Dodaj do ulubionych

Likwidacja tyskich szkół

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 23:38
Szukam informacji na temat likwidacji niektórych tyskich gimnazjów i
podstawówek. Temat pojawił się na zebraniu rodziców w Gimnazjum nr 4. Czy
może ktoś wie coś więcej na ten temat????
Obserwuj wątek
    • Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 27.10.03, 17:56
      Okazuje się, że w Tychach uczniom jest za dobrze. "Trzeba coś znowu "spie..." ,
      panowie". Najlepiej zlikwidować najlepsze szkoły. Gimnazjum 4 w rankingu Gazety
      Wyborczej stoi nalepiej wśród publicznych gimnazjów w Tychach,każdego roku
      wypuszcza doskonale przygotowanych asolwentów (świadczą o tym wyniki egzaminów
      gimnazjalnych i listy przyjęć do szkół średnich), jak wspaniałą szkołą jest
      szkoła muzyczna,nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Liceów w Tychach jest za
      dużo (!!!) Nic, że dzieciaków w każdej klasie jest ponad trzydziestka. Jak
      będzie więcej, nie zaszkodzi. Po co w ogóle dobre szkoły w takim mieście jak
      Tychy.Jeszcze ludziom by się w głowach od nadmiaru wiedzy poprzewracało.
      Niestety , plany wobec szkół nasze władze mają straszne. Uznały, że
      oszczędności na edukacji to łatwy pieniądz.Po co się wysilać i szukać tam,
      gdzie one naprawdę są? Czy nikt nie zaprotestuje? Czy środowiska skupione
      wokół (w)skazanych szkół pozostaną w swojej walce z głupią decyzją
      osamotnione? Oj, robi się durno i straszno.
      • Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 22:16
        Gość portalu: Urodzona tyszanka napisał(a):

jak wspaniałą szkołą jest
        > szkoła muzyczna,nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Liceów w Tychach jest za
        > dużo (!!!) Nic, że dzieciaków w każdej klasie jest ponad trzydziestka. Jak
        > będzie więcej, nie zaszkodzi. Po co w ogóle dobre szkoły w takim mieście jak
        > Tychy.Jeszcze ludziom by się w głowach od nadmiaru wiedzy poprzewracało.
        > Niestety , plany wobec szkół nasze władze mają straszne. Uznały, że
        > oszczędności na edukacji to łatwy pieniądz.Po co się wysilać i szukać tam,
        > gdzie one naprawdę są? Czy nikt nie zaprotestuje? Czy środowiska skupione
        > wokół (w)skazanych szkół pozostaną w swojej walce z głupią decyzją
        > osamotnione? Oj, robi się durno i straszno.

Już poświęciliśmy szkole muzycznej wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=8451913&a=8451913
        Tu nie chodzi o chęć oszczędzania na edukacji, tylko na specificznej edukacji,
        która do tego jest mało utylitarna. Ale szczegóły w powyższym linku.
        • Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 27.10.03, 22:23
          Czy Gimnazjum nr 4 też jest specyficzną szkołą? Czy którekolwiek liceum również
          należy do tej kategorii? Wszystko co odbiega od przeciętności
          jest "specyficzne"?
          • Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 22:29
            O Gimnazjum nr 4 nic nie wiem. Ja mówię tylko o szkole muzycznej. Inne licea
            chyba nie są w orbicie negatywnych zainteresować władz miasta.
            • Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 27.10.03, 22:37
              Niestety są.O Gimnazjum nr 4 warto się czegoś dowiedzieć. Jeśli zaś chodzi o
              funkcję utylitarną szkoły nuzycznej, to trzeba przypomnieć o ważne rzeczy.
              Uczestnicząc w wielu spotkaniach organizowanych przez władze miasta i nie
              tylko, miałam przyjemność słuchać koncertów uczniów i nauczycieli tej szkoły.
              Gdyby miasto miało zapłacić za chałtury przeróżnych artystów , wydałoby mnóstwo
              pieniędzy.
              • Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 22:48

Utylitaryzm nie polega na tym, że ktoś tam(bez obrazy) poczuje się przyjemnie
                słuchając koncertu uczniów tej szkoły. Miasto płaci ogromne pieniądze na
                specyficzne wykształcenie muzyczne, a i tak potem niewielu z nich dalej idzie w
                tym kierunku. I jeszcze nikt po tej szkole wybitnym nie został.
                Zresztą władze nie planują jej likwidować tylko sprywatyzować.
                • Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.88.* 28.10.03, 07:27
                  Bez obrazy , wcale tego nie powiedziałam, mówiłam o pieniądzach. Wartości,
                  jakie niesie ze sobą szkoła, są wielorakie i po części niewymierne. Szkoła
                  prywatna jest niedostępna dla ludzi o niskich dochodach. Stypendia też nie
                  załatwią sprawy.Ile dzieci mogą objąć i co w dzisiejszych czasach ważne -
                  czyich. Są dziedziny do których trzeba dopłacać, jeśli się chce żyć w
                  cywilizowanym świecie, i koniec. Argument , że szkoła jest elitarna , więc
                  trzeba ją sprywatyzować brzmi nieco dziwacznie. Szkoła dzienna istnieje kilka
                  lat, jakich więc wielkich muzyków mogłaby wypuścić. Na to czeka się o wiele
                  dłużej. Podniesienie poziomu szkoły, nie wymaga zresztą jej prywatyzacji. W
                  powszechnej opinii uważa się, że to szkoły prywatne reprezentują niski poziom.
                  Myślę , że nie byłoby to trudne do udowodnienia.
                  • salo W przypadku szkoły muzycznej będę jednak 28.10.03, 08:03
                    bronić decyzji władz miejskich:
                    - szkoła istnieje 8 lat
                    - aktualnie uczy się tam około 90 dzieci
                    - rocznie miasto łoży na utrzymanie szkoły 600000 tys zł
                    - dotychczas ukończyło szkołę 27 osób
                    - kontynuuje naukę w szkołach muzycznych tylko 6 osób.

Cóż wynika z powyższego ? Edukacja jednej osoby, która CHCE zostać muzykiem
                    kosztuje rocznie miasto 100000 zł. Koszty więc są niewspółmierne do osiąganych
                    rezultatów.
                    • Gość: Urodzona tyszanka Re: W przypadku szkoły muzycznej będę jednak IP: 213.216.88.* 28.10.03, 10:43
                      A ile dokłada Ministerstwo Kultury, płacą także rodzice? Czy te kwoty są
                      ujawniane? W szkole uczy się kilkudziesięciu uczniów a nie 6. Kim będzie młody
                      człowiek nigdy nie wiadomo. Wykształcenie muzyczne jest przydatne w wielu
                      zawodach. Gimnazjum nr 4 kosztuje grosze,a też jest zagożone.
                      • salo Re: W przypadku szkoły muzycznej będę jednak 28.10.03, 12:19
                        Gość portalu: Urodzona tyszanka napisał(a):

> W szkole uczy się kilkudziesięciu uczniów a nie 6.

Zgadza się. To wynika również z cytowanych powyżej liczb, wynika z nich także,
                        że spory odsetek dzieci podejmujących naukę w tej szkole wogóle jej nie kończy
                        (jest dotychczas tylko 27 absolwentów), a tylko 6 kontynuuje rozpoczętą
                        edukację.

> Gimnazjum nr 4 kosztuje grosze,a też jest zagożone.

Na temat zagrożeń dla innych szkół nie mogę się wypowiadać ponieważ nie
                        posiadam żadnej wiedzy w tym zakresie. Nie wiem nawet gdzie jest te gimnazjum,
                        o którym piszesz. Czy to chodzi o te w Cielmicach ?
                        • Gość: t. Re: IP: *.netblok.pl 28.10.03, 15:54
                          Gimnazjum nr. 4 jest na oś "K", duża, okrągła szkoła ( podstawówka nr. 37).
                          • salo Re: 29.10.03, 10:31
                            Gość portalu: t. napisał(a):

> Gimnazjum nr. 4 jest na oś "K", duża, okrągła szkoła ( podstawówka nr. 37).

Czy faktycznie planuje się likwidację ? Jeśli tak - dlaczego ?
                            • Gość: Urodzona tyszanka Re: IP: 213.216.81.* 29.10.03, 17:53
                              Twierdzi się,że konieczne są oszczędności. Ta szkoła jest bardzo dobra.Nie
                              kosztuje wiele. Dyrekcja jest bardzo gospodarna, pomagają rodzice. Czy
                              likwidacja w tym przypadku będzie opłacalna? Miasto zaoszczędzi parę groszy.
                              Stracą wszyscy pozostali zainteresowani. Chyba nie na tym polega racjonalne
                              gospodarowanie.Trudno się z tym pogodzić.
          • Gość: Renata Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 23.11.03, 11:49
            Wiadomosc o planowanym zamknięciu gimnazjium nr 4, nie tylko mną wstrząsnęła a
            mocno rozzłościła. Nie rozumiem dlaczego szkoła, która jest jedną z najlepszych
            w naszym mieście, staje sie na pierwszym miejscu do odstrzału. Dlaczego w tak
            ważnych sprawach wybiera sie najgorsze rozwązanie. Kto w ogóle o tym
            zadecydował, czym sie kierował, co chce osiagnąc.....naprawdę nie jestem w
            stanie tego zrozumieć. Mam nadzieje, że istnieje jakakolwiek szansa na
            zatrzymanie tego nieprzemyślanego projektu.
            • radexindamix Pani Renato 23.11.03, 12:44
              Już po sprawie. Władze ucieły wszelkie kłótnie i dyskusje. Proszę doczytać
              wątek do końca
    • basturk nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyna coś 29.10.03, 16:40
      kręcić/mataczyc.Dziwi mnie ta likwidacja.Co on/oni kręcą??????
      • Gość: Zainteresowana Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn IP: *.netblok.pl 29.10.03, 22:13
        Istotnie, ktoś chyba zaczyna coś kręcić. Bardzo chciałabym wiedzieć, dlaczego
        właśnie Gimnazjum nr 4 wytypowane zostało do likwidacji. Znamienne, że nie
        podaje się przyczyn tego typu posunięć.
        • basturk Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn 29.10.03, 22:24
          no własnie tak jak napisałem ktoś coś kręci.. bo to normalne nie jest.
          Może ktoś komus podpadł??? może ten ktoś chce zlikwidowac coś aby później za
          bezcen przejąc i zbić kase??? Za dużo tu pytań a za mało konkretów.
          Likwidując tą szkołę powinnni mieć już jakis plan na zagospodarowanie tego
          budynku- to by nam pomogło rozwikłać tą sytuację. Takie plany wg mnie z
          pewnością już istnieją ale za nieinformowaniem o nich coś sie kryje..
          skoro się nie informuje oi tym poco ta likwidacja co z budynkiem itp to chyba
          mozna domniemywać że coś za tym sie kryje i ten ktos działą na szkode miastaa
          przynajmniej szerokiej rzeszy głównie młodych tyszan wiec konieczne są
          wyjaśnienia.Moze by tak wsyłać maila do pana prezydenta od nas??? o co
          chodzi??? może by zagladnął do nas i zobaczył co o tym myślimy..
          • Gość: Urodzona tyszanka Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn IP: 213.216.81.* 29.10.03, 22:31
            Może w tym co mówisz coś być do rzeczy. Szkoła mieści się w dużym, ciekawym
            architektonicznie budynku.
            • basturk Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn 30.10.03, 23:21
              no własnie + dobra lokalizacja i wiele innych czynników.. prywatne szkoły np
              są w cenie zwłaszca jeżeli takie rzesze uczniów będą musiały dojeżdżać do
              innych. Rodzice zamiast posyłac do innych mogą posłac przecież do niej a ten
              ktoś trzepać kase jak to sie mówi..
    • salo Re: Likwidacja tyskich szkół 30.10.03, 09:45
      Jeśli nie podano żadnych przyczyn - prócz konieczności oszczędzania - a szkoła
      rzeczywiście jest dobra, to po prostu brońcie jej rękami i nogami. Proponuję
      zainteresować tym media (radio, tv, prasę) wówczas władze będą musiały podać
      konkretne przyczyny. Powieście na szkole transparenty. Nie dajcie się !
      • radexindamix Re: Likwidacja tyskich szkół 30.10.03, 13:46
        A ja uważam, że władze podały przyczyny tylko nikt ich tu nie poda by się nie
        okazało, że argumenty mają zbyt mocne.
        Nie chcę być czepialski, ale często się zdarza, że tylko narzekac potrafimy i
        atakować 'tych z góry'. Miasto nie może sobie tak bez przyczyny likwidoać
        szkoły. Czekam na informacje z UM.
        • Gość: FanG4 Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 30.10.03, 17:38
          Konieczność oszczędności i niż demograficzny- jedyne argumenty. Jeśli chodzi o
          niż - w rejonie szkoły nie jest odczuwalny. Likwidacja bardzo dobrze
          funkcjonującej szkoły i odsyłanie dzieci w najtrudniejszym wieku rozwojowym do
          molochów , to pozorne oszczędności.
          • Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 30.10.03, 20:53
            Zgadza się. Nie można kosztem młodzieży nadrabiać zaniedbań i braku wyobraźni
            ludzi dorosłych,dobrze opłacanych urzędników.Mam nadzieję,że do tego nie
            dojdzie.
            • Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 10:47
              Już nie będe się czepiał tego samego IP, bo sam trace wiarę, że mogłaby być to
              ta sama osoba( wydaje mi się to zbyt żałosne).
              O ile dobrze mi wiadomo to raczej zbliża się wyż demograficzny, no chyba, że to
              chodzi wiek gimnazjalny. Ale i tak wolę zaczekać na komentarz włodarzy
              miejskich.
    • salo Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie 31.10.03, 09:48
      www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1753881.html
      Mogę tylko powiedzieć - brońcie się ! Trzymam kciuki.

Pozdrawiam - Salo :)
      • Gość: Radex Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 10:36
        No i co z tego artykułu wynika?
        Przedstawiono tylko argumenty rodziców. Typowy artykuł 'na litość'.
        Nie twierdze, że nie mają racji tylko, że na podstawie tego artykułu nie mogę
        stać murem za jedną stroną.
        • salo Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie 31.10.03, 11:25
          Zwróć uwagę, że rodzice szkole pomagają i wyrażają chęć dalszego jej
          wspierania. Ich zdaniem (i jak wynika z artykułu nie tylko ich) szkoła jest
          dobra. Trudno się dziwić, że chcą aby nadal funkcjonowała. W tym przypadku
          argumenty drugiej strony jakoś słabo do mnie przemawiają: "Racjonalizujemy
          wydatki, dostosowujemy sieć szkół do niżu demograficznego, ale nie ma jeszcze
          oficjalnej dyskusji na ten temat - mówi Hadaś." A "proszę nie pytać o
          szczegóły" jest zniewalające, zwłaszcza że do końca lutego należy podjąć
          decyzję.
          • Gość: Radex Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 12:11
            Masz rację. Argumenty rodziców są nawet dobre. Ale dajmy szanse władzom.
            Zawiąże się dyskusja i na pewno na siłę likwidować nie będą.
            • Gość: Urodzona tyszanka Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: 213.216.81.* 31.10.03, 19:43
              "Łatwo zrobić coś na plus, nie na minus". Co to może znaczyć? To samo IP
              oznacza tylko, że ktoś skorzystał z tego samego komputera.Korzysta z niego 4
              ludzi. Proszę odnosić się do argumentów. Kolejny z nich to fakt, iż w rejonie
              szkoły planowana jest zabudowa szeregowa. Będą dzieci,Gimnazjum nr4 będzie
              potrzebne. Na litość nikt nie liczy. Ważne są fakty, a te przemawiają za tym,
              by szkołę zostawić w spokoju. Władze miasta muszą poszukać pieniędzy gdzie
              indziej.Pozdrawiam.
      • Gość: Urodzona tyszanka Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: 213.216.81.* 31.10.03, 19:45
        Serdeczne dzięki za te słowa. Pozdrawiam. :)))
    • Gość: Ojciec absolwentki Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.visp.energis.pl 03.11.03, 20:17
      Chodzą słuchy, że nasze kochane władze miasta szukają nowego lokalu dla któreś
      z "licznych" szkół wyższych w Tychach (WSNS, Politechnika Śląska, a może
      Cambridge University ?). Tylko że po likwidacji G4 oswobodzi się II piętro i
      część pierwszego w tym budynku. Po pozostałej części będą hasać uczniowie SP
      37. W ramach kohabitacji bądą współdzielić: aulę, stołówkę, bibliotekę, salę
      gimnastyczną, szatnię i wejście do budynku. Życzę szczęścia i spokojnego snu
      rodzicom tych dzieci. Czyżby o to chodziło władzom naszego miasta?

A może są to jakieś porachunki w ramach tyskiej oświaty? Bo czymże wytłumaczyć
      fakt, że na liście gimnazjów do odstrzału figurowała tylko jedna szkoła bez
      propozycji alternatywnych. Przecież ostateczną decyzję o tym, która szkoła
      zostanie zlikwidowana mają podjąć radni? Czy radni nie mają prawa do wyrażenia
      swojego zdania i wybrania szkoły do likwidacji z przedstawionej im listy?
      Wracamy do starych czasów: "wybory są wolne, kandydat jeden, poparcie 99,99%
      głosujących".

Jeśli komuś potrzebny gmach dla jakiejś instytucji to wartoby było przyglądnąć
      się gimnazjom działającym samodzielnie w oddzielnym budynku. Gimnazjom, które
      nie mają osiągnięć, które w testach gimnazjalnych osiągnęły gorsze wyniki,
      których uczniowie nie zajmują wysokich miejsc w olimpiadach przedmiotowych,
      konkursach, o których istnieniu nikt oprócz ich własnych uczniów nie wie.

Spekulacje takie jak na tym forum dyskusyjnym uciąć może jasne stanowisko MZO i
      Zarządu Miasta w zakresie przyczyn, kryteriów wyboru szkoły "do odstrzału" oraz
      spodziewanych efektów ekonomicznych (innych).
      • radexindamix Re: Likwidacja tyskich szkół 03.11.03, 21:24
        Gość portalu: Ojciec absolwentki napisał(a):

>
        > Spekulacje takie jak na tym forum dyskusyjnym uciąć może jasne stanowisko MZO
        i
        >
        > Zarządu Miasta w zakresie przyczyn, kryteriów wyboru szkoły "do odstrzału"
        oraz
        >
        > spodziewanych efektów ekonomicznych (innych).

Exactly:)
    • salo "Czarna lista tyskiej oświaty" 07.11.03, 14:12
      czyli likwidacja placówek:
      www.tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/314268.html
      • radexindamix Re: 'Czarna lista tyskiej oświaty' 07.11.03, 15:54
        No i jak widać z tekstu Tychy wydają na oświatę więcej niż inne miasta. Co
        oczywiście nie jest powodem do likwidacji szkół, ale kontrargumentem, że niby
        szczędzimy na edukacje.
        No i konsultacje też się odbędą.
        • Gość: Urodzona tyszanka Re: 'Czarna lista tyskiej oświaty' IP: 213.216.81.* 07.11.03, 16:22
          Konsultacje to taki listek figowy. Mamy do czynienia ze zwykłym dyktatem. Nie
          ma żadnych racjonalnych argumentów,że Gimnazjum nr4 jest zbędnym wydatkiem.
          • Gość: Urodzona tyszanka Re: 'Czarna lista tyskiej oświaty' IP: 213.216.81.* 15.11.03, 19:40
            W dobrej rodzinie , gdy przychodzą złe czasy , oszczędza się na potrzebach
            dorosłych, rodzice niedojadają , by dzieci mogły nabrać sił do walki o
            przetrwanie. Tyskie władze chcą oszczędzać na dzieciach. Wstyd!!!
    • salo Likwidacja tyskich szkół - cd. 14.11.03, 12:21
      Które gimnazjum do odstrzału ?
      www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1775329.html
    • Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 18.11.03, 09:19
      Właśnie podano wyniki egzaminu gimnazjalnego (część humanistyczna),które
      wskazują,że Gimnazjum nr4 jest , obok Gimnazjum nr 11, najlepsze w mieście. W
      11 uczą się dzieci inteligenckie, pracowników banku, urzędów, w 4 - młodzież z
      rejonu. Wciąż nie rozumiem , dlaczego taką szkołę, chce się likwidować. Może
      ktoś mądry mi to wyjaśni!!!
      • Gość: kaasia2 Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 13:05
        Tu nie chodzi o szkoł, tylko o budynek. Przyda się na jakąś prywatną? Władze
        miejskie już o to zadbają.Może potrzebne jest kolejne pomieszczenie dla
        tyskiej prywatnej wyższej szkoły?Dlaczego, jeżeli dzieci za mało, nie zamyka
        się złych gimnazjów?? Rozumiem konieczność oszczędzania, ale niech to będzie
        przemyślane - zwalniać złych nauczycieli, zamykać słabe szkoły ( chociaż nie
        wiem, czy w naszej rzeczywistości można w ogóle mówić o zamykaniu szkół).
    • Gość: feloks zachachmęcić chcą IP: *.visp.energis.pl 25.11.03, 11:37
      Coraz więce ludzi mówi, że zachachmęcić chyba chcą po prostu budynki. Rektor
      WSZiNS Szczepański i jego żona wiceprezydent miasta Szczepańska chcą przejąć te
      budynki żeby rozwijać ten WSZiNS. Reszta to tylko pretekst.
      Nie wiem czy to prawda, ale brzmi logicznie
      • Gość: oby - watel Re: zachachmęcić chcą IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 17:07
        +Chcą, chcą. najlepiej zamieszać i zabrać społeczeństwu. Ludzie nie dajmy
        się!! Szkoły są z naszych podatków. W WSZiNS siedzi na ciepłej posadce pani,
        która ma swój udział w straszącej municypalnej. Niech jaśnie oświeceni razem z
        nią remontują lub kupują, jeśli jesli im potrzebny budynek. w tych szkołach,
        które chcą likwidować dzieje się dużo oprócz lekcji.Nie dajmy się!!
      • Gość: Ojciec absolwentki Re: zachachmęcić chcą IP: *.visp.energis.pl 27.11.03, 20:06
        Jeżeli do budynku G4 wejdzie Wyższa Szkoła Czegoś Tam to wraz z uczniami w
        wieku od 7 do 13 lat, będą znajdować się "konie" w wieku 19 do 30 lat z całym
        swoim bagażem cech, z których nie wszystkie można uznać za dobre. Toż za taką
        SZKOŁĘ INTEGRACYJNĄ należałby się medal Komisji Edukacji Narodowej (o ile
        jeszcze istnieje). Niech państwo Szczepańscy znajdą sponsorów, a nstępnie
        wykupią i wykończą sławetną szkołę municypalną.

Słyszałem nową wersję: "Szkołę integracyjną" tworzyć będą SP 37 oraz Liceum
        Ekonomiczne. Na nieśmiałe (narazie) protesty, że to nie jest dobry pomysł, że
        lepiej wykorzystać do tego celu cały budynek innej szkoły np. G5 pani Hadaś
        (Dyrektor MZO dla niewtajemniczonych) miała odpowiedzieć, że na to nie zgodzą
        się rodzice. A czy my się na to godzimy?! Czyżby ci rodzice prowadzili tak
        agresywny i skuteczny lobbing, że aż tak przestraszyli p.Hadaś, która z
        niejednego pieca chleb jadła i niejednego prezydenta miasta i sekretarza
        przeżyła?

Ludzie nie dajmy się. Przecież to wszystko jest za nasze podatki!

PS. Dzisiaja Rada Miasta obniżyła nauczycielom dodatki motywacyjne (z 18 do 6%)
        i dodatki za wychowawstwo (różnie), a polonistom odebrała dodatki za
        sprawdzanie prac domowych. Oczekujemy, że podobne kroki zostaną w podobnym
        stopniu podjęte wobec wszystkich urzędów i grup zawodowych finansowanych z kasy
        miejskiej. Chyba jest to logiczne?
      • Gość: urodzona tyszanka Re: zachachmęcić chcą IP: 213.216.81.* 27.11.03, 22:23
        Państwo Szczepańscy traktują Tychy jak prywatny folwark. To się w głowie nie
        mieści. Kadencja Szczepańskiej niedługo się skończy, musi dla męża załatwić
        parę spraw.Wykład profesora na temat cnót, zamieszczony w "Echu" nijak się ma
        do tego , co wyczynia jego małżonka. Może w sobie i w żonie należałoby owe cnoty
        wykształcić, zanim zacznie się wychowywać młodzież. Tychy to niebiedne miasto.
        Gdyby miało szczęście do gospodarzy , byłoby miastem bogatym Prezydent Dziuba
        LEPIEJ BY SOBIE RADZIŁ, gdyby do współpracy zapraszał ludzi , którym na sercu
        leży dobro miasta, a nie prywata.
        Oni wszyscy odejdą , nam , tyszanom, zostawią cały ten syf.Chcą zniszczyć tyską
        oświatę, której poziom jest na tle kraju i województwa wysoki,z nauczycieli
        uczynić posłuszne roboty, uczniów pozbawić dostępu do porządnej edukacji. Po co
        dbać o poziom szkolnictwa , skoro priorytetem jest zapewnienie szkole
        Szczepańskiego narybku. Dobrze wykształcona młodzież poszłaby na studia do
        Krakowa, Warszawy, nie daj Boże za granicę. A szkole Szczepańskiego potrzebne
        są pieniądze.
        Jeśli pozwolimy władzom miasta zrealizować ten scenariusz, to sytuacja oświaty
        w mieście na długie lata znacznie się pogorszy. Nie wolno zamykać najlepszych
        szkół, zwiększać liczby uczniów w klasach , zmieniać obwodów po to, by znaleźć
        pretekst do likwidacji szkoły.
        Nie ma społecznego przyzwolenia na takie działania!!!
        • Gość: anka Re: zachachmęcić chcą IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 08:14
          To naprawdę smutne, co się dzieje. Zgadzam się z tym, co napisali ojciec
          absolwentki i Tyszanka. Za wszelka cene chce sie zlikwidować Gimnazjum 4. Ten
          pomysł z liceum ekonomicznym to może próba odrzucenia zarzutów o
          prywacie. "Pokażę wam, że nie chodzi mi o szkołę dla męża, ale i tak was
          zlikwiduję."
          Na poprzedniej sesji Rada Miasta podniosła pensję prezydentowi, teraz obniżyła
          nauczycielom. To naprawdę wszystko mówi. Taka prywata, taki tupet!!! Jak się
          nie wstydzicie radni i władze miasta. Wydaje Wam się ,że jeseście zupełnie
          bezkarni!!Za wychowawstwo nauczyciele mieli 70 zł. brutto ( _ 38procent
          podatku). I to obniżacie! A pozostałe składniki pensji nauczyciela też są byle
          jakie. Kto w Urzędzie Miasta i innych instytucjach finansowanych przez miasto
          zarabia takie godowe pensje. I kkto jest tak dobrze wykształcony i pracuje z
          takim poświęceniem jak nauczyciele? Zwalniać trzeba złych fachowców -
          wszędzie.
          Przed wyborai namawiałam przyjaciół do głosowania na Pana Panie Prezydencie.
          Teraz się tego wstydzę. A Pan wstydzi się czasami!!!????
          • perlailotr Re: zachachmęcić chcą 28.11.03, 08:31
            Nie wdajac sie w merytoryczne rozwazanie tej sprawy (bo i po co), uprzejmie donosze, ze taki sposob argumentacji nazywa sie w nauce "teoria zamknieta".
            Sluszne sa tylko te argumenty, ktore sa moje.
            Wszelkie tezy, ktore moga zaprzeczyc mojemu rozumowaniu nalezy natychmiast odrzucic.
            Wszelkie, ktore w jakis tam sposob sa styczne tylko potwierdzaja moje, jedynie sluszne argumenty.
            No i na koniec cytat:
            "wstydzicie sie tego czasami?"

Pozdro
            • Gość: Radex Jak widać nie tylko Lepper na tym bazuje;) n/t IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 09:12
            • Gość: Urodzona tyszanka Re: zachachmęcić chcą IP: 213.216.81.* 28.11.03, 15:47
              Niestety nie ma żadnych racjonalnych argumentów przemawiających za
              zlikwidowaniem Gimnazjum nr 4. Chętnie bym ich wysłuchała, gdyby były.
              Mówienie, że tu będzie umiejscowiona szkoła dla dorosłych, następnie Alberta,
              następnie liceum ekonomicznie świadczy dobitnie o tym, że nie ma tak naprawde
              przemyślanej koncepcji na ten temat. Setki rodziców protestują, co jest
              ignorowane. Proszę, likwidujcie słabe szkoły i zwalniajcie słabych nauczycieli.
              No ale dyrektorami ww tych szkołach są koleżanki, tymi nauczycielami są
              koleżanki. Nie można im tego zrobić.
            • Gość: Ojciec absolwentki Re: zachachmęcić chcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 16:03
              A możeby parę konkretów? Jakie to argumenty wchodzą w skład tej "teorii
              zamkniętej"? Jakie argumenty zostały odrzucone?
              Zgadzam się, że argumenty są jednostronne, gdyż dryga strona nie zniża się do
              podania swoich? Czyżby miały klauzulę tajności? A może są tak tajne, gdyż brak
              tych argumentów?
          • Gość: EmBi Re: zachachmęcić chcą IP: *.umtychy.pl / 195.205.244.* 28.11.03, 09:10
            Smutne jest jak to się dzieje, że ludzie opierając się na pogłoskach i
            pomówieniach bądź zasłyszanych "rewelacjach" wyrabiają sobie opinię o
            działaniach innych ludzi i jak potem bezproblemowo obrzucają ich błotem nie
            zadając sobie trudu weryfikacji zasłyszanych informacji.
            Aktualna sytuacja w szkolnictwie wygląda DRAMATYCZNIE jeśli chodzi o finanse.
            Państwo obniża subwencje oświatową zrzucając cała odpowiedzialność na
            samorządy, które powinny same poradzić sobie z tym problemem. Jeśli tylko
            zadać sobie trud i poznać argumenty obu stron, to można ocenić działania
            tyskiego samorządu jako wyważone i starające się godzić rozpalone środowisko
            nauczycielskie.
            Świadomi nauczyciele są w stanie przyjąć trudne argumenty i rozstrzygnięcia.
            Pozostali potrafią tylko krzyczeć - prosta to taktyka - krzycz - nie ważne, że
            nie wiesz o co chodzi! Może Cię posłuchają. Tak w końcu robią górnicy,
            rozszalali rolnicy i swoim nieodpowiedzialnym chciejstwem jeszcze bardziej
            rozregulowują rozsypującą się już gospodarkę.
            Pamiętam kiedy pisałem maturę cały kraj ogarnęły strajki nauczycieli. Jednak
            pedagodzy z mojego liceum nie ulegli presji środowiska i przeprowadzili
            egzamin dojrzałości, biorąc pod uwagę dobro swoich podopiecznych. To byli
            dobrzy pedagodzy, ale są tez i tacy, którzy blokują etaty tym młodym, naprawdę
            dobrym nauczycielom, którym chce się chcieć. Tak wygląda rzeczywistość
            środowiska nauczycielskiego.
            Kończąc dodam, że znam nauczycieli w tym moją mamę, którzy zdają sobie sprawę
            z trudnej sytuacji finansowej i zadali sobie trud poznania argumentów drugiej
            strony. Może po prostu nauczmy się słuchać wzajemnie, a mniej będzie
            zacietrzewienia wśród narodu. HOWGH!
            • Gość: Fockx Re: zachachmęcić chcą IP: *.umtychy.pl / 195.205.244.* 28.11.03, 09:19
              Właśnie się dowiedziałem że użyłem nicka eMBi za co oczywiście właściciela
              przepraszam serdecznie :)
              • Gość: Radex Re: zachachmęcić chcą IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 09:33
                Skąd masz takie supertajne informacje?:P
            • Gość: Ojciec absolwentki Re: zachachmęcić chcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 16:08
              A gdzie szanowna mama miała szczęście poznać argumenty "drugiej strony" ? Ja
              tego szczęścia nie miałem.
              Sytuacja oświaty jest trudna - trzeba redukować. Ale uczciwie jest to
              powiedzieć głośno, wyartykułować kryteria wyboru a następnie działać bez
              oglądania się na protesty. Do "odstrzału" powinny pójść szkoły najgorsze - tu
              chyba się wszyscy zgadzamy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka