Dodaj do ulubionych

obwód pod biustem

20.03.08, 15:40
Witam
Właściwie dopiero dziś po raz pierwszy wczytałam się w Wasze forum.
I zastanawia mnie jedno, a mianowicie obwód pod biustem. Nie wiem
czy dobrze to opiszę, tzn. wystarczająco plastycznie. Załóżmy, że
mam teraz obwód 75 i zastanawiam się, czy może lepsze będzie np 70 a
może 65. Tylko, że moja budowa to nie są skóra i kości i co z tego,
jak 70 będzie dobre w obwodzie "na styk", jak np. będzie mi nagle
stanik tworzył "bułeczki" ale na plecach... Wiem, wiem. Najpierw
muszę się zmierzyć i sama ocenić jaki będzie obwód odpowiedni, ale
jakoś sobie nie wyobrażam odpowiedniego, nieciasnego 70. Bo to 75
jednak lekko podchodzi do góry.
Uff... Rozumie któraś coś z tego? ;)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aadrianka Re: obwód pod biustem 20.03.08, 15:55
      Tak. Ja rozumiem doskonale, że nie masz na sobie dobrze dobranego
      stanika z odpowiednio ciasnym obwodem:) Odpowiednio ciasny obwód,
      nawet jeśli opnie się na tkance tłuszczowej, uczyni mniejsze
      wałeczki, niż obwód za luźny, który tłuszcz będzie zgarniał w
      solidny wałek. Gdzieś niedaleko jest wątek o dobieraniu stanika
      przez "puszyste", autorka bardzo obrazowo się wypowiedziała.
    • maith Re: obwód pod biustem 20.03.08, 20:39
      Ponieważ miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem, dlatego
      zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu.
      Bo staniki 75 mają często to 75 najczęściej w stanie bez naciągu, naciągają się
      do 100, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 80-85 ;)
      Ty masz obwód 75, więc biorąc poprawkę na rozciągliwość obwodu potrzebujesz
      odpowiednio mniej.

O ile mniej?
      To zależy przede wszystkim od stanika.
      Tylko pamiętaj, że biorąc mniejsze obwody musisz mieć zawsze odpowiednio
      przeliczoną miseczkę.
      Dlatego o rozmiar pytaj w wątku rozmiarowym. To pozwoli zminimalizować ryzyko błędu.
    • magdalaena1977 Re: obwód pod biustem 27.03.08, 21:50
      Wpisuję się do tego wątku, żeby nie zakładać nowego - jak bardzo Waszym zdaniem
      jest sens ściskać się stanikiem ? Tzn jaka sytuacja upoważnia do stwierdzenia
      "za ciasno" ?
      Jestem starą lobbystką i przy moich 86/87 cm pod biustem zwykle polecano mi
      staniki 36, ale przekonałam się, że są po prostu za luźne, moje stare ściśliwe
      Tango II zapinam na ostatnią (najluźniejszą) haftkę.

Ale teraz przyszła do mnie z ebaya porcja nowych staników 34 (75) i we
      wszystkich byłam w stanie zapiąć się na najluźniejszą haftkę i jeszcze włożyć
      pod spód rękę i odciągnąć stanik od ciała.
      To były Panache Harmony, Porcelain i Freya Retro Plunge
      Ja mam pod biustem superciasno zmierzone 84 - 85 cm a staniki (nowe !)
      rozciągały się do jakichś 95 cm.
      Nie wiem, czy wytrzymałabym cały dzień w takich obwodach zapiętych na luźno, ale
      pomysł kupowania 32 (czyli o 15 cm mniej) wydaje mi się absurdalny.
      • the_mariska Re: obwód pod biustem 27.03.08, 21:58
        Ojej, o fobii literkowej słyszałam, ale żeby 'fobia obwodowa'? :) Jak nie chcesz
        eksperymentować z jeszcze mniejszymi obwodami to może lepiej będzie dorwać
        jakiegoś ściśliwca w 34. A 32 na twoim miejscu chętnie bym spróbowała, co ci
        szkodzi? :) Tyle, że nikt nie wyprodukuje mi stanika o 16 cm węższego niż mój
        obwód pod biustem... Pozostaje chyba tylko przytyć.
        • magdalaena1977 Re: obwód pod biustem 27.03.08, 23:40
          the_mariska napisała:

> Ojej, o fobii literkowej słyszałam, ale żeby 'fobia obwodowa'? :)
          Nie mam jakiejś szczególnej fobii na cyferki i literki, chociaż zdaję sobie
          sprawę z tego, że zejście do 32 (a jednocześnie wzrost miseczki z G do H)
          spowoduje radykalne zmniejszenie się ilości staników i pogorszenie ich urody.
          Panache Harmony przyszła do mnie jako 34G (obwód ok na najciaśniejszej haftce,
          leży ok, prawa miseczka mogłaby być odrobinę większa) i 34GG (wielki pancerz,
          trzy haftki, obwód wyraźnie ciaśniejszy, fiszbiny na plecach, lewa miseczka
          mogłaby być trochę mniejsza) i róznica jest powalająca.

W dodatku bazuję raczej na ebayu (tamte staniki były po 32 - 37 zł), więc
          zobaczę co da się upolować
      • zania_uk Re: obwód pod biustem 27.03.08, 21:59
        porcelain tez sie tak rozciagal? ja kiedys mierzylam strapless 28, mam 70cm pod
        biustem i sie ledwo zapielam... a tobie mneijszy o 15cm jest luzny... no chyba
        ze sa roznice miedzy straplessem a balcony.

ale jest tez inna kwestia, o ktorej juz kiedys myslalam. im wiekszy obwod, tym
        bardziej sie bedzie rozciagal. bo w takim staniku np 36 jest duzo wiecej
        materialu niz w 28 lub 30, wiec on sie o wiecej cm rozciagnie. i stad sie pewnie
        bierze to ze im wiekszy obwod pod biustem, tym bardziej trzeba zanizyc obwod.

a tak jeszcze o 'zaciasnych' stanikach, ktos niedawno napisal ze jest za ciasny
        jesli nie mozesz sie zapiac, albo wytrzymac wiecej niz pare godzin. wiec jak ci
        luzno w 34, siegnij po jakis 32 i zobacz co bedzie :)
        • jaga_75 Re: obwód pod biustem 27.03.08, 22:08
          ja noszę we freyach obwód 32 przy 88 pod biustem, więc to jest możliwe... a plecy mam przy tym gładkie, idealnie nad stanikiem, poniżej tylko lekkie niewidoczne pod ciuchami wgłębienie, więc myślę, że i Ty mozesz spróbować :)
      • cycusia Re: obwód pod biustem 28.03.08, 00:20
        Ja mam pod 90cm luzem i jakies 84-83 jak sie scisne miarką.Dziś załozylam pierwszą 70(32)i wreszcie czuje,ze cos mnie ściska. Też mi trudno uwierzyc,ale 36 pływalo a 34 zapinałam od razu na najciaśniejsszą haftkę.Będe zamawiała 70 bo wreszcie moge sie zapiąć na pierwszą haftke i mam ciasno.Ta ciasność daje mi komfort jakiego wcześniej nie zaznałam :)
      • kruszyzna Re: obwód pod biustem 28.03.08, 12:23
        > Ja mam pod biustem superciasno zmierzone 84 - 85 cm a staniki (nowe !)
        > rozciągały się do jakichś 95 cm.
        > Nie wiem, czy wytrzymałabym cały dzień w takich obwodach zapiętych na luźno, al
        > e
        > pomysł kupowania 32 (czyli o 15 cm mniej) wydaje mi się absurdalny.
        >

Wszystko zależy od budowy ciała i stanika. Ja jestem żebrzasto-płucna, że tak się wyrażę, ocieplacz symboliczny i do tego w trakcie redukcji :). Pod biustem w ciąży miałam super ciasno mierzone 79 cm (pod koniec). Mam stanik Melissy 110 w rozmiarze 70F. Rozciągnęłam go raz i wyszło mi, że przy maksymalnym naciągu ma 83 cm. Stanik był nie do noszenia bez przedłużki. Bez szans, cisnęło, rwało, piło itp. Po pewnym czasie miałam tylko jedną myśl: ściągnąć jak najszybciej.
        A zatem różnica między moim obwodem (79 cm) i maksymalnym naciągiem stanika (83 cm - dodam, że to straszliwy ściśliwiec ten akurat model) wynosiła 4 cm i to było zdecydowanie za mało. Moim zdaniem optymalnie byłoby 10 cm. Muszę zmierzyć swój najwygodniejszy stanik i zobaczyć, do ilu się rozciągnie.
        • kociatko_biusciaste O, Kruszyna:) 28.03.08, 12:37
          Wróciłaś?:)
      • ganbaja Re: obwód pod biustem 28.03.08, 13:17
        Ja mam 82 cm a Harmony mierzyłam 65 :-). Obwód był akurat, ale miski dopasować
        nie mogłam.
        Poza tym zdecydowana większosć staników pasuje w rozmiarze 32 czyli 70. Tylko
        Melissa i Pollyanna dobre są w rozmiarze 34 czyli 75.
    • charm Re: obwód pod biustem 28.03.08, 09:08
      U mnie ciaśniejszy obwód wygładził "fałdki" - wcześniej miałam za luźny obwód
      (70/75), który się trochę rolował, biust ciągnął do przodu, a z tyłu się wrzynał
      i podnosił do góry. A teraz obwód w tango II (28) jest szeroki, stabilny, a
      biust ani drgnie ;-)
      I znowu zaczęłam chodzić w mocno obcisłych bluzeczkach ;-)
    • szarsz Re: obwód pod biustem 28.03.08, 09:31
      Tak, rozumie :)

Chyba u każdej z nas jest podobnie, a u mnie na 100% jest tak:
      mam 68 pod biustem i:

1. stanik z obwodem nominalnym 75 nie wbija mi się w tłuszcz plecowy
      w ogóle, w ogóle też nie podtrzymuje biustu. Ot jest sobie i wisi.
      2. Stanik z obwodem nominalnym 70 niekiedy zaczyna wbijać się w
      tłuszcz na plecach i ciągnąć go ku górze. Jest niewygodnie i
      nieestetycznie.
      3. Część 65-tek - tak jak 70-tki tylko jeszcze gorzej.
      4. Ciasne 65-tki - mam w tej chwili dwie - dają się zapiąć w końcu
      nisko, czyli poziomo w obwodzie i ściskają odrobinę tłuszczyk, ale
      nic nie ciągną i nic nie wypływa, mogę nosić przylegające bluzki.
      5. 60-tkę mam jedną (rozciągliwe niestety Kalyani) i jest tak jak w
      ciasnych 65-tkach. Znaczy zapina się poziomo i czuję się super.
      Niestety to jest Kalyani, więc pewnie niedługo rozciągnie się i
      zacznie wyglądać, jak te przyluźne 65-tki :(

Co do komfortu noszenia, to najgorsze są właśnie te trochę przyluźne
      65-tki. Często chcą obcierać.

A za ciasno to jest wtedy, kiedy nie mogę ziewnąć swobodnie.
    • przedsesja Re: obwód pod biustem 28.03.08, 10:49
      ja mam w obwodzie 82, do tej pory nosiłam 80 D/E, ale wczoraj kupiłam 75E
      amouretkę z triumpha - jakaż cudowna zmiana... z kalkulatora mi wychodzi, że
      powinnam nosić 75 FF lub G (bryt) i z samanty 75F było niezłe, tylko ramiączka
      za krótkie i mnie piły. wszystkie 80tki, jakie wczoraj zmierzyłam - za szerokie.
      ta 75 wydawała mi sie wczoraj troche ciasna, ale dzisiaj myslę, że gdyby była 70
      z większą michą to byłaby jeszcze lepsza!
      i pomyśleć, że 15 kg temu nosiłam 75b! a dzisiaj mi się marzy 70tka....
      wyobraźcie sobie, jak szczupło się czuję, hihi, mimo fałdek tu i ówdzie....
      • ganbaja Re: obwód pod biustem 28.03.08, 11:08
        Też mam 82 pod biustem (ciasno mierzone. Nosze w zasadzie 70 -tki.
        Ale Melisse 75 bo to ściśliwiec. 75 też Freya Pollyanna. Za to Panache Harmony
        dobre było 65!
        Ale wyliczając średnią w zdecydowanej większości dobre są 70-tki.
    • charissa Re: obwód pod biustem 28.03.08, 11:51
      Nie wiem gdzie się podpiąć z pytaniem, bo mój wątek gdzie chciałam molestować o porady został zdjęty, a pytania mam z pogranicza różnych tematów.
      mając na wydechu i ściśliwie 73 cm pod biustem zdecydowałam, że zakupię od razu stanik 65. teraz noszę 75 - zapięte na najciaśniejszą haftkę sa luźne i podchodzą do góry (jak zbiorę luz- naciągne stanik to na pewno mam nadmiaru ponad 5 cm), ale nie uświadomiona byłam do końca, a w miejszych obwodach dużych misek nie mogłam dostać (w sumie 3 ostatnie staniki zakupiłam w avocado, ale jakoś mało dociekliwa byłam).
      Pierwszy stanik będzie mega-anty-sexi : www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/fantasie/full-cup-bras/fa07-details.aspx?colour=White na próbę, pod jeszcze grubsze rzeczy i na siłownię (bo nie chcę kupować typowo sportowego).
      nie umiem znaleźć na temat tego modelu żadnych iformacji, więc może jeszcze dopytam pod Fantasie.
      chcę też zakupić top. chyba OV 15, podoba mi się też OV 30.
      I teraz zonk. Stanik zamierzam kupic 65H, ale w pasie mam wiecej niż pod biustem , bo mało szczupła jestem i otyłość brzuszną posiadam (talia 75 ma wdechu, do 80 na luzie ,oops>). Walczę, ale nie wychodzi (ale moja wina). Nie wiem czy ten top kupować jako 65 czy może lepiej 70. Boję się, że ten 65 będzie mnie mocno opinał (chociaż top i tak zamierzam nosić jako podżakietnik (ale może latem bym chciała jako bluzeczkę)
      • zania_uk Re: obwód pod biustem 28.03.08, 12:00
        jesli to bedzie twoj pierwszy stanik w nowym rozmiarze, to ja bym sobie na razie
        darowala ten top. dojscie do odpowiedniego rozmiaru stanika czasami troche trwa,
        wiec ja bym radzila najpierw dopasowac rozmiar stanika, a potem wziac top juz w
        odpowiedznim rozmiarze. zwracanie ciuchow wyjdzie stisunkowo drogo, w koncu sa
        wieksze i ciezsze od stanikow :)

i moze na poczatek wez jakis nie-mega-anty-sexi stanik... bo jeszcze sie
        zniechecisz i co? wrocisz do obwodow 75 ;) jest duzo stanikow ktore swietnie
        trzymaja, a sa ladniejsze od tego antygwaltu ;) moze cos z tego: panache tango,
        freya rio, freya pollyanna?
        • charissa Re: obwód pod biustem 28.03.08, 12:10
          zniechęcić się nie zniechęcę.
          chciałabym , żeby to coś dobrze się trzymało i żebym mogła używać na siłowni też
          (obecnie mam tango z avocado i w sumie trzyma dobrze biorąc pod uwagę, że to 75E
          :) )

a o top itd pytam, bo skoro już płacę za przesyłkę ...
        • magdalaena1977 Re: obwód pod biustem 28.03.08, 12:18

Ja też uważam, że pierwszy stanik powinien być raczej uniwersalny. Nie kompletny
          antygwałt i nie strapless.
          A kostiumy czy topy kupuję z większym obwodem (36 zamiast 34), żeby uwzględnić
          brzuszek.
        • charissa Re: obwód pod biustem 28.03.08, 12:48
          mówicie o tango czy tango II ?
          to tango wygląda rzeczywiście dość solidnie, a i facet nie ucieknie jak zobaczy :)
          nie odznacza się toto w bluzce ???
          • zania_uk Re: obwód pod biustem 28.03.08, 13:29
            ja myslalam o tango II, jest to dosyc popularny model, bardzo solidny. hafty
            moga sie odznaczac troszke pod cienka bluzka. o tango (nie II) nie wiem zbyt duzo.
    • marla30 Re: obwód pod biustem 28.03.08, 12:01
      To ja mam jakoś odwrotnie. Bez trudu mieszczę się w staniki 65 cm w obwodzie (mam 74 cm), być może zapiełabym się i w 60 cm, ale w zasadzie 80% tego, co mierzyłam w rozmairze 30FF i 30F, leży okropnie ( puste miski na dole, rozciągnięte fiszbiny, wypchnieta góra). O mam takie objawy, jak tu:

www.figleaves.com/uk/fitting_room.asp?cat=161&txt=5804
      Front band pulling down

Have a look at the underwire at the front of the bra.
      Does it lie just under the breast, or is it being pulled
      further down your ribcage? If the underwire is being
      dragged down to where your ribcage is slightly narrower,
      this is a sign that you are wearing too small a band size.

Tylko u mnie widać to jeszcze bardziej (dowody w galerii ;)). Mam szerokie, ale szczupłe plecy, więc 70 cm zazwyczaj trzyma dobrze (przynajmniej Masquerade). I chyba przy tym rozmiarze pozostanę. Po początkowej euforii widzę, że większość sześćdziesiątek piątek nie dla mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka