06.11.07, 12:19
Jak pamiętam joker został wybrany społecznym opiekunem tego forum dzięki
naszemu (forumowiczom) poparciu. Przypominam tą procedurę gdyby ktoś nie pamiętał.
Proszę, aby joker umożliwił w tym wątku wypowiedzenie się forumowiczom na
temat ewentualnej zmiany opiekuna forum.
Obserwuj wątek
    • goon Re: Joker 06.11.07, 18:03
      w związku z wieloma protestami i nieprzyjemnymi sytuacjami, które doprowadziły do utworzenia nowego forum tyskiego, wyjście jest jedno - Joker musi odejść. Opiekun lub moderator forum ma być osobą, która czuwa nad forum (usuwanie wulgaryzmów, kasowanie pirackich linków do ściągania danych itd.), a nie prowadzić prywatną wojnę z większością forumowiczów.
      • ammam Re: Joker 06.11.07, 19:42
        zawsze mozna przenieść się na nowe forum, zapraszam, tam nie ma
        j.okera
    • zyta_1 Re: Joker 06.11.07, 20:08
      Ja też uważam że nie wyszła na dobre jednoosobowa forma opieki nad forum.
      To sie nie sprawdziło, z dawnego forum ,gdzie były poruszane sprawy Tych ale
      były też wątki towarzyskie ,które nadawały swoisty charakter tego forum,
      niewiele pozostało , by nie powiedzieć NIC!!!
      Teraz to istna tablica ogłoszeń i nic więcej , zatraciła sie więź między
      forumowiczami /forowiczami/.
    • s.poline Re: Joker 06.11.07, 21:19
      no OK. moj fryzjer chory, innny zamkniety. sobota, musze zrobic fryzure. wchodze na forum, pytam o sprawdzonych fryzjerow, kogo polecacie, jakie ceny, nr telefonu. dla mnie swietna sprawa a nie tablica ogloszen:)
      • corradzisz Re: Joker 06.11.07, 21:55
        Niech forum Tychy - Dobre miejsce będzie dobrym miejscem na pogaduchy, a Tychy
        miejscem dobrym na udzielanie informacji... i będziemy mieli najlepszy
        współpracujący zespół forów na gazecie.pl.
        • corradzisz Re: Joker 06.11.07, 21:57
          Albo na odwrót ;)
        • zyta_1 Re: Joker 06.11.07, 22:42
          corradzisz napisał:

> Niech forum Tychy - Dobre miejsce będzie dobrym miejscem na pogaduchy, a Tychy
          > miejscem dobrym na udzielanie informacji... i będziemy mieli najlepszy
          > współpracujący zespół forów na gazecie.pl.

Widzisz i właśnie o tym mówię, nie byłoby potrzeby tworzenia nowego forum ,
          kiedyś TO takie było i informacje,dyskusje i .....pogaduchy też.
        • cjanek Re: Joker 07.11.07, 09:14
          Problem nie dotyczy ogłoszeń (te zawsze były i będą).
          Forum o nazwie Tychy powinno być reprezentatywne dla miasta choćby po to żeby
          goście z zewnątrz którzy tu trafiają (a to pierwsze forum na które trafią) mieli
          przegląd życia społecznego toczącego sie na forum.
          Obecnie możemy tu znaleźć tylko drobne ogłoszenia i porady. To trochę mało.
          corradzisz - 2-3 lata temu to foum było twórcze i ciekawe, teraz zostali
          ginekolodzy i alufelgi.
          Wszystko to dzięki nieudolnemu działaniu społecznego opiekuna. To nie jest JEGO
          forum.
          To forum jest FORUMOWICZÓW. I cenzurowanie ich wypowiedzi tylko dlatego że
          opiekun jest słaby i nei wszystko potrafi zrozumieć jest naganne. Nie jest
          naganne to że nie rozumie - ale to jak przez brak wyobraźni ocenia wypowiedzi
          innych.
          I jeszcze - gdyby ta ocena miała charakter werbalny - spoko - można byłoby z nią
          dyskutować. Jeśli jednak przejawia się w tym że się tnie jak leci - to już jest
          przekroczenie uprawnień - a przykładów na to mam aż nadto.
          mail z linkiem i treścią pierwszego posta poszedł wczoraj do zawodowej
          administracji i mam nadzieję że spotka się z zainteresowaniem a joker daruje
          sobie tym razem wycina nie tego wątku.

Chłopie - daj już spokój - załóż sobie swoje forum i rób na nim co chcesz. Tychy
          zostaw w spokoju.
    • pawel1940 Re: Joker 07.11.07, 10:52
      Prosze o kontynuowanie dyskusji (tylko merytorycznej) w miare mozliwosci takze w
      tym watku na Forum o Forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=71589037
      jestesmy obserwowani przez administracje Gazety.

Prosze o wpisywanie glosow poparcia przeciw obecnemu ladowi na Forum Tychy Dobre
      Miejsce:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49308&w=71626950
      Ten watek i te glosy poparcia nie zostana usuniete.
    • matams j.oker - zapraszamy!! 07.11.07, 14:08
      Uprzejmie informuję, że w dniu 7 listopada 2007 roku, o godzinie 14:01 została
      usunięta blokada z ust j.okera. Od teraz może się ona wypowiadać na naszym forum
      do odwołania.

Odwołanie może nastąpić większością głosów, na Walnym Zgromadzeniu (sonda lub
      wątek).

J.oker - ZAPRASZAMY
      • siwa Re: j.oker - zapraszamy!! 15.11.07, 12:50
        > Odwołanie może nastąpić większością głosów, na Walnym Zgromadzeniu > (sonda
        lub wątek).

Jesteś w błędzie
        • zyta_1 Re: j.oker - zapraszamy!! 15.11.07, 13:51
          siwa napisała:

> > Odwołanie może nastąpić większością głosów, na Walnym Zgromadzeniu >
          > (sonda
          > lub wątek).
          >
          > Jesteś w błędzie
    • cjanek Re: Joker 12.11.07, 10:33
      W temacie "znikający wątek" pozwoliłem sobie zadać jokerowi pytanie o losy wątku
      "forum umiera" które przez wiele miesięcy gościło na forum. jednak w pewnym
      momencie zniknęło.
      Oczekuję od jokera konkretnej odpowiedzi.
      jednocześnie wnioskuję przeprowadzenie wyboru nowego opiekuna forum.
      Jestem otwarty na propozycje tak personalne jak i proceduralne.
    • siwa Re: Joker 15.11.07, 12:51
      Czy ktoś z Państwa przyśle mi w końcu konkretne linki, albo tytuły postów, albo
      wątki w których następowały cięcia niezgodne z regulaminem/netykieta i
      zwyczajami forum?
      Może jakieś konkretne zarzuty dlaczego powinniśmy odwołać jokera?
      • zyta_1 Re: Joker 15.11.07, 13:59
        siwa napisała:

> Czy ktoś z Państwa przyśle mi w końcu konkretne linki, albo tytuły postów, albo
        > wątki w których następowały cięcia niezgodne z regulaminem/netykieta i
        > zwyczajami forum?
        > Może jakieś konkretne zarzuty dlaczego powinniśmy odwołać jokera?

Wyszło na to ze trzeba było kopiować całe forum, by teraz pokazać to co było i
        to co jest.
        Już szeroko pisaliśmy o tym że "zarżnął" ducha forum. Może wszystko jest ok i
        zgodnie z regulaminem , ale to nie klub wojskowy. Tutaj też rozmawiało sie o
        rzeczach ważnych i też o niczym i to było fajne. Niestety mocno naostrzone
        nożyczki spowodowały , ze stracił sie gdzieś ten lekki ton forum, choć może z
        pkt. widzenia regulaminu jest wszystko ok.
        Ale mnie i innym się to nie podoba.

Może niech sobie będzie tutaj na wieki wieków, ale dołóżcie mu jeszcze kogoś -
        co dwie głowy to nie jedna -będzie demokratycznie
      • matams Re: Joker 16.11.07, 10:25
        A jak mamy to zrobić jak są pokasowane? Ten by też trzeba było skopiować bo może
        zniknąc.

PS. Baba na środku pustyni dzwoni, że jej koło z samochodu odpadło. Facet w
        warsztacie mówi, żeby przyjechała z tym kołem do warsztatu a on je przykreci. To
        tak apropo Twojej prośby
      • cjanek Re: Joker 16.11.07, 11:05
        > Może jakieś konkretne zarzuty dlaczego powinniśmy odwołać jokera?

Witam na forum przedstawiciela administracji.
        Jestem trochę skonfudowany, że dzieje się ta po 2 latach od pojawienia problemu
        - ale mimo to naprawdę cieszę się z tego faktu.
        Zarzutów z różnych stron było od dawna dużo. Ja sam wysłałem do administracji w
        przeciągu tych kilkkudziesięciu miesięcy 3 listy z których ani jeden nie
        doczekał sie odpowiedzi.

Bardzo chętnie wytłumaczę dlaczego duża część społeczności tyskiego forum nie
        widzi dalszej możliwości funkcjonowania jokera jako opiekuna tego forum.

Problemy o których piszemy zaczęły się już dawno, a sprowadzają się do coraz
        głębszej ingerencji społecznego opiekuna forum w życie tego forum. Najczęstszym
        i w zasadzie jedynym przejawem jego działalności było i jest kasowanie całych
        wątków.

Sytuacja nabrzmiała tak bardzo że pojawiły się wątki postulujące zmianę opiekuna
        forum, jednak nie miały szans na utrzymanie sie na forum (a jednoczenie wysyłane
        do administracji zawodowej listy pozostawały bez echa). joker instrumentalnie
        interpretując zapisy regulaminu robił co chciał, a my nie mieliśmy żadnych
        instrumentów żeby z nim polemizować (dyskusja na forum o administracji również
        okazało się bezskuteczne).

Efekt działania jokera był następujący:
        Forumowicze stopniowo przestali na forum przebywać. Fakt ten wykorzystali twórcy
        portalu tychy.pl, którzy przejęli stopniowo forumowiczów do swojego forum.
        Jednocześnie dotychczasowi uczestnicy forum "Tychy" zintegrowali się na forum
        "Tychy Dobre Miejsce". I to dało impuls do starania się o odzyskanie dla forum
        "Tychy" jego dawnego blasku.
        Nowe forum pozwoliło na zintegrowanie sie i stworzenie spójnej linii działania -
        gdyby nie to - forum Tychy skazane byłoby na ogłoszenia których joker nie zdążył
        wyciąć.
        Najnowszym dowodem na działalność jokera była jego decyzja o wycięciu wątku
        "tyskie forum umiera" (czy jakoś podobnie).
        Wątek ten wisiał od momentu kiedy odeszliśmy gremialnie z forum w proteście
        przeciw działaniom jokera. Po powstaniu nowego forum wróciliśmy do tego wątku
        gdzie np ja osobiście tłumaczyłem komuś dlaczego forum tychy to obecnie tylko
        ogłoszenia.
        I nagle się okazało że wątku nie ma. Oficjalnie nie wiadomo co się stało.
        Nieoficjalnie oczywiste jest że joker kasuje wszystkie niewygodne dla niego posty.

Wydaje się, że administracja powinna mieć świadomość, że nasze działania nie są
        przejawem frustracji, ślepego odwetu. Nie kierują nami prymitywne pobudki.
        Jako mieszkańcy Tychów, mamy świadomość roli tego forum. Chcemy by tak jak
        dawniej, było miejscem prawdziwych dyskusji, miejscem gdzie ścierają się w
        sposób przyzwoity różne poglądy.
        Mamy nadzieję, że jest jeszcze szansa na przywrócenie tego forum do życia. To
        przecież tu najpierw trafiają goście z innych miejsc, którzy chcą się czegoś o
        Tychach dowiedzieć.

Niech o naszych intencjach świadczy sposób i organizacja prowadzenia forum Tychy
        Dobre Miejsce (w stopce).

Administracja ma wybór, czy pozostawić sfrustrowanego opiekuna, który - gdy
        tylko uciszy się wrzawa wokół jego osoby, wyjmie z szuflady nożyczki, czy też
        dokonać racjonalnych zmian, na których forum na pewno nie ucierpi.

pozostaję z wyrazami głębokiego szacunku
        i z nadzieją
        cjanek
      • perlailotr Re: Joker 16.11.07, 11:19
        Moje zarzuty:
        - totalna stronniczość w kasowaniu postów;
        - dowolność interpretacji regulaminu forum "Gazety";
        - brak reakcji (a właściwie reakcja typu "spadaj leszczu") wobec mojego
        zgłaszania tych wypadków na forum poświęconym moderacji;

Trudno jest przytaczać konkretne posty, większość z nich została usunięta przez
        zainteresowanego...

Przykro mi tym bardziej, że niegdyś byłem jednym z głosujących za jego kandydaturą.

Pozdrowienia
        • pawel1940 Re: Joker 16.11.07, 11:54
          A ja jeszcze dodam, z racji faktu, ze na forum pojawila sie osoba, ktora sie
          pojawila :-), ze Forum Tychy bylo bardzo waznym dla zycia miasta miejscem.

W tym miejscu dyskotowane byly kluczowe dla rozwoju miasta tematy, a dzieki
          obecnosci bardzo waznego przedstawiciela Urzedu Miasta te dyskusje mialy realny
          wplyw na to co w miescie sie dzialy. Oczywiscie ciezko powiedziec, ze to na
          Forum podejmowane byly jakiekolwiek decyzje, ale opiniotworcza rola tego
          miejsca, glos mieszkancow jest nie do przecenienia.

Administracja pozostaje glucha na argumenty, ze pacyfikujac (bo tylko tak mozna
          to nazwac) odebrala mozliwosc komunikacji mieszkancom z wladzami miasta (co
          wykorzystano tworzac konkurencyjne forum na tychy.pl, ale mysle, ze nikomu nie
          zaszkodzi, jesli tak wazne forum bedzie jednak funkcjonowac w miejscu neutralnym
          i niezaleznym)
          • pawel1940 Re: Joker 16.11.07, 11:55
            Przepraszam za pewna chaotycznosc stylistyczna wypowiedzi, ale nie jestem dzis w
            najlepszej kondycji zdrowotno-psychicznej.
      • iskierka43 Dopiero teraz trafiłam na ten watek:-( 26.11.07, 23:19
        I żałuję, bo trochę czasu już upłynęło.Ale zabiorę głos mimo to:-)Po pierwsze:
        trudno jest przesłać linki, które zostały wykasowane, przynajmniej ja tego nie
        potrafię.Napiszę jak "walka" z J.okerem wyglądała z mojej strony. Otóż zaczęło
        się od tego,że zamieściłam na forum informację,że szukam mieszkania.Wątek został
        usunięty i nawet się nie buntowałam, bo faktycznie złamałam(chociaż nie
        świadomie )regulamin.Ale po jakimś czasie zauważyłam,że wątki są kasowane na
        oślep, na chybił trafił.Wyglądało to tak,że nie ruszone były tematy specjalistów
        medycznych,fotografów weselnych itd.czyli reklama kwitnie i przechodzi to bez
        echa. Chciałam podyskutować o tym otwarcie na forum,ale J.oker nie dał mi takiej
        możliwości.Kasował każdą moją wypowiedź, nawet skasował wątek o tym,że forum
        umiera, mimo,że zabrało w nim głos o ile pamiętam ok.90 osób!Przyznaję,że
        wystosowałam kilka niezbyt mądrych i złośliwych postów ( ale nie obraźliwych) w
        celu dokuczenia J.okerowi. Chcę napisać jednak o tym,że czułam się przez niego
        lekceważona i tłamszona a jego poczynania na forum odbierałam dodatkowo jako
        chaotyczne.J.oker nie jest dobrym opiekunem.Nadużywa władzy administratora.
        Zniszczył naprawdę fajne forum.I tak sądzi wiele osób. W sumie ja już od dawna
        nie bywam na tym forum, nasze Tychy Dobre Miejsce powoli zaczynają być takie,
        jak kiedyś było forum Tychy i to mi wystarcza.Ale uważam,że J.oker powinien
        zostać odsunięty.
    • pawel1940 Poparcie przeciw lamaniu wolnosci slowa! 16.11.07, 12:15
      A ja przypominam i zachecam do wpisywania glosow poparcia protestu przeciw
      jokerowi i lamaniu wolnosci slowa na Forum Gazeta.pl w tym watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49308&w=71626950
    • cjanek Re: Joker 27.11.07, 12:35
      nie chciałbym być złym prorokiem, ale obawiam się, że przy obecnym podejściu
      zawodowej administracji do tematu opiekuna forum - to jopker funkcję będzie
      sprawował dożywotnio:)

Na marginesie: uważam, że gdyby joker miał choć za grosz honoru to sam by
      zrezygnował - piszę to już któryś raz (wcześniejsze tego typu wypowiedzi joker
      kasował) licząc że tej nie skasuje bo mu admin patrzy na ręce.

I najważniejsze: zwracam się do jokera o podanie powodów usunięcia z forum wątku
      pt Forum umiera - najlepiej jeśli jego treść pojawi się na nowo, żeby
      administracja zawodowa mogła sama wyrobić sobie zdanie.

Jeśli joker tego nie zrobi - wnioski administracja zawodowa powinna wyciągnąć
      sama - chyba prościej się nie da...
      • pawel1940 Re: Joker 29.11.07, 00:57
        Administracja widzi usuniete watki.
        Niestety, nic z tym nie robi i to sie raczej nie zmieni.
        • iskierka43 Re: Joker 02.12.07, 16:01
          To po kiego grzyba nam taka administracja????
          • pawel1940 Re: Joker 02.12.07, 20:33
            Najwyrazniej my jestesmy dla nich, a nie oni dla nas ;-).

A powaznie, ja w pewnym sensie rozumiem, ze przy takiej skali jak portal sie
            tego do konca nie ogarnia... No coz, po prostu lepiej chyba nie bedzie i chyba
            trzeba sie z tym pogodzic.
            • 1976_darek Re: Joker 06.12.07, 12:31
              pawel1940 napisał:

> Najwyrazniej my jestesmy dla nich, a nie oni dla nas ;-).
              >
              > A powaznie, ja w pewnym sensie rozumiem, ze przy takiej skali jak
              > portal sie tego do konca nie ogarnia... No coz, po prostu lepiej
              > chyba nie bedzie i chyba trzeba sie z tym pogodzic.

Ja odnoszę wrażenie, że interesują się tylko forami "głównych miast"
              (w naszym regionie Katowice, może jeszcze Bielsko), a reszta jest
              traktowana po macoszemu...

Na forum K-c zmieniał się opiekun, a więc jest to możliwe i nie jest
              to funcja dożywotnia, jak to chyba będzie miec miejsce na forum
              Tychy :-)
              Cóż, jeśli nam się niepodoba obecna sytuacja, to pozostaje
              bojkotowac to forum i tyle.

Pozdrawiam
              • 1976_darek Re: Joker 06.12.07, 13:57
                1976_darek napisał:

> (...) Cóż, jeśli nam się niepodoba obecna sytuacja (...)

Oczywiście NIE PODOBA, przepraszam, spacja chyba nie zadziałała :-)
              • pawel1940 Re: Joker 07.12.07, 15:17
                Administracja bardzo radykalnie walczy z trollingiem, czesto zbyt radykalnie, co
                widac, nie tylko na FT, ale tez na innych forach. Poniekad chwala im za to, bo
                nie mamy tutaj Onetu. Ostatnio dzialania jeszcze sie zradykalizowaly.

Szczegolna ochrona objeci sa opiekunowie spoleczni. Jak juz tutaj pisalem,
                administracja przyjmuje zasade, ze nie odwolujemy/zmieniamy opiekunow
                spolecznych, bo zwykle prowadzi to do pogorszenia sytuacji.

Z tego co wiem, zdanie administracji jest mniej wiecej takie - powolywanie
                opiekunow spolecznych bylo bledem, juz tego nie stosuja. Ale gorzka pigulke
                trzeba przelknac. Na paru forach probowano ich odwolywac, ale nie konczylo sie
                to dobrze.

Z FT problem jest taki, ze w czasie tej pierwszej, glownej fali protestow
                przeciw Jokerowi administracja zostala zalana mailami od anonimowych
                uzytkownikow. Widzialem kilka z nich, niestety wiecej tam bylo slow na k i tym
                podobnych, niz argumentow merytorycznych. Nic dziwnego, ze w takim zalewie
                internetowych oszolomow tych pare glosow rozsadku zginelo. I ze padla decyzja -
                bronimy jokera.

Mysle, ze administracja sama do konca nie wie jak rozwiazac ten problem.
                Poniewaz jednak watpliwosci sa niewskazane, twardo bronia podjetej decyzji.

Nie sadze wiec, aby w najblizszym czasie cos sie w tej materii zmienilo.
    • pawel1940 Re: Joker 14.12.07, 16:29
      film.wp.pl/idGallery,2667,idPhoto,121415,galeria.html?ticaid=14ff1
      Joker robi kariere!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka