Dodaj do ulubionych

SHOCK ABSORBER

14.11.06, 01:08
Niedawno ktoras z Was podsylala link do zabawnej prezentacji
zalet tych stanikow w porownaniu ze "zwyklym stanikiem" oraz
brakiem takowego :) Mialam niedawno okazje owych zalet doswiadczyc.

Sa to biustonosze sportowe i wystepuja w 4 "poziomach" podtrzymania,
no i oczywiscie w "naszych" rozmiarach, dla ktorych rekomendowany
jest poziom 4, czyli najwyzszy. Da sie je kupic na brastopie i
figleaves. Kolor czarny, bialy, cielisty, tkanina "oddychajaca".

Nigdy nie mialam biustonosza sportowego, wiec nie mam z czym
porownywac, ale moim zdaniem trzyma fantastycznie (mozna podskakiwac
i podskakiwac nie pamietajac, ze sie ma biust :)). Ma spory
rozstaw misek, przez co piersi wydaja sie szerzej rozstawione
niz w innych biustonoszach, sa tez bardzo uniesione i naprawde
mocno podtrzymywane, choc stanik jest miekki i pozbawiony wzmocnien
typu fiszbiny. Shock Absorber jest bardzo zabudowany, ale przewiewny i
nie da sie go spocic.

A teraz wady. Po pierwsze, ciasny! Zamowiwszy ten sam rozmiar, co zwykle,
mialam trudnosci z oddychaniem ;) Nalezy chyba wziac pod uwage obwod
"prawdziwszy", bez sciskania sie centymetrem. No i najwieksza wada:
sprul sie w dwoch miejscach po pierwszym zalozeniu!
Ciasnota ciasnotą, ale po czyms zwanym szumnie Shock Absorberem
spodziwalabym sie naprawde super wytrzymalosci, a tu musialam wyciagnac
maszyne do szycia... Nie odeslalam go tylko dlatego, ze byl mi
pilnie potrzebny na dluga "skakana" impreze. Po poprawkach krawieckich
wytrzymal tych pare godzin i mam nadzieje, ze potrwa dalej, i choc
odrobine sie rozciagnie...
Obserwuj wątek
    • kasica_k Update 12.01.07, 16:56
      Shock Absorbery mozna kupic takze na Bravissimo - jest to, jak sie
      okazuje, marka nalezaca do firmy Berlei. Normalna cena to okolice
      26 funtow.

Niestety nie moge wiele dodac o dalszym sprawowaniu sie stanika, bo
      mialam go na sobie ledwie kilka razy, wiec na razie podtrzymuje wszystko, co
      juz napisalam - niesamowicie trzyma, jest przewiewny, ale za ciasny
      w obwodzie i chyba niepredko go znow zaloze - planuje kiedys kupic drugi,
      o wiekszym obwodzie.
      • satia2004 Re: Update 01.03.07, 22:40
        > niesamowicie trzyma, jest przewiewny, ale za ciasny
        > w obwodzie i chyba niepredko go znow zaloze - planuje kiedys kupic drugi,
        > o wiekszym obwodzie.

A jak wypada miseczka? Normalnie noszę 70E/F więc jeżeli są ciasne obwody to
        wziełabym 34 ... tylko właśnie ile DD??
        • kasica_k Re: Update 02.03.07, 02:29
          Miseczka jest chyba w sam raz, ale on jest na tyle inaczej skrojony
          od wszystkiego, co mam, ze trudno mi to ocenic. Piersi z przodu sa
          przyplaszczone i ida troche na boki. Prawde mowiac sama nie moge
          sie zdecydowac, jaka wziac miske, gdy juz bede kupowala ten
          wiekszy - przeliczac czy nie... Z drugiej strony obawiam sie,
          ze bez przeliczenia strace mocne podtrzymanie, bo biust bedzie
          mial za duzo swobody :)
      • lowca.stanikow zapinanie B4490 31.05.09, 09:23
        zawsze można zapiąć górne i dolne zaczepy na brzuszku, obrócić na
        sobie o 180 stopni i wsunąć ręce w szelki...
        przećwiczyłam jak sobie wywichnęłam rękę przy normalnym zapinaniu :)
    • limonka_01 Re: SHOCK ABSORBER czarno-koralowy 13.06.07, 14:17
      Dotarł do mnie czarno-koralowy Shock Absorber level 4, ten z niby-krzyżowym zapięciem na plecach. Jest ładny, śmiało można go nosić bez koszulki na wierzchu.
      Zamówłam 34FF, przy moim standardowym 32G i od razu mogę zapiąć się na najciaśniejsze haftki, ale najbardziej komfortowy jest na środkowych. Aby się zapiąć w tym na plecach trzeba chyba mieć ukończony kurs podstawowy gimanstyki artystycznej lub być człowiekiem-gumą. Wydaje mi się, że ma za długie ramiączka, bo robi mi się taki wał nad obwodem, a podciągnąć w górę już nie ma jak. Pisałyście, że w SA biust ani drgnie. Otóż u mnie jednak trochę podskakuje przy podskokach. Nie rezonuje aż tak, jak w zwykłych stanikach, ale pewien ruch jest. I zastanawiam się czy tak powinno być, czy też biust ma być szywny niczym posąg. A może to dlatego, że miska za duża? Czy w sportowym staniku piersi powinny być ścisnięte wewnątrz niczym sardynki w puszce?
      • kasica_k Re: SHOCK ABSORBER czarno-koralowy 13.06.07, 14:20
        W moim SA są jak przytwierdzone do żeber, ale on jest na mnie za ciasny.
        Naprawde ciężko mi się w nim dopiąć. Więc w szerszym być może jednak coś by się
        tam ruszało?
        • joannea Re: SHOCK ABSORBER czarno-koralowy 13.06.07, 15:21
          Tytułem wstępu: to są faktycznie bardzo dobrze skrojone, konkretnie wyglądające
          staniki sportowe. Ale dla naszych rozmiarów tylko w wyższych stopniach i w
          większej rozmiarówce (typy szycia się różnią zależnie od rozmiaru).

Do Shock Absorberów przymierzam się już od dawna. Są u mnie w jedym sklepie, i
          raz udało mi się trafić pełną rozmiarówkę - wczoraj już na przykład pół-pełną,
          czyli bez rozmiaru, który mnie najbardziej inetersował. Ale do rzeczy:

przede wszystkim, sam producent na stronie zaleca zaokrąglenie obwodu w górę -
          mają taką sprytną tabelkę, i każą dobijać so środkowego rozmiaru. Z tego
          wychodzi mi, że moje 70 z niewielkim hakiem to u nich 75. Ok, po przymierzeniu
          kilku staników jestem w stanie uwierzyć - szczególnie, że przy intensywnym
          sporcie człowiek puchnie i się powiększa. Są CIASNE. Nie bardzo ciasne, ale
          akuratnie.
          Co do miseczek, to też dla mnie zagwozdka. Z tej ichniej strony i przeliczania
          wynika mi 75 C ewentualnie D (noszę Brytyjczyków 70 E, czasami F). Rozmiar
          bzdurny, mówię to z pełną odpowiedzialnością po mierzeniu: w C nie mam szans się
          wbić, w D już bardziej, ale na 4 mierzone wczoraj D tylko w jednego wchodzę w
          całości. W pozostałych trzech biust już nawet nie jest ściśnięty, wyłazi górą. W
          DD jest ok, nawet bardzo ok. Pamiętam, że wcześniej mierzone E też pasowało, ale
          było luźniejsze. A jeszcze wczorajsze F było ok, nic nie ściskało - ale chyba
          jednak wolałabym ciaśniej na samej miseczce, szczególnie, że sporty uprawiam
          agresywne i skoczne. I tu pojawia się pytanie, które już padło w tym wątku: czy
          do ochrony więzadeł trzeba całość upchnąć na maksa, czy nieco mniej? Do tego
          kolejna zagwozdka: od bodaj E w Shock Absorberach zmienia się struktura - stanik
          prawie dwa razy większy (w sensie zabudowania) niż D, ze specjalnymi
          wzmocnieniami od środka itp. - dużo lepszy dla takich biustów, jak nasze.
          Sama nie wiem, w DD mam wrażenie, jak napisała Kasica, że mam przyklejone piersi
          do żeber, co mi bardzo odpowiada, w wyższej rozmiarówce cała konstrukcja jest
          lepsza. Pożyjemy, zobaczymy... Najfajniejsze - i najściślej trzymające - są
          moim zdaniem takie pancerne, zabudowane topy, gdzie całosć uprzęży wciska się
          przez głowę, a zapięcie jest tylko takie symboliczne, przy obwodzie -
          symboliczne, bo plecy są mocno zabudowane, i jakoś tak "same" trzymają. A
          trzymają naprawdę nieźle.
          • kasica_k Re: SHOCK ABSORBER czarno-koralowy 13.06.07, 23:17
            A o ktorym Absorberze Ty piszesz? Bo musimy wziac pod uwage, ze ten model, ktory
            kupila limonka, jest nowy - moj SA to ten:
            www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=BE23&colour=Black

a limonki ten:
            www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=BE53&colour=BLACK%2fCORAL
            Moj SA ma z tylu normalne zapiecie, a czarno-koralowy - to cos z dziurką :)

Co do kwestii miskowej - caly czas nie moge sie zdecydowac, co począć, bo kiedys
            w koncu chialabym kupic wiekszy w obwodzie... Poki co jakos malo sie ruszam i mi
            niepotrzebny, ale mam nadzieje, ze to sie zmieni :)
            • limonka_01 Re: SHOCK ABSORBER czarno-koralowy stanik/top 10.07.07, 22:05
              To czarno-koralowe skrzyżowanie stanika z topem można sobie obejrzeć w szczegółach na figleaves:
              www.figleaves.com/uk/productzoom.asp?product_id=BB-B4490&colour=black&view=back
              Nosi on oznaczenie B4490 i występuje jeszcze w czarno-białej wersji kolorystycznej. Gdyby ktoś sie nań decydował to obwodu nie należy zawyżać, jak w modelu B109. Najlepiej chyba brać taki, jak normalnie bierze się dla staników. Miski raczej duże. Nie posiada fiszbin. Nie wiem czy jest dobry. Ten, który zamówiłam okazał się za duży, a na wymianę nie było, ponieważ jak odpisało mi Bravissimo, model charakteryzuje się dużą popularnością i ograniczoną dostępnością.
              • bdjp Re: SHOCK ABSORBER czarno-biały stanik/top B4490 23.01.09, 17:51
                Właśnie testuję nowy B4490 36HH. Moje rozmiary to 88/114, najlepsze
                staniki Milie 34J i Tango II 36HH.
                Wrażenia:
                OBWÓD ciasny bardzo, ledwie się dopinam. Trzyma raczej dobrze ale
                nie powiem aby mi nic nie podskakiwało.
                RAMIĄCZKA - wbijają się raczej (sprzączka która normalnie jest z
                przodu stanika tutaj wędruje aż za ramię, na plecy, i tnie w łopatkę.
                ZAPIĘCIE - Okropne, podwójne zapięcie z tylu - zapinanie górnego
                graniczy z cudem. Haftki są bliskie wyrwania już po pierwszej próbie
                zapięcia. Zdarza się że coś przy zapięciu silnie gryzie, trzeba
                poprawiać. Ogólnie stanik z przodu wygląda dużo lepiej niż z tyłu!
                MISKI - hmmm, diabli wiedzą bo silnie zabudowany i raczej dziwny
                kształt, Może mogłyby być większe, ale sama nie wiem.

Jeszcze nie wypróbowany w sporcie, więc co do cech użytkowych - nie
                wypowiem się na razie.
                Ogólnie - pewnie gdybym miała okazję zmierzyć go w sklepie to bym go
                nie kupiła. Ale skoro już przyszedł do mnie, to spróbujemy się
                polubic.
    • chocochoco Re: SHOCK ABSORBER 13.06.07, 23:57
      Zajrzałam na Allegro, żeby sprawdzic, czy są tam w ogóle dostępne Shock
      Absorbery i znalazłam tanie w rozmiarze 75E, może komuś się to przyda, na mnie
      za duży obwód i miska. 70E bym wzięła z chęcią:-)
      www.allegro.pl/item205057145__shock_absorber_75e_nowy.html
      www.allegro.pl/item205057367__shock_absorber_75e_nowy.html
      Sprzedawca ma aż 4 , więc cena nie będzie pewnie zawrotna:-).
    • bajgla Re: SHOCK ABSORBER 10.07.07, 23:00
      Tak się właśnie zastanawiałam, jakiej firmy mam 2 staniki sportowe, bo chciałam polecić - fantastycznie trzymają, super ciasny obwód pod biustem - kupiłam 70D (normalnie 65E) i po 2 latach nadal ciasny, choć teraz już na najciaśniejszą haftkę. No i okazało się, ze to Shock Absorber oczywiście.
      A kupując je miałam wyjątkowe szczęście.
      Pierwszy znalazłam na wyprzedaży w jakimś niemieckim hipermarkecie za 5 euro (baardzo duży wybór rozmiarów był), drugi w tym samym sklepie 2 tygodnie później za 2 euro (dwa ojro) - nieco mniej rozmiarów do wyboru.

Polecam, polecam, polecam!!!

Testowałam na sobie kilka staników sportowych, kupionych w Niemczech, bo w Polsce na hasło sportowy ekspedientka przynosiła kiedyś (teraz pewnie też) zwykły bawełniany na fiszbinach...
      Shock Absorber jest bez porównania najlepszy.
    • martka2111 Re: SHOCK ABSORBER 10.07.07, 23:35
      Widze że zaczyna się od 32, czy on jest w obwodzie raczej scisły, czy luznawy?
      Normalnie noszę 60, 65 a widzę ze ze sportowych to naprawde cięzko dostać 28(
      chyba wcale) a 30 żadko, najwięcej jest od 32 czyli 70 :(

Dlatego własnie pytam czy to 32 jest raczej ciasne czy ten model ma tendencję
      do luznosci ? :)

Pozdrawiam
      • bajgla Re: SHOCK ABSORBER 11.07.07, 00:00
        ten model ma tendencję do wielkiej ścisłości:)
        • limonka_01 Który model? 11.07.07, 00:09
          Który model?
          B109
          B517
          B4490
          • martka2111 Re: Który model? 11.07.07, 09:53
            Chodzi mi o model STYLE B109 czy jest scisły jak na swój obwód pod biustem, a
            jak jest z miską? Czy odpowiadają mniej więcej miska panache i np. tej tabelce
            z bellissimy wg której dobiera się miskę?
            Czy może trzeba brac o nr większą?
            • kasica_k Re: Który model? 11.07.07, 14:50
              B109 jest taki, jak pisalam - bardzo ciasny w obwodzie (przynajmniej moj -
              sprzed roku).
              Radzilabym wiec brac szerszy obwod - czyli jesli np. normalnie nosisz
              32G, to wez 34F. Ja nosze obwody 34 albo 36, a ten powinnam chyba wziac 38, bo
              36 jest za ciasny.
              • martka2111 Re: Który model? 11.07.07, 15:25
                normalnie noszę 28, 30, a tak bardzo mi się ten stanik podoba a sa tylko 32
                ktory jest najmniejszy :), ale widac on bedzie dobry na mnie.
                A jak jest z miseczkami, jaka metdoa doboru, czy sa takie jak w panache?
                Jak mam trafić w dobrą miseczkę w nim?
                • kasica_k Re: Który model? 11.07.07, 15:31
                  Ja wzielam taka, jak zwykle, czyli jak w Panache i calej reszcie i bylo OK, ale
                  do wiekszego obwodu trzeba przeliczyc, czyli wziac mniejsza. Stuprocentowo Ci
                  nie powiem, bo sama sie zastanawiam, jaka wziac przy drugim zakupie :)
                  • martka2111 Re: Który model? 11.07.07, 15:47
                    Więc myslisz że przed zakupem moge posłuzyc się np. tabelką z belissimy?
      • bdjp Re: SHOCK ABSORBER obwód raczej ścisły 23.01.09, 17:53
        wg mnie raczej bardzo ścisły. Noszę staniki 34, 36 a tu pewnie 38 by
        się lepiej sprawdziło. Ledwie się dopinam...
        Mam 87-90 pod biustem.
    • zzagi Re: SHOCK ABSORBER 01.08.07, 11:17
      Jezeli chodzi o moje doswiadczenia to potwierdzam iz model
      www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=BE23&colour=Black jest
      ciasny ja niestety nie mialam mozliwosci przymiarki poniewaz ktos mi go kupowal
      w USA i mam 75F (normalnie nosze 70G-75F)ledwo oddycham ale jestem twarda!
      Faktycznie trzyma fenomenalnie ale dla mnie ma jedna podstawowa wade ktora
      sprawia ze nosze go bardzo zadko i w zasadzie w zimie pod gruba warstwa ubran
      albo jak nikt mnie nie bedzie widzial. Biust wyglada w nim tragicznie jak by to
      opisac hmmm od przody troche jak znak nieskonczonosci tylko ze splaszczony, to
      tak jakby ktos wam wziol i od gory i dolu splaszczyl biust i rozjechal go na
      boki. Mi to okropnie przeszkadza i czuje sie tym skrepowana.
      • kasica_k Re: SHOCK ABSORBER 01.08.07, 17:15
        No bo sportowce sluza do uprawiania sportu, nie do noszenia na co dzien.

Ksztalt biustu chyba we wszystkich sportowcach pozostawia nieco do zyczenia,
        poniewaz piesi sa w nich rozplaszczone na klacie :) Ja w kazdym razie nigdy nie
        zakladam swojego, jesli nie zamierzam sie bardzo intensywnie ruszac, bo do
        chodzenia na co dzien mam staniki znacznie ladniej ukladajace biust.
        • zzagi Re: SHOCK ABSORBER 04.08.07, 14:37
          Ja to rozumiem ale dla mnie ten stanik nie nadaje sie do publicznego uprawiania
          sportu poniewaz nie splaszcza (cieszylabym sie gdyby splaszczal!) biustu tylko
          go znieksztalca. Przez przypadek znalazlam strone ze stanikami sportowymi i tam
          jest zdjecie (bez modyfikacji komputerowych)ktore idealnie pokazuje o co mi
          chodzi, model B109. Polecam tez zerkniecie na inne staniki bardzo realistyczne
          zdjecia umozliwiaja ocene faktyczna modeli.
          • zzagi Re: SHOCK ABSORBER 04.08.07, 15:26
            No i zapomnialam dodac link o ktorym mowilam:

to sklep: www.lessbounce.com/

a to stanik:
            www.lessbounce.com/acatalog/Online_Catalogue_Shock_Absorber_Sports_Bras_4.html
          • limonka_01 Re: SHOCK ABSORBER 04.08.07, 15:47
            Jeżeli chcesz pokazywać stanik przy uprawianiu sportu to do tego celu dedykowany
            jest model B4490 Shock Absorbera
            www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=BE53&colour=BLACK%2fCORAL
            Jest to bardziej top niż stanik, ma inny krój od B109 i dlatego nie zrobi Ci z
            piersi kaczych dziobów. Nie jest tak ciasny w obwodzie, jak B109 i ma raczej
            duże miski, choć moim zdaniem porównywalne do B109.
            • zzagi Re: SHOCK ABSORBER 05.08.07, 14:28
              Wiekszosc linkow jakie podajecie to zagraniczne sklepy, czy to znaczy ze
              zamawialyscie np z anglii? Czy przesylki sa wysylane listami poleconymi? Jezeli
              nie to czy dochodza bez problemow?
            • melmire Re: SHOCK ABSORBER 01.02.08, 01:31
              Czy ten model (BE53) to 4 poziom podtrzymywania? bo na stronie firmowej shock
              absorbera nie moge go odnalezc :/
              I czy waszym zdaniem nadaje sie na stanik do spania?
    • yaga7 Sportswear 07.08.07, 16:19
      Na Curves and Lace pokazały się koszulki z wbudowanym stanikiem i spodnie do
      ćwiczeń.
      Tak się zastanawiam - czy wydanie takiej kasy na koszulkę zmobilizowałoby mnie
      choć trochę do ćwiczeń?? ;)
      • pitupitu10 szlag mnie zaraz trafi 24.08.07, 15:40
        Tak, teraz już wiem: nie ma nic bardziej durnowatego niż zamówienie z UK JEDNEGO
        stanika. Ale ja naprawdę nie miałam kasy na więcej :( Odsyłałam już dwa razy,
        koszt całkowity zdobycia dobrego stanika sportowego poszybował pod niebiosa i
        NAPRAWDĘ nie chcę go znać. Pomóżcie mi, bo zeświruję! Chodzi o SA B109.

Było tak: 32dd -> 32d -> 32e i żaden nie był dobry :(

W 32dd, jak się przygarbiłam (tzn. to jest stan dla mnie naturalny) -
        marszczenie na wysokości sutków. Jak się wyprostuję - już lepiej. No ale jak
        zrobię skłon, to przecież nie będzie dobrze leżał, prawda? (przy robieniu skłonu
        trochę trudno jest stwierdzić, jak leżą miseczki, niestety..) No i miałam ochotę
        go podciągnąć w kierunku pachy, ale nie wiem, może on jest po prostu mocno wycięty?
        No i tu jest pies pogrzebany - ja nie wiem, jak on powinien dobrze leżeć. :(

W 32 - od razu widać, że za duże miseczki - marszczą się od strony pachy :( ALE
        z drugiej strony po raz pierwszy miałam wrażenie, że dobrze leży, tzn. nie
        miałam go ochoty nigdzie podciągać.

Moje wymiary: 69/86-7. Wg tabelki na stronie SA wychodzi 32e. Jakbym zaczęła
        używać (o niczym innym nie marzę) zapinałabym się pewnie na środkowe hafki, na
        najciaszniejszych tracę oddech, no a jak mam wybierać między ostatnimi a
        środkowymi, to pewnie lepiej na środkowe, nie?
        Acha, ciągle czekam na moje pierwsze Mellissy, więc pewnie biust mi jeszcze
        zrobi migrację.

No i jeszcze jedna, rzecz: niezależnie od rozmiaru stanik w miejscu pod pachą
        odstaje od ciała :(

Forumki, ratujcie!

Czy mam:

a) wrócić do 32dd?
        b) zatrzymać 32e z nadzieją, że biust mi w przyszłości wypełni miseczkę (migracja)?
        c) zacisnąć pasa, zamówić jeszcze raz 32dd i porównać 2 naraz?
        d) cisnąć w kąt, oblać benzyną i podpalić ;)

A może po prostu tan konkretny model nie jest dla mnie? Właśnie weszłam na
        stronę SA i mają nowy model B4490 od obwodu 30 :) Byłby lepszy? Ale czy on
        będzie równie dobrze podtrzymywał (jest mniej pancerzowy)? Dlaczego go jeszcze
        nie ma w żadnym sklepie?

Matko, nieźle się nagderałam...
        • kasica_k Re: szlag mnie zaraz trafi 24.08.07, 15:54
          pitupitu10 napisała:

> No i tu jest pies pogrzebany - ja nie wiem, jak on powinien dobrze > leżeć. :(

Masz dostęp do galerii? Na mnie chyba dobrze leży, w każdym razie ja nie mam
          zastrzeżeń (tylko jedno - trochę mi w nim za ciasno :))

> z drugiej strony po raz pierwszy miałam wrażenie, że dobrze leży,
          > tzn. nie
          > miałam go ochoty nigdzie podciągać.

A po co go chcesz podciągać?

> stronę SA i mają nowy model B4490 od obwodu 30 :) Byłby lepszy? Ale > czy on
          będzie równie dobrze podtrzymywał (jest mniej pancerzowy)?
          > Dlaczego go jeszcze nie ma w żadnym sklepie?

A to nie ten, który ma limonka_01?
          • limonka_01 Re: szlag mnie zaraz trafi 24.08.07, 16:40
            B4490 już odesłałam, ale jest do kupienia w C&L, w Bravissimo chyba sie skończył.
            B4490 nie jest tak ciasny jak B109. Ja bym próbowała standardowy obwód i rozmiar
            mniejszą miseczkę, czyli jak noszę 32G to B4490 32FF powinien być na mnie dobry.
            Podobnie też B109. Ten co mam B109 jest na 32G i ma za dużą miskę, jeżeli moge
            tak nazwać ten wał przeciwpowodziowy. B4490 można nosic bez koszulki, bo to
            bardziej top niz stanik.
            • lilanna Re: szlag mnie zaraz trafi 12.10.07, 19:36
              A ja znalazłam Shock Absorber na Allegro, u Asiq_r. Oryginalne SA za ułamek cen
              brytyjskich. Ma też UNNO Sport - też koncernu Sary Lee, z tą samą co SA
              rozmiarówką.
              • bouillabaisse obwód.... 12.10.07, 20:49
                Czy dziewczyny noszące obwód 60 próbowały SA 70?
                Bo jestem wciąż w wielkim dylemacie - czy próbować SA 70 E/F
                (normalnie 60FF/G przy 73/89) czy próbować z Royce'm, który
                wprawdzie ma obwód 65, ale cieszy się (przynajmniej na figleaves)
                gorczymi niż shock absorber opiniami...
                pomóżcie plizzz, bo nigdy nie zacznę biegać :))
    • songor rozmiar 17.11.07, 20:27
      poziom 4 model jedyny z obwodem 30 :)
      majac 63- w porywach do 67 i 89-91 w biuscie ryzykowac 30 F czy
      raczej brac E?
      • limonka_01 Re: rozmiar 19.11.07, 23:14
        Ja nabyłam sobie w swoim regularnym rozmiarze i miski miał za duże. Gdybym
        kupowała ponownie, to przymierzyłabym się do miski mniejszej.
        • songor Re: rozmiar 20.11.07, 13:18
          dziekuje bardzo
          niestety szkoda ;( bede musiala polowac dalej
          ale wszytskim ktroe szukaja 30 F polecam na ebayu jest za jakies 15
          funtow w opcji kup teraz
    • koma77 Re: SHOCK ABSORBER 08.01.08, 12:30
      Robiłam 2 podejścia do shock Absorbera: 34E i 30G.
      Obydwa okazały się stanowczo za wielkie na rozmiar pod biustem 75 cm-zero ścisku, materiał mocno odstaje, obwód za szeroki.
      Miski stanowczo za wielkie.
      Mój aktualny rozmiar 75/97 i 30G jest dużo za duże.
      Wraca na Ebay:-(
      Szkoda, znowu muszę ćwiczyć w 'normalnym' staniku.
    • morra111 Re: SHOCK ABSORBER 31.01.08, 19:05
      ja mogę napisać conieco o modelu B517, używam go już ponad pół roku. Kupiłam 34C
      jeszcze w czasach kiedy wierzyłam że mam 75C;) Mam pod biustem 71 ciasno
      zmierzone i kiedy był nowy dobrze trzymał na środkowej haftce, a na
      najciaśniejszej nawet bardzo dobrze. Obwód więc początkowo jest ciasny. Po tym
      pół roku niestety nawet najwęższa jest sporo za szeroka, więc dość znacznie się
      rozciągnął - tu rozczarowanie, teraz przymierzam się do zakupu obwodu 30. Miski
      ma dość spore, bo oprócz małych bułeczek pod pachami nie jest tragicznie, a mój
      właściwy rozmiar to jakieś 30FF. Jeżeli chodzi o kształt, jaki nadaje biustowi,
      to można to określić mianem wał ;)Może mieć to jednak związek z tym że miska
      jest na mnie przymała, bo jednak na środku jest tak wyprofilowany że jakieś
      wcięcie powinno być. Sugeruję więc miseczkę ciut mniejszą niż rzeczywista. Jeśli
      chodzi o solidność wykonania to żadnych zastrzeżeń nie mam, a łatwego życia nie
      miał - na treningach samoobrony często tarzaliśmy się po podłodze i szarpali ;)
      Teraz też czasem go zakładam, ale obwód jest już w zasadzie nie do
      zaakceptowania. Teraz napalam się na B4490:)
    • agata272 Re: SHOCK ABSORBER 16.04.08, 16:32
      No tak, zgodnie z sugestią dziewczyn oraz wiosennym powerem i napaleniem się na
      zajęcia fitness, zakupiłam Shock Absorbera, rozmiar 32F, przy 75 pod biustem i
      99-102 w biuście.

No i co? I gucio. Za mały! Fakt, trzyma jak skała, obwód ciasny jak należy
      [wałeczków na plecach to on nie pozbawia, bo zbyt wycięty, ale oddycham
      swobodnie, o ile nie wpadnę na pomysł zapinania się na środkową haftkę],w
      dodatku śliczny jest jak na sportowca - kolor pistacjowy intensywniejszy i
      ładniejszy niż na zdjęciu [mam jeszcze unno do spania i starego Grand Prixa z
      fiszbinami, wiem co mówię :)]. Ale wszystko mi się wylewa, buły podpachowe
      ogromniaste, wewnętrzne podtrzymanie tnie wiekszą pierś na dole, robiąc dziwny
      kształt, buły próbują się też górą robić [ale nie mają gdzie, więc mam
      prześliczne wałeczki przypachowe].

WNIOSKI: w tym modelu nie warto aż tak zaniżać miski. Ja mieszczę się w
      30G/G-32FF we Freyach i Panache, a zaniżenie miski było w moim przypadku mocnym
      błędem. Stanik powędruje na giełdę jak już się obfocę i wrzucę do galerii [bo z
      ebaya, na szczęście nie oberwałam metek], a ja już zamówiłam 32FF.
      • magda-fl Re: a jaki to model? n/t 16.04.08, 17:34
        agata272 napisała:

> No tak, zgodnie z sugestią dziewczyn oraz wiosennym powerem i napaleniem się na
        > zajęcia fitness, zakupiłam Shock Absorbera, rozmiar 32F, przy 75 pod biustem i
        > 99-102 w biuście.
        >
        > No i co? I gucio. Za mały! Fakt, trzyma jak skała, obwód ciasny jak należy
        > [wałeczków na plecach to on nie pozbawia, bo zbyt wycięty, ale oddycham
        > swobodnie, o ile nie wpadnę na pomysł zapinania się na środkową haftkę],w
        > dodatku śliczny jest jak na sportowca - kolor pistacjowy intensywniejszy i
        > ładniejszy niż na zdjęciu [mam jeszcze unno do spania i starego Grand Prixa z
        > fiszbinami, wiem co mówię :)]. Ale wszystko mi się wylewa, buły podpachowe
        > ogromniaste, wewnętrzne podtrzymanie tnie wiekszą pierś na dole, robiąc dziwny
        > kształt, buły próbują się też górą robić [ale nie mają gdzie, więc mam
        > prześliczne wałeczki przypachowe].
        >
        > WNIOSKI: w tym modelu nie warto aż tak zaniżać miski. Ja mieszczę się w
        > 30G/G-32FF we Freyach i Panache, a zaniżenie miski było w moim przypadku mocnym
        > błędem. Stanik powędruje na giełdę jak już się obfocę i wrzucę do galerii [bo z
        > ebaya, na szczęście nie oberwałam metek], a ja już zamówiłam 32FF.
        • agata272 B4490 16.04.08, 17:51
          O kurczę, tak się rozpisałam, a najważniejszego nie napisałam. To ten a'la top -
          B4490, kolor MINT.
          • magda-fl Re: B4490 16.04.08, 18:01
            Oooo, to dobrze wiedzieć, bo też się do niego przymierzam.
      • ekler.ka Re: SHOCK ABSORBER 18.04.08, 10:36
        moj doszedl dzis :) zaplacilam za niego 70 zl z przesylka na ebayu :)
        wzielam 75ff i jest ok. moze moglabym miec 32g,bo tego zapinam na druga
        haftke,ale nie bylo,a jesli,to powyzej 100zl. mysle jednak,ze jest ok. przede
        wszystkim jestem olsniona jego uroda jak na sportowy stanik. tu mala uwaga:kolor
        peppermint na wszystkich zdjeciach wyglada jak jasnoniebieski,w rzeczywistosci
        to seledyn. i co dziwne,zupelnie przyzwoicie wygladam w nim samym, kto wie, moze
        jak nadejda upaly, odwaze sie cwiczyc tylko w nim?a ja naprawde do szczuplych
        nie naleze :)
        piersi nie sa jak ze spizu,ale trzyma chyba porzadnie, wiecej napisze po jakims
        fitnessie :)
        • magda-fl Re: SHOCK ABSORBER 18.04.08, 11:40
          ekler.ka napisała:

> moj doszedl dzis :) zaplacilam za niego 70 zl z przesylka na ebayu :)
          > wzielam 75ff i jest ok. moze moglabym miec 32g,bo tego zapinam na druga
          > haftke,ale nie bylo,a jesli,to powyzej 100zl. mysle jednak,ze jest ok. przede
          > wszystkim jestem olsniona jego uroda jak na sportowy stanik. tu mala uwaga:kolo
          > r
          > peppermint na wszystkich zdjeciach wyglada jak jasnoniebieski,w rzeczywistosci
          > to seledyn. i co dziwne,zupelnie przyzwoicie wygladam w nim samym, kto wie, moz
          > e
          > jak nadejda upaly, odwaze sie cwiczyc tylko w nim?a ja naprawde do szczuplych
          > nie naleze :)
          > piersi nie sa jak ze spizu,ale trzyma chyba porzadnie, wiecej napisze po jakims
          > fitnessie :)
          A jaki rozmiar normalnie nosisz?
          • ekler.ka Re: SHOCK ABSORBER 18.04.08, 12:10
            32gg, czasem g. jestem na etapie odchudzania :)
            • magda-fl Re: SHOCK ABSORBER 18.04.08, 13:04
              ekler.ka napisała:

> 32gg, czasem g. jestem na etapie odchudzania :)
              To podobnie do mnie :D
              A jak z miseczkami w tym SA? Masz jakiś luz czy są zupełnie ścisłe. Sądzisz, że
              na moje 81/106-108 byłby ok, czy lepiej wziąć 34G, do którego się zresztą
              przymierzam.
              • ekler.ka Re: SHOCK ABSORBER 19.04.08, 14:48
                na twoim miejscu bralabym G, ja mam troche mniej w biuscie.
    • alexandra_k Re: SHOCK ABSORBER 16.04.08, 18:14
      Witam wszystkie Panie :)
      mam pytanko przymierzam się do zakupu shock absorbera i przyznam szczerze, że
      jest to dopiero drugi 'prawdziwy' stanik w mojej karierze :) i mam mały problem
      z rozmiarem, dlatego prosiłabym o doradzenie. pod biustem ściśle mierzonym mam
      71 cm a w biuscie jakieś 96... i co teraz ?
      32FF ?
      kiedyś naszło mnie na okazję zamówienia stanika Marks&Spencer w rozmiarze 30G i
      był koszmarnie mały.... a jaki rozmiar poleciłybyście zwykłego stanika np w
      fasonie tango II ?
      proszę o pomoc i z góry dziękuję:)
      • catsumi A może ktoś chce sprzedać 70G lub 70FF? 17.04.08, 15:27
        Bardzo chętnie bym kupiła :)
      • szyszeczka_234 Re: SHOCK ABSORBER 30.04.08, 23:50
        Ja mam w biuście 96, pod biustem 81; mam tango II rozmiar 32FF i jest super -
        wiec obwod na pewno wez sobie duzo mniejszy.
      • szyszeczka_234 Re: SHOCK ABSORBER 30.04.08, 23:54
        alexandra_k napisała:

> mam mały problem
        > z rozmiarem, dlatego prosiłabym o doradzenie. pod biustem ściśle mierzonym mam
        > 71 cm a w biuscie jakieś 96... i co teraz ?
        > 32FF ?

Ja mam w biuście 96, pod biustem 81; mam tango II rozmiar 32FF i jest super -
        wiec obwod na pewno wez sobie duzo mniejszy.
    • rockiemar czy on naprawde dziala? 17.04.08, 15:35
      Moj rozmiar - 60GG/65FF. Kupilam na allegro za grosze 32E - do
      spania (pisze, zanim na mnie nakrzyczycie ;)). I zaczelam sie
      zastanawiac, czy gdyby byl w rozmiarze 30FF, naprawde moglabym w nim
      skakac, biegac, a biust ani by drgnal? Bo jakos ten model (wiem,
      wiem, obwod niezbyt dla mnie scisly) wydaje mi sie taki dosc
      niepozorny i raczej daleki od przypisywanych mu wlasciwosci...
      • juu-sti Re: czy on naprawde dziala? 02.12.08, 16:10
        biegam 4 razy w tygodniu po 10 km, 3 razy w tygodniu sztuki walki, 2 razy w
        tygodniu konie. jeszcze basen ale na basen ściągam:)). działa, działa, inaczej
        juz by mi cycki urwało sto razy.
    • ekler.ka spodnie 21.04.08, 14:01
      mial ktos stycznosc ze spodniami shock absorber. rozwazam zakup takowych, nosze
      jakies 42/40 no i teraz nie wiem,niby wychodzi 14/16,ale np. gacie brytyjskie
      nosze 12,gora 14...
    • nikon-ka Zna ktoś lessbounce.com ??? 26.04.08, 12:10
      Dwa tygodnie temu zamówiłam u nich shock absorbera. Od razu zablokowali kasę na
      karcie, ale ponieważ nie mieli koloru, który koniecznie chciałam, czekam i
      czekam, i pewnie poczekam jeszcze trochę (napisali mi 3-4 weeks)... :(

Szukałam na forum, ale nikt nic o tym sklepie nie pisał, a ja nie wierzę, że
      żadna z biuściastych nigdy na nich nie trafiła, zwłaszcza że link do niego był
      na blogu stanikomania.
      Chciałabym wiedzieć, jak wyglądają zakupy u nich. Czy to norma, że sprzedają
      coś, czego aktualnie nie mają w magazynie i trzeba tak długo czekać?

Sklep mi się podoba, bo ma sporo fajnej sportowej bielizny. Wkurzająca jest na
      pewno ich strona. Obsługa przez www jest archaiczna, przydałaby im się jakiś
      upgrade.
    • paulina_h81 sport bra - sportowy stanik 26.04.08, 21:36
      ja nosze ten:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/sports-bras/royce/sports-bras/ro03-details.aspx?colour=Black

chodze na silownie i aerobikplus minus 4 razy w tygodniu, nosze
      rozmiar 32GG i moge z czystym sumieniem polecic. ciut sie rozciagnal
      w obwodze ale minimalnie, wrzucam do pralki regularnie i NIC:)
    • ewik-mysza Re: SHOCK ABSORBER 26.04.08, 22:01
      a czy shock absorbery występują w rozmiarach np 34H??
      • paulina_h81 Re: SHOCK ABSORBER 26.04.08, 22:10
        spojrz na moja wypowiedz wyzej, ten biustonosz ma rozmiarowke az do
        38J
        • ekler.ka Re: SHOCK ABSORBER 27.04.08, 00:22
          tylko ze royce to firma inna niz shock absorber :) shocki sa niestety tylko do G.
      • ava.adore B4490 15.05.08, 21:25
        O, taki :)
        Czy szanowne posiadaczki mogą mnie uświadomić w dwóch kwestiach: po pierwsze, czy istnieje jakakolwiek szansa, żeby nauczyć się zapinać ten cholerny stanik samemu?
        Po drugie, czy której udało się bezinwazyjnie skrócić w nim ramiączka?
        Dostałam go wczoraj w rozmiarze 30FF. Pod biustem jest trochę zbyt ścisły, ale od tego mam przedłużkę. Ale ramiączka są tak długie, że w ogóle nie jestem w stanie ocenić, czy jest dobry w miskach. No i jak skaczę, to piersi też skaczą, nie ma rady. I nie wiem, czy zawracać sobie nim głowę, czy wymienić. A jeśli wymienić, to czy dalej próbować szczęścia z innymi sportowymi, czy problem będzie się powtarzał?
        • ekler.ka Re: B4490 15.05.08, 21:38
          zapinac sie mozna nauczyc :) ze mnie zadna kobieta-guma a zapinam bez wiekszych
          problemow.
          a co do ramiaczek,to chyba cos juz czytalam na ten temat.tez pewnie bede
          niedlugo musiala o tym pomyslec,na razie dobre sa na maksa sciagniete.
          • ava.adore Re: B4490 16.05.08, 06:53
            No, ja kobietą-gumą nie jestem zdecydowanie. Nawet zwykłego stanika nie umiem zapiąć w kolejności miski-ramiączka-obwód, radzę sobie tylko w miski-obwód-ramiączka ;)))
            Kurde, trochę się boję, że jak skrócę te ramiączka, to się okaże, że miski są za małe :( Muszę pomierzyć jeszcze raz na spokojnie, z czymś, co by mi chwyciło i przytrzymało ramiączka na odpowiedniej długości, ale cholera, jestem tak zajęta, że nie mam czasu w cztery litery się podrapać, co tu dopiero mówić o czasochłonnej i szlachetnej sztuce mierzenia biustonoszy ;(
            Dzięki za odpowiedź w każdym razie :)
    • ekler.ka spodnie i top 28.04.08, 10:07
      wlasnie przyszly moje spodnie i topik. baggy pants w rozmiarze 14/16 i sport
      vest level 4 32g. i sa swietne. przede wszystkim bardzo pozytywnie zaskoczyl
      mnie material: bardzo przyjemny,cienki,oddychajacy. w sprawie spodni pisalam do
      curves&lace,bo mialam problem z rozmiarem, doradzili mi wieksze i chyba
      slusznie. mam jakies 101 cm w biodrach obecnie, wiec gacie angielskie biore
      12,ale,jak widac, w spodniach jest inaczej,przynajmniej SA. poza tym spodnie
      maja sznureczek w pasie,wiec jak jeszcze troche schudne,to chyba z tylka leciec
      mi nie beda :) topik tez bardzo fajny, stanik to chyba polaczenie dwoch modeli 4
      poziomu, bo miski ma jak b109,ale ramiaczka ukladaja sie bokserkowo.troche mala
      regulacja. ogolnie top troche ciezko zalozyc,bo jest ciasno. zapinam na pierwsza
      haftke,ale ciesze sie,ze nie wzielam 34. to tyle, dzis ide na fitness,to moze
      dalsze wrazenia opisze :)
      • magda-fl Re: spodnie i top 28.04.08, 10:25
        ekler.ka napisała:

> wlasnie przyszly moje spodnie i topik. baggy pants w rozmiarze 14/16 i sport
        > vest level 4 32g. i sa swietne. przede wszystkim bardzo pozytywnie zaskoczyl
        > mnie material: bardzo przyjemny,cienki,oddychajacy. w sprawie spodni pisalam do
        > curves&lace,bo mialam problem z rozmiarem, doradzili mi wieksze i chyba
        > slusznie. mam jakies 101 cm w biodrach obecnie, wiec gacie angielskie biore
        > 12,ale,jak widac, w spodniach jest inaczej,przynajmniej SA. poza tym spodnie
        > maja sznureczek w pasie,wiec jak jeszcze troche schudne,to chyba z tylka leciec
        > mi nie beda :) topik tez bardzo fajny, stanik to chyba polaczenie dwoch modeli
        > 4
        > poziomu, bo miski ma jak b109,ale ramiaczka ukladaja sie bokserkowo.troche mala
        > regulacja. ogolnie top troche ciezko zalozyc,bo jest ciasno. zapinam na pierwsz
        > a
        > haftke,ale ciesze sie,ze nie wzielam 34. to tyle, dzis ide na fitness,to moze
        > dalsze wrazenia opisze :)
        Dobrze wiedzieć :) Te spodnie to i mnie się spodobały, wcześniej tylko te drugie
        widziałam i wielkiego wrażenia na mnie nie robiły. Ale baggy są fajne, a cena
        jak na spodenki sportowe akceptowalna. Także poproszę o relację, jak się
        sprawdzają w akcji. Topik zresztą też, choć póki co czekam na ten pistacjowy
        stanik-top.
    • anyankaaa Re: SHOCK ABSORBER 16.05.08, 23:30
      Również kupiłam stanik-top w kolorze czarno-białym:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/sports-bras/shock-absorber/sports-bras/be53-details.aspx?colour=Black%2fWhite
      Mam po emigracji 99 w biuście i 62 pod, zamówiłam rozmiar 30G (nie ma większych). Obwód jest o dziwo dobry (ale ja jestem mało ściśliwa) i nawet mam chwilami problem z oddychaniem, pomyślę o przedłużce. Top jest mało rozciągliwy, bo tkanina elastyczna znajduje się tylko z tyłu, przy zapięciu, razem części elastycznej jest tylko ok. 10 cm. Dla mnie to genialne, bo byłam przekonana, że będzie mi latał po plecach :) Miseczka mogłaby być trochę większa, 30G mi trochę piersi upycha i przez to spłaszcza. Także wychodzi chyba na to, że miska jest standardowa z tendencją do dużej.
      Obwód w stanie spoczynku do najluźniejszej haftki ma 60 cm, maksymalnie rozciągnięty 73 cm.
      Wydaje mi się, że trzyma całkiem nieźle, chociaż oczywiście nie jest tak, że piersi ani drgną. Jak skaczę, to też trochę podskakują :) Testuję go w ekstremalnych warunkach (mam konia).
      Ze sportowych staników mam porównanie tylko z Tri-Action Triumpha, który mi robił z piersi brzydki wał i rozstawiał piersi na boki. Ten absorber nie rozstawia, bardziej spłaszcza (ale to też kwestia trochę za małej miski). Przez to wygląda lepiej sam niż w koszulce, ale i tak jest ok.
      Chciałam mieć stanik sportowy, który można bez problemu zaprezentować publicznie i ten spełnia to założenie i jest bardzo estetyczny :)
      Jestem zadowolona :)

Jeśli chodzi o zapinanie to też na początku miałam z tym problem - po prostu trzeba zapinać najpierw górne zapięcie, później dolne. Odwrotnie nadal nie umiem a ręce mdleją ;)
      • drzazga1 Nie trzyma 25.09.08, 00:07
        Jestem wybitnie niezadowolona wlasnie z modelu BE53, ktory niby ma
        poziom podtrzymania 4:

www.bravissimo.com/products/lingerie/sports-bras/shock-absorber/sports-bras/be53-details.aspx?colour=White

Jesli jest to stanik sportowy to co najwyzej w konkurencji "spanie
        na czas" sie przyda.

Konstrukcja - o ile budowa ramiaczek i podwojne zapiecie na plecach
        to dobre pomysly, to kroj misek wola o pomste do nieba. Stanik bez
        fiszbin, ok, ale dlaczego robi mi z biustu totalna jednopiers?
        Piersi sa scisniete razem, wiec w trakcie cwiczen nieco tylko
        intensywniejszych niz joga poca sie nawet u osoby, ktora nie ma
        problemow z nadmierna potliwoscia.

Material - podobno oddychajacy i w ogole CoolMax. Tyle, ze
        absolutnie nie nadaje sie na stanik sportowy, bo jest bardzo
        elastyczny w pionie. Dlatego nawet przy energicznym chodzeniu piersi
        podskakuja, a przy probie biegania robia energiczne jojo.

Stanik sklada sie z trzech warstw - dwie krojone jak top sportowy, a
        trzecia, najblizej ciala otacza piers z bokow i od spodu oraz waskim
        paskiem tam gdzie teoretycznie powinien byc mostek.

Wszystkie trzy warstwy sa tak samo elastyczne w pionie, a wierzchnia
        w pionie i w poziomie, co ostatecznie dyskwalifikuje Shock Absorber
        jako stanik sportowy. On nic nie absorbuje, on robi z piersi pilke
        odbijana od podlogi:(
        Nie wiem, gdzie mial rozum konstruktor, kiedy wybieral tkanine.

To, ze wyglad biustu w tym staniku to splaszczony nieco wal moglabym
        wybaczyc, ale braku podtrzymania - nie.
        A obwod jest scisly - przy zwykle noszonych 70H-HH wzielam 75G, przy
        zapieciu na srodkowe haftki scislosc sie czuje wyraznie na ciele,
        choc przyznam, ze nic nie uwiera, bo jest podszyty miekka i szeroka
        guma. Biust sie miesci, bo scisniety w jedna nieksztaltna mase.

I tak, za cene 44 euro, nabylam sobie stanik do spania (wylacznie w
        samotne noce...)

Wklejam to samo, co napisalam w watku ogolnym o sportowych
        stanikach, bo, moim zdaniem, ten model SA na miano stanika
        sportowego reklamowanego jako podtrzymujacy nie zasluguje.
        A przynajmniej jego obecna wersja - bo podobno, starsze modele
        trzymaly lepiej.
    • antenetkaa Re: SHOCK ABSORBER 29.07.08, 09:16
      do jakich misek robi się sportowe biustonosze?
      • drzazga1 Zaleznie od producenta i modelu 25.09.08, 00:11
        Wypisz sobie nazwy modeli np. z watku o stanikach sportowych
        (przyklejony na gorze glownej strony forum) i poszukaj na stronach
        sklepow,
        np. Grand Prix Avocado - do HH, Shock Absorber do G, ale poczytaj
        opisy na forum, bo roznie wielkosciowo wypadaja.
    • juu-sti Re: SHOCK ABSORBER 02.12.08, 16:07
      właśnie odebrałam SA ten taki jakby top, czarny z białą lamówką. zamówiłam taki
      rozmiar jak mam zwykle, tylko miska o numer mniejsza (normalnie noszę 32ff, a tu
      wzięłam 32f). Wszystko jest jak trzeba, nic nie lata i nie wyłazi, ramiączka nie
      są za długie (ale ja mam 180 cm wzrostu). Zapinanie, zwłaszcza tej haftki wyżej
      to sztuka magika ale pewnie można się nauczyć i wprawić. Jeszcze nie wiem kto mi
      to odepnie, bo chwilowo mieszkam sama:))). Ogólnie jestem bardzo zadowolona. do
      tej pory biegałam w GP Avocado ale prawie zasztyletowałam się wyłażącymi
      fiszbinami, a jeszcze kiedyś to miałam triumpha z takim krzyżakiem na plecach
      ale tam jakies małe miski są a poza tym szybko się zeszmacił (po kilku praniach
      tygodniowo). pozdrawiam
    • luincir Re: SHOCK ABSORBER 24.12.08, 00:58
      Nabyłam kolor różowo-szary, impact lvl 4, 30F na 63/86-88 (jestem nietabelkowa, z Frei noszę 60G, nie 60F). To najściślejszy stanik, jaki miałam okazję mierzyć - niby to dopiero drugi tydzień użytkowania, więc może za wcześnie, by się zachwycać, ale jeszcze nigdy nie nosiłam tak długo stanika na pierwszej haftce :) Odcień różu jest trochę inny niż na zdjęciach, bardziej różowy - nie jakaś żarówa, ale miałam nadzieję, że będzie bardziej znośny :p Główne zastrzeżenie, to jak u innych - ramiączka... Mam 161 cm wzrostu i żeby były dobre, musiałabym wyciąć całą tę część regulacyjną. A potem co? Mogę liczyć tylko na to, że ta szeroka, koszulkowa część nie będzie się rozciągać. Przy za długich ramiączkach miski się marszczą i mam wrażenie, że wzięłam za duża miskę, ale jak podciągnę stanik do góry (sięga mi wówczas niemal pod szyję, a mogłabym podciągnąć wyżej, tylko przeszkadza w tym pacha), to top układa się gładko. Może jednak mogłam wziąć mniejszą miskę - ale przeczytałam, że to małomiskowiec, a i tak wzięłam swój standardowy rozmiar z 30tek.
      Mam wrażenie, że przy intensywnym ruchu biust trochę podskakuje, mimo 4 poziomu podtrzymania, ale w końcu redukcja 70% podskoków to nie redukcja 100 + kwestia ramiączek.
    • szafqa Re: SHOCK ABSORBER 28.12.08, 00:51
      chce kupić shock absorbera B4490 do biegania, ale nie mam za dużego
      doświadczenia więc proszę o radę.
      wymiary mam 72/96 - z panache pasują mi 30G, ale z tego co przeczytałam i na ich
      stronie i tu na forum przy 72 cm 30 może mi być zdecydowanie za ciasne.
      analizując ich stronę wychodzi jednak na to ze powinnam mieć miseczkę G. i teraz
      już sama nie wiem. 30G, 32FF czy 32G?? poradźcie proszę.
      • luincir Re: SHOCK ABSORBER 28.12.08, 14:13
        Na pewno nie 30G, ja mam 30F przy 63/65 pod biustem i na pierwszej haftce muszę
        włożyć odrobinę wysiłku w głębszy oddech ;) Co do miseczki, to ja już sama nie
        wiem, ale jeśli jesteś niska/masz wysoko osadzony biust i jesteś w dolnej
        granicy swojej standardowej miski, to brałabym rozmiar mniej, niż wychodzi przy
        przeliczeniu z 30 na 32. Jeśli standardowo nosisz 30G, to 32G będzie raczej
        zdecydowanie za duży w misce - matematycznie rzecz biorąc i na podstawie
        własnych doświadczeń wychodziłoby mi 32F. Ale dochodzi jeszcze kwestia ramiączek
        i ogólnej wysokości tego topu, także jeśli jesteś wysoka/masz nisko osadzony
        biust wszystko może wyglądać inaczej.
      • urkye Re: SHOCK ABSORBER 28.12.08, 14:43
        Przy całkiem podobnych wymiarach zamówiłam 32F-jak będzie leżeć, jeszcze nie
        wiem-dopiero do mnie wędruje;) Rozmiar ten wybrałam po konsultacji z Anyankaaa:)
        (zapraszam do klubiku biegacza na Stanikowych Offtopach:D tu jest cała rozmowa:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=86228&w=87374391 ) Jak Ci się nie
        spieszy, to poczekaj trochę, jak dojdzie mój SA to napiszę jak wygląda rozmiarowo;)

Ps. Pamiętaj, że stanik sportowy lepiej żeby był za mały niż za duży-w zbyt
        dużym nie będziesz miała odpowiedniego podtrzymania;) Więc jesli będziesz się
        zastanawiać czy brać 32F czy 32FF (sama miałam taki dylemat), lepiej bierz 32F,
        32G to na pewno zły pomysł:)
        • szafqa Re: SHOCK ABSORBER 28.12.08, 16:21
          wielkie dzięki!!
          oczywiście poczekam na recenzję.
          a jaki zamówiłaś model? bo z tego co doczytałam, to w zależności od modelu
          miseczki różnie wychodzą. gdzieś tam przeczytałam, ze w tym modelu wyglądającym
          jak top, miseczki wychodzą mniej więcej tak jak w normalnych stanikach.

bardzo będę wdzięczna, jeżeli napiszesz jak wygląda kwestia rozmiarówki, kiedy
          stanik już dojdzie. w końcu mamy prawie takie same wymiary!!

• urkye Re: SHOCK ABSORBER 28.12.08, 16:39
            Zamówiłam dokładnie taki:

www.bravissimo.com/products/lingerie/sports-bras/shock-absorber/sports-bras/be53-details.aspx?colour=Black%2fWhite
            Mam nadzieję, że stanik dojdzie jak najszybciej, bo mam już serdecznie dość
            mojego aktualnego sporciaka;P Oczywiście napiszę co i jak, jak tylko przybędzie:)))
            • partycja3 Re: SHOCK ABSORBER 28.12.08, 16:53
              Ucieszyłam się bardzo, jak zobaczyłam SA w rozmiarze do HH, ale...
              Nie wiem jaki rozmiar zamówić już zupełnie. Przy moich wymiarach
              80/110 noszę Freyę 32HH, aczkolwiek Rio 32H jest już za małe. Jestem
              ściśliwa, zapinam się nawet w 30, wiec nie wiem, podobno SA jest
              ciasny, ale... Pomóżcie. Myślę oczywiście o modelu BE53.
          • urkye Re: SHOCK ABSORBER 29.12.08, 16:59
            Właśnie dotarł SA :D
            Wrażenia:
            1) bardzo ładny:> a jak na stanik sportowy to w ogóle cudeńko:P śmiało można
            nosić bez bluzki latem:>
            2) bardzo dobrze zrobiłam, zamawiając 32F zamiast normalnie noszonego 30G
            (dzięki Anyankaaa!)-min. 64 cm w max naciągu 75 (mierzone do najluźniejszej
            haftki), w 30G nawet jeśli udałoby mi się dopiąć, to o oddychaniu mogłabym
            zapomnieć:P
            3) pioruńsko krótki odcinek ramiączek do regulacji. Ściągnęłam maksymalnie,
            niestety potrzebna będzie jeszcze ingerencja maszyny do szycia;)
            4) potrzymanie całkiem niezłe, ale unieruchomienie totalne to to nie jest.
            Możliwe, że jak skrócę ramiączka na maszynie, to będzie lepiej;) Biust się
            rusza, ale to i tak 20% tego, co potrafił w starym staniku sportowym:P
            5) MIEŚCI SIĘ PULSOMETR!!!!! :P Co mnie niezmiernie cieszy:DDDD Mam biust
            średnio-osadzony, może komuś przyda się ta informacja:)
            6) niezła jednopierś:P Takiej kreseczki to mi nawet Inferno nie robi:P
            7) kształt biustu spłaszczony;) Optycznie zdecydowanie mniejszy niż normalnie,
            na podryw się nie nadaje:P

Wieczorem idę wypróbować mój nowy nabytek:P Mam nadzieję, że spisze się bardzo
            dobrze:D Test biegania w miejscu przeszedł pomyślnie;)
            • szafqa Re: SHOCK ABSORBER 29.12.08, 17:12
              Dzięki za relację.
              ale jeszcze trochę Cię pomęczę... :)
              pulsometr mieści ci sie pod stanikiem czy poniżej? to pewnie indywidualne, ale
              ja wolałabym pod..
              no i skoro spłaszcza tak bardzo, to moze jednak lepiej brać większą miseczkę?
              czy to wpłynie na podtrzymanie?

mam nadzieję, ze u mnie nie będzie problemu z ramiączkami, bo maszyna do szycia
              to dla mnie dosyć obce urządzenie..

w każdym razie zazdroszczę Ci, ze już go masz! i czekam na relację z pierwszego
              biegania :)
              • urkye Re: SHOCK ABSORBER 29.12.08, 18:02
                Pulsometr mam poniżej stanika, ale mieści się jeszcze na żebrach, więc mierzy i
                pas nie spada;) Normalnie nosiłam go tylko 0,5-1 cm wyżej, więc nie ma
                gigantycznej różnicy;) Pod stanik byłoby ciężko cokolwiek włożyć:P Ścisły jest:)
                Tu jest foto jak to wygląda z przodu:
                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1606992.html
                Jeśli chodzi o spłaszczenie, to dokładnie wygląda tak:
                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1606993.html
                Więc jak widać, tragicznie nie jest:)

Nie brałabym na Twoim miejscu większej miseczki, obawiam się, że wtedy o
                podtrzymaniu mogłabyś zapomnieć... Oczywiście nie mam 100% pewności:) Możliwe,
                że się mylę;) Ale wydaje mi się, że lepsze spłaszczenie niż luzy w misce (tylko
                w sportowcu oczywiście:D)
                • urkye Re: SHOCK ABSORBER 29.12.08, 18:05
                  Foto z przodu:
                  fotoforum.gazeta.pl/3,0,1607026.html
                  poprzednio wrzuciłam nie to co trzeba;)
                  • agba78 Re: SHOCK ABSORBER 29.12.08, 18:39
                    Ja mam dokładnie ten sam model. Normalnie noszę 32G, ten zamówiłam 34FF i było
                    ciasno na początku. Po miesiącu użytkowania kilka razy w tygodniu zapinam na 2
                    haftkę. Spłaszcza biust, ale na tej zasadzie pewnie podtrzymanie działa. Gdybym
                    wzięła większą miskę, podtrzymania by nie było z pewnością. No i te ramiączka...
                    Przy 158 wzrostu w ogóle są kosmiczne. Ale i tak jestem z niego zadowolona, bo
                    do niedawna ćwiczyłam w zwykłym staniku. Różnica kolosalna :)
              • urkye SHOCK ABSORBER-wrażenia po pierwszym biegu 29.12.08, 21:33
                Bieg na dystansie 10km, wrażenia:
                1) ale ziiiimnooooo na dworze:P
                2) dobre podtrzymanie, nie czułam, że mam biust;) Dziwne uczucie-jakby ktoś mi
                odciął piersi:P
                3) niestety pulsometr jakimś dziwnym trafem podniósł się sam z siebie o jakieś 5
                mm, przez co miałam całkiem wesołe pomiary:P Mam nadzieję, że to był jednorazowy
                wybryk, a nie jakieś dziwne oddziaływanie stanika;)
                4) nic nie drapie, nie uwiera, nie szczypie-bardzo istotne dla mnie:)
                5) zauważyłam, że jeśli podciągnę jeszcze mocniej ramiączka-tak, żeby prawie nie
                było tej części ruchomej, to stanik układa się o wiele lepiej, o dziwo biust
                wydaje się mniej spłaszczony-wizualnie prezentuje się także lepiej.
                6) bardzo się cieszę, że wzięłam obwód większy niż normalnie. Mogłam oddychać
                bez problemu:D

Z czystym sumieniem polecam ten stanik osobom z mojego rejonu tabelki:D Nie
                wiem, jak wygląda podtrzymanie itp. przy większych i mniejszych biustach, ale na
                średnie-jak mój-jest super:D
                • anyankaaa Re: SHOCK ABSORBER-wrażenia po pierwszym biegu 29.12.08, 23:18
                  Bardzo fajnie na Tobie wygląda ten SA. Nie wiem czy to kwestia wzrostu, ja mam 162 i na mnie wygląda bardziej topowato - kończy mi się niżej, na żebrach (i chyba też przez to dusi).
                  Ramiączka mam sporo za długie, muszę się zmobilizować do skrócenia w końcu...
                  Chyba się skuszę na czerwony co by mieć coś na zmianę (on dość długo schnie).
                  Miłego użytkowania :) Tylko w pralce nie pierz, bo będziesz miała takie lamówki jak ja ;)
                  • meg012 Pomoc 23.01.09, 20:53
                    Witam.
                    chciałabym zamówić mój pierwszy stanik Shock Absorber, niestety nawet po przeczytaniu forum nie jestem pewna czy potrafie dobrać sobie dobry rozmiar. Moje wymiary to 77/95, normalnie nosze 75E, czy stanik SA 34DD będzie dla mnie odpowiedni?
                    Proszę o odpowiedź:)
                    • urkye Re: Pomoc 23.01.09, 21:03
                      Rozmiar wydaje się być OK:) Jeśli masz możliwość finansową zamówienia oprócz
                      34DD jeszcze 34D i odesłania gorszego, to bym jeszcze spróbowała mniejszej
                      miski-jednak jesteś "na środku" rozmiarów, a w sportowym jednak podtrzymanie gra
                      główną rolę;) I byłoby dobrze sprawdzić, która miska lepiej trzyma, bo może się
                      okazać, że 34D będzie lepsze... Pamiętaj, że nie ma nic gorszego niż za duży
                      stanik sportowy-on na pewno niczego nie podtrzyma:P
                      • meg012 Re: Pomoc 23.01.09, 21:23
                        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:) Skorzystam z Twojej rady i zamówię dwa:)
    • abw-online Re: SHOCK ABSORBER - obliczanie rozmiaru 27.01.09, 12:30
      Zadałam to pytanie na LMB w wątku rozmiarowym i ratunkowym, ale dla pewności wklejan także tutaj:

Mam pytanie do osób, które kupowały stanik sportowy Shock Absorber.
      Chodzi o wybór rozmiaru.

Na stronie SA

www.shockabsorber.co.uk/home/products/sportsbras/measure.htm

jest opisany sposób doboru rozmiaru, ale nie bardzo mogę sobie z tym poradzić.

Pomijam fakt, że chyba im się poprzestawiały zdjęcia, to idąc za wskazówkami mierzę się pod biustem nie całkiem ścisło wychodzi mi 77cm (ścisk na maksa 75 cm), czyli obwód powinien być 34(75).
      Mierzę się w biuście wychodzi 97 cm.
      Odejmuję obwód w biuście od wybranego obwodu stanika - wychodzi 22 cm czyli miedzy 8 a 9 cali. Wg. ich tabelki powinna to być miseczka przynajmniej FF.
      I tu mi się coś nie zgadza, bo zwykłe staniki noszę 32F albo 34 DD. Więc skąd 34FF? Czy coś robię nie tak?

Jak oni wyliczają tą miseczkę?

Pomóżcie jeśli wiecie.
      • abw-online Re: SHOCK ABSORBER - obliczanie rozmiaru 27.01.09, 15:20
        Już uzyskałam odpowiedź na LMB ;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka