Dodaj do ulubionych

praca magisterska - bra - fitting

22.08.13, 09:46
Dzień dobry,
Mam na imię Iwona, jestem studentką V roku UG, specjalność marketing.

Tematem mojej pracy magisterskiej jest „Promocja bra – fittingu” i niestety mam problem z literaturą dot. bra – fiitingu. Posiadam dwie książki P. Nerret G. i Apsan R., Stark S.

Piszę do Państwa z prośbą o pomoc, gdyż rozdział dot. bra – fittingu w większej mierze będzie skupiał się na informacjach z Internetu. Od dłuższego czasu obserwuję fora, strony internetowe, fanpage dystrybutorów i salonów z bielizną. Jednak potrzebuję materiały „namacalne” (tak to nazwę:P), gdyż sam Internet nie przejdzie u mojego promotora.

To co najbardziej potrzebuję na dzień dzisiejszy to informacje dot. samego bra – fittingu, czym jest, aspekty, istota, charakterystyka.
Wiem, że wiele salonów organizuje przeróżne warsztaty, więc z pewnością posiadają Państwo jakiekolwiek materiały. Jeżeli byłaby możliwość ich udostępnienia, to byłabym niezmiernie wdzięczna. Prośba dotyczy i właścicielek salonów, które tu zaglądają (do których nie dotarłam jeszcze z wiadomością) i wszystkich innych osób, lobbystek, przypadkowo odwiedzających osób.

Drugim aspektem mojej pracy będzie skupienie się na działaniach promocyjnych jakie są organizowane i przez samych dystrybutorów i salony z bielizną. W tym przypadku Internet jest dla mnie skarbnicą materiału, ale jeżeli jest coś wartego uwagi, jeśli jakiekolwiek działania promocyjne przewyższyły Państwa oczekiwania, bądź zawiodły to także prosiłabym o informację. Wszelkie ulotki, katalogi, materiały promocyjne z wielką przyjemnością przygarnę.

Dodatkowo wszelkie uwagi, rady, wskazówki również są mile widziane.

Bardzo proszę o pomoc w zbiorze materiałów.
Z poważaniem
Iwona
Obserwuj wątek
    • inez69 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 14:09
      A czy blogi nie wystarczą? Mamy mnóstwo bardzo dobrych propozycji (boczna szpalta 'Lobby poleca'), w których znajdziesz wszystkie podstawowe, ale tez bardzo rozbudowane informacje.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że najpierw były fora, dopiero później zaczęto reagować na lobbowanie. Nikt brafittingu z książek się nie nauczył, wszystko co wiemy, to efekt lat doświadczeń na własnej skórze, dyskusji między sobą i z producentami i niegodzenia się na bylejakość.
      • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 14:32
        Wiem, ale muszę mieć jakieś materiały, książeczki cokolwiek. Sam Internet formalnie nie wystarczy.
        • mistywoman Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 15:33
          Witaj, z literaturą w tradycyjnym rozumieniu promotorów może być w tym temacie problem bo temat jest żywy i ewoluujący, ale nie musi:) Ja polecałabym mimo wszystko fora, blogi, strony producentów, kontakt z producentami/dystrybutorami (może się uda), kontakt z właścicielami bra - sklepów (wywiad samodzielny lub wywiady w mediach z nimi), ankieta dla forumowiczek itp. Mogą się też przydać takie rzeczy jak: promocja brafiitingu w aspekcie zdrowia (np akcja Panache o popularyzacji staników sportowych na WF w szkołach itp.) zjawisko promocji brafittingu przez osoby publiczne. Swego czasu firma polska Corin robiła projekt nt. 'biustonoszy idealnych' o ile dobrze pamiętam we współpracy z lekarzami z centrum onkologii.
          A co do promotorów to cóż.. dzielą się na takich z którymi można niemal konie kraść i na takich, którzy lubią x-dzieści prac w roku na ten sam temat :(
          Powodzenia!
          • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 21:39
            kontaktowałam się z 3 dystrybutorami, materiały dostałam tylko od eveden, so chic też jest chętny. Do różnych salonów z bielizną też wysyłałam wiadomość, jednak tylko 2 były jak narazie chętne by pomóc. Ale wierzę, że będzie dobrze ;)
        • milstar Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 16:04
          "Formalnie" to proponuję po prostu dodać jakieś pozycje książkowe z marketingu nie dotyczące brafittingu. Mówię to z pozycji promotorki, której dyplomanci robili takie rzeczy ;)
        • turzyca Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 19:49
          19iwona90 napisał(a):

> Wiem, ale muszę mieć jakieś materiały, książeczki cokolwiek. Sam Internet forma
          > lnie nie wystarczy.

I pomyslec, ze na historii daloby sie taka prace stworzyc, przy zachowaniu poprawnego cytowania zrodla. A wydawaloby sie, ze historycy to dinozaury...
          Mozesz obejsc siegajac po prase - polskojezyczna jest zestawiona na blogu lobby, a jak poszukasz i na lobby i w ogolnie necie to powinnas znalezc tez anglojezyczna. Ta babeczka od stanikow sportowych publikuje w periodykach medycznych, bravissimo wspolpracowalo kiedys z jakims chirurgami plastycznymi, bylo o tym w prasie papierowej.
          Absurdem bedzie to, ze bedziesz z tej prasy korzystac przez internet. :P
    • michalm3 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 15:16
      Witam,

Wiem że p. Dorota z naszego sklepu pisała pracę magisterską z promocji w sklepach z bielizną, może coś Ci podpowie.
      Zaglądnij na stronę www.bra-shop.pl , tam masz numery i do niej i mojej żony (obie są brafitterkami, może coś Ci podpowiedzą).

Pozdrawiam,
      Michał z Bra-Shop we Wrocławiu
      • beniutka_bo Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 15:20
        u Cichopkowej w poradniku coś było nt. brafittingu, ale to raczej słaba literatura do pracy mgr.
        Szukaj może coś anglojęzycznego, może tam już coś wyszło?
    • azymut17 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 15:40
      IMO skoro piszesz o promocji, to jak najbardziej fora i blog mogą być "literaturą". Dajesz w bibliografii dział "źródła internetowe" i cytujesz. W obecnym świecie negowanie roli internetu jest śmieszne, zwłaszcza na kierunku "marketing" :-) Wystarczy, że napiszesz, że promocją brafittingu i opracowywaniem teorii doboru staników zajmowały się grupy osób niezwiązanych finansowo z branżą, że była to działalność non-profit prowadzona w internecie, stąd nie ma pozycji wydanych (wydawniczych? Jak to ująć? - specjalistki mowy polskiej helpunku ;-))).
      • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 21:47
        tak, tak.. źródła mogą być, ale chodziło mi o książki, może akurat są jeszcze jakieś oprócz tych co wymieniłam. Widzę, że źle to określiłam.. :P
      • jolunia01 Re: praca magisterska - bra - fitting 23.08.13, 17:56
        azymut17 napisała:

> ... była to działalność non-profit prowadzona w internecie, stąd nie ma pozycji wydany
        > ch (wydawniczych? Jak to ująć? - specjalistki mowy polskiej helpunku ;-))).

Nie wiem, co doradzą specjalistki od mowy, ale podpowiadam: sporządzając bibliografię używam określenia "wydawnictwa zwarte".
      • zawsze_zielona Re: praca magisterska - bra - fitting 24.08.13, 12:29
        Ja widze problem w cytowaniu z internetu, bo to medium dynamiczne i caly czas sie zmienia. Tym samy, gdy cytujesz strone internetowa dzis, jutro moze ona byc zupelnie inna albo calkowiec zniknac.
        Zrobilabym tak, jak radzi Milstar i dodala twarde zrodla z marketingu. Poza tym mozesz przeciez przeprowadzic wywiady z brafitterkami. Tym samym Twoja praca robi sie badawcza, co IMO tylko dodaje walorow.
        • milstar Re: praca magisterska - bra - fitting 24.08.13, 15:13
          Dlatego w bibliografii internetowej podaje się datę korzystania ze źródła.
          • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 24.08.13, 16:43
            3 rozdzial to bedzie ankieta
    • roza_am Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 16:56
      > To co najbardziej potrzebuję na dzień dzisiejszy to informacje dot. samego bra
      > – fittingu, czym jest, aspekty, istota, charakterystyka.

Dla Lobby jest głównie ideą, dla sklepów i producentów - usługą. My promujemy przede wszystkim ideę, a usługę jako jeden z przejawów realizacji idei. Sklepy promują usługę, czasami za pomocą promowania idei. Czyli: promocja usługi bywa środkiem do celu pt. "promocja idei" i odwrotnie - promocja idei bywa środkiem do celu pt. "promocja usługi".
    • bra-shop.wroclaw Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 17:34
      Z książkami będzie trudno, ale istnieje coś takiego jak bieliźniana prasa branżowa. Spróbuj znaleźć egzemplarze "Modnej Bielizny", bardzo dużo jest w tym magazynie fachowych artykułów o brafittingu i biustonoszach w ogóle. Z tego, co wiem, z racji aktualności podawanych w niej informacji, prasa branżowa jest dosyć pożądaną pozycją w bibliografii.
      • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 21:48
        Dziękuję za radę.
    • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 22.08.13, 21:32
      99 % literatury (książek) będzie z marketingu, tak czy siak..
      może jakieś książki jeszcze się pojawią
      stale będę szukała artykułów, bra-fittingiem zajmuję się w drugim rozdziale, więc jeszcze do listopada mam czas na zbiór materiałów

każda wskazówka jest dla mnie cenna
      • virgaaurea Re: praca magisterska - bra - fitting 23.08.13, 11:47
        witaj iwono,

tu sa jakies odlotowe zalozenia metodologiczne;)

co to znaczy, ze internet nie przejdzie? pisalam prace (nie tylko magisterska;) ) na wiele bardziej "konserwatywnym kierunku", (istniejacym w 99% w ksiazkach, papierowych opracowaniach lub co najwyzej artykulach, ktore mozna przeczytac w necie, ale to sa normalne naukowe czasopisma), tematy byly takie, ze materialy byly dookola, ale wlasciwy temat opracowany nie byl praktycznie wcale; w opisie stanu badan po prostu piszesz co jest i tyle; nikt cie nie zabije za brak ksiazek, ktore nie istnieja;) widzialam wiele wiecej takich prac z adnotacja, ze cos jest pierwsza proba opracowania tematu;

jesli potrzebujesz szerokiej bibliografii - beda to w wiekszosci pozycje dotyczace marketingu; do pewnego stopnia ogolne z koniecznosci, na pewno bardziej ogolne niz przedmiot Twoich badan;

marketingowcem nie jestem, wiec przykladow z Twojej dziedziny nie podaem, ale czytalam prace np. dot socjologii polskiego internetu napisane spory czas temu, kiedy to jeszcze nie byl tak popularny temat i polskiej literatury nie bylo nic, a ang. nie uwzgledniala oczywiscie polskiej specyfiki; w bibliografii wpisano najblizsze pozycje jakie sie dalo i tyle;
        albo stare prace o rozwoju rpg w polsce - podobny problem;

ignorowanie internetu jest w ogole dziwne - od dawna naprawde istnieje norma jak zrobic przypis do strony internetowej (byl juz na ulotkach, ktore mozna sobie bylo wziac w warszawskim buwie, jak nowy budynek oddano do uzytku, wiec to juz naprawde jakis czas temu); sama korzystalam z materialow, ktore sa tylko w sieci, (w tym nie tylko w branzowych netowych czasopismach), powolywalam sie na nie i naprawde nikt sie do tego nie rpzyczepil;

widzialam tez prace, w ktorych baze stanowily jeszcze inne materialy - np. nagrania ze spotkan autorskich (nagrywane, nagrania niepublikowane rzecz jasna); swoja droga - wiele takich spotkan nt brafittingu sie odbywa - uwzgledniasz to?

A przy kierunku marketing i takim temacie, jak Twoj - kiedy swiadomosc brafittingowa rozwijala sie w duzej mierze dzieki internetowi to byloby wrecz absurdalne, gdyby nie zrodla netowe stanowily solidna baze;

nie nastawiaj sie tez przy takim temacie ze do dnia x. zbierzesz materialy - ciagle ci sie bedzie pojawiac cos nowego, co bedziesz musiala uwzglednic;

I sprawdz sobie, czy ktos takiej pracy nie napisal juz; przy mgr nie masz obowiazku robienia takiego dokladnego stanu badan, ale bardzo bym sie zdziwila, gdyby takiej pracy jeszcze nie bylo, podejrzewam, ze jest wiecej niz jedna, bibliografie bedziesz miala z wyjatkiem jakiegos ostatniego, dosc krotkiego czasu.

Powodzenia
        • 19iwona90 Re: praca magisterska - bra - fitting 23.08.13, 12:04
          pisałam, że sam Internet nie przejdzie, ale nie że w ogóle nie mogę z niego korzystać. 2 książki jakie są takie są, ale chodziło o to by dostać od "fachowców" jakieś książeczki, broszury, cokolwiek..
          • brykanty Nie bra - fitting, tylko brafitting 24.08.13, 10:54
            Aha, a ja proponuję zwrócić uwagę na pisownię – wszystkie tu stosujemy pisownię łączną, bez żadnych kresek i spacji. W polszczyźnie nie stosujemy łącznika/dywizu (czyli krótkiej kreski) ze spacjami.
            • 19iwona90 Re: Nie bra - fitting, tylko brafitting 24.08.13, 16:44
              No właście z tym jest mi ciężko... bo np. jak się zwróciłam kiedyś z tym tematem do jednego z dystrybutorów to powiedzeli, że obie wersje są poprawne , ale stosujemy z -.
              • brykanty Re: Nie bra - fitting, tylko brafitting 24.08.13, 17:15
                W każdym razie nie stosuj tych spacji - to na pewno. Ja bym pisała łącznie, uznając, że "bra" już się zrosło z "fittingiem" w jedno słowo - tak jak kiedyś zdaje się Anglicy pisali "week-end" albo "to-morrow", a później upowszechniła się pisownia łączna.
                Obawiam się, że dystrybutorzy nie są szczególnymi znawcami języka, a ich uzasadnienie pisowni z łącznikiem brzmi "bo tak".
                -----------------------
                • maith Trochę za dużo narzucasz 25.08.13, 02:23
                  Błędem jest dodanie spacji obok myślnika, ale nie sam myślnik.

Wersja z myślnikiem bra-fitting jest równie prawidłowa, jak bez myślnika brafitting.
                  Dobrym pomysłem byłoby napomknięcie, że słowo w różnych źródłach pisane jest tak albo tak i przyjęcie jednolitej wersji dla pracy, ale odgórne uznawanie, że jedna z dopuszczalnych wersji jest niedopuszczalna i narzucanie swojego wyobrażenia piszącemu pracę, to przesada.

Równie dobrze można uznać, że ojtamojtam, ludzie ostatnio coraz chętniej zamieniają słowa na skróty, czyli w pracach naukowych też je tak pozmieniajmy, bo pełne słowa zrobiły się już passe ;)
                  • klymenystra Re: Trochę za dużo narzucasz 25.08.13, 18:50
                    To nie jest myślnik :) Przy myślniku jak najbardziej są spacje, tutaj powinien być dywiz. Bra-fitting i brafitting są moim zdaniem poprawne, ale internetowy uzus wskazuje jednak na tę drugą pisownię.
                    • 19iwona90 Re: Trochę za dużo narzucasz 25.08.13, 19:53
                      No to już nie wiem jak pisać :P obie są poprawne więc albo z - albo bez
                      • brykanty Re: Trochę za dużo narzucasz 25.08.13, 22:17
                        Najlepiej wybierz jedną wersjęi się jej trzymaj - byle konsekwentnie. Ja nie pisałam, że bra-fitting jest niepoprawny, tylko że większość pisze brafitting i wyjaśniłam, dlaczego uważam, że tak jest lepiej.
                        Pisałam, że niepoprawne jest pisanie tego słowa w taki sposób jak w tytule wątku - czyli ze spacjami.
                      • maith Re: Trochę za dużo narzucasz 25.08.13, 22:30
                        Nieważne, którą wersję wybierzesz (byle bez spacji). Tylko lepiej, żebyś Ty w swoich własnych wypowiedziach, konsekwentnie się jej trzymała.
                        Druga rzecz - moim zdaniem warto gdzieś na początku, w przypisie zaznaczyć, że słowo występuje w dwóch wersjach, żeby uzasadnić, czemu w cytatach to samo słowo jest pisane raz tak, raz tak.
    • mika_p Re: praca magisterska - bra - fitting 24.08.13, 12:58
      Był kiedyś wątek zbierający artykuły godne uwagi:
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,76196327,,PERELKI_czyli_artykuly_godne_uwagi.html?v=2
      Jest tam kilka informacji o artykułach w prasie papierowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka