Dodaj do ulubionych

Infrastruktura drogowa w Tychach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 20:06
Do założenia takiego wątku natchnęły mnie dwie rzeczy:
1. dziś zaobserwowałem mini korek na ul. Budowlanych, od skrzyżowania przy
Hotelowcu aż do piccolo. Co trzeba poprawić? Może połączenie stoczniowców z
Glińczańską rozwiązałoby problem?
2. wycinka drzew na rozwidleniu oświęcimskiej (w lewo wjeżdża się na turyńską
a w prawo dalej oświęcimską do Bierunia. Czyżby przygotowania do budowy węzła
turyńskiego, o którym jest mowa w strategii dla Tychów?
Co należy wybudować Waszym zdaniem? Chodzi mi o takie ,,strategiczne’’
inwestycje, czyli asfalt na rybnej, rondo gdzieś tam itp. odpadają

Moja lista:
1. bezkolizyjne skrzyżowanie Beskidzkiej z Niepodległości
2. połączenie Stoczniowców z Glinczańska
3. przebicie Grota Roweckiego przez Oświęcimską do Czarnej (jakieś prace były
tam prowadzone z rok dwa temu, ale obecnie nic się nie dzieje)
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 21:00
      1. Bezkolizyjna skrzyzowanie z Beskidzka i Niepodleglosci - swietna propozycja
      2. Przedluzenie Grota-Roweckiego do Czarnej (Czarna jest na Wartoglowcu) - dobry
      pomysl - bede mial blizej do domu :))
      3. Wykorzystanie osi Tychow i przedluzenie Parku Polnocnego lub stworzenie
      parku po drugiej stronie Oswiecimskiej na tzw. Lakach Farskich.

A poza tym sie zastanawiam, dlaczego nikt jeszcze nie wpadl na pomysl
      zadrzewienia terenow pomiedzy Armii Krajowej, Pilsudzkiego i Orzeszkowa a takze
      Al. Bielska i Jaskowicka.

Pzdr.
      Michal
      /Wartoglowiec/
      • Gość: embi Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 22:23
        > 1. Bezkolizyjna skrzyzowanie z Beskidzka i Niepodleglosci - swietna propozycja

Chyba sie nie zmiesci.

> 2. Przedluzenie Grota-Roweckiego do Czarnej

Obawiam sie ze to by zakorkowalo centrum, korki na skrzyzowaniu z
        Niepodleglosci i na rondzie z Jana Pawla na skrzyzowaniu z Cyganerii tez by nie
        bylo zbyt dobrze juz teraz kolizje zdarzaja sie tu srednio raz dziennie. Pare
        dni temu ktos nawet chcial skosic slupek zabezpieczajacy wysepke dla pieszych.
        Ogolnie juz teraz niebezpieczne miejsce.

> 3. Wykorzystanie osi Tychow i przedluzenie Parku Polnocnego lub stworzenie
        > parku po drugiej stronie Oswiecimskiej na tzw. Lakach Farskich.

Parki zwykle sie robi tam gdzie nie ma zieleni i jest duze zaludnienie a nie
        przy zabudowie jednorodzinnej.

> A poza tym sie zastanawiam, dlaczego nikt jeszcze nie wpadl na pomysl
        > zadrzewienia terenow pomiedzy Armii Krajowej, Pilsudzkiego i Orzeszkowa

Po co? Tam mozna wybudowac kilka bydynkow mieszkalnych. To jest teren centrum i
        pewnie jest przeznaczony pod zabudowe. Moze jakies multikino?
    • man_x Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 11.04.05, 21:03
      Moja lista:
      1. połączenie Stoczniowców z Glinczańska
      2.bezkolizyjne skrzyżowanie Beskidzkiej z Niepodległości + przedłużenie
      Niepodległości do Urbanowic(Oświęcimska)
      3."północna obwodnica" do odciążenia Oświęcimskiej
      4.wygodne połączenie z terenami przy browarze obywatelskim
      5.przebicie Grota Roweckiego przez Oświęcimską
      6.na granicy Tychów z Kobiórem utworzenie nowej drogi, ktora dochodzilaby do
      DK81. Czyli szybsza komunikacja z Rybnickim Okregiem przemyslowym. Teraz trzeba
      albo przez Pszczyne lub Mikołów
    • Gość: Smokofilomidanek Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.04.05, 22:37
      1. Skrzyżowanie Al. Bielskiej z Niepodległości. Czy Policja nie widzi jakie tam
      się dzieją cuda? Tam poprostu wymuszenia pierwszeństwa przejazdu są na porządku
      dziennym.
      2. Wprowadzenie synchronizacji lewoskrętów na światłach przy Biedronce. Jakiś
      kretyn zrobił "normalne światła" a skręcając w lewo w Sikorskiego jak idą piesi
      na nowych pasach to samochody zatrzymują się na pasach ruchu od Kobióra by ich
      przepuścić. Nie raz już na mnie trąbiono mimo iż wykonując manewr "nic nie
      jechało".
    • radexior Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 11.04.05, 23:39
      A ja bym wyrównał szutry w lesie wokół Paprocan, poszerzył drogi i zrobił zajefajny Rajd Polski, jako eliminacje RSMŚ :-P
      • man_x Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 11.04.05, 23:47
        zaraz przyjdzie Aralski :-D
        • radexior Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 11.04.05, 23:52
          No właśnie chcę wywołać wilka z lasu, bo nudnawo:)
          • Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:20
            Radex nie psuj wątku, poważnie ma być oc nie znacyz, że nudno, mnie temat
            fascynuje więc się nie nudzę.

• Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:36
              1. Myślisz embi, że coś takiego jak skrzyżowanie Sikorskiego z Beskidzką się nie
              zmieści? Jeśli nawet nie przy tym przebiegu Beskidzkiej to można jej przebieg w
              tym miejscu zmienić- przesunąc na wschód o 30-50 metrów. Docelowo przedłużenie
              Niepodległości powinno nie kończyć się w Urbanowicach a w Bieruniu
              2. Nie rozumiem dlaczego nowa droga (przebicie czarnej do Grota) miałaby
              pogorszyć bezpieczeństwo w miejscach które wymieniłeś, wręcz odwrotnie. Jeżeli
              ktoś mieszka na Zwierzyńcu -Wartogłowcu to żeby się dostać powiedzmy pod urzad
              to musi jechać albo beskidzką albo oświęcimską i katowicką, w ten sposób
              znacznie poprawiłby się dojazd a teren na północ od oświęcimskiej zyskałaby na
              atrakcyjności
              3. Co do przedłużenie osi zielonej - jestem za! Z parku północ mogłaby zostac
              przedłużona aż do kościoła Józefa Robotnika, moze nei formie parku, ale tak jak
              to ma miejsce przy darwina czyli taki deptak
              4. jeśli chodzi o północną obwodnicę, to jakoś nie bardzo widzę jaki ruch
              miałaby ona przejąć Gliwice - Mikołów - obwodnicą do S1 na autostrdę/jaworzno?
              5. Ogólnie trzeba by dzielnice obrzezne lepiej z miastem połączyć, na razie
              udało się z Cielmicami. Brakuje połączeń z:
              Urbanowicami - przedłużenie Niepodległości
              Zwierzyniec/ Wartogłowiec - proponowane przebicie ul. Czarnej do Grota
              Wilkowyje - albo przedłużenie Budowlanych nad torami i koło browaru wbijamy w
              obywatelską albo przedłużenie tej drogi przy Jadwidze (Żwakowska ??) nad torami
              i do Wilkowyj
              • Gość: embi Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.junisoftex.pl 12.04.05, 15:48
                > 1. Myślisz embi, że coś takiego jak skrzyżowanie Sikorskiego z Beskidzką się
                ni
                > e
                > zmieści? Jeśli nawet nie przy tym przebiegu Beskidzkiej to można jej przebieg
                w
                > tym miejscu zmienić- przesunąc na wschód o 30-50 metrów. Docelowo przedłużenie
                > Niepodległości powinno nie kończyć się w Urbanowicach a w Bieruniu

Nie zmiesci się. Po przesunieciu jeszcze zaczeli by wypadac z trasy chyba ze
                przeniesiesz jeszcze wiadukt nad torami.

> 2. Nie rozumiem dlaczego nowa droga (przebicie czarnej do Grota) miałaby
                > pogorszyć bezpieczeństwo w miejscach które wymieniłeś, wręcz odwrotnie. Jeżeli
                > ktoś mieszka na Zwierzyńcu -Wartogłowcu to żeby się dostać powiedzmy pod urzad
                > to musi jechać albo beskidzką albo oświęcimską i katowicką, w ten sposób
                > znacznie poprawiłby się dojazd a teren na północ od oświęcimskiej zyskałaby na
                > atrakcyjności

Dlatego ze czesc ludzi zaczela by wjeżdżać do miasta ul. Grota Roweckiego
                zamiast znacznie szersza Bielska/Katowicka to samo tyczy sie wyjazdu.
                Przez polaczenie z Czarna powstana kolejne swiatla na
                Oswiecimskiej/Mikolowskiej a chyba nie chcesz blokowac drog przelotowych.

Teren na polnoc od Oswiecimskiej jest znacznie bardziej atrakcyjny niz teren
                centrum :) Chyba ze chodzi ci o zwiekszenie atrakcyjnosci handlowej, jakis
                supermarket albo cos takiego.

> udało się z Cielmicami. Brakuje połączeń z:
                > Urbanowicami - przedłużenie Niepodległości

A co z Oswiecimska i Towarowa? 2 km ulicy takiej jak ul. Niepodleglosci przez
                same pola to nie jest dobry pomysl.

Jak juz sie przebijac to ul. Stoczniowcow do ul. Ginczanskiej (koniecznie!) i
                Budowlanych do Stawowej dalej do Obywatelskiej. Tylko to drugie jest kosztowne
                chyba bez sensu.

• Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:13
                  1. To jaki inny pomyśl na usprawnienie skrzyżowania Beskidzka - Niepodległości?
                  bo chyba się zgodzisz, że coś należy zmienić. Zresztą ja myślę, że się zmiesić ;-)
                  2. Przebicie Czarnej oczywiście, że bezkolizyjne, a nie kolejne światła.
                  Uatrakcyjnie tereny na północ od Oświęcimiskiej ponieważ łatwiej bedzie sie ich
                  mieszkancom dostac do centrum/miasta. pomysł ten forumowiczowi z tamtych terenów
                  się spodobał. W ten sposób zmniejszy się ruch na oświcimskiej i katowickiej oraz
                  bielskiej
                  3. Co do przedłużenia niepodległości to nie musi ona być za beskidzka tak
                  szeroka. Plus z powstania tej drogi to znaczne ulatwienie dla mieszkanców
                  urbanowic, nie muszą jechać na około oświęcimską - beskidzka
                  4. idąc Twoim tokiem rozumowania to budowa przebici sikorskiego do cielmic nie
                  była celowa?
                  Ja chciałbym żeby wszystkie dzielnice obrzeżne miały łatwiejszy dojazd do miasta

Co do przebijania drogi do Wilkowyj to sie zastanawiam czy nie lepiej by było
                  przebici żwakowską, bo ruch na Budowlanych i tak jest bardzo duży
                  • Gość: embi Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:27
                    > Zresztą ja myślę, że się zmiesić
                    > ;-)

Mysle ze jednak nie. Chyba ze znajdziesz nowe miejsce na budynek strazy.

> 2. Przebicie Czarnej oczywiście, że bezkolizyjne, a nie kolejne światła.
                    > Uatrakcyjnie tereny na północ od Oświęcimiskiej ponieważ łatwiej bedzie sie
                    ich
                    > mieszkancom dostac do centrum/miasta. pomysł ten forumowiczowi z tamtych
                    terenó
                    > w
                    > się spodobał. W ten sposób zmniejszy się ruch na oświcimskiej i katowickiej
                    ora
                    > z
                    > bielskiej

A kto to wybuduje te wszystkie skrzyżowania wybuduje i bedzie utrzymywac bo
                    chyba nie Tychy.

> 2. Przebicie Czarnej oczywiście, że bezkolizyjne, a nie kolejne światła.
                    > Uatrakcyjnie tereny na północ od Oświęcimiskiej ponieważ łatwiej bedzie sie
                    ich
                    > mieszkancom dostac do centrum/miasta. pomysł ten forumowiczowi z tamtych
                    terenó
                    > w
                    > się spodobał. W ten sposób zmniejszy się ruch na oświcimskiej i katowickiej
                    ora
                    > z
                    > bielskiej

I tak jak mowilem zwiekszy sie ruch na Grota Roweckiego :) Jak sie zwiekszy to
                    ja chce chociaz jedno drzewko miedzy ulica a oknami i sygnalizacje swietlna na
                    pasach przy wiadukcie oraz przy Skłodowskiej :) Rozwiazanie to przebicie ale
                    bez mozliwosci zjazdu na Oswiscimska i z Oswiecimskiej

> 3. Co do przedłużenia niepodległości to nie musi ona być za beskidzka tak
                    > szeroka. Plus z powstania tej drogi to znaczne ulatwienie dla mieszkanców
                    > urbanowic, nie muszą jechać na około oświęcimską - beskidzka

Moze ale dopoki nie bedzie planow zabudowy tego regionu jakies osiedla
                    mieszkaniowe moze zaklady to jestem przeciw. Tak jak mowie 2 km pustkowia. Ale
                    przy ewentualnej budowie skrzyzowania bezkolizyjnego trzeba wziąć pod uwage
                    budowe tej drogi.

Wiem jak ciezko dostac sie do centrum, mnie jest trudno dotrzec do centrum
                    nawet z Hotelowca. Autobusy jezdza wszedzie ale nie do centrum :(

> 4. idąc Twoim tokiem rozumowania to budowa przebici sikorskiego do cielmic nie
                    > była celowa?

Cielmice to inna sprawa wydostanie sie z tamtad bylo trudniejsze niz wyjazd z
                    tamtad Urbanowic.

Ale idac twoim tokiem rozumowania to trzeba jeszcze zrobic bezkolizyjne
                    skrzyzowanie na Makolowcu :)

> Ja chciałbym żeby wszystkie dzielnice obrzeżne miały łatwiejszy dojazd do
                    miast
                    > a

Jestem za tylko z rozsadkiem. To sa minusy mieszkania poza miastem.
                    Mam nadzieje ze jak sie dorobie jakies kasy to sie tam wyniose z tych slumsow
                    zwanych centrum miasta i bede mial takie problemy jak dojechac autkiem do
                    centrum. Troche mi tu brakuje mozliwosci otwarcia okna :(

> Co do przebijania drogi do Wilkowyj to sie zastanawiam czy nie lepiej by było
                    > przebici żwakowską, bo ruch na Budowlanych i tak jest bardzo duży

Ruch na budowlanych bedzie mniejszy jak sie polaczy Stoczniowcow z Glinczanska.
                    • Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:42
                      > A kto to wybuduje te wszystkie skrzyżowania wybuduje i bedzie utrzymywac bo
                      > chyba nie Tychy.

Embi to Ty pisałeś, że Tychy są fatalnie zaprojektowane, że te szerokie drogi to
                      absurd, ze to wszystko trzeba utrzymywać, że to doprowadza miasto do ruiny?
                      gdzieś kiedyś coś takiego czytałem. Czyli taniej jest tkwić w korkach?

> Moze ale dopoki nie bedzie planow zabudowy tego regionu jakies osiedla
                      > mieszkaniowe moze zaklady to jestem przeciw. Tak jak mowie 2 km pustkowia. Ale
                      > przy ewentualnej budowie skrzyzowania bezkolizyjnego trzeba wziąć pod uwage
                      > budowe tej drogi.
                      Ciekawe podejście, napierw niech ktoś coś wybuduje, a potem mu doprowadzimy tam
                      drogę, wodę, kanalizację, gaz, telefon...

> Ale idac twoim tokiem rozumowania to trzeba jeszcze zrobic bezkolizyjne
                      > skrzyzowanie na Makolowcu :)
                      Kiedyś....

• Gość: embi Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.junisoftex.pl 13.04.05, 08:36
                        > Embi to Ty pisałeś, że Tychy są fatalnie zaprojektowane, że te szerokie drogi
                        t
                        > o
                        > absurd, ze to wszystko trzeba utrzymywać, że to doprowadza miasto do ruiny?
                        > gdzieś kiedyś coś takiego czytałem. Czyli taniej jest tkwić w korkach?

To nie ja pisalem!

> Ciekawe podejście, napierw niech ktoś coś wybuduje, a potem mu doprowadzimy
                        tam
                        > drogę, wodę, kanalizację, gaz, telefon...

Nie pisalem ze ma budowac. Pisalem ze przynajmniej projekt budowy! Ale cos w
                        tym jest, juz 2006 podobno do centrum doprowadza linie telefoniczne :).

> > Ale idac twoim tokiem rozumowania to trzeba jeszcze zrobic bezkolizyjne
                        > > skrzyzowanie na Makolowcu :)
                        > Kiedyś....

Dlaczego kiedys? Korek czasem ma tam pare kilometrow. Chociaz po przebudowie
                        skrzyzowania i regulacji swiatel poprawilo sie. Ale tam by sie przydaly ze 4
                        takie skrzyzowania.

Moze poprostu puscic Beskidzka, Oswiecimska i Mikolowska w tunalach :) co sie
                        bedziemy rozdrabniac :)

• Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:50
                          > Dlaczego kiedys? Korek czasem ma tam pare kilometrow. Chociaz po przebudowie
                          > skrzyzowania i regulacji swiatel poprawilo sie. Ale tam by sie przydaly ze 4
                          > takie skrzyzowania.

Rzekomo miasto kupiło jaką ziemie przy skrzyżowaniu Mikołowskiej z Burshego i
                          Dołową , nie wiem po co, może żeby coś tam przebudować

> Moze poprostu puscic Beskidzka, Oswiecimska i Mikolowska w tunalach :) co sie
                          > bedziemy rozdrabniac :)

Ograniczmy się do tego co jest w miarę realne. Budowa bezkolizyjnego
                          skrzyżowania Beskidzka/Niepodległości, czy przebicie Stoczniowców - wydaja się
                          być w zasięgu mozliwości finansowych miasta w perspektywie 5 - 7 lat
                          • Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 10:00
                            1. Nikt nie podjął tematu wycinki drzew w rejonie Turyńskiej. Ktoś coś wie?
                            Wycieto kilkanaście/kilkadziesiąt drzew, co musiało sporo kosztować.

2. w wątku co się wydarzy w 2005 roku, PiŁ napisał, że bedzie remont
                            Beskidzkiej na co miasto ma 5 mln zł i co się w tej sprawie dzieje. Nie wiem co
                            można zrobic za 5mln, ale obawiam się że efekt będzie niewidoczny.

3. Ogólnie to koniunktura na budowę dróg jest, a z okolicznych wsi to u nas
                            najmniej się dzieje.
                            Gliwice - Zabrze dostały pieniądze (niemałe) na modernizację starej autostrady
                            DK88 (?)
                            Bytom - na obwodnicę miasta
                            Chorzów - zamierza zlikwidować estakadę w okolicach ul. Wolności
                            Pomijam DTŚ i A4

A u nas to największą inwestycją drogową jest budowa ronda.

• Gość: basturk Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: 213.77.86.* 12.04.05, 21:13
      jedną z najwazniejszych jak nie najwazniejszych to inwestycja połaczenia
      stoczniwców, żwakowskiej z glinczańską, co zas do kwestii
      beskidzka/niepodległości to zbyt dużego pola manewru tam nie ma z uwagi na zbyt
      bliskie sąsiedztwo strażaków, ale znacznie mniejszy wezeł niz beskidzka
      sikorskiego udałoby sie wepchnać, tzn prawoskręt z niepodległosci mozna by
      pozostawić w obecnym miejscu natomiast lewoskret na beskidzką mógłby
      isc "podkopem" pod beskidzką i później by stanowił wjazd na ta trasę, druga
      jezdnia tzn zjazd z beskidzkiej na niepodległości musiałby być wczesniej nieco
      aby "podop" wcześniej wspomniany mozna było "wcisnąć"..
      no ale jakos by sie to zrobiło. pozostaje tylko kwestia tego kto ma swinansowac
      tą inwestycje czy miasto czy województwo i w czyjej gestii lezy..
      północna obwodniac miasta tez jest bardzo potrzebna i chyba rozpisywac si enie
      musze.. te 3 inwestycje uwazam za najwzniejsze
      • 1976_darek Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 13.04.05, 00:52
        Bedzie krótko, bo ostatnio krucho z czasem: :)

Według mnie priorytetowe inwestycje drogowe w Tychach to:

1) Przebudowa DK1 na terenie Tychów do trasy bezkolizyjnej (niekoniecznie
        ekspresowej). Wystarczyłoby, aby odbywał się na niej PŁYNNY ruch, nawet
        ograniczony do 70-80km/h, ale bez stania w korkach na światłach. Można to
        osiągnąć przy zaangażowaniu wcale nie aż tak ogromnych kosztów. Moim zdaniem
        wystarczy zrobić, co następuje:
        a) budowa dwupoziomowego węzła Beskidzka-Niepodległości (w podobnym kształcie
        jak węzeł Beskidzka-Sikorskiego) z pozostawieniem możliwości przedłużenia
        Niepodległości w kierunku wschodnim. Pojawiły się tu głosy o braku miejsca z
        powodu budynku straży: problem można bardzo łatwo rozwiązać tworząc lekki łuk w
        kierunku północno-wschodnim na Niepodległości (na odcinku 100-200m od
        Beskidzkiej) - to powinno wystarczyć;
        b) likwidacja sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu w okolicach Wartogłowca
        (pozostawienie prawoskrętów);
        c) likwidacja przejść dla pieszych (zebry) - wybudowanie kilku kładek dla
        pieszych (dosłownie: dwóch lub trzech);

2) Dokończenie południowej miejskiej obwodnicy Tychów (Sikorskiego-Stoczniowców-
        Glińczańska do Mikołowskiej). Na chwilę obecną wystarczyłoby wybudowanie
        brakujacego łącznika przez Suble/Glinkę i połączenie Glińczańskiej ze
        Stoczniowców. Powstałby świetny łącznik Starych Tychów (głównie os. "A" i
        dworca PKP) z tzw. Nowymi Tychami. Przy okazji odciążyłaby się znacznie dość
        wąska ul.Budowlanych. Myślę, że gdyby powstał sensowny projekt, to nie byłoby
        wielkiego problemu, aby uzyskać jakieś zewnętrzne dofinansowanie. W sumie to
        nie rozumiem dlaczego miasto jakoś zlewa ten projekt... - przecież po
        wybudowaniu węzła Beskidzka-Sikorskiego już niewiele brakuje do zakończenia tej
        drogi.

W mojej opinii na obecną chwilę wystarczyłoby zrobić to, co napisałem powyżej.
        W przyszłości można myśleć ewentualnie o północnej obwodnicy mista
        (odciążającej DK44), choć teraz, po oddaniu do eksploatacji śląskiego odcinka
        A4, ma to już raczej mniejsze znaczenie.

POzdrawiam
    • Gość: kwachu Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 01:52
      Witam!
      > 2. połączenie Stoczniowców z Glinczańska

Według mnie ten punkt należy sobie odpuscić.
      Już w tej chwili to co sie wyprawia na Radziejówce woła o pomstę do nieba.
      Korek, korek i jeszcze raz korek.
      Poszedł bym raczej w kierunku wybudowania łącznika Stoczniowcow 70 z Mikołowską
      poprzez stawową i Obywatelską ( www.kwas.pl/tychy.png - czerwona linia) albo
      wybudowanie drogi wzdłuż torów kolejowych (zielona linia) - ale wtedy kolej
      musiałaby pozbyc się jednego skrajnego toru i można by wykorzystać istniejacy
      wiadukt i stworzyć "pół slimak" ale ten wariant raczej jest nierealny.

> 1. bezkolizyjne skrzyżowanie Beskidzkiej z Niepodległości

Tu masz rację. W piatek po południu korek jest aż do Edukacji lub dalej i zawsze
      odnoszę wrażenie, że w piątki światło zielone w kierunku na Bielsko świeci o
      wiele krócej niż w inne dni.. ale może o taka lokalna "dylatacja czasu :)". A
      może wybudować estakadę? sam nie bardzo wiem które rozwiązanie było by lepsze
      estakada + rondo pod spodem czy przekop i ślimaczki.

Pozdrawiam wszystkich "ekspertów inżynierii drogowej i budownictwa :)"

Grzegorz Kwas
      • Gość: bty Re: Infrastruktura drogowa w Tychach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:47
        > Witam!
        > > 2. połączenie Stoczniowców z Glinczańska
        >
        > Według mnie ten punkt należy sobie odpuscić.
        > Już w tej chwili to co sie wyprawia na Radziejówce woła o pomstę do nieba.
        > Korek, korek i jeszcze raz korek.

Wybudowanie łącznika stoczniowców z glinczanska, nie pogorszy sytuacji na
        skrzyzowaniu burshego z mikolowska, bo niby czemu? jak ktoś ma tam jechać to i
        tak jedzie tylko, że musi przejechać przez skrzyzowanie bielskiej z
        budowalanych, koło hotelowca... czyli ruch w tych miejscach by się rozładował
        taka byłaby korzyść z tej drogi.

• gkwas Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 13.04.05, 10:39
          Pozwolę niezgodzić się z tym.
          W tej chwili część kierowców jeździ do skrzyżowania przy browarze i tam skręca
          na Mikołów,część Beskidzką jedzie do ślimaka na Wartogłowcu i tam w lewo. Jeśli
          bedzie połączenie Sikorskiego-Stoczniowców 70 - Glińczańska - Bpa. Burschego to
          spory ruch popłynie tą trasą no napotka na wąskie gardło na Mikołowskiej...

No i prawde mówiąć to nie bardzo sobie wyobrażam jak Stoczniowców przepuścić
          przez Glińczańską - strasznie tam "chudo" - trzeba by burzyć domy i
          przebudowywać wiadukt kolejowy.

pozdrawiam

Grzegorz Kwas
    • beschu Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 19.10.14, 12:31
      Odkopuję wątek po latach.

Moja lista (2014):
      1. Przebicie Grota Roweckiego do Czarnej.
      2. Północna Obwodnica Tychów od Wschodniej Obwodnicy GOP do Mikołowskiej.
      3. Przebicie Żwakowskiej w kierunku Wilkowyj i połączenie z Obywatelską.
      4. Przedłużenie Niepodległości w kierunku Urbanowic.
      • lisia312 Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 19.10.14, 22:10
        Fatalny stan nawierzchni drogowej w mieście!!!
      • basturk Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 20.10.14, 19:08
        Wszystkie wymienione połączenia ujęte zostały w projekcie Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Tychy, do którego wpłynęły 344 pisma z uwagami.

Punkty 1, 3, 4 do realizacji. Były już publikowane oraz konsultowane wstępne koncepcje, w tym oczywiście przez część mieszkańców oprotestowane, bo żadna inwestycja nie ma nigdy 100% poparcia.

Wymieniony przez Ciebie pkt 2 w realizacji raczej na pewno nigdy nie będzie. Poza ładnym wyglądem na mapie, nie przynosi żadnych korzyści w kategorii celu w jakim ta inwestycja byłaby realizowana.

Swego czasu WK UM Tychy przeprowadził analizy ruchowe tzw. obwodnicy północnej (na odcinku od ul. Mikołowskiej na granicy z Mikołowem do wpięcia w ul. Beskidzką, np. w rejonie granicy z Katowicami lub nieco bardziej na południe, w stronę Czułowa). Wynika z nich, że ta inwestycja w nieznacznym tylko stopniu spowodowałaby zmniejszenie ruchu na ul. Mikołowskiej.

Powyższe potwierdza też fakt, że budowa tej drogi nie znajduje się w żadnym z ponadlokalnych (wojewódzkich, krajowych) planów i programów dotyczących inwestycji celu publicznego, co wyklucza uzyskanie finansowego wsparcia zewnętrznego.

Wsparcia takiego raczej dla tej inwestycji nigdy nie będzie bowiem, jednym słowem byłaby to inwestycja przy obecnym rozkładzie dróg ekspresowych i autostrad w regionie niecelowa.

Do rozwoju miasta i komfortu życia mieszkańców bardziej przydałaby się obwodnica południowa, a przynajmniej połączenie centrum miasta i dzielnic południowych z ul. Mikołowską poprzez Wilkowyje – wymieniony pkt 3. Jak tylko projekt studium został wyłożony do wglądu został oprotestowany:

rada.umtychy.pl/KILi%A3P_26_08_2013/Materialy_KILiLP_26_08_2013.pdf#page=44&zoom=auto,68,771
        Opis koncepcji:
        www.tychy.pl/2013/08/27/twoje-tychy-nr-301/
        Połączenie ul. Grota Roweckiego z ul. Jaworową/Czarną (droga KDZ 12) z tego co się orientuję będzie realizowane przy okazji przebudowy dróg Mikołowskiej/Oświęcimskiej).

Połączenie ul. Niepodległości z ul. Długą (droga KDZ 15.1) jak najbardziej zasadne.

Ja dorzuciłbym obwodnicę Cielmic (przedłużenie ul. Sikorskiego do granicy lasu/ granicy z Bojszowami.
        • elpik Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 22.10.14, 12:12
          Zgadzam się co do bezzasadności budowy północnej obwodnicy (temat powrócił przy okazji wyborów):
          - żeby uniknąć przecinania zabudowanych terenów Czułowa musiałaby iść mocno na północ, gdzieś pewnie po śladzie kolei na Wesołą.
          - często zdarza mi się przekraczać Mikołowską przy Radziejówce i większość aut stoi w korku do skrętu w prawo w stronę ZEGu - one nie pojadą obwodnicą i dalej będą stać - to kłania się punkt 1 do realizacji jako zdecydowanie ważniejszy i tańszy.
          - z moich obserwacji wzdłuż Mikołowskiej powstała strefa usług, rozlokowały się firmy, kto tam mieszkał a mu hałas przeszkadzał to się zdążył wynieść.
          - zdecydowanie Mikołowską trzeba przebudować aby ułatwić jej przekraczanie zarówno pieszym jak i autom np. dojazd mieszkańcom Mąkołowca do centrum.
          - jak mam przekroczyć Mikołowską na przejściu dla pieszych w okolicach stacji Lukoil to czekam i czekam... kierowcy patrzą przed siebie i udają, że nie widzą. Jak na jednym kierunku ktoś stanie to niekoniecznie na przeciwnym - jak takie chamy z tych kierowców to niech stoją w tym korku, dobrze im tak.
          • czarny1966 Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 22.10.14, 16:47
            Zgadzam się z poprzednikami. Budowa północnej obwodnicy jest bezcelowa. Moim zdaniem kompletnie nie rozwiąże to problemów ul. Mikołowskiej i Oświęcimskiej. Gro ruchu z DK-44 jedzie do miasta. Budowa północnej obwodnicy niewiele zmieni i ją odciąży. Konieczna jest natomiast jej przebudowa do czterech pasów ruchu, aby poprawić płynność ruchu, jednocześnie dbając o bezpieczeństwo zarówno pieszych jak i kierowców. Mam tu na myśli obustronne chodniki, wydzielone ścieżki rowerowe, bezkolizyjne przejścia dla pieszych, bezkolizyjne skrzyżowania szczególnie przy browarze i na Radziejówce (rozwiązania dwupoziomowe) itp. Znaczne pole do popisu dla projektantów.
            Inne ważne inwestycje drogowe to:
            - połączenie górki Mikołowskiej z Glinką (odciąży Mikołowską i Burschego)
            - połączenie Grota-Roweckiego z Oświęcimską (odciąży Katowicką)
            - połączenie Niepodległości z Długą (odciąży Oświęcimską).
            Może nie jestem zbyt oryginalny ale powyższe powinno znacznie poprawić ruchu w mieście (chociaż u nas wcale tak tragicznie jeszcze nie jest) ;)
            • basturk Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 22.10.14, 21:47
              Elpik:
              "- często zdarza mi się przekraczać Mikołowską przy Radziejówce i większość aut stoi w korku do skrętu w prawo w stronę ZEGu - one nie pojadą obwodnicą i dalej będą stać - to kłania się punkt 1 do realizacji jako zdecydowanie ważniejszy i tańszy.
              - z moich obserwacji wzdłuż Mikołowskiej powstała strefa usług, rozlokowały się firmy, kto tam mieszkał a mu hałas przeszkadzał to się zdążył wynieść.
              - zdecydowanie Mikołowską trzeba przebudować aby ułatwić jej przekraczanie zarówno pieszym jak i autom np. dojazd mieszkańcom Mąkołowca do centrum. "

Jeżeli chodzi o połączenie Mąkołowca z miastem to jest planowany "węzeł" przed wiaduktem kolejowym w stronę Mikołowa i połączenie z Dworcem oraz ulicą Budowlanych. Samo skrzyżowanie "Radziejówka" również ma być przebudowane przy okazji przebudowy DK44.
              Problem z Mikołowską to również problem z wykupem - są mieszkańcy, którzy nie będą, nie chcą sprzedać działek. co nimi kieruje nie wiem - miejsce do mieszkanie jest jednym słowem beznadziejne bo jaka przyjemność otworzyć okno i 2 metry dalej mieć DK o bardzo dużym obciążeniu. Jest to jedyna okazja przez niektórych mieszkańców by sprzedać działki za bardzo dobre pieniądze, bowiem ich posesji raczej nikt nigdy jako wymarzone miejsce do zamieszkania nie kupi.

Czarny1966:
              "(...)Mam tu na myśli obustronne chodniki, wydzielone ścieżki rowe
              > rowe, bezkolizyjne przejścia dla pieszych, bezkolizyjne skrzyżowania szczególni
              > e przy browarze i na Radziejówce (rozwiązania dwupoziomowe) itp. Znaczne pole d
              > o popisu dla projektantów.
              > Inne ważne inwestycje drogowe to:
              > - połączenie górki Mikołowskiej z Glinką (odciąży Mikołowską i Burschego)
              > - połączenie Grota-Roweckiego z Oświęcimską (odciąży Katowicką)
              > - połączenie Niepodległości z Długą (odciąży Oświęcimską).
              > Może nie jestem zbyt oryginalny ale powyższe powinno znacznie poprawić ruchu w
              > mieście (chociaż u nas wcale tak tragicznie jeszcze nie jest) ;)"

bo tu nie chodzi o to by być oryginalnym i kreślić jak się podoba ;) ale wystarczy spojrzeć na przepływ pojazdów oraz mapę i powyższe inwestycje same się cisną ;)
              PS odnośnie ul.Mikołowskiej to projekt jej przebudowy przewiduje skrzyżowanie przy browarze jako dwupoziomowe, na Radziejówce nie, ale przebudowane ma być.
              • elpik Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 23.10.14, 12:44
                Przy Radziejów nie będzie potrzebne dwupoziomowe - znaczna część ruchu "do miasta" pojedzie wcześniej, czy to do ronda przy dworcu czy też w jeszcze wcześniej, jeśli przedłużona zostanie Obywatelska do Stoczniowców.
              • czarny1966 Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 23.10.14, 13:43
                Generalnie widzę, że dochodzimy do jednego konsensusu. Każde dodatkowe połączenie w mieście czy to będzie połączenie górki Mikołowskiej z Glinką, Grota-Roweckiego z Oświęcimską, Niepodległości z Długą, obejście Cielmic, połączenie Mikołowskiej z Dworcem spowoduje zmianę rozkładu ruchu, co z kolei przełoży się na spadek jego natężenia na części odcinków głównych ulic i jego przeniesienie na nowe drogi. Jest to naturalna kolej rzeczy, miasto musi się rozwijać, a układ komunikacyjny jest "nerwem miasta" i bardzo ważne jest aby go dobrze zaplanować. Zawsze znajdą się przeciwnicy, którzy nie patrzą na drogi globalnie z punktu widzenia całego miasta, tylko przez pryzmat swojego zamieszkania. Wracając do ul. Mikołowskiej zgadzam się z Wami, iż powinna zostać ona przebudowana. Tam w chwili obecnej liczba działalności przewyższa już chyba liczbę mieszkańców. One też same w sobie generują spory ruch. Jaka więc zasadność budowania obwodnicy skoro te auta ciężarowe i tak tam będą musiały dojechać ?? Przecież browar, bazy na Dojazdowej , firmy po północnej stronie Wilkowyj nie znikną z dnia na dzień. Przyznaje, że też nigdy nie chciałbym tam zamieszkać, a przebudowa Mikołowskiej biorąc pod uwagę liczbę zdarzeń oraz jej przepustowość jest po prostu niezbędna.
                • basturk Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 23.10.14, 21:44
                  elpik 23.10.14, 12:44

>Przy Radziejów nie będzie potrzebne dwupoziomowe - znaczna część ruchu "do miasta" >pojedzie wcześniej, czy to do ronda przy dworcu czy też w jeszcze wcześniej, jeśli przedłużona >zostanie Obywatelska do Stoczniowców.

czarny1966 napisał(a):

> Generalnie widzę, że dochodzimy do jednego konsensusu. Każde dodatkowe połączen
                  > ie w mieście czy to będzie połączenie górki Mikołowskiej z Glinką, Grota-Roweck
                  > iego z Oświęcimską, Niepodległości z Długą, obejście Cielmic, połączenie Mikoło
                  > wskiej z Dworcem spowoduje zmianę rozkładu ruchu, co z kolei przełoży się na s
                  > padek jego natężenia na części odcinków głównych ulic i jego przeniesienie na n
                  > owe drogi. Jest to naturalna kolej rzeczy, miasto musi się rozwijać, a układ ko
                  > munikacyjny jest "nerwem miasta" i bardzo ważne jest aby go dobrze zaplanować.
                  > Zawsze znajdą się przeciwnicy, którzy nie patrzą na drogi globalnie z punktu wi
                  > dzenia całego miasta, tylko przez pryzmat swojego zamieszkania. Wracając do ul.
                  > Mikołowskiej zgadzam się z Wami, iż powinna zostać ona przebudowana. Tam w chw
                  > ili obecnej liczba działalności przewyższa już chyba liczbę mieszkańców. One te
                  > ż same w sobie generują spory ruch. Jaka więc zasadność budowania obwodnicy sko
                  > ro te auta ciężarowe i tak tam będą musiały dojechać ?? Przecież browar, bazy
                  > na Dojazdowej , firmy po północnej stronie Wilkowyj nie znikną z dnia na dzień.
                  > Przyznaje, że też nigdy nie chciałbym tam zamieszkać, a przebudowa Mikołowsk
                  > iej biorąc pod uwagę liczbę zdarzeń oraz jej przepustowość jest po prostu niezb
                  > ędna.

Kręgosłup komunikacyjny miast tworzą zawsze trasy tranzytowe przebiegające przez miasto - w naszym przypadku DK86 i DK1 (E75) oraz DK44. Reszta to sieć dróg, które łączą drogi tranzytowe. W przypadku naszego miasta widać, że Wejchertowie mieli wizję, bo zaplanowali nie tylko szerokie drogi ale właściwie rozplanowali, właściwie szacując ruch na kilkadziesiąt last wprzód. zmiana systemu przyszła jednak trochę za szybko ;) nie dokończono obwodnicy południowej, co widać było po ul.Stoczniowców, która kończyła się jeszcze kilkanaście lat temu
                  w szczerym polu, obecnie połączona ze Żwakowską. Połączenie stoczniowców z Mikołowską w tej lub innej ale nowej i szerokiej formie pozwoliłoby wykorzystać potencjał tej drogi oraz ul. Sikorskiego, jednocześnie zmniejszając ruch w centrum miasta oraz szeroko rozumiane dzielnice Stare Tychy (al.Bielska, Burschego, Budowlanych oraz mniejsze ulice w tym kwartale).
                  jak dobrze pamiętam, kilka lat temu przed rozpoczęciem przebudowy ul. Beskidzkiej (DK1 i DK86) miasto chciało przebudować drogę Burschego od ul. stoczniowców włącznie z wiaduktem kolejowym. Niestety PKP nie wyraziło chęci i woli współpracy. Może taka wola jeszcze nastąpi, choć podejrzewam, że prędzej powstanie brakujący odcinek od ronda Żwakowska/Stoczniowców do ul. Obywatelskiej co będzie najlepszym rozwiązaniem.
                  Oprócz przebudowy DK44 jest to w zasadzie najpilniejsza komunikacyjna potrzeba (moim zdaniem) naszego miasta.
                  • beschu Re: Infrastruktura drogowa w Tychach 25.10.14, 15:46
                    Ja z kolei nie widzę potrzeby przebudowy Oświęcimskiej/Mikołowskiej (DK44) do parametrów 2x2 (planowanej pewnie w imię "świętej przepustowości") - nie podoba mi się dzielenie miasta niemalże "autostradą".
                    Moim zdaniem wystarczyłaby jej modernizacja - oświetlenie, dobudowanie chodników i dróg rowerowych, przebudowa skrzyżowania przy browarze i na Radziejówce oraz dobudowanie połączenia z Grota-Roweckiego. Byłaby bardziej przyjazna mieszkańcom.

Ruch tranzytowy mimo wszystko wolałbym przenieść na obwodnicę północną (nawet gdyby miała ocierać się o Kostuchnę). Być może kiedyś powróci pomysł A4bis/A44 jako przedłużenia Wschodniej Obwodnicy GOP.
    • basturk Nowe oświetlenie uliczne LED 09.12.14, 17:03
      Zapowiadane wcześniej nowe oświetlenie uliczne w technologii LED już działa i nie piszę tu o iluminacji świątecznej rozświetlającej tyskie ulice ;)

Nowe oświetlenie można już obserwować na ul. Edukacji - odcinek od al.Bielskiej do ul. Wyszyńskiego oraz m.in. na rondzie przy hotelu Tychy. Widzialność znacznie lepsza niż tradycyjnych lamp, już nie mówiąc o oszczędności.

Termin ermin realizacji przedsięwzięcia obejmuje lata 2014 – 2015.
      Wartość projektu 5 947 879 PLN, w tym: środki z dotacji NFOŚiGW 2.664.518 PLN; środki z pożyczki NFOŚiGW 3.227.182 PLN; środki z budżetu miasta 56.179 PLN.

Projekt zakłada modernizację 1150 sztuk opraw oświetleniowych oraz wymianę 850 słupów w Tychach. W pierwszym etapie realizacji inwestycji (2014 rok) planowana jest wymiana 271 opraw oświetleniowych na słupach trolejbusowych. Prace te prowadzone będą na odcinkach ulic: Al. Bielska, Al. Jana Pawła, ul. Edukacji, ul. Towarowa.

W następnym etapie (2015 rok) realizowana będzie kompleksowa modernizacja infrastruktury oświetleniowej dla 35 ciągów ulicznych obejmująca wymianę 850 słupów wraz z okablowaniem. Zastosowana zostanie najbardziej innowacyjna technologia dominująca obecnie w technice świetlnej – oświetlenie typu LED z systemem redukcji mocy. W wyniku realizacji przedmiotowej inwestycji zmniejszy się o 62 proc. roczne zużycie energii (zastosowany ma być tzw. inteligentny system sterowania i zarządzania oświetleniem zewnętrznym).
      Więcej o projekcie: www.tychy.pl/2014/10/01/sowa-oswietli-tychy-2/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka