Dodaj do ulubionych

Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D?

31.01.10, 23:46
Postulowałyście w innym wątku, żeby w kolejnej edycji Kusidełka wprowadzić
(oprócz D-G i G+) kategorię J+, były też głosy o kategorii poniżej D.

Co o tym sądzicie?

Na J+ prawie już jestem zdecydowana, ale co z D-? Czy w ogóle jesteśmy w
stanie przedstawić sensowne kandydatury do głosowania w tej kategorii? Powiem
szczerze, że na razie nie jestem przekonana.

Zanim zacznę zbierać kandydatury, chciałabym posłuchać, co o tym myślicie.
Obserwuj wątek
    • roza_am Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 00:10
      ale co z D-? Czy w ogóle jesteśmy w
      > stanie przedstawić sensowne kandydatury do głosowania w tej kategorii?

To pytanie chyba najlepiej zadać na Małym Lobby.
    • ja_joanna Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 00:39
      Nie wiem, czy uda się znaleźć odpowiednich kandydatów, ale
      niezależnie od tego jestem zdania, że warto by było na ten zakres
      również zwrócić uwagę. Nawet jeśli zwrócenie uwagi skończyłoby się
      tekstem: "Nie znalazłyśmy kandydatów" to byłby to sygnał dla wielu
      osób: "trzeba działać" - i w tym zakresie. Szczególnie, jeśli mówimy
      o stanikach ze ścisłym obwodem - te rozmiary naprawdę mogą być
      używane przez małobiuściaste. Przychylam się do zdania Róży, myślę,
      że warto zapytać na LMB.

Także ja jestem jak najbardziej za tym, żeby ten zakres wprowadzić
      do kolejnej edycji Kusidełka. Nawet, gdyby tak kategoria w tym roku
      świeciła pustkami.
      • moniach_1 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 01:39
        Może poniżej D nie jest aż tak tragicznie, ja znalazłam ewentualnych kandydatów:
        www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_gossard_esprit_czarny
        www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_gossard_tutti_frutti_balkonowy_srebrno_czarny
        www.bradea.pl/biustonosze/biustonosz_gossard_camouflage_candy_cool_khaki
        www.bradea.pl/promocje/biustonosz_gossard_mirage_balkonowy_czarno_bialy
        www.onlyher.pl/products/167/p/308/search//?&Rozmiar=195&
        i cała kolekcja Discover Mademoiselle.
        Warto by wspomnieć, że prawie wszystkie te modele mają dość stabilne, realne
        obwody. Brakuje niestety propozycji w obwodzie 60. Jest jeszcze mimi holiday,
        ale one chyba nie leżą zbyt dobrze, więc nie wiem, czy jest sens brać je pod uwagę.
        • moniach_1 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 01:40
          Chociaż nie, Opium nie a stabilnego obwodu, ale na pewno nie da się go zaniżyć,
          bo się delikwentka po prostu nie zapnie.
    • maith Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 02:08
      Jeśli czegoś jest mniej, to tym bardziej należy pochwalić tych,
      którzy się pierwsi wykazali :)

Kiedyś, jak i w tych kategoriach będzie duży wybór, to to że firma
      dostała tytuł pierwszego kusidełka w tej kategorii może być bezcenne
      :)

Ale to D- to chodzi o takie, żeby do 60-tek w obwodach schodziło?
      Bądź realnie zapewniało obwody tak ścisłe, że porównywalne z
      brytyjskimi 60-tkami? No wiadomo, o co chodzi :)
      Mam nadzieję, że dziewczyny z Małego Lobby zdołają wskazać jakieś
      godne kandydatury.

Z J-plusami sprawa jasna :)
    • marisella Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 03:08
      Ja także jestem za wydzieleniem, kategorii J+ i 60-65 D-. Nawet, jeśli z
      kandydaturami teraz i w najbliższych latach będzie kiepsko (dokładnie z tych
      powodów, które podała powyżej Ja Joanna i Maith; zresztą pisałam też o tym w
      wątku o perspektywach lobbowania :))
      • pierwszalitera Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 11:46
        marisella napisała:

> Ja także jestem za wydzieleniem, kategorii J+ i 60-65 D-.

Trochę mam mieszane uczucia przy kategorii 60-65 D-. O ile przy J+ chodzić może o dowolny obwód, to przy tej wąsko obwodowej kategorii sugeruje się, że miseczki poniżej D dotyczą tylko kobiet drobnych i szczupłych. Czyli znowu mamy skojarzenie szczupła dziewczyna - mały biust, logiczna konsekwencją jest okrągła dziewczyna - duży biust. Więc albo D- niezależnie od obwodu, albo dać sobie spokój. Oczywiście w ten sposób wpadać mogą w tą kategorię też firmy konwencjonalne, ale tu zadecyduje realny rynek, bo przypuszczam, aż tak wiele osób poniżej D tam nie kupuje, chociażaby ze względu na ograniczenia obwodowe.
        • maith Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 13:55
          Litero, nie. W Kusidełku od początku chodzi o docenienie producentów,
          którzy włożyli jakiś wysiłek w rozmiarówkę.
          Właśnie w odróżnieniu od tych, którzy trzymają się obwodów 70+ z
          miseczkami A-D.

pierwszalitera napisała:
          > Więc albo D- niezależnie od obwodu, albo dać sobie spokój

[ironia] tak tak, odbierzmy tej kategorii resztki sensu i wyrzućmy ją
          na śmietnik [/ironia]
          • sbarazzina Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 14:30
            Popieram Pierwsząliterę.
            Tzn, że dziewczyna nosząca 70C czy 70D nie będzie mogła zgłosić swoich
            kandydatów, w ramach niepopierania producentów, którzy nie włożyli wysiłku w
            rozmiarówkę? Absurd.

Kategorie powinny być tak podzielone, żeby KAŻDY rozmiar się tam odnalazł.
            • maith Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 15:43
              Producenci zgłaszani do Kusidełka mają w ofercie też 70C i D.
              Chodzi o to, żeby NIE popierać tych, którzy ograniczają się do kilku
              rozmiarów na krzyż.
              Wystarczy kategorię do G opisać jako do G, a nie D-G i już.

A dołożenie wąskoobwodowych D- jest wykazaniem naszej solidarności
              wobec kolejnej grupy kobiet, których potrzeby też są na razie słabo
              zaspokajane. I szansą docenienia firm, które wykazały się w tym
              kierunku.
              • pinupgirl_dg Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 16:26
                Ale też nie chodzi o to, żeby producentwów 70-90 A-E tępić.

Wiem, że Stanikomania powstała jako biuściasty blog, chociaż ostatnio za sprawą Sylwiastki pojawia się tam trochę małobiuściastych notek.

Ja rozumiem, że wprowadzenie 60-65 A-D miało być wyrazem solidarności i poprawności politycznej, ale z drugiej strony coś tu jest nie tak.

Myślę, że każdy rozmiar powinien być uwzględniony, nawet 75B. Żaden rozmiar nie jest zły sam w sobie, tylko źle dobrane staniki.

I tu się pojawia problem, dlaczego można dopuścić do konkursu rozciągliwca szytego od 65 a nie dopuścić dobrze skonstruowanego stanika od 70 z trzymającym obwodem?
                • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:02
                  > Myślę, że każdy rozmiar powinien być uwzględniony, nawet 75B. Żaden rozmiar nie
                  > jest zły sam w sobie, tylko źle dobrane staniki.

No tak, ale głosować mamy przecież na model stanika, a nie - na model biustu.
                  Ja naprawdę rozumiem, że dany rozmiar w Pour Moi? Opulence wypada zupełnie
                  inaczej, niż ten sam rozmiar w "Arabelce".

> I tu się pojawia problem, dlaczego można dopuścić do konkursu rozciągliwca szyt
                  > ego od 65 a nie dopuścić dobrze skonstruowanego stanika od 70 z trzymającym obw
                  > odem

Zgadzam się, jest to problem.
                • maith Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 18:10
                  Najgorsze co możemy zrobić, to wylać dziecko z kąpielą, czyli utopić
                  te warte uwagi firmy, które starają się coś więcej zaproponować, w
                  morzu firm "tradycyjnie" olewających ogromną większość klientek.

Ja to widzę tak, że my firm z kiepską (ograniczoną) rozmiarówką nie
                  zauważamy. Bo one też bardzo wielu kobiet nie zauważają.

Jeśli te firmy chcą zostać zauważone, niech się postarają.

Problem jest z ustaleniem realnego obwodu i tu dziewczyny z LMB będą
                  musiały realnie te obwody ocenić. Wiadomo, że jeśli firma ma dobre
                  obwody, będące odpowiednikiem 60-tek w rozciągliwcach, to doceniona
                  powinna być podwójnie. Powszechnie wiadomo, że tak ścisłe obwody ma
                  Effuniak. Czy jeszcze jakaś firma? Tu warto, żeby przedstawiły swoje
                  wnioski panie z LMB :)
                  • pinupgirl_dg Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 18:45

Widzisz, pojawiły się też głosy dziewczyn, które właśnie przez te ciasne obwody
                    wypadają z rozmiarówki Effuniaków, bo mają np. mniej niż 70A.
                    • maith Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 19:08
                      To już Wy na LMB ustalicie, która firma podpada pod tą kategorię, a
                      która nie i dlaczego.
            • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 16:04
              Dziewczyna nosząca 70C czy 70D będzie mogła wskazać swoich kandydatów spośród
              tych, którzy mają rozmiarówkę rozszerzoną w dół lub w górę.

Chyba, że wprowadzić jeszcze kategorię "ogólną", gdzie niezależnie od
              rozmiarówki będziemy zgłaszać najśliczniejsze designy ;)))
              • sharteel PS. 01.02.10, 16:09
                Dodam, że uważam, to za błąd pod względem "lobbowym".

Łatwo wyobrazić sobie sytuację, gdy w kategorii "ogólnej śliczności" wygrywa
                rozciągliwy stanik, produkowany w rozmiarówce 70-90 A-D, a jego producent potem
                chwali się wszem i wobec wyróżnieniem przez Lobby Biuściastych.
            • roza_am Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 16:15
              > Absurd.

Nie absurd, tylko realizacja takich, a nie innych celów bloga.
              • pinupgirl_dg Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:02
                Tylko co jest celem bloga? Ja rozumiem, że propagowanie brafittingu. A nie
                wyeliminowanie rozmiaru 75B.

Tak jak pisałam - jeśli Stanikomania jest typowo biuściastym blogiem to brak
                zakresu AA-D nikogo nie będzie dziwił (wiem, że biuściastość to stan umysłu,
                ale...). Ale jeśli chcemy, żeby KWC było konkursem dla wszystkich to należałoby
                uwzględnić potrzeby każdego biustu. A jak pisze joankb wbrew pozorom dziewczyn,
                które mogłyby nosić 70+ i D- jest całkiem sporo, gdyby tylko producenci zaczęli
                szyć stabilne obwody.
                • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:15
                  Czyli dla ewentualnej kategorii 70-90 A-D ewentualnym kryterium wstępnym mogłaby
                  być stabilność obwodu.
                  • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:17
                    Z drugiej strony nie widzę powodu, by producent szyjący świetne stabilne obwody
                    dla rozmiarów 70-90 A-D nie mógłby rozszerzyć rozmiarówki w jedną lub drugą stronę.
                    • roza_am Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:25
                      > Z drugiej strony nie widzę powodu, by producent szyjący świetne stabilne obwody
                      > dla rozmiarów nie mógłby rozszerzyć rozmiarówki w jedną lub drugą str
                      > onę.

No właśnie. A może tych niedoszłych kandydatów z obszaru
                      70-90 A-D (jeśli ta grupa nie wejdzie do finału) wymienić jakoś w konkursowej
                      notce na zasadzie "chciałybyśmy was wyróżnić, ale nie możemy, bo nie
                      rozszerzacie zakresu rozmiarów"?
                      • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:32
                        >A może tych niedoszłych kandydatów z obszaru
                        > 70-90 A-D (jeśli ta grupa nie wejdzie do finału) wymienić jakoś w konkursowej
                        > notce na zasadzie "chciałybyśmy was wyróżnić, ale nie możemy, bo nie
                        > rozszerzacie zakresu rozmiarów"?

O, o właśnie. Jestem za.
                • roza_am Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:20
                  > Tylko co jest celem bloga? Ja rozumiem, że propagowanie brafittingu. A nie
                  > wyeliminowanie rozmiaru 75B.

Nie wyeliminowanie 75B, tylko wspieranie dotychczas dyskryminowanych rozmiarów i ich nosicielek. Rozmiaru 75B w żaden sposób nie można uznać za dyskryminowany.

> Tak jak pisałam - jeśli Stanikomania jest typowo biuściastym blogiem to brak
                  > zakresu AA-D nikogo nie będzie dziwił (wiem, że biuściastość to stan umysłu,
                  > ale...).
                  Odkąd do ekipy Stanikomanii weszła Sylwiastka nie można już mówić o kryterium D+ only.

A jak pisze joankb wbrew pozorom dziewczyn,
                  > które mogłyby nosić 70+ i D- jest całkiem sporo, gdyby tylko producenci zaczęli
                  > szyć stabilne obwody.

Jasne. Są też dziewczyny, które nawet w stabilnych obwodach potrzebują rozmiarów z 6 na początku - walcząc o pełną rozmiarówkę należy dbać bardziej o ich potrzeby niż o powszechnie dostępne 70+.

Pozostaje do rozstrzygnięcia trudna kwestia: rozciągliwe 65 vs stabilne 70.
                  • pinupgirl_dg Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:32
                    ... i problem dużych miseczek. Jak zauważyła bebe.lapin sporo jest "dużych" miseczek wśród rozmiarów 60 czy 65, ale mało firm dba o rozmiary rzędu 85. Jak ocenić firmę, która wprowadza G+ tylko w niskich obwodach?
                    • roza_am Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 18:04
                      > Jak ocenić firmę, która wprowadza G+ tylko w niskich obwodach?

Chyba jednak popierać. Bądź co bądź idzie ona do przodu.
                      Zresztą często mówimy o tym, że rozszerzanie rozmiarówki nie zawsze idzie w
                      parze z jakością tych nowych rozmiarów. Lepiej więc chyba, żeby poszczególne
                      firmy specjalizowały się w swoich niszach niż na siłę próbowały dogodzić każdemu
                      rozmiarowi. Byle tylko każdy rozmiar miał realny wybór na rynku.
                    • malagracja Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 18:16
                      Elomi jest dużoobwodowe, a je chyba popieramy? :)
                      Odwrotnie też powinno to działać.

PS
                      Mimo, że staniki i gorsety Avy nie są idealne to znajdziemy tam
                      rozmiary 65B, C, D. Według mnie to jest bardzo dobra informacja i jak
                      najbardziej pochwalam zmiany w firmie, mimo, że nie ma G, H czy J... :)
                      • pinupgirl_dg Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 18:50
                        Chodziło mi raczej o to, w jakiej kategorii umieścić takie firmy, które opanowały G+ tylko w małych obwodach.

I jeszcze jedno - razi mnie hasło "Lobby popiera producenta xy". Lobby to jest zbiór osób, z których każda popiera tego producenta, który uszyje stanik wg jej oczekiwań. Tyle tylko, że nasze oczekiwania są nieco wyższe, bo znamy podstawy brafittingu (to, jak je każdy interpretuje, to już inna sprawa).
                  • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:35
                    > Pozostaje do rozstrzygnięcia trudna kwestia: rozciągliwe 65 vs stabilne 70.

Może w wyjątkowych przypadkach stabilnego obwodu (bo jednak stabilność obwodu
                    jest na razie wyjątkiem) możnaby kwalifikować "70-tki" ?
              • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 17:04
                Generalnie chodzi o to, by zachęcać producentów do poszerzania rozmiarówki.
                • maith Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 03:15
                  sharteel napisała:

> Generalnie chodzi o to, by zachęcać producentów do poszerzania
                  > rozmiarówki.

Dokładnie tak. I pokazać, że może za tym iść też ładny design :)
    • joankb Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 09:02
      Jeśli głosowanie ma odzwierciedlać stan rynku - niech będą wszystkie kategorie.
      Jeśli ten stan jest fatalny (a jest) przynajmniej będzie to widać.
      I jeszcze jedno - jeżeli kiedykolwiek doczekamy się spełnienia postulatu o
      przyzwoitych, odpowiednio ciasnych obwodach dziewczyn "do D" będzie naprawdę
      sporo. To nie jest mało istotny margines :)
      Podobnie jak J+.
    • magdalaena1977 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 10:52
      Ja też jestem za czterema kategoriami. Zwłaszcza, że one nie odzwierciedlają
      naszych preferencji, ale ograniczenia narzucane przez producentów.
      I niesprawiedliwie byłoby przyznawać punkty tylko za design jeśli rozmiarówka
      ogranicza się do wąskiej grupy staników.
    • jul-kaa Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 10:54
      A ja się jeszcze zastanawiam, czy istnieją kusidełka J+ :) Bo jak na razie mam wrażenie, że nawet kusidełkowy stanik stając się Jotplusem traci cały urok :(
      • daslicht Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 11:53
        Właśnie. Kłócicie się o D-, a kusidełka J+ to na tony można kupić. Tylko czemu nie wiem gdzie? O_o

Żeby nie było - jestem zarówno za kategorią J+ jak i D-. Choć oczywiste jest, że J+ będzie u mnie budził większe emocje :)
        • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 15:58
          Znaczy wiesz, wyodrębnienie kategorii J+ dla mnie jest całkowicie oczywiste.
        • moniach_1 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 16:24
          Daslicht: Równie dobrze można powiedzieć: Kłócicie się o J+, a kusidełka w 60B
          to na tony można kupić. Np. Milena ma w tym rozmiarze jeden pusiapek i trzy
          dziecinne bezfiszbinowce. Większość sklepów nie ma tego rozmiaru wcale. Teraz
          M&S wprowadził parę modeli, coś tam jest na ebaju. Generalnie bardzo niewesoło.

Między innymi dlatego warto, żeby były różne kategorie rozmiarowe, bo warto mieć
          świadomość, że nie tylko we własnym krańcu tabelki jest bieda.
      • marisella Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 00:18
        jul-kaa napisała:
        > A ja się jeszcze zastanawiam, czy istnieją kusidełka J+ :) Bo jak na razie mam
        > wrażenie, że nawet kusidełkowy stanik stając się Jotplusem traci cały urok :(

No ale własnie o to tu chodzi - tak przewrotnie. Żeby pokazać, jaka bieda panuje
        w tym sektorze ;) Że nawet o kandydata będzie trudno, nie mówiąc już o zaciekłej
        walce o pierwsze miejsce...
    • akj77 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 12:05
      Jestem za wydzieleniem kategorii J+. Ja to jeszcze jakoś podszyję obwód i wejdę
      w Masquerade, ale parę cm więcej i można najwyżej udawać, że Sienna z fiszbinami
      w gardle to jest jakieś super nie wiadomo co :-)

D- ? Nie mam wiele do powiedzenia, ale też jestem za, i wydaje mi się, że marki
      kandydujące w tej kategorii powinny mieć obwody od 60, ew. ścisłych 65.
      • ida14 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 12:39
        Ja Siennie miałam fiszbiny tylko w pachach :) i to było cos! nie było beżowe,
        miało fiszbiny i malo błyszczące i koronkowe och i ach :) kochałam moją Sienne
        miłością gorącą, namiętną i wielką dopóki nie wyrosłam.
        Yaga ten płasz aktualny? tak ot.
        • ida14 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 12:40
          raaany o czym ja mysle, nie Yaga tylko Daslicht. przepraszam :)
          • daslicht Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 15:16
            Ida, tak, aktualny. Aukcja cały czas aktywna - jak widać :)
    • butters77 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 12:09
      O, nie mogę się już doczekać głosowania:) A właśnie dziś rano - poniekąd w
      nawiązaniu do tematu G+ - wysmażyłam dziś do Ciebie, Kasico, maila:)
    • kasia_grubasia D- moje nominacje :) 01.02.10, 13:22
      Stanowczo cała kolekcja Discover Mademoiselle. Na pewno też Elle Macpherson
      Coranto, wszystkie kolory. Opulence Pour Moi, zarówno żelek jak i wersja
      przezroczysta, dwa warianty kolorystyczne: czarny z fioletem i fiolet (purple) z
      różowym i białym. Esprit Gossarda, czarny i czerwony.
      • kasica_k Dzięki+pytanie 01.02.10, 14:09
        Dzięki za uwagi, mam już coraz mniej wątpliwości.

Kasiu-grubasiu, proszę o powtórzenie Twoich nominacji, jak już zacznę zbiórkę :) (będę prosiła o konkretne modele).

Druga sprawa - podział miseczek w strefie większej. W tej chwili planuję to tak:

D-G (od D do G włącznie)
        GG-HH (od GG do HH włącznie)
        J+ (od J włącznie do plus nieskonczoności).

Między dwiema ostatnimi kategoriami nie ma tak wyraźnej granicy jak granica G. Są modele szyte do miseczki J i te zalapia się już do najwyższej kategorii. Wydaje mi się, że tak jest OK. Jak myślicie?
        • bebe.lapin Re: Dzięki+pytanie 01.02.10, 14:20
          > Między dwiema ostatnimi kategoriami nie ma tak wyraźnej granicy jak granica G.
          > Są modele szyte do miseczki J i te zalapia się już do najwyższej kategorii. Wyd
          > aje mi się, że tak jest OK. Jak myślicie?
          >

Chyba nie, wiekszosc firm produkuje wlasnie do J, a J+ nie ma. Jak juz, to GG-J
          i J+.

I co z effuniakami? Czy po prostu jeden model bedzie mogl sie znalezc w kilku
          grupach, to raz, a dwa, ze effuniakowe J zalatwia np. panaszowe JJ i K...
          • kasica_k Re: Dzięki+pytanie 01.02.10, 15:31
            bebe.lapin napisała:

> > Między dwiema ostatnimi kategoriami nie ma tak wyraźnej granicy jak grani
            > ca G.
            > > Są modele szyte do miseczki J i te zalapia się już do najwyższej kategori
            > i. Wyd
            > > aje mi się, że tak jest OK. Jak myślicie?
            > >
            >
            > Chyba nie, wiekszosc firm produkuje wlasnie do J, a J+ nie ma. Jak juz, to GG-J
            > i J+.

Ale wtedy do ostatniej kategorii załapią się tylko modele szyte do K, czyli
            bardzo mało modeli. Nie będzie za bardzo w czym wybierać tego Kusidełka :)

> I co z effuniakami? Czy po prostu jeden model bedzie mogl sie znalezc w kilku
            > grupach, to raz, a dwa, ze effuniakowe J zalatwia np. panaszowe JJ i K...

Zawsze było tak, że jeden model mógł się znaleźć w kilku grupach. Effuniaki
            szyte do J też będą miały prawo znaleźć się w ostatniej grupie, o ile oczywiście
            zostaną do niej zgłoszone.
            • marisella Re: Dzięki+pytanie 02.02.10, 00:38
              kasica_k napisała:

> bebe.lapin napisała:
              >
              > > > Między dwiema ostatnimi kategoriami nie ma tak wyraźnej granicy jak
              > grani
              > > ca G.
              > > > Są modele szyte do miseczki J i te zalapia się już do najwyższej ka
              > tegori
              > > i. Wyd
              > > > aje mi się, że tak jest OK. Jak myślicie?
              > > >
              > > Chyba nie, wiekszosc firm produkuje wlasnie do J, a J+ nie ma. Jak juz, t
              > o GG-J
              > > i J+.
              >
              > Ale wtedy do ostatniej kategorii załapią się tylko modele szyte do K, czyli
              > bardzo mało modeli. Nie będzie za bardzo w czym wybierać tego Kusidełka :)

No i własnie tu pies pogrzebany. Szczerze mówiąc, kiedy opowiadałam się za
              uwzględnieniem kategorii J+ to myślałam o niej tak samo, jak się myśli o G+,
              czyli większe niż J (tak jak G+ = większe niż G), a nie większe lub równe.
              Tworzenie kategorii obejmującej J, JJ i K jak dla mnie zupełnie nic nie wniesie,
              bo do kategorii tej załapie się praktycznie to samo co do G+ (z wyjątkiem tych
              kilku modeli, które są do H czy GG), i nawet tak samo upancernione.
              Producenci przecież wyraźną granicę stawiają pomiędzy J a JJ właśnie. Do J są
              jeszcze jakieś Freyki, Curvy Kate, Cleo, jest parę modeli innych firm, a powyżej
              J, czyli w JJ i K jest już istna pustynia*. Nie ma praktycznie nic nadającego
              się do noszenia, nie mówiąc już o wygodznie czy kusidełkowym looku. Niestety.
              I właśnie to, że nie będzie wśród czego wybierać byłoby tu najbardziej wymowne.
              Gdyby najbardziej sexy modelem w kategorii J+ zostało Tango, to moze
              uświadomiłoby to producentom, że naprawdę mają przed sobą potężną niszę - nic
              tylko brać! :)

* Np. W Bravissimo z miseczką J wyświetla mi 24 modele. Z miseczką JJ już tylko
              10, a z miseczką K - 9. Na ebayu, w przykładowym obwodzie 36, z miseczką J są
              193 wyniki, z miseczką JJ - 86 wyników, a z miseczką K - 37 wyników. W Figleaves
              - w 36J 33 modele, w 36JJ 12 modeli, w 36K 13 modeli (tzn. tak naprwdę w JJ i K
              modele są 4, tylko w 3 różnych kolorach, w 36K doszła jeszcze Kara Fantazjowa).
              Tak czy owak widać, że PO J wybór jest o ponad połowę mniejsze, a to co jest nie
              nadaje się praktycznie do noszenia, o czym już kiedyś tam pisałam... :(
              • jul-kaa OT do skasowania 02.02.10, 00:43
                A marisella to dostaje moje mejle?
                • marisella Re: OT do skasowania 02.02.10, 01:01
                  Dostaje i wlasnie odpisuje :D
            • magdalaena1977 Re: Dzięki+pytanie 02.02.10, 07:51
              ja też jestem za podziałem
              "D-G"
              "GG-J"
              J- do nieskończoności czyli "J+"

plus
              "D-" czyli A-C z obwodami 60 i 65
              • magdalaena1977 Re: Dzięki+pytanie 02.02.10, 07:52
                korekta:

"D-G"
                "GG-J"
                JJ - do nieskończoności czyli "J+"
                "D-" czyli A-C z obwodami 60 i 65
          • roza_am Re: Dzięki+pytanie 01.02.10, 15:39
            Jak juz, to GG-J
            > i J+.

Ja mam wątpliwości co do GG. Nic tak nie denerwuje jak uznawanie za G-plusowy modelu szytego zaledwie do GG.

> a dwa, ze effuniakowe J zalatwia np. panaszowe JJ i K...

Niekoniecznie. Są osoby, które w effuniakach mają wyższą literkę niż w brytyjczykach.

P.S. gratulacje dla Stanikomanii za znalezienie uznania w oku Jurora :)
            • kasia_grubasia Re: Dzięki+pytanie 01.02.10, 15:46
              Nie dzielmy włosa na czworo, są też modele szyte np. do H czy HH i inny podział
              może z kolei wkurzać inne osoby :) No ale jednak moim zdaniem odrębną kategorią
              jest JJ+ a nie J+ i tu rzeczywiście pojawia się problem 2 modeli na krzyż...
              • roza_am Re: Dzięki+pytanie 01.02.10, 16:22
                > Nie dzielmy włosa na czworo, są też modele szyte np. do H czy HH i inny podział
                > może z kolei wkurzać inne osoby :)

Jasne :)
                Nie chciałabym tylko, żeby kategorię GG-J wygrał model szyty tylko do GG i
                szczycił się wyróżnieniem za rozszerzoną rozmiarówkę, bo to raczej byłby absurd.
                • szarsz Re: Dzięki+pytanie 02.02.10, 08:44
                  roza_am napisała:
                  > Nie chciałabym tylko, żeby kategorię GG-J wygrał model szyty tylko
                  > do GG i szczycił się wyróżnieniem za rozszerzoną rozmiarówkę, bo
                  > to raczej byłby absurd

Ależ o to była cała wojna w ubiegłym roku. Mi się wydaje, że tu
                  trzeba by przeformułować kategorię. Np. kategoria "do G"
                  obejmowałaby staniki szyte co najmniej do G włącznie. Kategoria "do
                  J" szyte co najmniej do J, no i co powyżej? Może "do K"?
            • jul-kaa Re: Dzięki+pytanie 01.02.10, 16:05
              >
              > Niekoniecznie. Są osoby, które w effuniakach mają wyższą literkę niż w brytyjcz
              > ykach.

Ja mam większą.
            • marisella Re: Dzięki+pytanie 02.02.10, 00:15
              roza_am napisała:
              > Niekoniecznie. Są osoby, które w effuniakach mają wyższą literkę niż w brytyjcz
              > ykach.

I ja - potencjalnie :) (tzn. 90L było na mnie za małe, choć w brytyjskim
              prawdopodobnie bym utonęła (o ile nie trzeba by było w nim spinać misek
              haftkami, bo tylnego pasa nie robiliby w nim chyba w ogóle ;))
              • effuniak Marisella mierzyłaś letni nie jesienny,prawda? 02.02.10, 06:42
                A nie masz wiekszego biustu niż Paryżanka, o ile mnie pamięć nie myli
                ;)
                • marisella Re: Marisella mierzyłaś letni nie jesienny,prawda 02.02.10, 07:56
                  Chyba myli, bo wychodzi na to, że własnie mam. Mierzyłam stanik
                  Kingi-la_parisiene, zdjęty z niej na krakowskim zlocie wiosennym i był sporo za
                  mały, a to było chyba 90K lub L (tego już dokładnie nie pamietam). Na nią w
                  każdym razie był dobry.
            • szarsz Re: Dzięki+pytanie 02.02.10, 08:46
              roza_am napisała:
              > Niekoniecznie. Są osoby, które w effuniakach mają wyższą literkę
              > niż w brytyjczykach.

O tak, ja się swobodnie mieszczę we frejowe 65J, Effuniaka mam
              jednego, 70JJ.
    • sharteel Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 14:16
      Jeśli ma istnieć kategoria "D-", to chyba musi mieć jakieś dodatkowe kryteria,
      bo w przeciwnym razie będą się tu kwalifikować prawie wszystkie staniki świata.
      • kasica_k Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 15:33
        Zawsze można zastosować kryterium obwodowe, tzn. istnienie w danym modelu
        rozmiaru 65 bądź 60.
        • sharteel kryterium obwodowe 01.02.10, 15:51
          Właśnie tego typu kryterium miałam na myśli.
          • bebe.lapin Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 16:05
            Tak samo dla J+ lub JJ+ trzeba by wymyslic rozsadne ograniczenie. Sa przeciez
            firmy polskie, ktorz szyja duuuuze miski, ale tylko w niejszych obwodach,
            natomiast nie maja nic do zaproponowania paniom, ktore nosza np. 80K czy 85HH
            brytyjskie.
            • pinupgirl_dg Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 17:19
              Dobrze, że to zauważyłaś. Duże miski przy dużych obwodach też strefa zaniedbywana przez producentów.
              Wg mnie ograniczenia obwodowe coraz bardziej tracą sens. Już z podziałem wg misek jest kłopot.
              Chyba, że będziemy wrzucać do jednej kategorii zbliżone rozmiary, czyli np. 65d i 70b, a nie 60G i 80G, ale to będzie bardziej skomplikowane.

Zaś co do dopuszczania lub nie jakichś nominacji - może to u niektórych wywołać wrażenie, że konkurs jest nieuczciwy i że propagujemy tylko niektórych producentów.
              • roza_am Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 17:32
                > Zaś co do dopuszczania lub nie jakichś nominacji - może to u niektórych wywołać
                > wrażenie, że konkurs jest nieuczciwy i że propagujemy tylko niektórych produce
                > ntów.

Owszem, propagujemy tylko niektórych producentów - tych, którzy na to zasługują
                swoimi staraniami w kwestii zakresu rozmiarów i jakości swoich wyrobów.

A co do selekcjonowania kandydatów, to przypominam, że miałyśmy niedawno konkurs
                na Balkonetce...
                • pinupgirl_dg Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 17:36
                  Właśnie o konkursie na Balkonetce myślałam!
                  Tam można było zobaczyć, jak szybko zabawa się zmieniła w brzydką grę pełną
                  podejrzeń i oskarżeń.
                • sharteel Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 17:53
                  > A co do selekcjonowania kandydatów, to przypominam, że miałyśmy niedawno konkur
                  > s
                  > na Balkonetce...

Dlatego lepsze jest kryterium wstępne od późniejszej selekcji.
                • pinupgirl_dg Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 18:08
                  > Owszem, propagujemy tylko niektórych producentów - tych, którzy na to zasługują
                  > swoimi staraniami w kwestii zakresu rozmiarów i jakości swoich wyrobów.

Zakres rozmiarów nie zawsze idzie w parze z jakością. Poza tym właściwie ...
                  oceniamy kusidełkowatość... trochę to zakręcone.
                  Jakikolwiek podział by nie wprowadzić będzie sztuczny. I tak źle, i tak niedobrze...
                  • bebe.lapin Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 18:29
                    Poza tym właściwie ...
                    > oceniamy kusidełkowatość... trochę to zakręcone.

W tym przypadku, skoro nie pochylamy sie nadmiernie nad konstrukcja i
                    funkcjonalnoscia, a bardziej and estetyka, to najlepszy bylby podzial w stylu
                    male-srednie-duze biusty, bez patrzenia na rozmiary. tylko kto podejmie sie
                    przejscia przez takie pole minowe i wyjdzie z tego calo? ;)
                    • pinupgirl_dg Re: kryterium obwodowe 01.02.10, 18:47
                      > tylko kto podejmie sie przejscia przez takie pole minowe i wyjdzie z tego calo? ;)

Hehe, no właśnie ;).
      • kasia_grubasia Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 15:41
        Głosować będzie można pewnie tylko na staniki, które przefiltruje z nominacji
        Kasica, a wierzę w jej zdrowy rozsądek :)
    • mszn nie tylko Stanikomania 01.02.10, 18:23
      Tak mi się pomyślało, przecież Stanikomania nie jest jedynym biuściastym
      blogiem. Mamy też Small Cup, może tam właśnie mógłby być przeprowadzony
      plebiscyt na małobiuściaste kusidełko?
      • moniach_1 Re: nie tylko Stanikomania 01.02.10, 18:28
        Też bez sensu, bo dojdzie do absurdu, że 65D głosuje w "dużym" konkursie, a 65C
        w "małym".

Dla mnie, jeśli ktoś szyje 65B i C z rozsądnym obwodem, to warto to dodatkowo
        docenić.
    • miss-alchemist Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 20:50
      ja postulowałam o to D-, więc winnam się wytłumaczyć.

chodziło mi bowiem o dziurę rozmiarową w tej sferze, jeśli chodzi o obwody 60-65, analogiczną do dziury rozmiarowej w J+. w 70+ A-D tej dziury nie ma.

dyskusja wzięła się bowiem od tej dziury - że w tych strefach rozmiarowych jest dosyć bidnie i uwzględnienie tego w plebiscycie obnażyłoby to boleśnie.

a zauważyłam to, bo jestem tuż nad tą strefą (bałam się, że po odstawieniu pigułek w nią wpadnę), a w 65C jak już coś jest, to zwykle usztywniane :/
      • 3mkm3 Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 22:46
        "w 70+ A-D tej dziury nie ma."
        Ok, może i dziury nie ma, ale i tak ciężko znaleźć coś, co będzie ładne i będzie
        się przy tym nadawało do noszenia.
    • ko_kartka Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 01.02.10, 21:39
      Ja jestem jak najbardziej za obydwiema kategoriami. W J+ - żeby uwzględnić, że
      nie w każdym obwodzie jest to dostępne. No na przykład u jednego producenta 70J
      jest osiągalne łatwo, a 85 tylko do E. Jak dla mnie - paranoja. Żeby chociaż do
      H, no.

A jak przyjrzałam się kiedyś problemowi małobiuściastych w kategorii AA-C w
      małych obwodach - to naprawdę trzy razy bym się zastanowiła, który kraniec
      tabelki ma gorzej...
      • szarsz Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 08:39
        ko_kartka napisała:
        > małych obwodach - to naprawdę trzy razy bym się zastanowiła, który
        > kraniec tabelki ma gorzej...

Może to naiwne co napiszę, ale wyobrażam sobie, że taka biuściasta z
        60b to jak się obrazi na wszystkich producentów bielizny, to
        najwyżej wyjdzie na takie mniej formalne okazje bez stanika, a
        biuściasta z JJ,K (i to niezależnie czy 60 czy 90) takiego wyjścia
        zwyczajnie nie ma...
        • joankb Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 09:48
          Taaaa, zdarza się. Ale chyba nie o to chodzi?
          Kocham argumenty w tym stylu. Jak nie możesz kupić spódnicy to przeca w
          spodniach lataj. Jak nie kupisz wąskich czółenek to możesz buty sznurowane. Jak
          nie ma na obcasie to w "dziecinnym" są płaskie.
          Jak nie ma marynarki czy żakietu - kup sweter.
          Przypomina to coś?
          • szarsz Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 10:16
            joankb napisała:
            > Taaaa, zdarza się. Ale chyba nie o to chodzi?

Nie, nie o to chodzi. Chodzi o to, że licytowanie się "kto ma
            gorzej" jest imho pozbawione sensu.
            • joankb Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 11:43
              Pełna zgoda.
            • ko_kartka Re: Nowe kategorie w Kusidełku'2009? J+? A-D? 02.02.10, 15:44
              > Nie, nie o to chodzi. Chodzi o to, że licytowanie się "kto ma
              > gorzej" jest imho pozbawione sensu.

Dokładnie tak, więc ja nie rozstrzygam, tylko piszę wyraźnie, że "bym się
              zastanowiła". Taki zwrot, retoryczny nawet właściwie.
    • kasica_k A więc :) 02.02.10, 13:39
      Przeczytałam z uwagą całą dyskusję. W tej chwili sercem skłaniam się :) ku
      podziałowi:

1) mniej niż D, z wyłączeniem modeli nie szytych w obwodach poniżej 70
      2)D-G
      3)GG-J
      4)od JJ do nieskończoności

Kusidełko (ani Stanikomania) nie są "mainstreamowe" - z zasady wyróżniam modele
      nie ograniczające się do typowego zakresu rozmiarów i tak raczej pozostanie :)
      Co do tzw. wyjątkowo ścisłych 70-tek - mogę zastanowić się nad przyjmowaniem
      takich kandydatur, ale w absolutnej drodze wyjątku i z uzasadnieniem (np. "wiem
      z doświadczenia, że model ten w rozmiarze 70 pasuje na osoby noszące 65 w innych
      markach"). Howgh :)

Druga sprawa - któraś z Was zaproponowała, że plebiscyt na "małe" kusidełko może
      zorganizować któryś z małobiuściastych blogów, np. Small Cup. Nie mam absolutnie
      nic przeciwko temu, w takim przypadku sceduję kategorię "mniej niż D" na innego
      bloga :) Więc gdybyście się zdecydowały, proszę o informację, bo chciałabym już
      niedługo zacząć zbierać kandydatury.
      • miss-alchemist Re: A więc :) 02.02.10, 22:17
        Small Cup dopiero podnosi się po sesji, więc w tym roku sobie odpuścimy plebiscyty (na razie :P), alllleeeee pomyślimy o tym w przyszłym roku :P

jestem wdzięczna za kategorię D- :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka