zanilk Re: 89/103 18.05.08, 11:28 Moje wymiary:) ciekawi mnie, jaki rozmiar biustonosza powinnam przy nich nosić. ------- Prawdę zwykło się mówić w gniewie. (Gogol) Dlatego mnie nie prowokuj. Odpowiedz Link
alexkieszek ciążowo piersi 92, pod 74 18.05.08, 12:54 do tej pory nosiłam 65 F, pod piersiami miałam 69, czy to ma byś 70D czy E? dziękuję Odpowiedz Link
kasiamat00 alexkieszek, ciążowo 74/92 18.05.08, 13:10 A jak się czujesz w tych 65F? Są za ciasne tylko pod biustem (może wystarczy przedłużka na początek, po co kupować staniki na dwa miesiące, biust Ci zapewne jeszcze sporo urośnie), czy również w miseczkach? Co do 70tek - z tabelek wychodziłoby angielskie 70DD/E i polskie 70E/F. Odpowiedz Link
alexkieszek Kasia pod biustem 19.05.08, 13:48 ciut przy ciasno zwłaszcza wieczorem, ale niestety miseczki to już porażka... w samych piersiach mam do przodu jakieś 5-6 cm więc miski muszą być ciut większe... na blogu biuściastych wyszło, że powinnam teraz mieć miskę H, ale skoro 65 jest ciut małe i się wrzyna to może jednak to 70... natomiast.. straszna posucha nawet na mellisie w tym rozmiarze:( Odpowiedz Link
turzyca alexkieszek koniec ciazy -> karmienie 21.05.08, 20:47 Ja nie jestem ekspertka, a i doswiadczen wlasnych nie mam, ale z tego co pisze anna-pia wynika, ze lepiej miec teraz 65 z przedluzka i wlasciwa miska, bo po porodzie szybko stracisz centymetry z zeber. Chcesz kupowac juz teraz karmnik czy zwykly stanik? Odpowiedz Link
staro Re: 89/103 zanilk 18.05.08, 14:40 Przymierz z polskich rozmiar 80F. Jeśli skusisz się na brytyjczyki, powinnaś sięgnąć po 36DD/E - to jest już do zmierzenia i korekcji na Twoim biuście, bo jesteś na granicy rozmiarów. Odpowiedz Link
bathilda Re: 89/103 - zanilk 18.05.08, 18:48 Spróbuj na początek 80E (brytyjskiego). Z czasem pewnie wygodniej Ci będzie w 75FF. W polskich markach pewnie od razu 75H, bo one się strasznie rozciągają. Odpowiedz Link
blondzidelko 74/94 18.05.08, 12:53 Witam:) Wlasnie sie pomierzylam i wyszlo mi jak w temacie. Mam jeden jedyny stanik, w ktorym sie czuje dobrze i on ma rozmiar 70E. Probowalam juz wiele innych poczawszy od 70D (glownie Esprit), ale one sie okazuja w obwodzie za luzne, przy czym ten 70E (Femilet - dunska firma) jest dobry (przynajmniej tak mi sie wydaje:)) Tak wiec czekam na wasze opinie drogie ekspertki. Zaznaczam, ze toleruje tylko staniki na fiszbinach, bez zadnych usztywnien miskowych itp. Dziekuje:) Odpowiedz Link
kasiamat00 blondzidelko, 74/94 18.05.08, 13:16 Obwód 70 ma szanse być dobry w dość ścisłych stanikach (co już zresztą sama zauważyłaś :) i w takim wypadku miseczka zapewne coś koło F/G w polskiej rozmiarówce i E w angielskiej. A jeśli 70 jest za luźne, to 65 i wtedy miseczka polskie I/J (jak gdzieś znajdziesz) i angielskie FF. > Zaznaczam, ze toleruje tylko staniki na fiszbinach, bez zadnych > usztywnien miskowych itp. A to akurat bardzo, bardzo popieramy :) Odpowiedz Link
ewelinab-r 78/97 18.05.08, 13:56 wymierzyłam się i również baaardzo proszę o poradę. mam jeden stanik w rozmiarze 80E, w którym miska jest troszkę za duża, natomiast obwód za duży dość znacznie. aktualnie jeszcze karmię piersią, natomiast moje plany przewidują zmianę tego stanu rzeczy za ok dwa miesiące. Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/97 ewelinab-r 18.05.08, 18:52 Stanik kup póki karmisz. Najwyżej za 2 miesiące go zmienisz i sprzedasz na giełdzie. Piersiom się należy podtrzymanie zawsze a nie za 2 miesiące. Spróbuj na początek 70F (brytyjskie). I to tylko jeśli miarka pod biustem piszczała i trzeszczała tak ciasno mierzyłaś. Z polskich może 70G. Z czasem pewnie wygodniej CI będzie w brytyjskim 65G. O 80E zapomnij na zawsze - zapięcie na karku, pierś wylewająca się bokami. Brrr. Popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
ma.malina 79/98 18.05.08, 19:22 Witam jeszcze raz Tym razem ja w sprawie mojej mamy . Wymiary jak wyżej , wg bra- fittera wyszło mi 70i ale ja doskonale znam swoją mamę i wiem że będzie jej w takim za ciasno , więc na początek chciałabym jej kupić rozmiar 75 tylko nie za bardzo wiem jaką miseczkę. Boję się jej kupować 70 bo wiem że zaraz rzuci w kąt, do tej pory nosi 80, 85 nawet i bez fiszbin . Odpowiedz Link
molowiak Re: 79/98 ma.malina mama 19.05.08, 01:39 jeśli 75 to angielskie DD lub E (mama jest na granicy rozmiarów) a polskie F tyle, że polskie staniki są niestety zwykle baaardzo rozciagliwe, więc 75-tki mogą być jednak zbyt luźne oczywiście rozmiar jest zawsze do weryfikacji nabiustnej Odpowiedz Link
izy-da 95/73 18.05.08, 20:13 Mierzyłam zgodnie z zaleceniami. Miesiac temu schudłam, i niestety przekroczyłam rozmiarówkę triumpha, czy Feliny. tzn. producentów może nie, ale sklepów zdecydowanie. Ostatnio zakupione staniki to 70D i 70E. Tylko, że wac z noszeniem przeonuję się, że obwód robi się coraz luźniejszy. Trudno mi powiedzieć jak będzie wygladał za miesiąc, dwa, ale sądzę, ze będzie zdecydowanie za duży. Ramiączka nie wbijają się w ciało, pod pachą nie tworzą się bułeczki, jednak martwi mnie ten poluźniający się obwód. Odpowiedz Link
izy-da Re: 95/73 18.05.08, 20:20 Temat oczywiście napisane w drugą stronę niż być powinien. :/ Czytałam trochę stanikomanię, jednak nie mam możliwości przymierzenia dużej ilości rozmiarów na raz, gdyż taki zakup byłby jednak ponad kieszeń nastolatki, nawet jeśli zdecydowana większość miałaby wrócić do mojej kieszeni po odesłaniu niepasujących modeli, to po prostu nie dysponuję w jednej chwili taką gotówką. Odpowiedz Link
molowiak Re: 95/73 izy-da 19.05.08, 01:52 Proponuję zapomnieć o 70-tkach, zwłaszcza, że, jak piszesz, nie możesz sobie pozwolić na szastanie pieniędzmi zobacz w tabeli rzeczywistych obwodów pod biustem spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&output=html ze triumphy 70-tki potrafią sie rozciągać do ponad 90cm, taki stanik mogłabyś ściągnąć przez głowę bez rozpinania, nie ma możliwości by cokolwiek podtrzymywał zainwestuj w stanik w dobrym rozmiarze jako rozmiar wyjściowy do przymiarek proponuję 65G przed złożeniem zamówienia przejrzyj wątki ze spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 oraz poczytaj Wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 i o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 to pozwoli zminimalizować ryzyko błędu i nie będziesz musiała zamawiać zbyt wielu staników naraz Odpowiedz Link
dziudziulek Re: 78/108 19.05.08, 09:34 jaki rozmiar Melissy????? gubię się w ich tabelce, a niby taka prosta. Brytyjczyk 32H, 32HH tak sądzę. Niedługo będę testować. Odpowiedz Link
dziudziulek Re: 78/108 22.05.08, 20:55 spróbuję K, w wątku mellisowym czytałam, że mają duże miseczki. Dziękuję za pomoc Odpowiedz Link
toska84 Re:76/94 19.05.08, 10:53 Witam, zostałam już poniekąd teoretycznie nawrócona, ale jeszcze nieco zagubiona. Wybieram sie wkrótce do sklepu intimo w Krakowie, ale chciałabym najpierw wiedzieć czego w ogóle szukać. Moje wymiary to 76/94, piersi szeroko rozstawione. Bardzo proszę mi podać rozmiar polski i brytyjski, w który mam celować. I jakie firmy/modele polecalibyście dla mnie? Odpowiedz Link
agafka88 Re:76/94 - toska84 19.05.08, 17:25 Na początek przymierz sobie 70E z brytyjczyków, z rozmiarówki kontynentalnej natomiast sprawdź 70F, gdyby było zbyt małe to 70G. Modele polecane na początek są opisane w wątku pierwszy dobry stanik. Warto jeszcze zajrzeć tutaj: rozciągliwce i ściśliwce duzo i małomiseczkowce Odpowiedz Link
mika_p 76/101 19.05.08, 11:12 Pod biustem 76, może nawet 75. W biuście różnie, w zalezności od pomiaru, ale powiedzmy, że średnio 100. Na sobie - Melissa 70G, kupowana prawie pół roku temu, na pcozątku zapinana na ścisk na zewnętrzną haftkę, teraz bez problemu na wewnętrzną. Cchcę sobie kupić Kalyani na wyprzedaży: tiny.pl/n216 Teoretycznie 32G, ale to podobno rozciągliwce, więc może lepiej 30GG? Odpowiedz Link
olusimama Re: 76/101 mika_p 19.05.08, 18:52 raczej 30H. Koleżankę mam 74/97, kupiła właśnie ten stanik w rozmiarze 30G i obwód wcale nie jest na niej jakoś strasznie ciasny. Więc tak, celuj w 30H. Odpowiedz Link
bathilda Re: 76/101 - mika_p 21.05.08, 21:25 Cześć Mika :)Przy 76 pod biustem obwodów 70 (32) mógłby być tylko jesli przy pomiarach miarka piszczała i trzeszczała a stanik jest mocno nierozciągliwy. Inaczej spróbuj 65 (30). Miseczka wtedy rzeczywiście H, choć oczywiście nie w każdym modelu - niestety stanikologia to sztuka a nie nauka :) Zwykle na początek dziewczyny polecają Freya Rio (może 30GG, bo spore miski), Freya Polyanna, Panache Tango II. Kalyani bywa podobno nieprzewidywalne rozmiarowo. Ew. wybierz się na wycieczkę do Wawy i zajrzyj do któregoś ze sklepów stacjonarnych. Odpowiedz Link
blondyneczka_ola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 19.05.08, 13:50 Dzień dobry! od ok. roku nosiłam już w miarę dobrze dobrany stanik. Niestety albo i stety ;) schudłam, zaszłam w ciąże, schudłam dalej, urodziłam, obecnie karmię i dalej chudnę ;) i z rozmiaru 85D (?), poprzez rozmiar 80E i 75F doszłam do... no właśnie i tu pojawiły się schody :( Ostatni rozmiar, jaki mierzyłam w sklepie to 70F. Obwód akceptowalny, ale miska... sporo za mała, większych nie ma :( Obecnie noszę więc to 75F Gai, kupione pod koniec ciąży. Obwód zapięty na ostatnią haftkę jest nieprzyjemnie luźny (ale nie podjeżdża do góry), miski nieco przymałe (fiszbiny odstają pomiędzy piersiami, a jak docisnę do ciała, tworzą się bułki; zewnętrzne końce fiszbin tez nie całkiem celują w środek pachy :/) Moje wymiary to 73/96 (obwód "pod" mierzony ciasno, aż nie mogłam oddychać ;), a obwod "w" mierzony luźno, przed karmieniem - po karmieniu jest 94- 95). Jaki jest mój obecny rozmiar, zarówno polski jak i brytyjski, oraz z Melissy (chodzi o karmnik oczywiście)? Odpowiedz Link
turzyca 73/96 blondyneczka_ola POMOCY karmnik melissa 21.05.08, 20:53 Tak na pierwszy rzut oka potrzebne Ci brytyjskie 65G, polskie 65J/K, melissowe nie wiem co. Jak widzisz po temacie posta mam nadzieje na wspomozenie przez fachowcow. :) Odpowiedz Link
blondyneczka_ola Re: 73/96 blondyneczka_ola POMOCY karmnik melissa 24.05.08, 15:10 Dzięki :) odnośnie melissy to sobie sprawdziłam rozmiar na ich stronie internetowej i mi wyszło 65H (obwód 73 zaokrąglony w dół do 65 i różnica między obwodami 31=96-65), ale chciałabym potwierdzenia od forumek, które już mają staniki melissy, czy dobrze policzyłam. Odpowiedz Link
szafqa 69/95 19.05.08, 14:10 Witam, wymiary takie jak w tytule. Obwód pod biustem mierzony bardzo ściśle, na wydechu. Tak normalnie to jest bardziej 70, niż 69. W stanikach najbardziej nie lubię, gdy szef idący przez środek miseczki tworzy "kaczy dziub" (gdziesz przeczytalam to trafne określenie) Kiedyś myślałam, ze to kwestia zbyt dużego rozmiaru miseczki, ale w jednym ze starych staników dzieje się tak, mimo, ze miseczka raczej jest za mała. Odpowiedz Link
e_mer 94/120 19.05.08, 18:32 witam, potrzebuje małej pomocy w doborze odpowiedniego stanika przy rozmiarach jak w temacie ___________________ pozdrawiam E_mer Odpowiedz Link
staro Re: 94/120 e_mer 19.05.08, 22:37 Jak rozumiem, mierzyłaś się pod biustem ściśle? Jest szansa, że się zmieścisz w polskie 85L, o ile takie dorwiesz. Z brytyjczyków polecam Twojej uwadze rozmiar 38GG lub o miszeczkę (a nawet dwie) mniejszy, w zależności od tego, czy biust jest bardziej lejący i kompresowalny, czy też nie. Poczytaj wątek o stanikach w dobrym rozmiarze polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&a=78247941Pozdrawiam! Odpowiedz Link
monika_irl Re: 94/120 e_mer 19.05.08, 22:46 dzięki za odpowiedz tak mierzyłam się bardzo ściśle pod biustem i luźno biust aktualnie noszę 38G i jest ok ale w elektronicznym wyznaczniku rozmiarów wyszło mi 38H lub HH i to mnie trochę skołowało. A biust jest po prostu obwisły po karmieniu. Odpowiedz Link
staro Re: 94/120 e_mer 19.05.08, 22:50 Sprawdź jeszcze to 38G następująco: - wygarnij ładnie do miseczek spod pach cały biust - wyprostuj się - skróć ramiączka tak, aby Ci nie latały po plecach ani nie wpijały się w ramiona. Spójrz w lustro. Jeśli widzisz buły, to miseczki są jednak za małe. Może też być tak, że u góry Ci się miseczka marszczy - może być lekko za duża. Jeśli leży idealnie to gratulacje! :D Odpowiedz Link
olusimama Re: 69/95 szafqa 19.05.08, 18:57 w brytyjskich biustonoszach powinnaś na początek sprobować rozmiarów 30(65)FF i 30G, bo obwodem w biuście jesteś akurat pomiędzy tymi miseczkami. jeśli nie jesteś bardzo chuda i masz na żebrach trochę ciała, może sie okazać, że obwód 65 będzie za luźny (zapniesz nowy stanik spokojnie na środkową albo i ostatnią haftkę) - wtedy spróbuj 28(60)GG i H. W modelach szukaj ukośnych cięć, w takie kopnięte T, nie będzie dzióbka na brodawkę ;-) Odpowiedz Link
klemciona JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 78/99 19.05.08, 20:48 Witam, Właśnie odkryłam takie firmy stanikowe jak FREYA czy PANACHE i bardzo chciałabym sprawić sobie takie cudo ze sklepu internetowego, jednak nie wiem jaki rozmiar mam wybrać, więc proszę o pomoc. Może dla ułatwienia napiszę co mam i jak mi się nosi. Ostatnio gustuję w Ewie Bien i tak: 1. mam puszapa w rozmiarze 75 E i właśnie doszłam do tego, że jakby był to 75 F to byłby chyba lepszy (bułki żadne mi się nie robią, ale czasem sutki mi wyłażą ponad krawędź stanika...) 2. mam również miękki stanik (na fiszbinach) 80 E i w nim czasem miseczki wydają się za duże (lekko jakby falbankuje mi się krawędź miseczki), no a obwód jest obecnie zdecydowanie za duży. 3. mam także 80 D miękki fiszbinowy i tu miseczka wydaje się być OK, a obwód jak wyżej - za duży. => na tej podstawie ustaliłam, że EWA BIEN 75 F byłaby dla mnie rozmiarem idealnym, jednak..... jej rozmiarówka kończy się na miseczce E! No i stąd te FREYE i inne PANACHE. Wczoraj byłam w sklepie na przymiarkach w celu ostatecznego ustalenia mojego rozmiaru (anglików oczywiście nie mieli), no i spotkał mnie tam zonk - mierzyłam: 1. SAMANTHĘ 75 F, model balkonikowy z częściowo usztywnianymi miseczkami (dolna część) i okazało się, że miseczka jest przynajmniej o rozmiar za mała (większych nie mieli) 2. DALIĘ, która jest ponoć siostrzaną firmą SAMANTHY, model dosyć masywny, na szerokim pasie obwodowym itd. miseczki balkonikowe w rozmiarze 75 G (1 rozmiar większe od SAMANTHY), no i.... okazało się, że miski były przynajmniej rozmiar ZA DUŻE! I w tym momencie się poddałam... Bardzo proszę o pomoc w przełożeniu mojego rozmiaru biustu na rozmiarówkę anglików. Poniżej wklejam linki do modeli, które mi się podobają aby obraz był szerszy. Z góry dziękuję serdecznie za pomoc. www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setId=854&Product=Panache_Masquerade_Regency_Black/Silver www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setId=149&Product=Kris_Line_Zephira_Turquoise www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setName=Curvy%20Kate%20Emily%20Fuchsia/Lime www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setId=700&Product=Vanity_Fair_Pretty_Plus_Coffee www.freyalingerie.co.uk/product.asp?range_id=572&season=CL2008 www.femalefirst.co.uk/catalog/product_info.php/cPath/273_399/products_id/1486 Odpowiedz Link
aadrianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 78/99 19.05.08, 22:09 Staniki w rozmiarze 75E są na Ciebie rozpaczliwie za małe. Notabene, 75F to też niedobry rozmiar. W ogóle zapomnij o obwodach 75. W polskich powinnaś celować w 70I (bywa w Gai), natomiast z brytyjczyków radziłabym spróbować 32(70) FF, ewentualnie 30(65)GG z rozciągliwców. Na początek odradzamy staniki usztywniane, pushupy i tego typu wynalazki. Nie da się na ich podstawie ocenić kształtu biustu i dobrać rozmiaru. Poczytaj wątek o "stanikach na początek" (podlinkowany w spisie treści). Dobrym rozwiązaniem jest zamówienie na początek Freyi Pollyanny i Panache Tango II, pozwoli ustalić, czy masz szukać staników wąskofiszbinowych (Freya) czy szerokofiszbinowych (Panache). Krisline to Odpowiedz Link
aadrianka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 78/99 19.05.08, 22:10 za szybko "wyślij" Krisline ma dziwną rozmiarówkę i rozciągliwe jest i podobno mało trwałe - poczytaj opinie o firmie. Poza tym, to nie brytyjczyk:) To polska firma:) Odpowiedz Link
effuniak AADRIANKA 20.05.08, 09:02 Nie żebym się czepieła, ale naprawdę myślisz że co polskie to już musi być takie złe (choć Krisline faktycznie nie cieszy się za dodrą opinią) :)) Odpowiedz Link
aadrianka Re: AADRIANKA 20.05.08, 17:51 Ale ja wcale nie twierdzę, że co polskie, to złe:) Tylko że Klemciona pytała o brytyjczyki, więc chciałam sprawę wyjaśnić:) Krisline sprzedawany jest w brytyjskim Brastopie, ale firma jest polska. Odpowiedz Link
gosi_a_sz 95/122 19.05.08, 21:15 91/115-mama potrzebuję pomocy w określeniu rozmiarów:D Odpowiedz Link
staro Re: 95/122 gosi_a_sz oraz 91/115 mama 19.05.08, 22:46 Dla Ciebie widzę rozmiar brytyjskie 38H lub 36J. Mama niech przymierzy brytyjskie 36GG. Nie wiem jednak, jaka jest kondycja Waszych biustów? Czy są badziej jędrne, czy może bardziej lejące i łatwo kompresowalne? Odpowiedz Link
morwen08 75/95 - watpliwosci co do dobranego rozmiaru 19.05.08, 21:31 Bedac ostatnio przejazdem w Leeds wstapilam do Bravissimo i po raz pierwszy poddalam sie profesjonalnemu dobraniu stanika. Niestety, mam watpliwosci co do wyniku.. Mierzac sie tasma wychodzi mi jakies 93-95 cm w biuscie i 75 - 77 cm pod.. Dobrano mi dwa biustonosze, oba w rozmiarze 30E: 1) Smoothing Seamfree Bra ( Fantasie ) - ten ze sztywnymi miseczkami. Z przodu wyglada OK, dopasowany pod biustem, natomiast z tylu robia mi sie wyrazne bulki ( jakies 0,5 cm glebokosci ) 2) Cally ( tez Fantasie ) - luzniejszy niz Smoothing, ladnie lezy, ale mam problem z fiszbinami - wbijaja sie w cialo pod pachami Ponosilam Cally przez pol dnia i wybralam sie do innego sklepu, tym razem w Yorku, proszac o pomoc. Pani potwierdzila 30-tke, ale dala mi miseczke F ( pod biustem jest jakies 2 cm luzniejsza niz 30E ). Dobrze lezy i ( prawie ) nie zostawia sladow na skorze. Ekspedientka sugerowala nawet udanie sie do Bravissimo z prosba o wymiane, ale jakos nie mialam odwagi.. Co o tym wszystkim sadzicie? Czy zostac przy 30E majac nadzieje ze staniki sie rozciagna? Ach, i jeszcze jedno - czy ja to dobrze rozumiem, ze roznica miedzy 30E ( 65E ) a 34D ( 75D - moj dotychczas noszony rozmiar ) powinna wynosic 10 cm? Czy tez wplywa na to takze miseczka ( patrz moje obserwacje co do Cally 30E i 30F ) i producent? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 75/95 - morwen08 20.05.08, 19:25 Wygląda na to, że 30F jest dla Ciebie odpowiedniejsze, biorąc pod uwagę wymiary. Piszesz o obwodzie pod, a jak leżą na Tobie miseczki w E, a jak w F? Widać w Bravissimo też nie są nieomylni. Trzeba mieć swój stanikowy rozum :) Rozmiar 30 różni się od 34 o około 10 cm w obwodzie pod biustem. Zerknij do tej tabeli: stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html Oczywiście pomiędzy poszczególnymi modelami są pewne różnice, ale z grubsza brytyjskie marki trzymają się tej rozmiarówki. Jeśli nosiłaś dotychczas 34D, to przy zmianie obwodu na 30 teoria każe wziąć miseczkę FF, ale w praktyce i F może wystarczyć, stąd pomocna będzie odpowiedź na pytanie, jak leży :) Tak czy owak, wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi E powinno być na Ciebie za małe. Odpowiedz Link
morwen08 Re: 75/95 - morwen08 21.05.08, 08:18 Hm.. wczoraj zabralam sie znowu do mierzenia.. W Cally bialej ( 30E ) robia mi sie leciutkie waleczki po bokach - ale nie na wysokosci miseczki, tylko tam gdzie zaczynaja sie ramiaczka stanika wiec to chyba normalne (?). Fiszbiny, jak juz pisalam wbijaja sie w piersi po stronie zewnetrznej. Bulki z przodu prawie niezauwazalne. Gdy zaloze ten stanik, wychodzi mi ze mam w biuscie 93 cm. W Cally czarnej ( 30F ) fiszbiny nie wrzynaja sie, bulek z przodu nie ma, pozostaja tylko te lekkie waleczki pod pacha. Gdy mierze sie w tym staniku wychodzi mi prawie 95 cm w biuscie ( podobnie jest w Smoothing w rozmiarze 30E ). Wszystkie trzy staniki odciskaja sie wyraznie na skorze, zapewniono mnie ze sie jeszcze rozciagna.. Ale nawet najwezszy, Smoothing, jestem w stanie odciagnac na plecach i wsunac pod niego dlon, wiec chyba faktycznie nie ma sensu kupowac 32. Zadzwonilam wczoraj do Bravissimo - sklonni sa wymienic 30E na 30F mimo ze nosilam go przez dzien. Jestem pod wrazeniem. Wydaje mi sie ze skorzystam z oferty - 30F jest o niebo lepsze niz moje dotychczasowe Triumphy 75D ( zawsze sie zastanawialam dlaczego mi w nich biust wylazi dolem, lol ), a ze tak czy inaczej bede w wakacje w Krakowie moge wtedy w Intimo przeprowadzic ew. tuning F->FF. Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link
monikaa13 77 i 93 19.05.08, 21:52 Mam pytanie, od zawsze noszę 75B, bywało różnie, raz lepiej raz gorzej. Teraz jestem po ciąży, mam dziecko 1,5 roczne, biust trochę obwisły. Ostatnio kupiłam C&A 75B, usztywniany (przymierzałam inne rozmiary, ale ten najbardziej mi pasował) i leży w miarę, trochę wylewa mi się biust pod pachami i czasem górą, ale większa miseczka jest za duża. Proszę poradźcie i podajcie dwa rozmiary angielski i polski, bo mnie raczej interesują staniki z niższej półki. Dodam jeszcze, że lubię staniki wygodne, podkreślające biust, push upy, zbierające itp. tak, żeby robiła się ładna "kreseczka". Będę wdzięczna za porady. Monika Odpowiedz Link
turzyca 77/93 monikaa13 21.05.08, 21:08 Polski rozmiar 70F, brytyjski 70E. W sumie masz niesamowitego farta, bo to popularny rozmiar produkowany przez wielu producentow. Jesli 70 zrobi sie za luzne (a ma szanse) to siegnij po 65FF brytyjskie i polskie 65G/H. Miseczki w 75 maja zly ksztalt, dlatego z 75B wylewa sie gora, a 75C sprawia wrazenie za duzego. Zajrzyj KONIECZNIE tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 i przeczytaj uwaznie, dzieki temu mozna uniknac wielu bledow. Co do kreski - my jestesmy zdania, zeby najpierw nauczyc sie jak ma lezec stanik na stanikach miekkich na fiszbinach, bo na nich mozna dobrze ocenic, czy stanik wlasciwie lezy, czy biust nie jest gdzies ugniatany, deformowany, po prostu miekki material stanika nie jest w stanie zatuszowac bledow w doborze, przy wygabkowanym tego nie widac. Ale potem staniki usztywniane, byle tylko naprawde dobrze lezace sa jak najbardziej dozwolone. Ale zdradze Ci tajemnice, ze spora czesc uczestniczek forum odkryla, ze jesli tylko bluzka nie jest z takich typowo dekoltowych, to stanik rozdzielajacy piersi i robiacy z nich dwie wyrazne apetyczne kule wystajace nieco poza obrys ciala daje duzo seksowniejszy efekt, bo nie dosc ze ma sie dwie okragle piersi z rowkiem, ktory lejacy sweterek ladnie podkresla, to jeszcze sie wydaje zdecydowanie szczuplejsza, bo uniesiony biust, wychodzacy poza obrys ciala, podkresla talie, wysmuklajac ja optycznie. Odpowiedz Link
bathilda Re: 77 i 93 - monikaa13 21.05.08, 21:35 Kobito, obwód 75 na bank podjeżdża Ci na łopatki i nic nie podtrzymuje. Spróbuj na początek 70 E (brytyjskiego) - polskie 70F. Tylko porządnie wygarnij biust spod pachy i ułóż. No i popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link
wanilia00 84-85/110-111 20.05.08, 00:24 Chciałam prosić o poradę, jaki rozmiar wybrać. Do tej pory nosiłam 80e. Pod pachami i na plecach tworzą się "buły", chyba z powodu nadmiaru tłuszczu. Myślę o kupnie czegoś z oferty Melissy, bo nie jest bardzo droga, a ja chciałabym wkrótce trochę schudnąć. Odpowiedz Link
bathilda Re: 84-85/110-111 wanilia00 21.05.08, 21:32 W rozmiarówce brytyjskiej wychodzi 75H (34H). Rozmiarówka Melissy jest nieco zagadkowa ale może spróbuj 75J. Odpowiedz Link
wanilia00 Re: 84-85/110-111 wanilia00 21.05.08, 22:21 Bathildo, bardzo Ci dziękuję :) Tym bardziej, że myślałam raczej o 80H lub 75K z Melissy. Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie, będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link
siamese67 78/107 do 82-3/112 - chyba już dobry nr wątku ;-) 20.05.08, 00:29 Pomocy!!! Obwód pod biustem, mierzony jak najściślej i na wydechu, wynosi od 78 cm (w ciasnym staniku) do 82-3 cm (na goło, bez stanika), czyli powinnam mieć co najwyżej rozmiar 75, a pewnie lepiej byłoby 70. Obwód w biuście, mierzony w biustonoszu Panache Tango II 34G wynosi 107 cm. Ale w staniku zupełnie niedopasowanym, miękkim i nie trzymającym prawie wcale (Arequipa Ewy Bień, 80F) - aż 112 cm. To już chyba powinien być jakieś 32J w angielskiej numeracji. Bez stanika nie mam co mierzyć, bo to byłby raczej obwód pasa (totalne zwisy, ot co). Wszystko zależy też od fazy cyklu - potrafię przybyć lub stracić na wadze ze 3-4 kilo wody!!! Biust też mi się zmienia oczywiście. I jaki właściwie powinnam mieć rozmiar? Do tej pory miałam 85D-E. Beznadzieja. Od kilku tygodni noszę większe miseczki, a mniejsze obwody, np. Triumph, Wonderful Desire W 75G - bułczy trochę, Dalia Szarlota 75G - obwód ok, miseczki chyba za duże, bo mi wszystko w nich lata i mam dużo miejsca u góry. Także Panache 34G jest niedobry, trzyma co prawda mocno, ale miseczki są dziwne - odstają od strony środkowej, a z boku jest miejsce na prawie całą pięść. W bluzce - buły. W tym modelu fiszbina chyba jest dobrej długości i nic nie włazi mi w pachę, ale ramiączka zjeżdżaja mi z ramion. Chociaż już zauważyłam, że zmniejsza się ilość tzw. "wałeczka podpachowego", a obwód 75 już nie jest tak strasznie ciasny. To co właściwie powinnam dobrać? Bo już całkiem głupia jestem :-((( Ratunku!!! Odpowiedz Link
hermenegilda_k 94/114 20.05.08, 08:06 witam ponownie, półtora miesiąca temu podałyście taką rozmiarówkę: " Powinnaś nosić w brytyjskich jakieś 38FF(85FF) lub zbliżoną miseczkę, w zależności od modelu. 80-tki chyba jednak tylko w tych bardzo rozciągliwych." przez ten czas przymierzyłam kilkanaście staników i w końcu kupiłam dwa, ktore moim zdaniem leżą idealnie: Polka Masquerade 36FF Freya Retro Basic Plunge 36FF mierzylam modele dla początkujących /Rio, Pollyanna, Arabella/ ale w nich biust rozlazi mi się na boki i nie jest to efekt, o jakim marzę drugi problem to dość duża asymetria piersi, tak na oko 2 rozmiary, więc siłą rzeczy lepiej się czuję w usztywnianych stanikach pytanie jest takie: czy myślicie, żeby dać sobie już spokój z szukaniem miękkiego modelu, w którym będę mieć piersi z przodu, a nie po bokach i czy ten rozmiar jest dla mnie prawdopodobny? Wydaje mi się zresztą, że za jakiś miesiąc będę celowala we Freyę 34, 36 robi się luźne... Odpowiedz Link
staro Re: 94/114 hermenegilda_k 21.05.08, 23:19 Pokaż się w Galerii w tych stanikach, które uważasz za idealne. A jakie wielkości mierzyłaś w tych /Rio, Pollyanna, Arabella/? Freye bywają dość rozciągliwe, więc całkiem możliwe, że się w 34 zmieścisz bez problemu. Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/107 do 82-3/112 - chyba już dobry nr wątku 21.05.08, 21:31 Jeżeli ciasno na wydechy było 78 to IMHO obwód 70 się kłania. Obwód 75/34 tylko jeśli miarka prawie przecięła Cię na pół a stanik będzie mega-nierozciągliwy. Przy obwodzie 70/32 masz miseczkę H-J (brytyjskie oczywiście). Wiele dziewczyn ma inne staniki na różne fazy cyklu. Niestety taki nasz biuściasty urok. A podpachbułki naprawdę znikają od dobrych staników :) Odpowiedz Link
siamese67 Re: 78/107 do 82-3/112 - chyba już dobry nr wątku 23.05.08, 01:40 Dziękuję, Dobra Kobieto :-)))) Czyli jest tak, jak podejrzewałam - 70H-J. Będę szukać wytrwale. Nie będzie to łatwa sprawa, ale ja uparta jestem. W końcu Allegro to zagłębie cudów. Odpowiedz Link
ma_lgosia 106,5/129 20.05.08, 08:28 Witam Szukam odpowiedniego stanika dla mojej mamy. Wg kalkulatora rozmiarów odpowiedni jest stanik o polskich wymiarach 95L, tylko nie wiem, jak się ma to do rozmiarów staników dostępnych w polskich sklepach internetowych. Zainteresowana jestem tylko polskimi sklepami internetowymi, ewentualnie odkupieniem od kogoś stanika sprowadzonego z zagranicy (tutaj już mam duże problemy, jaki rozmiar byłby odpowiedni- 95GG (42GG)?)(chciałbym poszukać wśród ogłoszeń na forum). Problemem jest również dla mnie wybranie odpowiedniego rozmiaru w sklepie Melissa - wg ich tabeli odpowiednia jest miseczka E(!)? Odpowiedz Link
staro Re: 106,5/129 mama ma-lgosi 21.05.08, 23:28 Kalkulator jest tylko narzędziem pomocniczym ;) Tak samo tabelka, Melissy czy też jakakolwiek inna. Jeśli Mama ma bardziej "lejący i kompresowalny" biust, to może się zmiećcić spokojnie w mniejsze miseczki, wtedy bym u Melissy spróbowała przymierzyć okolice 95H-J. No i zależy też, czy ama ma trochę więcej tłuszczyku na plecach, czy też nie? Staniki brytyjskie niech Mama spróbuje przymierzyć w okolicach 42FF. Powodzenia w poszukiwaniach i przyjemnego przymierzania! :D Odpowiedz Link
ma_lgosia Re: 106,5/129 mama ma-lgosi 27.05.08, 21:43 Dziękuję bardzo za pomoc w imieniu swoim i mamy:) (Piszę dopiero teraz, bo wcześniej nie miałam dostępu do internetu) Mama ma trochę tłuszczyku na plecach, ale wydaje mi się, że obwód 42 na początek będzie ok, bo z drugiej strony nie chciałabym żeby zniechęciła się tym, że stanik mógłby się mocno wpijać w ciało (choć zdaję sobie sprawę że powinien się dobrze opierać na żebrach). Mama do tej pory nosiła staniki, które można określić jako "beżowe namioty" więc myślę, że jak przymierzy "nowy" dla niej stanik, to w kwestii obwodu będzie odczuwalna i tak spora różnica. Zdecydowałam się jednak, że stanika poszukam na e-bay, wśród brytyjskich marek,a wcześniej jeszcze dokształcę się na forum odnośnie konkretnych producentów i modeli:) Odpowiedz Link
donkaczka 82/108 32h? 20.05.08, 09:52 obmierzylam psiapsiolke, poniewaz byl opor materii przy scisliwym i dokladnym mierzeniu, bo wierzgala ze jej ciasno, zbadalam ja namacalnie - kazalam przymierzyc moje staniki leza jak na mnie, maja ciut luzu w obwodzie - a to 34g, wiec wycenilam na 32h na razie - z miarki wyszlo 82/108 pytanie mam o wielkosc miski i ksztalt piersi polyanna lezala ladnie, nie bulkowala, ale: u mnie gora miski i ramiaczka przylegaja do skory u niej odchodzily od ciala moze to kwestia postawy, juz nie mialam sumienia jej prostowac i ogladac moze budowy ciala a moze jednak wieksze miski? jej piersi sa mieksze, bardziej lejace, wydaja mi sie wieksze od moich, ale moze to zludzenie, bo JA TAKICH wielkich nie mam hehe jakies sugestie? senkju Odpowiedz Link
turzyca Re: 82/108 psiapsiola donkaczki POMOC 21.05.08, 20:44 Odstawac nie powinno. Ale czy to jest kwestia nieidealnego rozmiaru czy wylacznie kroju (wiem ze piersi po przejsciach maja inne potrzeby niz mlode) trudno mi oceniac. Odpowiedz Link
staro Re: 82/108 psiapsiółka donkaczki 21.05.08, 23:38 Pytanie, czy Twoje 34G nie są już ciut rozciągnięte? Pewnie nowe w tym rozmiarze byłby w obwodzie idealne. Piszesz, że góra miski i ramiączka odchodzą od skóry - to może być spowodowane tą bardziej lejącą kondycją biustu, niż u Ciebie. Po prostu biust bardziej "opada" w dół miseczki. Nie wiem, jakie modele przymierzała, ale może warto by spróbować jakiś balkonik? No i upewnij się, że przyjaciółka przy zakładaniu stanika wygarnia naprawdę wszystko spod pach i układa w miseczkach... Pozdrawiam! Odpowiedz Link
donkaczka Re: 82/108 psiapsiółka donkaczki 24.05.08, 11:17 to sa nowe staniki, za chwile je odsylam, bo za slabo sie scisnelam na poczatku i te 34g maja za luzne obwody Odpowiedz Link
agafka88 76/96,5 - majashih 20.05.08, 14:11 Z rozmiarówki brytyjskiej zamów sobie stanik w rozmiarze 32F, natomiast w rozmiarówce kontynentalnej (Triumph, Felina itp.) szukaj staników w rozmiarze 70H. Ostrzegam, że w rozmiarówce kontynentalnej nie będziesz miała zbyt dużego wyboru i radzę od razu skierować się na brytyjczyki. W wątku pierwszy dobry stanik dowiesz się, jakie modele polecane są na początek. Zajrzyj też do wątków: rozciągliwce i ściśliwce duzo i małomiseczkowce Odpowiedz Link
majashih Re: 76/96,5 - majashih 20.05.08, 15:14 Dziekuje serdecznie :* Wlasnie sie umowilam na odbior osobisty staniczka 32F z jedna z forumowiczek :)mam nadzieje ze wreszcie to bedzie idealny biustonosz :) pozdrawiam i zatapiam sie w lekturze podanych wątków :) Odpowiedz Link
aguss_s 102/81 20.05.08, 15:50 Witajcie dziewczyny! nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar stanika a również chciałabym dołączyć do szczesliwych właścicielek wygodnych biustonoszy Moje wymiary to 80/81 pod biustem oraz 102 w biuście jak do tej pory w mojej szafie były staniki w rozmiarach 85C (OMG), 85D, ewentualnie 80D ale wiem ze żaden nie jest dobry - to forum mnie uświadomiło o tym doskonale..:) Odpowiedz Link
turzyca 81/102 aguss_s 21.05.08, 20:39 Ja bym celowala w 70(32)G. Brytyjskie. Fajny rozmiar, produkowany przez wielu producentow wiec w baaaardzo szerokim wyborze. Tylko zazdroscic. :) Polskie 70J/K. Powinnas sie zmiescic, jesli tylko nie wybierzesz jakiegos upiornie scisliwego stanika. W scisliwcach wystarczy Ci pewnie 75(34)F Sprawdzaj rozciagliwosc stanikow tu: spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=0 A zanim cos kupisz to przeczytaj jeszcze to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 pozwala uniknac wielu bledow. :) Odpowiedz Link
fara_f 90/111 20.05.08, 19:30 Jaki rozmiar stanika powinnam nosić przy wymiarach 90/111? Do tej pory nosiłam 80E, który niestety zrobił się za mały po przytyciu. Obwód nadal jest dobry, ale miseczka już nie (właściwie to dla jednej piersi - odkąd pamiętam, zawsze był pomiędzy nimi jeden rozmiar różnicy, to z kolei rodzi kolejny problem: noszenie staników tylko z usztywnianymi miseczkami - a o takie znacznie trudniej przy tak dużym rozmiarze) Odpowiedz Link
effka454 Re: 90/111 21.05.08, 17:37 Jeśli 80 jest dobre to się tego trzymaj, tylko zmień miseczkę na odpowiednią - w anglikach celuj w FF lub G. Miseczka musi być dopasowana do większej piersi, tak aby nie bułkowała, a do drugiej miseczki należy dołożyć wkładkę żelową, która wyrówna wielkość piersi,np. takie: allegro.pl/item364324798_wkladki_silikonowe_pod_biustonosz_nowosc.html - czyli wcale nie musisz rezygnować z miękkich staniczków (na fiszbinach oczywiście) :) Odpowiedz Link
marty_chce_do_dzungli Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 20.05.08, 20:37 80/100. do tej pory nosiłam 80 dd Wydaje mi się że obwód jest dobry, nie uciska nie spada. natomiast miseczki są ewidentnie za małe. Odpowiedz Link
effka454 marty_chce_do_dzungli - 80/100 21.05.08, 19:19 marty_chce_do_dzungli napisała: > 80/100. do tej pory nosiłam 80 dd > Wydaje mi się że obwód jest dobry, nie uciska nie spada. natomiast miseczki są ewidentnie za małe. > Obwód 80 nie spada, bo utrzymują go ramiączka, spróbuj założyć ten stanik tył na przód (miseczki z tyłu) i nie zakładaj ramiączek, a teraz podskocz parę razy... czy obwód jest nadal na swoim miejscu? Czy jak masz 90cm w biodrach, to majtki kupujesz też na 90cm bez rozciągania? Zapomnij o obwodzie 80, najszersze co możesz przymierzyć to 75, a zapewne 70 będą w sam raz (dla przykładu, mam 86cm pod biustem i noszę staniki 75). Jeżeli zdecydujesz się przymierzyć staniki o obwodzi 70 to celuj w rozmiar 70FF brytyjski (ewentualnie obok: 70F i 70G). A jeśli jednak na 75 to szukaj 75E lub F - oczywiście brytyjskie. Tak się jeszcze zastanawiam... piszesz, że 80DD ma za małe miseczki, co jest dość dziwne, bo 80DD jest na ok. 102 w biuście. Podejrzewam, że masz więcej w biuście niż wyszło Ci z pomiaru. Spróbuj się jeszcze raz zmierzyć Odpowiedz Link
kwiatek04 78/112 20.05.08, 20:38 To ja niestety musze tutaj wrocic. Doradzono mi tutaj, zeby zamowic 80G. Zamowilam maskaradke - casablanke. Ponoc trzyma rozmiarowke. Tak sie dowiedzialam w rozmowie z Monikaz Brastop. O zgrozo, za duza!!! Najpierw zapielam sie na najluzniejsza haftke: obwod sie marszczyl, co oznacza, ze za luzny obwod :( Zapielam wiec na pierwsza haftke, obwod przestal sie marszczyc, ale moglby byc troszeczke ciasniejszy. Na pewno oznacza to zmiane na obwod pod na 75. Miseczka: strasznie odstawala, duzo luznego miesca tam jeszcze bylo, wydaje mi sie, ze z 80G, moglabym wziac 75G, czyli o dwa rozmiary mniejsza miseczke. Co wy na to? Czytalam, ze osoby przy kosci nie sa tabelkowe i niestety to prawda. Staniczewk jest przesliczny. Szczegolowy opis zamieszcze w odpowiednim watku :) Odpowiedz Link
tusia21 Re: 78/93 20.05.08, 20:45 Proszę o pomoc w rozmiarze. Do tej pory nosilam 75 lub 80 c lub d. Z gory dziekuje Odpowiedz Link
agafka88 Re: 78/93 - tusia21 20.05.08, 21:01 Staniki z obwodami 75 i 80 są dla Ciebie stanowczo zbyt luźne w obwodzie. Z brytyjczyków przymierz miękkie 32E, natomiast z rozmiarówki kontynentalnej 70F. W wątku pierwszy dobry stanik dowiesz się, jakie modele polecane są na początek. Zajrzyj też do wątków: rozciągliwce i ściśliwce duzo i małomiseczkowce Odpowiedz Link
effka454 Re: 78/112 21.05.08, 19:48 Wrzuciłam Twój nick w wyszukiwarkę i oto co mi wyskoczyło: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78383793&a=78539964 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79011753&a=79305979&s=2 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510935&a=79131183 i jeszcze kilka innych, ale możemy je pominąć. W pierwszym podanym tutaj poście podajesz wymiary 92/111 i wlasciwie sama sugerujesz, ze 80G powinno byc dobre, ponieważ "podczepilaś" się pod czyjs post, prawdopodobnie Twoje pytanie zostalo przeoczone i nikt na nie nie odpowiedzial. W drugim podajesz 87/110 - i tu juz Staro napisala Ci, cytuję: "[...] przymierz na pewno brytyjskie 36FF, to polska 80tka. Jeśli chciałabyś przymierzyć te 75tki, to wtedy z miseczką odpowiednio większą, czyli sięgasz po 34GG." Trzeci dotyczy w zasadzie Elizy, ale podajesz w nim wymiary 88/111. Teraz podajesz 78/112 Jeśli potraktować każdy z tych postów jako pytanie od różnych osob, to powiedzialabym tak: 1) przy wymiarach 92/111 - brytyjskie 36(czyli 80)FF / 36G 2) wymiary 87/110 - tak jak podala Staro 36FF lub ściślejszy obwód34GG 3) 88/111 - w zasadzie tak jak powyżej 4) no a przy podanych w obecnym wątku wymiarach, czyli 78/112, przede wszystkim radzilabym szukac 70 (bo 75 bedzie za luźne), czyli celować w 70J. Co do nietabelkowosci - kazda z nas jest nietabelkowa, a to co tutaj wyliczamy i podajemy, jest tylko punktem wyjścia. Nie mówiąc juz o tym, ze ten rozmiar to nie jest jakaś jedna stala, bo zmienne są nie tylko parametry naszego ciała: szerokość pleców, warstwa tłuszczyku, szeroka, lub wąska podstawa piersi, rozstaw piersi itd, itp. To dochodzą jeszcze takie czynniki, jak rozciagliwość materialu danego stanika (i dotyczy to nie tylko różnych firm, czy różnych modeli tego samego producenta, ale zdarza się nawet w obrębie tego samego modelu, ale w roznych kolorach), wielko i malomieczkowosć, szeroko i wąskofiszbinowosć itd. itd. (po to miedzy innymi watki producenckie, aby mozna bylo odnaleźć wlaściwości danego modelu w danym kolorze). Powodzenia w szukaniu Odpowiedz Link
kwiatek04 do Effki 21.05.08, 21:23 Aaa...teraz zobaczylam, ze napisalam 78 zamiast 87!!! Effka: za pierwszym razem, gdy sie mierzylam wyszlo mi 92/111, pozniej wychodzilo mniej wiecej 87-88/110-111, a teraz 87/112. Moze wszesniej zle mierzylam? Nie wiem. Trudno jest mi to ocenic. Teraz za kazdym razem, gdy sie mierze, wychodzi mi 87/112. Mam nadzieje, ze troche sprawe rozjasnilam :) Teraz tylko moim problemem jest dobranie dla mnie casablanki, bo za duza i w obwodzie i w miskach :( Odpowiedz Link
effka454 Re: do Effki 21.05.08, 21:59 Tak myślałam :) Większość z nas popelnia na początku ten błąd, że mierzy się ścisło, ale nie aż tak ścisło, że aż miarka trzeszczy. A wbrew pozorom te kilka cm robi różnicę ;) Co do 78 też później pomyślałam, że popełniłaś czeski błąd. Czyli przy wymiarach 87/112 rozmiarem wyjściowym będzie wg mnie 34GG (biorąc już poprawkę na "puszystość" pleców i okolic ;)) i w takim rozmiarze mogę Ci polecić Arabellkę, Pollyannę (polecam, bo sprawdziłam na sobie :D), a już takie TangoII, które jest ściśliwcem proponowałabym w rozmiarze 80FF/G - to z doświadczeń własnych. Co do Casablanki to niestety nie pomogę, bo jest to stanik z kolekcji maskaradek, które dochodzą w miseczkach do G bodajże, więc ja z moim 75J (przy wymiarach 86/120) mogę jedynie pomarzyć :( Za to mogę podpowiedzieć, że rozmiar 80G jest na około 112cm w biuście, a 75G na ok. 107cm w biuście. Biorąc nawet poprawkę na rozbieżność tabelek z rzeczywistością to obawiam się, że 75G mimo wszystko może być na Ciebie drastycznie za małe i bliższe prawdy będzie 75GG (tylko nie wiem czy Casablanka występuje w tym rozmiarze). Odpowiedz Link
kwiatek04 Re: do Effki 22.05.08, 08:58 No wlasnie Casablanka ma tylko miseczki do G :(, wiec zostaje mi chyba zamowic 75G i zobaczyc, czy moze przypadkiem pasuje, a jak nie to odeslac i miec nadzieje, ze inne maskaradki sie tak nierozciagaja w obwodzie i wtedy celowac albo w 80F albo w 80FF. Odpowiedz Link
effka454 Re: do Effki 22.05.08, 22:32 Podstawowa zasada jaką należy przyjąć po uświadomieniu: NIE kupuję staników, które będą na mnie PRAWIE pasować! ;) Casablanka w rozmiarze 75G nie ma prawa na Ciebie pasować, co już pisałam wcześniej, więc zapomnij o niej i poszukaj czegoś w swoim rozmiarze, czyli co najmniej 75GG, jeśli nie H Może takie: www.peachfield.pl/model/2 www.intimo4you.com/_,k14/Biustonosz_Arabella_Purple_Haze,t870.html www.intimo4you.com/_,k48/Biustonosz_Iona_Graphite,t829.html bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1570&kategoria= to propozycje z polskich sklepów, a w brytyjskich tez niezly wybor: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=gg brastop.com/Search.aspx?type=1&size=34GG&brand=&colour=§ionid=&text= Odpowiedz Link
danma Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 20.05.08, 20:51 Witam, 78/95,5 Schudłam (po 40-tce) ponad 20kg i moje piersi oraz reszta ciała przypomina szar-peia. Wszystko wisi. Proszę o podanie rozmiarówki kontynentalnej oraz brytyjskiej. Jaki typ stanika powinnam nosić? Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc. Odpowiedz Link
katarina_30 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 21.05.08, 10:13 WItam, obecnie przygotowywuje sie od nowej roli - bycia mama:-) W zwiazku z tym moje wymiary nieco (bardzo optymistyczne stwierdzenie)) sie zmienily. Obecne 90/106. Szukam stanikow do karmienia, dobrze trzymajacych biust. Prosze rowniez o rozmiarowke kontynentalna. pozdrawiam i czekam na Wasza pomoc. Odpowiedz Link
bathilda katarina_30 90/106 21.05.08, 21:37 Katarina, a to 90 pod biustem to w którym miesiącu ciąży? Ile miałaś przed ciążą? Bo karmniki kupujemy wg zasady obwód pod biustem wg stanu przed ciążą / obwód w biuście wg stanu z końca ciąży plus miseczka na mleko. Fajne staniki ma Melissa: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/dla_karmiacych.php Odpowiedz Link
katarina_30 Re: katarina_30 90/106 22.05.08, 10:19 Bathilda, jestem w 7,5 miesiacu ciazy. Przed ciaża mialam, no wlasnie to dobre pytanie... Bo kupowalam staniki 75-80 D/E. Jednak kupilam kiedys stanik w Avocado i wyszlo (pani doradzala) ze 75F. I teraz juz sama nie wiem...... A dobrze mi sie go w miare nosilo:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
katarina_30 Re: katarina_30 90/106 24.05.08, 08:36 katarina_30 napisała: > Bathilda, jestem w 7,5 miesiacu ciazy. Przed ciaża mialam, no > wlasnie to dobre pytanie... Bo kupowalam staniki 75-80 D/E. Jednak > kupilam kiedys stanik w Avocado i wyszlo (pani doradzala) ze 75F. I > teraz juz sama nie wiem...... A dobrze mi sie go w miare nosilo:-) > Pozdrawiam Dziewczyny, pomocy!!! sa jeszcze jakies inne firmy produkujace fajne staniki do karminia??? pls o pomoc!!! Odpowiedz Link
turzyca 79/95,5 danma 21.05.08, 20:20 Zacznij od stanikow w rozmiarze 70, ale ja z tym samym rozmiarem pod biustem szybko zaczelam siegac po 65. Z 70 potrzebne Ci brytyjskie F, aczkolwiek jesli piersi sa bardzo miekkie, podatne to mozliwe ze miseczka E bedzie wystarczajaca. Podobnie w rozmiarowce kontynentalnej potrzebne Ci bedzie 70G, ale mozliwe ze 70F bedzie dobre. Z 65, ktore juz teraz powinnas brac w bardziej rozciagliwych rozmiarach, powinnas brac 65G ew. 65FF, z polskich 65H ew. I lub J (niektore firmy nie maja I). Zazwyczaj piersi z wiekszym doswiadczeniem zyciowym dobrze wygladaja w balkonikach, ew. plungach, za to w fullcupach gora jest niewypelniona. Zazwyczaj rowniez kiepsko wygladaja w stanikach, ktore robia naszym zdaniem kacze dzioby/podstawki, bo sa bardzo podatne na nadawanie ksztaltu przez stanik i szanse na ten brzydki efekt sa przez to wieksze. Zanim wezmiesz sie do kupowania przeczytaj zalecenia zawarte w linkach w tym watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 Pozwalaja uniknac wielu bledow. :) Odpowiedz Link
zorrgula Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 21.05.08, 11:26 Witam Dziewczyny bardzo proszę o pomoc. Hmm..."ostatnio udało" mi się pozbyc 20kg, ale jeszcze mam około 10kg na +, a więc piersi niestety na tym dośc mocno ucierpiały i jeszcze trochę przed nimi ;) W tej chwili moje wymiary to 75/97. Proszę o rade jaki to w tej chwili rozmiar i czy są jakieś typy staników, lub marki dla tak sfatygowanych piersi. Pozdrawiam i bardzo dziękuje :) Odpowiedz Link
effka454 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 21.05.08, 21:14 Spróbuj 65FF. Zaryzykowałabym w Twojej sytuacji nawet jakiegoś ściśliwca i dokupiła przedłużkę, gdyby na początku za bardzo cisnął. Odpowiedz Link
turzyca 75/97 zorrgula 21.05.08, 21:17 Jak nie jestes niziutka kobietka, to zastanawiam sie jakim cudem przy tak fajnych rozmiarach mozesz miec jeszcze 10kg nadwagi. Ale masz racje, ze przy odchudzaniu trzeba dbac o piersi i dobry stanik to podstawa. Celowalabym w brytyjskie 65G, ktore jest rozmiarem dosc popularnym i produkowanym w duzej ilosci modeli w przeciwienstwie do polskiego 65K. Zazwyczaj przy biustach bardziej sfatygowanych lepsze sa staniki mozliwie malo zabudowane na gorze, raczej balkoniki niz fullcupy. Poczytaj to co jest w tym watku, to pozwala uniknac wielu bledow: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723 Odpowiedz Link