autor odnotowuje, że Ślask Cieszyńskijest pod wymienionymi względami znacznie
bliższy pruskiej części Górnego Śląska. Są jednak punkty, w których to
Galicja ma więcej wspólnego z prusokami. To wysoka religijność oraz
zachowania polityczne - cysaroki w większym stopniu popierają SLD.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Ni mosz synek inszych problymów ? 11.01.04, 20:39
      Furt jyny judzić, szukać zwady, straszyć Cieszynioków Galicjóm, pokozywać, że
      Ślónzocy nie sóm Polokami, pokozywać z kamratami Mein Kampf z tym przigłupim
      Adolfym...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=321&w=10082849
      Ni ma ci gańba ?
      • slezan Re: Ni mosz synek inszych problymów ? 11.01.04, 20:46
        Temat widzę kolegę przerasta. Nie oczekuję zatem dyskusji o kwestiach
        poruszonych w cytowanym tekście. Ograniczę się do jednego pytania: gdzie i
        kiedy pokazałem "Mein Kampf"?
        • arnold7 Re: Ni mosz synek inszych problymów ? 11.01.04, 20:52
          slezan napisał:

> Temat widzę kolegę przerasta. Nie oczekuję zatem dyskusji o kwestiach
          > poruszonych w cytowanym tekście. Ograniczę się do jednego pytania: gdzie i
          > kiedy pokazałem "Mein Kampf"?

Wystarczy, ze widziales:))
    • albrecht1 Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 11.01.04, 22:11
      Wracając do tematu. Poprosze autora wątku o podanie tytułu ksiązki, ze względów
      czysto prywatnych ;-).
      Róznice o jakich pisze pan Bartkowski faktycznie maja miejsce. Choćby poczucie
      bycia stela, które w Bielsku już prawie wcale nie wystepuje. Substytutem może
      być poczucie mieszkania na Podbeskidziu i budowanie takiej regionalnej
      świadomości. Dość krótkiej, bo sięgającej może lat 70 XX w., a dalej to już
      terra incognita.
      Co do wykształcenia, to z doświadczeń rodzinnych wiem, że w rodzinie dziadka
      jeszcze przed wojną wszyscy synowie poszli na studia, głównie na Politechnikę
      Lwowską. Z kolei dziewczeta skończyły edukację na 6 klasach szkoły powszechnej.
      No i to co nas ostatnio odróżnia od Prusoków to, to że chodzimy wcześniej spać.
      Pewnie dlatego, że jako ludzie nowocześni, nie tracimy tyle czasu na pacierze,
      co bardziej religijni kuzyni ;-).
      • arkgo Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 12.01.04, 13:41
        gdzie? gdzie?? a co to za kraina to podbeskidzie? bo jakoś nie potrafię
        znaleźć w żadnym atlasie?
        • bebokk Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 12.01.04, 13:58
          Arek ! Zapraszam na
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15232
        • albrecht1 Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 12.01.04, 20:39
          arkgo napisał:

> gdzie? gdzie?? a co to za kraina to podbeskidzie? bo jakoś nie potrafię
          > znaleźć w żadnym atlasie?

No cóż, pytanie raczej retoryczne. Ja też w żadnym atlasie, czy w większości
          publikacji historycznych czy turystycznych nie doszukałem się czegoś takiego.
          Jedynie stwierdziłem fakt, iż u wielu Bielszczan taki termin określający ich
          najblizsze otoczenie funkcjonuje. I trudno temu zaprzeczać.
          Moim zdaniem Podbeskidzie jest terminem równie finezyjnym co Podkarpacie i ma
          podobny rodowód: urzędniczo-polityczny.
          • arkgo Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 13.01.04, 12:16
            no tak jak się nie ma regionu któego pragnie się być stolicą to trzeba ten
            region sobie wykreować jeśli teza jest niezgodna z prawdą tym gorzej dla
            prawdy. Niestety Podkarpacie i Zakarpacie to zupełnie inna historia. Niestety
            dla tzw. podbeskidzia. A propos to to znaczy się ta rzekoma kraina to
            podbeskidzie Beskidu Śląskiego?
            • peterpaul Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 13.01.04, 14:51
              Cieszę się, że nie popierasz szowinistów
              i jesteś za autonomią Śląska, widzisz różnicę między rozwiniętym i pracowitym
              ludem śląskim,a prymitywnymi sąsiadami ze wschodu,.
              • malop Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 17.01.04, 23:20
                > Cieszę się, że nie popierasz szowinistów
                > i jesteś za autonomią Śląska, widzisz różnicę między rozwiniętym i pracowitym
                > ludem śląskim,a prymitywnymi sąsiadami ze wschodu

Jestem z Małopolski (czyli ze wschodu) tej do Przemszy i jestem tak prymitywny
                że nie mogę cię zrozumieć .
                Twoje wypowiedzi są tak górnolotne jak górnoślązok w cieszynie.
                Wszyscy o nich słyszeli ale ich nikt nie widział
            • albrecht1 Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 13.01.04, 19:23
              arkgo napisał:

> no tak jak się nie ma regionu któego pragnie się być stolicą to trzeba ten
              > region sobie wykreować jeśli teza jest niezgodna z prawdą tym gorzej dla
              > prawdy.

W tym miejscu przypomniał mi się pewien wpis na bielskim forum, gdzie ktoś
              napisał, ze obco czuje się już na pólnoc i zachód od miasta, tj. w Czechowicach
              czy Jasienicy. Dosyć to znamienne. Drżyj rzeczywistości :-).

> Niestety Podkarpacie i Zakarpacie to zupełnie inna historia.

Hmm, tu bym polemizował co do Podkarpacia. Mam tu na mysli nazwę województwa d.
              rzeszowskiego. Pierwotnie miała to być Małopolska Wschodnia (moim zdaniem
              bardziej adekwatna), a decyzją polityków mamy co mamy. Terminem "Podkarpacie"
              możemy okreslić przecież obszar z grubsza od Cieszyna po Sanok (niech
              specjaliści z geografii wybaczą mi takie nieprecyzyjne określenie).

>A propos to to znaczy się ta rzekoma kraina to
              > podbeskidzie Beskidu Śląskiego?

Oto jest pytanie!
    • tomek9991 Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 11.01.04, 22:52
      I po co to piszesz ?
      Chcesz tylko napuścić Cieszyniaków na Małopolan.
      Brakuje tylko wezwania do wypędzenia tych niestela.
      Co za podłość !
      • tomek9991 Jak wzywacie do konfliktów etnicznych 11.01.04, 23:18
        Autor: Gość: olo117 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
        Data: 13.11.2003 22:27 + odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
        Ślonzoki !!!!!!
        Obudzćie sie moje rodaki Ślązaki z letargu!!!!
        Muszemy wreszcie sie połączyć w walce z okupantem gorolskim z Zagyembia,
        Jaworzna, Częstochowy i Żywca.
        Te pierony nos obedrą ze skóry. Durś muszemy sie dzielić władzą z tym
        gorolstwem. Marszałkiem, wojewodą są gorole!!!
        A i inksze stanowiska są jejich. Wyobrażocie to sobie na przykład żeby Kraków
        podzielił sie wladzą z Sosnowcem!
        Nie ino my są takie ślimoki. Zagymbie do Kieleckiego, razem z Czestochową a
        Żywiec i Jaworzno nazot do Małopolski.
        To na początek moje postulaty. Jeszcze dom znoć innym razem i powim o dalszych
        postulatach.
        To bydzie na rozgrzywka. Niech żyje Górny Śląsk w historycznych granicach ze
        stolicami w Opoulu i Katowicach.
        {Pyrsk!!!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=6531666&a=9072543

Jestem dla was gorolskim okupantem.
        A to jeszcze lepsze :

Upper Silesia rules
        Autor: Gość: elver.b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Data: 28.12.2003 22:40 + odpowiedz na list

Jak milo czytac te wypociny maluczkich zaompleksionych szczurjow :-)))
        Nie podoba wam sie, ze ktos offen oswiadcza, ze nie jest polakierem? Nie
        pasuje wam, ze ktos otwarcie mowi, ze gryzmoly jakiegos polackiego grafomana
        mu nie odpowiadaja.
        Eichendorff to poeta znany w Europie, ten wasz Mickiewicz czy jak mu tam
        trafil pod strzechy dzieki przymusowi szkolnemu.
        Eichendorffa sie czyta, bo to klasyka. Mickiewicza czytaja sztubacy, bo
        musza :-)))
        Jak ja sie ciesze, ze nie jestem jednym z was, wy szczurki :-)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=9871528&a=9879053
        W odpowiedzi na to :
        "Przy działalności V kolumny Hanysów i potomków Hupki i Czaji/wypędzeni/ będą
        w stanie ustanowić Specjalny mandat Brukseli nad Górnym
        Śląskiem ,Opolsczyzną,Wrocławiem i Szczecinem."

Elver.b. napisał :

Data: 28.12.2003 22:44 + odpowiedz na list

Opolsczyzna to wasz okupacyjny zwrot na zachodni Gorny Slask.
        Co do meritum wypowiedzi, nie powiem, taki scenariusz mi jak najbardziej
        odpowiada :-)))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=9879096&a=9879133
        • tomek9991 Jak wzywacie do konfliktów etnicznych c.d. 11.01.04, 23:20
          Znam !!!
          Autor: Gość: mukroko IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl
          Data: 11.01.2004 23:15 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
          I to nie jednego, twój problem polega na lekceważeniu przeciwnika. Dlaczego
          przeciwnika ? z tego samego powodu dlaczego litwa białoruś i ukraina nie są
          częściami polski. Polacy przez swoją niczym nie uzasadnioną bute stracili wielu
          przyjaciół. Ślązacy którzy początkowo nie wiedzieli za którą stroną mają się
          opowiedzieć dzisiaj mają pewność. (Arbeit macht frei) wam polakom te słowa nie
          umią nawet przez gardło przejść. Niemcy pracują zupełnie inaczej jak polacy, a
          Ślązakom znacznie bliżej w tej gestii do Niemiec niż do polski, która wręcz
          słynie z lenistwa (liczba świąt w Rzeczypospolitej).
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=10063547&a=10115061
          • elver.b Dlaczego jestem bandyta? 12.01.04, 14:05
            Po lekturze kolejnych wypocin tomka naszly mnie bardzo powazne watpliwosci co
            do tego kim wlasciwie jestem.
            Ale od poczatku: jestem wdzieczny tomkowi, ze zdemaskowal podle zamiary
            wrednego Slezana, ktorzy juz sie zastanawia jakby to na bielskobailszczyznie
            zwanej rowniez od tysiacleci Podbeskidziem rozpoczac krwawa jatke. Jestem
            wdzieczny tym bardziej, ze to pozwolilo mi zrozumiec na kogo wychowala mnie
            polska szkola i telewizja publiczna.
            Otoz gdzies w szostej klasie podstawowki na lekcji historii dowiedzialem co
            nieco o Manifescie Komunistycznym. Teraz dopiero zrozumialem, ze omowienie jego
            zawartosci zrobilo ze mnie bolszewika, a do tego KGB UBeka.
            Potem przyszedl czas na mysl NDecka - cos tam mowili o "Myslach Mlodego Polaka"
            wiec stwierdzam, ze podswiadomie zrobiono ze mnie polskiego narodowca.
            Po paru tygodniach przyszlo zetknac sie z "Mein Kampf" (a fe!). I tak stalem
            sie nazista. Pewnie trwalbym dalej w swoich nazistowsko-bolszewicko-narodowych
            pogladach, gdyby nie to, ze pare miesiecy temu przeczytalem "Zderzenie
            Cywilizacji" niejaki Huntingtona, a on tam zamieszcza swoja wizje konfliktu
            swiatowego.
            Korzystajac wiec z okazji chcialbym bardzo przeprosic Chinczykow, Japonczykow i
            Turkow za me niecne postepowanie. Proponuje tez, aby Huntingtona wsadzic do
            wiezienia za szczucie do konfliktu swiatowego.
            A wszystkich obecnych na forum przepraszam, ze takie ze mnie bydle, ze tak sie
            dalem zindoktrynowac i nawet nieswiadomie mialem swoj udzial w planowaniu
            zaglady globu. Bo nazimu, komunizmu i nacjonalizmu juz sie pewnie ze mnie
            wykorzenic nie da.
            A teraz ostrzezenie dlka tomka: Tomku, pod zadnym pozorem nie pytaj co to za
            ksiazki, te o ktorych wspomnialem, bo wtedy wiesz, ty rowniez bedziesz
            odpowiedzialny.
            Pozdrawiam,
            elver.b
            • darek1918 Re: Dlaczego jestem bandyta? 12.01.04, 15:15
              "A wszystkich obecnych na forum przepraszam, ze takie ze mnie bydle, ze tak
              sie dalem zindoktrynowac i nawet nieswiadomie mialem swoj udzial w planowaniu
              zaglady globu. Bo nazimu, komunizmu i nacjonalizmu juz sie pewnie ze mnie
              wykorzenic nie da".

Przyjmuję twoje przeprosiny. Mam tylko nadzieję, że wraz z żalem za grzechy
              przyjdzie też mocne postanowienie poprawy a może i jakas pokuta. Może jeszcze
              wyjdziesz na ludzi.
              • teschiner Uwaga niewielka 12.01.04, 18:38
                Wracajac do tematu, wydaje mi sie ze Ziema Cieszynska w okresie nowozytnym i
                najnowszym o wiele bardziej zarowno kultoralnie/kulturowo jak i politycznie
                ciazyla ku poludniu. Porownywanie ze Slaskiem pruskim czy z Galicja jest troche
                chybione. Ciekawszym byloby porownanie naszego regionu ze Slaskiem Opawskim lub
                z Morawami. Wydaje mi sie ze w tym wypadku dane porownawcze osadzone bylyby
                bardziej w owczesnej rzeczywistosci. Nalezy pamietac ze GAlicja choc znajdowala
                sie w granicach jedego Imperium miala jednak zasadniczo inny punkt wyjscia,
                nawiazywala do zasadniczo innych tradycji i miala zupelnie inny status zarowno
                polityczny jak i gospodarczy w obrebie CK monarchi. O roznicach ze Slaskiem
                Pruskim nie wspominam - choci przeciez o zupelnie inne panstwo.
                Te roznice widoczne sa moim zdaniem jeszcze dzisiaj w mentalnosci ludzi
                zamieszkujacej owe trzy wspomniane regiony. Przy czym mentalnosc ludnosci z
                Cieszynskiego, zarowno ta nizinna jak i gorska, zarowno ta miejska jak i
                wiejska jest moim zdaniem bardziej zblizona do mentalnosci czeskiej niz
                niemieckiej czy polskiej.
                oczekujacy na merytoryczna wymiane pogladow
                T.
                • albrecht1 Re: Uwaga niewielka 12.01.04, 20:52
                  teschiner napisał:

> Wracajac do tematu, wydaje mi sie ze Ziema Cieszynska w okresie nowozytnym i
                  > najnowszym o wiele bardziej zarowno kultoralnie/kulturowo jak i politycznie
                  > ciazyla ku poludniu.

Racja, najdłużej bowiem (od XIV w. do 1918 r.) Księstwo Cieszyńskie wspólnie
                  dzieloło losy ziem należących do Czech. Te kilkaset lat wspólnej tradycji
                  państwowej czy gospodarczej musiało odcisnąć jakieś piętno.

Porownywanie ze Slaskiem pruskim czy z Galicja jest troche
                  >
                  > chybione.

Wlaściwie oba wymienione regiony to był zarazem wspólny obszar ze Śląskiem
                  Austriackiem jak również zagranica i inna tradycja państwowa. Do roku 1740
                  istniał jeden obszar wspólnego Górnego Śląska. Po utracie większości tych
                  obszarów na rzecz Prus, już w kilkadziesiąt lat później Księstwo Cieszyńskie
                  znjaduje się w jednej monarchii z Galicją, czyli częścią innego państwa, o
                  tradycjach narodu szlacheckiego, wolnej elekcji, sprzecznych z oświeconym
                  absolutyzmem Habsburgów.
                  Na przykładzie wspomnianej uprzednio książki widać też inną sprzeczność. Autor
                  porównał trzy regiony w historycznym tle, ale z perspektywy wspólczesnego
                  państwa, odcinając tym samym wszystko to co leży "zagranicą" czyli w czeskiej
                  części Ślaska Cieszyńskiego. A to spory kawałek dawnego Księstwa i właśnie
                  związki z Morawami. Kiedyś (przełom XVIII/XIX w.) był to nawet wspólny organizm
                  administracyjny.
                  • teschiner Re: Uwaga niewielka 13.01.04, 11:19
                    albrecht1 napisał:

> Wlaściwie oba wymienione regiony to był zarazem wspólny obszar ze Śląskiem
                    > Austriackiem jak również zagranica i inna tradycja państwowa. Do roku 1740
                    > istniał jeden obszar wspólnego Górnego Śląska. Po utracie większości tych
                    > obszarów na rzecz Prus, już w kilkadziesiąt lat później Księstwo Cieszyńskie
                    > znjaduje się w jednej monarchii z Galicją, czyli częścią innego państwa, o
                    > tradycjach narodu szlacheckiego, wolnej elekcji, sprzecznych z oświeconym
                    > absolutyzmem Habsburgów.

piszac o wspolnej monarchii chodzi ci oczywiscie o monarchie Habsburgow, jak
                    sadze, bo chyba nie o tzw. Krtolestwo galicji i Lodomerii :)))))))

> Na przykładzie wspomnianej uprzednio książki widać też inną sprzeczność.
                    Autor
                    > porównał trzy regiony w historycznym tle, ale z perspektywy wspólczesnego
                    > państwa, odcinając tym samym wszystko to co leży "zagranicą" czyli w czeskiej
                    > części Ślaska Cieszyńskiego. A to spory kawałek dawnego Księstwa i właśnie
                    > związki z Morawami. Kiedyś (przełom XVIII/XIX w.) był to nawet wspólny
                    organizm administracyjny.

dlatego wiec, jezeli ma to byc publikacja historyczna, to jest to niewybaczalny
                    i podsawowy blad warsztatowy! W konsekwencji moze on prowadzic do calkowicie
                    falszywych wnioskow. Wyjasnieniem takiego postepowánia Autora moze byc
                    pisanie "na zapotrzebowanie" a to bnaloby najgorszym co moge sobie wyobrazic. W
                    takim wypadku powstala by nastepna ksiazka o trasciach Historycznych a nie
                    ksiazka o historii. Dziwne ze autor kieruje sie dzisiejszym podzialem adm. nie
                    przekladajacym sie na rzeczywisty podzial regionalny.
                    Z drugiej jednak strony trudno dyskutowac na ten temat na podstawie kilku zdan
                    przytoczonych przez Slezana. Byc moze Autor wyjasna w w iarygodny sposob motawy
                    takiego a nie innego podzialu (wyboru) prezentowanych mterialow.
                    pozdr.
                    T.
                    • albrecht1 Re: Uwaga niewielka 13.01.04, 19:12
                      teschiner napisał:

> piszac o wspolnej monarchii chodzi ci oczywiscie o monarchie Habsburgow, jak
                      > sadze, bo chyba nie o tzw. Krtolestwo galicji i Lodomerii :)))))))

Otóż to, to własnie autor miał na myśli. Ciekawe, że do dziś z wymienionej
                      wyżej nazwy ostała się Galicja.

>Dziwne ze autor kieruje sie dzisiejszym podzialem adm. nie
                      > przekladajacym sie na rzeczywisty podzial regionalny.
                      > Z drugiej jednak strony trudno dyskutowac na ten temat na podstawie kilku
                      zdan
                      > przytoczonych przez Slezana. Byc moze Autor wyjasna w w iarygodny sposob
                      motawy
                      >
                      > takiego a nie innego podzialu (wyboru) prezentowanych mterialow.
                      > pozdr.
                      > T.

Wygląda na to, że trzeba będzie wytyczyć sobie dorgę do księgarni i po nabyciu
                      tej pozycji, postarać się zgłebić motywy autora.
      • slezan Tomaszka niechęć do nauki i naukowców 13.01.04, 13:55
        Tomaszku, zacytowałem fragment obszernej publikacji naukowej (Jerzy Bartkowski,
        Tradycja i polityka. Wpływ tradycji kulturowych polskich regionów na
        współczesne zachowania społeczne i polityczne, Warszawa 2003), która zawiera
        szereg interesujących wniosków opartych na badaniach empirycznych.
        Cytowanie fragmentów prac naukowych, związanych tematycznie z Cieszynem
        okolicą, uważasz za podłość i prowokację. Masz do tego prawo. Nikt nie wymaga i
        nie ma prawa wymagać od Ciebie klasy czy powagi. Intryguje mnie jednak, że
        równocześnie sam zamieszczasz linki do artykułów, bynajmniej nie naukowych, w
        tygodniku "Wprost". Artykułów, dodam, pisanych pod tezę i mało przekonujących.
        Do tego oczywiście też masz prwo. Pytam jednak - czy usiłujesz napuścić Polaków
        na Niemców? Brakuje tylko wezwania do wznopwienia nalotów dywanowych.
        • peterpaul Tomaszka i innych strach przed odkryciem prawdy 13.01.04, 14:46
          Prawda jest brutalna dla szowinistów typu tomaszek, caress, darek, udający
          Ślązaka wiślok.
          Niemcy i Ślązacy stali i stoją cywilizacyjnie wyżej, mają wyższą kulturę,
          ładniejsze domy, są bardziej pracowici.
          • slezan Re: Tomaszka i innych strach przed odkryciem praw 13.01.04, 14:55
            Nie sądzę, by to było przesłanie słów Bartkowskiego
          • monachium1 Re: Tomaszka i innych strach przed odkryciem praw 13.01.04, 15:19
            peterpaul napisał:

> Prawda jest brutalna dla szowinistów typu tomaszek, caress, darek, udający
            > Ślązaka wiślok.
            > Niemcy i Ślązacy stali i stoją cywilizacyjnie wyżej, mają wyższą kulturę,
            > ładniejsze domy, są bardziej pracowici.

Zeby wysnuc taki wniosek z cytowanego tekstu Bartkowskiego trzeba byc doprawdy
            idiota "cywilizacyjnym".
            • wislok1 Podziwejcie sie na forum Bielsko 13.01.04, 15:42
              Tam pisze chyba tyn sóm chróm, ino podpisuje sie czasym inaczyj
              mukroko :
              ???
              Autor: Gość: mukroko IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl
              Data: 11.01.2004 22:55 + odpowiedz na list

nie rozumiem dlaczego polacy z uporem maniak twierdzą że ślązacy walczyli za
              polske i chca byc w niej, NIGDY TAK NIE BYL to komunisci celem ostatecznego
              zniszczenia rzeszy podzielili ja na czehow polako ruskich i niemieckich
              komunistow. niestety to ze granica sie zmnielia wcale nie znaczy ze moja babcia
              mowila po polsku, co wiecej byla przesladowana za to ze byla niemka (slazacy wg
              mnie to w zasadzie niemcy - mamy znacznie wiecej po niemcach niz po polakach
              wiec jestesmy bardziej niemcami niz polakami.)

niestety w dzisiejszym swiecie dalej turcy wmawiaja kurdom ze sa turkami, a
              ruscy czeczenom ze sa ruskimi.

a postawa tak jak wielu polakow moze przy takich tendencjach do radykalizacji
              jak w dzisiejszych czasach do tego samego co w czeczenii

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=10063547&a=10114726
            • wislok1 Czymu odpisujecie tym chrómóm ?????????? 13.01.04, 15:50
              Roz udajóm niewinióntka, drugi roz piszóm, co myślóm.
              Bawióm sie z nami i majóm ucieche.
              A my sie ciepiymy.
              Jak piszóm w swoij ksiónżce : "Niech żyje niepodległy Śląsk", to nóm pokozajóm,
              że tu o żodnóm autonomie nie idzie.
              A jak na swoich strónach pokazujóm "Mein Kampf" i wypisujóm taki chrómstwa
              o polakierach, wschodnich prymitywach, to kożdy widzi, co o nos Polokach myślóm.
              Podziwejcie sie na tych, kierzy ich w Niymcach podporują :
              www.slonsk.de
              www.slonsk.com
              Na dyć to sóm tam chachary dlo których czas sie zatrzymoł za rzóndów jednygo
              chłopa z fusym.
              • 12x1 Re: Czymu odpisujecie tym chrómóm ?????????? 13.01.04, 17:23
                jestem cieszynianka ale moja śp starka i starzyk
                nigdy by nie powiedzieli ze sóm za niemcem
                woleli poloków
              • slezan Czemu mają służyc Twoje kłamstwa? 13.01.04, 19:52
                Przecież masz pełną świadomość, że mijasz się z prawdą. Jacy to "oni" stoją za
                perfidnymi działaniami, o których piszesz? Nie wnikając w istotę zarzutów -
                siążka nie jest żadnych ich, ale konkretnej ooby, występującej z imienia i
                nazwiska. Strona interenetowa, na której pojawiło się komiczne zdjęcie Adolfa
                nejest żadnych ich, ale jednego z forumowiczów. Nie potrafisz podjąć polemiki,
                że musisz straszyć jakimiś "nimi"? Każdy tu, jak sądzę, reprezentuje swoje
                indywidualne poglądy.
                • wislok1 Synek, mosz nas za waryjotów ? 13.01.04, 20:51
                  Na dyć, to co jo napisoł, kożdy, kiery kapke myśli, widzi.
                  Tyś roz je slezan, roz elver, roz inszy chróm.
                  Maskowani to je waszo słabo stróna.
                  • slezan Kiedy napiszesz coś na temat? 13.01.04, 21:42
                    Chętnie poznam Twoje poglądy na świat. Na razie wiem, że jesteś zwolennikiem
                    teorii spiskowych. To na forum mało oryginalne, ale jakoś trzeba z tym żyć.
                    Napisz cos więcej, ale tak od serca.
    • caress to prawda 12.01.04, 18:25
      Nie dalo Ci do myslenia,
      jak Cie tutaj traktuja ?

Mysle, ze tekst ktory zamiesciles
      jest dobrym punktem wyjsciowym
      do rozmyslan. Powodzenia.
    • tomek9991 Rok 2009 - WIZJA "narodu śląskiego" ! 14.01.04, 18:00
      www.republika.pl/maugola/ftowiy.jpg
      Komentarz Arnolda7 :

Autor: arnold7
      Data: 14.01.2004 17:00 + odpowiedz na list
      Poczekomy, uoboczymy:))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=10134372&a=10167211
      • wilym Tomek wizjoner 15.01.04, 10:01
        Dziekuje Ci Tomku!
        • tomek9991 To jest wasze "dzieło" 15.01.04, 10:28
          Konkretnie reden6
          • wilym Tomek demaskator 15.01.04, 12:09
            Dodaj od siebie: "J'accuse!"
            • tomek9991 Jerczyński z RAŚ bajkopisarz 15.01.04, 13:27
              republika.pl/silesia4/images/h1.jpg
              republika.pl/silesia4/images/h2.jpg
              • wilym Tomek czytelnik 15.01.04, 14:28
                Dziekuje Ci Tomku.
                Trzy posty i trzykrotna reklama RAS :-)))
    • skoczowiok Re: Śląsk Cieszyński a Galicja 15.01.04, 17:26
      Już za czasów nieboszczki Austrii ostrzegano przed galicyjską biedą.
      Wtedy był u nas na Śląsku dobrobyt.
      A teraz ? Szkoda gadać.
      • malop Śląsk Cieszyński a Galicja (Małopolska) 17.01.04, 23:27
        Pamiętajcie że piękny mit pracowitego górnego śląska już dawno przeminął

1) Górny śląsk to region o najwyższej ilości strajków
        (górnicy ,kolejarze ,komunikacja ,służba zdrowia,)
        2) Stopa bezrobocia plasuje śląsk na 7 miejscu
        3) Górny ślask jest zdecydowanie zapatrzony w siebię z odchyłką na wyzysk
        sąsiednich regionów (Zagłębie,Podbeskidzie,Cieszyn,Małopolska w woj.śląskim)

4) WOJ.MAŁOPOLSKIE MA NAJNIŻSZY WSKAŻNIK BEZROBOCIA W POLSCE !!!!!

TO W GALICJI LUDZIE SĄ PRACOWICI ,NIE SĄ BOGACI ALE JUŻ NIE BIEDNI!!!!!
        • slezan Re: Śląsk Cieszyński a Galicja (Małopolska) 17.01.04, 23:45
          Najbardziej podoba mi się ten wyzysk sąsiednich regionów:-) To ci rewelacja!
          • malop Re: Śląsk Cieszyński a Galicja (Małopolska) 18.01.04, 00:13
            1)CIEKAWE GDZIE TERAZ JEST URZĄD CELNY
            BYŁY DWA W CIESZYNIE I W KATOWICACH
            OSTAŁ SIĘ W KATOWICACH

2) ciekawe która komunikacja jest finansowana z budżetu woj.śląskiego

Cieszynśka ? - nie, Biało-Bielką ? - nie, Górnośląska - tak!!!

3)nakłady inwestycyjne na transport w woj.śląskim w 90 % prcentach przeznaczene
            są na górny śląsk

To taki XXI wieczny wyzysk
            • slezan Re: Śląsk Cieszyński a Galicja (Małopolska) 18.01.04, 00:19
              Co do Urzędów Celnych calą sprawę wyjaśnił już Albrecht. W ramch reorgnizacji
              służb celnych Urzędy zlokalizowano w miastach wojewódzkich. Dodam, że
              zlikidowano Izbę Celną w Rybniku, a nie np. w Częstochowie.
              A cp rozumiesz przez nkłady inwestycyjne na transport? Pieniądze z UE, które
              poszły na średnicową? To ma być wyzysk Zagłębia i Czestochowy? Dotowana
              komunikacja a w GOP-ie obejmuje też Zagłębie, a nie obejmuje np.Rybnika.
            • albrecht1 Re: Śląsk Cieszyński a Galicja (Małopolska) 18.01.04, 08:21
              Na terenie byłego woj. bielskiego, w tej części która wchodzi w skład woj.
              sląskiego mamy 3 urzedy celne: w Zebrzydowicach, Cieszynie i Bielsku-Białej.
              Zlikwidowano Izbe Celną w Cieszynie, podobnie jak w W-wie Port Lotniczy i Nowym
              Targu. Ciekawe czy ten ostatni przykład (wchłonięcie przez Izbe Celną w
              Krakowie) jest koronnym dowodem na "wyzysk" Podhala i Beskidu Sądeckiego
              przez "centralę" w Krakowie?
              • 1gomez Re: Śląsk Cieszyński a Galicja (Małopolska) 18.01.04, 09:45
                w Tarnowie tez zlikwidowali izbe celna.Precz z krakowskim okupantem ! niech
                zyje wolny Tarnow!
                ps uwazam ze mamy prawo do autonomii malo tego.ci co mieszkaja w okolicach
                Brzeska sa slabiej rozwinieci fizycznie ,maja mniej uzadzen sanitarnych ,a
                czestokroc sraja po prostu w deske a my zTarnowa tylko i wylacznie w
                porcelane.nie sa pracowici i robic im sie nie chce:)))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka