kaner 28.02.03, 23:36 Co zrobic by Tychy mogly sie rozwinac, by staly sie miastem wielkim, gdzie wszyscy chca zainwestowac kase?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Radex Re: temat do rozmyslan IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:56 Niech we władzach zasiądą ludzie z wizją! Odpowiedz Link Zgłoś
radex_1 Re: temat do rozmyslan 05.03.03, 14:42 Gość portalu: Radex napisał(a): > Niech we władzach zasiądą ludzie z wizją! Tak masz racje! Wiecej wrozek i cyganek w radzie miasta Tychy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: temat do rozmyslan IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 15:23 Czy ja musze wszystko jasno tłumaczyć?!Miałem na myśli ludzi posiadających Wizje TV(obecnie Nowa Cyfra+) Odpowiedz Link Zgłoś
radex_1 Re: temat do rozmyslan 05.03.03, 15:36 Gość portalu: Radex napisał(a): > Czy ja musze wszystko jasno tłumaczyć?!Miałem na myśli ludzi posiadających > Wizje TV(obecnie Nowa Cyfra+) No to z cyfra czy z wizja? Bo jak z cyfra to w radzie Tych stanowiska mogliby objac sportowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: temat do rozmyslan IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 23:57 I oczywiście wykształconych Odpowiedz Link Zgłoś
fotomarcin Re: temat do rozmyslan 02.03.03, 14:29 Chcą zainwestować... No właśnie, a jak już zainwestują, to pojawiają się cyrki z płaceniem podatku, jak w sprawie Isuzu vs miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: temat do rozmyslan 03.03.03, 14:34 jesli inwestuja daje robote i nie wywoza kasy to moga placic mniej kasy z podatkow ale w sumie nie wiem jak to z tym Isuzu jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_1 Re: temat do rozmyslan 05.03.03, 17:23 no wlasnie. napisz wiecej o co chodzi z isuzu. ja nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: temat do rozmyslan 25.03.03, 17:42 pawel_1 napisał: > no wlasnie. napisz wiecej o co chodzi z isuzu. ja nic nie wiem Tychy i Isuzu osiągnęły kompromis ws. podatku (PAP, JB/25.03.2003, godz. 15:19) Miasto Tychy i Isuzu Motors Polska w Tychach osiągnęły kompromis w sprawie podatku od nieruchomości za ubiegły rok. Gmina domagała się wpłaty ok. 1 mln zł, firma twierdziła, że nie musi płacić. Prezydent miasta Andrzej Dziuba zdecydował o odroczeniu płatności podatku do września. "Podstawą tej decyzji była dbałość o dobre relacje z firmami inwestującymi w Tychach. Sądzimy, że do września zostanie znowelizowana ustawa o specjalnych strefach ekonomicznych, która zagwarantuje rozwiązania prawne pozwalające na ostateczne rozwiązanie tego problemu" - powiedziała we wtorek PAP rzecznik Urzędu Miasta Aleksandra Cieślik. Nowelizacja prawdopodobnie umożliwi całkowite umorzenie Isuzu zaległego podatku. Szefowie Isuzu przyjęli decyzję prezydenta z zadowoleniem. Prezes przesłał na ręce prezydenta list dziękując za "konstruktywne podejście" do problemu. "Naszym zadaniem jest jak najszybciej zażegnać ten konflikt, pogodzić się z tym, że obie strony popełniły błędy i ten konflikt absolutnie nikomu nie służy. Bardzo bym nie chciał, żeby ta sprawa zepsuła klimat dla inwestycji w Tychach. Mylić się jest rzeczą ludzką. W naszym narodowym interesie jest, żeby tych błędów nie uwypuklać, starać się je poprawić i udowodnić, że potrafimy współpracować i razem budować" - powiedział PAP dyrektor generalny Isuzu Motors Polska, Jarosław Roztocki. Firma nie chciała płacić podatku, powołując się na porozumienie zawarte między Isuzu a gminą. W 1996 i 1997 r. Isuzu oraz ówczesny prezydent Tychów podpisali dwa dokumenty, w których gmina zobowiązała się, że nie będzie pobierała od Isuzu podatku od nieruchomości - nawet jeżeli nabędzie w przyszłości takie kompetencje - do końca istnienia specjalnej strefy ekonomicznej. W 2001 r. po znowelizowaniu ustawy o podatkach i opłatach lokalnych Izusu przedłożyła te dokumenty, twierdząc, że jest zwolniona od podatku od nieruchomości mimo zmiany w przepisach. Przedstawiciele gminy nie uznawali takiej argumentacji. Zapowiadali, że jeżeli Isuzu nie zapłaci, komornik zajmie konta firmy. Prezydent Dziuba stał na stanowisku, że list intencyjny podpisany między jego poprzednikiem, a Isuzu jest dla miasta niewiążący, ponieważ nie przybrał nigdy formy umowy. Prezes Państwowej Agencji Inwestycji Zagranicznych Antoni Styrczula uznał postępowanie gminy za "skandal". "Mamy ekspertyzy z resortów: finansów i gospodarki, z których wynika, że w przypadkach uzasadnionych racjami społecznymi - a tymi racjami jest utworzenie nowych miejsc pracy - zarząd danej gminy może odstąpić od poboru podatku od nieruchomości" - mówił. "Była burza wokół tej sprawy, ale mamy nadzieję, że nie zepsuje to klimatu do inwestycji w Tychach" - podkreśliła Cieślik. "Jeżeli jakikolwiek potencjalny inwestor chciałaby odwiedzić Isuzu w Tychach, jestem w każdej chwili gotów do takiego spotkania i będzie to pozytywna rekomendacja ze wskazaniem na problemy, na które natrafiliśmy w czasie inwestycji. Będzie to jednak wskazanie konstruktywne - jak nie dopuścić do tego, żeby takie błędy pojawiły się w przyszłości" - powiedział dyrektor Roztocki. Odpowiedz Link Zgłoś
kaner Re: temat do rozmyslan 05.03.03, 19:22 Wlasnie a co z Allkauf (Hypernova) i miasto ?? Odpowiedz Link Zgłoś
man_x Re: temat do rozmyslan 11.03.03, 15:04 gdybym ja mial kase to w tychach otworzylbym dancing :-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: temat do rozmyslan IP: osz2:* / 10.62.16.* 25.03.03, 23:19 A gdybym ja miał kase to otworzył bym miejskie centrum sportu irekreacji pomiędzy Tychami i Mikołowem. Otworzył bym tam z uwagi na rzeźbe terenu i warunki przyrodnicze całoroczny stok narciarski i jakieś trasy narciarskie do zjewżdżania i beiegania, (oczywiscie dla mniej wybrednych gdzyż ci bardziej zaawansowani oczywiście by wybierali pobliskie Beskidy ale nie wszyscy), otworzyłbym tam też kręgielnie, korty tenisowe, bieżnie, baseny, jakieś lodowisko, restauracje centrum odnowy biologicznej, kręgielnie i może jakieś kino. Ale cóż pieniędzy nie mam więc nie otworze. Niestety :(( Odpowiedz Link Zgłoś