Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

12.11.04, 08:42
Proszę o opinie nt. łapówek za zdany egzamin na prawo jazdy.
Czy któs słyszał o tym problemie w Tychach? Jakie kwoty wchodziły w grę?
Jestem ciekawa, ponieważ spotkałam się ostatnio z opinią, że to nagminne w
naszym mieście i że nie ma problemu z kupieniem prawa jazdy...
Dziekuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • plasmaman Re: Prawo jazdy 12.11.04, 10:50
      Jakoś się z tym nie spotkałem. Faktem jest, że prawko mam już od ponad 10 lat
      (zdałem za pierwszym podejściem) i od tamtego czasu nie interesuję się tym
      tematem.

Pozdrawiam
      • dementia Re: Prawo jazdy 12.11.04, 11:14
        Tak - to te czasy były kiedy się tak zdawało ;-) Nie to , że wątpię w Twoje
        umiejętności, ale widzę co się teraz dzieje.
        Dziś idę zapłacić za drugie podejście... Średnia krajowa to 13 prób. Mam
        nadzieję, że jej nie przekroczę ;-)
        • plasmaman Re: Prawo jazdy 12.11.04, 11:23
          Nie, to już były te czasu kiedy zdać było trudno. Na 10 osób które zdawały
          razem ze mną zaledwie trzy zdały plac manewrowy, a jedynie dwie z tych trzech
          osób zaliczyły jazdę po mieście. Więc to nie "te czasy były kiedy się tak
          zdawało" ;-)

Pozdrawiam

Ps. Ale o łapówkach wtedy się nie mówiło, bo pewnie co i któraś osoba płaciła,
          ale po cichu...
          • dementia Re: Prawo jazdy 12.11.04, 11:51
            W takim razie wiesz o czym mówię :-)
            W każdym razie zdanie dziś za pierwzym podejściem graniczy z cudem. Oprócz
            Twoich umiejśtności dużo (właściwie wszystko) zależy od humoru i woli
            egzaminatora. A kasę trzeba trzepać za kolejne egzaminy...
            No o łapówkach nie mówi się głośno - ale wiesz ja mam wśród swoich znajomych 2
            osoby, które po kilku nieudanych podejściach wręczyły kopertę. Ciekawi mnie czy
            to się dzieje na dużą skalę w naszym mieście...
            Acha - i żeby nie było wątpliwości - mam zamiar zdać ten cholerny egzamin
            uczciwie.. :-)
            • plasmaman Re: Prawo jazdy 12.11.04, 11:56
              Pozostaje życzyć powodzenia w zdaniu egzaminu. Na czym się wyłożyłaś?
              Manewrówka czy jazda po mieście? Gdzie zdajesz? W Tychach?

Pozdrawiam :-)
              • dementia Re: Prawo jazdy 12.11.04, 12:05
                Dziekuję ślicznie :-)
                Zdaję w Tychach - teoretycznie więc na egzaminie w mieście nie powinno być
                problemów.
                Wyłożyłam się na placu - manewry co do cm, ale samochód mi zgasł dwa razy.
                Usłyszałam, że to "brak dynamiki jazdy" no i egzaminator - terrorysta kazał mi
                zakończyć egzamin.
                To samo przytrafiło się kolejnym 5 (!!!) osobom, które zdawały w grupie ze mną.
                Przypadek? :-)
                • plasmaman Re: Prawo jazdy 12.11.04, 12:13
                  Mnie nauczono, że lepiej przegazować niż ma zgasnąć ;-) choć i tak w mieście
                  raz udało mi się stanąć na środku skrzyżowania ze zgaszonym silnikiem
                  (oczywiście podczas egzaminu). Ale ogólnie nie było tak źle. Teraz chyba losuje
                  się manewry na placu, a nie jak dawniej, że trzeba było wszystko zaliczać, nie?
                  Zresztą będzie dobrze, tylko się nie stresować ;-) na 100% się uda ;-)
                  Żona zdawała w Dąbrowie Górniczej, udało się Jej dopiero za trzecim razem (a i
                  to przez przypadek - egzaminator się zagadał i nie zauważył, że Ania się nie
                  wyrobiła w zawracaniu na trzy) ;-)

• dementia Re: Prawo jazdy 12.11.04, 12:24
                    Jasne - rozumiem. :-) Pytanie - po co komu dynamika jazdy podczas parkowania na
                    placu? :-)
                    Teraz obowiązkowy na placu jest łuk, 2 dodatkowe figury się losuje.

Jestem dobrej myśli.
                    • plasmaman Re: Prawo jazdy 12.11.04, 12:29
                      Kurcze, łuk z zamkniętymi oczami robię ;-)

Ech, tylko dwie figury... Ja musiałem wszystko przechodzić (eee, przejeździć) ;-
                      D
                      Naprawdę egzamin na placu powinien być formalnością, wszak liczy się to co na
                      mieście i na tą część egzaminu powinni kłaść nacisk. Ech, ale w naszym kraju
                      wszystko odwrotnie :-(

• porahora Re: Prawo jazdy 16.12.04, 11:28
                        Ja tez zdawalam prawko 10 lat temu, ale wtedy plac to byl luk i dwie, no moze
                        trzy "figury" o ile wiem teraz jest tego wiecej, dlatego sie losuje... no i
                        wtedy nikt nie latał z linijką, żeby sprawdzić, czy odległość jest idealna, wiec
                        chyba jednak dzisiejsi egzaminatorzy sa gorsi ;-)
                        Trzymam kciuki za zdających :)
                        Pozdrawiam :)
                        • Gość: plasmaman Re: Prawo jazdy IP: *.polsl.pl 17.12.04, 09:01
                          Te "dwie, no moze trzy" to była koperta, garaz tyłem, garaz przodem, parkowanie
                          ukośne oraz podjazd pod górkę. No i oczywiście łuk przodem i tyłem oraz stop
                          przy lini :-)

• katek18 Re: Prawo jazdy 17.12.04, 11:30
                            Ja tam miałam tylko koperte i garaż tyłem. :-)
                            13 lat temu. :-)
        • man_x Re: Prawo jazdy 12.11.04, 13:16
          dementia napisała:

> Dziś idę zapłacić za drugie podejście... Średnia krajowa to 13 prób. Mam
          > nadzieję, że jej nie przekroczę ;-)

hehehe skad takie dane? z wlasnych obserwacji wychodzi mi cos kolo 2 podejsc
          • dementia Re: Prawo jazdy 12.11.04, 13:21
            Dane od egzaminatora, u którego egzamin oblała w środę moja mama :-)
            Powiedział, że nie ma się czym martwić, bo do średniej krajowej jej dużo
            brakuje (tu przytoczył liczbę 13) , a sam egzaminował kobietę, która zdawała 70
            razy :-)
            Biorąc pod uwagę, ze wśród moich znajomych średnia wynosiła ok.5 razy, i że
            komuś się zdarza, zdawać po kilakdziesiąt, to 13 nie jest bardzo astronomiczną
            liczbą. :-)
            • man_x Re: Prawo jazdy 12.11.04, 13:24
              to tak OT, podobno 13 jest darmowy :-D
              • Gość: bty do kiedy trzeba wymienic prawo jazdy? IP: *.pl 12.12.04, 23:57
                mam z 1998 i nie wiem do keidy trzeba wymienic
                • Gość: ytb Re: do kiedy trzeba wymienic prawo jazdy? IP: *.pl 13.12.04, 00:01
                  Wymiana prawa jazdy

- prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1984 r. a 30 kwietnia 1993 r. tracą
                  ważność 31 grudnia 2004 r.

- prawa jazdy wydane miedzy 1 maja 1993 r. a 30 czerwca 1999 r. tracą ważność
                  30 czerwca 2006 r.
                  • 1976_darek Re: do kiedy trzeba wymienic prawo jazdy? 16.12.04, 12:45
                    Gość portalu: ytb napisał(a):

> Wymiana prawa jazdy
                    >
                    > - prawa jazdy wydane między 1 stycznia 1984 r. a 30 kwietnia 1993 r. tracą
                    > ważność 31 grudnia 2004 r.

Wczoraj podjęto decyzję o przesunięciu terminu do końca kwietnia 2005r. - mało
                    brakło (trochę się zagapiłem), a od 1 stycznia musiałbym się przesiąść do
                    komunikacji miejskiej. Brrr. :-)
            • Gość: szczęśliwy Re: Prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:52
              A moja żoneczka zdała we wtorek egzaminek w pierwszym podejściu i jestem bardzo
              szczęśliwy!!!!!
              • Gość: Motor Re: Prawo jazdy IP: *.tychy.net.pl / *.media-com.com.pl 26.12.04, 20:34
                A tak apropos... gdzie chodziliście / chodzicie na kurs ? Za niedługo wybieram się na prawko. Mam Chrzanowskiego pod nosem, tzn. jakieś 100m :) Znajomi polecali mi LOK i szkołe której nazwy teraz nie pamiętam, ale wiem że mają zajęcia w Liceum nr 3.
                • Gość: doradzający Re: Prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 07:32
                  Polecam kursik u Chrzanowskiego, u instruktora który nazywa sie Matyja - jest
                  sprawdzony tzn. dokładny, spokojny i zrównowazony ale co najwazniejsze
                  skuteczny w nauce!
    • Gość: tyszko Re: Prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:46
      Naprawdę to nieelegancja. Oskarżanie o łapówki osób, ktore ich nie wzięły. Z
      trudem, ale jednak zdałem egzamin. Dementia wiem, że internet osłabia poczucie
      przyzwoitosci, które straciłaś, ale pomyśl, czy naprawdę wszyscy egzaminatorzy,
      to łapówkarze?
      • dementia Re: Prawo jazdy 10.01.05, 07:53
        Szanowny Tyszko,
        Ja przecież nikogo nie oskarżam. Nie spotkałam się osobiście z propozycją czy
        sugestią wręczenia łapówki, tylko słyszałam od znajomych, którzy
        tak "załatwili" sprawę. Zastanawiało mnie po prostu czy to jest częsta
        praktyka.
        W wielu miastach w Polsce ujawniono afery z kupowaniem egzaminów, tak więc
        zastanawiałam się na jaką skalę dzieje się to u nas w mieście.
        Nie stwierdziłam, że wszyscy egzaminatorzy to łapówkarze i daleka jestem od
        takich sądów.
        • Gość: Tyszko Re: Prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 23:11
          Demetia. Nie masz wstydu. Napisałaś o nagminnych łapówkach. Przeczytaj swój
          własny post. Nagminnych, czyli powszechnych. A teraz wspominasz, że pytałaś,
          przypszczałaś. Dajmy na to. Co Pan na to.....Trochę samokrytycyzmu. Albo może
          Ci zacytować Twoje słowa?
          • dementia Re: Prawo jazdy 14.01.05, 07:43
            "spotkałam się ostatnio z opinią, że to nagminne" - to nie to samo, co
            twierdzę, że to nagminne. W przyszłości postaram się jaśniej precyzować swoje
            posty i od razu zaznaczać, co "autor miał na myśli".
            Tyle w ramach wyjaśnień.
    • dementia Zdałam :-) 10.01.05, 07:48
      W piątek miałam 3 podejście - zakończone wynikiem pozytywnym :-)
      Co do kursu, to wybrałam Chrzanowskich, instruktor, kóry mnie uczył jest wprost
      genialny - spokojny, cierpliwy, poświęcający wiele uwagi na doszlifowanie
      szczegółów (Pan Józef Fuchs).
      Pozdrawiam i życzę powodzenia zdającym :-)
      • szczypior74 Gratuluję... 10.01.05, 11:39
        Zaczynam kurs w środę. I jestem zestresowana, bo nie widzę siebie za
        kierownicą. Chyba, że mojego "rovera" ;o)
      • porahora Re: Zdałam :-) 11.01.05, 08:52
        no to gratulacje!!!!!!!! :)
        • dementia Re: Zdałam :-) 11.01.05, 12:40
          Dziękuję :-)
          Troszkę mi wczoraj wydział komunikacji odebrał radości ze zdanego egzaminu
          wiadomością, że czas oczekikwania na dokument to 6 tygodni.
          No ale wytrzymałam bez niego tyle lat to i teraz wytrzymam. Ostatecznie nie mam
          innego wyjścia ;-)
          Pozdrawiam!
          • salo Re: Zdałam :-) 11.01.05, 13:16
            Też gratuluję :)

> Troszkę mi wczoraj wydział komunikacji odebrał radości ze zdanego egzaminu
            > wiadomością, że czas oczekikwania na dokument to 6 tygodni.

Ale za to będziesz miała nowe, ja mam ciągle stare i zastanawiam sie czy wogóle
            wymieniać.
            • dementia Re: Zdałam :-) 11.01.05, 13:52
              salo napisała:

> Też gratuluję :)
              >

Dziękuję :-)

> Ale za to będziesz miała nowe, ja mam ciągle stare i zastanawiam sie czy
              > wogóle wymieniać.

Nie ma obowiązku wymiany na nowe?
              • salo Re: Zdałam :-) 13.01.05, 22:34
                dementia napisała:

> Nie ma obowiązku wymiany na nowe?

Jest, a jakże, moje jest nieważne od dwóch lat. Ale mąż jest tak dobrym
                kierowcą, a samochody zrobiły sie tak skomplikowane w obsłudze, że chyba jednak
                zrezygnuję z samodzielnej jazdy autkiem.

Pozdrawiam :)
              • Gość: basturk witamy na drogach i samych szerokiech dróg IP: 80.51.254.* 13.01.05, 23:41
                • dementia Dziękuję Basturk :-) 14.01.05, 07:44

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka