Dodaj do ulubionych

czy Tychy to GOP???

10.11.03, 21:42
zrobił sie mały haos w tamty wątku zupełnie poświeconym zresztą czemuś
innemu ..
dlatego założyłem ten wątek dla dyskusji poświęconej tylko temu tematowi.
wpsiujecie swoje spostrzeżenia opinie itp...
jak dla mnie sprawa jest prosta: Tychy to nie GOP (patrz ponizej dekret o
rozbudowie Tychów)

w "pradawnych" czasach kiedy na Ziemiach Górnośląskich juz istniał
Górnośląski Okręg Przemysłowy Tychy były zwykłą niczym nie wyróżnijacą się
wioską na Ziemi Pszczynskiej mniejszą od Pszczyny. Wyróżniały się może tym
że była to bodajże najbogatsza wioska.
Po zakończeniu II w. ś. ówczesne władze Polski 4 października 1950 roku
Prezydium Rządu podjęło decyzję o rozbudowie Tychów jako sypialni DLA!! GOPu
a nie w GOPie... (potocznie mówiono [mylnie] dla Katowic - ale to był dekret
o sypialni !DLA! GOPu) Rozbudowa Tychów była efektem planów stworzenia
zaplecza mieszkaniowego !DLA! Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Tychy
miały się stać pierwszym i największym miastem w systemie satelitów
aglomeracji górnośląskiej. (źróło UM Tychy)

tak wiec jak widać nie tylko z tych moich skrótowych opisów (jak ktoś chce
to jest na ten temat fachowa literetura) Tychy nigdy wczesniej nie były
częścią Górnoślaskiego Okręgu Przemysłowego.. dopiero po rozbudowie
Tychów kiedy wcielono min Bieruń i tamtejszą kopalnie i inne miasteczko z
kopalnią-chyba Lędziny (w sumie w czasach WIELKICH Tychów ponad 200 tys.) w
Tychach były 2 kopalnie (one nie powstały w Tychach jak ktoś wczesniej pisał
w wątku o komuniakcji tylko sztucznie weszły w skład Tychów co prawda
sztucznie ale sie pojawiły)
To w głównej mierze zdecydowało o tym że o Tychch zaczęto mówić jako miasto
GOPu (SZTUCZNIE wcielono do GOPu- i tak pozostało w definicjach).
Bo jak wiadomo górnictwo było wiodącą branżą w czasach PRLu a więc istotnym
elementem produkcji krajowej. I aby zwiększyć wrtość GOPu wcielono Tychy do
tego okręgu.
Ale wczęsniej Tychy nigdy nie były jego elemntem zresztą obecnie też nie są.
Obserwuj wątek
    • Gość: Radex Re: czy Tychy to GOP??? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 21:55
      Nie chce mi sie po raz setny powtarzać, w tamtym wątku dośc się naprodukowałem.
      Napisze krótko:
      W takim razie Szczecin nie leży w Polsce, bo został SZTUCZNIE do niej włączony,
      a w zamyśle Polska to tylko ziemie Polan i Mieszka I.

• basturk Re: czy Tychy to GOP??? 10.11.03, 22:11
        ale przeciez ja nie przecze, pisze, głosze że Tychy leżą po za Górnym
        Ślaskiem?? (bo tak odebrałem twoją opinię) Tychy to Górnoślaskie miasto ale
        nie leżące w GOPie. To jest moja opinia. To że dane miasto jest Górnoślaskie
        wcale nie musi oznaczać że należy do GOPu???? i odwrotnie???
        • man_x Re: czy Tychy to GOP??? 10.11.03, 22:18
          basturk napisał:

> (bo tak odebrałem twoją opinię)

no to chyba źle odebrałes
        • Gość: Radex Re: czy Tychy to GOP??? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 22:22
          Ta analogia miała byc do GOPu. Szczecin do Polski jak Tychy DO GOPu.
    • Gość: Darek Re: czy Tychy to GOP??? IP: 213.216.88.* 10.11.03, 22:26
      Nie bedę się już rozwodził, więc tylko podsumuję:

1) Kiedyś: w planach, jak piszesz, Tychy miały być satelita GOP i sypialnią dla
      GOP - ok, przyznaje Ci rację;
      2) Teraźniejszość (plus kilkanascie lat wstecz): plany sypialni "trochę"
      wymknęły się spod kontroli i zamiast sypialni powstał równorzędny ośrodek
      przemysłowo-miejski dla innych podobnych w GOP-ie; naturalne więc, że Tychy
      stały się częścia GOP-u i są nią do dziś, co potwierdzają fachowcy
      (Encyklopedia PWN):
      encyklopedia.pwn.pl/25512_1.html
      WNIOSEK: Czy Ci się to podoba, czy nie Tychy aktualnie są w GOP-ie (choć być
      może, jak piszesz, wstępnie tego nie zakładano). Tak na marginesie: mam kumpla,
      mieszkajacego w Katowicach-Podlesiu od dziada pradziada, który do dziś nie chce
      przyjąć do wiadomości, że nie mieszka już we wsi Podlesie tylko w dzielnicy
      wielkich Katowic. Podobnie jest chyba z Tobą: nie możesz pogodzić się, z czymś,
      co jest faktem. Skoro nie przyjmujesz do wiadomości tego, co mówią fachowcy, to
      chyba dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu, bo nic Cię nie będzie w stanie
      przekonać.
      PS. Bez problemu odróżniam GOP od aglomeracji i od konurbacji (choć czasem
      używam określenia aglomeracja na konurbację katowicką, ale tylko dlatego, że
      nie jest ona typową konurbacją, bo ma jednak ośrodek dominujący).
      • basturk Re: czy Tychy to GOP??? 10.11.03, 23:00
        Gość portalu: Darek napisał(a):

> Nie bedę się już rozwodził, więc tylko podsumuję:
        >
        > 1) Kiedyś: w planach, jak piszesz, Tychy miały być satelita GOP i sypialnią
        dla
        >
        > GOP - ok, przyznaje Ci rację;
        no własnie więc już widać ze w tamtym okresie nie były w GOPie (już pomijam
        wielkosć tamtejszych Tychów)...
        > 2) Teraźniejszość (plus kilkanascie lat wstecz): plany sypialni "trochę"
        > wymknęły się spod kontroli i zamiast sypialni powstał równorzędny ośrodek
        > przemysłowo-miejski dla innych podobnych w GOP-ie; naturalne więc, że Tychy
        > stały się częścia GOP-u i są nią do dziś,
        dokłdnie -plany się wymknęły (na szczęscie) i Tychy są samodzilenym organizmem
        miejskim
        > (Encyklopedia PWN):
        > encyklopedia.pwn.pl/25512_1.html
        oki przyjmuje do wiadomosci ten wniosek.. ale nie dokońca bo zarówno w wieku
        XIX jak i połowie XX w Tychy NIE BYŁY CZĘSCIĄ GOPu. Właczono je (sztucznie
        przez włączenie do Tychów Lędzin i Bierunia z kopalniami!!) Wiec teraz są
        częścią GOPu ale tylko teoretycznie a nie praktycznie!! i ni etwierdze że to
        nie są fachowcy coi niektórzy próbują mi wmówić, ale tak NAPRAWDE CZYM TA
        DEFINICJ ARÓZNI SIE OD DEFINICJI Z LAT prlU KIEDY POKAZYWANO WIELKOŚĆ
        PRODUKCJI W GOPIE???
        DRUGA SPRAWA TO TO CO PISAŁ TEŻ WPK. GOP NICZEGO NIE WCHŁANIA..
        > WNIOSEK: Czy Ci się to podoba, czy nie Tychy aktualnie są w GOP-ie (choć być
        > może, jak piszesz, wstępnie tego nie zakładano). Tak na marginesie: mam
        kumpla,
        >
        > mieszkajacego w Katowicach-Podlesiu od dziada pradziada, który do dziś nie
        chce
        >
        > przyjąć do wiadomości, że nie mieszka już we wsi Podlesie tylko w dzielnicy
        > wielkich Katowic. Podobnie jest chyba z Tobą: nie możesz pogodzić się, z
        czymś,
        > co jest faktem. Skoro nie przyjmujesz do wiadomości tego, co mówią fachowcy,
        tO
        > chyba dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu, bo nic Cię nie będzie w
        stanie
        > przekonać.
        RÓŻNICA POLEGA NA TYM ŻE pODLESIE ZOSTAŁO WCHŁONIETE PRZEZ kATOWICE A GOP NIE
        WCHŁANIA. DO NIEGO TYLKO SZTUCZNIE ZOSTAŁY WŁĄCZONE TYCHY. A TA DEFINICJA W
        ENCYKLOPEDII ZOSTANIE NIE DŁUGO ZMIENIONA GDYŻ ZMIENIA SIE CHRAKTER GOPU
        ZDOMINOWANEGO PRZEZ PRZEMYSŁ CIĘZKI.
        > PS. Bez problemu odróżniam GOP od aglomeracji i od konurbacji (choć czasem
        > używam określenia aglomeracja na konurbację katowicką, ale tylko dlatego, że
        > nie jest ona typową konurbacją, bo ma jednak ośrodek dominujący).
        TEŻ TAK UWAŻAM. NIE JEST TO KLASYCZNA KONURBACJA LE TEŻ NIE JEWST TO KLASYCZNA
        AGLOMERACJA..

MAM JESZCZE PYTANIa:
        1.WIĘC OD KIEDY TYCHY STAŁY SIE CZĘŚCIĄ GOPU???
        2. CZY KOBIÓR ALBO PSZCZYNA TEŻ SIE ZALICZA DO GOPu???

POZA TYM KLASYCZNY OKREG PRZEMYSŁOWY CHARAKTERYZUJE SIE BARDZO SILNYMI
        POWIAZANIAMI KOMUNIKACYJNYMI ITP CO MOZNA DOSKONALE ZAUWAZYĆ MIEDZY KATOWICAMI
        CHORZOWEM SOSNOWCEM ITD....... NATOMIAST TYCHY AŻ TAK BARDZO ZNIMI NIE SĄ
        POŁĄCZONE (NIE TWIERDZE ZE POŁĄCZENIE JEST ZŁE ALE KLASYCZNY OKREG CECHUJE SIE
        DUZO LEPSZYMI POŁACZNIAMI PATRZ POŁACZENIA MEIDZY KATOWICAMI CHORZOWEM
        SOSNOWCE ITP ITD... tramwaje, dtś
        • aralski Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 11.11.03, 05:30
          Chlopie, co tam pisales wczesniej? Tychy nigdy nie mialy 200 tysiecy, jedynie
          180. Jakie Wielkie Tychy, co najwyzej "Wielkie Tychy". To nie byla nigdy nazwa
          administracyjna. Chcesz byc ekspertem, lub kims podobnym? To do nauki
          • bardzodobryczlowiek Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 11.11.03, 07:08
            jestem z Bielska-Bialej, konkretnie ze Starego Bielska, wiec na tym forum
            jestem tylko przelotnie. Ale mam wniosek, zeby Panu Aralskiemu, Pan Basturk
            odpowiedzial skad on ma te dane, ze Tychy mialy 200 tysiecy mieszkancow. To
            Bielsko-Biala tyle ma.Czy to jakas anty-bielsak konspira? Zgodnie z wnioskiem
            czekam na odpowiedz
            Z zyczeniami dobrego dnia
            Dardzodobryczlowiek, z Bielska-Bialej
            • radexindamix Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 11.11.03, 10:21
              Ani Basturkiem, ani Aralskim nie jestem ale odpowiedzieć nie mogę.
              Chodzi o czasy PRL, w 1975 włączono do Tychów okoliczne miasta(np. Bieruń,
              Lędziny) i rozrośliśmy się do jedneo z największych miast w Polsce pod względem
              wielkości! Co do liczby mieszkańców dokładnych danych nie znam, ale Panowie
              wyżej sugerowali 180-200 tyś., może mają racje.
              • basturk Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 11.11.03, 10:33
                radexindamix napisał:

> Ani Basturkiem, ani Aralskim nie jestem ale odpowiedzieć nie mogę.
                > Chodzi o czasy PRL, w 1975 włączono do Tychów okoliczne miasta(np. Bieruń,
                > Lędziny) i rozrośliśmy się do jedneo z największych miast w Polsce pod
                względem
                >
                > wielkości! Co do liczby mieszkańców dokładnych danych nie znam, ale Panowie
                > wyżej sugerowali 180-200 tyś., może mają racje.

dokłądnie zresztą danych szczegółowych z tamtego okresu racvzej nikt nie
                zna..można sugerować czy była osiągnięta liczba 200tys czy nie..
                ale napewno było ponad 182 lub 186tys
                w roku 90/91 odłączono te gminy i liczba ludnosci wahała sie w granicach 142 a
                134tys.

Jak chodzi o powierzchnię to byliśmy wysoko w pierwszej dziesiatce miast o
                najwiekszej powierzchni
            • basturk odpowiadam 11.11.03, 10:29
              Witam bardzo dobrego człowieka.
              Kiedyś za czasów realnego socjalizmu do Tychów właczono okoliczne wsie i
              miasteczke. To spowodowało że liczba ludności osiągnęła 182 lub 186 tys i
              wielkoscią były zblizone do BB lub prawie z taka samą ludnosci (oczywsicie w
              zaokrągleniu żeby ktos mi nie zarzucił).
              W roku 90/91 odłączono te tereny i liczba ludności od tamtego okresu wahała się
              od 142 tys do ok 134 tys. obecnie. czyli o ok 40-46tys mniej niż BB. Ale około.
            • Gość: Darek Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka IP: 213.216.88.* 11.11.03, 13:52
              Odpowiadam za Basturka:
              w 1991 roku, a więc bezposrednio przed wyłączeniem z ich obszaru
              administaracyjnego m.in. Bierunia, Lędzin, Kobióra itd. Tychy liczyły dokładnie
              191 tys mieszkańców (źródło: monografia miasta Tychy wydana przez UM TYchy w
              1994 roku - to chyba akceptowalne dla ciebie źródło takich informacji) i były,
              czy Ci sie to podoba czy nie, większe pod wzgledem liczby mieszkańców od
              Bielska o ok. 12 tys. ludzi. A Bielsko Biała ma z tego co się orientuje nie
              wiecej niż 180 tys.
              • basturk Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 11.11.03, 23:01
                wiec o dużo sie nie pomyliłem. nieco zaokrągliłem do 200tys
                BB natomiast mniej wiecej cały czas utrzymuje się na stałym pozioie jak chodzi
                o liczbe mieszkańców - ok 180-185tys
              • ob_serwator Czy Tychy były "wielkie"?- do basturka 12.11.03, 07:30

> Odpowiadam za Basturka:
                > w 1991 roku, a więc bezposrednio przed wyłączeniem z ich obszaru
                > administaracyjnego m.in. Bierunia, Lędzin, Kobióra itd. Tychy liczyły
                dokładnie
                >
                > 191 tys mieszkańców

...i uzupełniając - pod względem powierzchni było piątym miastem w Polsce!
                • basturk Re: Czy Tychy były "wielkie"?- do basturka 12.11.03, 16:34
                  No wałsnie wiec nie wiem o co chodzi?? przecież napsiałęm ze blsiko 200tys, co
                  prawda pomyliłem sie o 9tys.. ale to było zaokraglenie przenośni...
                  a co do powierzchni to napisałem ze btyły w pierwszej dziesiątce a nawet w
                  piątce (jakoś tak)
            • ob_serwator Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 12.11.03, 07:23
              bardzodobryczlowiek napisał:

> jestem z Bielska-Bialej, konkretnie ze Starego Bielska, wiec na tym forum
              > jestem tylko przelotnie. Ale mam wniosek, zeby Panu Aralskiemu, Pan Basturk
              > odpowiedzial skad on ma te dane, ze Tychy mialy 200 tysiecy mieszkancow. To
              > Bielsko-Biala tyle ma.Czy to jakas anty-bielsak konspira? Zgodnie z
              wnioskiem
              > czekam na odpowiedz
              Boże!! Ależ ci ludzie mają kompleksy. Jeszcze nie daj Boże okaże się, że
              Bielsko jest mniejsze od jakiejś pipidówki i dopiero będzie nieszczęście! Pora
              umierać.
          • basturk Re: czy Tychy to GOP??? - do basturka 11.11.03, 10:18
            aralski napisał:

> Chlopie, co tam pisales wczesniej? Tychy nigdy nie mialy 200 tysiecy, jedynie
            > 180.
            przecież napisałem ze ok 200 tys.a czy miały równe 180 tys??

Jakie Wielkie Tychy, co najwyzej "Wielkie Tychy". To nie byla nigdy nazwa
            > administracyjna. Chcesz byc ekspertem, lub kims podobnym?
            No przeciez wiem ze nie była nazwa uzyłem tego sfoprmułowania do określenie
            pewnego czasu
            AHa nie rób ze mnie głubszego od siebie.
            To do nauki zapraszam..
            ekspertem nie chce być ale co fakt to fakt
      • wpk Re: czy Tychy to GOP??? 11.11.03, 10:14

Tak na marginesie: mam kumpla,
        >
        > mieszkajacego w Katowicach-Podlesiu od dziada pradziada, który do dziś nie
        chce
        >
        > przyjąć do wiadomości, że nie mieszka już we wsi Podlesie tylko w dzielnicy
        > wielkich Katowic.

Hehe, ja też twierdzę, że mieszkam w Józefowcu, a nie w Katowicach ;-P
        • ob_serwator Re: czy Tychy to GOP??? 12.11.03, 07:18
          wpk napisał:

>
          > Hehe, ja też twierdzę, że mieszkam w Józefowcu, a nie w Katowicach ;-P

Czyżbym wreszcie zidentyfikował Pana jako Jakuba J.?
    • ob_serwator Re: czy Tychy to GOP??? 12.11.03, 10:07
      basturk napisał:

> jak dla mnie sprawa jest prosta: Tychy to nie GOP
      >
      A jeżeli źródła mówią inaczej - to tym gorzej dla nich!:
      Za Encyklopedia PWN;

"TYCHY, m. powiatowe w woj. śląskim, powiat grodzki, na pd. GOP; 136 tys.
      mieszk. (1998); ośr. przem.; fabryka samochodów Fiat Auto Poland (karoserie);
      ponadto przemysł spoż. (browar od XVI w.), elektron., maszyn., papiern.; węzeł
      kol. i drogowy; rozwinięta uprawa warzyw; wieś wzmiankowana 1467; prawa
      miejskie od 1951; kościół (XVIII, XIX/XX w.), pałac (XVIII w.), w dzielnicy
      Żwaków nowocz. kościół Św. Ducha z malowidłami J. Nowosielskiego."
      - jak piszą "...na pd. GOP" a nie "...na pd.od GOP".
      • basturk to od kiedy Tychy są w GOPie??? i drugie pytanie: 12.11.03, 16:41

Pytanie pierwsze: to od kiedy Tychy leżą w GOPie???
        bo ten ośrodek już istniał bodajże ze 2 setki lat temu...
        a wtedy przeciez Tychy były małą ale najbogatsza wioską na Ziemi Pszczyńskiej
        w latach 40 i 50 XXw też w nim nie były (patrz dekret o rozbudowie Tychów jako
        sypailani DLA GOPu...
        Mam tez pytanie drugie:
        w takim razie czy Oswięcim to też GOP??? wszak lezy mniej wiecej tyle samo od
        Katowic co i Tychy a przemysł też w nim jest (np chemiczny..)?????

(tylko nie patrzec na definicje bo wszędzie sa takie same i już wyjasniałem
        czemu)
    • salo Oczywiście, że są w GOP-ie 12.11.03, 11:23
      Przemysł jest pojęciem ogólnym i jako takie nie dotyczy wyłącznie przemysłu
      ciężkiego (hutnictwo, górnictwo ...).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka