Dodaj do ulubionych

W co ostanikować koniec tabelki?

09.11.13, 23:59
Drogie Lobbystki :)

Przyszło mi ostanikować ciocię (NARESZCIE :)) Radość ogromna, bo i biust pomocy potrzebuje dużej i nadzieje wielkie w nowym staniku pokłada :)

Potrzebny rozmiar w obwodzie 105, miseczka na ~149cm w biuście w pochyleniu bez stanika. Czyli tabelkowo wychodzą okolice 105 JJ/K.
Czy ktoś szyje dobre staniki w takich rozmiarach? Elomi mamy do HH, to samo Sculptresse. Effuniaki po konsultacji też niestety odpadły :(
Najlepiej gdyby było to coś dostępnego w Polsce, choć przez jakiś czas mam jeszcze możliwość zakupów w UK.

Poratujcie proszę :)
Obserwuj wątek
    • kasica_k Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 02:08
      Przy dużych obwodach pod biustem i w biuście często mamy do czynienia z biustem kompresowalnym, kto wie, może to HH okaże się wystarczające? Ile ciocia ma cm w biuście w miękkim niespłaszczającym staniku i bez pochylania?
    • madzioreck Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 03:53
      Ja tylko podpowiem, że przy bardzo dużych biustach tabelka się już bardzo rzadko sprawdza. Tabelka w ogóle słabo si sprawdza poza tym że wiadomo, że bliżej J niż D ;) Szczególnie z wynikiem z pomiaru w tzw. zwisie (u Effu jest z tym trochę inaczej). Próbujcie tego elomiowego HH. To 2-3 miski mniej, co przy tych rozmiarach misek bardzo często się sprawdza (mnie też tabela pokazywała rozmiar, który nie istniał).
    • bear80 Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 09:21
      Jako właścicielka biustu 100/136 zwracam uwagę że nie 105 - tkanina stanika się rozciąga bo musi. Ja nosze 85 JJ, ale nie każdy lubi być ściśnięty, szukałabym może w okolicach 95 a może nawet 90. Powodzenia w poszukiwaniach :-)
    • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 13:09
      Dziękuję Wam za komentarze. Odpowiem zbiorczo w jednym poście ;)

Bear80 obwód jest już wymierzony :) także raczej pewny, pomijając różnice poszczególnych firm, czy modeli. Ciocia ma ~ 114/120cm pod biustem, także jest to już zaniżenie dla niej wystarczające by utrzymać biust i by było jej wygodnie. To nasz punkt wyjściowy, a czy mniej czy więcej będziemy sprawdzać już na konkretnym modelu :)

Co do miseczki, pewnie macie rację, że tabelki tu już są raczej teorią mijającą się z praktyką. Jednak ciocia ma biust mimo wszystko dosyć "zbity". Obwodów zwykle pilnowała, żeby były ścisłe. Tu bardziej miseczki kipiały, ale biust nie wisiał smętnie na samych ramiączkach, więc nie jest aż tak źle.
      Kasico, o niespłaszczający stanik trudno, bo największe co ciocia miała to 105E nieznanej mi firmy... W tej chwili nie mam przy sobie notatek (jestem poza domem), ale i tak wychodziło ponad 140cm.

Czekamy na Elomi 105HH, żeby mieć chociaż odniesienie ile jeszcze nam brakuje do pełni szczęścia. Może akurat okaże się, tak jak napisałyście, że będzie ok. Dam znać oczywiście jak dojdzie.

Czy oprócz firm które już wymieniłam, istnieje jeszcze coś godnego polecenia/spróbowania przy końcu tabelki? Czy dostępna nam oferta kończy się na Elomi, Panache i Effuniakach?
      • bear80 Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 13:43
        Aaaaa, myślałam że podajesz rzeczywiste wymiary a nie obwód stanika :-)
        Niestety nie podpowiem innej firmy bo nosze Panache a Elomi nie cierpię - jest mi w ich stanikach niewygodnie i uważam że są za drogie w stosunku do jakości.
        • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 13:50
          To co napisałaś to też jakaś podpowiedź ;)

A z Panache próbowałaś coś ze Sculptresse?
          • melissadessous Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.11.13, 16:11
            Może w naszej ofercie maxi znajdzie się coś pasującego rozmiarowo jak również odpowiadającego gustowi. Zapraszamy Melissa dessous
    • marooschka Goddess 10.11.13, 20:29
      Pierwsze, co przyszło mi do głowy. Dostępne na Figleaves, amerykańska (chociaż teraz zdaje się należaca do Evedenu) bielizna w większych obwodach i miskach. Zakres większy niż Elomi, kolorystyka podstawowa. Zaznaczam, że tylko widziałam w necie, w łapkach nie miałam, jak sprawuje się nie wiem.
      • maith Re: Goddess 17.11.13, 04:15
        marooschka napisała:

> Pierwsze, co przyszło mi do głowy. Dostępne na Figleaves, amerykańska (chociaż
        > teraz zdaje się należaca do Evedenu) bielizna w większych obwodach i miskach.
        > Zakres większy niż Elomi, kolorystyka podstawowa. Zaznaczam, że tylko widziałam
        > w necie, w łapkach nie miałam, jak sprawuje się nie wiem.

Tutaj jest porównanie rozmiarówki Goddess (z USA) z brytyjską
        www.goddessbra.com/advice/goddess_sizing.aspx
        Wygląda, że mają kilka propozycji do amerykańskiego 46M (46 to odpowiednik 105).
        Twierdzą, że to jest porównywalne z brytyjskim 46J. Czyli byłby jakby co, rozmiar więcej niż to zamówione Elomi...
        www.goddessbra.com/lingerie/alice.aspx
        www.goddessbra.com/lingerie/audrey.aspx
        www.goddessbra.com/lingerie/jayne.aspx
        Wszystkie te modele występują w 2 kolorach...

Ale ja też nie miałam ich jeszcze w łapkach, więc jeśli przypadkiem doszłybyście z ciocią do Goddess, to Wasza opinia będzie tu szczególnie cenna, bo nie wiem, czy nie byłaby pierwsza.
    • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 11.11.13, 16:14
      To ja się dokładam z moim problemem - obwód 87 pod biustem 137 w biuście (i na stojąco i w zwisie praktycznie to samo) i do tego jeszcze zapadniety mostek i "wąski biust" (fiszbiny na mostku odstają bez względu na model stanika i wewnetrzna górna ich część jest odznacza się pod ubraniem) oraz są za szerokie (uwierają w ręce pod pachami i przebijają już w pierwszym dniu noszenia stanik - druty zaczynają wystawać)

zdecydowałam się na bezfiszbinowiec joanna viki polskiej firmy - która ostatnio wypuściła rozmiar M (polska rozmiarówka), jest za mały a poza tym rozciąga się po paru tygodniach noszenia (tani, więc możnaby ostatecznie wymieniać odpowiednio często)

- generalnie tragedia, myslałam, że jak schudnę to może i biust się zmniejszy - jak miałam pod biustem 75 to w biuście 128 i problem pozostał ten sam :( - (teraz wrociłam do rozmiarów jakie podałam - niestety znowu przytyłam)

zawsze byłam przeciwniczką operacji zmniejszania piersi -
      ale jestem zdesperowana - gdyby nie brak kasy, chyba bym sie na to zdecydowała

pytanie - czy ktoś nosił model doreen triumpha (stanik bez fiszbin) - za granicą są dostęone duże rozmiary - rozmiar K (dla mnie to i tak mało, ale przynajmniej nie będzie się rozciągał jak model viki)

moderatorkę/adminkę forum proszę o przesunięcie mojego posta jeżeli umieściłam go w nieodpowiednim wątku
      • slotna Re: W co ostanikować koniec tabelki? 15.11.13, 19:47
        Nosilam Doreen chyba z 10 lat temu, byl dobrej jakosci i w sumie sie wtedy sprawdzal (tyle, ze byl za maly).
        • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 16.11.13, 12:59
          nosiłaś największą miseczkę? - (tzn. K)
          • slotna Re: W co ostanikować koniec tabelki? 18.11.13, 15:46
            Aj, nie, zle zrozumialam, myslalam, ze w ogole o Doreen pytasz :)
      • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 17.11.13, 03:58
        awanturka napisała:
        > zdecydowałam się na bezfiszbinowiec joanna viki polskiej firmy - która ostatni
        > o wypuściła rozmiar M (polska rozmiarówka), jest za mały a poza tym rozciąga si
        > ę po paru tygodniach noszenia

Awanturko, ale które konkretnie M u nich kupiłaś?
        Bo chyba nie 95M?
        Ale nawet gdybyś wzięła tak niedopasowany obwód w Viki i mimo tego miseczki byłyby za małe, to o 2 rozmiary większe miseczki i jednocześnie lepiej trzymający obwód powinna mieć Alana z Bravissimo w 38L
        To brytyjska rozmiarówka, brytyjskie 38L jest odpowiednikiem mniej więcej polskiego 85W
        (gdyby 85W gdziekolwiek istniało)
        Masz nawet kilka kolorów do wyboru
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/alana-bra/aqua/au01aq/?cup=l
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/alana-bra/black/au01bl/?cup=l
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/alana-bra/mocha/au01mo/?cup=l
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/alana-bra/nude/au01nu/?cup=l
        www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/alana-bra/white/au01wh/?cup=l
        >i do tego jeszcze zapadniety mostek i "wąski biust"

Jeśli wąski w znaczeniu, że fiszbiny są dla Ciebie za szerokie (jakby były robione dla piersi o szerszej podstawie) to Alana właśnie była chwalona jako wąskofiszbinowiec.

Ale być może to Viki brałaś jednak z nie aż tak za szerokim dla Ciebie obwodem, nie z 95.
        Wtedy można by było kombinować z jakąś 80-tką, albo z mniejszymi miseczkami.

Tak czy inaczej myślę, że Alana to może być dobry kierunek, a na pewno jest produkowana z miseczkami większymi od Twojej Viki i to obwodzie dającym się lepiej do Ciebie dopasować.
        • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 17.11.13, 12:40
          Kupiłam 85 M i 80 M i o dziwo różnicy w wielkości miseczki nie zauważyłam

bardzo dziękuję za linki, te modele mi się już podobają :)
          na razie nie dotarłam do rozmiarówki i mnie wiem czy powinnam mierzyć w K czy w L
          w żadnym zagranicznym sklepie (poza portalem e-bay) nigdy nie kupowałam,
          ale kiedyś musi byc ten pierwszy raz, prawda? ....

Tak przy okazji - kiedyś miałam staniki firmy glamorise (amerykańska chyba)
          były rewelacyjne jak na duzy i ciężki biust,
          (wtedy był mniejszy - miseczka H i "rósł " w miarę chodzenia we właściwie dobranych stanikach - ktoś kiedyś pisał na forum, że to normalne, dzisiaj nie mieszczę się w ich rozmiarówce)

- dziwi mnie, że tutaj o tej forum tak mało

zaletą (jak dla mnie) było to, że miały wbudowane w miseczkę
          zamiast fiszbin bardzo silne gumy podtrzymujące biust

staniki tej firmy miały niestety jedną wadę - w obwodzie guma na poczatku
          wyglądała na bardzo ściśliwą (nie wiedziałam, że w ogóle istnieją tak mocne gumy)
          ale bardzo szybko się bardzo rozciągnęła (po 3 - 4 miesiącach), dalej była bardzo mocna,
          ale obwód był juz nie ten :(

www.glamorise.com/style.php?/en/MagicLift/1011/
          www.glamorise.com/style.php?/en/MagicLift/1011/
          • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 17.11.13, 12:45
            https://www.brasinparadise.com.au/en/glamorise-style-1265
            tu widoczne te gumy o których pisałam

• awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 17.11.13, 12:45
              www.brasinparadise.com.au/en/glamorise-style-1265
          • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 17.11.13, 19:53
            Wg tej tabelki 85M jest na 123 cm.
            www.jagna.pl/producent_info.php?manuf_id=83&products_id=4337
            I to 85M jest za małe, to możliwe.
            To przeliczmy je teraz na brytyjczyki.
            Wygląda, że to 85 M to ledwie okolice 85H-HH brytyjskiego (38H, 38HH).

Nic dziwnego, że przy 87 cm, stanik z obwodem 85 się szybko się robi za luźny.
            Miarka jest sztywna, a obwód stanika powinien pracować w lekkim naciągu.

Czyli przyjmijmy, że powinnaś mieć obwód 80 i o przynajmniej 2 rozmiary więcej w miseczce niż to 85M Viki.

Czyli w brytyjczykach warto by było zacząć od 80K.

A tutaj to już np. w Bravissimo masz 2 strony wyboru, różnych marek,
            w tym ileś modeli samego, ponoć wąskofiszbinowego Bravissimo.
            www.bravissimo.com/products/lingerie/#/1?back=36&cup=k&brand=bravissimo,curvy-kate,fantasie,freya,panache,royce
            Ponieważ narzekałaś na druty wbijające się w pachy - jeśli masz na myśli kłucie od dołu, to na wszelki wypadek odrzuciłabym Panache i Cleo, bo mają wysokie fiszbiny.

Ale nawet wtedy zostaje Ci strona różnych modeli
            www.bravissimo.com/products/lingerie/#/1?back=36&cup=k&brand=bravissimo,curvy-kate,fantasie,freya,royce
            A tu jeszcze masz tabele porównawcze, pozwalające mniej więcej porównać rozmiarówkę brytyjską z polską (europejską)
            spreadsheets.google.com/a/zielonairlandia.pl/spreadsheet/pub?key=0Aueflw6frAwBcHhwaTZzekpFR2piOC1yLWFFS2s5SHc&gid=31
          • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 18.11.13, 15:26
            Dziękuję - w mieście gdzie mieszkam jest sklep, który sprowadza staniki na zamówienie - zapytam, może sprowadzą. Problem jest jeszcze jeden - mam wąskie ramiona - staniki z szeroko rozstawionymi ramiączkami odpadają (takie się chyba nazywają balkonertki, tak?)

Obiecuję za jakiś czas złożyć sprawozdanie jak sprawuje się stanik -
            pewnie jakiś kupię, czy ma sens kupować stanik dla matek karmiących
            (wygląda, że mają wąsko rozsawione ramiączka)

i jeszcze jedno - jak przy rak dużych rozmiarach sprawują się staniki sportowe
            czy są w stanie opanować skakanie i falowanie biustu? Miała taki stanik,
            któraś z Was, jakie wrażenia? Ucieszyłam się, że na zalinkowanej stronie
            są takie staniki aż do rozmiaru K

i na koniec jeszcze prośba
            czy ktoś może mi na koniec wytłumaczyć o co chodzi
            - mam problem, że już w pierwszym dniu noszenia
            fiszbiny bez względu na model "uciekając" z okolic mostka ruchem okrężnym wokół piersi w kierunku pachy przesywały się w górę w głab pachy przebijając materiał

potem musiałam albo wyjmować fiszbiny, albo umacniaqć
            jakoś specjalnie miejsce, gdzie przebijały materiał
            (co na dłuższą metę nie wiele dawało)

o co w tym chodzi? _ to kwestia zbyt małego rozmiaru
            (nie mam pojęcia w jaki sposób zbyt mały rozmiar miałby wywoływać ten efekt)
            czy o coś innego za tym stoi?
            • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 18.11.13, 20:28
              awanturka napisała:

> Dziękuję - w mieście gdzie mieszkam jest sklep, który sprowadza staniki na zamó
              > wienie - zapytam, może sprowadzą.

Jakie zamówienie?
              Byle nie chodziło o "my zamówimy, ale Pani musi wtedy kupić".
              Bo wtedy to jest skórka za wyprawkę.

Sama możesz zamówić stanik z Anglii. Bravissimo przecież wysyła do Polski.
              Podobnie jak Figleaves czy Brastop.
              A jak stanik nie będzie pasować, to można go odesłać, zwracając lub wymieniając na inny rozmiar.
              • kasica_k Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 01:37
                maith napisała:

>
                > Sama możesz zamówić stanik z Anglii. Bravissimo przecież wysyła do Polski.
                > Podobnie jak Figleaves czy Brastop.
                > A jak stanik nie będzie pasować, to można go odesłać, zwracając lub wymieniając
                > na inny rozmiar.

Otóż to, naprawdę nie ma się co obawiać zagranicznych zakupów, gdy w kraju ciężko o rozmiar i odpowiednią jakość (akurat staniki Bravissimo ich własnej marki są dobrze zaprojektowane właśnie w tych największych rozmiarach, gdzie inne firmy "wymiękają"). Wiele z nas tutaj przez lata kupowało wyłącznie w angielskich sklepach internetowych, gdy nie miałyśmy po prostu innego wyjścia. One naprawdę dość sprawnie działają :) I zwracają kasę, jeśli coś odsyłasz. Lepiej się na to zdobyć niż chodzić w złym staniku.
                • kasica_k Bravissimo - Alana 19.11.13, 03:43
                  Dodam, że z tego co wiem, jednym z najlepszych istniejących modeli na naprawdę duże biusty jest Alana marki Bravissimo:

www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/alana-bra/black/au01bl/?criteria=alana
                  Jest produkowana do angielskiej miseczki L.
              • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 18:57
                jak ostatnio tam zamawiałam miseczkę H
                (dawno - jakieś trzy - cztery rozmiary mniej...)
                to układ był tak, że jak zamówię w kolorze cielistym
                - a nie będzie pasować to nie muszę kupować.
                Nie pasował (za wysokie i za szerokie fiszbiny) i nie kupiłam.

Nie wiadomo jakby było z miseczką np. L
                pewnie taką dużo trudniej sprzedać niż H

spróbuję przekonać się do sklepu
            • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 00:54
              awanturka napisała:

> Obiecuję za jakiś czas złożyć sprawozdanie jak sprawuje się stanik -
              > pewnie jakiś kupię, czy ma sens kupować stanik dla matek karmiących
              > (wygląda, że mają wąsko rozsawione ramiączka)

Jak nie jesteś matką karmiącą, to chyba nie...
              Szczególnie że karmniki są bez fiszbin, a przy dużym rozmiarze bezfiszbinowce nadają się, ale do spania.
              O właśnie - próbowałaś już spania w staniku? :)
              Tu są nasze rozmowy na ten temat:
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,69140526,0,Moj_nowy_biust_i_spanie_w_staniku_.html?s=0
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,118269633,,Poprosze_o_dowody_.html?v=2
              forum.gazeta.pl/forum/w,32203,121344418,,O_spaniu_w_staniku_raz_jeszcze.html?v=2
              Wracając do tematu - duży biust do chodzenia generalnie potrzebuje fiszbin. Jeśli masz konflikt choroba/problemy kontra dobre podtrzymanie, wtedy to co innego. Ale nie z powodu ramiączek.
              Szczególnie że wśród powodów spadania ramiączek jest też źle dobrany rozmiar.
              Zatem wcale nie wiadomo, czy w dobrze dobranym rozmiarze też musiałabyś mieć jakieś szczególnie wąsko osadzone ramiączka.

> i na koniec jeszcze prośba
              > czy ktoś może mi na koniec wytłumaczyć o co chodzi
              > - mam problem, że już w pierwszym dniu noszenia
              > fiszbiny bez względu na model "uciekając" z okolic mostka ruchem okrężnym wokół
              > piersi w kierunku pachy przesywały się w górę w głab pachy przebijając materiał
              > potem musiałam albo wyjmować fiszbiny, albo umacniaqć
              > jakoś specjalnie miejsce, gdzie przebijały materiał
              > (co na dłuższą metę nie wiele dawało)

Dziewczyny to jakoś kiedyś rozpracowywały.
              Ja wiem tylko, że fiszbiny wyłaziły mi dawniej, w niedobranych rozmiarowo stanikach, a teraz od lat nic takiego mi się nie wydarzyło.
              Na pewno istnieją też inne przyczyny tego problemu, ale do czasu aż nie znajdziesz dopasowanego do siebie stanika, trudno spekulować. A bardzo możliwe, że ta jedna zmiana wystarczy. Bo generalnie dopasowany stanik nie ma powodu się na Tobie ruszać, więc nic się w nim nie musi przesuwać, więc i fiszbiny też nie mają pretekstu do spacerów...

> i jeszcze jedno - jak przy rak dużych rozmiarach sprawują się staniki sportowe
              > czy są w stanie opanować skakanie i falowanie biustu? Miała taki stanik,
              > któraś z Was, jakie wrażenia? Ucieszyłam się, że na zalinkowanej stronie
              > są takie staniki aż do rozmiaru K

Tu warto dopytać o konkretne modele, bo niektóre sobie świetnie radzą, inne niespecjalnie.
              Ale na pewno są takie, które działają znacznie lepiej niż zwykłe staniki. I był tu gdzieś wątek o stanikach sportowych na duży biust...
              • kasica_k Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 03:50
                maith napisała:

> Ja wiem tylko, że fiszbiny wyłaziły mi dawniej, w niedobranych rozmiarowo stani
                > kach, a teraz od lat nic takiego mi się nie wydarzyło.
                > Na pewno istnieją też inne przyczyny tego problemu, ale do czasu aż nie znajdzi
                > esz dopasowanego do siebie stanika, trudno spekulować. A bardzo możliwe, że ta
                > jedna zmiana wystarczy.

Wyłażące fiszbiny, z tego co pamiętam z relacji na forum, bardzo często wiążą się z niewłaściwym rozmiarem. A to dlatego, że jak fiszbiny w za małych miskach odstają na mostku na kilometr, to są poddawane zupełnie innym naciskom niż w normalnie "pracującym" staniku. Dlatego się przemieszczają, odkształcają i wyłażą. Drugą przyczyną może być zwyczajnie kiepska jakość i wady - za krótka fiszbina w porównaniu z kanalikiem, kanalik ze słabego materiału, fiszbina zbyt ostro zakończona (bez odpowiedniej końcówki). Ja czasem nie mogę się nadziwić, przyglądając się "zwykłym" stanikom (czyli takim nie wyprodukowanym przez firmy specjalizujące się w większych biustach), z jak bardzo słabych, delikatnych materiałów są zrobione, jak zupełnie nie przewidują tych naprężeń, jakim poddawany jest stanik przy biuście choć trochę cięższym.
              • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 17:53
                O, znalazłam ten wątek o sportowcach na naprawdę duży biust. Wcześniej mi się jakoś schował.
                forum.gazeta.pl/forum/w,32203,144544100,,Ktory_sportowiec_w_HH_.html?v=2
            • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 20:05
              Jeszcze co do węziej rozstawionych ramiączek.
              Jakby się jednak okazało, że te ramiączka jednak są problemem nawet w dopasowanym staniku, to zawsze zostaje przestawienie się na full-cupy (takie najbardziej zabudowane staniki, one mają nieco inny kształt i ramiączka są tam bliżej rozstawione).
              Ale nawet full-cupy występują w wersjach fiszbinowych i niekarmnikowych.

A tu masz oficjalnie balkonetki, ale w kroju bardziej zbliżonym do full-cupowego
              www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/jana-bra/black/fa110blk/?back=36&brand=fantasie
              www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/loretta-bra/black/pn107blk/?back=36&cup=k
              www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/salsa-bra/white/fa103wht/?back=36&cup=k
              Podaję Ci to na wszelki wypadek, bo mam nadzieję, że problem z ramiączkami rozwiąże Ci po prostu stanik mieszczący wreszcie całe piersi w miseczkach.
      • turzyca Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 11:01
        W kontekscie uciekajacych fiszbin zaintrygowalo mnie to sformulowanie "do tego jeszcze zapadniety mostek" - czy masz lagodna forme lejkowatej klatki piersiowej? Zdjecie na wikipedii jest przykladem silnie rozwinietej wady, nie ma co sie nim sugerowac, znam pare chlopakow z tym schorzeniem i maja znacznie mniejsze wglebienie. Ale i u nich normalne zasady doboru stanika chyba by sie nie sprawdzily. Gdyby oczywiscie byli kobietami. :)

Bo jesli to taka forma mostka, to faktycznie fiszbiny nie maja na czym sie ulozyc. Trzeba poszukac odpowiednich modeli.
        • awanturka Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 18:51
          > W kontekscie uciekajacych fiszbin zaintrygowalo mnie to sformulowanie "do tego
          > jeszcze zapadniety mostek" - czy masz lagodna forme lejkowatej klatki piersiowe
          > j? Zdjecie na wikipedii jest przykladem silnie rozwinietej wady, nie ma co sie
          > nim sugerowac, znam pare chlopakow z tym schorzeniem i maja znacznie mniejsze w
          > glebienie. Ale i u nich normalne zasady doboru stanika chyba by sie nie sprawdz
          > ily. Gdyby oczywiscie byli kobietami. :)
          >
          > Bo jesli to taka forma mostka, to faktycznie fiszbiny nie maja na czym sie uloz
          > yc. Trzeba poszukac odpowiednich modeli.

Nie, zdecydowanie nie - po prostu się garbię :(

a poza tym jak już ktoś tu pisał nigdy nie miałam stanika w takim rozmiarze
          żeby pierś wchodziła cała bez problemów do miseczki i fiszbina była w stranie objąć
          cały biust - no i odstawała na mostku - coraz bardziej myślę, że w dużej mierze
          to kwestia rozmiaru...
          • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 19.11.13, 19:47
            awanturka napisała:

> Nie, zdecydowanie nie - po prostu się garbię :(

Czyli może się okazać, że problem wcale nie leży po Twojej stronie.
            Masz duży biust, niedopasowany stanik, może próbujesz nieświadomie jakoś to wszystko unieruchomić i/albo schować.
            Nie zdziwiłabym się, gdyby i to całe garbienie i odstawanie mostka zniknęło po dobraniu
            stanika naprawdę pasującego na Twój biust. Odstawanie mostka powinno się przynajmniej znacząco zmniejszyć, a garbienia będzie Ci pewnie łatwiej unikać.
    • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 10.12.13, 22:42
      W końcu stanik dotarł :) Elomi CAITLYN 105HH
      Zmierzony, i tak...
      Obwód jest dobry, chociaż działa się dziwna rzecz. Mianowicie dolna krawędź (gumka) leżała normalnie, a na górnej robiła się falbanka.
      Miseczkę trudno mi dobrze ocenić. Fiszbiny były zdecydowanie za szerokie i za wysokie. Po ułożeniu biustu w miseczkach, pierś się mieściła, ale wydaje mi się, że bokiem (pomimo wygarniania) biust nadal uciekał. Pewnie jest to kwestia "przyzwyczajenia", ale obawiam się, że jak już biust odkryje, że ma więcej miejsca z przodu ;) to miseczka zrobi się zdecydowanie za mała :/
      Ogólnie wydaje mi się, że full cup to nie jest najlepszy krój dla cioci.

Czy orientujecie się może jak przy takich rozmiarach wypadają Elomi vs Effuniaki? Zastanawiamy się, czy jednak nie spróbować effuniakowej S-ki 105 HH, ale nie chciałabym też żeby ciocia wydała min. 160zł na stanik, który nie będzie TYM dobrym.

Poza tym czuję, że błądzę :P stanikowałam już wiele kobiet, ale najczęściej w średnich i mniejszych rozmiarach. Nigdy nie widziałam na żywo dobrze ostanikowanego biustu z większego końca tabelki i nie wiem na co powinnam zwrócić uwagę, jak powinien leżeć stanik.

Podpowiedzcie proszę co teraz.
      • turzyca Re: W co ostanikować koniec tabelki? 11.12.13, 17:51
        moze skorzystajcie z galerii? jest zamknieta, wiec ciocia nie bedzie swiecic biustem w sieci.
        • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 11.12.13, 22:58
          Stanik jest już w drodze powrotnej :/
      • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 12.12.13, 16:41
        A sprawdziłyście sam obwód? Z miseczkami założonymi na plecy?
        Bo skoro biust mimo wygarniania nadal uciekał bokiem, to to nie jest kwestia nieprzyzwyczajenia.
        Biust się nie przyzwyczai i nie będzie ustawiał się bardziej do środka.
        Zwykle takie uciekanie jest kwestią za szerokiego obwodu...
        To dziwne układanie się obwodu też pasuje mi raczej do obwodu za szerokiego.
        Ale ciężko tak nic nie widząc oceniać, jak leży.

Jak stanik już odleciał, to trudno, przepadło.
        Ale w następnym po prostu zróbcie 2 rzeczy:
        -sprawdźcie sam obwód, bez miseczek
        -a po prawidłowym założeniu stanika już na piersi, zróbcie zdjęcia (nie tylko z przodu, ale i z boku)i prześlijcie je do naszej zamkniętej galerii.
      • kasica_k Re: W co ostanikować koniec tabelki? 13.12.13, 09:42
        Trochę tu widzę sprzeczności :) Fiszbina za szeroka i za wysoka, a miseczka za mała... Uciekanie piersi na bok może być spowodowane zarówno za dużą miseczką z szeroką fiszbiną, która nie zbiera biustu, jak i za małą miseczką, w której się ten biust nie mieści, zależy jak to wygląda. Elomi są głębiej wykrojone pod pachą właśnie po to, by nie było za wysoko, może dlatego miałaś wrażenie, że coś ucieka? A mostek przylegał czy nie?

Normalnie zaproponowałabym Sculptresse Pure albo Pure Lace, bo są niżej zabudowane, tyle że w 105 one są do E-F. Może May? W 105 jest do HH, jest też dużomiskowa, więc można brać miskę mniej i wypada wtedy też mniej zabudowana od Caitlyn. Nie wiem tylko, gdzie ją dostać, na Figleaves duże obwody są w zaniku, na Adore jest 100HH, ale też kosztuje słono... www.adore.pl/pl/p/May-Sculptresse-biustonosz-7125-granat/917
      • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 13.12.13, 22:01
        No to się napisałam... i mi sesja nie wiedzieć czemu wygasła... :[

Dziękuję Wam za odpowiedzi i pokrótce odtwarzając co napisałam:

Maith,
        nie, niestety nie sprawdziłyśmy, ale wydawał mi się ok, a ciocia stwierdziła "dobrze siedzi - ciasny tak jak lubię".
        Rzeczywiście następnym razem sprawdzimy najpierw obwód tak jak napisałaś i postaram się też namówić ciocię na zdjęcia. Będzie Wam łatwiej coś powiedzieć.
        Z przyzwyczajeniem chodziło mi o to, że jeśli biust całe życie był noszony pod pachami, to jedno wygarnianie nie sprawi że usiądzie na nowym miejscu, tylko będzie uciekał przez jakiś czas z powrotem.

Kasico,
        fiszbiny ciocię dźgnęły od razu po założeniu, a ja widziałam, że sięgają za daleko. Rzeczywiście po tym opisie wygląda to na za dużą miseczkę. Z drugiej jednak strony w miejscu łączenia miseczki z ramiączkiem, nie wiem jak to opisać, nie była to typowa buła, ale było tego biustu za dużo. Biust wypełnił MOCNO całą miseczkę. Nie wydaje mi się, żebym za mocno podciągnęła ramiączka. Może to właśnie kwestia kroju?
        Co do mostka. Z początku mocno odstawał, ale jak w końcu sama ułożyłam cioci biust, to nie przylegał idealnie, ale też jakoś znacząco nie odstawał.
        Spróbujemy z May tak jak proponujesz. A orientujesz się może jak wypada Dina? Balkonetka chyba jednak byłaby dla cioci lepszym krojem i może wygodniejsza przy pachach.

Będziemy szukać do skutku. Ciocia już jest właściwie zdecydowana na Effuniaka, i to bardzo kusi by go spróbować, jednak ja póki nie będę na 98% pewna że może być ok, nie chcę go zamawiać, bo wiem że stanik "prawie-dobrze-dobrany" może być bardziej upierdliwy niż ten tragiczny ;) i na nic całe stanikowanie jak stanik pójdzie w kąt bo niewygodny, prawda? ;)

Dziękuję Wam jeszcze raz :)
        • maith Re: W co ostanikować koniec tabelki? 14.12.13, 04:14
          varietta_m napisała:
          > Z przyzwyczajeniem chodziło mi o to, że jeśli biust całe życie był noszony pod
          > pachami, to jedno wygarnianie nie sprawi że usiądzie na nowym miejscu, tylko bę
          > dzie uciekał przez jakiś czas z powrotem.

Problem w tym, że jeśli stanik pozwala biustowi uciekać, to on nie przestanie uciekać sam z siebie. Ale to oczywiście musielibyśmy zobaczyć.
          Tak czy inaczej efekt "biust da się zagarnąć do miseczek, ale prawie od razu z nich wypływa" to wina stanika, nie biustu.
          Jeżeli biust może po zagarnięciu wrócić, to wróci. Nie przestanie wracać pewnego dnia sam z siebie. Przestanie wracać w staniku, który mu na to nie pozwoli.

> fiszbiny ciocię dźgnęły od razu po założeniu, a ja widziałam, że sięgają za dal
          > eko. Rzeczywiście po tym opisie wygląda to na za dużą miseczkę. Z drugiej jedna
          > k strony w miejscu łączenia miseczki z ramiączkiem, nie wiem jak to opisać, nie
          > była to typowa buła, ale było tego biustu za dużo. Biust wypełnił MOCNO całą m
          > iseczkę. Nie wydaje mi się, żebym za mocno podciągnęła ramiączka. Może to właśn
          > ie kwestia kroju?

To co opisujesz faktycznie może być efektem niekompatybilnego kroju. Tym bardziej mierząc cokolwiek następnego namów ciocię też na zdjęcia, oczywiście tylko do zamkniętej galerii, nie wstawiaj ich przypadkiem tu, na otwartym forum.

> Będziemy szukać do skutku. Ciocia już jest właściwie zdecydowana na Effuniaka,
          > i to bardzo kusi by go spróbować, jednak ja póki nie będę na 98% pewna że może
          > być ok, nie chcę go zamawiać, bo wiem że stanik "prawie-dobrze-dobrany" może by
          > ć bardziej upierdliwy niż ten tragiczny ;)

Jeśli tylko ciocia będzie miała okazję przymierzyć Effuniaka w rozmiarze, który może pasować, to warto spróbować. Z szyciem na zamówienie rzeczywiście w Waszej, niejasnej sytuacji, bym nie ryzykowała. A może macie okazję trafić na któreś z effuniakowych spotkań? Ewa jeździ po Polsce, więc to może być realne.
          Na blogu nawet pochwaliła się dopasowaniem stanika na 105G.
          ewamichalak.blogspot.com/2012/11/no-i-jeszcze.html
          To nie to samo, ale może da możliwość wyobrażenia sobie, jak jej staniki mogą leżeć na kimś o zbliżonej do cioci figurze.
          Tak czy inaczej, jeżeli inne opcje zawiodą, albo z innego powodu zdecydujecie się na Effuniaka, to w Waszej sytuacji najlepiej byłoby skonsultować się wcześniej z Ewą.
    • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 03.01.14, 22:34
      Stało się :D

Zamówiłam za poradą Kasicy May Sculptresse 100HH. Po poukładaniu i wymierzeniu wszystkiego jak należy, doszłam jednak do wniosku, że rozmiar nie ten. Tzn. obwód jednak w tym przypadku przydałby się ciaśniejszy (-> min. falbana na górnej gumce), a krój nieodpowiedni. Znów przy ramiączku działo się dziwnie, choć wyglądało na to, że większa pierś cała się mieści. Mostek ładnie leżał na swoim miejscu, fiszbiny dźgały, choć już nie tak jak przy Elomi. Podsumowując, rozmiar do dopracowania, ale już nie w full cup'ie. Może kiedyś spróbujemy z panachowymi balkonetkami, bo wzory cioci się podobały :)

ZA TO!! :D
      Domówiłam jeszcze effuniakowego Szykusia 100J (S-kę), bo okazał się być dostępny. Nie mogę napisać, że jest to strzał w dziesiątkę. A to za sprawą asymetrii ok. 1-2 rozmiary. Na mniejszej piersi wszystko ładnie się ułożyło, większa niestety nadal częściowo dezerteruje bokiem, z powodu braku miejsca. Niemniej ciocia jak go założyła to krzyknęła, że mi go nie odda :P więc wyjścia nie było - został ;)
      Do obwodu dołożyłam oczko przedłużki. W razie potrzeby do przepięcia luźniej/ciaśniej. Biust FANTASTYCZNIE zebrany (czego nie robili poprzednicy, choć można to zwalić na ich rozmiar ;)) pięknie podniesiony, fiszbiny komfortowe i co najważniejsze nowa właścicielka PRZESZCZĘŚLIWA.
      Dostałam zlecenie od razu na drugi - jaśniejszy, żeby stworzyć bazę :)
      Będę jeszcze pisała do sklepu, bo jednak wydaje mi się, że tej choć jednej miseczki w górę brakuje większej piersi, a mniejsza przy tym nie ucierpi. Może Effuniakowi uda się coś jednak wyczarować :)

Dziękuję Wam za podpowiedzi.
      Zdjęć niestety nie mam, bo wpadłam do cioci jak bomba "między świętami" i Effuniaka zapomniałam cyknąć, a May wyszła bardzo ciemno i nieostro :/

Dobrych staników na ten Nowy Rok ;)
      • kasica_k Re: W co ostanikować koniec tabelki? 04.01.14, 16:25
        Szkoda, że moja ulubienica May nie stanęła na wysokości ;) Przepraszam, umknęło mi Twoje pytanie o Dinę - ale nie miałam z nią do czynienia niestety.. Z Panaszowymi balkonetkami jednak jest ten problem, że obwodowo kończą się nisko (na 85, czasem 90, Tango w 100 jest tylko do F). Więc super, że udało się z Effuniakiem :)
        • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 05.01.14, 21:47
          Pisząc o "panaszowych balkonetkach" miałam na myśli sculptresse ;) jakoś tak w myślach wzięłam całością firmę. Wiem, że pozostałe marki nie sięgają rozmiarówką tak wysoko :)
          A May, tak jak napisałam, możliwe że wyglądałaby lepiej w odpowiednim rozmiarze. Czytając Twoją recenzję, doszłam do wniosku, że to dziwne układanie się stanika przy ramiączku, może być spowodowane wysokim zabudowaniem, o którym napisałaś. Przy tym ciocia też nie jest wysoka, stąd pewnie wyglądało to jak wyglądało.
          Także nie skreślamy Sculptresse w nadzieji, że balkonetki będą mniej zabudowane. Choć tak jak napisałam - w przyszłości. Na razie skupimy się na Effuniakach :)
          • kasica_k Re: W co ostanikować koniec tabelki? 07.01.14, 16:23
            OK :) To jeszcze dorzucę, że balkonetka Bellise jest ciut mniej zabudowana od May i spółki, nie musiałam tu brać mniejszej miski. Najniższe są Pure Lace i Pure, ale tutaj Twoja ciocia nie załapie się miseczkowo niestety :(
            • varietta_m Re: W co ostanikować koniec tabelki? 08.01.14, 23:06
              Dzięki Kasico za podpowiedzi. Jak będziemy miały okazję to popróbujemy :)

Do Gai mam jakiś taki sentyment. Pewnie jak się nawinie, to też jej nie przepuścimy ;)
      • biustonoszka.pl Re: W co ostanikować koniec tabelki? 07.01.14, 11:26
        Klientkę o bardzo podobnych gabarytach wypuściłam ostatnio w Gaia Linea Maxima Delfina: biustonoszka.pl/semi-soft/13028-linea-maxima-502-delfina.html (ok. 118 cm pod biustem i 148 w biuście, jeśli się nie mylę). I wróciła zadowolona. Wychodziło nam 105G/110F.

To polska marka, bardzo przyzwoitej jakości. Jedna z tych, które nie zapomniały o paniach większych niż obwód 85-90... Staniki dość ścisłe w obwodzie, nie rozciągają się nadto w pierwszych praniach, dobrze biust zbierają i podtrzymują. Staniczki w kolorze białym i czarnym, może nie tak okazałe jak brytyjczyki, za to cena też inna, a jakość odpowiednia. Więc polecam do spróbowania.
        • kerima71 Re: W co ostanikować koniec tabelki? 07.01.14, 12:07
          jeśli chodzi o jakość Gai to zupełnie nie zgadzam się biustonoszka.pl.Siostra po niecałym roku noszenia mogła owinąć się obwodem.
          • biustonoszka.pl Re: W co ostanikować koniec tabelki? 07.01.14, 12:11
            Ale dokładnie tym modelem ? Bo wiem, że Gaia Gai nie równa, ale akurat na serię Linea Maxima nie mogę jeszcze złego słowa powiedzieć o jej rozciągliwości...
            • kerima71 Re: W co ostanikować koniec tabelki? 07.01.14, 16:52
              nie ,to nie było z seri Linea Maxima

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka