Dodaj do ulubionych

Figi z jonami srebra

25.05.16, 00:04
Pic na wode? Czy dziala to? A jesli dziala, to na co? Bo jak zabija bakterie, to w sumie robi sie miejsce dla grzybow...
Wlasnie odkrylam takie, polskiej produkcji, calkiem atrakcyjne optycznie i sie zastanawiam nad zamowieniem.
Obserwuj wątek
    • izas55 Re: Figi z jonami srebra 25.05.16, 08:55
      No jony srebra oczywiście działają bakteriobójczo, tylko pytanie po co? Dla mnie z bakteriologicznego punktu widzenia stosowanie takich rzeczy jak majtki z jonami srebra, (czy też fugi ze srebrem czy miedzią do kafelków bo i takie są) jest kiepskim pomysłem. Po pierwsze naraża to na zmiany flory bakteryjnej okolic wiadomych. Majtki bez jonów można zmieniać dowolnie często jak ktoś czuje się mało czysto, a noszenie takich "bakteriostatycznych" fig nie poprawia jakoś automatycznie higieny. Nie mam pojęcia ile jonów w tych figach jest i czy to rzeczywiście ma jakieś dodatkowe działanie. No i jony uwalniane z takiej bielizny dodatkowo zanieczyszczają środowisko i zmieniają w nim skład społeczności bakteryjnych. Ja jestem generalnie na nie, nadmierne mycie i odkażanie skóry kiedy nie trzeba robi tylko więcej szkody niż pożytku. Jak te które znalazłaś są atrakcyjne optycznie to bym poszukała takich samych bez jonów srebra
    • k_linka Re: Figi z jonami srebra 27.05.16, 22:37
      Srebro grzyby tez wybije, o to bym sie nie martwila :) O zanieczyszczenie srodowiska tymi jonami tez nie bardzo (ilez tego srebra w takich majtkach...? A z jonami srebra to widzialam juz skarpetki, rajstopy, pralki, toniki do picia i smarowania, mydlo, plastry na odlezyny, masci, krople do oczu, uszu, na dziasla, na brzegi ran, sztyfty na brodawki, pianke do higieny intymnej; nivea ma cala linie dezodorantow ze srebrem....
      Takie figi na pewno infekcji nie wylecza, rozwazylabym zastosowanie przy nawracajacych problemach intymnych na ktore nic nie dziala albo przy nieprzyjemnym zapachu rzeczonych okolic. ALbo gdyby byly ladne i nie drozsze od tych bez jonow.
      • izas55 Re: Figi z jonami srebra 01.06.16, 09:45
        Nieprzyjemny zapach rzeczonych okolic to objaw infekcji bakteryjnej, którą leczy się u ginekologa, a nie majtkami ze srebrem.
        Wszystkie produkty, które wymieniasz to tylko marketingowy chwyt, który jest fatalny dla środowiska i np. ryb i mięczaków. To że ktoś to produkuje nie znaczy, że musi to być dobre
    • maith Re: Figi z jonami srebra 01.06.16, 02:41
      Wiesz co, ja sobie od lat do snu używam ale biustonosza Sadie Royce'a, on tam ma jakieś nitki ze srebrem.
      Nie podejrzewam, żeby z tych nitek jakieś zauważalne ilości srebra miały szansę przedostać się do środowiska. Wygodny jest, przyjemny, fajnie się w nim śpi. I tyle.
      • izas55 Re: Figi z jonami srebra 01.06.16, 09:35
        No więc niestety jony srebra z materiałów przedostają się do środowiska i stanowią poważny problem. Takich Sadie są tysiące, majtek czy innych skarpetek też, a srebro kumuluje się w środowisku

www.environmentalhealthnews.org/ehs/newscience/silver-migrates-from-nanoparticle-treated-fabrics/
        • turzyca Re: Figi z jonami srebra 02.06.16, 13:20
          Ciesze sie, ze zaczelam ten temat. Nie bylam zdecydowana na zakup, bo nie widzialam bezposrednich korzysci, ale nie mialam tez pojecia o posrednich zagrozeniach.
          Podsumowujac: teraz widze sens dodawania srebrnych nici tam, gdzie maja znaczenie kliniczne, ale bede pamietac, zeby uwazac i nie siac bez potrzeby jonami srebra.
          W sumie troche jak z antybiotykami. :)
    • izas55 Re: Figi z jonami srebra 01.06.16, 09:46
      wwwrcamnl.wr.usgs.gov/tracel/references/pdf/Luoma%202008_pen_15.pdf

Dość obszerny zbiór wiadomości na temat wpływu jonów srebra z różnych źródeł na środowisko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka