Dodaj do ulubionych

!3 grudnia sprzed wielu laty

IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 21:20
Obserwuj wątek
    • perlailotr Re: !3 grudnia sprzed wielu laty 13.12.03, 21:44
      no wlasnie, czekalem az ktos z tym wątkiem wyjdzie...
      TVN 24 dzisiaj zdawał relację z pikietowania willi Jaruzelskiego przez Lige Republikańska (czego nie popieram) oraz kontr-manifestacji Sojuszu Młodych WIlków Lewicy (czy cuś podobnego). Ci drudzy przyszli podziękować generałowi za stan wojenny. Z wielkim transparentem "Dziękujemy za bezkrwawą rewolucję".
      Ręce opadają... I tylko beznamiętny głos spikera na przebitce z tym transparentem: "W czasie stanu wojennego zamordowano kilkadziesiąt osób. W najbardziej bestialski sposób Grzegorza Przemyka i ks. Popiełuszkę..."

Pzdr
    • salo Ja, jako uczestnik tamtych wydarzeń 14.12.03, 11:11
      (całkiem wówczas dorosły) nie będę się wypowiadał na ten temat, albowiem prawd
      jest wiele. Może kiedyś wszystkie fakty ujrzą światło dzienne, ale obawiam się,
      że ja tego nie doczekam.
      • Gość: anka Re: Ja, jako uczestnik tamtych wydarzeń IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 11:55
        Ja też byłam wtedy dorosła.Trzeba wspominać i pamiętać? Ja też nie oceniam,
        ale dlatego, że ocena wydaje mi sie jednoznaczna. Nie ma dualizmu moralnego.
        Pamiętam dokładnie tamten dzień, strach, bezsilność. O Koleżanki ojca
        internowali w Gdańsku, Koło Wujka przejeżżałam przypadkiem przed pacyfikacją..
        Ginęli ludzie, a to nie może być usprawiedliwiane wyższym celem. Wspominać,
        pamiętać czy nie? A co robią dziś "tweórcy" tamtych zdarzeń.
        • Gość: basturk Re: Ja, jako uczestnik tamtych wydarzeń IP: 80.51.254.* 14.12.03, 12:18
          ja jednak stwierdze ze ocena jednoznaczna nie jest możliwa:
          to prawda że ileś osób zgineło zrą ZOMO w czasie tamtego okresu,
          to prawda że ileś osób było internowanych, w czasie tamtego okresu,
          trzaba pamietać i Gdańsk i Wujek i innemiasta, działania ORMO ZOMO i SB...

ale również trzeba powiedzieć że nie stało sie to co sie stało w
          Czechosłowacji bodajże w `68 r. wojska radzieckie tylko czekały na rozkaz
          podobnie jak w przyapdku Czechosłowacji...o tym też trzeba pamietać
          dlatego ocena jednoznaczna wg mnie czy stan wojenny był dobry czy nie nie jest
          mozliwa.
          Mozliwa jest natomiast ocena jednoznaczna działań SB ZOMO i ORMO a każdy wie
          jaka ta ocena jest..
        • salo Niewątpliwie 14.12.03, 13:29
          ludzie ginęli i cierpieli, należy o tym pamiętać. Zdjęcia z "Wujka" oglądałem
          już parę dni po. Nie obawiaj się ja też pamiętam.
          Jeśli nieco cofnąć się w czasie, wszyscy byliśmy zarówno uczestnikami jak i
          twórcami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka