Gość: Rena IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 23:38 Szukam informacji na temat likwidacji niektórych tyskich gimnazjów i podstawówek. Temat pojawił się na zebraniu rodziców w Gimnazjum nr 4. Czy może ktoś wie coś więcej na ten temat???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 27.10.03, 17:56 Okazuje się, że w Tychach uczniom jest za dobrze. "Trzeba coś znowu "spie..." , panowie". Najlepiej zlikwidować najlepsze szkoły. Gimnazjum 4 w rankingu Gazety Wyborczej stoi nalepiej wśród publicznych gimnazjów w Tychach,każdego roku wypuszcza doskonale przygotowanych asolwentów (świadczą o tym wyniki egzaminów gimnazjalnych i listy przyjęć do szkół średnich), jak wspaniałą szkołą jest szkoła muzyczna,nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Liceów w Tychach jest za dużo (!!!) Nic, że dzieciaków w każdej klasie jest ponad trzydziestka. Jak będzie więcej, nie zaszkodzi. Po co w ogóle dobre szkoły w takim mieście jak Tychy.Jeszcze ludziom by się w głowach od nadmiaru wiedzy poprzewracało. Niestety , plany wobec szkół nasze władze mają straszne. Uznały, że oszczędności na edukacji to łatwy pieniądz.Po co się wysilać i szukać tam, gdzie one naprawdę są? Czy nikt nie zaprotestuje? Czy środowiska skupione wokół (w)skazanych szkół pozostaną w swojej walce z głupią decyzją osamotnione? Oj, robi się durno i straszno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 22:16 Gość portalu: Urodzona tyszanka napisał(a): jak wspaniałą szkołą jest > szkoła muzyczna,nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć. Liceów w Tychach jest za > dużo (!!!) Nic, że dzieciaków w każdej klasie jest ponad trzydziestka. Jak > będzie więcej, nie zaszkodzi. Po co w ogóle dobre szkoły w takim mieście jak > Tychy.Jeszcze ludziom by się w głowach od nadmiaru wiedzy poprzewracało. > Niestety , plany wobec szkół nasze władze mają straszne. Uznały, że > oszczędności na edukacji to łatwy pieniądz.Po co się wysilać i szukać tam, > gdzie one naprawdę są? Czy nikt nie zaprotestuje? Czy środowiska skupione > wokół (w)skazanych szkół pozostaną w swojej walce z głupią decyzją > osamotnione? Oj, robi się durno i straszno. Już poświęciliśmy szkole muzycznej wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=8451913&a=8451913 Tu nie chodzi o chęć oszczędzania na edukacji, tylko na specificznej edukacji, która do tego jest mało utylitarna. Ale szczegóły w powyższym linku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 27.10.03, 22:23 Czy Gimnazjum nr 4 też jest specyficzną szkołą? Czy którekolwiek liceum również należy do tej kategorii? Wszystko co odbiega od przeciętności jest "specyficzne"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 22:29 O Gimnazjum nr 4 nic nie wiem. Ja mówię tylko o szkole muzycznej. Inne licea chyba nie są w orbicie negatywnych zainteresować władz miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 27.10.03, 22:37 Niestety są.O Gimnazjum nr 4 warto się czegoś dowiedzieć. Jeśli zaś chodzi o funkcję utylitarną szkoły nuzycznej, to trzeba przypomnieć o ważne rzeczy. Uczestnicząc w wielu spotkaniach organizowanych przez władze miasta i nie tylko, miałam przyjemność słuchać koncertów uczniów i nauczycieli tej szkoły. Gdyby miasto miało zapłacić za chałtury przeróżnych artystów , wydałoby mnóstwo pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 27.10.03, 22:48 Utylitaryzm nie polega na tym, że ktoś tam(bez obrazy) poczuje się przyjemnie słuchając koncertu uczniów tej szkoły. Miasto płaci ogromne pieniądze na specyficzne wykształcenie muzyczne, a i tak potem niewielu z nich dalej idzie w tym kierunku. I jeszcze nikt po tej szkole wybitnym nie został. Zresztą władze nie planują jej likwidować tylko sprywatyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.88.* 28.10.03, 07:27 Bez obrazy , wcale tego nie powiedziałam, mówiłam o pieniądzach. Wartości, jakie niesie ze sobą szkoła, są wielorakie i po części niewymierne. Szkoła prywatna jest niedostępna dla ludzi o niskich dochodach. Stypendia też nie załatwią sprawy.Ile dzieci mogą objąć i co w dzisiejszych czasach ważne - czyich. Są dziedziny do których trzeba dopłacać, jeśli się chce żyć w cywilizowanym świecie, i koniec. Argument , że szkoła jest elitarna , więc trzeba ją sprywatyzować brzmi nieco dziwacznie. Szkoła dzienna istnieje kilka lat, jakich więc wielkich muzyków mogłaby wypuścić. Na to czeka się o wiele dłużej. Podniesienie poziomu szkoły, nie wymaga zresztą jej prywatyzacji. W powszechnej opinii uważa się, że to szkoły prywatne reprezentują niski poziom. Myślę , że nie byłoby to trudne do udowodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
salo W przypadku szkoły muzycznej będę jednak 28.10.03, 08:03 bronić decyzji władz miejskich: - szkoła istnieje 8 lat - aktualnie uczy się tam około 90 dzieci - rocznie miasto łoży na utrzymanie szkoły 600000 tys zł - dotychczas ukończyło szkołę 27 osób - kontynuuje naukę w szkołach muzycznych tylko 6 osób. Cóż wynika z powyższego ? Edukacja jednej osoby, która CHCE zostać muzykiem kosztuje rocznie miasto 100000 zł. Koszty więc są niewspółmierne do osiąganych rezultatów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: W przypadku szkoły muzycznej będę jednak IP: 213.216.88.* 28.10.03, 10:43 A ile dokłada Ministerstwo Kultury, płacą także rodzice? Czy te kwoty są ujawniane? W szkole uczy się kilkudziesięciu uczniów a nie 6. Kim będzie młody człowiek nigdy nie wiadomo. Wykształcenie muzyczne jest przydatne w wielu zawodach. Gimnazjum nr 4 kosztuje grosze,a też jest zagożone. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: W przypadku szkoły muzycznej będę jednak 28.10.03, 12:19 Gość portalu: Urodzona tyszanka napisał(a): > W szkole uczy się kilkudziesięciu uczniów a nie 6. Zgadza się. To wynika również z cytowanych powyżej liczb, wynika z nich także, że spory odsetek dzieci podejmujących naukę w tej szkole wogóle jej nie kończy (jest dotychczas tylko 27 absolwentów), a tylko 6 kontynuuje rozpoczętą edukację. > Gimnazjum nr 4 kosztuje grosze,a też jest zagożone. Na temat zagrożeń dla innych szkół nie mogę się wypowiadać ponieważ nie posiadam żadnej wiedzy w tym zakresie. Nie wiem nawet gdzie jest te gimnazjum, o którym piszesz. Czy to chodzi o te w Cielmicach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t. Re: IP: *.netblok.pl 28.10.03, 15:54 Gimnazjum nr. 4 jest na oś "K", duża, okrągła szkoła ( podstawówka nr. 37). Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: 29.10.03, 10:31 Gość portalu: t. napisał(a): > Gimnazjum nr. 4 jest na oś "K", duża, okrągła szkoła ( podstawówka nr. 37). Czy faktycznie planuje się likwidację ? Jeśli tak - dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: IP: 213.216.81.* 29.10.03, 17:53 Twierdzi się,że konieczne są oszczędności. Ta szkoła jest bardzo dobra.Nie kosztuje wiele. Dyrekcja jest bardzo gospodarna, pomagają rodzice. Czy likwidacja w tym przypadku będzie opłacalna? Miasto zaoszczędzi parę groszy. Stracą wszyscy pozostali zainteresowani. Chyba nie na tym polega racjonalne gospodarowanie.Trudno się z tym pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 23.11.03, 11:49 Wiadomosc o planowanym zamknięciu gimnazjium nr 4, nie tylko mną wstrząsnęła a mocno rozzłościła. Nie rozumiem dlaczego szkoła, która jest jedną z najlepszych w naszym mieście, staje sie na pierwszym miejscu do odstrzału. Dlaczego w tak ważnych sprawach wybiera sie najgorsze rozwązanie. Kto w ogóle o tym zadecydował, czym sie kierował, co chce osiagnąc.....naprawdę nie jestem w stanie tego zrozumieć. Mam nadzieje, że istnieje jakakolwiek szansa na zatrzymanie tego nieprzemyślanego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Pani Renato 23.11.03, 12:44 Już po sprawie. Władze ucieły wszelkie kłótnie i dyskusje. Proszę doczytać wątek do końca Odpowiedz Link Zgłoś
basturk nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyna coś 29.10.03, 16:40 kręcić/mataczyc.Dziwi mnie ta likwidacja.Co on/oni kręcą?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zainteresowana Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn IP: *.netblok.pl 29.10.03, 22:13 Istotnie, ktoś chyba zaczyna coś kręcić. Bardzo chciałabym wiedzieć, dlaczego właśnie Gimnazjum nr 4 wytypowane zostało do likwidacji. Znamienne, że nie podaje się przyczyn tego typu posunięć. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn 29.10.03, 22:24 no własnie tak jak napisałem ktoś coś kręci.. bo to normalne nie jest. Może ktoś komus podpadł??? może ten ktoś chce zlikwidowac coś aby później za bezcen przejąc i zbić kase??? Za dużo tu pytań a za mało konkretów. Likwidując tą szkołę powinnni mieć już jakis plan na zagospodarowanie tego budynku- to by nam pomogło rozwikłać tą sytuację. Takie plany wg mnie z pewnością już istnieją ale za nieinformowaniem o nich coś sie kryje.. skoro się nie informuje oi tym poco ta likwidacja co z budynkiem itp to chyba mozna domniemywać że coś za tym sie kryje i ten ktos działą na szkode miastaa przynajmniej szerokiej rzeszy głównie młodych tyszan wiec konieczne są wyjaśnienia.Moze by tak wsyłać maila do pana prezydenta od nas??? o co chodzi??? może by zagladnął do nas i zobaczył co o tym myślimy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn IP: 213.216.81.* 29.10.03, 22:31 Może w tym co mówisz coś być do rzeczy. Szkoła mieści się w dużym, ciekawym architektonicznie budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
basturk Re: nie podobają mi sie te informacje.Ktoś zaczyn 30.10.03, 23:21 no własnie + dobra lokalizacja i wiele innych czynników.. prywatne szkoły np są w cenie zwłaszca jeżeli takie rzesze uczniów będą musiały dojeżdżać do innych. Rodzice zamiast posyłac do innych mogą posłac przecież do niej a ten ktoś trzepać kase jak to sie mówi.. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: Likwidacja tyskich szkół 30.10.03, 09:45 Jeśli nie podano żadnych przyczyn - prócz konieczności oszczędzania - a szkoła rzeczywiście jest dobra, to po prostu brońcie jej rękami i nogami. Proponuję zainteresować tym media (radio, tv, prasę) wówczas władze będą musiały podać konkretne przyczyny. Powieście na szkole transparenty. Nie dajcie się ! Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: Likwidacja tyskich szkół 30.10.03, 13:46 A ja uważam, że władze podały przyczyny tylko nikt ich tu nie poda by się nie okazało, że argumenty mają zbyt mocne. Nie chcę być czepialski, ale często się zdarza, że tylko narzekac potrafimy i atakować 'tych z góry'. Miasto nie może sobie tak bez przyczyny likwidoać szkoły. Czekam na informacje z UM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FanG4 Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 30.10.03, 17:38 Konieczność oszczędności i niż demograficzny- jedyne argumenty. Jeśli chodzi o niż - w rejonie szkoły nie jest odczuwalny. Likwidacja bardzo dobrze funkcjonującej szkoły i odsyłanie dzieci w najtrudniejszym wieku rozwojowym do molochów , to pozorne oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 30.10.03, 20:53 Zgadza się. Nie można kosztem młodzieży nadrabiać zaniedbań i braku wyobraźni ludzi dorosłych,dobrze opłacanych urzędników.Mam nadzieję,że do tego nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 10:47 Już nie będe się czepiał tego samego IP, bo sam trace wiarę, że mogłaby być to ta sama osoba( wydaje mi się to zbyt żałosne). O ile dobrze mi wiadomo to raczej zbliża się wyż demograficzny, no chyba, że to chodzi wiek gimnazjalny. Ale i tak wolę zaczekać na komentarz włodarzy miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie 31.10.03, 09:48 www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1753881.html Mogę tylko powiedzieć - brońcie się ! Trzymam kciuki. Pozdrawiam - Salo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 10:36 No i co z tego artykułu wynika? Przedstawiono tylko argumenty rodziców. Typowy artykuł 'na litość'. Nie twierdze, że nie mają racji tylko, że na podstawie tego artykułu nie mogę stać murem za jedną stroną. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie 31.10.03, 11:25 Zwróć uwagę, że rodzice szkole pomagają i wyrażają chęć dalszego jej wspierania. Ich zdaniem (i jak wynika z artykułu nie tylko ich) szkoła jest dobra. Trudno się dziwić, że chcą aby nadal funkcjonowała. W tym przypadku argumenty drugiej strony jakoś słabo do mnie przemawiają: "Racjonalizujemy wydatki, dostosowujemy sieć szkół do niżu demograficznego, ale nie ma jeszcze oficjalnej dyskusji na ten temat - mówi Hadaś." A "proszę nie pytać o szczegóły" jest zniewalające, zwłaszcza że do końca lutego należy podjąć decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 12:11 Masz rację. Argumenty rodziców są nawet dobre. Ale dajmy szanse władzom. Zawiąże się dyskusja i na pewno na siłę likwidować nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: 213.216.81.* 31.10.03, 19:43 "Łatwo zrobić coś na plus, nie na minus". Co to może znaczyć? To samo IP oznacza tylko, że ktoś skorzystał z tego samego komputera.Korzysta z niego 4 ludzi. Proszę odnosić się do argumentów. Kolejny z nich to fakt, iż w rejonie szkoły planowana jest zabudowa szeregowa. Będą dzieci,Gimnazjum nr4 będzie potrzebne. Na litość nikt nie liczy. Ważne są fakty, a te przemawiają za tym, by szkołę zostawić w spokoju. Władze miasta muszą poszukać pieniędzy gdzie indziej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Przeczytałem artykuł w dzisiejszej Gazecie IP: 213.216.81.* 31.10.03, 19:45 Serdeczne dzięki za te słowa. Pozdrawiam. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec absolwentki Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.visp.energis.pl 03.11.03, 20:17 Chodzą słuchy, że nasze kochane władze miasta szukają nowego lokalu dla któreś z "licznych" szkół wyższych w Tychach (WSNS, Politechnika Śląska, a może Cambridge University ?). Tylko że po likwidacji G4 oswobodzi się II piętro i część pierwszego w tym budynku. Po pozostałej części będą hasać uczniowie SP 37. W ramach kohabitacji bądą współdzielić: aulę, stołówkę, bibliotekę, salę gimnastyczną, szatnię i wejście do budynku. Życzę szczęścia i spokojnego snu rodzicom tych dzieci. Czyżby o to chodziło władzom naszego miasta? A może są to jakieś porachunki w ramach tyskiej oświaty? Bo czymże wytłumaczyć fakt, że na liście gimnazjów do odstrzału figurowała tylko jedna szkoła bez propozycji alternatywnych. Przecież ostateczną decyzję o tym, która szkoła zostanie zlikwidowana mają podjąć radni? Czy radni nie mają prawa do wyrażenia swojego zdania i wybrania szkoły do likwidacji z przedstawionej im listy? Wracamy do starych czasów: "wybory są wolne, kandydat jeden, poparcie 99,99% głosujących". Jeśli komuś potrzebny gmach dla jakiejś instytucji to wartoby było przyglądnąć się gimnazjom działającym samodzielnie w oddzielnym budynku. Gimnazjom, które nie mają osiągnięć, które w testach gimnazjalnych osiągnęły gorsze wyniki, których uczniowie nie zajmują wysokich miejsc w olimpiadach przedmiotowych, konkursach, o których istnieniu nikt oprócz ich własnych uczniów nie wie. Spekulacje takie jak na tym forum dyskusyjnym uciąć może jasne stanowisko MZO i Zarządu Miasta w zakresie przyczyn, kryteriów wyboru szkoły "do odstrzału" oraz spodziewanych efektów ekonomicznych (innych). Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: Likwidacja tyskich szkół 03.11.03, 21:24 Gość portalu: Ojciec absolwentki napisał(a): > > Spekulacje takie jak na tym forum dyskusyjnym uciąć może jasne stanowisko MZO i > > Zarządu Miasta w zakresie przyczyn, kryteriów wyboru szkoły "do odstrzału" oraz > > spodziewanych efektów ekonomicznych (innych). Exactly:) Odpowiedz Link Zgłoś
salo "Czarna lista tyskiej oświaty" 07.11.03, 14:12 czyli likwidacja placówek: www.tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/314268.html Odpowiedz Link Zgłoś
radexindamix Re: 'Czarna lista tyskiej oświaty' 07.11.03, 15:54 No i jak widać z tekstu Tychy wydają na oświatę więcej niż inne miasta. Co oczywiście nie jest powodem do likwidacji szkół, ale kontrargumentem, że niby szczędzimy na edukacje. No i konsultacje też się odbędą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: 'Czarna lista tyskiej oświaty' IP: 213.216.81.* 07.11.03, 16:22 Konsultacje to taki listek figowy. Mamy do czynienia ze zwykłym dyktatem. Nie ma żadnych racjonalnych argumentów,że Gimnazjum nr4 jest zbędnym wydatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: 'Czarna lista tyskiej oświaty' IP: 213.216.81.* 15.11.03, 19:40 W dobrej rodzinie , gdy przychodzą złe czasy , oszczędza się na potrzebach dorosłych, rodzice niedojadają , by dzieci mogły nabrać sił do walki o przetrwanie. Tyskie władze chcą oszczędzać na dzieciach. Wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
salo Likwidacja tyskich szkół - cd. 14.11.03, 12:21 Które gimnazjum do odstrzału ? www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1775329.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: Likwidacja tyskich szkół IP: 213.216.81.* 18.11.03, 09:19 Właśnie podano wyniki egzaminu gimnazjalnego (część humanistyczna),które wskazują,że Gimnazjum nr4 jest , obok Gimnazjum nr 11, najlepsze w mieście. W 11 uczą się dzieci inteligenckie, pracowników banku, urzędów, w 4 - młodzież z rejonu. Wciąż nie rozumiem , dlaczego taką szkołę, chce się likwidować. Może ktoś mądry mi to wyjaśni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaasia2 Re: Likwidacja tyskich szkół IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.03, 13:05 Tu nie chodzi o szkoł, tylko o budynek. Przyda się na jakąś prywatną? Władze miejskie już o to zadbają.Może potrzebne jest kolejne pomieszczenie dla tyskiej prywatnej wyższej szkoły?Dlaczego, jeżeli dzieci za mało, nie zamyka się złych gimnazjów?? Rozumiem konieczność oszczędzania, ale niech to będzie przemyślane - zwalniać złych nauczycieli, zamykać słabe szkoły ( chociaż nie wiem, czy w naszej rzeczywistości można w ogóle mówić o zamykaniu szkół). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feloks zachachmęcić chcą IP: *.visp.energis.pl 25.11.03, 11:37 Coraz więce ludzi mówi, że zachachmęcić chyba chcą po prostu budynki. Rektor WSZiNS Szczepański i jego żona wiceprezydent miasta Szczepańska chcą przejąć te budynki żeby rozwijać ten WSZiNS. Reszta to tylko pretekst. Nie wiem czy to prawda, ale brzmi logicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oby - watel Re: zachachmęcić chcą IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 17:07 +Chcą, chcą. najlepiej zamieszać i zabrać społeczeństwu. Ludzie nie dajmy się!! Szkoły są z naszych podatków. W WSZiNS siedzi na ciepłej posadce pani, która ma swój udział w straszącej municypalnej. Niech jaśnie oświeceni razem z nią remontują lub kupują, jeśli jesli im potrzebny budynek. w tych szkołach, które chcą likwidować dzieje się dużo oprócz lekcji.Nie dajmy się!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec absolwentki Re: zachachmęcić chcą IP: *.visp.energis.pl 27.11.03, 20:06 Jeżeli do budynku G4 wejdzie Wyższa Szkoła Czegoś Tam to wraz z uczniami w wieku od 7 do 13 lat, będą znajdować się "konie" w wieku 19 do 30 lat z całym swoim bagażem cech, z których nie wszystkie można uznać za dobre. Toż za taką SZKOŁĘ INTEGRACYJNĄ należałby się medal Komisji Edukacji Narodowej (o ile jeszcze istnieje). Niech państwo Szczepańscy znajdą sponsorów, a nstępnie wykupią i wykończą sławetną szkołę municypalną. Słyszałem nową wersję: "Szkołę integracyjną" tworzyć będą SP 37 oraz Liceum Ekonomiczne. Na nieśmiałe (narazie) protesty, że to nie jest dobry pomysł, że lepiej wykorzystać do tego celu cały budynek innej szkoły np. G5 pani Hadaś (Dyrektor MZO dla niewtajemniczonych) miała odpowiedzieć, że na to nie zgodzą się rodzice. A czy my się na to godzimy?! Czyżby ci rodzice prowadzili tak agresywny i skuteczny lobbing, że aż tak przestraszyli p.Hadaś, która z niejednego pieca chleb jadła i niejednego prezydenta miasta i sekretarza przeżyła? Ludzie nie dajmy się. Przecież to wszystko jest za nasze podatki! PS. Dzisiaja Rada Miasta obniżyła nauczycielom dodatki motywacyjne (z 18 do 6%) i dodatki za wychowawstwo (różnie), a polonistom odebrała dodatki za sprawdzanie prac domowych. Oczekujemy, że podobne kroki zostaną w podobnym stopniu podjęte wobec wszystkich urzędów i grup zawodowych finansowanych z kasy miejskiej. Chyba jest to logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urodzona tyszanka Re: zachachmęcić chcą IP: 213.216.81.* 27.11.03, 22:23 Państwo Szczepańscy traktują Tychy jak prywatny folwark. To się w głowie nie mieści. Kadencja Szczepańskiej niedługo się skończy, musi dla męża załatwić parę spraw.Wykład profesora na temat cnót, zamieszczony w "Echu" nijak się ma do tego , co wyczynia jego małżonka. Może w sobie i w żonie należałoby owe cnoty wykształcić, zanim zacznie się wychowywać młodzież. Tychy to niebiedne miasto. Gdyby miało szczęście do gospodarzy , byłoby miastem bogatym Prezydent Dziuba LEPIEJ BY SOBIE RADZIŁ, gdyby do współpracy zapraszał ludzi , którym na sercu leży dobro miasta, a nie prywata. Oni wszyscy odejdą , nam , tyszanom, zostawią cały ten syf.Chcą zniszczyć tyską oświatę, której poziom jest na tle kraju i województwa wysoki,z nauczycieli uczynić posłuszne roboty, uczniów pozbawić dostępu do porządnej edukacji. Po co dbać o poziom szkolnictwa , skoro priorytetem jest zapewnienie szkole Szczepańskiego narybku. Dobrze wykształcona młodzież poszłaby na studia do Krakowa, Warszawy, nie daj Boże za granicę. A szkole Szczepańskiego potrzebne są pieniądze. Jeśli pozwolimy władzom miasta zrealizować ten scenariusz, to sytuacja oświaty w mieście na długie lata znacznie się pogorszy. Nie wolno zamykać najlepszych szkół, zwiększać liczby uczniów w klasach , zmieniać obwodów po to, by znaleźć pretekst do likwidacji szkoły. Nie ma społecznego przyzwolenia na takie działania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: zachachmęcić chcą IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 08:14 To naprawdę smutne, co się dzieje. Zgadzam się z tym, co napisali ojciec absolwentki i Tyszanka. Za wszelka cene chce sie zlikwidować Gimnazjum 4. Ten pomysł z liceum ekonomicznym to może próba odrzucenia zarzutów o prywacie. "Pokażę wam, że nie chodzi mi o szkołę dla męża, ale i tak was zlikwiduję." Na poprzedniej sesji Rada Miasta podniosła pensję prezydentowi, teraz obniżyła nauczycielom. To naprawdę wszystko mówi. Taka prywata, taki tupet!!! Jak się nie wstydzicie radni i władze miasta. Wydaje Wam się ,że jeseście zupełnie bezkarni!!Za wychowawstwo nauczyciele mieli 70 zł. brutto ( _ 38procent podatku). I to obniżacie! A pozostałe składniki pensji nauczyciela też są byle jakie. Kto w Urzędzie Miasta i innych instytucjach finansowanych przez miasto zarabia takie godowe pensje. I kkto jest tak dobrze wykształcony i pracuje z takim poświęceniem jak nauczyciele? Zwalniać trzeba złych fachowców - wszędzie. Przed wyborai namawiałam przyjaciół do głosowania na Pana Panie Prezydencie. Teraz się tego wstydzę. A Pan wstydzi się czasami!!!???? Odpowiedz Link Zgłoś
perlailotr Re: zachachmęcić chcą 28.11.03, 08:31 Nie wdajac sie w merytoryczne rozwazanie tej sprawy (bo i po co), uprzejmie donosze, ze taki sposob argumentacji nazywa sie w nauce "teoria zamknieta". Sluszne sa tylko te argumenty, ktore sa moje. Wszelkie tezy, ktore moga zaprzeczyc mojemu rozumowaniu nalezy natychmiast odrzucic. Wszelkie, ktore w jakis tam sposob sa styczne tylko potwierdzaja moje, jedynie sluszne argumenty. No i na koniec cytat: "wstydzicie sie tego czasami?" Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Jak widać nie tylko Lepper na tym bazuje;) n/t IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 09:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urodzona tyszanka Re: zachachmęcić chcą IP: 213.216.81.* 28.11.03, 15:47 Niestety nie ma żadnych racjonalnych argumentów przemawiających za zlikwidowaniem Gimnazjum nr 4. Chętnie bym ich wysłuchała, gdyby były. Mówienie, że tu będzie umiejscowiona szkoła dla dorosłych, następnie Alberta, następnie liceum ekonomicznie świadczy dobitnie o tym, że nie ma tak naprawde przemyślanej koncepcji na ten temat. Setki rodziców protestują, co jest ignorowane. Proszę, likwidujcie słabe szkoły i zwalniajcie słabych nauczycieli. No ale dyrektorami ww tych szkołach są koleżanki, tymi nauczycielami są koleżanki. Nie można im tego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec absolwentki Re: zachachmęcić chcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 16:03 A możeby parę konkretów? Jakie to argumenty wchodzą w skład tej "teorii zamkniętej"? Jakie argumenty zostały odrzucone? Zgadzam się, że argumenty są jednostronne, gdyż dryga strona nie zniża się do podania swoich? Czyżby miały klauzulę tajności? A może są tak tajne, gdyż brak tych argumentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EmBi Re: zachachmęcić chcą IP: *.umtychy.pl / 195.205.244.* 28.11.03, 09:10 Smutne jest jak to się dzieje, że ludzie opierając się na pogłoskach i pomówieniach bądź zasłyszanych "rewelacjach" wyrabiają sobie opinię o działaniach innych ludzi i jak potem bezproblemowo obrzucają ich błotem nie zadając sobie trudu weryfikacji zasłyszanych informacji. Aktualna sytuacja w szkolnictwie wygląda DRAMATYCZNIE jeśli chodzi o finanse. Państwo obniża subwencje oświatową zrzucając cała odpowiedzialność na samorządy, które powinny same poradzić sobie z tym problemem. Jeśli tylko zadać sobie trud i poznać argumenty obu stron, to można ocenić działania tyskiego samorządu jako wyważone i starające się godzić rozpalone środowisko nauczycielskie. Świadomi nauczyciele są w stanie przyjąć trudne argumenty i rozstrzygnięcia. Pozostali potrafią tylko krzyczeć - prosta to taktyka - krzycz - nie ważne, że nie wiesz o co chodzi! Może Cię posłuchają. Tak w końcu robią górnicy, rozszalali rolnicy i swoim nieodpowiedzialnym chciejstwem jeszcze bardziej rozregulowują rozsypującą się już gospodarkę. Pamiętam kiedy pisałem maturę cały kraj ogarnęły strajki nauczycieli. Jednak pedagodzy z mojego liceum nie ulegli presji środowiska i przeprowadzili egzamin dojrzałości, biorąc pod uwagę dobro swoich podopiecznych. To byli dobrzy pedagodzy, ale są tez i tacy, którzy blokują etaty tym młodym, naprawdę dobrym nauczycielom, którym chce się chcieć. Tak wygląda rzeczywistość środowiska nauczycielskiego. Kończąc dodam, że znam nauczycieli w tym moją mamę, którzy zdają sobie sprawę z trudnej sytuacji finansowej i zadali sobie trud poznania argumentów drugiej strony. Może po prostu nauczmy się słuchać wzajemnie, a mniej będzie zacietrzewienia wśród narodu. HOWGH! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fockx Re: zachachmęcić chcą IP: *.umtychy.pl / 195.205.244.* 28.11.03, 09:19 Właśnie się dowiedziałem że użyłem nicka eMBi za co oczywiście właściciela przepraszam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radex Re: zachachmęcić chcą IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 09:33 Skąd masz takie supertajne informacje?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec absolwentki Re: zachachmęcić chcą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 16:08 A gdzie szanowna mama miała szczęście poznać argumenty "drugiej strony" ? Ja tego szczęścia nie miałem. Sytuacja oświaty jest trudna - trzeba redukować. Ale uczciwie jest to powiedzieć głośno, wyartykułować kryteria wyboru a następnie działać bez oglądania się na protesty. Do "odstrzału" powinny pójść szkoły najgorsze - tu chyba się wszyscy zgadzamy? Odpowiedz Link Zgłoś