13.06.07, 21:09
Ostatnio w ramach podrózy sentymentalnych zajrzałam w Łodzi do oferty
Gorsenii. Ku mojej wielkiej radości mieli staniki do miski G - polskiego bo
polskiego, pomyślałam, ale może... Zainteresowanych śpieszę poinformować, że
ich własna strona nie promuje takich bezeceństw, jak 70G.
Niestety, nie weszłam w żaden z trzech wzorów do F, a to, że jednak jest też
i jeden do G, to się okazało, jak już byłam ubrana i w drzwiach wyjściowych. W
jeden z tych F w wersji G może bym się zmieściła (może, bo noszę brytyjskie
E). Może moje standardy względem misek w pełni zamykających biust wzrosły ;) W
każdym razie, cenowo bardzo przystępnie, choć rozmiarówka boleśnie mała
jeszcze. Piszę o tym bardziej na zasadzie ciekawostki - bo jednak wprowadzenie
kilku modeli z G to już coś (oczywiście bardzo małe coś, ale jednak).
Obserwuj wątek
    • martvica Gorsenia jesień-zima 2014/15 06.11.14, 21:16
      Mierzyłam dziś jakąś miękką Gorsenię, nie jestem pewna modelu, jakaś taka różowo-sina ;) może być że DOLCE VITA K078, a może być, że nie. Leżała dość fatalnie, ale na mnie miękkusy na ogół leżą dość słabo (chyba że pionowo cięte). Generalnie misja bez sukcesów, bo szukałam usztywnianych modeli - plandżów i halfów. I tak sobie myślałam że tak, żeby sprawdzić jak leżą, bo właściwie to żaden z dotychczasowych modeli kolorystyką ani wzornictwem nie zrobił na mnie specjalnego wrażenia (poza plandżową Sandi, ale ona jest chyba ciężka do zdobycia, bo to stary model). I z ciekawości weszłam na FB firmy i jak dostałam między oczy najpierw modelem Bacio Rosso, a potem Azurro, tak, ach, napaliłam się strrrraszliwie. Na wersje usztywniane, pionowo cięte, czyli ichniejsze balkonetki, bo to jest coś, co ma szanse na mnie znośnie leżeć; oba będą też w wersji miękkiej, i jeśli dobrze patrzę to ta miękka wersja będzie dociągnięta do polskiego M. Nie jestem pewna czy to nie jest ta sama konstrukcja co chwalona tu i ówdzie Florence :)
      • yaga7 Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 07.11.14, 06:55
        U mnie miękkie Bacio, Olivia i Verona leżą tak samo jak miękka Florence. Polecam bardzo, są to na pewno jedne z najlepszych balkonetek, jakie miałam. Uniesieniem nie przebijają co prawda Cleo, ale są bardziej wygodne.
        Azzurro czeka w kolejce, kupię na pewno :)
        W tym momencie nie mam absolutnie żadnej ochoty na testowanie innych balkonetek, Gorsenia leży świetnie, a do tego ta cena :)

Natomiast wersję usztywnianą jakiegoś modelu mierzyłam w 75G, była nieco za mała, a H już nie mają.
        • martvica Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 07.11.14, 10:07
          Ja tych miękkich nawet chyba nie będę próbować, bo podejrzewam że nie różnią się znacząco od tego co wczoraj mierzyłam, ale może podsunę siostrze.
          Usztywniane bym jednak wolała sprawdzić stacjonarnie najpierw, może pani na Długiej będzie miała. Bo chwilowo mnie nie stać na zamawianie trzech rozmiarów i odsyłanie :)
          Azurro jest niesamowicie mrrrru, jeden z ładniejszych kompletów jakie ostatnio widziałam.
          • yaga7 Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 07.11.14, 10:36
            Chyba na balko ktoś pisał, że stare miękkie Gorsenie różnią się od nowych miękkich. I faktycznie, mierzyłam jedną ze starszej kolekcji, leżała znacznie znacznie gorzej.
            Ta Twoja 078 jest chyba ze starszej, bo te nowsze mają większe numery. Więc możesz spróbować coś nowszego i sprawdzić.

A gdzie w Kraku są Gorsenie? I jak ich ceny w porównaniu do Kontri, wiesz może?

Gaci nie próbowałam, boję się, że i tak będą niekomaptybilne :(
            • martvica Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 07.11.14, 11:06
              Nie wiem czy to na pewno był ten numer, w sumie zrobiłam jakieś zdjęcia, ale komórką, może mi się uda w weekend je zrzucić i rozpoznać :) Ale mój biust tak ma, że w klasycznych miękkich trzyczęściowych balkonetkach wygląda na ogół gorzej niż bez ;)

To wczorajsze mierzyłam w DH Wanda. I właśnie nie wiem gdzie jeszcze można. Liczyłam na CH Czyżyny i Veronę, ale nie znalazłam ani jednego modelu Gorsenii tam, chociaż ostatnio (w zeszłym roku) były i na stronie też jakieś są, może w tym drugim mieście co mają sklep. Spróbuję podejść na Długą i zapytać panią, z Avy ma spory wybór więc a nuż.
              • martvica Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 09.11.14, 20:53
                Ehh, na razie przestałam się zastanawiać, który kolor wolę, bo zajrzałam jeszcze raz do katalogu, żeby facetowi pokazać, i okazało się Baccio jest produkowane w bardzo ograniczonych rozmiarach. Już drugi raz ostatnio mi się zdarza że się napalam na stanik, a potem wypadam z rozmiarówki bo jestem za mała w żebrach :(
              • martvica Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 18.11.14, 15:14
                Informacyjnie: Gorsenii w Krakowie nie ma ani pani na Długiej, ani taki sklep na Krowoderskiej (Triumph plus kilka polskich marek). Chyba zostaje mi internet i trafianie w ciemno :/
            • martvica Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 20.11.14, 17:10
              > A gdzie w Kraku są Gorsenie? I jak ich ceny w porównaniu do Kontri, wiesz może?

Kraina Bielizny w Borku Fałęckim (można mailować, pisać na FB albo dzwonić z pytaniem o rozmiar). Ceny wyższe niż w Kontri mniej więcej o dychę, jak patrzyłam na mój model.
              • yaga7 Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 20.11.14, 17:41
                Dzięki za info!

To jak dołożę drugą dychę za bilety, to już mi się całkiem nie opłaca ;)
                • martvica Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 20.11.14, 17:47
                  No tak, ja mam miesięczny :) Ale jakbyś kiedyś miała coś do załatwienia w okolicy, to polecam :)
                  • yaga7 Re: Gorsenia jesień-zima 2014/15 20.11.14, 18:29
                    Hehe, jakoś nie bywam w tamtych okolicach, ale jakby co, będę pamiętać :)
    • martvica Szukają modelki 12.11.14, 12:40
      www.facebook.com/Gorsenia/photos/a.803206623040496.1073741830.299077376786759/939380939423063/?type=1
      publiczne, więc powinno się chyba pokazać osobom niezarejestrowanym.
      Ja niestety mam za mały biust i chyba się boję obiektywu, ale może ktoś coś?
    • martvica Azzurro, balkonetka (w polskiej nomenklaturze) 20.11.14, 16:56
      Ha, mam! Jest śliczna, chociaż wydaje mi się że powinnam coś pozmieniać w ustawieniach monitora, spodziewałam się takiego 'morskiego' czystego granatu jak ciemne błękitne morze, ze złotymi haftami, tymczasem granat jest raczej zgaszony, a haft beżowy. Ale i tak mi się podoba. Leży ładnie, zaokrągla. Wahałam się między 65H a 70G, ale wybrałam ciaśniejszy, bo stwierdziłam że przedłużkę zawsze można dopiąć, a ze skracaniem jest więcej problemu.

Dostałam też do mierzenia miękką Bacio, piękny kolor, ale nie podobało mi się jak leży - zbiera gorzej niż semisofty Avy, jest 'duża', krawędź mi się wbija w biust, leciutko ale jednak.
      • yaga7 Re: Azzurro, balkonetka (w polskiej nomenklaturze 20.11.14, 17:30
        Czyli Bacio u Ciebie leżala inaczej niż Azzurro?

Hmm, ja właśnie zamówiłam Azzurro w Kontri, miskę więcej, bo mam wrażenie, że biust mi urósł ;)

Co do Avy, miałam tylko jednego semisofta, faktycznie lepiej podnosił niż Bacio, ale robił masakrę fiszbinami. Teraz z ciekawości zamówiłam kolejnego, zobaczymy.
        • martvica Re: Azzurro, balkonetka (w polskiej nomenklaturze 20.11.14, 17:52
          Bacio mierzyłam miękką balkonetkę w rozumieniu angielskim (znaczy miska z trzech części), Azzurro usztywnianą balkonetkę w rozumieniu polskim (jak dla mnie bardziej intuicyjnym, czyli prawie pozioma linia dekoltu, pionowe cięcia miski, w sumie chyba można ją nazwać halfem?). Szkoda że Baccio nie będzie w tym drugim kroju w moim rozmiarze, bo kolor jest przepięknościowy.
          Jeszcze bym chętnie sprawdziła jak na mnie leżą ich głębokie plandże, ale akurat w sklepie nie mieli.
          • yaga7 Re: Azzurro, balkonetka (w polskiej nomenklaturze 20.11.14, 18:29
            A, rozumiem.

Bacio mam miękką, Azzurro zamówiłam miękką i sztywną (dla mnie to half, cokolwiek oni nie piszą).
      • yaga7 Re: Azzurro, balkonetka (w polskiej nomenklaturze 25.11.14, 10:43
        Mam swoje Azzurro w wersji miękkiej i sztywnej.
        Oba 75H. Ostatnio zauważyłam, że 75G zaczęło się robić za małe (róznica słownie 1 cm w obwodzie biustu), więc zaryzykowałam 75H i dobrze.
        Sztywniaczek leży całkiem dobrze, aczkolwiek mostek nie do końca dochodzi, natomiast jest dość nisko zabudowany (niżej niż halfy Freyi czy Fauve), ładnie podnosi, nie rozstawia, zobaczymy, jak się będzie sprawować w noszeniu :)
        Też miałam nadzieję na ciut ciemniejszy kolor, ale nie jest źle.
        • martvica Re: Azzurro, balkonetka (w polskiej nomenklaturze 25.11.14, 15:09
          Ja miałam nadzieję na bardziej lazurowy, a nie ciemniejszy, ale na monitorze mojego chłopa zdjęcie katalogowe wygląda bardziej realnie niż na moim.

Zamówiłam z rozpędu jeszcze Bellę Rosę, Kontri mi dziś przysłało 70G zamiast 65H (chyba, na pudełku 65H, na metce materiałowej 70G, papierowej ni ma), ale chyba mi się nawet nie chce wymieniać, bo różnica jest dość minimalna (kilka mm wyżej). Popatrzę sobie jeszcze jutro i się zastanowię.

Konstrukcja tych staników jest superowa. Podpytałam na FB jak się sprzedaje i jaki mają feedback, ponoć sprzedaż super, a opinie klientek też bardzo dobre. Śmieszna rzecz, bo jak gadałam z panią ze sklepu na Długiej, to mówiła że producenci cudują z tymi balkonetkami (nomenklatura pl) raz na parę lat wypuszczają parę takich modeli, i one potem leżą w sklepach i nikt ich nie chce, i że ona nie zamawia bo panie lubią takie inne kroje (szyte z trzech części, coś jak balkonetka w wersji uk, nie wiem czy to ma jedną zbiorczą nazwę, bo mogą być i sztywne, i miękkie, i półusztywniane). Ciekawe, ciekawe.
    • martvica Więcej rozmiarów! 03.02.15, 12:51
      Tak sobie spojrzałam w ofertę Kontri i z letniej kolekcji wchodzi malinowa, usztywniana, pionowo cięta balkonetka/half i rozmiarówka nie jest do H jak dotąd, tylko do J w 65-75, I w 80, H w 85 i nie jestem pewna jak dalej. Tak podaję, jakby ktoś był zainteresowany :)
      • yaga7 Re: Więcej rozmiarów! 04.02.15, 19:30
        Niedobra kobieto ;)

Jeszcze przedwczoraj nie było tej nowej Gorsenii i tak się zastanawiałam, czy skorzystać ze zniżki 20% i testować coś nowego czy nie. A tak, problem się rozwiązał, będzie kolejna Gorsenia ;)
        • martvica Re: Więcej rozmiarów! 04.02.15, 20:21
          Ach, przepraszam ;)
          gorsenia.com.pl/images/kat/wiosna-lato%202015.pdf
          Widzę że krój z pionowymi cięciami się przyjął, będą cztery modele - biały olewam, bo biała bielizna jest bez sensu, beżyk jest całkiem ładny jak na beżyk, ale jednak pozostaje beżykiem, nad malinową Giuliette i srebrzystą Solange się zastanawiam (tylko kurde, nie jestem fanką szarości a to byłby mój trzeci albo czwarty - jeśli po drodze kupię jeszcze gaiową Polę - szary/srebrny stanik. Ale ładna jest).
          Liczę na fiolet w kolekcji jesiennej, albo jakiś fajny wzór. Może kratka? Albo jakieś listki? Kwiatków typu łączka się pewnie nie doczekam, sniff sniff, a tak bym chciała łączkowy stanik. I taki w jakiś ludowy motyw też bym chciała, ale pewnie z kolei będzie za późno, bo moda minie.
          • yaga7 Re: Więcej rozmiarów! 05.02.15, 08:30
            O, to na ten srebrny może się skuszę, Giuletta idzie, reszta odpada ;)

Gaiową Polę właśnie odsyłam - nie leży :( Mostek odstaje, sam stanik też taki mało trzymający. Ale u Ciebie może będzie lepiej, ja mam większy i cięższy biust, może dlatego nie daje rady. Z drugiej strony jest faktycznie niski, pod jakiegoś underbusta do dekoltu mógłby być spoko.
            • martvica Re: Więcej rozmiarów! 05.02.15, 10:45
              O, nie dasz rady już pokazać Poli w galerii? A jak rozmiarówka i kształtowanie? I czy to prawdziwy half?

W Gorsenii pokładam moje średniorozmiarowe nadzieje, które zawiodła Ava - jeszcze bym miękkiego halfa chciała, najlepiej w typie ich Giny <3
              • yaga7 Re: Więcej rozmiarów! 05.02.15, 14:36
                Nie, już nie dam rady :(

Co do rozmiarówki, z tabelki wyszła mi miska F (80F), więc wzięłam to i 80G. Już nie pamiętam, ale wydaje mi się, że to 80F było lepsze (ale z Gorsenii teraz mam 80G mimo że wg tabelki powinnam mieć 80F). Obwód w sam raz, tu niczego bym nie zmieniała. Ale ramiączka były takie wiotkie i sam stanik taki niepewny. Ten half Gorsenii wydaje się bardziej solidny, obwodowo i ramiączkowo. Odstawał mi mostek i to tak brzydko (w niektórych Fauve mostek też mi odstaje, ale niewiele i nie wpływa to na dopasowanie, tutaj było inaczej).
                Kształtowanie w miarę, czyli w miarę podnosił, zaokrąglał, nie robił nic fatalnego, dziobów nie było, biustu pod pachą też nie.
                Czy prawdziwy half to nie wiem, na pewno niżej zabudowany od wszelkich Fauve/Freya i wydaje mi się, że w effuniakowym CHP mam podobne zabudowanie. Ale u mnie akurat stanik już nie mógłby być niższy.
                • martvica Re: Więcej rozmiarów! 05.02.15, 15:53
                  Dzięki choć za tyle, napaliłam się na ten stanik jak szczerbaty na suchary, już mi zdążyło trochę przejść jak się okazało że to koronka na gładkiej satynie, a nie satyna we wzorki. Spróbuję upolować stacjonarnie :)
                  Jak niższy od Fauve, to pewnie porównywalny z tymi gorseniowymi? W sumie Azzurro to jest jeden z nielicznych staników, na który nie marudzę że mógłby być niższy, bo gdyby był, to miałabym na wierzchu szczegóły anatomiczne :P
                  • yaga7 Re: Więcej rozmiarów! 05.02.15, 16:06
                    Gorseniowego halfa nie mam, bo ten, który mierzyłam, był za ciasny, ale idzie do mnie ten czerwony, to zobaczę.
                    Ale wydaje mi się, że ta Gaia była jeszcze niższa.

Jak przymierzysz, daj znać :)
    • yaga7 Giulietta 06.02.15, 18:51
      No i buuu :(
      Azzurro half był ciasny, więc stwierdziłam, że zamówię teraz 80-tkę, zwłaszcza że mam już Florence w 80 i pasuje - luźna, ale jest ok. A tu Giulietta w halfie jest luźna :( I wydaje mi się, że Azzurro dawał lepszy kształt, ale to może tylko tak mi się wydaje. Może jeszcze spróbuję w mniejszym obwodzie z przeliczoną miską.
      Balkonetka idzie do zwrotu - skośny szew tnie mi pierś na dwa kawałki i to nie jest kwestia za małej miski, tylko raczej zbyt ciasnego szwu czy jakiejś niekompatybilności materiałowej. A wielka szkoda, bo poprzednie balkonetki jak Florence leżą bardzo ładnie.
      Idę do effuniaka po czerwonego miękusa ;)
      • martvica Re: Giulietta 08.02.15, 16:32
        O, przykre :( Ja mam wrażenie że Azzurro daje odrobinę ładniejszy kształt niż Bella Rosa, ale myślałam że to kwestia innego rozmiaru. Hmm, teraz to mi dałaś do myślenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka