Gość: anka IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.03, 21:20 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perlailotr Re: !3 grudnia sprzed wielu laty 13.12.03, 21:44 no wlasnie, czekalem az ktos z tym wątkiem wyjdzie... TVN 24 dzisiaj zdawał relację z pikietowania willi Jaruzelskiego przez Lige Republikańska (czego nie popieram) oraz kontr-manifestacji Sojuszu Młodych WIlków Lewicy (czy cuś podobnego). Ci drudzy przyszli podziękować generałowi za stan wojenny. Z wielkim transparentem "Dziękujemy za bezkrwawą rewolucję". Ręce opadają... I tylko beznamiętny głos spikera na przebitce z tym transparentem: "W czasie stanu wojennego zamordowano kilkadziesiąt osób. W najbardziej bestialski sposób Grzegorza Przemyka i ks. Popiełuszkę..." Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
salo Ja, jako uczestnik tamtych wydarzeń 14.12.03, 11:11 (całkiem wówczas dorosły) nie będę się wypowiadał na ten temat, albowiem prawd jest wiele. Może kiedyś wszystkie fakty ujrzą światło dzienne, ale obawiam się, że ja tego nie doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Ja, jako uczestnik tamtych wydarzeń IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.03, 11:55 Ja też byłam wtedy dorosła.Trzeba wspominać i pamiętać? Ja też nie oceniam, ale dlatego, że ocena wydaje mi sie jednoznaczna. Nie ma dualizmu moralnego. Pamiętam dokładnie tamten dzień, strach, bezsilność. O Koleżanki ojca internowali w Gdańsku, Koło Wujka przejeżżałam przypadkiem przed pacyfikacją.. Ginęli ludzie, a to nie może być usprawiedliwiane wyższym celem. Wspominać, pamiętać czy nie? A co robią dziś "tweórcy" tamtych zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basturk Re: Ja, jako uczestnik tamtych wydarzeń IP: 80.51.254.* 14.12.03, 12:18 ja jednak stwierdze ze ocena jednoznaczna nie jest możliwa: to prawda że ileś osób zgineło zrą ZOMO w czasie tamtego okresu, to prawda że ileś osób było internowanych, w czasie tamtego okresu, trzaba pamietać i Gdańsk i Wujek i innemiasta, działania ORMO ZOMO i SB... ale również trzeba powiedzieć że nie stało sie to co sie stało w Czechosłowacji bodajże w `68 r. wojska radzieckie tylko czekały na rozkaz podobnie jak w przyapdku Czechosłowacji...o tym też trzeba pamietać dlatego ocena jednoznaczna wg mnie czy stan wojenny był dobry czy nie nie jest mozliwa. Mozliwa jest natomiast ocena jednoznaczna działań SB ZOMO i ORMO a każdy wie jaka ta ocena jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Niewątpliwie 14.12.03, 13:29 ludzie ginęli i cierpieli, należy o tym pamiętać. Zdjęcia z "Wujka" oglądałem już parę dni po. Nie obawiaj się ja też pamiętam. Jeśli nieco cofnąć się w czasie, wszyscy byliśmy zarówno uczestnikami jak i twórcami. Odpowiedz Link Zgłoś